In de zomer van 2024 ging Yvonne met haar gezin een aantal dagen naar de…
Wandelen in de bergen met kinderen? 23 tips om het leuk en veilig te houden!
Wandelen in de bergen met kinderen? Dat is super leuk, maar soms ook best een uitdaging. Wat als je kind niet meer verder wil of helemaal niet wil wandelen? Herkenbaar! Dit hebben wij ook zeker meegemaakt (en soms nog steeds). Gelukkig hebben we in der loop der tijd maar liefst 23 tips verzameld om wandelen in de bergen met kinderen leuk en veilig te houden.
Wandelen in de bergen met kinderen: 23 tips om het leuk en veilig te houden.
Van kleins af aan ging ik met mijn ouders elke zomervakantie naar de bergen. Wat was ik trots als ik mijn naam mocht schrijven in het boek wat bij het grote kruis op de top lag. Gelukkig deelt mijn man deze passie ook en gaan wij nu zo vaak mogelijk wandelen in de bergen met onze kinderen.
Wij hopen heel veel andere gezinnen te inspireren om ook te gaan wandelen in de bergen met kinderen. Daarom hebben wij, in willekeurige volgorde, 23 handige tips voor je.
# 1 Kies een realistische afstand
Laten we beginnen met een inkoppertje; kies een realistische afstand als je gaat wandelen in de bergen met kinderen. De ‘stelregel’ is: 1 kilometer per levensjaar. Natuurlijk is dit een indicatie en hangt het echt van je kind af in hoeverre de afstand haalbaar is. Het is gewoon uittesten en kijken hoe het gaat.
Wij maakten met zoon D. vanaf zijn peuterjaar al veel lange wandelingen, maar dat kwam ook omdat we een draagzak meenamen. Hij liep daardoor deels zelf en werd deels gedragen. Op die manier kan je langere bergtochten maken, ook al zijn je kinderen nog klein.
De wandelregio Wilder Kaiser in Oostenrijk geeft op haar website de volgende indicaties mee qua afstanden en type bergwandelingen:
- Leeftijd 0-2 jaar: korte wandelingen en tochten veelal in een rugdrager of draagzak; zorg voor goede bescherming tegen zon en kou
- Leeftijd 2-4 jaar: korte wandelingen maar veel pauzes
- Leeftijd 4-6 jaar: halve dagwandelingen met veel pauzes en tijd om te spelen
- Leeftijd 6-9 jaar: gemakkelijke eendaagse wandelingen zijn mogelijk, maar let op, op deze leeftijd zijn kinderen zich nog niet bewust van mogelijke gevaren
- Leeftijd 9-13 jaar: Langere bergtochten zijn mogelijk omdat kinderen op die leeftijd al een zekere mate van risicobewustzijn hebben. Bedenk wel dat kinderen van deze leeftijd zich nog voor slechts korte perioden kunnen concentreren. De meeste ongevallen zijn het gevolg van afleiding!
- Leeftijd 13 jaar of ouder: Kinderen van deze leeftijd hebben een langere concentratie en risico bewustzijn; moeilijke bergwandelingen of via ferratas of gletsjerwandelingen (begeleid!) behoren tot de mogelijkheden.
# 2 Kies een kindvriendelijk wandelgebied
In navolging van tip 1 is het belangrijk om het juiste wandelgebied te kiezen wat past bij de leeftijd van je kinderen en je eigen wensen. Voor kleine kinderen is bijvoorbeeld regio Wilder Kaiser in Oostenrijk erg leuk vanwege de vele speeltuinen op de berg en thematische wandelingen. Een groot deel van deze wandelpaden zijn ook geschikt voor wandelwagens.
Wandelen met peuters en kleuters? Denk dan eens aan regio’s zoals Wilder Kaiser, Serfaus-Fiss-Ladis of de Pillerseetalregio. Heb je wat oudere kinderen? Dan zijn bestemmingen als Saalbach Hinterglemm of de Italiaanse Dolomieten ook erg geschikt.
Wij vonden regio Val Gardena ook fantastisch, vooral bovenop de Seceda. Dat is een hoogvlakte waarbij je dus heel hoog tussen de bergen loopt, zonder veel te moeten stijgen of dalen. Ook heb je niet meteen enorme afgronden, waardoor ik zelf ook net wat relaxter kan wandelen.
Op onze socials dingen delen we regelmatig wandelregio’s in Oostenrijk, Zwitserland en Italië passend zijn bij verschillende leeftijdscategorieën. Volg onze socials (@Kidsindebergen) om deze blogs niet te missen.
# 3 Wandel omhoog en neem de kabelbaan terug of andersom
Wat in mijn kinderjaren misschien wel het meeste indruk heeft gemaakt was de vakantie naar het Berner Oberland in Zwitserland. Mijn ouders kochten daar de zogenoemde ‘Regional Pass’, waarmee we gratis gebruik konden maken van allerlei bergliften, maar vooral de bergtreintjes. Ook schreven we een uitgebreid blog over treinpassen in Zwitserland.
Wat waren die ritten mooi en vooral het uitzicht bovenop de berg. Daar aangekomen wandelden we vaak een deel terug naar het middenstation van een treintje of helemaal terug naar het dal. Dit is met kinderen echt prima te doen. De rit in het treintje is al een ware belevenis en het naar beneden wandelen kost een stuk minder energie dan de berg oplopen.
Toch een belangrijke kanttekening hierbij; eigenlijk zou je het beter andersom moeten doen. De berg oplopen en de kabelbaan terugnemen. Voor kinderen is afdalen altijd gevaarlijker dan omhoog klimmen. Loop je naar beneden dan is de kans op valpartijen groter dan bij het omhoog lopen. Het kost wat meer energie, maar ook voor de gewrichten is omhoog lopen beter dan langdurig afdalen.
Maak zelf een verantwoorde keuze, maar wat je ook doet, je kan altijd een mooie combinatie maken van lopen en deels met de kabelbaan.
# 4 Bepaal vooral een interessante bestemming als doel
”Ja, ik zie het kruis, we zijn er bijna!”. Zo vaak heb ik dat vol enthousiasme geroepen toen ik klein was en ging wandelen met mijn ouders. Voor kinderen (en eigenlijk ook wel een beetje voor mezelf) is het heel fijn als er een concreet doel is waar je naar toe wandelt. Het kruis op de bergtop, een mooi bergmeertje of de berghut waar ze misschien wel een heerlijk ijsje verkopen.
# 5 Koop goede wandelschoenen en loop ze in
Dit is altijd een beetje een lastige, want wanneer laat je kinderen wandelen op bergschoenen? Zijn je kids nog erg klein dan kan een bergschoen erg stug zijn en kan dit soms niet goed zijn voor de afwikkeling.
Onze dochter was bijna 2 jaar toen zij voor het eerst bergschoentjes kreeg. Niet zozeer om er lang op te lopen, maar vooral ter bescherming. Bij het spelen bij riviertjes liggen soms scherpe steentjes en is het water behoorlijk koud. De bergschoenen geven dan goede bescherming voor de kleine voetjes.
Fijne bergschoenen voor kinderen vinden wij de bergschoenen van Lowa. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met een kinderarts voor optimale pasvorm en comfort. We schreven een uitgebreid blog over de Cadin GTX Mid Junior, je leest hem hier.
Voorkom blaren
Bergschoenen gekocht? Zorg dat de kids er alvast wat wandelingen mee maken en jijzelf ook. Helaas had ik een keer prachtig mooie bergschoenen gekocht maar had ik enorm last van blaren. Gelukkig had ik ze gekocht bij een speciaalzaak en die hebben mij goed geholpen om dit vervelende probleem op te lossen. In dit geval hielp een ander zooltje, wandelwool en de veters echt heel goed aantrekken bij het dichtdoen.
# 6 Betrek kinderen bij het plannen van de wandeling
Onze zoon D. is 7 jaar en betrekken we bij het plannen van de wandeling. Door hem ook te laten ‘kiezen’ en mee te laten denken over een leuke route en planning, merken we dat hij meer gemotiveerd is om te gaan wandelen. Kortom, betrek je kids bij het plannen van de wandeling.
# 7 Wandelen in de bergen: geef kinderen de leiding
Eigenlijk is deze tip een beetje het verlengde van tip 6. Ga je wandelen in de bergen met kinderen? Geef ze dan de ‘leiding’. Natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en op een verantwoordelijke manier. Maar je kan ze prima een kaart of kompas meegeven met de afspraak dat zij de gids zijn. Bij ons werkt dit altijd heel goed en voelt onze zoon zich helemaal stoer als hij de ‘berggids’ mag zijn.
# 8 Wandel samen met andere gezinnen
Hebben je kids halverwege de wandeling geen zin meer? Afleiding helpt enorm met wandelen. En dat kan je vaak simpel organiseren door (deels) met andere gezinnen te wandelen. Wel een aandachtspunt, zorg dat het wandelniveau enigzins ‘gelijk’ is, want anders kan deze tip juist averechts werken.
Wij gaan regelmatig met een ander gezin de bergen in, maar spreken dan bijvoorbeeld af om deels samen te wandelen of om elkaar weer te treffen bij dezelfde hut voor een hapje of drankje.
# 9 Laat je kids hun eigen rugzak inpakken
Lijkt een beetje op tip 6 en 7, maar sleutel tot succes blijft om je kinderen te betrekken bij de wandeling, ook in de voorbereiding. Zo kan je kinderen zelf de rugtas laten inpakken en laten bedenken wat er allemaal mee moet. Niet alleen qua kleding maar misschien ook een paar lekkere snoepjes voor onderweg.
Sowieso is het belangrijk om de juiste rugzakken aan te schaffen. Onze tip is om niet te bezuinigen op goed materiaal en je goed te laten voorlichten in een speciaalzaak. Wij hebben zelf ervaring met diverse rugzakken van Deuter die we erg prettig vinden. Je lees er meer over in de volgende blogs:
- Kinderrugzak Waldfuchs Deuter
- Deuter Aircontact Lite 45 + 10 SL Trekking: fijne backpack voor meerdaagse tochten
- Deuter Kid Comfort Active: de lichtgewicht rugdrager voor kleine kinderen
# 10 Kies voor een goede rugdrager of draagzak
Wil je wat langere tochten maken maar zijn je kinderen nog niet oud genoeg? Neem dan een rugdrager of draagzak mee tijdens je wandeling. Kinderen kunnen dan zelf lopen en als ze moe zijn, dan kunnen ze in de rugdrager of draagzak.
Wij hebben zowel met een rugdrager als draagzak gewandeld. Beide hebben voor- en nadelen. Wat betreft de rugdrager zijn we fan van de Deuter framedrager, de ferrari onder de rugdragers. Nadeel is wel, dat het een behoorlijk groot ding is. We hebben een rugdrager vooral gebruikt toen onze kinderen echt nog heel klein waren en zelf niet of nauwelijks liepen.
Toen onze kinderen al iets ouder waren (circa 3 / 4 jaar) zijn we overgegaan op de draagzak. Het voordeel is dat je een draagzak heel makkelijk in een andere rugzak kan opbergen. We namen dus 1 rugzak mee voor kleding en eten en drinken en de andere liep met de draagzak. Wilde onze zoon zelf wandelen, dan konden we de draagzak makkelijk opvouwen en in de rugzak doen. Je loopt dan niet met een ‘lege’ framedrager op je rug.
We hebben meerdere blogs geschreven over draagzakken en een uitgebreide blog over de Deuter framedrager, lees ze hier:
- De Beco Toddler draagzak voor peuters
- De Neko Switch: een hippe, comfortabele draagzak voor baby’s tot peuters
- Deuter Kid Comfort Active: de lichtgewicht rugdrager voor kleine kinderen
# 11 Motivatie voor onderweg: stempels verzamelen of wees zelf creatief
Veel regio’s in de bergen proberen kinderen ook te motiveren om veel te wandelen. Zo zijn er vaak wandelprogramma’s waarbij kinderen onderweg stempels kunnen verzamelen. Hebben ze alle stempels gehaald dan kunnen ze bij de VVV vaak een klein cadeautje ophalen.
Een voorbeeld is de Kids Hiking Challenge in Saalbach Hinterglemm, hierover schreven we een apart blog, je vindt hem hier.
Geen stempelposten? Wees dan zelf creatief!
Zijn er geen speciale kids hiking programma’s met stempelposten onderweg? Dan kan je wellicht zelf nog iets creatiefs bedenken. Misschien een eigen stempelkaart waarbij kinderen zelf het e.e.a. moeten ‘verzamelen’ en kunnen afvinken? Misschien per gelopen kilometer of dat ze bijvoorbeeld aan aantal voorwerpen moeten ‘zoeken’ en die kunnen afstempelen?
# 12 Wandelen in de bergen met kinderen is oefenen….
Wandelen in de bergen met kinderen? Dat vraagt ook gewoon om oefening. Zowel voor jou als je kinderen. Hier in Nederland is het vrij plat, maar toch hebben we zeker wel een paar ‘bergen’. Wij wonen zelf in de buurt van de Holterberg en daar heb je een mooie wandeling met toch wat hoogteverschil.
Laatst wandelden we bij de Lemelerberg en de Achemelerberg, ook mooie afwisselende wandelingen met hoogteverschil. Natuurlijk niet vergelijkbaar met de bergen in de Alpen of Dolomieten, maar prima om je kinderen wel alvast te laten wennen met wandelen en het omhoog lopen. Ander voordeel, je kunt meteen je bergschoenen inlopen of je rugdrager testen.
# 13 Houd het weerbericht in de gaten
Misschien is deze tip een beetje ten overvloede, maar check van tevoren de weersverwachting en of er tijdens de wandeling nog een berghut is waar je kunt schuilen. Het weer kan in de bergen enorm snel omslaan. Het is dan ook belangrijk om hier qua kleding ook rekening mee te houden, helemaal als je gaat wandelen met kinderen (zie ook tip 15).
# 14 Zorg voor een opgeladen telefoon, neem een kaart mee of download een app
Een beetje als aanvulling op de vorige tip en vooral als je langere dagtochten gaat maken: zorg ervoor dat je een opgeladen telefoon hebt (of neem een powerbank mee) en een kaart of een app waarop je de route kunt zien.
Misschien denk je nu, wat overbodig, maar wij maakten eens (zonder kinderen) een huttentocht waarbij het weer onverwachts omsloeg. We zaten opeens in een zeer dichte mist en hadden een zicht van minder dan een meter. Vervolgens ging het nog sneeuwen (in augustus!) waardoor de markering op de rotsen ook niet meer te zien was.
Op dat moment is het heel fijn om nog iets van oriëntatie te hebben via een telefoon of kaart. Houd wel rekening dat hoog in de bergen je vaak geen bereik meer hebt, vooraf een app downloaden is dus wel noodzakelijk.
# 15 Zorg voor de juiste kleding
Juiste kleding, heel belangrijk als je gaat wandelen in de bergen met kinderen. Zoals hierboven al beschreven kan het weer in de bergen echt heel snel omslaan. Is het in het dal nog lekker warm, waait er bovenop de berg opeens een koude frisse wind of valt er opeens een flinke onweersbui.
Maak je korte wandelingen rondom beleveniswerelden dan is dit niet zo’n probleem, want zijn er tal van berghutten waar je kunt schuilen. Maak je langere wandelingen, dan is dit niet altijd het geval en moet je zelf juiste kleding mee hebben. Kinderen kunnen gauw afkoelen. Zorg ervoor dat je altijd een warm vestje meeneemt met het liefste een muts. De meeste koud verlies je vanaf je hoofd. Ook een reserve paar sokken is een aanrader.
Toen wij wandelden met onze dochter die toen nog een baby was, namen we pakjes en vestjes van merinowol mee. Dit natuurlijke materiaal heeft als eigenschap dat het bij warmte goed afkoelt en bij kou je juist goed op temperatuur houdt. Ook voor een meerdaagse huttentocht is goede kleding essentieel. We raden aan om echt naar een speciaalzaak te gaan en kwalitatief goed materiaal aan te schaffen.
De komende tijd zullen we meer blogs gaan schrijven over onze favoriete wandelspullen en reisproducten. Deze blogs niet missen? Volg ons dan op onze socials.
# 16 Zorg voor goede zonbescherming
Misschien ook weer ten overvloede, maar neem goede zonbescherming mee. Ga je wandelen in de bergen met kinderen, dan is dit echt een ‘must’. Hoog in de bergen is de zon een stuk feller en verbrand je snel, vooral kinderen. Zorg voor zonnebrand met een hoge UV factor en eventueel een zonnehoedje voor de allerkleinste.
# 17 Kies voor ‘spannende’ paadjes of ‘waterwegen’
”Dat is echt saai mama”. Als we over een breed pad wandelen gaat onze zoon vrijwel meteen in protest. Hij wil graag wandelen, maar wel op ‘spannende’ paadjes. We kiezen dus liever voor een draagzak dan mountainbuggy zodat we de ‘rood-wit-rood’ paden kunnen nemen.
Natuurlijk lukt dit niet altijd, want misschien is dragen in een draagzak of rugdrager geen optie voor je. Kies dan voor een spannende thematische wandeling of denk eens aan een klamm waar je doorheen kunt wandelen (let op, check de website of deze kinderwagenproof is!).
Een andere optie is bv. geocatching, waarbij je tijdens het wandelen schatten moet zoeken. Steeds meer regio’s bieden ook dit soort wandelingen aan, bijvoorbeeld in de regio Serfaus-Fiss-Ladis.
# 18 Neem iets lekkers mee of een kleinigheidje
Ok, misschien is deze tip het minst pedagogisch verantwoord, maar het werkt wel. Om de zoveel kilometer een favoriet snoepje of misschien zelf wel een kleinigheidje als de wandeling is volbracht? Voordat ik de hele moedermaffia over me heen krijg, nee wij zijn ook geen voorstander van omkopen en kijken absoluut wat ons kind ‘aan kan’. Plezier staat voorop, maar soms helpt dat beloofde ijsje net wel een beetje.
# 19 Plan voldoende pauzes in en houdt rekening met de tijd
Neem de tijd en plan voldoende pauzes. Wandel je met kinderen dan doe je de tijd op de bordjes gerust keer 3. Het wandeltempo ligt met kinderen een stuk lager en het is belangrijk om echt genoeg pauzes in te lassen.
Even een stop bij de waterpomp of bij dat leuke riviertje? Dat is minstens net zo belangrijk als het wandelen. Moet je nog een bergbaan naar het dal? Houd rekening met de laatste lift naar beneden, die gaan in de zomer al vrij vroeg. Wij waren één keer te laat en moesten helemaal naar beneden wandelen, wat echt wel pittig was.
# 20 Bereik voor 12 uur het hoogste punt
Tip 20 die weer aansluit bij een goede planning, zoals beschreven bij tip 19. Zorg ervoor dat als je gaat klimmen, voor 12 uur op het hoogste punt bent. Neem daar uitgebreid de tijd voor een fijne picknick en lekker te spelen, waarna je daarna rustig aan kunt gaan afdalen.
# 21 Ik zie, ik zie wat jij niet ziet….
Soms is de motivatie gewoon even op. Wat afleiden kan dan goed helpen. Is dat bij onze kids het geval, dan bedenk ik al wandelend een leuk spelletje zoals ‘Ik zie, ik zie’ of dat we om de beurt iets moeten noemen wat we zien en de ander een rijmwoord erop moet maken. Soms kan je de laatste kilometer dan net nog wat leuker maken en heeft je kind de eindstreep gehaald voordat hij of zij er erg in heeft.
# 22 Maak een huttentocht
De grote wandelervaring, een huttentocht in de bergen maken. Want hoe leuk is dat je via spannende paadjes van hut naar hut loopt en het elke keer weer een verassing is waar je gaat slapen. Op onze website staan al een aantal huttentochten die door ons, onze bloggers en onze volgers zijn gelopen. Ook hebben we tips voor hoe je zelf makkelijk een huttentocht samen kunt stellen en bijvoorbeeld een uitgebreidepaklijst. Klik hieronder voor meteen een overzicht van alle blogs over huttentochten.
# 23 Leer je kids de juiste ‘berg-etiquette’
Deze laatste tip kregen we van een ander gezin die graag wandelt in de bergen. Zij hebben hun kinderen van jongs af aan al een paar belangrijke ‘regels’ geleerd voor veilig wandelen in de bergen:
- Niet rennen in de bergen en zeker niet naar beneden
- Goed kijken waar je loopt i.v.m. uitstekende rotsen en boomwortels
- Als je iets wilt bekijken, dan even stilstaan
- Ga nooit zomaar van de paden af
- Geen stenen naar beneden schoppen
Wandelen in de bergen met kinderen, nog even dit:
Alle tips gelezen? Hopelijk wordt wandelen in de bergen met je kinderen dan nog net wat leuker en/of veiliger. Natuurlijk is het afhankelijk van je kinderen hoe het wandelen in de bergen gaat en zijn deze tips niet altijd een garantie voor succes.
Meer lezen:
We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:
- Naar Wilder Kaiser met kinderen
- Naar Serfaus-Fiss-Ladis met kinderen
- Kindvriendelijke wandelingen in Val Gardena in de Italiaanse Dolomieten
- Of ga meteen naar alle blogs over Zwitserland met kinderen
- Of ga meteen naar alle blogs over Italië met kinderen
- Of ga meteen naar alle blogs over Oostenrijk met kinderen