Kindvriendelijke huttentocht in Montafon, op de grens van Oostenrijk en Zwitserland
Een prachtige lange afdaling door groene altweides en hoge bergen.

Kindvriendelijke huttentocht in Montafon, op de grens van Oostenrijk en Zwitserland

Oostenrijk 15 maart 2023

De huttentocht in Montafon is een prachtige, kindvriendelijke huttentocht op de grens van Oostenrijk en Zwitserland. In onze rubriek ‘mijn gezinsvakantie in de bergen’ vertelt Damien er alles over. 

Vind je het leuk om ook een keer je tips voor een gezinsvakantie in de bergen te delen? We horen het graag! Stuur gerust een mail of neem contact met ons op via onze socials.

Wie zijn jullie?

”Wij zijn Damien, Patricia, C. (11 jaar), L. (8 jaar) en G. (5 jaar) en wij wonen in Houten. Damien is fotograaf van beroep en heeft een eigen reisorganisatie en Patricia is programmadirecteur bij de Rijksoverheid. We wandelen heel graag, Patricia heeft veel langeafstandswandelingen (LAW’s) in Nederland gelopen, Damien meer in het buitenland.

Tot nu toe hadden we alleen dagtochten met de kinderen in de bergen gemaakt maar afgelopen zomer hebben we voor het eerst een meerdaagse tocht gemaakt. 

Hoe kwamen jullie terecht bij deze huttentocht?

”We hebben lang op internet gezocht naar mogelijke tochten die geschikt waren om met kinderen te doen. Uiteindelijk kwamen we op de website van ‘Oppad’ en vonden we een huttentocht in Montafon, op de grens van Oostenrijk en Zwitserland.

We hebben deze tocht gekozen in verband met de gemiddelde zwaarte (sommige andere tochten leken ons echt te licht) en we vonden het leuk dat je in twee landen loopt. We hebben door de beschikbaarheid van de hutten uiteindelijk de tocht in omgekeerde volgorde gelopen dan beschreven in het artikel van Op pad.”

Regio Montafon: groene alpenweides en hoge bergtoppen

In Vorarlberg, de meest westelijke deelstaat van Oostenrijk, ligt het 39 kilometer lange dal van Montafon. Dit dal kenmerkt zich door groene alpenweides, beroemde bergtoppen en idyllische bergdorpen. Het dal wordt omgeven door de bergketens Rätikon, Verwall en Silvretta. Ook vind je hier de hoogste berg van Vorarlberg; de 3312 meter hoge Piz Buin. Naast al deze hoge bergen zijn er 11 dorpen in het dal van Montafon. Van het levendige Schruns tot de hoogst gelegen plaats van Montafon, genaamd Gargellen.

Een huttentocht in Montafon is wandelen door een prachtig berggebied op de grens van Zwitserland.
Een huttentocht in Montafon is wandelen door een prachtig berggebied op de grens van Zwitserland.

Huttentocht in Montafon dag 1: Van Untersäs (1630 m) naar Carschinahütte (2236 m)

 • Duur dag 1: zo’n 3 tot 4 uur wandelen
 • Hoogtemeters dag 1: zo’n 600 meter stijgen

”Het startpunt van onze huttentocht in Montafon is de parkeerplaats Untersäs op 1630 meter hoogte. De parkeerplaats ligt in St. Antönien in de Zwitserse plaats Prättigau. De parkeerplaats is betaald en we kunnen alleen met muntgeld betalen. Via de telefoon kunnen we ook betalen maar dat is vele malen duurder. Aan het einde van de ochtend starten we hier in Untersäs onze huttentocht.”

Wandelen rondom de berg Sulzfluh

”De eerste wandeldag is fijn wandelen, want het is geen lastig terrein maar ‘gewoon’ alleen veel stijgen. Vanaf het dal waar we vertrekken hebben we mooie uitzichten en ook op de berg de Sulzfluh waar de tocht omheen zal lopen. Wat later op de route wandelen we over mooie alpenweides en wordt het terrein wat ruiger.

Na zo’n 3-4 uur wandelen komen we aan bij de eerste hut waar we zullen overnachten, de Carschinahut. De route op de eerste dag vinden we goed te doen. De route is daarnaast ook goed gemarkeerd. Onderweg komen we geen berghut of restaurantje tegen, dus zelf genoeg drinken en een snack meenemen is wel handig.”

De eerste dag van de huttentocht in Montafon is niet moeilijk maar wel veel stijgen.
De eerste dag van de huttentocht in Montafon is niet moeilijk maar wel veel stijgen.
Het meeste klimmen gehad, bijna bij de eerste hut.
Het meeste klimmen gehad, bijna bij de eerste hut.

Aankomst bij de Carschinahut

”In de Carschinahut heerst een echte ‘berghut-sfeer’. Alles is goed georganiseerd ondanks dat het allemaal erg beperkt is qua ruimte. We hebben een gedeelde kamer en slapen in een lager. We hebben onze eigen lakenzakken mee. De hut is wel echt basic, er zijn geen douches of warm water. Achteraf vinden we de Carschinahut wel de ‘stoerste’ hut waar we overnachten en het uitzicht is fenomenaal.

De hut is heel schoon en de hut wordt door een leuk team gerund. Het eten is goed en er is meer dan genoeg. We eten wat de pot schaft, met in de avond soep, salade en lasagne. In de ochtend is het ontbijt ook prima.”

We zien de Charschinahütte in de verte al liggen.
We zien de Charschinahütte in de verte al liggen.
Het blijft onbeschrijflijk mooi, deze uitzichten.
Het blijft onbeschrijflijk mooi, deze uitzichten.

Huttentocht in Montafon dag 2: Van de Carschinahut (2236 m) naar de Lindauerhut (1744 m)

 • Duur dag 2: zo’n 5 uur wandelen
 • Hoogtemeters dag 2: zo’n 200 meter stijgen en zo’n 200 meter dalen

”De tweede dag wandelen we naar de Lindauerhut. Het eerste stuk is vrij vlak en daarna volgt een korte maar steile klim naar de Drusator op 2342 meter. Hierboven op deze pas steken we de grens over van Zwitserland naar Oostenrijk. Vervolgens gaan we via een steile afdaling weer naar beneden over een ‘puinwaaier’.

Dit is een driehoekige hoop met puin en ontstaan door bergstortingen. Hierna dalen we vrij gelijkmatig af naar de lager gelegen Lindauerhut. Na zo’n 5 uur wandelen komen we aan bij de Lindauerhut op 1744 meter hoogte. Ook dit keer komen we onderweg eigenlijk niks tegen en hebben we zelf genoeg eten en drinken bij ons.”

Op de tweede dag hebben we een korte maar steile klim naar de Drusator op 2342 meter.
Op de tweede dag hebben we een korte maar steile klim naar de Drusator op 2342 meter.
 Een steile klim weer naar beneden over een 'puinwaaier'.
Een steile klim weer naar beneden over een ‘puinwaaier’.

Aankomst bij de Lindauerhut

”De Lindauerhut heeft meer een berghotelsfeer dan een berghutsfeer. Het is een grote ‘hut’, heel verzorgd en comfortabel. Opnieuw hebben we een gedeelde kamer en vanwege de drukte in het winterraum. Dit keer kunnen we wel heerlijk warm douchen.

Daarnaast kunnen we in de Lindauerhut eten wat de pot schaft maar ook van de kaart bestellen. Buiten is een groot terras waar je heerlijk kan zitten. Het ontbijt is ook heel uitgebreid maar wel heel druk.”

Huttentocht in Montafon dag 3: Van de Lindauerhut (1744 m) naar de Tilisunahut (2211 m)

 • Duur dag 3: zo’n 4 uur wandelen
 • Hoogtemeters dag 3: zo’n 450 meter stijgen

”Op de derde dag wandelen we van de Lindauerhut op 1744 meter hoogte naar de Tlisunahut op 2211 meter. In de middag is slecht weer voorspeld, dus we lopen deze dag flink door. Het eerste deel is vlak en daarna klimmen we naar een graat. Deze volgen we helemaal tot naar de pas.

Het laatste stukje klimmen we via staalkabels omhoog. Met onze kids was dit prima te doen, maar aan beide kanten zitten wel dieptes, dus het is wel opletten. Je kunt ook een omweg maken om deze graat te vermijden. Na de pas wandelen nog een klein stukje door een typerende alpenweide naar de hut. Door ons stevige wandeltempo zijn we rond lunchtijd al bij de hut.”

Een prachtige lange afdaling door groene altweides en hoge bergen.
Dag 3 start met een klim naar de graat, met onderweg genieten van de groene alpenweides en bergtoppen.
We genieten volop van de prachtige uitzichten tijdens de huttentocht in Montafon.
We genieten volop van de prachtige uitzichten tijdens de huttentocht in Montafon.
De hele route is goed gemarkeerd en paden goed te lopen.

Aankomst bij de Tilisunahut

”De Tilisunahut is een grote, maar wel een echte berghut. De hut is heel erg schoon en heeft prima voorzieningen. Ook hier delen we een kamer en kunnen we gebruik maken van warme douches. Qua eten was het hier ook weer prima en uitgebreid. In de avond krijgen we eerst soep en salade en daarna ons hoofdgerecht. Ook het ontbijt was ook meer dan voldoende.”

Huttentocht in Montafon dag 4: Van de Tilisunahut (2211 m) terug naar het startpunt (1630 m)

 • Duur dag 4: zo’n 4 uur wandelen
 • Hoogtemeters dag 4: zo’n 200 meter stijgen en zo’n 600 meter dalen

”Na een prima overnachting in de Tilisunahut wandelen we vandaag terug naar de parkeerplaats bij Untersäs. Het eerste stukje is nog even stijgen maar daarna is het alleen nog maar afdalen naar de parkeerplaats op 1630 meter hoogte. Eerst wandelen we nog door ruig bergterrein, maar daarna wordt het snel makkelijker.

Ook komen we dagjesmensen tegen die een een uitstap hebben gemaakt naar de Partnunsee. We komen hier ook een paar bergrestaurants tegen waar je wat kunt eten. Het laatste stukje afdalen naar de auto gaan over een geasfalteerde weg. Dan komen we na een prachtige tocht weer terug bij de parkeerplaats Untersäs.”

Onze conclusie van deze huttentocht in Montafon

”We vonden het een prachtige huttentocht met veel afwisseling in het landschap, type wandelpaden en type overnachtingsplekken. Echt een hele mooie tocht! We hebben meerdere kinderen van 5-6 jaar gezien dus dat lijkt ons wel de minimale leeftijd voor deze tocht.

Hij was wat pittiger dan vooraf gedacht maar de kinderen deden het desondanks erg goed. De afwisseling in het landschap is geweldig, de hutten zijn leuk en ook fijn met kinderen. Negatieve punten kan ik eigenlijk niet bedenken.”

Kindvriendelijke huttentocht in Montafon: alle praktische informatie op een rij

Basisinformatie over deze huttentocht:

 • In welke land / regio is de huttentocht? Zwitserland en Oostenrijk
 • Aantal overnachtingen: 3
 • Welke berghutten:  Carschinahut, Lindauerhut en Tilisunahut
 • Welke leeftijd hadden jullie kinderen? 10, 7 en 5

Een routebeschrijving vind je ook hier op de website van Oppad. Let op, in het artikel is de route net andersom opgeschreven dan in dit blog.

Berghutten:

 • Vooraf reserveren van de hutten is absoluut noodzakelijk want het is een populaire route
 • Dekens zijn aanwezig, wel is een huttenslaapzak verplicht
 • Je overnacht op meerpersoonskamers met gedeeld sanitair
 • In de Charschinahütte is geen douche of warm water
 • Check op de website de prijzen en andere bijzonderheden

Waar overnachten voor- of na deze huttentocht?

”Wij sliepen op camping ‘Waldcamping’ waar we onze vouwwagen hebben laten staan tijdens de tocht. Een fijne camping, alleen wel aan een drukke weg gelegen.” 

Hotel Grüsch met buitenzwembad

Liever vooraf of achteraf overnachten in een hotel of appartement? Een aanrader is hotel Grüsch. Dit hotel ligt op een klein half uurtje rijden vanaf het startpunt van de tocht. Het hotel heeft ook een buitenzwembad en speeltuin, dus fijn om na de tocht lekker te relaxen!

Hotel Alpina in Schiers

Een ander prima hotel is Hotel Alpina, aan de doorgaande weg richting het startpunt van de huttentocht. Ook ligt het vlakbij het treinstation. Er zijn 3-persoons familiekamers met de mogelijkheid voor een extra bed (geef dit in je reservering wel aan als opmerking bij de booking).

Niet gevonden wat je zocht? Hieronder een overzicht van alle accommodaties in de omgeving van deze huttentocht.

Wat moet je meenemen?

Ga je met kinderen op huttentocht, dan zijn de volgende blogs handig om te lezen:

Ligging van Montafon

Vanaf Utrecht is Montafon circa 858 kilometer.

Meer lezen?

We hebben nog veel meer tips voor een kindvriendelijke huttentocht. Kijk hieronder voor meer inspiratie.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: