Een 2-daagse huttentocht in Wallis in Zwitserland
Prachtig uitzicht bij de La Gare aan het einde van de morene.

Een 2-daagse huttentocht in Wallis in Zwitserland

Zwitserland 7 april 2023

Deze tweedaagse huttentocht in Wallis in Zwitserland is genieten van prachtige uitzichten, ongelooflijke mooie natuur, steenbokken spotten en genieten van de gastvrijheid in een kleinschalig hut. Het is niet de makkelijkste tocht, zeker niet met kinderen. Op sommige delen klim je naar boven met ladders en touwen, waarbij het verstandig is om jonge kinderen te zekeren.

In onze rubriek ‘mijn gezinsvakantie in de bergen’ vertelt Ellen je er alles over; de route, informatie over de berghutten én over een bijzondere wc in de berghut. Onderaan dit blog ook tips voor een prachtig berghutje om te verblijven voor- of na deze huttentocht!

Vind je het leuk om ook een keer je tips voor een gezinsvakantie in de bergen te delen? We horen het graag! Stuur gerust een mail of neem contact met ons op via onze socials.

Een tweedaagse huttentocht in Wallis in Zwitserland

Deze huttentocht is een tweedaagse wandeltocht waar je in één berghut gaat overnachten, dit is de Cabane de Saleinaz op 2693 meter. Deze kleinschalige berghut is gelegen in Zwitserland, in het kanton Wallis. Dit kanton ligt in het zuidwesten van Zwitserland en kenmerkt zich door prachtig landschap met hoge bergtoppen, gletsjers, steile rotswanden en alpenpassen.

Wie zijn jullie?

”Wij zijn Robin en Ellen en hebben 3 moedige kinderen: Juliette (8 jaar), Gust (6 jaar) en Leon (4 jaar). Ikzelf (Ellen) ben als kind altijd op reis gegaan naar de bergen om te skiën, wandelen en bergen te beklimmen. Die stap-microbe heb ik gelukkig al kunnen doorgeven aan mijn man. Zo hebben we voordat de kindjes geboren zijn enkele trektochten gedaan in IJsland, Canada, Lapland en Groenland.

Nu proberen we onze drie kinderen ook te besmetten met diezelfde microbe. De geboorte van een kindje heeft ons nooit tegengehouden om dagtochten te maken in de bergen of om te gaan skiën. Zo deed onze oudste dochter als baby verschillende middagdutjes in de beddenbak van de berghutten terwijl wij genoten op het terras van een croute au fromage of een alpenrösti. Onze twee zoontjes volgden het voorbeeld en werden meegedragen, op de buik als baby, of op de rug als peuter.”

We zijn een Belgisch gezin en echt gek op de bergen en mooie wandeltochten!

Hoe kwamen jullie terecht bij deze huttentocht in Zwitserland?

”Toen ik 11 jaar was, wandelde ik met mijn mama, papa, broer en nonkel mijn eerste 4000’der: de Bishorn, ook wel bekend als de ‘le quatre mille des Dames’. Sindsdien probeerden we er elk jaar een andere af te vinken. We sliepen daarvoor telkens in een hut, om de volgende dag naar de top te stappen. Zo eens een week meedraaien als huttenwacht wilde ik ook wel eens beleven.

Tijdens mijn studententijd zag ik mijn kans en verbleef ik twee weken in Cabane de Saleinaz, een kleine berghut in het Zwitserse Wallis. De hut werd open gehouden door vrijwilligers van de Zwitserse Alpen Club die wel wat hulp konden gebruiken: koken, kuisen, ontbijt in de vroege uurtjes, thé d’accueill en noem maar op. In die hut wilden we graag eens met onze kinderen gaan slapen!”

Huttentocht in Wallis in Zwitserland dag 1: Van Prise d’eau (1564 m) naar de Cabane de Saleinaz (2693 m)

”We nemen vanuit Martigny de weg richting col du Grand Saint Bernard. In Orsières rijden we de Val Ferret in tot Praz de Fort. Van daaruit slingert een smal wegje tussen de bomen omhoog tot aan de prise d’eau (1564m). Hier parkeren we onze auto, want hier stopt de weg.”

Parkeren bij Prise d’eau

”Eigenlijk mag je daar niet parkeren, maar diegenen die het kennen doen het toch. Je auto laat je achter naast de weg of in een bocht. Het spaart je al een 200 tal hoogtemeters en zo’n 30 minuten wandelen door het bos. Je start op 1564 m hoogte en van daaruit is de hut ongeveer 4 uur wandelen.”

Een uitdagende klim met kettingen en ladders

”Het pad slingert direct omhoog en komt dan op een oude morene. Dit is een landvorm die is ontstaan door een getsjer of ijskap. Hierdoor zie je nog duidelijk de ‘ruggen’ ervan in het landschap. Na een uurtje kom je aan de eerste uitdaging: de kettingen en ladders. Er zijn steile rotsige passages die doen denken aan een via ferrata.

Hier ging de jongste van de drie bij papa in de rugzak. De oudste deden we voor de veiligheid een klimgordel aan met een via ferrata set eraan zodat ze zichzelf kon zekeren. De middelste kreeg ook een gordel en touw rond en werd begeleid door mama.”

Daar komen we aan bij de oude morene.
Daar komen we aan bij de oude morene.

Alleen voor (zeer) geoefende klimmers

”De rotsen zijn hier geëquipeerd met kettingen, ijzers en kettingen. Dit is een moeilijk traject, zeker met kinderen. Sommigen keren hier terug, zo ook als wij er zijn. Heb je last van hoogtevrees, kan je hier zeker problemen hebben. Je wandelt over stukken rots met serieus dieptezicht.

Na deze passage zijn we al ruimschoots boven de boomgrens en hebben we al een mooi zicht over de vallei. Tijd voor een picknick voor ons. De hut is al in zicht, maar staat nog ver en hoog boven ons. “Dat valt best mee hoor” horen we. Oef, de moed zit er gelukkig nog in.”

Met touwen en kettingen klimmen we omhoog.
Met touwen en kettingen klimmen we omhoog.
Deze huttentocht in Wallis in Zwitserland heeft wel een behoorlijk moeilijkheidsniveau, zeker met kinderen.
Deze huttentocht in Wallis in Zwitserland heeft wel een behoorlijk moeilijkheidsniveau, zeker met kinderen.
Rustig aan en geconcentreerd klimmen we verder naar boven.
Rustig aan en geconcentreerd klimmen we verder naar boven.

Verder wandelen naar La Gare

”Na de picknick is iedereen weer op krachten en kunnen alle beentjes weer zelfstandig verder stappen naar de volgende tussenstop: la gare. Dit is een grote platte rots op het einde van de oude morene. Van daaruit staan we vlak onder de nog steeds boven ons uit torende hut.

Er volgen nadien nog vele bochtjes, schuivende paadjes, ook al eens een traantje, tussenstoppen op zit-stenen, drinken aan een beekje,… maar uiteindelijk zijn we boven. En dat na 5 uur stappen! De jongste stapte 3,5 uur van de tocht, de twee oudste waren stikkapot maar stapten zelfstandig naar boven. 1100 hoogtemeters in de benen maar het panorama is adembenemend.

Je kijkt uit op de achterkant van het Mont Blanc massief: Aiguille d’Argentière, Aiguille du Chardonnay en meer. Onze komst was al aangekondigd door de weinige passanten die we gekruist waren. Ze konden het bijna niet geloven dat we met onze jonge kinderen tot boven waren gekomen. De thé d’accueill deed meer dan deugd!”

Prachtig uitzicht bij de La Gare aan het einde van de morene.
Prachtig uitzicht bij de La Gare aan het einde van de morene.
Prachtig uitzicht vanaf de La gare!
Prachtig uitzicht vanaf de La gare!
Het laatste stuk verder omhoog via een rotsveld naar de Cabane de Saleinaz.
Het laatste stuk verder omhoog via een rotsveld naar de Cabane de Saleinaz.

Aankomst bij de Cabane de Saleinaz (2693 m)

”De ontvangst in de Cabane de Saleinaz is altijd super hartelijk. De hut is eigendom van Club Alpine Suisse section Neuchatel maar heeft geen vaste huttenwacht. In de zomer is de hut open van juni tot september en komen week om week vrijwilligers naar boven om de hut open te houden.

Bij aankomst krijgen we een ‘thé d’accueill ‘. Er zijn niet veel andere gasten in deze hut omdat hij ook vrij moeilijk te bereiken is. Ook zijn de opties om door te trekken naar andere hutten beperkt. Alleen ons gezin van vijf en een grootvader met kleinzoon zijn er en blijven overnachten.”

Na 5 uur wandelen zijn we bij de Cabane de Saleinaz.
Na 5 uur wandelen zijn we bij de Cabane de Saleinaz.
Wat een uitzicht vanuit onze berghut!
Wat een uitzicht vanuit onze berghut!

Een eigen slaapzaal en bijzondere wc

”We krijgen dan ook elk een aparte dortoir (slaapzaal). Ze hebben dortoirs van 12 en 24 personen met donsdekens. Zoals in elke hut moet je een ‘sac a viande’ meenemen, een lakenzak om in te slapen.’s Avonds worden we verwend met lekker eten. Ze vroegen vooraf wat de kinderen lusten, heel attent.

Je kan je wassen aan een lavabo (wastafel). In de hut is stromend (smelt)water. Om de wc te bereiken moet je naar buiten en deze is een beetje speciaal. Je doet je behoefte precies als op een gewone wc, maar deze valt beneden op een soort lopende band. Nadat je geweest bent moet je op een pedaal drukken waardoor beneden je hoopje opschuift om nadien in een carrousel te belanden. Het is proper en je hebt geen geurhinder.”

Moe maar voldaan even uitrusten!
Moe maar voldaan even uitrusten!
Genieten tijdens onze huttentocht in Wallis in Zwitserland.
Genieten tijdens onze huttentocht in Wallis in Zwitserland.

Huttentocht in Wallis in Zwitserland dag 2: Van de Cabane de Saleinaz (2693 m) terug naar Prise d’eau (1564 m)

”Op dag twee staan we rustig op, we genieten van een basic maar goed ontbijt. Daarna trekken we de bergschoenen weer aan voor onze tocht naar beneden. We nemen dezelfde weg terug en hebben nog een onverwachte ontmoeting met een steenbok.

De tocht naar beneden neemt voor ons opnieuw zo’n 5 uur in beslag: korte beentjes, schuivende paadjes, grote passen van rotsblokken naar beneden en de ladders en kettingen in omgekeerde richting. Gelukkig kunnen we bij aankomst koers zetten naar het meer les Iles (bij Sion) voor een verfrissende duik! Een afsluiting van een prachtig avontuur.”

De volgende dag beginnen we aan de afdaling.
De volgende dag beginnen we aan de afdaling en genieten nog een keer van het (gletsjer) landschap.
Tijdens onze huttentocht in Wallis in Zwitserland spotten we zelfs een steenbok!
Tijdens onze huttentocht in Wallis in Zwitserland spotten we zelfs een steenbok!

Huttentocht in Wallis in Zwitserland: onze conclusie

”Deze tweedaagse huttentocht was voor ons en de kinderen een topactiviteit! Wel vermoeiend! De jongste was drie en moest af en toe nog gedragen worden, de andere twee van 5 en 7 jaar stapten zelfstandig naar boven. Deze huttentocht is zeker niet de makkelijkste, neem zeker voldoende tijd en bereid je goed voor.

We zouden deze tocht ook alleen aanraden als je zelf een ervaren klimmer bent. Vooral het deel met de ladders en kettingen vraagt om goede begeleiding met kinderen. De twee oudste kinderen droegen zelf een rugzakje. Dat geeft hen wat verantwoordelijkheidsgevoel. Het gewicht voor hen hielden we wel beperkt met alleen een drinkbeker en knuffelbeer.”

Een prachtige tocht, maar niet de makkelijkste. Zorg dat zelf goed ervaren bent en je kids wandelen gewend zijn.
Een prachtige tocht, maar niet de makkelijkste. Zorg dat zelf goed ervaren bent en je kids wandelen gewend zijn.

Voordelen / nadelen van deze huttentocht?

  • Heel hartelijke ontvangst bij de berghut
  • Kleinschalige hut en dus niet de drukte van bergbeklimmers die om twee uur ’s nachts opstaan voor hun beklimming.
  • Super mooi panorama
  • Steenbokken te spotten!
  • Wel een zeker moeilijkheidsniveau
  • Lang stappen (zo’n 5 uur wandelen per dag)

Alle praktische informatie over deze huttentocht op een rij:

Basisinformatie over de huttentocht in Wallis in Zwitserland:

  • In welke land / regio is de huttentocht? Zwitserland, Wallis
  • Aantal overnachtingen: 1
  • Welke berghutten: Cabane de Saleinaz
  • Aantal hoogtemeters: meer dan 1000 meter stijgen
  • Welke leeftijd hadden jullie kinderen tijdens de huttentocht? 7 jaar, 5 jaar en 3 jaar
  • Welke leeftijd zou je aanraden? Ben je zelf ervaren en zijn je kinderen goed gewend om in de bergen te lopen, dan kan je deze tocht doen met jonge kinderen. Je moet dan wel wandelen met een rugdrager en we raden aan om de kids op sommige passages te zekeren (zorg dat je hierin dus ook ervaren bent). Anders is deze tocht alleen aan te raden met kinderen vanaf een jaar of 8. Zowel heen als terug is het zeker zo’n 5 uur wandelen met flink wat stijgen.

Op zoek naar een makkelijke beginnerstocht, dan kunnen we de huttentocht in Kleinarl in Oostenrijk aanraden.

Uitbreiden van deze huttentocht: 

”Deze tocht had één overnachting, je kan de tocht zeker nog uitbreiden maar dan ga je wel over gletsjer. Je zou de doorsteek kunnen maken naar Cabane de l’A Neuve en zo weer naar beneden, of naar Cabane Trient en Orny.

Informeer wel vooraf bij de hutten want door het smelten van de gletsjer zijn niet alle passages nog haalbaar. Ook hiervoor geldt; deze etappes – helemaal met kinderen – zijn alleen aan te raden als je zelf voldoende bergervaring hebt.”

Startpunt en eindpunt van de wandeling

”Het startpunt van deze tweedaagse huttentocht in Wallis in Zwitserland is de Prise d’eau op 1564 meter. Hier kom je door vanuit Martigny de weg richting col du Grand Saint Bernard te nemen. In Orsières rijd je de Val Ferret in tot Praz de Fort. Van daaruit slingert een smal wegje tussen de bomen omhoog tot aan de prise d’eau (1564m).

Hier kan je je auto parkeren aan de weg of in een bocht. Officieel mag je hier niet parkeren, maar de meeste doen het toch. Anders moet je in Praz de Fort parkeren en eerst nog een half uur door het bos wandelen en nog flink extra hoogtemeters maken.”

Berghutten:

  • Dekens zijn aanwezig, wel is een huttenslaapzak verplicht
  • Je overnacht op meerpersoonskamers met gedeeld sanitair
  • Check op de website de prijzen en andere bijzonderheden

Waar overnachten voor- of na deze huttentocht?

Op 7.5 kilometer van Praz de Fort zijn een aantal mooie accommodaties, we tippen hieronder een aantal:

La Grange de Soulalex

Een recentelijk gerenoveerde ‘hut’, en beoordeeld met een 10. Het chalet heeft een groot terras met prachtig uitzicht. Zeer gastvrije eigenaar die ook graag meedenkt met wandelingen (met met kids).

Ook in de directe omgeving zijn een aantal leuke chaletjes / hutjes. Bekijk hieronder alle accommodaties in de buurt van het startpunt van deze huttentocht.

Wat moet je meenemen?

Deze huttentocht is alleen geschikt voor gezinnen met wandel / klimervaring in de bergen. Voor jonge kinderen is het verstandig om bij sommige passages de kinderen te zekeren.

Ga je met kinderen op huttentocht, dan zijn de volgende blogs handig om te lezen:

Ligging van

Het startpunt van deze huttentocht is vanaf Utrecht circa 950 kilometer.

Meer lezen?

We hebben nog veel meer tips voor een kindvriendelijke huttentocht. Kijk hieronder voor meer inspiratie.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: