In de zomer van 2024 ging Yvonne met haar gezin een aantal dagen naar de…
Het Lötschental met kinderen: wandelen in het mooiste dal van Zwitserland!
Het Lötschental is nog altijd één van onze mooiste wandelbestemmingen in Europa. Dit Zwitserse ‘dal der dalen’ staat garant voor prachtige natuur, mooie vergezichten én is heel geschikt om te ontdekken met kinderen. Er zijn prachtige wandelingen, zoals die naar de Langgletsjer en Anenhütte.
Ook heeft de Lauchernalp tal van familieactiviteiten, zoals een bikeparcours, monstertrotti’s, een adventure wandeling én een gave knikkerbaanroute. Groot voordeel: in de zomer is de bergbaan gratis. Gezien de gunstige ligging is het Lötchental bovendien een perfecte stop-over naar Italië.
Inmiddels zijn we meermaals in het Lötschental geweest en is het één van onze favoriete tussenstops naar Italië. Haal je bergschoenen maar alvast uit de kast, want 100% zeker: na het lezen van dit blog wil jij ook met je kids naar het Lötschental!
Het Lötchental in Zwitserland: UNESCO Werelderfgoed
Het Lötchental ligt tussen de Walliser en Berner Alpen. Eigenlijk is het een lang zijdal van het Rhônedal in het Zwitserse kanton Wallis, aan de noordelijke zijde van de Rhône. In 2001 is het Lötschental opgenomen in de lijst van UNESCO Wereldnatuurerfgoed.
Het uitgestrekte dal wordt omschreven als ‘romantisch en wild’ en is vrijwel onbebouwd. Je vindt er alleen de oorspronkelijke dorpjes met de houten chaletjes en natuurlijk de prachtige natuur.
Met de autotrein vanuit Kandersteg naar het Lötchental
Het Lötchental is ook makkelijk te bereiken. Vanuit Kandersteg nemen we de autotrein, voor de kinderen al een beleving op zich. Na 17 minuten op de trein komen we uit bij Goppenstein en daar rijden we zo het Lötchental in.
Zodra we de vallei inrijden hebben we het idee dat hier de wereld een beetje eindigt. Omgeven door de vierduizenders aan bergen voelen we ons maar heel klein. ”Kijk mama, sneeuw!” roepen de kids enthousiast. Inderdaad in de verte zien we de bergtoppen met de eeuwige sneeuw al liggen.
We blijven gestaag klimmen en passeren de lieflijke dorpjes Kippel, Wiler, Ried en Blatten. Onze eindbestemming is de Fafleralp, gelegen op 1767 meter hoogte. Dit is tevens het laatste punt waar je met de auto kan komen. We parkeren onze auto op de ruime parkeerplaats en lopen even rond. We zien een klein restaurantje met toiletten, een bushalte en een prachtige natuurcamping.
Ligging van het Lötschental
Wandelen in het Lötschental met kinderen
Vondsten uit de brons- en ijstijd laten zien dat in de prehistorie mensen al door het Lötschental wandelden. Niet vreemd, want tot in de Middeleeuwen was het Lötschental en bijbehorende Lötschenpas een belangrijke verbinding tussen het Berner Oberland en Wallis.
Tegenwoordig biedt het Lötschental volop wandelmogelijkheden. Er is maar liefst 200 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden, geschikt voor jong en oud. En dat lees ik niet alleen op de website van het het Lötschental, maar dat kan ik me ook nog herinneren uit mijn eigen jeugd.
Toen ik een jaar of 10 was, ben ik met mijn ouders ook naar het Lötschental geweest. We maakten een lange wandeling naar de gletsjer en ik herinner me hoe mooi ik het daar vond. Uitzichten op de eeuwige sneeuw, kraakheldere bergmeertjes en mooie groene bergweides.
Lötschental, 200 kilometer wandelroutes
Het Lötschental is een perfecte wandelbestemming. De wandelpaden zijn er prachtig en de uitzichten nog mooier! Een wandeling die heel mooi is én met kinderen ook goed te doen is, is die naar de Langgletsjer. Nog energie over? Dan kan je deze wandeling nog uitbreiden met een klim naar de Anenhütte op 2358 meter. Hieronder een uitgebreide beschrijving van deze wandeling.
Voorbereiding van onze wandeling in het Lötchental
”Prachtig weer!” roep ik enthousiast als ik de gordijnen open doe. Geen wolkje aan de lucht en een prima wandeltemperatuur. We pakken een rugtas in met eten en drinken, zonnebrand, warme kleding, een EHBO kit en een isolatiedeken. Met een tocht van ruim 4 tot 6 uur in het vooruitzicht zijn we graag goed voorbereid, helemaal met kids.
Het scheelt dat we de route kennen, zo’n 6 jaar geleden deden we dezelfde wandeling en was D. nog maar 3 jaar. Voor hem hadden we toen onze fijne Beco Todler draagzak mee. Meer weten over deze draagzak, lees dan hier ons aparte blog hierover.
Inmiddels is de oudste 9 jaar en kan hij prima zelf wandelen. We schatten in dat voor onze jongste van 4 de wandeling net wat te ver is. Daarom besluiten we om ons dit keer op te splitsen. Mano gaat met de oudste de wandeling naar de Anenhütte maken en ik ga met de jongste naar de Lauchernalp waar ook gave familieactiviteiten zijn (meer info verderop in dit blog).
Fafleralp, vertrekpunt van de Langgletsjerwandeling
Startpunt van de wandeling naar de Langgletsjer en Anenhütte is de grote parkeerplaats bij de Fafleralp. Je vindt hier ook toiletten en een kiosk waar je nog wat kunt eten of drinken. Deze plek is al zo mooi! Hoge bergen, kleurrijke bloemenweides, en een prachtige beekje waar het heerlijk spelen is!
Wandelen in het Lötschental met kinderen: thema- en leerpad Langgletsjer
Op het informatiebord zien we een aantal wandelingen, waaronder de 3,5 uur durende rondwandeling naar de Langgletsjer op 2140 meter met een geleidelijke stijging. We lezen dat er onderweg 23 informatieborden zijn waarop de ontstaansgeschiedenis van het indrukwekkende landschap van het hooggebergte wordt uitgelegd.
Ook lezen we dat we de wandeling eventueel nog kunnen verlengen met een klim naar de Anenhütte op 2358 meter, waar je kan lunchen of zelfs overnachten.
Wandelroute langs bergmeertjes en groene almen
Vanuit hotel Fafleralp waar we overnachten wandelen we in 5 minuten naar de Fafleralp, het startpunt van onze wandeling. We passeren de kleinschalige natuurcamping en steken met een houten bruggetje de rivier de Lonza over. Het wandelpad stijgt, maar is nog prima te lopen. ”Wauw, wat is het hier ontzettend mooi!”.
Na een paar kilometer komen we aan bij een kraakhelder bergmeertje, de Grundsee. Een heerlijk plekje om even uit te rusten en te genieten van de omgeving. ”Het is echt héél koud!” roept D. als hij met zijn handjes in het water gaat. Het bergmeertje bestaat voornamelijk uit het smeltwater van de gletsjer, niet zo verwonderlijk dat het water dus heel koud is.
We vervolgen onze wandeling rechtdoor, vrijwel paralel aan de wild stromende rivier. Onderweg zien we de informatieborden die uitleggen hoe het alpenlandschap is ontstaan. Ze hebben zelfs een QR code die je kan scannen voor nog meer informatie. En dat is soms heel confronterend, zo lezen we dat de gletsjer door de opwarming van de aarde zich steeds verder terugtrekt. In 1860, was de gletsjer nog 3 km langer en het ijs level 200 meter hoger.
Het wandelpad gaat verder en we lopen afwisselend over groene almen, rotsgesteente en bruggetjes waaronder het wilde water zijn weg vindt. Door de geleidelijke stijging van het wandelpad en doordat er geen diepe afgronden zijn, is dit eerste stuk heel geschikt om te wandelen met kinderen. Ook de eerste keer toen D. nog in de draagzak zat was dit heel prima te doen.
Aankomst bij de Langgletsjer
Na een behoorlijk stuk gewandeld te hebben komen we aan bij de Langgletsjer. Vanaf bovenaf kijken we naar de gletsjer, het is heel indrukwekkend en absoluut het eind wandelen waard. Dichterbij de gletsjer komen is vrijwel onmogelijk. Er gaat geen wandelpad naar toe en bij de gletsjer stroomt het water hard met veel gletsjerspleten.
Vanaf dit punt zijn er twee wandelopties, of je kunt terug wandelen via de zuidhelling naar de Fafleralp of je loopt rechtdoor naar de Anenhütte, gelegen op 2358 meter hoogte. Het weer is goed en het lopen gaat goed, we besluiten verder te lopen naar de Anenhütte.
Een pittige klim naar de Anenhütte op 2358 meter
Het eerste stuk gaat nog paralel aan de gletsjer. Onze peuter wil graag zelf lopen, maar dat mag niet van ons. Het wandelpad wordt hier steiler, de afgronden dieper en op sommige stukken moet je met behulp van touwen en staalkabels omhoog. Gelukkig is hier geen hele diepe afgrond, anders zouden we dit uiteraard niet aandurven met (kleine) kids of een peuter in een draagzak.
Na het klauteren op en over de rotsen komen we bij een alm uit, met nog steeds een onbeschrijflijk mooi uitzicht op de gletsjer en hoge bergen om ons heen. We zien op de kaart dat we nu echt flink moeten gaan klimmen. We besluiten eerst nog even een broodje te eten.
”Poe, dit is wel pittig hoor” zegt D. als we flink omhoog moeten klimmen. Dit stuk is inderdaad best even afzien ten aanzien van het klimmen. Qua wandelpad is het niet erg gevaarlijk of moeilijk. Desondanks vraagt het wel, vooral als je een kind in een draagzak hebt, om een goede conditie.
Kikkervisjes vangen bij de Anenhütte
”Daar!” roept D. enthousiast. In de verte zien we de vlag wapperen van de Anenhütte, we hebben de top gehaald! Nadat de Anenhütte in 2006 werd verwoest door een lawine, is deze opnieuw gebouwd in 2009. De Anenhütte is tegenwoordig één van de modernste hutten in de bergen met tweepersoonskamers en zelfs een sauna. Vanaf de Anenhütte kan je met een gids ook de gletsjer op of andere alpinetochten maken.
Wij nemen plaats op één van de picknickbanken op het terras en hebben een prachtig uitzicht op de bergen. We genieten van een goede lunch, wat een mooie plek is dit! Je kunt vanaf de Anenhütte ook een klettersteig doen, maar het beginpunt is wel weer een half uur teruglopen. Klimuitrusting is te huur bij de Anenhütte.
In de directe omgeving van de Anenhütte komen we wederom een idyllisch bergmeertje tegen. ”Kijk, visjes!”, roept D. enthousiast terwijl hij wijst naar het water. In het kraakheldere bergmeertje zwemmen kleine kikkervisjes. D. kan niet wachten om zijn bergschoenen uit te trekken en kikkervisjes te vangen. Ik kijk toe, wat een heerlijk geluksmomentje is dit. Simpelweg genieten van de eenvoud van de natuur.
Via de zuidhelling terug naar de Fafleralp
Na een half uurtje kikkervisjes vangen, besluiten we te beginnen aan onze wandeling terug naar de parkeerplaats van de Fafleralp. Via de zuidhelling is dat nog zeker 2,5 uur wandelen.
Aan de voorkant van de Anenhütte houden we rechts aan en volgen we de bordjes naar de Fafleralp. We lopen nu aan de andere kant van de rivier de Lonza als tijdens de heenweg van onze wandeling. Het is een prima pad, maar we moeten flink afdalen. Omdat we nog zo hoog zitten, hebben we een mooi uitzicht op het dal richting Blatten. Ook zien we aan de andere kant van de rivier het wandelpad van onze heenweg.
Een aantal kilometer verder passeren we een volgend bergmeertje, de Guggisee. Wederom een mooi meertje, maar beduidend minder mooi dan de Grundsee op onze heenweg.
We blijven verder afdalen en ondanks dat de vermoeidheid nu zeker voelbaar is, blijven we genieten van de mooie natuur en vergezichten. Als we verder afdalen lopen we het laatste stuk door een loofbos en zien we al een paar verscholen huisjes. Na een tocht van zo’n 14 kilometer, 656 hoogte meters en 5,5 uur wandelen bereiken we dan eindelijk de parkeerplaats van de Fafleralp weer. Bij de kiosk genieten we een welverdiende koude cola.
Wat is er nog meer te doen in het Lötchental met kinderen?
De Langgletsjerwandeling is prachtig, maar zijn je kinderen nog net te jong om zo ver te wandelen en te zwaar voor een rugdrager? Dan zijn er in het Lötchental gelukkig goede alternatieven. Ik ging met onze jongste naar de Lauchernalp, waar tal van familieactiviteiten zijn. Deze zijn ook met jongere kinderen absoluut een aanrader.
Lauchernalp: een avonturenberg in het Lötchental voor jong én oud
Vanaf ons hotel bij de Fafleralp neem ik de gratis postbus naar Wiler, daar is het dalstation van de gondel naar de Lauchernalp. In de zomer is deze op vertoon van de gastekarte gratis, heel fijn! Bij het bergstation zijn er tal van leuke activiteiten, hieronder een overzicht:
# 1 De Alperlebnisweg
We besluiten eerst de Alperlebnisweg te doen, een rondwandeling van zo’n 2,5 kilometer met 14 speelstations onderweg. Het zijn veelal borden die op een speelse manier wat leren over de natuur en over de dieren die er leven. Ook komen we langs een houten koe die we kunnen melken, moeten we even verderop op de ouderwetse manier hooien en komen we nog langs een muziek-speelstation.
De wandeling is prachtig, ik geniet van adembenemende uitzichten terwijl mijn dochter vooruit rent om het volgende speelstation te ontdekken. We passeren koeien, traditionele houten chaletjes en kabbelende waterstroompjes. Na een uurtje wandelen komen we uit bij het bergstation van de stoeltjeslift, het hoogste punt van de wandelen. Daarna is het alleen nog maar afdalen totdat we weer terug zijn bij het bergstation van de gondel. Al met al zo’n 1,5 uur wandelen.
# 2 Speeltuin bij het panorama restaurant
Het eindpunt van de Alperlebnisweg is het bergstation van de gondel. Hier is een mooi panoramarestaurant met ook een gloednieuwe speeltuin. We besluiten om hier even uit te rusten voordat we starten met de knikkerwandeling die helemaal terug naar het dal gaat. A. vermaakt zich prima in deze speeltuin met gave glijbaan, schommel en klimmuur.
# 3 Der Loichi Kugelweg
Na wat nieuwe energie starten we met de Koichi Kugelweg, een wandeling van zo’n 5 kilometer met onderweg zo’n 10 gave knikkerbanen. De wandeling gaat alleen maar naar beneden en al gauw zien we de eerste knikkerbaan. Oeps… de knikker vliegt van de baan en ligt ergens tussen het hoge gras en kunnen we niet meer terugvinden. Gelukkig hebben we nog een reserve knikker en gaat het nu wel goed.
De andere banen gaan prima, het is dus alleen bij de 2e baan (net onder de speeltuin) even opletten dat je de houten knikker niet verliest. Alle banen zijn erg leuk en voordat we het weten zijn we weer helemaal terug in het dal. De wandeling eindigt bij de midgetgolf baan met ook een leuke speeltuin. Je kunt op vertoon van je gästekarte bovendien gratis hier een rondje midgetgolf spelen.
Andere activiteiten bij de Lauchernalp
Behalve bovenstaande activiteiten kan je bij de Lauernalp ook mountainbiken; er is namelijk een heel mooi mountainbike parcours aangelegd, welke ook met kids geschikt (mits geoefend). Ook kan je met trotti bikes (soort grote step) de berg af, vanaf het bergstation terug naar het dal.
Een andere leuke wandeling vanaf de Lauchernalp is de Sagenwandeling die weer helemaal terug naar de Fafleralp gaat. Onderweg zijn er nog ‘Sagenraadsels’ die de kids moeten oplossen. Alles goed, dan krijgen ze nog een kleinigheidje (op te halen bij de camping, vvv of het bergstation).
Verblijf je bijvoorbeeld in het hotel of camping van de Fafleralp, dan kan je dus heel makkelijk de gratis Postbus nemen naar de Lauchernalp en dan via de Sagenwandeling weer terugwandelen. Je hebt dan een prachtige rondwandeling.
Meer informatie vind je ook hier op de website van het Lötschental.
Lötschental met kinderen, handig om te weten
Ga jij in het Lötschental met kinderen wandelen? Dan is onderstaande informatie handig om te weten.
Begin- en eindpunt van de wandeling
Voor de wandeling is aan te raden om te parkeren bij Gastro & Camping Fafleralp in Blatten, Lötschental. Het beste is om de rondwandeling te starten aan de rechterkant van de rivier de Lonza. Dat betekent dat je in het begin rechtsaf moet slaan het houten bruggetje over. Je volgt dan de gele bordjes naar de ‘Grundsee’. De terugweg loop je dan via de zuidhelling, aan de andere kant van de rivier.
Makkelijke en moeilijke rondwandeling
De rondwandeling die wij maakte, met de klim naar de Anenhütte, is geschikt voor geoefende wandelaars. Met kinderen is deze wandeling ook goed te doen, mits je kinderen wandelen in de bergen zijn gewend. Het laatste stuk is behoorlijk klimmen.
Een makkelijkere variant is bij het bereiken van de gletsjer meteen links aan te houden. Je gaat dan niet via de Anenhütte, maar direct via de zuidhelling terug naar het beginpunt bij de Fafleralp. Een kaartje van de wandeling vind je op deze website.
Goede voorbereiding
Zorg dat je voldoende water bij je hebt, want onderweg zijn er geen plekken waar je drinkwater kan verkrijgen. Alleen bij de Anenhütte kan je drinkwater kopen, evenals wat te eten (wel duur!). Zorg daarnaast voor warme kleding, in de bergen kan het weer snel omslaan. Ten slotte is het verstandig om ook voldoende zonnebrand mee te nemen of een petje. Het merendeel van de wandeling heeft weinig tot geen schaduw.
Gratis Guest card “Lötschental Card”
Overnacht je in het Lötschental dan ontvang je de Lötschental Card. Met deze kaart krijg je vele voordelen, onder meer het gebruik van de bussen en de kabelbaan Wiler – Lauchneralp. Bij het hotel en camping ontvang je deze sowieso, verblijf je in een chalet dan is het handig om het even vooraf te informeren. Meer informatie over deze card is hier te vinden.
Waar overnachten in het Lötchental?
In het Lötchental zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten. De eerste keer dat we verbleven in het Lötchental vonden we via Airbnb een een super idylisch berghutje genaamd ‘Fafleralp Chalet Roth’, slechts 5 minuten lopen vanaf de parkeerplaats van de Fafleralp. Het hutje is van alle gemakken voorzien, heeft twee tweepersoons slaapkamers en nog een slaapzolder waar een extra persoon kan slapen.
De tweede keer verbleven we in hotel Fafleralp Hideaway Resort, dit hotel ligt prachtig en ook bij de Fafleralp en vlakbij het startpunt van de wandeling naar de Anenhütte. We schreven een apart blog over hotel Fafleralp, je vindt hem hier.
Je kunt ook kamperen in het Lötchental, bij de Fafleralp ligt een prachtige natuurcamping. Qua faciliteiten is het vrij basic, maar de omgeving is fantastisch en meteen naast de camping ligt een riviertje waar de kids lekker in kunnen spelen.
Ook kan je soms via boeking.com een prima appartement vinden. Vooral Blatten en Wiler zijn dorpjes die erg gezellig zijn. Maar alles ligt dichtbij en de Postbus brengt je makkelijk overal naar toe!
Ligging van het Lötschental
Afstand vanaf Utrecht: circa 882 kilometer
Meer lezen:
Lees meer over het Lötschental en wat er allemaal te doen is op de site van Valais (Wallis). Hier staat de wandeling die wij maakten ook beschreven, net als veel andere activiteiten in de omgeving. De Anenhütte waar wij stopten, en waar je ook kan overnachten, heeft ook veel informatie op haar website staan.
We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie: