Naar Davos-Klosters met kinderen: 6x gave zomeractiviteiten
Fijn spelen bij de river in de mooie Sertig vallei bij Davos-Klosters.

Naar Davos-Klosters met kinderen: 6x gave zomeractiviteiten

Zwitserland 11 juli 2024

Naar het Zwitserse Davos-Klosters met kinderen is top. Zo kunnen de kids hier oneindig spelen op de prachtige Madrisa Alp, kan je heerlijk relaxen of zwemmen in de Davosersee en zijn er nog heel veel andere prachtige plekken. Niet voor niks is Davos-Klosters één van de family destinations van Zwitserland.

Yvonne ging met haar gezin een paar dagen naar Davos-Klosters en deelt in dit blog heel veel handige tips! Onderaan dit blog vind je ook tips voor kindvriendelijke overnachtingsmogelijkheden.

Wil je meteen al meer foto’s en video’s zien? Bekijk dan hier onze opgeslagen Instastory en volg ons meteen om in de toekomst geen tips en nieuwe blogs meer te missen!

Davos-Klosters met kinderen: een family destination in Zwitserland

In het voorjaar gaan wij een aantal dagen naar Davos-Klosters. Met kinderen schijnt dit een perfecte bestemming te zijn, want Davos-Klosters is één van de family destinations van Zwitserland. Een regio met zo’n ‘keurmerk’ is expliciet geschikt voor gezinnen. Zo vind je er speeltuinen, kindvriendelijke accommodaties en meer.

Als we de website van Davos-Klosters bekijken worden we meteen enthousiast. Vooral Madrisa Alp met de enorme speeltuin op de berg ziet er fantastisch uit. Let’s go, onderweg naar Davos!

Davos-Klosters is één van de family destinations van Zwitserland.
Davos-Klosters is één van de family destinations van Zwitserland.

Verblijven in Davos of Klosters?

Davos-Klosters is een regio in Oost-Zwitserland, in het kanton Graubünden. De regio wordt Davos-Klosters genoemd, maar dit zijn twee verschillende plaatsen met ook een totaal andere uitstraling en sfeer. Hoewel ze dicht bij elkaar liggen en beide populair zijn bij toeristen, hebben ze elk hun eigen unieke kenmerken en aantrekkingskracht.

Davos: hoogstgelegen stad van Europa met een stedelijke sfeer

Wij verblijven in Davos, een stad die met een ligging van 1.560 meter bekend staat als de hoogstgelegen stad van Europa. Ook is Davos bekend vanwege het jaarlijkse World Economic Forum (WEF), waar politieke en bedrijfsleiders samenkomen om wereldproblemen te bespreken.

We zien niet zoveel typische Zwitserse chalets in Davos, maar meer hoogbouw en voornamelijk grote, luxe hotels. Het heeft een stedelijke sfeer met een breed scala aan voorzieningen zoals winkels, restaurants en culturele activiteiten. Er is een groot openbaar zwembad met wellness, een mooi stadspark met speeltuintjes en er zijn ook heel veel supermarkten, waaronder een grote Migros.

Ook heeft Davos een klimpark en de prachtige Davosersee (zie ook nr. 3 in dit overzicht). Kortom, misschien is Davos iets minder authentiek maar wel een prima uitvalsbasis om veel te ondernemen en met veel ‘vertier’.

Klosters: een charmante plaats met een dorpse uitstraling

Vanuit Davos bezoeken we ook het naastgelegen Klosters. Het valt ons op dat Klosters kleiner en rustiger is met een meer dorps karakter. Ook zien we hier meer typische houten chalets. Klosters heeft prima basis voorzieningen zoals een supermarkt, maar is wel beduidend kleiner dan Davos.

Vanuit Klosters vertrekt de kabelbaan naar Madrisa Alp, een prachtig speelparadijs hoog bovenop de berg (zie ook nr. 2 in dit overzicht). Ook in het centrum van Klosters zijn een aantal speeltuinen.

Samengevat, Davos is groter en heeft dus meer een stadsgevoel en Klosters is meer een dorp met hoofdzakelijk authentieke chalets. Vanaf Klosters zijn de uitjes zoals beschreven in dit blog iets sneller aan te rijden dan vanuit Klosters (met uitzondering van Madrisa Alp). Er is overigens een goede treinverbinding tussen beide plaatsen.

Davos-Klosters met kinderen: tips voor zomeractiviteiten

Ga je in de zomer naar Davos-Klosters met kinderen? Dan hebben wij op basis van onze eigen ervaringen de leukste uitjes op een rijtje gezet.

#1 De Sertig vallei met waterval

Als we in Davos zijn gaan we eerst naar Sertig. Dit is een prachtige zij-vallei en je vindt hier ook een prachtige waterval. Vanuit het Waldhuus waar we verblijven, rijden we in zo’n 20 minuten naar het einde van de Sertig vallei. We parkeren bij het Walserhuus (betaald, tip gebruik de EasyPark app).

Vanaf het Walserhuus naar de waterval

Het Walserhuus is een hotel-restaurant met een prachtig terras en grote speeltuin voor de kids met onder andere een trampoline, schommel en grote knikkerbaan. Ook zien we verschillende boerderijdieren, zoals een poney, konijn en geiten. We besluiten om eerst onze wandeling te maken en daarna hier even lekker te relaxen.

De mooie Sertig vallei
De mooie Sertig vallei

Vanaf het Walserhuus gaan verschillende wandelingen. Met onze 4-jarige dochter kiezen we voor de makkelijke wandeling naar de waterval. In rustig tempo is dit zo’n 40 minuten wandelen (enkele reis). Het eerste stuk is een breed gravelpad. We lopen langs de koeien, langs mooie bloemenweides en zien in de verte de waterval al liggen. Het laatste deel is een smaller pad, maar niet moeilijk. We lopen deels via de rivierbedding, waar onze dochter druk is met stenen zoeken om in het water te gooien.

De waterval is de wandeling waard; we blijven even kijken en lopen dan via dezelfde route terug. Het is inmiddels rond 15.30 uur en op dit tijdstip worden net de koeien gemolken. Erg leuk om dit te zien! Daarna relaxen we bij het Walserhuus, waar het voor onze dochter heerlijk spelen is. Voor de kids is een speciaal kindermenu voor zo’n 9.50 CHF (frietjes en kipnuggets).

#2 Madrisa Land

De Madrisa Land is wat ons betreft echt het hoogtepunt van Davos-Klosters. Met kinderen moet je hier absoluut naar toe. Vanuit Davos rijden we naar het dalstation van de Madrisa Bahn in Klosters (zo’n 15 minuten rijden). Hier is een grote, betaalde, parkeerplaats.

Na de auto te hebben geparkeerd nemen we de gondel omhoog. Er is één gondel met vrolijke afbeeldingen. We hebben mazzel, want deze komt er net aan. In de gondel kunnen we nog op een knop drukken waarna het verhaal wordt verteld over de Madrisa Alp (wel in het Duits).

Het prachtige Madrisa Alp in Davos-Klosters.
Het prachtige Madrisa Alp in Davos-Klosters.

Een enorm groot speelparadijs!

Als we bij het bergstation aankomen, weten we bijna niet wat we zien. Voor ons ligt een enorm groot en prachtig aangelegd speelparadijs. Er zijn schommels, een toren met enorme glijbanen, grotten met spelletjes, knikkerbanen en noem maar op! Ook is er nog een grote waterspeeltuin.

Voor 5 CHF kan je schatkaart kopen waarbij kinderen de 5 dieren van de Madrisa Alp moeten vinden. Enthousiast gaat onze dochter op zoek. Spelenderwijs ontdekken we niet alleen alle dieren maar ook meteen dit hele speelparadijs. Als we de schatkaart inleveren krijgen we nog een oranje eend. Deze moet natuurlijk mee naar de waterspeeltuin.

Naast het speelparadijs is nog veel meer te doen bij Madrisa Land, zoals thematische wandelingen, trotti biken en je kunt er zelfs overnachten! We schreven een apart uitgebreid blog over Madrisa Land, je leest hem hier.

#3 Davosersee

Aan de rand van Davos ligt de Davosersee. Het meer heeft een lengte van ongeveer 1,5 kilometer en een breedte van 600 meter. We parkeren de auto bij de grote parkeerplaats aan de rand van het meer. Langs het meer gaat een mooi wandelpad. We houden rechts aan en zien in de verte een beachclub.

De Davosersee, een heerlijke plek voor een zonnige dag.
De Davosersee, een heerlijke plek voor een zonnige dag.
Genoeg fijne relax plekken rondom de Davosersee.
Genoeg fijne relax plekken rondom de Davosersee.

Wakeboarden bij de Davosersee

Als we langs het meer wandelen zien we links van ons wakeboarders over het water scheren. Wat ooit begon als een crowdfundingproject is tegenwoordig een vaste activiteit van half juni tot begin september. De 190 meter lang rijgedeelte is zelfs een van de langste waterskiliften die in bedrijf is. Meer informatie over wakeboarden op de Davosersee vind je hier.

Bachi’s Strandbad

Wij wandelen door naar Bachi’s Strandbad, zo’n 5 minuten wandelen vanaf de parkeerplaats. Langs het pad er naar toe staan draaibare relax stoelen. ”Dan heb je altijd de zon mama!” en gelijk heeft ze. Bachi’s Strandbad is een heerlijk plek. Een strandpalviljoen met een mooie ligweide, een strandje, beachvolleybal velden en een gezellig terras. Iets verderop liggen kleurrijke waterfietsen en andere bootjes die je kunt huren. Bachi’s Strandbad is bovendien gratis toegankelijk.

Leuke speeltuinen omringd door eekhoorntjes

We besluiten om eerst nog wat verder te lopen en later terug te komen voor een ijsje. Als we voorbij Bachi’s Strandbad lopen komt het wandelpad in het bos. Daar zien we een eerste speeltuin. Nadat onze dochter even heeft gespeeld lopen we nog wat verder; hier is wederom een mooie speeltuin.

Vlakbij de speeltuin staan wat bankjes en…. daar zien we een aantal eekhoorntjes lopen. ”Stil zitten, mischien komen ze dan wel bij ons!”. We sluipen nog wat dichterbij en zien de schattige kleine diertjes nieuwsgierig wat dichterbij komen. Helemaal uit de hand eten vinden ze nog wat spannend, maar ze zijn dichtbij genoeg om goed te zien. Tip: neem wat walnoten of gedroogd fruit mee, dat vinden ze heerlijk!

We nemen dezelfde weg weer terug en genieten van een ijsje bij Bachi’s Strandbad. Meer informatie over de Davosersee vind je hier op de website van Davos-Klosters.

#4 Klimpark en bikepark

De Davosersee kan je goed combineren met het klimpark en bikepark, want deze liggen dichtbij elkaar (3 minuten met auto of 15 minuten wandelen, ook busstop voor deur). Aangekomen bij het klimpark zien we verschillende parcoursen die je al kunt doen met kinderen vanaf 4 jaar. Er zijn vijf verschillende parcoursen met elk acht stations van verschillende moeilijkheidsgraden.

Ook zien we twee kinderspeelplaatsen, een barbecueplaats, een skatebowl en een gezelllig Chalet Velo waar je wat kunt eten of drinken. Na een intensieve middag bij de Davosersee is onze kleine dame in een diepe slaap vertrokken, dus wij houden een middag klimmen tegoed voor een volgende keer.

Het klimpark van Davos met een parcours vanaf 4 jaar.
Het klimpark van Davos met een parcours vanaf 4 jaar.

Bikepark

Meteen naast het klimpark zit ook een bikepark. Er zijn verschillende routes voor zowel beginners als gevorderden. Fietsen maar ook beschermende kleding kan je ter plekke allemaal huren.

Meer informatie over het klimpark en bikepark vind je hier op de website van Davos-Klosters.

#5 Rinerhorn

Een andere dag gaan we naar de Rinerhorn, vanaf ons hotel is het zo’n 15 minuten rijden. We parkeren bij het dalstation en nemen de gondel omhoog. Onder ons zien we alpenweides en horen we de bellen van de koeien die rustig staan te grazen.

Mooie speeltuin bij het bergstation

Bij het bergstation aangekomen zien we een leuke speeltuin met een grote trampoline, klimrek, glijbaan en meer. Ook is er een gave kabelbaan en kan je een mini-versie graafmachine besturen. Voor de ouders is een groot terras wat grens aan de speeltuin. Ideaal om zo een oogje in het zeil te houden.

Bij het bergstation van de Rinerhorn is een fijne speeltuin.
Bij het bergstation van de Rinerhorn is een fijne speeltuin.
Alleen hiervoor betaal je 2 CHF, maar wel erg leuk!
Alleen hiervoor betaal je 2 CHF, maar wel erg leuk!

Wandeling naar Hubel en grillstelle Abirügg

Na even gespeeld te hebben besluiten we ook nog een wandeling te maken. We nemen het wandelpad 72 naar Hubel, deze start als je iets voorbij het restaurant loopt. Hier staan gele bordjes en neem je het smalle wandelpad omhoog. Vanaf het wandelpad kijken we neer op de speeltuin. Iets verderop komen we nog langs een dierenweide met geiten en als we wat verder lopen zien we nog varkens.

Het is best even een klimmetje omhoog maar onze 4-jarige kleuter houdt het dapper vol. Onderweg doen we wat spelletjes en mag ze af en toe de ‘gids’ zijn. Het laatste stukje naar de berghut is een breder pad. Op de top aangekomen hebben we mooi uitzicht op Davos. De berghut is helaas nog gesloten als wij er zijn (begin juni) en we besluiten verder te lopen naar de grillstelle Abirügg.

We nemen het smalle pad omhoog.
We nemen het smalle pad omhoog.
Een stukje boven de speeltuin zijn nog geiten en varkens.
Een stukje boven de speeltuin zijn nog geiten en varkens.

Een fijne stop bij Abirügg

Over dit stukje wandelen we zo’n 15 minuten en het is alleen maar bergaf, dat loopt makkelijk! De grillplaats Abirügg is een mooie plek. Hier zijn picknicktafels en een aantal grillplekken. In een overdekt huisje ligt hout en papier om een vuurtje te maken, alleen een aansteker moet je zelf meebrengen en worstjes natuurlijk! A. bouwt nog een steenmannetje en daarna lopen we via een breed pad terug naar het bergstation.

Al met al een mooie rondwandeling van zo’n 2,5 uur. Vind je dat te ver (of de heenweg te veel stijgen) dan kan je ook alleen heen en weer naar Abirügg. Je gaat dan vanaf het bergstation rechtdoor (het brede pad rechtdoor i.p.v. het smalle pad omhoog). Bij terugkomst is een ijsje dik verdiend!

Praktisch: de speeltuin bij het bergstation is gratis, met uitzondering van de mini-graafmachine. Hiervoor heb je muntstukken van 2 CHF nodig. Ook heb je een ticket voor de kabelbaan nodig en houd rekening met betaald parkeren bij het dalstation. Voor spelen en de wandeling die wij hebben gedaan ben je zeker een halve dag bezig.

Via het brede pad lopen we terug naar het bergstation.
Via het brede pad lopen we terug naar het bergstation.

#6 Speeltuinen

De regio Davos-Klosters is aangemerkt als een family destination. Kortom, in Davos-Klosters kwamen we ook een aantal leuke speeltuinen tegen. Dit zijn onze aanraders:

  • De speeltuinen rondom de Davosersee, zie nr. 3 in dit overzicht. De speeltuinen zijn niet heel groot, maar liggen erg mooi en de eekhoorntjes loppen letterlijk voor je voeten.
  • De enorme speeltuin bij het bergstation van Madrisa Alp, zie nr. 2 in dit overzicht.
  • De speeltuin bij het bergstation van Rinerhorn, zie nr. 5 in dit overzicht.
  • In Davos is een leuk park, het Kurpark, deze zit tegenover de VVV en openbare zwembad in. In het park zit ook nog een grote speeltuin met allerlei leuke speeltoestellen.
  • Wij verbleven in het Waldhuus, dit familiehotel heeft een leuke kidsclub en midgetgolfbaan. Als niet-hotelgast kan je hier tegen betaling ook gebruik van maken.
  • Ook in Klosters zitten speeltuintjes, maar deze hebben we zelf niet bezocht.

Een overzicht van speeltuinen vind je ook hier op de website van Davos-Klosters.

#7 Zwembad & wellness

Wij verbleven in het Waldhuus met eigen zwembad en kidsclub, maar verblijf je in een accommodatie zonder zwembad dan kan je terecht in het openbare zwembad in Davos. Het zwembad heeft zowel een binnen- als buitenbad met ook fijne ligweide. Meteen naast het zwembad ligt eveneens een grote wellness.

Meer informatie over het zwembad van Davos vind je hier op de website van Davos-Klosters.

Davos-Klosters met kinderen: andere tips

Wij waren slechts 4 dagen in Davos-Klosters en dat is eigenlijk te weinig. Behalve bovengenoemde tips zijn er namelijk nog veel meer familieactiviteiten in Davos-Klosters. Met kinderen tippen we ook graag de volgende activiteiten:

Voor een totaaloverzicht van familie-activiteiten in Davos-Klosters kijk je hier.

Naar Davos-Klosters met kinderen: handig om te weten

Enhousiast geworden en overweeg je ook een bezoek aan Davos-Klosters? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.

Davos-Klosters met kinderen: kindvriendelijk overnachten?

Wij verbleven in familyhotel Waldhuus in Davos. Een fijn familiehotel met familiekamers, zwembad, midgetgolfbaan en leuke miniclub. Ook is er elke ochtend een zeer uitgebreid ontbijtbuffet. Vanaf het hotel ben je met 5 minuten ook zo in het centrum.

Ook via de VVV van Davos-Klosters kan je vaak appartementen vinden en ook booking.com heeft een ruim aanbod van accommodaties.

Camping in Davos-Klosters

We hebben 1 camping gezien, camping RinerLodge. Deze ligt tegenover het dalstation van de Rinerhorn. Voor wat wij zagen is het een eenvoudige en smalle, langgerekte camping die ingesloten ligt tussen een (wild stromende) rivier, spoorlijn en doorgaande weg. Mogelijk heb je daar geluidshinder van, maar dat durven we niet te zeggen.

Prijzen zomer kabelbanen

De speeltuinen op de berg (waaronder Madrisa Alp en Rinerhorn) zijn gratis toegankelijk. Wel heb je een ticket nodig voor de bergbaan. Hier op de website van Davos-Klosters vind je een overzicht van prijzen en openingstijden. Houd er rekening mee dat je in het dal vaak betaald moet parkeren, wij gebruiken graag de EasyPark app, zodat je makkelijk de parkeertijd kan verlengen.

Premium card:

Verblijf je in één van de partneraccommodaties (hotel, appartement) dan ontvang je vanaf een verblijf van 1 nacht de Premium card. Met deze card krijg je gereduceerde tarieven voor de kabelbaan. Zo kunnen volwassenen voor 13 CHF (laagseizoen) of 21 CHF (hoogseizoen) een bergbaanticket kopen (retour, voor 1 berg), kinderen van 6 tot 17 jaar krijgen nog eens 50% korting en kinderen tot 6 jaar zijn gratis. Vaak is dit goedkoper dan een regulier (familie)ticket.

Meer informatie over de Premium card vind je hier op de website van Davos-Klosters.

‘Goedkoop’ uit eten?

Graag tippen we de grote Migros in Davos. Naast een hele grote supermarkt, hebben ze hier ook ‘betaalbare’ menu’s in hun eigen restaurant (lijkt een beetje op het Ikea concept). Meer ‘bespaartips’ voor Zwitserland lees je ook in ons aparte blog: ‘Zwitserland duur? Met deze tips is een familievakantie zeker betaal.’

Ligging van Davos-Klosters

Vanaf Utrecht is Davos-Klosters circa 900 kilometer.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een vakantie in Zwitserland met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Dit blog is in samenwerking tot stand gekomen. Natuurlijk delen we altijd onze eigen en eerlijke mening. Ook kunnen er in dit blog affiliate links staan. Maak je een boeking via zo’n link betaal jij niks extra maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst bergen reisinspiratie blijven delen. Veel dank dus als je een boeking maakt via zo’n link.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: