Het Lötschental met kinderen: wandelen in het mooiste dal van Zwitserland!

Het Lötschental met kinderen: wandelen in het mooiste dal van Zwitserland!

Zwitserland 1 oktober 2021

De Langgletsjer in het Lötschental is nog altijd een van onze mooiste wandelbestemmingen in Europa. Dit Zwitserse ‘dal der dalen’ staat garant voor prachtige natuur, mooie vergezichten én is heel geschikt om te ontdekken met kinderen.

Haal je bergschoenen maar alvast uit de kast, want 100% zeker: na het lezen van dit blog wil jij ook met je kids naar het Lötschental! 

Wandelen in het Lötschental met kinderen 

Het Lötchental ligt tussen de Walliser en Berner Alpen. Eigenlijk is het een lang zijdal van het Rhônedal in het Zwitserse kanton Wallis, aan de noordelijke zijde van de Rhône. In 2001 is het Lötschental opgenomen in de lijst van UNESCO Wereldnatuurerfgoed.

Het uitgestrekte dal wordt omschreven als ‘romantisch en wild’ en is vrijwel onbebouwd. Je vindt er alleen de oorspronkelijke dorpjes met de houten chaletjes en natuurlijk de prachtige natuur. Door de geleidelijke stijging van het wandelpad is het Lötschental ook een hele geschikte wandelbestemming met kinderen. 

Het Lötschental, ook wel het ‘dal der dalen’ genoemd.
Het Lötschental, ook wel het ‘dal der dalen’ genoemd

Ligging van het Lötschental

Lötschental, 200 kilometer wandelroutes 

Vondsten uit de brons- en ijstijd laten zien dat in de prehistorie mensen al door het Lötschental wandelden. Niet vreemd, want tot in de Middeleeuwen was het Lötschental en bijbehorende Lötschenpas een belangrijke verbinding tussen het Berner Oberland en Wallis.

Tegenwoordig biedt het Lötschental volop wandelmogelijkheden. Er is maar liefst 200 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden, geschikt voor jong en oud. En dat lees ik niet alleen op de website van het het Lötschental, maar dat kan ik me ook nog herinneren uit mijn eigen jeugd.

Toen ik een jaar of 10 was, ben ik met mijn ouders ook naar het Lötschental geweest. We maakten een lange wandeling naar de gletsjer en ik herinner me hoe mooi ik het daar vond. Uitzichten op de eeuwige sneeuw, kraakheldere bergmeertjes en mooie groene bergweides.

Ik wil eigenlijk gewoon terug realiseer ik mij. We besluiten op de terugweg van onze vakantie in Italië een 3-daagse stop te maken in het Lötschental.

Het Lötschental bied allerlei fora en fauna én prima geschikt voor kinderen.
Het Lötschental bied allerlei fora en fauna én prima geschikt voor kinderen.

Fafleralp, vertrekpunt van de mooiste wandelingen 

De route naar het Lötschental begint bij het plaatsje Gampel op 640 meter hoogte. Vanaf daar klimmen we met de auto via een goede weg omhoog naar Goppenstein op 1300 meter hoogte. Vervolgens rijden we verder door naar het plaatsje Ferden, vanaf hier ben je ‘echt’ in het Lötschental.

Wanneer we het Lötschental binnenrijden, hebben we het idee dat hier de wereld een beetje eindigt. Omgeven door de vierduizenders aan bergen voelen we ons maar heel klein. ”Kijk mama, sneeuw!” roept mijn peuter enthousiast. Inderdaad in de verte zien we de bergtoppen met de eeuwige sneeuw al liggen.

We blijven gestaag klimmen en passeren de lieflijke dorpjes Kippel, Wiler, Ried en Blatten. Onze eindbestemming is de Fafleralp, gelegen op 1767 meter hoogte. Dit is tevens het laatste punt waar je met de auto kan komen. We parkeren onze auto op de ruime parkeerplaats en lopen even rond. We zien een klein restaurantje met toiletten, een bushalte en een natuurcamping. Hoewel ik niet echt een kampeertype ben, zie ik me hier wel zitten. Wat een ongelooflijk mooi kampeerplekje is dit! 

Bij de parkeerplaats van de Fafleralp is een kiosk, een natuurcamping en zijn er toiletten.
Bij de parkeerplaats van de Fafleralp is een kiosk, een natuurcamping en zijn er toiletten.
Bij de parkeerplaats van de Fafleralp is het beginpunt van mooie wandelingen.
Bij de parkeerplaats van de Fafleralp is het beginpunt van mooie wandelingen

Wandelen in het Lötschental met kinderen: thema- en leerpad Langgletsjer  

Op het informatiebord zien we een aantal wandelingen, waaronder de 3,5 uur durende rondwandeling naar de Langgletsjer op 2140 meter met een geleidelijke stijging. We lezen dat er onderweg 23 informatieborden zijn waarop de ontstaansgeschiedenis van het indrukwekkende landschap van het hooggebergte wordt uitgelegd.

Ook lezen we dat we de wandeling eventueel nog kunnen verlengen met een klim naar de Anenhütte op 2358 meter, waar je kan lunchen of zelfs overnachten. We besluiten de volgende morgen te vertrekken en dan te zien of doorlopen naar de Anenhütte een optie is. 

Bij de parkeerplaats van de Fafleralp is een informatiebord waarop de rondwandeling duidelijk staat aangegeven.
Bij de parkeerplaats van de Fafleralp is een informatiebord waarop de rondwandeling duidelijk staat aangegeven.
Eerst nog een nachtje slapen in ons idylische berghutje voordat we onze tocht gaan maken door het Lötschental.
Eerst nog een nachtje slapen in ons idylische berghutje voordat we onze tocht gaan maken door het Lötschental.

Wandelroute langs bergmeertjes en groene almen 

”Prachtig weer!” roep ik enthousiast als ik de gordijnen opendoe. Geen wolkje aan de lucht en een prima wandeltemperatuur. We pakken een rugtas in met eten en drinken, zonnebrand, warme kleding, een EHBO kit en een isolatiedeken. Met een tocht van ruim 4 tot 6 uur in het vooruitzicht ben ik graag goed voorbereid, helemaal nu onze peuter van 3 jaar meegaat. Voor hem nemen we onze fijne Beco Todler draagzak mee. Meer weten over deze draagzak, lees dan hier ons aparte blog hierover.

Uitrusten bij de Grundsee 

Vanuit ons berghutje wandelen we in 5 minuten naar de Fafleralp, het startpunt van onze wandeling. We passeren de kleinschalige natuurcamping en steken met een houten bruggetje de rivier de Lonza over. Het wandelpad stijgt, maar is nog prima te lopen. ”Wauw, wat is het hier ontzettend mooi!”. D. wandelt het eerste stuk nog zelf, maar heeft met zijn kleine beentjes wel moeite met het klimmen. ”Ik word er wel heel moe van mama”.

Na een paar kilometer komen we aan bij een kraakhelder bergmeertje, de Grundsee. Een heerlijk plekje om even uit te rusten en te genieten van de omgeving. ”Het is echt héél koud!” roept D. als hij met zijn handjes in het water gaat. Het bergmeertje bestaat voornamelijk uit het smeltwater van de gletsjer, niet zo verwonderlijk dat het water dus heel koud is. 

Aan het begin van de wandeling steek je eerst de rivier de Longa over.
Aan het begin van de wandeling steek je eerst de rivier de Longa over.
De Grundsee in het Lötschental, een bergmeertje met kraakhelder water.
De Grundsee in het Lötschental, een bergmeertje met kraakhelder water.

We vervolgen onze wandeling rechtdoor, vrijwel paralel aan de wild stromende rivier. Onderweg zien we de informatieborden die uitleggen hoe het alpenlandschap is ontstaan. Ze hebben zelfs een QR code die je kan scannen voor nog meer informatie. Onze peuter snapt er nog niet zoveel van, maar voor oudere kinderen lijkt me dit best leuk en leerzaam. Ook is het soms heel confronterend, zo lezen we dat de gletsjer door de opwarming van de aarde zich steeds verder terugtrekt. In 1860, was de gletsjer nog 3 km langer en het ijs level 200 meter hoger.

Het wandelpad gaat verder en we lopen afwisselend over groene almen, rotsgesteente en bruggetjes waaronder het wilde water zijn weg vindt. Door de geleidelijke stijging van het wandelpad en doordat er geen diepe afgronden zijn, is dit eerste stuk heel geschikt om te wandelen met kinderen. Ook met onze peuter in de draagzak is dit heel prima te doen. 

De wandeling door het Lötschental gaat langs groene bergweides, met koeien natuurlijk.
De wandeling door het Lötschental gaat langs groene bergweides, met koeien natuurlijk.

Aankomst bij de Langgletsjer 

Na een behoorlijk stuk gewandeld te hebben komen we aan bij de Langgletsjer. Vanaf bovenaf kijken we naar de gletsjer, het is heel indrukwekkend en absoluut het eind wandelen waard. Dichterbij de gletsjer komen is vrijwel onmogelijk. Er gaat geen wandelpad naar toe en bij de gletsjer stroomt het water hard met veel gletsjerspleten.

Vanaf dit punt zijn er twee wandelopties, of je kunt terug wandelen via de zuidhelling naar de Fafleralp of je loopt rechtdoor naar de Anenhütte, gelegen op 2358 meter hoogte. Het weer is goed en het lopen gaat goed, we besluiten verder te lopen naar de Anenhütte

Een indrukwekkend uitzicht op de Langgletsjer.
Een indrukwekkend uitzicht op de Langgletsjer.
De Langgletsjer in het Lötschental.
De Langgletsjer in het Lötschental.

Een pittige klim naar de Anenhütte op 2358 meter 

Het eerste stuk gaat nog paralel aan de gletsjer. Onze peuter wil graag zelf lopen, maar dat mag niet van ons. Het wandelpad wordt hier steiler, de afgronden dieper en op sommige stukken moet je met behulp van touwen en staalkabels omhoog. Vanuit de draagzak vindt hij het allemaal reuze spannend, vooral het deel dat we met touwen omhoog gaan. Gelukkig is hier geen hele diepe afgrond, anders zouden we dit uiteraard niet aandurven met een peuter in een draagzak. Wel namen we onze peuter op de rug omdat we dit stuk te technisch vonden voor een peuter, en geen risico willen nemen.

Na het klauteren op en over de rotsen komen we bij een alm uit, met nog steeds een onbeschrijflijk mooi uitzicht op de gletsjer en hoge bergen om ons heen. We zien op de kaart dat we nu echt flink moeten gaan klimmen. We besluiten eerst nog even een broodje te eten.

”Poe, dit is wel pittig hoor” zegt ik tegen mijn man als we flink omhoog moeten klimmen. Eigenlijk heb ik makkelijk praten, want hij heeft ook nog onze peuter van ruim 16 kilo op zijn rug. Dit stuk vind ik best even afzien ten aanzien van het klimmen. Qua wandelpad is het niet erg gevaarlijk of moeilijk. Desondanks vraagt het wel, vooral als je een kind in een draagzak hebt, om een goede conditie.

Nog even een broodje eten voordat we naar de Anenhütte gaan klimmen.
Nog even een broodje eten voordat we naar de Anenhütte gaan klimmen.
Sommige stukken moet je met behulp van touwen en staalkabels omhoog klimmen.
Sommige stukken moet je met behulp van touwen en staalkabels omhoog klimmen.

Kikkervisjes vangen bij de Anenhütte 

”Daar!” roept onze peuter enthousiast. In de verte zien we de vlag wapperen van de Anenhütte, we hebben de top gehaald! Nadat de Anenhütte in 2006 werd verwoest door een lawine, is deze opnieuw gebouwd in 2009. De Anenhütte is tegenwoordig één van de modernste hutten in de bergen met tweepersoonskamers en zelfs een sauna. Vanaf de Anenhütte kan je met een gids ook de gletsjer op of andere alpinetochten maken. 

Wij nemen plaats op één van de picknickbanken op het terras en hebben een prachtig uitzicht op de bergen. ”Zo, dat is wel prijzig”, zeg ik terwijl ik door de menukaart heen blader. Voor een eenvoudig soepje ben je omgerekend zo’n 15 euro kwijt (prijspeil 2018). Een flesje water opnieuw vullen is ook geen optie, want het kraanwater in de toiletten is geen drinkwater. Ondanks deze hoge prijzen van het eten en drinken, maakt de ligging en het uitzicht veel goed. 

Even uitrusten bij de Anenhütte op 2358 meter hoogte.
Even uitrusten bij de Anenhütte op 2358 meter hoogte.
Vanaf het terras bij de Anenhütte heb je een onbeschrijflijk mooi uitzicht.
Vanaf het terras bij de Anenhütte heb je een onbeschrijflijk mooi uitzicht.

In de directe omgeving van de Anenhütte komen we wederom een idyllisch bergmeertje tegen. ”Kijk, visjes!”, roept D. enthousiast terwijl hij wijst naar het water. In het kraakheldere bergmeertje zwemmen kleine kikkervisjes. D. kan niet wachten om zijn bergschoenen uit te trekken en kikkervisjes te vangen. Ik kijk toe, wat een heerlijk geluksmomentje is dit. Simpelweg genieten van de eenvoud van de natuur. 

Vlakbij de Anenhütte lopen we naar een klein bergmeertje.
Vlakbij de Anenhütte lopen we naar een klein bergmeertje.
Wauw, wat is het Lötschental toch mooi!
Wauw, wat is het Lötschental toch mooi!
Samen kikkervisjes vangen in het heldere water.
Samen kikkervisjes kijken in het heldere water.

Via de zuidhelling terug naar de Fafleralp 

Na een half uurtje kikkervisjes vangen, besluiten we te beginnen aan onze wandeling terug naar de parkeerplaats van de Fafleralp. Via de zuidhelling is dat nog zeker 2,5 uur wandelen.

Aan de voorkant van de Anenhütte houden we rechts aan en volgen we de bordjes naar de Fafleralp. We lopen nu aan de andere kant van de rivier de Lonza als tijdens de heenweg van onze wandeling. Het is een prima pad, maar we moeten flink afdalen. D. houdt de hand van Manolito stevig vast en springt van steen naar steen.

Omdat we nog zo hoog zitten, hebben we een mooi uitzicht op het dal richting Blatten. Ook zien we aan de andere kant van de rivier het wandelpad van onze heenweg.

Na een paar kilometer zelf te hebben gelopen geeft D. aan te willen slapen. We zetten hem in de draagzak en door het heen en weer gewieg ligt bij binnen een paar minuten in een diepe slaap. Ondertussen vervolgen wij onze wandeling en blijven we alsmaar afdalen. Ik ben blij dat we deze route niet heen hebben gelopen, want dat was beduidend zwaarder geweest.

Een aantal kilometer verder passeren we een volgend bergmeertje, de Guggisee. Wederom een mooi meertje, maar beduidend minder mooi dan de Grundsee op onze heenweg.

Vanaf de Zuidhelling dalen we af, we kijken nu het Lötschental in richting Blatten.
Vanaf de Zuidhelling dalen we af, we kijken nu het Lötschental in richting Blatten.
Vanaf de Anenhütte moeten we flink afdalen.
Vanaf de Anenhütte moeten we flink afdalen.

We blijven verder afdalen en ondanks dat de vermoeidheid nu zeker voelbaar is, blijven we genieten van de mooie natuur en vergezichten. Als we verder afdalen lopen we het laatste stuk door een loofbos en zien we al een paar verscholen huisjes. Na een tocht van zo’n 14 kilometer, 656 hoogte meters en 5,5 uur wandelen bereiken we dan eindelijk de parkeerplaats van de Fafleralp weer. Bij de kiosk genieten we een welverdiende koude cola en ijsje voor onze peuter.  

Naarmate we verder afdalen, zien we steeds meer loofbomen.
Naarmate we verder afdalen, zien we steeds meer loofbomen.
Aan de andere kant zien we de Grundsee weer liggen, waar we op de heenweg langskwamen.
Aan de andere kant zien we de Grundsee weer liggen, waar we op de heenweg langskwamen.
Ook de terugweg via de Zuidhelling gaat door een prachtige natuur.
Ook de terugweg via de Zuidhelling gaat door een prachtige natuur.
Het laatste stukje afdalen naar de Fafleralp gaat door een loofbos.
Het laatste stukje afdalen naar de Fafleralp gaat door een loofbos.
Na een lange, maar prachtige rondwandeling komen we terug bij de Fafleralm.
Na een lange, maar prachtige rondwandeling komen we terug bij de Fafleralm.

Lötschental met kinderen, handig om te weten

Ga jij in het Lötschental met kinderen wandelen? Dan is dit handig om te weten.

Begin- en eindpunt van de wandeling 

Het is aan te raden om te parkeren bij Gastro & Camping Fafleralp in Blatten, Lötschental. Daarna is het aan te raden om de rondwandeling te starten aan de rechterkant van de rivier de Lonza. Dat betekent dat je in het begin, net voorbij de camping, rechtsaf moet slaan het houten bruggetje over. Je volgt dan de gele bordjes naar de ‘Grundsee’. De terugweg loop je dan via de zuidhelling, aan de andere kant van de rivier. 

Makkelijke en moeilijke rondwandeling 

De rondwandeling die wij maakte, met de klim naar de Anenhütte, is geschikt voor geoefende wandelaars. Met kinderen is deze wandeling ook goed te doen, mits je kinderen wandelen in de bergen zijn gewend. Het laatste stuk is behoorlijk klimmen.

Een makkelijkere variant is bij het bereiken van de gletsjer meteen links aan te houden. Je gaat dan niet via de Anenhütte, maar direct via de zuidhelling terug naar het beginpunt bij de Fafleralp. Een kaartje van de wandeling vind je op deze website

Goede voorbereiding 

Zorg dat je voldoende water bij je hebt, want onderweg zijn er geen plekken waar je drinkwater kan verkrijgen. Alleen bij de Anenhütte kan je drinkwater kopen, evenals wat te eten (wel duur!). Zorg daarnaast voor warme kleding, in de bergen kan het weer snel omslaan. Ten slotte is het verstandig om ook voldoende zonnebrand mee te nemen of een petje. Het merendeel van de wandeling heeft weinig tot geen schaduw. 

Overnachtingsmogelijkheden 

Via Airbnb vonden wij een super idylisch berghutje genaamd ‘Fafleralp Chalet Roth’, slechts 5 minuten lopen vanaf de parkeerplaats van de Fafleralp. Het hutje is van alle gemakken voorzien, heeft twee tweepersoons slaapkamers en nog een slaapzolder waar een extra persoon kan slapen. Er is ook een prachtig gelegen natuurcamping bij de parkeerplaats van de Fafleralp en er zijn een paar hotels. 

Ligging van het Lötschental

Afstand vanaf Utrecht: circa 882 kilometer

Meer lezen:

Lees meer over het Lötschental en wat er allemaal te doen is op de site van Valais (Wallis). Hier staat de wandeling die wij maakten ook beschreven, net als veel andere activiteiten in de omgeving. De Anenhütte waar wij stopten, en waar je ook kan overnachten, heeft ook veel informatie op haar website staan.

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: