In de zomer van 2024 ging Yvonne met haar gezin een aantal dagen naar de…
Huttentocht met kinderen: routes, overnachtingen en tips
Een huttentocht met kinderen maken? Dat is met onze tips prima te doen en een ervaring voor het leven! Op onze socials hebben we de afgelopen tijd veel huttentochten van volgers gedeeld en in dit blog delen we alle informatie voor een eerste huttentocht met kinderen. Met antwoord op vragen als:
- Hoe boek je een huttentocht?
- Hoe kan je zelf een huttentocht plannen?
- Hoe vind ik kindvriendelijke berghutten?
Huttentocht met kinderen: algemene tips voor een eerste huttentocht
O.b.v. ervaringen van onze volgers die veel ervaring hebben met huttentochten én betrouwbare organisaties als NKBV en de SAC-Hütten, delen we graag de volgende tips voor een eerste huttentocht met kinderen.
Tip 1 Bouw het rustig op en begin eenvoudig met een korte (dag)tocht
Ga je voor het eerst een huttentocht met kinderen maken? Begin dan echt eenvoudig en kies voor makkelijke etappes met nog niet teveel hoogtemeters. Je kunt ook starten met een dagtocht of een tocht met alleen één overnachting om eens te kijken hoe het gaat.
Een andere optie is om te kijken of je het eerste deel met de kabelbaan kunt doen en je tocht kan starten vanaf het bergstation. In vrijwel elke regio kan je wel een mooie dagtocht maken naar een berghut. Onderaan dit blog geven we een aantal specifieke tips voor huttentochten met jonge kinderen.
Zijn jullie iets meer ervaren en zie je het zitten om wat meer kilometers te maken? Dan is een prachtige dagtocht die in het Lötchental in Zwitserland, we schreven een apart blog hierover, je leest hem hier.
Daarnaast is het ook handig om te starten met iets ‘luxere’ hutten die privékamers hebben i.p.v. grote lagers waarbij je met meerdere mensen op een kamer slaapt. Vind je het allemaal toch best spannend dan kan je ook voor een georganiseerde huttentocht kiezen van betrouwbare reisorganisaties zoals SNP Reizen of Alpenreizen.
Beide reisorganisaties hebben een ruim aanbod van huttentochten, ook geschikt voor kinderen. Hieronder geven de NKVB en SAC-Hütten een aantal richtlijnen t.a.v een huttentocht met kinderen:
De moeilijkheid van de paden wordt vaak als volgt aangegeven:
- T1: Wandelpad, het makkelijkste pad, aangegeven met gele bewegwijzering. Doorgaans ook nog met ‘normale’ wandelschoenen goed te lopen.
- T2: Bergwandelpad, aangegeven met wit-rood-wit. Een wat moeilijker pad met meer rotsen en smaller dan de T1 paden. Nog steeds goed begaanbare paden met kinderen, maar goede bergschoenen zijn wel belangrijk.
- T3: Bergwandelpad en ook aangegeven met wit-rood-wit maar is moeilijker dan T2. Het kan zijn dat delen van het pad voorzien zijn van kettingen waaraan je je kunt vasthouden.
- T4: Alpinepad, aangegeven met wit-blauw-wit. Een moeilijk pad en wat ons betreft niet geschikt voor onervaren ouders en jonge kinderen. Veel moeilijke (klim)passages en grote stukken waar je echt omhoog moet klauteren met handen en voeten. Ook is het vaak steil en kunnen er afgronden zijn. Een dergelijk pad is alleen aan te raden bij voldoende bergwandelervaring en uithoudingsvermogen.
- T5: Alpinepad, maar moeilijker dan T4, mogelijk dat je bij T4 ook over een gletsjer heen moet. Alleen weggelegd voor zeer geoefende bergbeklimmers die beschikken over de juiste uitrusting.
- T6: Het allermoeilijkste pad voor zeer ervaren alpinisten. Zeer goede uitrusting vereist, o.a. zekering met touwen.
Welke wandelpaden zijn geschikt voor kinderen van welke leeftijd?
SAC-berghütten adviseert het volgende t.a.v. de duur en moeilijkheidsgraad van de wandelpaden i.c.m. de leeftijd kinderen:
- Kinderen vanaf 4 jaar: T1 en T2 wandelingen, van maximaal 2 uur per wandeling
- Kinderen vanaf 6 jaar: T1 t/m T3 wandelingen, van 3 tot circa 5 uur per wandeling, exacte duur is echt afhankelijk van het kind en de leeftijd
Daarbij wordt uitgegaan van goed weer, bij regen kunnen de paden (vooral T2 en moeilijker) een stuk moeilijker worden doordat de ondergrond glibberig wordt.
Tip 2 Vermenigvuldig de wandelduur met kinderen met 1,5 tot 2
Plan de wandeletappes heel ruim in en ga op tijd weg. Ga je een huttentocht met kinderen maken, vermenigvuldig dan de tijd op het bordje met 1,5 of 2, afhankelijk van de leeftijd van je kind. Houd daarnaast rekening dat de aangegeven tijd op het bordje altijd exclusief rustpauzes is.
Wandel je met kinderen dan moet je regelmatig een pauze nemen, idealiter elk uur. Voor kinderen is de pauze niet alleen om uit te rusten, maar geeft ze ook de mogelijkheid om de omgeving in zich op te nemen. Belangrijk, want dit draagt bij aan veilig wandelen in de bergen.
Daarnaast is het – vooral in het begin – het allerbelangrijkste dat kinderen plezier hebben en houden in het wandelen. Wij doen dit o.a. door regelmatig te stoppen op ‘spannende’ plekken. Een riviertje waar we een dammetje kunnen bouwen, een picknick op een mooie plek of zoeken naar bergmarmotten.
Wil je meer tips over hoe je wandelen in de bergen met kinderen leuk én veilig houdt? We schreven een apart blog met maar liefst 23 tips, je leest hem hier.
Tip 3 Check vooraf de route en neem een wandelkaart mee of zorg voor een goede app
We spraken een gezin die een alternatieve route wilde lopen, maar het pad bleek -onverwachts- erg steil te zijn met een diepe afgrond. Een aantal gezinsleden zag dit niet zitten en noodgedwongen moesten ze 3 uur omlopen. Het werd waardoor te laat om de volgende, geplande hut te bereiken.
Gelukkig konden ze nog terecht in een andere hut dichterbij, maar in de zomer zijn de hutten snel vol. Van tevoren – bij de hut waar je vertrekt – nogmaals de route navragen kan dus erg handig zijn. Vaak kent de ‘hüttewart’ de omgeving op zijn duimpje en kan hij of zij het beste adviseren welke route het meest geschikt is.
Een app die goed kan ondersteunen met routes, is die van Outdoor Active. Er is een gratis variant of een betaalde met wat meer opties.
Tip 4 Houd rekening met de weersomstandigheden
Een huttentocht met kinderen is leuk met mooi weer. Natuurlijk heeft het ook wel iets als je door de stromende regen loopt, maar met (jonge) kinderen raden we dat niet aan. Paden en stenen worden gauw glibberig wat voor onveilige situaties kan zorgen. Bovendien, als kinderen (en jijzelf) nat worden en het koud krijgen is de lol er ook vaak snel af.
Helaas kan het weer in de bergen gauw omslaan en kloppen niet altijd de vooruitzichten. Wordt het de komende dagen mooi weer? Neem dan toch altijd regenkleding mee, je weet maar nooit! Meer informatie over wat mee te nemen, vind je bij het volgende punt in dit blog.
Tip 5 Zorg voor een goede uitrusting
Een goede uitrusting is echt cruciaal voor het maken van een huttentocht met kinderen. Niet alleen voor de kids maar ook voor jou. Goede bergschoenen zijn heel belangrijk, wij bezuinigen daar nooit op. Maar denk ook aan reservekleding, een spelletje voor in de avond en voldoende cash geld.
We schreven een apart blog met daarin een zeer volledige paklijst voor een huttentocht met kinderen, je leest hem hier.
Tip 6 Oefen van tevoren in Nederland
Van plan om een huttentocht met kinderen te gaan maken? Ga dan alvast oefenen met wandelen met je kids in Nederland. Dit kan prima op vlak terrein, maar als het lukt is het ook aan te raden om al eens een wandeling op heuvelachtig terrein te maken.
Zo krijgen de kids (en jijzelf) ook alvast een beetje ervaring met het klimmen. Ook kan je (en je kids) meteen je bergschoenen inlopen. Erg belangrijk, want hierdoor neemt de kans op blaren af. Probeer tijdens het oefenen ook alvast met bepakking te lopen en de kids met rugzakken (als ze die tijdens de huttentocht ook zelf gaan dragen). Wandelen met bepakking is echt een stuk zwaarder dan zonder, vooral tijdens het klimmen.
Mooie plekken in Nederland om hoogtemeters te maken
Heuvels zijn er volop in Limburg, denk bijvoorbeeld aan regio Vaals of Gulpen. Mooie wandelingen zijn er ook rondom de ‘berghut’ het Hijgend Hert in Vijlen, tevens de enige berghut van Nederland. In het Oosten van het land zijn er ook een aantal mooie plekken waar je prima het klimmen alvast kan oefenen. Wij gaan graag naar de volgende plekken:
- Lemelerberg en Archemerberg: Een prachtige route waarbij je ook flink moet klimmen is de Archemerbergroute van 12,5 kilometer. Heel afwisselend en onderweg kwamen we zelfs de schaapskudde tegen. Een goed startpunt is natuurcamping de Lemeler Esch, heel kindvriendelijk en een ontzettend leuk restaurant waar je na de wandeling kan bijkomen. Meer informatie over deze wandeling vind je hier.
- Posbank in Rheden: Een ander mooi ‘oefenterrein’ is de Posbank nabij Arnhem. Hier wandel je door schitterende heuvelachtige natuur, helemaal als de heide in bloei staat. Wij parkeren altijd graag bij het bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden. Vanaf hier gaat een mooie wandeling richting de schaapskooi. Vanaf daar gaat het pad behoorlijk steil omhoog en kan je goed het klimmen oefenen. Het bezoekerscentrum is ook zeker een bezoek waard. Er is een een mooie winkel met gezellig restaurant en buiten meerdere fantastische speeltuinen voor de kids. Meer informatie over de Posbank en het bezoekerscentrum vind je hier.
- Holterberg: Tenslotte vinden wij ook de Holterberg een prima plek om eens te oefenen met wandelen en klimmen. Een mooi startpunt is het bezoekerscentrum Sallendse Heuvelrug bij Nijverdal. Daar starten mooie wandelingen en er is een prachtig bezoekerscentrum met allerlei leuke dingen en activiteiten voor de kids. Zijn je kids nog te klein voor een lange tocht? Bij het bezoekerscentrum start ook een leuke kabouterwandeling of de wandeling waarbij de kinderen worden opgeleid als ‘hulp-boswachter’. Meer informatie over de Holterberg en het bezoekerscentrum vind je hier.
Tip 7 Boek de berghutten op tijd
Huttentochten met kinderen worden steeds populairder. De hutten zijn in het hoogseizoen echt heel snel volgeboekt. Kortom, zorg dat je de hutten echt heel tijdig reserveert, soms bijna wel een jaar van tevoren. Uiteraard is dit wel een beetje afhankelijk hoeveel ‘comfort’ je wenst. Privékamers zijn logischerwijs een stuk sneller volgeboekt dan een slaapplekje in een lager waarbij je met meer mensen slaapt.
Tip 8 Neem genoeg cash mee
In veel hutten kan je (nog) niet pinnen en moet je contant betalen. Zorg ervoor dat je écht genoeg cashgeld meeneemt.
Tip 9 Word lid van de NKBV en krijg een eerste overnachting gratis
Ben je van plan om vaker huttentochten te gaan maken, dan is het slim om lid te worden van de NKBV. Behalve alle waardevolle informatie over klim- en bergsportactiviteiten krijg je als lid ook leuke voordelen. Bij de meeste berghutten krijg je een flinke korting op je overnachting in berghutten tot wel 50%.
Meer informatie over de NKBV vind je hier op de website.
Huttentocht met kinderen: georganiseerd of zelf samenstellen?
Een huttentocht met kinderen uitzoeken, waar moet ik beginnen en welke hutten zijn geschikt? Deze vragen horen we vaak als ik vertel over hoe leuk een huttentocht met kinderen is. Er zijn grofweg drie mogelijkheden voor het maken en plannen van een huttentocht; een georganiseerde huttentocht die je met je eigen gezin kan maken die al helemaal geregeld is of een huttentocht die zelf organiseert en samenstelt.
Tenslotte zijn er websites die tegen betaling e-books verkopen waar een huttentocht in staat beschreven, inclusief route en naam van de hutten. Na de aankoop moet je vervolgens zelf de hutten boeken. En dat is meteen het grote nadeel hiervan: je weet pas na de aankoop van het e-book de namen van de hutten en daarmee de beschikbaarheid.
Kortom, fijn dat zo’n route al is uitgestippeld (scheelt veel uitzoekwerk) en vaak zijn het ook echt prachtige routes, maar je loopt dus wel het risico dat deze hutten al zijn volgeboekt (zeker in het hoogseizoen / schoolvakanties), omdat deze tochten behoorlijk populair zijn. Vooraf een routebeschrijving is fijn, maar anderzijds staan vrijwel alle hutten (zeker in Oostenrijk en Zwitserland) uitstekend bewegwijzerd.
Een georganiseerde huttentocht met kinderen
Voordelen:
- De route is al bepaald, dus het scheelt je enorm veel uitzoekwerk
- De overnachtingen worden voor je geboekt (dus geen kans dat je ergens voor betaalt en vervolgens is er geen beschikbaarheid)
- Als je boekt bij betrouwbare reisorganisaties zoals Alpenreizen of SNP reizen, dan kan je er vanuit gaan dat de route en hutten inderdaad geschikt zijn voor kinderen
- De kans is groot dat je ook andere Nederlandse gezinnen treft in de hutten, meteen speelkameraadjes voor je kids
Nadelen:
- Je bent minder flexibel, de hutten liggen vast en mocht je door omstandigheden de route (ter plekke) moeten wijzigen dan is de kans groot dat je het geld van de overnachting kwijt bent.
- De tochten zijn vaak populairder, dus drukker op de routes
Betrouwbare reisorganisaties die georganiseerde huttentochten aanbieden:
SNP Natuurreizen is een betrouwbare reisorganisatie die ook is aangesloten bij de ANVR en SGR. SNP is gespecialiseerd in actieve (gezins)vakanties met aandacht voor de natuur. Ze bieden diverse huttentochten aan, waaronder speciale huttentochten voor kinderen. Deze zijn o.a. in Oostenrijk en Frankrijk maar ook in Italië en Noorwegen.
Alpenreizen is een andere betrouwbare reisorganisatie die gespecialiseerd is in reizen naar de Alpen. Ook zij bieden diverse huttentochten aan, o.a. in Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Alpenreizen is aangesloten bij de ANVR en SGR en staan vooral bekend om hun persoonlijke advies en service.
Een huttentocht met kinderen zelf samenstellen
Tegenwoordig kan je ook steeds eenvoudiger zelf een huttentocht samenstellen die ook geschikt is voor kinderen. Hieronder de voor- en nadelen van het zelf samenstellen van een huttentocht en een aantal tips hoe en waar te beginnen.
Voordelen:
- Je hebt vrijheid in route en overnachtingen, je kunt zelf de meest optimale route samenstellen.
- Je hebt rechtstreeks contact met de hut en je kunt soms nog wel je geld terugkrijgen of een tegoedbon krijgen, mocht je last-minute je overnachting annuleren door bv. slecht weer.
- De voorpret; het zal vast niet voor iedereen gelden, maar ik vind het vooral ontzettend leuk om echt je eigen route helemaal uit te zoeken. Voor mij begint dan de voorpret al.
- Het is vaak voordeliger, want er is geen tussenkomst van een reisorganisatie die er ook nog wat aan moet verdienen. Staat tegenover dat je natuurlijk ook geen uren hoeft uit te zoeken welke tochten geschikt zijn.
Nadelen:
- Uitzoeken van een eigen route kost veel tijd, ik vind dat zelf erg leuk maar dat geldt niet voor iedereen
- Je moet zelf de hutten reserveren, vaak gaat dit redelijk makkelijk via de website of even bellen (wel in het Engels of Duits)
- Onbekendheid (en daarmee veiligheid), je weet niet helemaal wat goed is met kinderen. Vandaar dat wij op onze website en socials graag ervaringen met jullie delen.
Stappenplan om zelf een huttentocht met kinderen samen te stellen:
Wil je zelf een huttentocht met kinderen samenstellen? Dan hierbij een paar tips hoe te beginnen en een aantal handige websites om te starten:
Stap 1 Bedenk eerst globaal waar je naar toe wilt voor een huttentocht en houdt hierbij rekening met de leeftijd en ervaring van je kids (en jezelf). Een huttentocht is bijvoorbeeld ook erg leuk op doorreis naar je zonvakantie in Italië. Dan is het makkelijkste om gewoon te kijken welke regio’s op de route liggen en dan de juiste hutten te zoeken.
Stap 2 Regio bepaald, ga dan op zoek naar berghutten die kindvriendelijk zijn. Deze berghutten hebben vaak ook privékamers en hebben soms nog iets van een speeltuintje. Ook zijn deze kindvriendelijke hutten relatief makkelijk te bereiken met een T2 pad.
Stap 3 Ben je flexibel, dan kan je uiteraard ook ‘andersom’ zoeken, eerst kijken welk gebied veel kindvriendelijke hutten heeft en daarmee de regio bepalen. Hieronder tips hoe je deze hutten makkelijk kunt vinden.
Overzicht van alle kindvriendelijke berghutten in Oostenrijk
Wil je een huttentocht met kinderen in Oostenrijk doen? Dan hebben wij een super handige e-brochure voor je gevonden. Hierin staan alle kindvriendelijke berghutten van Oostenrijk per regio. De link vind je hier op de website van Alpenverein.de. Kom je op de website, dan even iets naar beneden scrollen en dan zie je de download ervan staan.
De kindvriendelijke hutten in de brochure hebben een speciaal keurmerk en hebben o.a.:
- Activiteiten specifiek voor kinderen
- Omgeving van de hut is geschikt voor kinderen (soms ook specifieke natuurbelevenispaden)
- Hüttewart is gewend aan kinderen (gastvrije ontvangst)
- Kindvriendelijke catering qua prijs en bereiding
- Faciliteiten die geschikt zijn voor kinderen (speel- en leesmateriaal, gezinsruimte, kinderstoelen, enz.)
Overzicht van alle kindvriendelijke berghutten in Zwitserland
Ook voor Zwitserland hebben we een hele goede tips voor je. Op deze website zie je per regio een overzicht van kindvriendelijke berghutten.
Andere handige websites voor het zelf samenstellen van een huttentocht met kinderen:
Hüttenplanner van NKBV
Ook de Nederlandse Nederlandse Koninklijke Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) heeft een soortgelijke tool, de NKBV- Tochtenwiki. Deze online tochtenplanner heeft een ruim aanbod aan bestaande tochten voor zomer en winter.
Op deze website kan je ook eenvoudig eigen tochten plannen door een start- en eindlocatie op een interactieve kaart in te vullen. Je kunt eenvoudig selecteren op ‘gezinsvriendelijke’ hutten. Je vindt de tool hier op de website van de KNBV.
Hüttenplanner van Alpenverein.de
Op de website van Alpenverein kan je ook heel makkelijk een huttentocht plannen, dit kan makkelijk via de optie ‘DAV-Huttensüche’. Hierop kan je filteren op ‘Familien’. Je krijgt een kaart te zien met alle kindvriendelijke berghutten.
Als je de berghut aanklikt vind je meteen alle informatie en kan je kiezen voor ‘in der Nähe’ (in de omgeving). Je ziet dan meteen welke berghutten in de omgeving liggen. Als je op de hut klikt, kan je verdere kenmerken van de hut zien, zoals ‘familievriendelijk’.
Op deze manier kan je heel makkelijk je eigen huttentocht met kinderen samenstellen.
Hüttenplanner van Publish.at
De website van http://www.publish.at is ook ideaal voor het vinden van berghutten en om een tour samen te stellen. Je ziet meteen een kaart en daarop de hutten. Klik je een hut aan, dan zie je meteen welke hutten in de buurt liggen met de afstand en de stijg- en daalmeters.
Enige nadeel, we hebben nog niet een filter gezien of de hutten familievriendelijk zijn. Dus per hut wel even checken of dat het geval is.
Inspiratie via de socials van Kidsindebergen
Ook wij delen regelmatig huttentochten op onze socials, van onszelf, van onze eigen bloggers of van onze eigen volgers. De meeste komen op onze website, maar niet altijd. Kortom, volg Kidsindebergn ook via Instagram en Facebook om niks te missen!
Daarnaast hebben we op Facebook onze eigen Kidsindebergen besloten Facebookgroep. Hier zitten inmiddels ruim 3000 leden in. Kortom, ook daar kan je een oproep doen voor een mooie huttentocht!
Inspiratie via www.bergwelten.com
De website www.bergwelten.com biedt ook inspiratie voor huttentochten in Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Duitsland. Op de website kan je kiezen voor ‘Hütten’, vervolgens voor een specifiek land en regio. Bij de filter kan je kiezen voor de optie ‘Für Familien geeignet’.
Je ziet vervolgens een kaart met daarop alle kindvriendelijke hutten. Als je de hut aanklikt zie je meteen alle informatie en wandelingen in de omgeving.
Inspiratie via www.wegmetons.online
Ook op de website van www.wegmetons.online zie je een aantal routes, zowel in Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Duitsland. De hutten zijn aangegeven, net zoals afstanden en hoogtemeters. Deze routes zijn allemaal gratis beschikbaar.
Contact zoeken met de lokale VVV en berghutten
Wat we daarnaast kunnen aanraden is rechtstreeks contact opnemen met de plaatselijke VVV. Kortom, bedenk dus eerst naar welk gebied je wilt en google op ’tourismus’. Dus bijvoorbeeld: ‘Montafon Tourismus’. Je krijgt dan vrijwel meteen de officiële website van de lokale VVV te zien. Vervolgens kan je vaak makkelijk contact opnemen per telefoon of mail om te informeren of er huttentochten mogelijk zijn. De VVV’s helpen je graag kosteloos om een mooie tocht uit te stippelen.
Tenslotte is het ook handig om bijvoorbeeld contact op te nemen met een eerste berghut die je hebt gevonden. Zij weten vaak precies welke andere hut in de buurt ligt en ze kunnen je adviseren welk moeilijheidsniveau de route heeft. Ook kunnen ze vaak realistisch aangeven in hoeverre de route ook met kinderen te doen is. Op die manier kan je dus ook heel makkelijk zelf een mooie route uitstippelen.
Gebruik maken van wandel / navigatie apps
Tenslotte zijn er tegenwoordig ook veel goede apps die kunnen helpen bij het samenstellen en plannen van een huttentocht. Een goede app is bijvoorbeeld die van Outdoor Active. Met de routeplanner kan je makkelijk je route samenstellen en er zijn soms ook fijne voorbeeld routes.
Stap 4: Het boeken van de overnachtingen
Je hutten gevonden? Dan is het belangrijk om de hutten te reserveren, in het hoogseizoen is dit echt belangrijk om te doen! Informeer ook van tevoren wat voor type kamer je krijgt. Soms zijn er privé familiekamers, maar soms deel je een kamer met andere mensen of een andere familie.
Reserveren van een hut kan tegenwoordig vrij makkelijk via de website van een hut. Anders volstaat een mailtje naar de betreffende hut en soms is er gewoon een online reserveringssysteem. Zorg ervoor dat je een printscreen / foto van de reservering meeneemt en deze kunt laten zien bij aankomst.
Stap 5: Het boeken van een voorovernachting of erna
Ook is het handig om alvast een ‘voorovernachting’ te boeken. Bij onze huttentochten vermelden we altijd tips voor fijne adresjes. Ga je met een kampeermiddel? Dan zijn er vaak mogelijkheden om je tent / caravan tegen een gereduceerd tarief te laten staan. Gewoon even informeren bij de camping!
Wij kijken altijd waar de huttentocht start en kijken dan via de kaart via Booking.com waar een fijn overnachtingsadres in de buurt is. Na de huttentocht is trouwens een iets luxere accommodatie met zwembad wel echt een aanrader. Een mooie beloning voor het vele wandelen!
Stap 6: Voorbereiden en de juiste uitrusting!
Dan kan eigenlijk de voorpret beginnen en wat oefenen met wandelen! Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede uitrusting. Hiervoor hebben we een complete paklijst voor je!
Stap 7: Gaan!
En dat is het tijd om te gaan; je rijdt naar het beginpunt (of wellicht kan je met de bus) en vaak staat daar al een bordje aangegeven. Zeker in Oostenrijk en Zwitserland staan de hutten zeer goed aangegeven, verkeerd lopen is vrijwel onmogelijk!
Wat wel handig is om te doen: vooraf het alarmnummer in je telefoon zetten (je weet maar nooit) en ook het meenemen van de powerbank is soms handig! Andere tips vind je ook in onze paklijst.
Huttentocht met kinderen: welke routes kunnen we aanraden?
Er zijn uiteraard eindeloos veel huttentochten, hieronder noemen we een aantal suggesties vanuit onze eigen ervaring of die van onze volgers:
Huttentochten met kinderen in Oostenrijk
1 Huttentocht in Montafon
- Route dag 1: van het bergstation Golm via de Golmer Höhenweg, over de Golmjoch naar de Lindauerhütte.
- Route dag 2: van de Lindauerhütte naar de Tilisunahütte, op dit traject zit wel een steil stukje met staalkabels.
- Route dag 3: van de Tilisunahütte naar eindpunt Latschau
Meer detail informatie over de route en de hutten? Volg ons dan ook op Instagram, daar vind je bij de opgeslagen story uitgebreide informatie en kaartjes van de etappes en informatie en foto’s van de hutten.
2 Huttentocht in Kleinarl
- Route dag 1: van de parkeerplaats in Schwabalm via de Tappenkarsee naar de Draugsteintörl naar de Draugsteinalmen. Overnachting in de Draugsteinalm-Steinmannhütte of in de naastgelegen Draugsteinalm-schrambachhütte (iets eenvoudiger).
- Route dag 2: van de Draugsteinalmen naar de Franz Fischerhütte, let op: neem daarbij de route vanaf de Tappenkarsee. Loop je ‘verder door’, dan gaat er alleen nog meer een moeilijk pad naar de hut met flinke afgronden.
- Route dag 3: van de Franz Fischerhütte naar de Tappenkarseehütte.
- Route dag 4: van de Tappenkerseehütte terug naar de parkeerplaats.
Reis je met kleine kinderen, dan is het advies om alleen de Draugsteinalm-Steinmannhütte te bezoeken en de Tappenkarseehütte. Zoek je wat meer uitdaging, dan is een extra nacht in de de Franz Fischerhütte een mooie toevoeging.
We schreven een apart blog over deze huttentocht, je leest hem hier.
Meer foto’s en filmpjes zien over de route en de hutten? Volg ons dan ook op Instagram, daar vind je bij de opgeslagen story uitgebreide informatie en kaartjes van de etappes en informatie en foto’s van de hutten.
3 Huttentocht in Raurisertal
- Route dag 1: van parkeerplaats Lenzanger in Bucheben naar Niedersachsenhaus
- Route dag 2: van Niedersachsenhaus naar Schutzbau Neuhaus
- Route dag 3: van Schutzbau Neuhaus naar Sonnblick Basis / Naturfreundehaus
Meer detail informatie over de route en de hutten? Volg ons dan ook op Instagram, daar vind je bij de opgeslagen story uitgebreide informatie en kaartjes van de etappes en informatie en foto’s van de hutten.
4 Huttentocht in Virgenaltal
- Route dag 1: van de parkeerplaats bij Prägraten via de Lasörling Höhenweg naar de Lasnitzen Hütte.
- Route dag 2: van de Lasnitzen Hütte naar de Bergersee Hütte
- Route dag 3: van de Bergersee Hütte terug naar de parkeerplaats
Meer detail informatie over de route en de hutten? Volg ons dan ook op Instagram, daar vind je bij de opgeslagen story uitgebreide informatie en kaartjes van de etappes en informatie en foto’s van de hutten.
Ook SNP heeft huttentochten met kinderen in Oostenrijk, bekijk ze hieronder.
Huttentochten met kinderen in Zwitserland
Wil je een huttentocht in Zwitserland maken? Dan tippen we je graag op het boek: Familienasuflüge zu SAC-Hütten. Een overzicht van alle kindvriendelijke berghutten in Zwitserland per regio vind je ook op deze website.
Huttentochten met kinderen in Spanje
Ook in Spanje hebben we een hele fijne huttentocht voor je. Gelegen in de Spaanse Pyreneeën, op de grens van Spanje en Frankrijk. We schreven een apart blog over deze huttentocht, je vindt hem hier.
Huttentochten met kinderen in Frankrijk
Binnenkort zullen we dit blog verder aanvullen met tips voor huttentochten in Frankrijk. Voor nu adviseren we je om te kijken op de website van SNP Reizen. Daarnaast staat op ons Instagram account een opgeslagen story van een huttentocht in Frankrijk met een ezel, ook deze tocht is te boeken via SNP Reizen.
Huttentochten met kinderen in Italië
Ook in Italië kan je prachtige huttentochten maken! Inmiddels hebben onze bloggers al een paar prachtige tochten gemaakt:
- Huttentocht in de Brenta Dolomieten
- Huttentocht in de Dolomieten; van het Schlernplateau naar Rosengarten
Wel zijn de huttentochten in Italië soms wat pittiger. Ga je met kleine kinderen, dan kan je wel mooie dagtochten maken in regio Val Gardena. De hutten zijn ongelooflijk kindvriendelijk met een speeltuin en trampoline. En het eten….. tja, alleen daarom wil je al naar Italië.
We schreven een apart blog over onze wandelingen in Val Gardena, je leest hem hier.
Huttentochten met kinderen in Slovenië
Inmiddels hebben we ook een tip voor een mooie huttentocht in Slovenië. We schreven een apart blog over deze huttentocht, je leest hem hier.
Huttentocht met (hele) jonge kinderen?
Een (makkelijke) huttentocht met kinderen kan vanaf circa 4 of 5 jaar oud, maar dit is echt afhankelijk van je kind.
Kleinarl in Oostenrijk
Een hele toegankelijke huttentocht voor jonge kinderen is die bij Kleinarl in Oostenrijk. In dit blog vind je uitgebreide informatie.
De etappes zijn zo’n 2 uur (exclusief stops) en de overnachting in de Tappenkarseehütte is erg luxe. De overnachting in de Steinmannhütte is daarentegen best primitief maar geeft je een echt bergengevoel. Veel Nederlandse gezinnen maken deze huttentocht, dus voor de kinderen zijn er vaak voldoende vriendjes om mee te spelen.
Virginaltal in Oostenrijk
Een ander geschikt gebied is het Virginaltal in Oostenrijk, naar de Lasnitzen Hütte en de Bergersee Hütte. De wandelingen zijn steeds rond de 2 uur en de paden zijn redelijk makkelijk. Eerder in dit blog vind je een korte beschrijving van deze tocht.
Huttentocht met kinderen in een rugdrager
Zijn je kinderen echt nog heel jong, dan kan je een huttentocht overwegen met een rugdrager. Of dit een succes is, hangt erg af van je kinderen. We spraken een gezin waarbij dit prima ging, omdat de dochter het heerlijk vond om in een rugdrager te zitten.
Mijn zoon D. wilde ook tot circa 3 jaar graag in een draagzak. Hij liep af en toe zelf, maar ging daarna weer probleemloos in de draagzak. Met onze dochter A. is dat echt een ander verhaal; vanaf nu bijna 3 jaar weigert ze om nog in een draagzak te gaan en wil ze alleen zelf lopen. Helaas is dat nog vooral stilstaan of ‘optillen’, dus helaas is deze ‘oplossing’ voor ons helaas niet echt een optie.
Heb je geluk en wil je kind wel in een rugdrager of draagzak, denk dan nog even aan het volgende:
- Kies voor een rugdrager die ook opbergruimte heeft voor bagage, sowieso moet je echt alleen het noodzakelijke meenemen, want feitelijk kan maar 1 ouder een grote rugzak meenemen.
- Loopt je kindje af en toe zelf? Dan is een draagzak wellicht handiger. Deze kan je makkelijker opbergen als je kindje zelf wil lopen.
- Denk bij de framerugdragen ook aan de aparte regen – en zonnekap
Ben je op zoek naar een fijne rugdrager of draagzak? Hier vind je een overzicht van draagzakken en rugdragers die wij erg fijn vinden.
Huttentochten met bagagevervoer of met een ezel
Tenslotte kan je nog kijken voor huttentochten met bagagevervoer. We spraken een gezin en die hebben een hele gave huttentocht gemaakt waarbij een ezel meeging. Nu zijn we altijd zeer terughoudend met het ‘promoten’ van activiteiten waarbij dieren zijn betrokken, maar deze tours worden georganiseerd door SNP Natuurreizen waarbij zij (en hun partners) het welzijn voor mensen én dier zeer hoog in het vaandel heeft staan.
Huttentocht met een hond
Wil je niet alleen met je gezin maar ook met je hond op een huttentocht? Ook dat is soms mogelijk, maar afhankelijk van de berghut waar je gaat overnachten. In sommige berghutten zijn honden welkom, maar in andere hutten weer niet. Bij onze tips voor het vinden van een berghut, kan je vaak ook filteren of honden toegestaan zijn.
Geef altijd wel bij de reservering aan dat je met een hond komt, dit heeft vaak consequenties voor de kamerindeling en soms zitten er ook extra kosten aan verbonden. Onze blogger Stefanie nam vorig jaar haar hond mee op huttentocht en dat ging erg goed; lees hier haar blog erover.
Wat kan je verwachten van overnachting in een berghut?
Hoe gaat dat in zo’n hut? Ook die vraag horen we regelmatig. Meer informatie op dit soort vragen en andere praktische zaken lees je allemaal hier op de website van SNP Natuurreizen.
Meer lezen
We hebben veel meer tips voor handige reisproducten voor in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:
- Deuter Aircontact Lite 45 + 10 SL Trekking: fijne backpack voor meerdaagse tochten
- Deuter Kid Comfort Active: de lichtgewicht rugdrager voor kleine kinderen
- Deuter Waldfuchs, een kleine en fijne kinderrugzak van 10 liter
- De Beco Toddler draagzak voor peuters
In dit blog staan affliate links naar onze betrouwbare samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking of aankoop doet via deze links!