Zoek je een uitdagende 2-daagse huttentocht in Natuurpark Texelgruppe in Zuid-Tirol, Italië? Onze blogger Stefanie…
Skigebied Adelboden-Lenk: alle tips voor een kindvriendelijke wintersport in Zwitserland
Is skigebied Adelboden-Lenk een fijne en betaalbare wintersportbestemming voor gezinnen in Zwitserland? Blogger Yvonne ging op onderzoek uit en bracht een bezoek aan dit skigebied. In dit blog deelt ze haar ervaringen en geeft heel veel praktische tips voor een heerlijke wintersport naar dit skigebied. Ook lees je in dit blog een aantal tips voor betaalbare overnachtingsadressen.
Skigebied Adelboden-Lenk: een kindvriendelijke wintersportbestemming in Zwitserland
Kies je voor een wintersportvakantie naar Adelboden-Lenk in Zwitserland? Dan kies je voor een hele mooie, kindvriendelijke en zeker betaalbare wintersportbestemming. Ben je een echte skiliefhebber? Dan ken je skigebied Adelboden-Lenk misschien wel van de grote skiwedstrijden die hier regelmatig worden georganiseerd zoals de World Cup wedstrijden.
Meteen al een impressie van skigebied Adelboden-Lenk? Bekijk dan het filmpje hieronder.
Waar ligt skigebied Adelboden-Lenk?
Skigebied Adelboden-Lenk is zo’n 858 kilometer vanaf Utrecht en ligt in het district Frutigen-Niedersimmental van het Zwitserse Kanton Bern. Skigebied Adelboden-Lenk is vanuit Nederland heel goed en snel te bereiken. Qua kilometers behoort het Zwitserse skigebied tot één van de dichtstbijzijnste grotere skigebieden in de alpen.
Ook met de trein is het skigebied prima te bereiken. Vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem rijdt dagelijks een rechtstreekse trein naar Basel. Vanaf daar moet je nog maar 2x overstappen. Het laatste stukje vanaf Frutigen ga je met de postbus naar Adelboden.
Skigebied Adelboden-Lenk: 6 verschillende skigebieden
Het skigebied Adelboden-Lenk bestaat eigenlijk uit 6 verschillende deel- skigebieden:
- Adelboden-Lenk
- Elsigen-Metsch
- Tschentenalp
- Engstligenalp
- Silleren-Chuenisbärgli
- Betelberg
Bovenstaande skigebieden vormen al meer dan 25 jaar samen het skigebied Adelboden-Lenk. Elk gebied heeft zo zijn eigen karakteristieken. Sommige zijn echte familieskigebieden en andere skigebieden zijn meer geschikt om te sleeën of om te wandelen. Verderop in dit blog geven we uitgebreide informatie per skigebied. Eerst nog even wat algemene informatie over skigebied Adelboden-Lenk in Zwitserland.
Meer dan 200 pistekilometers en 70 liften
Alle deel-skigebieden samen hebben een totaal van meer dan 200 pistekilometers, 70 liften en bieden volop winterplezier van november tot mei. Zo’n 60% van het totaal aantal pistekilometers is sneeuwzeker. Als locatie voor de Audi FIS Ski World Cup behoort het skigebied tevens tot de top 4 skigebieden van het Berner Oberland in Zwitserland.
Deels met elkaar verbonden skigebieden
Skigebied Adelboden-Lenk bestaat dus uit meerdere skigebieden, daarvan zijn een aantal skigebieden met elkaar verbonden, namelijk Adelboden-Lenk (hoofdskigebied) en Silleren-Chuenisbärgli. Dit aaneengesloten gebied heeft in totaal zo’n 180 kilometer aan skipiste.
De overige skigebieden zijn aparte, veel kleinere, skigebieden en deze zijn niet direct met elkaar verbonden. Uiteraard rijdt er wel een skibus tussen de verschillende skigebieden en kan je daardoor wel makkelijk de verschillende skigebieden bereiken en met elkaar combineren.
Pistekaart skigebied Adelboden-Lenk
Hieronder de piste-kaart van het hele skigebied Adelboden-Lenk met daarin de verschillende deel-skigebieden. Een interactieve pistekaart van skigebied Adelboden-Lenk vind je hier op de website van Adelboden-Lenk.
Eerste indruk van skigebied Adelboden-Lenk
Wat een geluk, als ik in skigebied Adelboden-Lenk ben schijnt de zon volop en is de lucht strakblauw. Ideale weersomstandigheden voor een heerlijke dag skiën. Vanuit Adelboden neem ik vanuit het dorp de kleine gondel ‘Adelboden dorf’ die me naar het dalstation Oey op 1260 meter brengt. Dit is een kort ritje van maar een kleine 5 minuten.
Bij het dalstation Oey, vertrekt de Bergläger gondel die me helemaal naar de Sillerenbühl op 1974 meter brengt. Het is een behoorlijk lange rit, bijna een half uur. Niet vervelend, want het uitzicht op de besneeuwde alm onder mij is sprookjesachtig mooi.
De gondel stopt nog halverwege, maar om bij Sillerenbühl te komen moet ik helemaal tot het eindstation blijven zitten. Vanuit daar maak ik een aantal heerlijke afdalingen en ga ik onder andere via Hahnenmoos naar Metchstand. Wat een prachtige uitzichten én we zien paragliders voor ons neus voorbij vliegen. Hoe gaaf! Een ander, letterlijk hoogtepunt, is het bergstation van Lavey. Wat een uitzicht heb je hier!
Rustige, brede pistes met fantastisch uitzicht
Het eerste wat me opvalt van skigebied Adelboden-Lenk, is het mooie uitzicht op de omliggende hoge besneeuwde bergtoppen. Regelmatig sta ik even stil om foto’s te maken. Daarnaast zijn de skipistes heerlijk rustig. Nu moet ik wel zeggen dat ik er ben in het laagseizoen buiten de schoolvakanties.
Maar de skilerares geeft aan dat het ook in de schoolvakanties relatief rustig is. Je staat bijna nooit langer dan 5 minuten te wachten bij de skilift. Wel kan het om 12.00 uur druk zijn in de restaurants, want dat is het tijdstip dat alle Zwitsers gaan lunchen. Ga je daarna lunchen, dan heb je eigenlijk altijd wel een plekje, ook met kids.
Ik vind het skigebied ook heel divers. Er zijn een aantal mooie lange blauwe pistes die erg geschikt zijn voor kinderen of beginnende skiërs. Ook voor gevorderden skiërs is er voldoende uitdaging met rode pistes en een aantal zwarte pistes.
Ga je met kinderen naar skigebied Adelboden-Lenk, dan zijn deze afdalingen heel fijn:
- Afdaling Hahnenmoos, blauwe piste nr. 48
- Afdaling Bühlberg, blauwe piste nr. 35 en 36
- Gethematiseerde skipiste Vogellisi met 8 ‘speelelementen’ onderweg
Is skigebied Adelboden-Lenk kindvriendelijk?
Jazeker, skigebied Adelboden-Lenk is absoluut een heel fijn gebied voor gezinnen. Verwacht geen enorme kinderlanden zoals bijvoorbeeld in Serfaus-Fiss-Ladis in Oostenrijk, maar in skigebied Adelboden Lenk vind je wel:
- Rustige, brede pistes, deels over kale vlaktes en deels door de bomen
- Vogellisi piste met 8 speelelementen onderweg
- Funpark en funpistes met allerlei obstakels zoals hellingen, golven etc.
- Genoeg blauwe afdalingen voor beginners en kinderen
- Een fijn en overzichtelijk kinderland in Geils, met een restaurant met uitzicht op dit kinderland
- Kinderland Boden, waar je met de auto kan komen en ook de allerkleinste kunnen leren skiën
- Er zijn weliswaar weinig Nederlandse skileraren, maar de Duitssprekende skileraren hebben allemaal een spoedcursus Nederlands gevolgd, waardoor ze wel basiswoorden Nederlands kunnen
- De skilessen van skischool Adelboden bij Geils zijn van 9.45 tot 13.30, daarna heb je dus nog de tijd om lekker te lunchen (na de drukte) en kan je zelf nog skiën met de kids
- Kleinere kinderen (3 tot 4 jaar); daarvoor zijn aparte korte lessen van 11.00 uur tot 12.30 uur
- Kinderen onder de 6 jaar skiën gratis en voor oudere kinderen kan je ook een puntenkaart kopen. Hiermee betaal je alleen wat je gebruikt qua liften, ideaal voor beginners en kinderen. Meer info over skipassen vind je onderaan dit blog.
Beschrijving van de 6 skigebieden van Adelboden-Lenk
Zoals genoemd bestaat het skigebied Adelboden-Lenk uit een aantal deelgebieden. Hieronder een beschrijving van deze 6 deel-skigebieden van Adelboden-Lenk in Zwitserland.
1 Adelboden-Lenk
Het eerste skigebied wat ik bezoek is skigebied Adelboden-Lenk, dit is eigenlijk het ‘hoofdskigebied’ van deze regio. Skigebied Adelboden-Lenk is het grootste ‘deelgebied’ en strekt zich uit over de Hahnenmoospas en verbindt daarmee de gemeenten Adelboden en Lenk met elkaar. Dit gebied is eveneens verbonden met Silleren-Chuenisbärgli (nummer 2 in dit rijtje), daarmee is er bij elkaar zo’n 180 kilometer aaneengesloten skipiste.
Dit ‘hoofd’ skigebied kan je bereiken vanaf Adelboden of Lenk. Ik verblijf in Adelboden en vanuit hier neem ik een kleine gondel naar het dalstation van Oey. Deze gondel vertrekt meteen vanuit het dorp Adelboden. Bij het dalstation Oey stap ik over op de Bergläger gondel die me naar het skigebied brengt, een mooie maar lange rit van bijna een half uur.
”Wauw!”, vanuit het bergstation Sillerenbühl zie ik een prachtig skigebied voor me liggen met tal van skipistes. Een mix van perfect geprepareerde blauwe, rode en een paar zwarte pistes én waanzinnige uitzichten. Ook zijn er verschillende funparks, funpistes en avonturenpistes. Daarmee is het hoofd-skigebied Adelboden-Lenk heel gezinsvriendelijk en biedt het voor ieder wat wils.
Aantal pistekilometers skigebied Adelboden-Lenk
In totaal 85 kilometer skipiste waarvan:
- 46 kilometer blauw
- 32 kilometer rood
- 6 kilometer zwart
Hoogtepunten in dit skigebied
- Vogellisi-Piste: een leuke avonturenpiste met diverse fun-elementen onderweg
- GMP: het Gran Masta Park, een gaaf funpark met wel 30 uitdagende obstakels
- Funslope Bühlberg: één van de langste funslopes van Zwitserland, met tunnels, bochten en meer
- Fun Challenge presented by Rivella: fun maar ook prijzen winnen als je 5 badges behaald
Waar ligt het kinderland?
In dit ‘hoofdskigebied’ liggen twee kinderlanden. Eéntje ligt op de berg (Geils) en ééntje ligt in het dal en is per auto bereikbaar (Boden). Hieronder wat meer informatie over deze twee kinderlanden.
Locatie Geils: voor de wat oudere kinderen
Kies je voor kinderland Geils, dan worden je kinderen direct vanuit het dorp Adelboden met een bus van de skischool naar Geils gebracht, samen met hun skileraar en klasje. Voor ouders die niet skiën kunnen de kinderen met deze bus gratis na de skiles ook weer terug naar het dorp. Daar zijn altijd een paar skileraren bij.
Dit lijkt me voor de wat oudere kinderen prima, maar niet voor kleinere kinderen. Die vinden het vaak toch wel spannend en dan zou ik liever zelf mijn kind naar de skiles brengen. Dat is in Geils lastiger, want dit kinderland is niet met de auto te bereiken. De weg er naar toe is alleen geopend voor bestemmingsverkeer. Wil je erheen, dan moet je eerst de Bergläger gondel nemen en bij het middenstation nog de bus nemen naar Geils.
Het kan dus wel, maar het is dus wel wat meer ‘gedoe’. Zoek je een skischool voor kleine kinderen, dan kan je beter kiezen voor de andere locatie van skischule Adelboden, namelijk locatie Boden.
Locatie Boden: voor de kleinere kinderen
Boden is de andere locatie van skischool Adelboden, dit kinderland ligt in het dal achter de Pizzeria “Bodenhüttli” op de weg naar de Engstligenalp. Vanuit Adelboden ben je er in minder dan 10 autominuten. Overigens zijn er voor 3 en 4 jarigen korte lessen, meer informatie hierover vind je onderaan dit blog.
Heerlijk lunchen bij bergrestaurant Bühlberg
In de middag lunch ik bij bergrestaurant Bühlberg op 1664 meter. Vanaf hier heb ik wederom een prachtig uitzicht op de bergtoppen rondom. Buiten is nog een speeltuin met schommel voor de kinderen. Het eten smaakt erg goed en het restaurant heeft een groot terras in de zon.
2 Silleren-Chuenisbärgli Adelboden
Het volgende skigebied wat ik bezoek is Silleren-Chuenisbärgli. Het skigebied bestaat eigenlijk uit twee bergen, de Sillerenbühl en de Chuenisbärgli. Het gebied tussen de twee toppen staat in het teken van de Ski World Cup en is dan ook met name geschikt voor de meer ervaren skiër en avonturiers.
Ook dit skigebied is vanaf zowel Lenk als Adelboden bereikbaar. Ik neem vanuit Adelboden wederom de Oey Berglager gondel die me naar het middenstation Bergläger op 1491 meter brengt. Vanaf daar kan je naar links verder omhoog richting Chuenisbärgli op 1730 meter.
Hier is ook de start van de beroemde Weltcup-Piste. Je kunt vanaf het middenstation Bergläger ook naar rechts verder omhoog naar Silleren of richting Geils en verder naar Hanenmoos (allemaal richting Lenk). Dit gedeelte is met name geschikt voor kinderen of de wat meer beginnende skiër. Er zijn vooral rondom Hahnenmoos een aantal heerlijke lange, blauwe pistes, ideaal voor gezinnen.
Aantal pistekilometers skigebied Silleren-Chuenisbärgli Adelboden
In totaal 34 kilometer skipiste waarvan:
- 17 Kilometer blauw
- 15 Kilometer rood
- 2 kilometer zwart
Hoogtepunten in dit skigebied
- Weltcup-Piste: ski dezelfde skipiste als de top van de wereld op de Riesenslalompiste
- Audi Skicross Park Aebi: een skicross piste met steile bochten en andere uitdagingen
- Swisscom Skimovie Tanzboden: een skipiste waar je je eigen skifilm kan maken en downloaden
- Nachtskifahren mit Varieté aus Musical, Theater, Schneeskulpturen, Licht- & Schneesportshow
Tip: wil je alleen in het skigebied Silleren-Chuenis blijven, dan hoef je alleen het zoneticket Silleren-Chuenis te kopen.
Goed om te weten: De bovenstaande skigebieden (Adelboden-Lenk en Silleren-Chuenisbärgli) zijn met elkaar verbonden en bieden echt genoeg pistekilometers voor meerdere dagen skiën (circa 180 kilometer). De andere skigebieden die we hieronder beschrijven, zijn niet direct met elkaar verbonden maar bereik je door de skibus te nemen. Deze skigebieden zijn echt veel kleiner en vooral geschikt voor kinderen of om even wat anders te doen dan skiën.
3 Tschentenalp Adelboden: sleeparadijs!
De volgende ochtend bezoek ik het hele kleine maar fijne skigebied Tschentenalp Adelboden. Vanuit Adelboden gaat er vanuit het dorp een gondel omhoog, vlakbij de kerk. Ik neem de eerste gondel om 9.00 uur en geniet van het mooie uitzicht op Adelboden. Hoe hoger ik kom, hoe kleiner de wit besneeuwde daken onder mij worden.
Het ritje duurt niet zo lang, met nog geen 10 minuten sta ik boven bij het bergstation van de Tschentenalp. ”Wauw, wat een uitzicht!” Hoge grillige bergen voor me en links kan ik het hele dal inkijken. Direct bij het bergstation is een klein oefenparcours voor kinderen. Ook zijn er nog een paar afdalingen en zie ik een stoeltjeslift. Kortom, een prima gebied voor beginnende skiërs. Oudere kinderen of ouders zullen hier qua skiën wat sneller uitgekeken zijn.
Sleeparadijs op de Tschentenalp
Het skigebied is misschien wat kleiner, maar daarentegen heeft de Tschentenalp wel de meeste slee-piste kilometers. Op de Tschentenalp zijn vier verschillende sleeroutes met een totale lengte van 14 kilometer en met verschillende moeilijkheidsgraden. Vanaf het eindpunt in het dal brengt een bus je terug naar het dorp. De busrit is inbegrepen in het sleekaartje. Elke woensdag- en zaterdagavond kun je ook ’s nachts sleeën.
Bij het bergstation zie ik sleeën in allerlei soorten en maten. De normale houten sleeën waarvan ook met ‘kinderzitje’, maar ook snelle slee’s, zoals skibocks (combinatie van een slee en een ski) en airboards, een met lucht gevulde slee, waarmee je bijna over de sneeuw vliegt.
Helaas heb ik te weinig tijd om zelf te sleeën, maar de sleeroutes die ik zie, zien er fantastisch uit met perfect geprepareerde sneeuw. En de uitzichten……je blijft maar om je heen kijken!
Skywing
Op de Tschentenalp is ook de skywing, een reuzeschommel waarbij het lijkt alsof je echt in de lucht vliegt. Met helder weer zeker een bezoek en natuurlijk een foto waard. Ook ik wil dit plaatje graag vastleggen en ga op de schommel. Oefff, wel even wat anders dan een normale schommel, want het is hard werken om echt op hoogte te komen.
Tip: wil je een gave foto waarbij het lijkt alsof je echt boven de bergen schommelt? Maak dan de foto van onderaf.
Kortom, de Tschentenalp is zeker een bezoek waard en wat mij betreft een ideale middag excursie.
4 Engstligenalp Adelboden
Tenslotte breng ik een bezoek aan de Engstligenalp, een hooggelegen plateau boven Adelboden. Voor mij niet onbekend, want we waren hier afgelopen zomer ook en maakte een prachtige wandeling naar de waterval van de Engstligenalp.
Vanaf het dalstation Under dem Birg
Vanuit Adelboden neem ik de bus naar de Engstligenalp naar het dalstation Under dem Birg. Een mooie route, want de bus gaat helemaal door het dal langs een riviertje met aan weerszijden besneeuwde houten huisjes. Met de vers gevallen sneeuw is het een sprookjesachtig gezicht. Vanuit Adelboden duurt de busrit ongeveer zo’n 10 minuten. Je kunt uiteraard ook met de auto gaan, bij het dalstation is een grote parkeerplaats.
Een klein maar fijn skigebied
De gondel brengt me in een paar minuten naar boven. Normaal gesproken heb je vanuit de gondel een prachtig uitzicht op de bevroren waterval waar de Engstligenalp bekend om staat, maar helaas zit het helemaal dicht en zie ik er weinig van.
Bij het bergstation aangekomen ligt voor me een klein maar fijn skigebied met een paar korte afdalingen. Het kinderland ziet er wel heel gezellig uit, met ook een carrousel waarin kinderen in een band kunnen. Ook kan je hier snowtuben. Vanaf het bergstation gaat ook een lange sleeplift wat verder de alm op. Aan het einde van deze sleeplift zijn nog een paar liften en pistes voor de meer gevorderde skiër.
Al met al een klein maar fijn skigebied voor beginnende kids en voor de meer gevorderden, maar het aantal kilometer piste is echt beperkt.
Fijn gebied voor winterwandelen
De Engstligenalp is een hoogvlakte en daardoor wel heerlijk voor een winterwandeling. Vooral met kinderen, want je blijft op dezelfde hoogte. Als ik er ben zie ik ouders met kinderen op de slee en ook een ouder met een kinderwagen met ski’s eronder.
Kaasfonduen en overnachten in een iglo
Op de Engstligenalp kan je daarnaast iets heel unieks doen. Namelijk fonduen én overnachten in een heuse iglo. Op zo’n 100 meter vanaf het bergstation ligt een iglo dorp, met restaurant iglo’s en ook slaapiglo’s.
Hoe dat was en of dat niet héél koud is? We schreven een apart blog over deze unieke overnachting in een iglo met alle praktische informatie, je leest hem hier.
Andere skigebieden in Adelboden-Lenk
De onderstaande skigebieden hebben we (nog) niet zelf bezocht maar behoren ook tot het Adelboden-Lenk skigebied. Daarom alvast wel een korte beschrijving van deze andere 2 deel-skigebieden.
5 Elsigen-Metsch Frutigen
Elsigen-Metsch Frutigen is echt een familieparadijs in Adelboden. Hier vind je o.a. mooie brede pistes, een funpark en een ‘kinderparadies’. Dit kinderparadies ligt meteen bij het bergstation en Berggasthaus waar ook een heerlijk zonnig terras is. Het ‘kinderparadies’ heeft speciale kinderliften, een oefenweide en er is een groot springkussen en zelfs een pistebully simulator.
Verder is hier ook 3.5 kilometer aan rodelpiste en zijn er ook winterwandelmogelijkheden. Voor gezinnen bieden ze hier ook een zogenoemde ‘Pastaplausch mit Skipass’. Je betaalt dan één bedrag en daarvoor krijg je een skipas en kan je pasta eten in één van de bergrestaurants.
6 Betelberg Lenk
De Betelberg in Lenk biedt een breed scala aan blauwe, rode en zwarte pistes. Het totaal aantal kilometer aan skipiste is zo’n 42 kilometer. Een kindvriendelijk skigebied met een apart kinderland genaamd Stoss.
Hoogtepunten in dit skigebied
- Tschuggenpiste : prachtige afdaling van 7 kilometer van het bergstation Leiterli naar het middenstation Stoss.
- Audi Skicross Gold Park:
- Swisscom Skimovie-Strecke
Speciale gezins-skipas op woensdag en zaterdag
Handig om te weten: elke woensdag en zaterdag is er een speciale gezins-skipas. Deze skipas is geldig voor 2 volwassenen en maximaal 4 kinderen, de prijs van deze familieskipas is 125 euro en dus fors goedkoper dan aparte skipassen.
Andere skigebieden in de directe omgeving van Adelboden-Lenk
Behalve de 6 deelgebieden die behoren tot skigebied Adelboden-Lenk, zijn er nog 3 skigebieden in de directe omgeving van Adelboden-Lenk. We hebben deze skigebieden (nog) niet zelf in de winter bezocht, maar benoemen ze toch even.
Kandersteg Oeschinensee
Dit skigebied ligt bij Kandersteg, vanaf Adelboden zeker wel zo’n 45 minuten rijden. Je rijdt eerst weer terug richting Frutigen en dan ga je richting Kandersteg.
Klein met fijn skigebied
Ook dit skigebied is een prima voor gezinnen en beginners. De skipisten zijn vrij vlak en niet moeilijk en daarmee misschien niet heel indrukwekkend. Maar…. de omgeving des te meer. Skiën in Kandersteg Oeschinensee is skiën in één van de mooiste bergpanorama’s. Je bent hier omgeven door de drieduizend meter hoge toppen van de Blüemlisalp, Oeschinenhorn, Fründenhorn en Doldenhorn.
Het skigebied is klein maar fijn en heeft alleen twee ankerliften. In het kinderpark Oeschiland, direct naast het bergstation, bevinden zich verschillende kinderskiliften en is er sinds kort ook een tovertapijt.
Winterwandelen en een ice-walk
Dit skigebied staat natuurlijk vooral bekend om de Oeschinensee, een prachtig hooggelegen bergmeer omringt door hoge bergen. In de zomer maakten we rondom de Oeschinensee een prachtige wandeling, maar in de winter kan je hier een heuse ‘ice-walk’ doen. Ook de wandeling naar het meer is de winter erg mooi. Kortom, een fijn skigebied als je gezin of gezelschap bestaat uit skiërs en niet-skiërs.
Kiental Sesselbahn Ramslauenen
Het skigebied Kiental Sesselbahn Ramslauenen is een klein skigebied met maar een paar afdalingen en skiliften, maar prima voor een middag skiën. Er is een mooie lange dalafdaling en er zijn ook mogelijkheden voor winterwandelen of voor rodelen. De piste kaart van het Kiental vind je hier op de website.
Tip voor gezinnen: op sommige dagen kan je in het Berghaus Ramslauenen bij het bergstation kaasfonduen en nachtrodelen. Sowieso is een bezoek aan het Berghaus een aanrader, want hier is een mooi panoramaterras met prachtig uitzicht op de omliggende bergen. Je zou zelfs ook hier een overnachting kunnen boeken, er zijn een aantal authentieke 4-persoons kamers.
Jaunpass Boltigen
Skigebied Jaunpass Boltigen is ook een klein maar fijn familieskigebied én heel betaalbaar. Er zijn 2 skiliften en mooie brede en zonnige pistes. Ook is er een Kids Village met een kinderlift en een sleepcarrousel die gratis door de kleinste skiërs gebruikt kan worden.
Welk skigebied in Adelboden-Lenk is geschikt voor gezinnen?
Zoals je ziet is het hele skigebied van Adelboden-Lenk dus opgedeeld in 6 ‘deel-skigebieden’ en liggen er in de directe omgeving ook nog 3 andere kleine skigebieden. Maar welke zijn nou echt aan te raden voor gezinnen?
Zoek je een groter skigebied wat fijn is voor gezinnen met beginnende én meer gevorderde skiërs? Dan is het hoofd skigebied Adelboden-Lenk (nr. 1 en nr. 2 in het bovenstaande overzicht) een aanrader. Daar vind je in totaal dus zo’n 180 kilometer aangesloten skipiste. Er zijn zowel mooie blauwe pistes als uitdagende rode pistes en een paar zwarte; echt voor ieder wat wils!
Ook kunnen we skigebied Elsigen-Metsch Frutigen (nr. 5 in het bovenstaande overzicht) erg aan te raden voor gezinnen. De helft kleiner dan het ‘hoofdskibied’, maar daardoor wel heel overzichtelijk. Ook het kinderland bij het bergstation is erg fijn.
Vooral winterwandelen en sleeën in Adelboden-Lenk?
Wil je juist graag winterwandelen of sleeën? Dan kan je het beste naar Tschentanalp met 14 kilometer aan slee-pistes. Voor winterwandelen kan je goed terecht op de Engstligenalp, een hoogvlakte waardoor je een mooie wandeling kan maken met nauwelijks hoogtemeters. Je dag uniek afsluiten kan hier met een kaasfondue is een echte iglo, overnachten kan zelfs ook.
Waar kan je lekker lunchen op de berg?
In skigebied Adelboden-Lenk zijn op de berg genoeg leuke restaurantjes om te lunchen, hieronder wat tips in het ‘hoofdgebied’ van skilerares Marieke:
- Chuejerstube; ook wel raviolihütte genoemd, hier heb je de beste huisgemaakte ravioli, een mooie, authentieke hut
- Strandhütte bij het bergstation van Metch; hier vind je het mooiste terras met uitzicht én heerlijk eten, wel wat luxere segment
- Skilehrerhütte bij het kinderland van Geils; hier hebben ze echt de beste zelfgemaakte taart
Maak je eigen wintersport rondreis in skigebied Adelboden-Lenk
Skigebied Adelboden-Lenk heeft dus heel veel leuke gebieden én biedt niet-skiërs ook genoeg mogelijkheden. Je kunt natuurlijk in één skigebied blijven, maar deze regio is ook ideaal om verschillende skigebieden te bezoeken.
We hebben hieronder een voorbeeld ‘wintersport rondreis’ in Adelboden-Lenk beschreven, waarbij je in 1 week meerdere skigebieden kunt ontdekken. Misschien iets meer gesleep doordat je niet op één plek bent, maar met kinderen wel heel leuk en afwisselend.
- Vrijdag: aankomst in Lenk – overnachting Lenk
- Zaterdag: Betelberg Lenk (familieskipas) – overnachting Lenk
- Zondag / Maandag / dinsdag: skigebied Adelboden-Lenk – overnachtingen in Adelboden
- Woensdag: Tschentenalp Adelboden (skiën, rodelen, skywing) – overnachting Adelboden
- Donderdag / vrijdag: Engstligenalp (met kaasfondue en overnachting in de iglo)
Daarbij zou je van vrijdag tot zondag in Lenk kunnen verblijven en vanaf zondag tot donderdag in Adelboden. De laatste nacht van donderdag op vrijdag zou je dan kunnen afsluiten met een unieke overnachting in de iglo op de Engstligenalp in Adelboden. Onderaan dit blog lees je een aantal suggesties voor kindvriendelijke accommodaties in zowel Adelboden als Lenk.
Wat zijn de kosten van een skipas in skigebied Adelboden-Lenk?
Het skigebied van Adelboden-Lenk bestaat dus uit meerdere deel-skigebieden, maar hoe zit het dan met een skipas? Is er één skipas voor het hele gebied of kan je ook (goedkopere) skipassen per gebied kopen? Natuurlijk zochten we dit ook uit en daarover kunnen we het volgende berichten:
Dagen en meerdagen kaarten skigebied Adelboden-Lenk
Deze skipas is geldig in het hele skigebied Adelboden-Lenk en omvat de volgende ski-gebieden:
- Adelboden-Silleren-Chuensibärgli-Hahnenmoos-Metsch-Lenk, Betelberg, Elsigen-Metsch, Engstligenalp, Tschentenalp
- Jaunpass-Boltigen
- Kandersteg
Ook de busverbinding van Gilbach-Bergläger Geils in Adelboden is in deze skipas inbegrepen.
Kosten skipas Adelboden-Lenk
De kosten van een 5-daagse skipas zijn als volgt (prijspeil 2023):
- Volwassenen: 281 CHF
- Kinderen van 6 jaar t/m 15 jaar: 116 CHF
- Jongeren van 16 t/m 19 jaar: 205 CHF
Puntenkaarten
Met de puntenkaart betaal je in Adelboden-Lenk alleen wat je ook daadwerkelijk gebruikt. Een soort van à la carte skipas dus. Dit is vooral handig voor kinderen en beginners die voornamelijk op de oefenpistes blijven en vooral sleepliften gebruiken. De punten kaart is geldig voor het hele skigebied, inclusief de verschillende ‘deel’ skigebieden zoals beschreven in dit blog.
Je kunt puntenkaart met 240 of 480 punten kopen.
Kosten puntenkaarten Adelboden-Lenk
De kosten van de puntenkaarten zijn als volgt (prijspeil 2023):
240 punten
- Volwassenen: 178 CHF
- Kinderen van 6 jaar t/m 15 jaar 96 CHF
480 punten:
- Volwassenen: 317 CHF
- Kinderen: 172 CHF
Hier op de website van Adelboden vind je een overzicht hoeveel punten elke lift kost. Ben je beginner en gebruik je voornamelijk kleine (sleepliften) dan heb je genoeg aan een 240 puntenkaart.
Speciale dagskipassen voor een bepaald skigebied
Daarnaast bieden de ‘deel’ skigebieden afzonderlijk ook nog skipassen aan. Dit zijn dagpassen maar ook meerdaagse skipassen. Ook voor families zijn er op sommige dagen aparte skipassen te koop. Kortom; het is dus belangrijk om vooraf te bedenken waar je gaat skiën. Ben je een geoefende skiër en kunnen je kinderen ook al wat skiën? Dat zit je goed met de ‘normale’ skipas Adelboden-Lenk.
Ben je beginner en wil je wel in verschillende skigebieden skiën? Dan kan je beter voor een punten skipas kiezen. Wil je alleen maar in 1 (kleiner) skigebied skiën, bijvoorbeeld in Elsigen-Metsch dan kan je beter alleen daarvoor een skipas aanschaffen.
De kosten van de skipassen van de deelgebieden
Deze skipasprijzen zijn afhankelijk van het betreffende skigebied, hieronder de linkjes naar de betreffende website met informatie over de skipasprijzen.
Top4 skipass
Daarnaast is er ook de Top4 skipass, deze seizoens skipas is geldig voor de 4 grootste skigebieden in het Berner Oberland:
- Adelboden-Lenk (excl. Kandersteg en Jaunpass)
- Gstaad (excl. Glacier3000)
- Jungfrau skigebied
- Meiringen-Hasliberg
Een hele uitgebreide maar daardoor ook duurdere pas. Is eigenlijk alleen geschikt als je langdurig op wintersport gaat of meermaals per seizoen en dan verschillende gebieden wilt gaan bezoeken.
Besparen op je skipas
Skipassen zijn niet goedkoop, wil je toch nog iets besparen dan is het over het algemeen slim om je skipas van tevoren online te kopen. Dat geldt vaak ook voor boeken van skilessen en huur van materiaal. Ook is het in dit geval dus echt handig om van tevoren een inschatting te maken waar je gaat skiën en of je echt alle skiliften nodig hebt. In dat geval is de punten skipas veel interessanter.
Meer tips voor besparen op je wintersportvakantie? Lees dan ons aparte blog erover.
Skischolen en kosten van skilessen in skigebied Adelboden-Lenk
In skigebied Adelboden-Lenk zijn verschillende skischolen, grofweg is de indeling als volgt:
- Skischolen in Adelboden
- Skischolen in Lenk
- Skischolen in Elsigen-Metsch
Daarnaast zijn er ook skischolen in de meeste andere kleine skigebieden, informatie kun je vinden via de link bij de beschrijving van deze deelgebieden in dit blog.
Tip: vaak als je een paar weken van tevoren je skilessen online boekt, krijg je wat korting.
Skischule Adelboden
Ik heb erg goede ervaringen met skischool Adelboden en in het bijzonder met skilerares Marieke Verbaan. Zij is Nederlandse maar een aantal jaar geleden verhuisd naar Zwitserland. Ze spreekt naast vloeiend Duits en Engels dus ook gewoon Nederlands.
Marieke geeft eigenlijk alleen privélessen aan oudere kinderen (vanaf jaar of 8) en volwassenen. Er zijn maar 2 Nederlandse skileraren, dus mocht je haar willen boeken maak dan tijdig (echt wel een aantal maanden van tevoren) een reservering via de skischool in Adelboden. Meer informatie vind je hier op de website van skischool Adelboden.
Groepslessen
Voor kinderen zijn er uiteraard ook groepslessen, de ‘normale’ skilessen zijn vanaf 4 jaar en de kinderen moeten zindelijk zijn en zelfstandig naar de wc kunnen. Er zijn helaas weinig Nederlandse skileraren, maar elke skileraar heeft wel een spoedcursus Nederlands gedaan. Basiswoorden als ‘remmen’, ‘plassen’ kennen de skileraren wel.
Voor 3- en 4-jarige kinderen zijn er aparte lessen die wat korter zijn; van 10.00-12.30 uur. De skischool Adelboden heeft twee kinderlanden, één in Geils en één in Boden. Ga je met kleine kinderen, dan kan je beter naar de locatie Boden. Hier kan je makkelijk met de auto komen. In Geils is dat niet mogelijk en worden de kinderen in Adelboden met een bus opgehaald.
Lestijden en prijzen
Prijzen variëren per skischool en het aantal dagen van de lessen. Een 5-daagse skicursus voor kinderen is in het hoogseizoen bij skischool Adelboden 285 CHF (prijspeil 2023). De lestijden zijn van 10.45 tot 13.30 uur. Als ouder geef je je kind een broodje mee en dan dan gaan de kids onderweg samen ergens picknicken. Om 13.30 uur kan je je kids weer ophalen en heb je nog genoeg tijd om zelf even te gaan skiën met je kinderen. Meer informatie lees je hier op de website van skischool Adelboden.
Hoe kies je een juiste skischool?
Weet je niet zo goed hoe je een goede skischool moet kiezen? Lees dan zeker ons aparte blog met daarin 20 tips voor een eerste skivakantie. Ook vind je hierin een uitgebreide paklijst.
Andere winteractiviteiten in skigebied Adelboden – Lenk
Wil je niet skiën? Dan zijn er genoeg andere gave winteractiviteiten in skigebied Adelboden-Lenk, een overzicht:
- Winterwandelen
- Rodelen
- Skywing
- Schlittelpark Tschenenalp
- Fonduen en overnachten in een iglo
- Winterwandeling op de hogeweg
- Snowbiken
- IJsklettern
- Schaatshal Adelboden
- Paardensledetochten
- Paragliden
Meer informatie hierover kan je vinden hier op de website van Adelboden-Lenk.
Indoor activiteiten in Adelboden-Lenk
Is het slecht weer en wil je een keer niet skiën, sleeën of wandelen? Dat zijn er gelukkig ook diverse indooractiviteiten, een overzicht:
- Topenhaus in Frutigen (30 minuten rijden vanaf Adelboden)
- Sportarena in Adelboden met o.a. klimhal, bowlen, curling
- Zwembad in Frutigen (30 minuten rijden vanaf Adelboden)
In de zomer naar Adelboden-Lenk
Niet zo’n wintersportfan en ga je liever in de zomer naar de bergen? Regio Adelboden-Lenk is in de zomer ook écht een aanrader. Wij bezochten Adelboden-Lenk vorige zomer en genoten van een heerlijke zomervakantie. We schreven verschillende blogs over een zomervakantie in Adelboden-Lenk; waaronder:
- Zomerblog 13 gave zomeractiviteiten in Adelboden
- Zomerblog 11 gave zomeractiviteiten in Kandersteg
- Zomerblog Engstligenalp
Naar skigebied Adelboden-Lenk, waar overnachten?
Ga je naar skigebied Adelboden-Lenk dan kan je overnachten in Adelboden, Lenk of Kandersteg. Dit is een heel gezellig dorp, maar ligt ook heel centraal. Vanaf hier kan je zowel naar het ‘hoofdskigebied’, als makkelijk naar de Engstligenalp (iglo) én naar de Tschentenalp (skywing en sleeën). Tijdens mijn verblijf in de winter verbleef ik in hotel Cambrian Adelboden.
Hotel Cambrian hotel
Hotel Cambrian is een prachtig hotel en ligt in het centrum van Adelboden. Het hotel heeft een infinity pool, een super goed restaurant en een hele warme en stijlvolle inrichting. De skiverhuur zit meteen naast het hotel en naar de gondel is het zo’n kleine 10 minuten wandelen.
Voor de kids is er bovendien een leuke speelkamer en zijn er familiekamers met twee slaapkamers verdeeld over twee verdiepingen. Het hotel is zeker niet goedkoop, maar wel écht ultiem genieten.
Apart Hotel Adelboden am Dorfplatz
Een iets voordeligere keuze is het Apart Hotel Adelboden am Dorfplatze. Voordeel; ze hebben appartementen en je kunt dus zelf koken (wat uiteraard flink in de kosten scheelt, zeker met een gezin). De ligging is perfect, aan de gezellige dorpsstraat, vrijwel tegenover de gondel die naar het dalstation van Oey gaat.
Kinderhotel Alpina Adelboden
Een hotel helemaal gericht op gezinnen, buiten- en binnenspeeltuin, babyproducten, familiekamers en kinderopvang in de schoolvakanties. Beoordeeld met een 8.3.
Berghotel Leiterli in Lenk
Wil je overnachten in een unieke locatie in Lenk, midden op de piste, dan kunnen we berghotel Leiterli aanraden. Dit berghotel zit bovenaan de kabelbaan van de Betelberg. Wij hebben hier in de zomer overnacht, een zomerimpressie vind je hier:
Niet gevonden wat je zocht, hieronder vind je het totaal aanbod van accommodaties in skigebied Adelboden-Lenk.
Ligging van skigebied Adelboden-Lenk
Vanaf Utrecht is skigebied Adelboden-Lenk circa 857 kilometer.
Goed te bereiken vanuit Nederland
Wij rijden geregeld vanuit Nederland naar zowel Zwitserland als naar Oostenrijk. Persoonlijk vinden wij de snelwegen naar Zwitserland vaak wat rustiger en is er minder oponthoud door werkzaamheden dan in Oostenrijk. Daarmee vinden wij Zwitserland met de auto heel goed aan te rijden vanuit Nederland.
Vind je in één keer rijden naar Zwitserland toch wat te ver? Dan kan je halverwege nog een stop maken bij het attractiepark Europapark met naastgelegen het grote waterpark Rulantica. Dit pret- en waterpark ligt ongeveer een uurtje voor Bazel, direct aan de snelweg en is zeker een bezoek waard. Nieuwsgierig geworden? We schreven een apart blog over Europapark in Duitsland, deze lees je hier.
Met de trein naar Adelboden-Lenk
Maar ook met de trein kan je prima naar Zwitserland en Adelboden reizen. Tijdens mijn bezoek aan skigebied Adelboden-Lenk ging ik alleen en nam ik de trein vanaf Arnhem rechtstreeks richting Basel. Wij hadden wat vertraging maar normaliter ben je dan in minder dan 6 uur met een comfortabele ICE in Basel. Vanaf daar namen we de trein naar Spiez en Frutigen en het laatste stukje per bus naar Adelboden.
Het treinnetwerk naar en in Zwitserland is uitstekend. Treinen zijn zeer comfortabel en rijden bijna altijd op tijd. Er zijn diverse speciale treinpassen, waardoor reizen met de trein ook heel betaalbaar is, ook met kinderen. Meer weten? Lees dan hier ons blog over alle treinpassen in Zwitserland.
Meer lezen
We hebben nog meer tips voor een gave wintersportvakantie met kinderen, kijk hieronder voor meer inspiratie:
- Wintersportvakantie naar Ehrwald in Oostenrijk
- Wintersportvakantie naar Wilder Kaiser
- Wintersportvakantie naar Flachau
- Wintersportvakantie in de Jungfrauregio in Zwitserland
- Of ga meteen naar alle blogs over een wintervakantie in de bergen
Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk in samenwerking met MySwitserland tot stand gekomen. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen en eerlijke mening.
Daarnaast kunnen er in dit blog affliate links staan naar samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking maakt via deze links!