Sexten in de Italiaanse Dolomieten: 10x waarom dit een heerlijke familiebestemming is!
De Drei Zinnen het icoon van de Dolomieten.

Sexten in de Italiaanse Dolomieten: 10x waarom dit een heerlijke familiebestemming is!

Italië 6 mei 2022

Sexten in de Italiaanse Dolomieten, een relatief onbekende bestemming. Maar wist je dat Sexten een heerlijke plek is om in de zomer met je kinderen naar toe te gaan? In dit blog 10 redenen en tips waarom Sexten echt een plekje verdiend op je bucketlist. En we hebben nog een goede suggestie voor een gave camping in deze regio.

Sexten, een relatief onbekende bestemming in de Dolomieten

Sexten ligt in de Dolomieten in Italië en is een nog vrij onbekende bestemming bij Nederlandse gezinnen. En dat is best jammer, want het heeft ongelooflijk veel te bieden. De omgeving is vanwege het bergmassief de drei zinnen zelfs uitgroepen tot Unesco werelderfgoed.

In dit blog geven we je allerlei tips en 10 redenen waarom Sexten zo’n fijne gezinsbestemming is.

# 1 Prachtige natuur

Sexten ligt in het uiterste oosten van Zuid-Tirol is vooral bekend om de indrukwekkende rotspieken ‘Drei Zinnen’. Ook vind je hier de ‘zonnewijzer van Sexten’, omdat de zon elk heel uur op een andere bergtop van de Sextner Dolomieten schijnt.

De natuur in de Dolomieten en daarmee ook in Sexten vinden wij echt ongelooflijk mooi. De grillige bergtoppen met hoge rotsen maar wat lager de mooie groene almen. Het is ruig, authentiek en nog heel puur. De Dolomieten hebben ook niet voor niks een plekje op de lijst van Unesco Werelderfgoed.

# 2 Gave natuurspeeltuinen bovenop de berg

In Sexten zijn een aantal hele mooie speeltuinen bovenop de berg. Allen gemaakt van natuurlijk materiaal, zodat ze eigenlijk helemaal ‘samensmelten’ met de omgeving. Hieronder een kort overzicht van deze mooie speeltuinen:

Haunold Monte Baranci

Met de vierstoeltjeslift vanuit San Candido komen we uit bij avonturenberg Haunold Monte Baranci. Een avonturenberg met allerlei leuke gezinsactiviteiten. Zo maken we hier een leuke gezinswandeling door het rijk van de reus Baranci. Ook vind je hier een mooie speeltuin en een rodelbaan.

Meer weten? Over Haunold Monte Baranci schreven wij een apart, uitgebreid blog met filmpje. Lees hem hier.

We betreden het rijk van de reus Gigante Baranci.
We betreden het rijk van de reus Gigante Baranci.

Helm Monte Elmo met Olperl’s Bergwelt

Bij het bergstation van de Helm-kabelbanen kom je bij Olperl’s Bergwereld. Als we aankomen zien we meteen allerlei leuke speelhuisjes, zo leuk! Vanaf hier begint ook een leuke familiewandeling met allerlei speelstations onderweg. De wandeling is 1,5 kilometer en ook kinderwagen proof.

Meer weten? Over Helm Monte Elmo schreven wij een apart, uitgebreid blog met filmpje. Lees hem hier.

Olperl's verstopplek.
Olperl’s verstopplek.

Rotwand croda rossa & Stiergarten

Rotwand croda rossa & Stiergarten is het startpunt van vele mooie familiewandelingen. Ook kan je hier rendieren spotten en zijn hier diverse mogelijkheden voor biketrails en klettersteigen.

Meer informatie vind je hier op de website van 3 Zinnen Dolomites.

# 3 Drei zinnen

Niet direct geschikt voor kinderen, maar wel echt een prachtige hike. Om 8.00 uur nemen we de bus die vertrekt vanaf CaravanPark Sexten (zie punt 9 in dit overzicht). Die brengt ons in zo’n 45 minuten naar het startpunt van de wandeling rondom de Drei Zinnen of ook wel bekend als Tre Cime di Lavaredo.

De Drei Zinnen zijn hét icoon van de Italiaanse Dolomieten. De bus brengt ons bij Rifugio Auronzo, het beginpunt van de wandeling. We lopen op grote hoogte langs de indrukwekkende Drei Zinnen en komen af en toe een mooie berghut tegen. Kinderen hebben we weinig gezien, al zou het zeker mogelijk zijn. De wandeling is zo’n 7,5 kilometer maar technisch niet heel moeilijk.

Meer informatie over deze ‘must do’ en onze route lees je binnenkort op een apart blog op Kids in de bergen.

De Drei Zinnen het icoon van de Dolomieten.
De Drei Zinnen het icoon van de Dolomieten.

# 4 Familiewandelingen

In Sexten zijn verschillende familiewandelingen, allemaal door de ruige natuur van de Dolomieten. Op de website van 3 Zinnen Dolomites kan je makkelijk filteren op kindvriendelijke wandelingen. Deze wandelingen hebben vaak onderweg leuke speelstations of komen langs een mooie berghut met speeltuin.

Meer weten over alle kindvriendelijke wandelingen in Sexten? Kijk dan hier op de website van 3 Zinnen Domomites.

Onderweg leren we ook welke dieren hier allemaal leven.
Onderweg leren we ook welke dieren hier allemaal leven.

# 5 Niet overspoeld door toeristen

Wij wij ook heel prettig vinden, is dat Sexten nog relatief onbekend is bij de Nederlandse gezinnen. Hierdoor is de bestemming nog niet overspoeld met toeristen. Iets wat in sommige regio’s in Oostenrijk echt wel anders is. Een vakantie of wandeling in regio Sexten voelt heel ‘puur’ en nog heel authentiek.

De adventure trail is ook buggy proof.
De adventure trail is ook buggy proof.

# 6 Stoneman kids challenge

Deze staat nog op het lijstje van onze zoon voor een volgende keer in Sexten, Stoneman kids challenge. Een 14 kilometer lang mountainbike-circuit over heuvels en dalen en zelfs door een hobbelige rivierbedding. Liever wandelen? Dan kan je de 6 kilometer lange Stoneman-wandelroute nemen.

Meer weten over de Stoneman kids challenge? Kijk dan hier op de website van 3 Zinnen Domomites.

# 7 Mountainbiken of klettersteigen

Actieve gezinnen? Dan heeft Sexten ook genoeg te bieden. In deze regio zijn veel mountainbike mogelijkheden maar ook klettersteigen is een goede optie. Ook wel bekend als Via Ferrata.

Wij hoeven zoon D. niet te motiveren om te klimmen, hij vindt dit echt een hele leuke activiteit. Niet zo gek, want het ligt ook wel in lijn met de natuurlijke drang om te bewegen. Klimmen is niet alleen leuk, maar doet ook een beroep op alle motorische vaardigheden en coördinatie. In Sexten is een Alpine School waar zelfs de kleinste ‘spidermans’ op een speelse manier kunnen starten met klimmen.

Meer weten over alle kindvriendelijke activiteiten in Sexten? Kijk dan hier op de website van 3 Zinnen Domomites.

# 8 Sexten Card

In Sexten kan je een Sexten Card aanschaffen. Weliswaar betaald, maar biedt wel tal van voordelen. Bijvoorbeeld onbeperkt gebruik van de eigen shuttlebus van het dorp en daarmee comfortabele toegang tot het Fischleintal. Ook kan je met de Sexten Card drie dagen onbeperkt gebruik van de bergbanen in de vakantieregio 3 Zinnen Dolomieten. Ook heb je gratis entree tot bijvoorbeeld het buitenzwembad, de klimhal of de minigolf.

Meer informatie over voorwaarden en prijzen vind je hier op de website van 3 Zinnen Dolomites.

In Sexten zijn meerdere beolevenisparken.
In Sexten zijn meerdere belevenisparken.

# 9 CaravanPark Sexten

Tijdens onze vakantie in Sexten verbleven we op CaravanPark Sexten. Je kan hier verblijven met je eigen kampeermiddel maar ook een fijne houten lodge huren of een appartement. CaravanPark Sexten heeft een prachtig indoor zwembad met zelfs een indoor strandje voor de allerkleinste.

Dit vonden we perfect omdat het weer toch altijd wat wisselvallig kan zijn in de bergen. Als er in de namiddag een flinke onweersbui was, lagen wij heerlijk in het zwembad.

Meer weten? Over CaravanPark Sexten schreven wij een apart, uitgebreid blog met filmpje. Lees hem hier.

CaravanPark Sexten heeft diverse kampeerplekken, maar ook lodges en andere unieke accommodaties te huur.
CaravanPark Sexten heeft diverse kampeerplekken, maar ook lodges en andere unieke accommodaties te huur.

# 10 Kindvriendelijke berghutten met heerlijk eten

Na een pittige wandeling even uitpuffen bij een mooie berghut. Die zijn er genoeg in Sexten. Bijna allemaal van hout en de ene nog mooier dan de andere. Het fijne is, bijna elke berghut heeft een mooie almweide met ligstoelen en een speelweide voor de kinderen.

Het eten? Alleen daarom willen wij ieder jaar het liefste naar de Italiaanse Dolomieten. Geen frituur, maar écht lekker eten, veelal met regionale en biologische producten.

Familievakantie naar Sexten? Dan is dit handig om te weten:

Ligging van Sexten

Vanaf Utrecht is Sexten circa 1040 kilometer. Best een eind, vooral met kinderen. Wij combineerden onze vakantie in Sexten met een aantal dagen in Oostenrijk.

Waar overnachten?

Wij overnachten op CaravanPark Sexten en vonden dat een heerlijke natuurcamping met binnenzwembad. Heb je geen kampeermiddel, dan kan je hier ook een accommodatie huren.

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: