Een zomervakantie naar de bergen met kinderen: waarom dat wèl heel leuk is!

Een zomervakantie naar de bergen met kinderen: waarom dat wèl heel leuk is!

Zomer 29 oktober 2022

Een zomervakantie naar de bergen met kinderen? ‘Dat nooit! Veel te geitenwollen sokken achtig en mijn kinderen vinden wandelen saai.’ Blogger Lisette ging voorheen alleen in de winter naar de bergen om te skiën, maar liet zich door haar vriend overhalen om een keer in de zomer te gaan.

Nu wil ze bijna niet anders meer. In dit blog vertelt ze haar eerste ervaringen, vooroordelen én aandachtspunten voor een zomervakantie met kinderen in de bergen.

In de zomer naar de bergen in Oostenrijk?

Ja natuurlijk! Super leuk, ik raad het iedereen aan. Ook met kinderen? Ja natuurlijk waarom niet? 
Oke, eerlijk gezegd dacht ik er 3 jaar geleden heel anders over, maar sinds de zomer van 2019 zijn wij helemaal weg van de bergen, zowel voor de wintersport als voor de zomervakantie. 

3 jaar geleden, niet erg enthousiast en veel vooroordelen

Het was ruim 3 jaar geleden dat mijn vriend Matthijs voorstelde om tijdens de zomervakantie naar Oostenrijk te gaan. Uhm… tja dat kan… ik was niet meteen heel enthousiast, in mijn ogen was Oostenrijk het land voor onze wintersportvakantie.. maar zomer? In eerste instantie vond ik het een beetje suf en degelijk. Een beetje geitenwollen sokken achtig.

De zomervakantie brachten we altijd door in Frankrijk, meestal met een weekje strand… maar met kinderen naar de bergen in Oostenrijk? Ik zag het niet meteen voor me, zij waren toen 5 en 7 jaar, gaan zij dit dan wel leuk vinden? En het weer..? Ook daar had ik mijn twijfels over.

Toch was ik wel benieuwd naar een zomer in Oostenrijk en ben ik me gaan verdiepen in een zomervakantie in Oostenrijk. Al snel kreeg ik prachtige foto’s te zien van mooie groene bergen… en las ik verschillende dingen over wat je allemaal in de zomer kan doen ook met kinderen. Laten we het dus maar proberen!

Wij hadden nooit gedacht dat een zomervakantie in de bergen met kinderen zo leuk is!
Wij hadden nooit gedacht dat een zomervakantie in de bergen met kinderen zo leuk is!

Daar gaan we, voor het eerst op zomervakantie naar de bergen in Oostenrijk

Omdat we altijd naar Ellmau gaan voor de wintersport leek het ons handig om voor de eerste keer in de zomervakantie voor een bekende bestemming te kiezen. Ook leek het me leuk om juist de plek die we altijd kennen onder een dik pak sneeuw te zien als groene weide.

We verbleven in een appartement met een eigen tuin. Prima locatie, normaal zijn we van de campings maar omdat er geen campings zijn in Ellmau hebben we iets gezocht waar we ook wel buiten de ruimte hebben. Bij aankomst kreeg ik al snel een beetje een ‘Heidi gevoel’. De mooie groene bergen, de rust en ruimte! Ook zonder de sneeuw zijn de bergen prachtig! We hebben deze week onwijs veel gezien en gedaan. Voor meer informatie over wat te doen in het gebied de Hartkaiser / Wilder Kaiser, lees dan hier het aparte blog erover.

Onze kinderen hebben ons die vakantie onwijs verbaast met hun wandelskills en ook zij hebben enorm van Oostenrijk genoten. Voor hen was het ook heel bijzonder dat ze op de plek waar ze 4 maanden ervoor hebben geskied, in de zomer uren hebben gespeeld in een fantastische speeltuin. Ik kwam erachter dat veel van mijn vooroordelen dus niet juist waren en in de zomer met kinderen naar de bergen verre van suf of saai is.

Wie had het gedacht, want nu ben ik vaak degene die andere enthousiast maakt om in de zomer met kinderen naar de bergen te gaan. Daarbij hoor ik vaak de vooroordelen die ik ook had en daarom hieronder deze op een rij en onze ervaring.

Hetzelfde plaatje maar dan in de zomer. Wij hadden nooit gedacht dat een zomervakantie in de bergen met kinderen zo leuk is!
Hetzelfde plaatje maar dan in de zomer. Wij hadden nooit gedacht dat een zomervakantie in de bergen met kinderen zo leuk is!

Vooroordelen van een zomervakantie in de bergen met kinderen:

Overweeg je ook een zomervakantie naar de bergen met kinderen? Logisch dat je wat sceptisch bent, dat had ik ook. Hieronder onze vooroordelen en onze ervaringen.

1 Mijn kinderen houden niet van wandelen

Naar de bergen, dan ga je vooral wandelen. Maar onze kinderen waren nou niet bepaald dol op wandelen. Is een vakantie naar de bergen dan wel handig? Dit vooroordeel bleek dus enorm mee te vallen, maar het toverwoord was wel ‘wandelen met een doel’.

Wandelen met een doel
De kinderen hadden we in Nederland een beetje voorbereid door thuis in de omgeving stukken te wandelen. We wisten dat we in Oostenrijk voornamelijk zouden gaan wandelen in/door de bergen. 
Om dit leuk te houden voor je kinderen, maar ook voor jezelf, is het wandelen met een doel leuker dan wanneer je ‘gewoon’ wandelt.

Maar wat voor doel? Dat kan van alles zijn natuurlijk, wandelen naar een meer om te zwemmen, wandelen naar een speeltuintje, een top van de berg (met een fantastisch uitzicht) of wandelen voor een stempel. Vooral de stempel deed het bij onze kinderen goed.  We konden een stempelboekje bij de ToeristOffice ophalen. In dat boekje staan verschillende berghutten met daaraan punten gekoppeld.

De hogere, uitdagende hutten zijn bijvoorbeeld 150 punten waard en hutten die laag liggen of makkelijk te bereiken zijn 50 punten. Dit was voor onze kinderen echt een doel op zich. Ze wilde graag een hut opzoeken die 150 punten waard was! Dat was een pittige maar prachtige wandeling, die ook de kinderen goed hebben doorstaan.

Bij de hut aangekomen kon de stempel in het boekje gezet worden en natuurlijk volgde een lekkere beloning, een kop warme chocolademelk met iets lekkers. Die dag was het vrij fris en hadden we last van laaghangende bewolking met mist, dus de chocomel smaakte heerlijk. 

Onze kids waren super gemotiveerd om te wandelen, want bij elke berghut kregen ze punten en een stempel.
Onze kids waren super gemotiveerd om te wandelen, want bij elke berghut kregen ze punten en een stempel.
Wandelen in de bergen vinden onze kinderen alles behalve saai!
Wandelen in de bergen vinden onze kinderen alles behalve saai!

Wil je overigens meer wandeltips? Via de link hieronder vind je een blog met 23 tips om wandelen met kinderen leuk en veilig te houden.

2 In de zomer naar de bergen, dat is alleen maar wandelen en dat is saai

Een beetje in het verlengde van het bovenste punt; is een vakantie naar de bergen niet heel saai? Je kan er toch alleen maar wandelen? Ook dat bleek in de praktijk echt mee te vallen, want in de bergen zijn zoveel andere gave activiteiten dan alleen maar wandelen.

Balans 
Na een pittige wandeling is het slim om een goede balans te zoeken tussen actief en iets meer ontspanning. Ook dat kan natuurlijk van alles zijn. Vooral als je voor het eerst met kinderen in de bergen bent is het belangrijk om een goede balans te zoeken tussen de wandelingen. Wissel het af met bijvoorbeeld een dagje zwemmen, een speeltuin, rodelen, klimmen, of een korte en minder intensieve wandeling. Je krijgt al snel genoeg door wat voor jullie het beste werkt. 

Inmiddels heeft bijna elke regio in de zomer gave activiteiten, in dit blog lees je een overzicht van alle regio’s in Tirol met daarbij alle activiteiten.

Zomervakantie in de bergen is zoveel meer dan alleen wandelen, er zijn vaak ook prachtige zwembaden.
Zomervakantie in de bergen is zoveel meer dan alleen wandelen, er zijn vaak ook prachtige zwembaden of zwemmeren.

Tip voor omhoog met de bergbanen

In de Oostenrijkse skigebieden zijn in de zomer ook veel gondels en skiliften open die je naar boven brengen. Boven kan je vaak mooie wandelingen maken, soms is daar een speeltuin en natuurlijk een vaak typische Oostenrijkse berghut. De liften kunnen best prijzig zijn, vooral in de wat grotere gebieden. Informeer even goed wat een ‘ritje’ inhoud want er zijn verschillende mogelijkheden, van dagkaarten tot enkele ritjes (dus alleen naar boven of alleen naar beneden) of meerdaagse passen.

3 In de bergen is het vaak slecht weer, daar gaat je zomervakantie

Tenslotte was ik behoorlijk terughoudend met het weer, in de bergen is de kans vele malen groter op slecht weer dan in Zuid-Frankrijk. En ja, ook wij hadden zeker wel wat dagen minder weer, maar ook genoeg dagen met stralende zon.

Het weer in de bergen is zo veranderlijk, zelfs als er vooraf alleen maar regen is voorspeld. Buien kunnen in de bergen snel komen maar ook weer gauw voorbijtrekken. In het ene dal kan het regenen en een dal verderop de zon schijnen. En eerlijk; het had ook best wat. In onze regenkleding toch die top behaald en daarna in een knusse berghut een warme chocomelk drinken!

Wel een paar tips rondom het weer:

Naast het zoeken van de goede balans tussen de activiteiten is het slim om rekening te houden met het weer. In een weekje vakantie kan je verschillende weertypes tegenkomen. Hou hier met het plannen van je activiteiten rekening mee. Niets is minder leuk als je een dagje zwembad hebt gepland en het die dag slecht weer is. Probeer ook gebruik te maken van de lokale weersverwachtingen, die zijn vaak het meest betrouwbaar.

Neem altijd zonnebrand mee, zelfs met regenvoorspelling

Zoals al genoemd, kan het weer erg snel veranderen, een bui kan tussen de bergen zo ontstaan. Maar ook als het in de het dal bewolkt is kan het op de top van de berg zonnig zijn. Dit is bij onze eerste keer in de bergen overkomen. We hadden toen geen zonnebrand mee en die dag waren we boven op de berg aan het wandelen.

Tegen de verwachting in, scheen de hele dag de zon volop met als gevolg helaas (een beetje) verbrand. Een goede maar iet wat pijnlijke les voor ons.. maar vanaf nu zit er altijd een fles zonnebrand in onze wandelrugtassen, net als een vestje, want het kan ook juist een stuk frisser zijn boven op de berg. 

In de zomervakantie kan je zeker wel eens pech hebben met het weer, maar vaak klaart het ook weer gauw op en het heeft eigenlijk ook wel iets.
In de zomervakantie kan je zeker wel eens pech hebben met het weer, maar vaak klaart het ook weer gauw op en het heeft eigenlijk ook wel iets.

Onze conclusie, een zomervakantie naar de bergen suf en saai?

Na onze eerste vakantie in de bergen met kinderen kwamen we enthousiast terug en moet ik mijn ideeën en gedachten van de zomer in Oostenrijk even bijstellen. Is Oostenrijk suf, degelijk, geitenwollen sokken achtig? Nee zeker niet, alles behalve dat! Je kan er zo veel kanten op en de verschillende dingen kan je op je eigen niveau aanpassen.

De kinderen, hebben die het leuk gevonden? JA! Zeker weten, ze hebben echt genoten van het buitenleven, met een gevonden stok als wandelstok naar boven lopen, kleine kikkertjes en andere dieren zoeken tijdens het wandelen. Maar ook zwemmen en genieten van heerlijk eten en drinken.

Mijn twijfels over het weer? In Oostenrijk kan het in één week heel warm en zonnig zijn en ook bewolkt met wat regen. Hier kan je je planning op aanpassen want er zijn ook genoeg activiteiten te doen met verschillende weertypes. En je gaat niet naar de bergen om op een bedje te liggen zonnen, hoewel ook dat zeker mogelijk is bij een ligbedje bij een buitenzwembad.

Het is duidelijk voor ons, Oostenrijk is ook zeker in de zomer een mooie en leuke bestemming om naar te toe te gaan, het is zo veelzijdig dat er voor iedereen wel iets is om te doen.

Tot ziens koeien, want tegen de verwachting in kiezen wij nu geregeld voor een zomervakantie naar de bergen met kinderen.
Tot ziens koeien, want tegen de verwachting in kiezen wij nu geregeld voor een zomervakantie naar de bergen met kinderen.

Enthousiast geworden en meer lezen?

Ben je na het lezen van dit blog enthousiast geworden voor een zomervakantie in de bergen met kinderen? We hebben heel veel blogs over gave regio’s. Sommige regio’s zijn meer geschikt voor jongere kinderen en andere juist voor oudere kinderen.

Een handig blog om mee te starten is het onderstaande blog van alle regio’s in Tirol in Oostenrijk. Liever op zoek naar iets in Italië of Zwitserland? Kijk dan op onze landen pagina’s.

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Klik en kijk hieronder voor meer inspiratie:

Over Lisette

Ik ben Lisette (35/1987) ik woon samen met mijn vriend Matthijs (38/1984) en onze 2 kinderen van 8 en 10 in Velserbroek. We houden van actieve vakanties en gaan dan ook graag naar Oostenrijk of Duitsland om te wandelen of in de winter te skiën/ te snowboarden. Naast de natuur houden we ook van cultuur en combineren we de zomervakantie graag met een bezoek aan een mooie stad. Ook in Nederland wandelen we regelmatig in de bossen of duinen in de omgeving. 


Categorieën:

Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: