Kindvriendelijke huttentocht in Kleinarl in Oostenrijk: perfect met kleine(re) kinderen!
De laatste dag van de huttentocht in Kleinarl is vooral een mooie afdaling terug naar de parkeerplaats.

Kindvriendelijke huttentocht in Kleinarl in Oostenrijk: perfect met kleine(re) kinderen!

Oostenrijk 27 maart 2023

De huttentocht in Kleinarl in Oostenrijk is een perfecte huttentocht voor de beginner of als je nog wat kleinere kinderen hebt. De afstanden zijn niet te lang en de hoogtemeters zijn goed te overzien. De natuur is daarentegen prachtig en heel afwisselend.

In onze rubriek ‘mijn gezinsvakantie in de bergen’ vertelt Rianne je er alles over; de route, informatie over de berghutten én tips voor een overnachting voor- of na deze huttentocht.

Vind je het leuk om ook een keer je tips voor een gezinsvakantie in de bergen te delen? We horen het graag! Stuur gerust een mail of neem contact met ons op via onze socials.

Een huttentocht in regio Kleinarl in het Salzburgerland

Deze kindvriendelijke huttentocht is in regio Kleinarl. Deze regio ligt in de Oostenrijkse deelstaat Salzburger land en behoort tot het district Sankt Johann im Pongau. Voor gezinnen is hier van alles te doen, van het avonturenpark Wagrainis Grafenberg tot verschillende thematische wandelingen. Kortom, deze huttentocht in Kleinarl kan je prima combineren met een langer verblijf in de directe regio.

Wie zijn jullie?

”Wij zijn Rianne & Gertjan, we hebben twee dochters van 11 en 9 jaar en een zoon van 7 jaar. Tijdens de huttentocht vorig jaar waren de meiden nog 10 en 8 jaar en onze zoon nog 6 jaar. We wonen op de prachtige Veluwe en houden van wandelingen of fietstochten in de natuur.”

Huttentocht in Kleinarl dag 1: Van Schwabalm (1200 m) naar de Tappenkarseehütte (1820 m)

 • Duur dag 1: zo’n 4 uur wandelen
 • Afstand: circa 6 kilometer, gestart om 9.15 en circa 14.30 bij de hut (inclusief stoppen en lunch bij de Tappenkarsee alm)
 • Hoogtemeters dag 1: zo’n 620 meter stijgen

”Na een voortreffelijk ontbijt bij onze fijne voorovernachting bij Pension Baldauf, gaan we met de auto op weg naar het startpunt. Dit is bij de parkeerplaats Schwabalm, gelegen aan het einde van het Kleinarltal, voorbij de Jägersee. We kunnen hier gratis parkeren, de weg er naar toe is via een tolweggetje.”

Zigzaggend omhoog wandelen

”De wandeling begint links van het goederenlifthutje. We doen alle vijf de rugzakken op en gaan van start. Het pad is duidelijk aangegeven en al snel zoeken de kinderen steeds het volgende rood-witte teken. We beginnen op een bospad en later wandelen we over een stenenpad met losliggende stenen.

De eerste dag is het vooral klimmen. Eerst wat vals plat omhoog en daarna een zigzaggend wandelpad omhoog. Aan het einde is het best steil, er is een touw aan de zijkant waaraan je je vast kunt houden. Voor onze kids die allemaal met een rugzak lopen, is dit zigzaggende stuk best pittig. Maar met voldoende stops en hun eigen drinkzak houden ze het toch goed vol.

Na een bocht of 10, 11 komen we een gezin tegen dat op de terugweg is. We vragen hoe ver nog, en ze geven aan: ‘nog 2 bochten en dan ben je bij de Tappenkarsee’. Dat geeft ons weer moed met z’n allen en we lopen rustig de laatste bochten door omhoog. Onderweg zien we nog een prachtige waterval.”

Het eerste stuk gaat over een bospad, maar daarna een pad met stenen.
Het eerste stuk gaat over een bospad, maar daarna een pad met stenen.

Lunchen bij de Tappenkarsee

”Dan komen we in een sprookjesachtige omgeving en is daar het prachtige uitzicht over een glinsterend meer. Even de voetjes in het water en genieten. In de verte zien we de Tappenkarseehütte al liggen. We lunchen een eindje verderop bij de Tappenkarsee-alm. Het is zonnig en fijn wandelweer.

Op het terras spreken we ook andere wandel-families die op de terugweg zijn. Ze hebben een regenhoes om hun tas. Ze vertellen over de regenbui die ze net hebben gehad vanaf hun laatste hut naar deze plek. Zo zie je maar, je kunt allerlei soorten weer hebben hier in de bergen. Na de Tappenkarsee-alm is het nog ongeveer een half uur met op een eind een laatste steile klim naar de Tappenkarseehütte.”

Op dag 1 van de huttentocht in Kleinarl komen we langs de Tappenkarsee, een heerlijke plek voor een lunch.
Op dag 1 van de huttentocht in Kleinarl komen we langs de Tappenkarsee, een heerlijke plek voor een lunch.

Aankomst bij de Tappenkarseehütte

”De Tappenkarseehütte is prachtig gelegen met uitzicht op het meer. De hut heeft 55 slaapplekken, er zijn 2 en 4 persoonskamers en een aantal lagers (voor 15 personen). Er is een terras en er zijn 2 gezellige stubes. Wij overnachten op lager. Dit is een gedeelde kamer met 2 andere families van 5 personen.”

Met z’n 4en in een lager slapen

”Wij krijgen de bovenste bedden van 4 stapelbedden naast elkaar op een lager, daar kunnen wij prima met ons 5-en op slapen. Na ons komen nog 2 Nederlandse families met ook allebei 3 kinderen. Ook zij slapen op onze lager.

De kinderen hebben elkaar al snel gevonden en hebben een leuke avond en doen wat spellen samen. Ook de ouders leren elkaar beneden in de alm beter kennen. We komen er al snel achter dat we allemaal dezelfde driedaagse huttentocht gaan lopen.”

Prima sanitair en lekker eten

”De hut heeft verder prima sanitaire voorzieningen. Er zijn toiletten, gezamenlijke wasruimtes en douches. Het avondeten is tussen 18 uur en 19 uur. We kunnen kiezen uit 3 verschillende gerechten, het smaakt allemaal erg goed. Het ontbijt is tussen 7 uur en 8 uur en we kunnen kiezen wat we willen als ontbijt. Ook een lunchpakket kunnen we op aanvraag bestellen.”

Huttentocht in Kleinarl dag 2: Van de Tappenkarseehütte (1820 m) naar de Draugsteinstörl (2090m) en Draugsteinalm / Steinmannhütte (1778m)

 • Duur dag 2: zo’n 4 uur wandelen
 • Afstand: circa 5 kilometer, gestart om circa 8.50 uur en waren aan het begin van de middag bij de Steinmannhütte
 • Hoogtemeters dag 2: zo’n 363 meter stijgen

”Vanaf de Tappenkarseehütte vertrekken we verder omhoog, naar de Draugsteinstörl (2090m). Vanaf daar zullen we over de graat verder wandelen. Het stuk klimmen naar de graat is heel zwaar, ook voor mama. Gelukkig is het maar een kort stuk en kunnen we daarna even uitpuffen. De koeien komen hier ook voorbij en klingelen met hun bellen.

Dan wandelen we verder over de graat, wat is dat mooi! Aan beide kanten heb je een prachtig uitzicht. Het pad is breed genoeg dat je er 1 voor 1 goed kunt wandelen zonder bang te zijn om te vallen. Na de graat wandelen we een stukje omlaag en kom je weer in een andere omgeving. Alweer sprookjesachtig en het komt uit in een almweide omgeving. Onderweg komen we overigens geen hut meer tegen om te lunchen, maar gelukkig hebben we onze eigen meegebrachte etenswaren bij ons.”

Het stuk over de graat is zo mooi, met aan weerskanten prachtige uitzichten!
Het stuk over de graat is zo mooi, met aan weerskanten prachtige uitzichten!

Aankomst bij de Draugsteinalm en Steinmannhütte

”We dalen af naar de Draugsteinalm en komen aan bij onze tweede berghut, de Steinmannhütte. Deze hut is een stuk kleiner dan de Tappenkarseehütte en heeft in totaal 15 slaapplekken. Deze zijn verdeeld over 3 kamers. Er is bedlinnen en er zijn dekbedden en kussens aanwezig. We hebben een eigen kamer, heel knus met vijf bedden op een rij onder een schuin dak.

De families die we hebben ontmoet in de Tappenkarseehütte treffen we ook bij de hut naast die van ons; de Schrambachhütte. Het is weer een gezellige middag met allemaal spelletjes en plezier.”

Tip: mocht de Steinmannhütte geen plaats meer hebben, dan kan je dus ook overnachten bij de Schrambachhütte, deze ligt pal naast de Steinmannhütte.

Naar de wc op de plomsklo

”De hut is schoon maar wel behoorlijk basic. Er is een plomsklo (toilet met een gat in de grond) en een waterpomp buiten om je te wassen en je tanden te poetsen. Het eten is goed. We worden verwend met zelfgemaakte producten (jause plank). In de ochtend staat een heerlijk ontbijt klaar met wederom huisgemaakte producten zoals jam, kwark, vruchtenyoghurt, kaas, speck en worst.”

Onze tweede overnachting is bij de Steinmannhütte.
Onze tweede overnachting van de huttentocht bij Kleinarl is bij de Steinmannhütte.

Huttentocht in Kleinarl dag 3: Van de Draugsteinalm / Steinmannhütte (1778m) terug naar Schwabalm (1200m)

 • Duur dag 3: zo’n 4 tot 5 uur wandelen
 • Afstand: circa 7.7 kilometer
 • Hoogtemeters dag 3: zo’n 250 meter stijgen en 800 meter dalen
 • Wat steile stukken afdalen met losse stenen, kan met slecht weer wel een uitdaging zijn

”Na een heerlijk ontbijt van zelfgemaakte producten maken we nog een laatste foto met de andere families en vertrekken dan om circa 9 uur vanaf de Steinmannhütte. We klimmen eerst van 1778 meter naar 2090 meter. Daarna lopen we via een steil, rotsachtig en bochtig paadje de afdaling via de tappenkarsee alm naar de Tappenkarsee.

Onderweg lopen de kinderen op een gegeven moment voor ons. Als we een tegenligger tegenkomen krijgen we de tip: ‘let op, er volgt zo een steil stuk, zorg dat 1 ouder voor is en 1 ouder achter de kinderen’. Even later is er een diep gat in het pad en moeten we dus een grote stap maken. We helpen de kinderen en zijn allemaal heelhuids erover gekomen.

Bij de Tappenkarsee alm genieten we nog van een heerlijke lunch, waarna de kinderen een duik nemen in de Tappenkarsee. We boffen met het zonnige weer tijdens deze 3-daagse huttentocht. Nadat we het meer gepasseerd zijn volgt weer het pad van de eerste dag, maar nu naar beneden.

We weten nu hoeveel bochten het ongeveer zijn en het is nog ruim een uur dalen tot aan de parkeerplaats. Het eindpunt is bij de parkeerplaats waar onze auto staat. Moe maar voldaan rijden we terug naar het pension Baldauf in Kleinarl.”

De laatste dag van de huttentocht in Kleinarl is vooral een mooie afdaling terug naar de parkeerplaats.
De laatste dag van de huttentocht in Kleinarl is vooral een mooie afdaling terug naar de parkeerplaats.

Onze conclusie van deze huttentocht in Kleinarl

”We kijken terug op een fantastische belevenis! Wat een gaaf avontuur, deze eerste huttentocht met onze drie kinderen. We vonden het een superleuke ervaring, een huttentocht vol afwisseling in natuurschoon en overnachtingsplekken. Een echte bergbeleving!

Het is veel klimmen, klauteren en genieten van vergezichten. De wandeltijd per dag is ca 3,5 tot 4 uur. Het was zelfs voor onze zoon van 6 jaar goed te doen. We zagen bij andere gezinnen soms ook kinderen van 4 of 5 jaar die het wel wat moeilijker hadden. Wij zouden deze huttentocht zeker aanraden bij andere gezinnen met kinderen vanaf circa 6 jaar.”

Wat zijn positieve en negatieve punten van deze huttentocht in Kleinarl?

”Je komt echt helemaal even los van de bewoonde wereld. Geen bereik met je telefoon en op en top genieten van de natuur en de tijd met je gezin.

 • Sprookjesachtige omgeving, steeds weer een andere natuur en allemaal even prachtig.
 • Het primitieve in de hutten, dat vond ik een mooie almbeleving.
 • Het slapen op een lager met naast ons gezin van 5 nog twee families van samen 10 mensen, en 1 ‘losse’ gast. Dat was wennen, maar toen iedereen gewoon sliep hebben wij ook heerlijk geslapen.

Maar als je niet zo van het primitieve bent, dan kan dat een minder punt voor je zijn.”

Tip: Wil je meer foto’s en filmpjes zien van deze huttentocht? Op ons Instagramaccount van Kidsindebergen vind je een opgeslagen story van deze huttentocht. Op onze socials delen we bovendien altijd onze nieuwste blogs en volgerstips die niet altijd op onze website staan. Leuk en handig als je ons volgt dus!

De huttentocht in Kleinarl is geschikt met kinderen vanaf ongeveer 6 jaar oud.
De huttentocht in Kleinarl is geschikt met kinderen vanaf ongeveer 6 jaar oud.

Alle praktische informatie over deze huttentocht op een rij:

Basisinformatie over deze huttentocht:

 • In welke land / regio is de huttentocht? Oostenrijk, Salzburgerland
 • Aantal overnachtingen: 2
 • Welke berghutten: Tappenkarseehütte en Steinmannhütte (als de Steinmannhütte is volgeboekt dan kan je ook overnachten in de Schrambachhütte, deze ligt pal naast de Steinmannhütte).
 • Welke leeftijd hadden jullie kinderen? 10, 8 en 6
 • Welke leeftijd zou je aanraden? Vanaf 6 jaar oud

Uitbreiden van deze huttentocht: wil je een iets zwaardere tocht en/of zijn je kinderen iets ouder? Dan kan je deze tocht makkelijk uitbreiden met een overnachting in de Franz Fischerhütte. Op ons instagram account (opgeslagen hoogtepunt) zie je deze variant.

Berghutten:

 • Vooraf reserveren van de hutten is absoluut noodzakelijk want het is een hele populaire route
 • Dekens zijn aanwezig, wel is een huttenslaapzak verplicht
 • Je overnacht op meerpersoonskamers met gedeeld sanitair
 • De Steinmannhütte is behoorlijk primitief met een plomsklo (wel heel schoon)
 • Check op de website de prijzen en andere bijzonderheden

Waar overnachten voor- of na deze huttentocht?

”Wij hebben voor- en na onze huttentocht in Kleinarl verbleven in pension Baldauf, Dorf 31 in Kleinarl. Kies daar ook voor het ontbijt. De gastvrouw verwent je dan met een heerlijk compleet ontbijt met allerlei, ook zelfgebakken lekkernijen. Wij konden daar ook onze bagagekar van de kampeervakantie achterlaten tijdens de 3-daagse huttentocht.”

Overige handige tips:

”Inkopen kun je voor de start van de huttentocht doen in de Spar in Kleinarl. Het is fijn als je ervoor al een dag hebt in Kleinarl om de laatste voorbereidingen in alle rust te kunnen doen. Wij hebben ook bij het Tourismusverband (vlakbij de Spar) een wandelkaart gekocht, en de kinderen kregen daar een stempelkaart.

Tijdens de huttentocht konden ze her en der stempels verzamelen. Afhankelijk van het totaal aantal stempels kregen ze een Wandelspeld na inlevering van de stempelkaart. Een leuke herinnering aan deze 3daagse huttentocht die ze na de vakantie ook vol trots op school konden laten zien.”

Lunchen onderweg

”Op dag 1 hebben we heerlijk geluncht bij de Tappenkarsee-alm, een mooie berghut met uitzicht op het meer. Op dag 2 kwamen we onderweg geen hut tegen, dus zorg ervoor dat je zelf een lunchpakket bij je hebt. Je kan bij de Tappenkarseehütte ook een lunchpakket bestellen.”

Wat moet je meenemen?

Ga je met kinderen op huttentocht, dan zijn de volgende blogs handig om te lezen:

Ligging van Kleinarl

Vanaf Utrecht is Kleinarl in Oostenrijk circa 997 kilometer.

Meer lezen?

We hebben nog veel meer tips voor een kindvriendelijke huttentocht. Kijk hieronder voor meer inspiratie.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: