Kindvriendelijke wandelingen in Val Gardena in de Italiaanse Dolomieten
Bij deze splitsing dalen we af naar de eerste berghut.

Kindvriendelijke wandelingen in Val Gardena in de Italiaanse Dolomieten

Italië 6 mei 2022

Op zoek naar kindvriendelijke wandelingen in Val Gardena? Die zijn er genoeg! Wij hebben Val Gardena in de zomer meermaals bezocht en prachtige kindvriendelijke wandelingen gemaakt. In dit blog geven we een beschrijving van de mooiste wandelingen die we hier maakten.

Waarom kindvriendelijke wandelingen in Val Gardena écht kindvriendelijk zijn?

Voordat we een aantal van onze favoriete wandelingen met je delen, vraag je je misschien af waarom Val Gardena nou echt zo’n wandelparadijs is voor gezinnen. Wij vinden dit omdat:

 • De natuur in Val Gardena adembenemend mooi is. De Dolomieten zijn niet voor niets uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.
 • Val Gardena een aantal mooie hoogvlaktes heeft waar je met de kabelbaan naar toe kunt. Daar aangekomen kan je een prima rondwandeling maken, zonder al teveel te moeten stijgen of dalen. Wel zo fijn met kinderen die misschien nog niet zulke intensieve tochten kunnen lopen en anders voor jezelf als je kind nog in een draagzak zit.
 • De meeste wandelingen op deze hoogvlaktes hebben ook niet meteen een steile afgrond naast het wandelpad. Persoonlijk vind ik dat toch net wat meer ontspannen wandelen met kinderen.
 • Je onderweg prachtige authentieke berghutten tegenkomt, allemaal met een speeltuin of trampoline. Het Italiaanse eten is er fantastisch!

1 Kindvriendelijke wandelingen in Val Gardena vanuit Hotel Jägerheim in Santa Cristina

Tijdens één van onze zomervakanties in Val Gardena verbleven wij in Hotel Jägerheim, een kleinschalig familiehotel net buiten het dorp Santa Cristina. Het hotel ligt naast de lift ‘Col Raiser’, die je naar een prachtige hoogvlakte Col Raiser brengt.

Hier zijn tal van kindvriendelijke wandelingen langs fantastische berghutten. Ook kan je vanuit de Col Raiser met de stoeltjeslift verder omhoog naar de Seceda met wederom fantastische wandelmogelijkheden én uitzichten.

Hieronder de beschrijving van twee mooie wandelingen die we maakten vanuit Hotel Jägerheim bij de Col Raiser en Seceda:

Kindvriendelijke wandeling vanuit het bergstation van de Col Raiser rechtsom terug naar het dalstation / Hotel Jägerheim

De eerste wandeling die we maken is de relatief korte wandeling vanaf het bergstation van de Col Raiser terug naar Hotel Jägerheim bij het dalstation. Vanaf ons hotel lopen we in een paar minuten naar het dalstation van de Col Raiser. Daar nemen we de gondel naar het eindstation, hier is het Almhotel Col Raiser, het startpunt van onze wandeling.

Bij aankomst bij het Almhotel hebben we bijna de neiging om niet meer te gaan wandelen, want wat een heerlijk plekje is dit! Een prachtig terras met fantastisch uitzicht op de grillige rotsbergen van de Seceda. Vanaf het Almhotel willen we via de rechterkant teruglopen naar het dalstation en ons hotel.

Het althotel is het bergstation van Col Raiser, hier zijn tal van kindvriendelijke wandelingen in Val Gardena.
Het althotel is het bergstation van Col Raiser, hier zijn tal van kindvriendelijke wandelingen in Val Gardena.

Afdalen naar de Baita Ciaulonch Hütte

We volgen wandelpad nummer 4 naar de Baita Ciaulonch Hütte, vanaf het bergstation is dit eerste stuk zo’n 20 minuten lopen. We hebben een mountainbuggy mee, maar het pad is eigenlijk niet echt geschikt voor mountainbuggy’s, het lukt net.

De Baita Ciaulonch Hütte is een prachtige authentieke berghut met een mooie speeltuintje voor de kinderen. Pauzeren doen we niet, want helaas is de hut net gesloten als wij er zijn. We lopen door naar de Baita Sangon Hütte, zo’n 10 minuten verderop. We zien de hut in de verte liggen, maar besluiten door te lopen omdat het weer wat betrekt.

Het laatste stuk is dan nog zo’n 45 minuten wandelen. D. vindt het wel wat saai, want dit laatste stuk gaat over een wat breder pad. Vlak voor het dalstation ligt aan de rechterkant nog een mooie hut met wederom speelfaciliteiten voor de kinderen. Daar gaan even de bergschoenen uit en relaxen we met een lekker koud drankje.

We dalen af naar de Baita Ciaulonch Hütte. In de verte zien we hem al liggen.
We dalen af naar de Baita Ciaulonch Hütte. In de verte zien we hem al liggen.
De Baita Ciaulonch Hütte, wat een mooie authentieke hut!
De Baita Ciaulonch Hütte, wat een mooie authentieke hut!

Praktische informatie:

 • Duur: Circa 1,5 uur lopen, exclusief pauzes
 • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk, het laatste deel gaat over brede paden, je loopt alleen maar naar beneden
 • Bijzonderheden: Onderweg kom je langs 2 mooie almhutten, één ervan was niet open toen wij er waren, handig om dit van tevoren even te checken. De wandeling hebben wij gedaan met een mountainbuggy, dat lukte net. Het begin was niet ideaal, maar vanaf de eerste berghut was het wel te doen. Een rugdrager of draagzak is meer aan te bevelen.

Kindvriendelijke wandeling vanuit het bergstation van de Col Raiser naar de Seceda en linksom terug naar het dalstation / Hotel Jägerheim

Een andere wandeling die we erg mooi vonden, was de wandeling vanaf het bergstation van de Col Raiser naar de Seceda en via de linkerkant terug naar het dalstation. De wandeling is niet moeilijk, maar wel lang. Hiervoor moet je echt een hele dag uittrekken.

Onderweg zijn er allemaal mooie berghutten met speeltuintjes en zelfs dierenweides. De wandeling is heel gevarieerd, een deel van de wandeling gaat via een stoeltjeslift en je loopt wisselend over smalle en brede paden. Bovenop de bergkam van de Seceda is het uitzicht spectaculair.

Hieronder zullen we de route beschrijven maar wil je meteen een impressie, bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Routebeschrijving

Voor deze wandeling nemen we opnieuw de gondellift Col Raiser. Die brengt ons naar het Almhotel waar onze wandeling begint. Bij het bergstation aangekomen volgen we de bordjes naar de ‘Sessellift Seceda’, de stoeltjeslift naar de Seceda. Dit eerste traject is zo’n 25 minuten wandelen via een makkelijk pad die geleidelijk afdaalt.

Heerlijke koffie en spelen bij Baita Cuca Hütte

Aangekomen bij de stoeltjeslift is een erg leuke berghut, de Baita Cuca Hütte. Een heerlijke plek voor gezinnen, met tal van leuke speelelementen. Er is een klein zwemmeertje, een speelhuisje, trampolines en nog veel meer. We besluiten hier een eerste pauze te nemen. In het bovenstaande filmpje, is dit de eerste berghut die je ziet.

Daarna nemen we de stoeltjeslift, onze mountainbuggy mag ook mee. Het ritje duurt niet zo heel lang, maar het uitzicht is echt prachtig. Het eindstation ligt helemaal op de punt van de Seceda, hier is ook het fotopunt. D. houd ik goed in de gaten, want dit is het enige deel van de wandeling waar echt een flinke afgrond is.

De Baita Cuca Hütte, wat een kindvriendelijke hut is dit met allerlei speeltoestellen!
De Baita Cuca Hütte, wat een kindvriendelijke hut is dit met allerlei speeltoestellen!

Wandelen langs de bergkam op de Seceda

We houden vervolgens rechts aan en lopen nu langs de bergkam. Het pad is prima en niet gevaarlijk, zoals je op de onderstaande foto ook kunt zien. Op een gegeven moment komt er een splitsing en houden we rechts aan, naar de Baita Troier Hütte op 2250 meter. 

Alweer een prachtig plekje met grandioos uitzicht, een speeltuin en zelfs een dierenweide. Voor ons zijn er heerlijke ligstoelen in de zon. We genieten van een uitgebreide lunch, het Italiaanse eten smaakt perfect.

De prachtige bergkam op de Seceda, zie je het pad er langsheen kronkelen? Daar liepen we!
De prachtige bergkam op de Seceda, zie je het pad er langsheen kronkelen? Daar liepen we!
Bij deze splitsing dalen we af naar de eerste berghut Baita Troier Hütte
Bij deze splitsing dalen we af naar de eerste berghut de Baita Troier Hütte
De Baita Troier Hütte op 2250 meter heeft zelfs een dierenweide.
De Baita Troier Hütte op 2250 meter heeft zelfs een dierenweide.

Afdalen via de Gamsblut Hütte

Vanaf hier kan je kiezen voor de korte variant door terug te lopen naar het Almhotel. Dit is weer het bergstation van de Col Raiser. Je kunt hier de gondel weer terugnemen naar het dal. Wij kiezen voor de langere variant en willen helemaal zelf teruglopen naar het dal. We volgen de borden naar de Gamsblut Hütte, we lopen dus nu via de linkerkant (vanaf de kaart gezien) terug naar het dal.

De wandeling naar de Gamsblut Hütte is nog een flink stuk wandelen, maar de inspanning is het meer dan waard. Ook deze hut is weer fantastisch voor gezinnen. Ook hier is weer een dierenweide en zijn grote en kleine trampolines. De hut heeft een heerlijke terras in de zon.

Na een uitgebreide stop bij deze fijne plek, beginnen we aan het laatste traject van onze wandeling. Vanaf de hut steken we als het ware horizontaal over, we moeten onder de gondel door. Neem echt alleen dit pad, want als je hier verder afdaalt, dan kom je in het dal verkeerd uit.

We lopen onder de gondellift door en slaan op een gegeven moment rechtsaf. Dit stuk herkennen we van onze wandeling van de eerste dag. Het laatste stukje gaat D. op de nek bij Manolito, het was een prachtige maar pittige wandeling.

In de verte de Gamsblut Hütte.
In de verte de Gamsblut Hütte.

Praktische informatie:

 • Duur: Circa 4 uur lopen, exclusief pauzes, wij zijn in de ochtend weggegaan en kwamen in de namiddag terug. We hebben zeker zo’n 3 á 4 keer uitgebreid gerust bij de berghutten onderweg.
 • Moeilijkheidsgraad: Redelijk makkelijk, alleen het uitzichtpunt / fotopunt op de bergkam is even opletten, maar nergens wordt het pad echt moeilijk of gevaarlijk.
 • Bijzonderheden: Onderweg kom je langs verschillende mooie almhutten zoals hierboven beschreven. Hier kan je heerlijk wat eten of drinken en de kinderen spelen. De wandeling hebben wij gedaan met een mountainbuggy, maar eigenlijk niet ideaal. Vooral het stukje over de bergkam naar beneden is lastig en moesten we de buggy tillen i.v.m. de trappen. Verderop zijn de paden breder en gaat het beter. Een rugdrager of draagzak is echter een betere optie.

2 Kindvriendelijke wandeling in Val Gardena op de Seceda vanuit Ortisei

Een soortgelijke wandeling als die hierboven beschreven deden we een jaar eerder, maar dan vanuit Ortisei. We parkeren de auto bij de grote parkeerplaats bij het dalstation en vanuit daar nemen we de gondel naar het bergstation van de Seceda.

Tijdens de rit in de gondel zien we onder ons mooie groene almweides en prachtige houten berghutten. We komen eerst langs het middenstation Furnes op 1730 meter hoogte. Daar kan je nog in- of uitstappen. Vervolgens gaat de gondel nog flink omhoog naar de Seceda op ruim 2500 meter.

Wil je meteen een impressie van deze wandeling? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Routebeschrijving

Aangekomen bij het bergstation gaan we linksaf en volgen we de borden naar het uitzicht / fotopunt. Vanaf daar hebben we vrijwel dezelfde route als in de wandeling die hierboven staat beschreven. We lopen langs de bergkam en gaan bij de splitsing rechtaf en dalen af naar de Baita Troier Hütte. Het prachtige plekje met speeltuin en dierenweide.

Afdalen naar de Baita Daniel Hütte

Daarna dalen we verder af naar de Baita Daniel Hütte op 2240 meter. Ook dit is wederom een prachtige, authentieke berghut mét mooie ligweide en speeltuin voor de kinderen. Wij liepen daarna weer omhoog via de Baita Sofie Hütte, dit is wel een pittige klim. De hut is daarentegen wel weer fantastisch. Met een heerlijke ligweide en voor de kids allerlei speelattributen.

Een andere, en misschien betere optie met kinderen, is om via de Baita Daniel Hütte door te lopen naar de Baita Cuca Hütte en vanaf daar de stoeltjeslift weer omhoog te nemen. Dit scheelt een flinke klim omhoog.

Ook bij de Baita Sofie Hütte is een fijne speeltuin voor de kinderen.
Ook bij de Baita Sofie Hütte is een fijne speeltuin voor de kinderen.

Mogelijkheid om terug te lopen naar het middenstation van de Seceda gondel

Wat je ook zou kunnen doen is om net voor de Baita Sofie Hütte, linksaf te gaan en wandelpad 6 te nemen naar de Baita Curona Hütte. Vanaf deze hut gaat een wandelpad naar het middenstation Furnes op 1730 meter. Vanaf daar kan je de gondel nemen naar het dalstation. Vooraf wel even checken tot hoe laat deze gaat, want anders is de wandeling naar het dalstation nog een behoorlijke afstand.

Praktische informatie:

Zie voor deze wandeling alle praktische informatie beschreven bij de eerder beschreven wandeling. Bij de bergbanen of VVV kantoor kan je een gratis hiking trails map ophalen. Hierop staan alle wandelpaden en hutten. Ook kan je op deze kaart de bovengenoemde wandelingen terugvinden. Foto’s van deze hiking maps staan ook onderaan dit blog.

3 Kindvriendelijke wandelingen bij de Monte Pana

Ben je op zoek naar een kindvriendelijke wandeling met allerlei speelstations onderweg? Dan is een goede tip de ‘Adventure trail Pana Raida’. Deze wandeling start bij de Monte Pana in S. Cristina. Deze wandeling is ook toegankelijk met een kinderwagen en is zo’n 3 kilometer lang.

Dit avonturenpad is in 2022 nog uitgeroepen tot “Family Destination of the Year 2022” van de regio. Onderweg zijn er zo’n 10 avontuurlijke en uitdagende speelstations, zoals een mooie waterspeeltuin, maar ook speelhuisjes, een kabelbaan en ‘springstenen’. Aan het einde van de wandeling is nog een mooi bergmeertje, een perfecte plek voor een leuke picknick.

Bij het start- als eindpunt is daarnaast een leuke, grote speeltuin en een midgetgolfbaan. Ook zit er een mooi restaurant met groot buitenterras.

De Pana Raida is één van de kindvriendelijke wandelingen in Val Gardena.
De Pana Raida is één van de kindvriendelijke wandelingen in Val Gardena.
Onderweg zijn 10 leuke speelstations.
Onderweg zijn 10 leuke speelstations.
Deels gaat de wandeling over de almweide en deels door het bos.
Deels gaat de wandeling over de almweide en deels door het bos.

Iets meer uitdaging? Geocachen bij de Pana Raida trail

Zoek je naar iets meer uitdaging voor je kids? Dan kan je hier ook Geocachen. Langs het Pana Raida avonturenpad zijn er in totaal drie avonturenstations waar geocaches zijn verstopt. Elk van deze geocaches bevat een woord. Heb je alle drie de woorden gevonden? Dan kan je bij het VVV kantoor in S. Cristina een kleine verassing ophalen.

Geocachen bij de Pana Raida trail werkt als volgt:

 • Voer de volgende coördinaten in op je GPS-apparaat of GPS-enabled Smartphone:
 • N 46° 32.855 E 011° 43.234 om de eerste locatie te vinden.
 • De cache die je vindt bevat het eerste van de drie woorden en tevens de coördinaten van de volgende locatie!

Wil je een impressie van de Pana Raida trail? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

 

4 Kindvriendelijke wandelingen vanaf het bergstation vanaf de Monte Pana

Bij de Monte Pana wandelen de meeste gezinnen alleen de Pana Raida Trail en dat is best jammer, want het hoger gelegen berggebied Langkofel vonden wij veel mooier. Daar maakten we een prachtige wandeling naar een berghut met de beste vis!

Wil je meteen al een impressie van deze wandeling? Bekijk dan het filmpje hieronder!

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

We parkeren de auto wederom bij de Monte Pana. Let op, je moet hier contant betalen voor een parkeerkaartje! Vervolgens nemen we de stoeltjeslift naar de Mont de Seura, op 2.042 meter hoog. Daar aangekomen hebben we prachtig uitzicht op de Langkofel berg van 3181 meter en de Seiser Alm.

Onderweg naar de Comici Hütte, met de beste vis en wijnen

Vanaf het eindpunt van de stoeltjeslift volgen we de 528 richting de Comici Hütte, beroemd om het voortreffelijke eten. Op een gegeven moment komen we bij een houten klaphekje. We kunnen kiezen om helemaal naar de hut te wandelen of de stoeltjeslift te nemen. We kiezen de laatste optie, omdat het anders voor onze jongste van 6 jaar wat te ver gaat worden. We willen graag helemaal terugwandelen en dat is nog best een eindje.

De tweede stoeltjeslift brengt ons comfortabel tot bijna bij de Comici Hütte. Het is druk al wij er zijn en moeten 20 minuten wachten voordat er een tafel beschikbaar is. Het is niet heel goedkoop, maar we hebben echt heerlijk gegeten, vooral de vis is hier een aanrader. Voor de kinderen zit naast het terras een grote glijbaan.

Bij het houten klaphek kiezen wij ervoor om linksaf te gaan naar de stoeltjeslift die ons naar de berghut brengt. Je kunt ook rechtdoor maar dan is het nog een flinke klim omhoog.
Bij het houten klaphek kiezen wij ervoor om linksaf te gaan naar de stoeltjeslift die ons naar de berghut brengt. Je kunt ook rechtdoor maar dan is het nog een flinke klim omhoog.
Onderweg zijn er genoeg leuke plekjes om even te spelen of te picknicken.
Onderweg zijn er genoeg leuke plekjes om even te spelen of te picknicken.

Onderlangs terug, parallel aan de rivierbedding

Na deze goede lunch wandelen we helemaal naar beneden, we nemen een redelijk smal pad wat helemaal langs de rivierbedding loopt. Wat voelen we ons klein met die grote, ruige bergtoppen om ons heen. De wandeling is echt heel mooi, we zien dat je ook ‘boven langs’ kan terugwandelen, dat lijkt me ook erg mooi.

Op een gegeven moment komen we weer bij het klaphekje en zien dan houten bordjes richting de Pana Raida in S. Cristina. Die volgen we en na een tijdje zien we de avontuurlijke trail al liggen. We maken nog een stop bij de waterspeeltuin en de grote speeltuin bij het sporthotel. Een lange maar prachtige wandeling!

Praktische informatie:

 • Duur: Circa 4 uur lopen, exclusief pauzes, wij zijn in de ochtend weggegaan en kwamen in de middag terug. We hebben uitgebreid geluncht bij de Comici Hütte.
 • Moeilijkheidsgraad: Redelijk makkelijk, geen moeilijke paden of steile afgronden, mits je beneden langs de rivierbedding loopt zoals wij deden.
 • Bijzonderheden: een lunch bij de Comici Hütte is een aanrader maar niet goedkoop. Deze hut staat bekend om de goede vis en wijnen. Wil je hier lunchen, dan is het handig om van tevoren te reserveren. In het hoogseizoen kan het hier behoorlijk druk zijn.
 • De wandeling hebben wij gedaan met een mountainbuggy. Dit was opzich wel te doen, maar een rugdrager of draagzak is een betere optie. Een normale buggy is absoluut onmogelijk gezien de vele stenen.

Ga je kindvriendelijke wandelingen in Val Gardena maken? Lees dan nog even dit:

Wil je ook deze kindvriendelijke wandelingen maken in Val Gardena? Dan hebben we nog een goede tip voor je. Onlangs hebben wij een overzicht gemaakt van 23 tips voor wandelen in de bergen met kids, het uitgebreide blog vind je hier.

Daarnaast is het handig om bij de kabelbaan de hiking map mee te nemen, dat geeft een goed overzicht van de wandelpaden in deze omgeving. Wij liepen de meeste wandelingen met een speciale mountainbuggy, we huurden deze buggy bij de sportwinkel in het dorp. In het hoogseizoen kan het druk zijn, het is handiger om vooraf een mountainbuggy te reserveren.

Overigens zijn deze wandelingen beter te doen met een draagzak of rugdrager.

Deze hiking map was onmisbaar bij onze kindvriendelijke wandelingen in Val Gardena.
Deze hiking map was onmisbaar bij onze kindvriendelijke wandelingen in Val Gardena.
Ook dit boekje is gratis verkrijgbaar en biedt veel inspiratie voor kindvriendelijke wandelingen in Val Gardena.
Ook dit boekje is gratis verkrijgbaar en biedt veel inspiratie voor kindvriendelijke wandelingen in Val Gardena.
Deze wandeling lijkt ons bijvoorbeeld ook erg mooi en te doen met kids.
Deze wandeling lijkt ons bijvoorbeeld ook erg mooi en te doen met kids.

Ligging van Val Gardena

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: