Wintercover_01 Arosa
Naar de Jungfrauregio in de winter met kinderen: een betaalbare wintervakantie in Zwitserland

Naar de Jungfrauregio in de winter met kinderen: een betaalbare wintervakantie in Zwitserland

Zwitserland 24 december 2022

In de winter naar de Jungfrauregio met kinderen? Dat is betaalbaar op wintervakantie in één van de mooiste regio’s van Zwitserland, wie wil dat niet? Onze Belgische blogger Joke ging met haar gezin op een wintersportvakantie naar deze regio. Skiën kan hier ook, maar Joke en haar gezin gingen juist voor de prachtige winterwandelingen en om te sleeën.

In dit blog deelt ze al haar tips voor een gave wintervakantie in dit prachtige deel van Zwitserland!

In de winter naar de Jungfrauregio, genieten van Unesco Werelderfgoed

Dankzij de nieuwsbrief van myswitserland, viel mijn oog op een heel betaalbare accommodatie in Interlaken. Interlaken heeft een geweldig goede locatie, het is slechts een 8 uurtjes rijden vanuit België of Nederland en je bent vlakbij de Jungfrauregio. Deze regio valt onder Unesco Werelderfgoed en hier heb je adembenemende uitzichten op Jungfrau, Mönch en Eiger.

Zowel in de zomer als in de winter is dit een prachtige regio. In de zomer kan je hier prachtig wandelen en natuurlijk de Jungfraujoch bezoeken. Blogger Yvonne schreef een apart blog over de Jungfrauregio in de zomer met 25 tips.

Wij besluiten om voor een wintervakantie naar de Jungfrauregio te gaan en dat kan ik iedereen aanraden. Wat hebben we genoten! In dit blog, lees je mijn tips voor een vakantie naar de Jungfrauregio in de winter met kinderen.

Na een heerlijke lunch zijn we klaar om weer naar beneden te sleeën.
In de winter naar de Jungfrauregio met kinderen is een aanrader!
In de Jungfrauregio kan je fantastisch skiën maar ook prachtig winter wandelen of sleeën.
In de Jungfrauregio kan je fantastisch skiën maar ook prachtig winter wandelen of sleeën.

# 1 Betaalbaar overnachten in de Jungfrauregio met kinderen?

Tijdens onze wintervakantie in de Jungfrauregio sliepen wij in Backpackers Villa Sonnenhof-Hostel in Interlaken. Als je denkt… een hostel? Kijk maar eens op hun website. Dan begrijp je ook onmiddellijk dat ze verkozen zijn tot beste hostel van Zwitserland. Het hostel heeft een parking, eenvoudig ontbijt en toegang tot het publieke zwembad & minigolf.

Kook je graag zelf? Er is er een goed uitgeruste keuken waar je zelf kunt koken. Ook is er een laundry-room, altijd handig als je met kids op reis bent. Leuk weetje, dit hostel is 100% carbon neutraal. Met een gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen betaal je hier 150 CHF per nacht. Voor ons gezin met 3 kinderen betaalden we 170 CHF per nacht. Kinderen van 2-15 jaar krijgen 50% korting en voor kids onder 2 jaar kan je een babybedje vragen voor 10 CHF voor je volledige verblijf.

Op dit moment is de CHF vrijwel gelijk aan de Euro. Er zijn ook kamers zonder eigen badkamer, die zijn nog iets goedkoper. Wijzigingen in je reisplannen? Je kunt tot 25 uur voor aankomst kosteloos annuleren.

# 2 Winterlaken-Card

Vanaf 2 overnachtingen in Interlaken, kan je een Winterlaken-card kopen. Deze kost 40 CHF per dag en 20CHF per dag voor kids van 6 tot 15 jaar (prijspeil 2023).

Welke voordelen heb je met deze kaart?

  • Sportpass Jungfrau Region (3 gebieden) om te skiën, snowboarden, sleeën, winterwandelen
  • Vanaf 3 dagen Winterlaken-card een gratis retourtje naar Schilthorn
  • Het is ook je bus- en treinkaart in Interlaken en je treinkaart richting de Jungfrauregio
  • Voor Jungfraujoch betaal je slechts 49 CHF extra
  • Kortingen in verschillende restaurants en op indoor & outdoor activiteiten

Een verassende voordelige wintersport bestemming

Kortom, door deze kaart is een wintervakantie in de Jungfrauregio met kinderen verrassend voordelig. Je hoeft dus alleen een accommodaties te regelen, de Winterlaken-Card aan te schaffen en vervolgens heb je geen extra kosten meer. De trein naar de Jungfrauregio vanaf Interlaken zit er dus ook al bij in.

Alleen een retourtje Schilthorn krijg je pas bij de aanschaf vanaf een 3-daagse Winterlaken-Card en voor de top van de Jungfraujoch betaal je wel wat extra bij. Op zaterdag krijgen de kinderen zelfs een gratis Winterlaken-Card bij aanschaf van 1 volwassenen pas.

Hoezo, een wintersport in Zwitserland is onbetaalbaar? De kosten voor een skipas liggen zo nog lager dan menig ander wintersportgebied in bijvoorbeeld Oostenrijk of Italië. Eten en drinken is in Zwitserland wel wat duurder, maar wij namen ook soms zelf een lunch en warme thee mee. Bovendien konden we in het hostel prima zelf koken.

Een overzicht van het ski-, slee- en wandelgebied in de Jungfrauregio zie je hieronder of ga hier voor een interactieve kaart naar de website van de Jungfrauregio.

De Jungfrauregio met kinderen in de winter is echt prachtig!
De Jungfrauregio met kinderen in de winter is echt prachtig!
Op deze kaart vind je in het paars de winterwandelingen en in het roze de slee-pistes. © Foto / kaart: Interlaken Tourism
Op deze kaart vind je in het paars de winterwandelingen en in het roze de slee-pistes. © Foto / kaart: Interlaken Tourism

# 3 Wandelen en sleeën tijdens een winter in de Jungfrauregio

Denk je bij een wintervakantie onmiddellijk aan skiën of snowboarden? Dat kan maar moet zeker niet. Je kan heerlijk op wintervakantie in Jungfrau regio om te wandelen en te sleeën. Bestaat je gezin uit skiërs maar ook niet-skiërs? Dan is dat geen probleem want met meer dan 50km aan sleepistes, 100km aan winterwandelingen en sneeuwschoenwandelingen verspreid over 3 gebieden, is er ook voor de niet-skiërs genoeg te doen.

Ook wij gaan deze vakantie niet skiën, maar alleen winterwandelen en sleeën. De ski- en wandelgebieden zijn vanuit ons hostel heel makkelijk te bereiken. Op enkele minuten wandelen van ons hostel nemen we de bus naar station Wilderswil. We stappen uit en 2 minuten later zitten we al in de trein richting Grindelwald/Lauterbrunnen. De stiptheid van de treinen in Zwitserland is toch echt geweldig!

Tijdens onze wintervakantie in de Jungfrauregio maken we verschillende prachtige winterwandelingen, hieronder noemen we er een aantal. Alle routes kan je vinden op de winterkaart, hierboven in het blog weergegeven en ook via deze link te vinden waarbij je kan in- en uitzoomen. De paarse routes zijn de winter wandelroutes en de roze routes zijn de slee-pistes.

Een winter in de Jungfrauregio is echt prachtig met prachtige winter wandelpaden en mogelijkheden om te sleeën.
Een winter in de Jungfrauregio is echt prachtig met prachtige winter wandelpaden en mogelijkheden om te sleeën.
De slee-pistes zijn goed geprepareerd en gemarkeerd, bv. deze piste van de Kleine Scheidegg naar Holenstein.
De slee-pistes zijn goed geprepareerd en gemarkeerd, bv. deze piste van de Kleine Scheidegg naar Holenstein.

Winterwandelingen in de regio Mürren – Schilthorn

De eerste dag nemen we de trein naar Lauterbrunnen, van daaruit de kabelbaan naar Grütschalp en daar nemen we het treintje naar het autovrije Mürren. Het treinritje is adembenemend, de uitzichten zijn echt prachtig! We wandelen verder tot aan de VVV / toeristische info, daar is een speeltuinje. Onmiddellijke pret gegarandeerd, zoveel dat we de kids nog amper meekrijgen.

We nemen wandelpad 44 richting Grütschalp, deze wandeling loopt een groot stuk langs het treinspoor, leuk als het treintje net voorbij komt. Het is al snel middag, we genieten van onze zelfmeegebrachte lunch en warme thee op een bankje in de zon. Het zicht op de Jungfrau, Eiger en Mönch is zo genieten, ik word er helemaal blij van!

Aan het einde van de wandeling komen we een schuur tegen, het dak hangt vol ijspegels, dat vinden de jongens prachtig om te zien. Ook zien we nog een bevroren waterval, ook indrukwekkend en je kan best dichtbij komen. Op het laatste stuk is de sneeuw echt maagdelijk wit. Sneeuwengeltjes worden gemaakt, geweldig. Een ideale wandeling voor een eerste dag. Je zou de wandeling best in een halve dag kunnen doen, maar echt de tijd hebben om van de omgeving te genieten is ook aan te raden.

De uitzichten op de bergtoppen zijn echt ongelooflijk mooi!
De uitzichten op de bergtoppen zijn echt ongelooflijk mooi!
In Mürren is het in de winter prachtig om te wandelen.
In Mürren is het in de winter prachtig om te wandelen.
Rondom Mürren in de Jungfrauregio is het prachtig wandelen.
Altijd een mooi gezicht, de ijspegels.
Altijd een mooi gezicht, de ijspegels.
Ook zien we op onze wandeling nog een prachtige bevroren waterval.
Ook zien we op onze wandeling nog een prachtige bevroren waterval.

Naar de Schilthorn

Nog een keertje terug naar dit gebied voor een bezoekje aan Schilthorn. In Mürren wandelen we naar de skilift een eindje verder in het dorp. Daar nemen we de kabelbaan naar het tussenstation Birg. De zwarte piste die hier vertrekt is indrukwekkend om te zien! De Direttissima-afdaling is 400m lang en heeft een hellingspercentage van 88%.

Bij het tussenstation Birg doen we eerst de “skyline Walk”, wat een uitzicht. Hier zou ik uren kunnen blijven genieten. Hierna doen we de “Thrill Walk”. De ongeveer 200m lange staalconstructie is langs de verticale afgrond in de rots gebouwd en volgt de rotswand en slingert vervolgens onder het uitkijkplatform en de kabelbaan door. De constructie van staal en glas en een vloer van roosters sluiten naadloos aan op het hoekige rotslandschap.

Bij de Schilthorn doen we de Thrill Walk.
Bij de Schilthorn doen we de Thrill Walk.
Hoe gaaf is dit!
Hoe gaaf is dit!

Reken op ongeveer 45 minuten voor een bezoek aan de Thrill Walk. Wij doen er wat langer over omdat de kruiptunnel en touwbrug een groot succes zijn bij onze kids. En nu verder naar de top, op 2970m hoogte genieten van een 360° panorama op de Eiger, Mönch en Jungfrau en maar liefst 200 andere bergtoppen. De Schilthorn is ook bekend onder de naam Piz Gloria uit de 007-film “On Her Majesty’s Secret Service”. Alles draait hier om James Bond, zo is er een interactieve belevenisexpositie.

Een lunch in een roterend restaurant is wel eens iets uniek, dus trakteren we  onszelf op “a lunch with a view”. In 45 minuten draait dit restaurant om zijn eigen as. In 1969 was dit het eerste roterende restaurant ter wereld. Zalig genieten van je lunch met telkens een ander uitzicht. Hierna gaan we terug met de kabelbaan naar Mürren en haasten we ons om het tandradbaantje naar Allmendhubel te halen. We hebben dolle pret op de sleepiste terug naar Mürren.

Prachtig uitzicht op de Schilthorn in de Jungfrauregio in de winter.
Prachtig uitzicht op de Schilthorn in de Jungfrauregio in de winter.
De Schilthorn staat bekend van James Bond.
De Schilthorn staat bekend van James Bond.
Vanaf hier prachtig uitzicht op de hoge bergtoppen van de Jungfrauregio.
Vanaf hier prachtig uitzicht op de hoge bergtoppen van de Jungfrauregio.
Vanaf Almendhubel nemen we de slee-piste terug naar Mürren.
Vanaf Almendhubel nemen we de slee-piste terug naar Mürren.
Zoefff daar gaan we op onze slee!
Zoefff daar gaan we op onze slee!

Winterwandelingen in de regio Grindelwald – Wengen

Ook in Grindelwald – Wengen maken we een mooie winterwandeling. Helaas is onze oudste ziek en blijft mijn man Jelle in het hostel bij haar. Met de andere twee neem ik de trein naar Grindelwald en nemen we vervolgens de Eiger Express die ons in 15 minuten naar Eigergletscher brengt. Deze lift is van 2020, dus een hypermoderne lift. Vanuit Eigergletscher kan je verder naar Jungfraujoch, het dak van Europa, het hoogstgelegen treinstation van Europa op 3454m hoogte midden in het UNESCO werelderfgoed. We deden dit al eerder in de herfst, dus dit keer gaan we niet helemaal naar de top. Blogger Yvonne is afgelopen zomer wel naar de Jungfraujoch gegaan, haar blog erover lees je hier.

Vanaf het bergstation van de Eigergletscher vertrekken we voor de wandeling Jungfrau Eiger Run richting Kleine Scheidegg, het eerste stukje is best steil en spannend qua afdaling. Na ongeveer een half uurtje wandelen zien we een idyllisch plekje, de prachtigste lunchplek die je je kan voorstellen. Op dit bankje genieten we van onze eigen meegebrachte lunch. Na onze lunch wandelen we verder naar de Kleine Scheidegg en de Wengernalp en springen op de trein naar Wengen.

De Eiger express brengt ons weer omhoog en vanaf het bergstation nemen we de trein naar de Kleine Scheidegg.
De Eiger express brengt ons weer omhoog en vanaf het bergstation nemen we de trein naar de Kleine Scheidegg.
We gaan via de Jungfrau Eiger Run richting Kleine Scheidegg.
We gaan via de Jungfrau Eiger Run richting Kleine Scheidegg, de route is goed gemarkeerd.
Eén van onze mooiste lunchplekken! Wat is een winter in de Jungfrauregio mooi!
Eén van onze mooiste lunchplekken! Wat is een winter in de Jungfrauregio mooi!

Vanuit Wengen nemen we de kabelbaan naar Männlichen. Wat een leuke plek! We kiezen hier voor de Royal Walk, we vertrekken bergop, onderweg zijn er borden met leuke weetjes. Aangekomen bij het uitzichtsplatform worden we hier weer even van onze sokken geblazen, wat een uitzicht al weer… Ik besef weer zo goed waarom Zwitserland mijn favoriete bestemming is. Na genoten te hebben van het uitzicht lopen we dezelfde route terug naar het bergstation van Männlichen. Op de terugweg zien we nog een paar paragliders vertrekken. Dat wil ik een volgende keer ook wel eens doen.

Terug bij het bergstation van Männlichen maken we nog mooie winterfoto’s en spelen de kids bij de reuzekoe en andere bouwwerken in de sneeuw. De dag zit er weer op, we keren weer terug naar Interlaken.

Bij het bergstation Männlichen is het fijn spelen, o.a. rondom deze reuzekoe.
Bij het bergstation Männlichen is het fijn spelen, o.a. rondom deze reuzekoe.
Vanaf het bergstation Männlichen lopen we naar het uitzichtsplatform op ongeveer een half uurtje wandelen.
Vanaf het bergstation Männlichen lopen we naar het uitzichtsplatform op ongeveer een half uurtje wandelen.
De uitzichten op de besneeuwde bergen in de Jungfrauregio zijn zo mooi!
De uitzichten op de bergen in de winter in de Jungfrauregio zijn zo mooi!

Opnieuw naar Männlichen en sleeën naar Allmend / Wengen

De volgende dag gaan we nogmaals naar Männlichen en doen we opnieuw de Royal Walk. Onze dochter is inmiddels opgeknapt en na onze enthousiaste verhalen wil ze alles wat ze gisteren heeft gemist alsnog graag doen. Geen probleem, want de omgeving is zo mooi dat we deze uitstap graag nogmaals maken. We starten dus wederom bij het bergstation van Männlichen, wandelen de Royal Walk en doen nog een fotoshoot bij de sneeuwsculpturen. Vanaf Männlichen wandelen en sleeën we terug naar Holenstein en gaan terug naar de Grindelwald terminal.

Bij het bergstation van Männlichen zijn ook sneeuwsculpturen.
Bij het bergstation van Männlichen zijn ook sneeuwsculpturen.
Nog even een paar mooie foto's bij de sneeuwsculpturen.
Nog even een paar mooie foto’s bij de sneeuwsculpturen.
Vanaf Männlichen wandelen en sleeën we terug naar Holenstein.
Vanaf Männlichen wandelen en sleeën we terug naar Holenstein.

Vanaf de Grindelwald terminal nemen we de kabelbaan naar de Eigergletscher en nemen vanaf daar het treintje naar de Kleine Scheidegg. Hier lunchen we op een terras met fenominaal uitzicht op de bergen rondom. Hierna sleeën we naar Allmend/Wengen. Overigens is sleeën nog best een kunst, voor ik het weet knal ik met mijn slee op een paaltje en vliegt Jelle uit de bocht.

Wat is het wandelen en sleeën in deze omgeving mooi! Foto’s zeggen hier meer dan woorden en tonen goed hoe we hier genieten! Overigens zijn er op de socials van Kidsindebergen nog filmpjes van onze slee-avonturen te vinden. Je kunt ze vinden als opgeslagen hoogtepunt op het Instagramaccount van Kidsindebergen. Op onze socials delen we ook altijd onze nieuwe blogs én (lezers)tips die niet altijd op onze website staan.

Winterwandelingen in de regio Grindelwald – First

Als een van onze laatste uitstapjes is het nu tijd voor winterpret in Grindelwald. We nemen vanaf Interlaken de trein naar Grindelwald en daar verder de “eitjes” lift (4-persoons gondels) naar First. We starten met de First Cliffwalk, letterlijk wat de naam zegt, een wandeling langs een klif of beter gezegd een metalen hangbrug bevestigd aan een klif. Op het einde heb je een spectaculair zwevend uitzichtspunt. Wat zal ik deze uitzichten weer gaan missen als we terug naar huis gaan.

Benieuwd hoe het er in de zomer uitziet? Blogger Yvonne schreef een blog over de First Cliffwalk in de zomer, deze lees je hier.

Bij het bergstation First doen we de Cliff walk.
Bij het bergstation First doen we de Cliff walk.
Met spectaculaire uitzichten bij het viewpoint op het einde.
Met spectaculaire uitzichten bij het viewpoint op het einde.

De First Flieger en de First Glider

Na de First Cliffwalk gaan we door naar de volgende gave dingen die hier te doen zijn: de First Flieger en First Glider. Voor de First Flieger is het minimumgewicht 35kg. We “vliegen” hierbij door de lucht met een snelheid van 84km/u van First naar Schreckfeld (800m). De First Glider vertrekt hier, het is een adelaar die max 4 “passagiers” met hoge snelheid door het besneeuwde berglandschap laat vliegen. Eerst wordt hij met 72km/u achteruit getrokken en daarna terug naar beneden tegen 83km/u.

Als een vogel door het winter landschap van de Jungfrauregio.
Als een vogel door het winter landschap van de Jungfrauregio.
Vliegen als een vogel door het winter landschap van de Jungfrauregio.
Vliegen als een vogel door het winter landschap van de Jungfrauregio.

Voor de First Glider moet je minstens 10 jaar en 130 cm zijn. Wat een ervaring, een echte aanrader en wat tof dat het inbegrepen is in de skipas. We nemen de kabelbaan terug naar First en sleeën naar Waldspitz waar we buiten op het terras heerlijk lunchen. Daarna sleeën we verder naar Bort. Onze oudste en jongste sleeën ondertussen behoorlijk snel, we blijven bij de middelste en komen bij een splitsing, maar zien hun niet… Even vrezen we dat ze de verkeerde afslag genomen hebben, maar dat is gelukkig niet het geval. Wat een leuke dag! De speeltuin in Bort is heel leuk om de dag af te sluiten.

Tussen het wandelen en sleeën door genieten we van een heerlijke lunch met een view in Waldspitz.
Tussen het wandelen en sleeën door genieten we van een heerlijke lunch met een view in Waldspitz.
We nemen de kabelbaan terug naar First en sleeën naar Waldspitz.
We nemen de kabelbaan terug naar First en sleeën naar Waldspitz.
De slee-pistes zijn mooi geprepareerd en soms komen we want langs mooie Zwitserse chalets.
De slee-pistes zijn mooi geprepareerd en soms komen we langs mooie Zwitserse chalets.
Bij de speeltuin bij Bort vermaken de kids zich prima.
De speeltuin bij Bort.

Onze laatste dag doen we nog eens de leukste dingen over, maar helaas hebben niet genoeg tijd om alle gave dingen nogmaals te doen. We kiezen ervoor om te vertrekken vanuit Männlichen voor eerst een beetje sleefun naar Holenstein. Hier nemen we de lift naar Grindelwald en dan verder naar First, waar we nog eens gaan “vliegen” met de First Flieger, echt heerlijk!

Als ik de kids zie sleeën, besef ik dat het goed is dat het de laatste dag is, ze gaan steeds sneller en sneller met hun sleetjes. Wat een prachtige wintervakantie hebben we gehad, ook of misschien juist wel als niet-skiër!

In de winter naar de Jungfrauregio: handig om te weten

Enthousiast geworden voor een vakantie in de Jungfrauregio in de winter? Lees dan hieronder nog even de volgende belangrijke en handige informatie.

Treinen vanaf Interlaken naar de Jungfrauregio

Startpunt van het winterwandelgebied van de Jungfrauregio is vaak Grindelwald of Lauterbrunnen. Beide plaatsen zijn perfect te bereiken met de trein vanuit Interlaken. Zo gaat naar Grindelwald een rechtstreekse trein die je bijvoorbeeld in 35 minuten naar station Grindelwald brengt. Vanaf daar kan je bijvoorbeeld met de Eigerexpress naar de Jungfaujoch of met de bergbaan naar het bergstation in Männlichen. Met de Winterlaken-card zijn ook de treinen vanaf Interlaken naar de Jungfrauregio inbegrepen.

Het treinsysteem naar en in Zwitserland is ontzettend goed, je zou zelfs kunnen overwegen om vanuit Nederland met de trein naar Interlaken te gaan. Als je gaat voor alleen wandelen en sleeën dan heb je ook een stuk minder gesleep met bagage en is treinen met kinderen heel goed te doen.

We schreven een apart blog over een wintersportvakantie met kinderen met de trein, deze lees je hier.

Waar overnachten?

Wij hebben overnacht in Backpackers Villa Sonnenhof-Hostel in Interlaken. Een mooi en betaalbaar hostel in Interlaken. In Interlaken is daarnaast een ruim aanbod van hotels en appartementen. Interlaken is een mooie, grote plaats met veel vertier. Je vindt er een groot aanbod van restaurants, winkels maar voor tieners zijn er ook uitgaansmogelijkheden. Ook is Interlaken prachtig gelegen tussen het Meer van Brienz en het Meer van Thun.

Vanaf Interlaken is het ongeveer een half uur voordat je in de Jungfrauregio bent. Wij deden dit dagelijks maar de treinreis was zeker geen straf, in tegendeel: we genoten telkens weer van de prachtige uitzichten in de trein.

Winterwandelroutes in de Jungfrauregio: hoe kiezen en welke uitrusting?

In dit blog hebben we een aantal suggesties gedaan voor mooie wandel- en sleeroutes. Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden, een overzicht van alle wandel- en sleeroutes vind je hier op de winterkaart van de Jungfrauregio. Hierop staan skipistes, maar in het paars ook de winterwandelroutes aangegeven en in het roze de slee-pistes.

De winterwandelpaden zijn allemaal heel goed geprepareerd én gemarkeerd met palen met nummers erop. Verdwalen kan bijna niet, maar het is wel handig om een kaart van het gebied mee te nemen. Je kunt hem uiteraard op je telefoon downloaden, maar mocht je geen bereik hebben of je telefoon leeg zijn, dan is een ‘papieren kaart’ heel handig. Deze kaarten kan je gratis krijgen bij de stations van de bergbanen of bij de VVV kantoren in bijvoorbeeld Interlaken, Grindelwald of Lauterbrunnen.

Kom je er niet uit? In zowel Grindelwald en Lauterbrunnen zit een grote VVV waar ze je graag helpen om je wandelroutes uit te stippelen.

Welke uitrusting heb je nodig voor winterwandelen?

De winterwandelpaden zijn allemaal goed geprepareerd, speciale sneeuwschoenen of spikes onder de schoenen zijn niet nodig. Goede bergschoenen of snowboots met een goed voetbed zijn prima. Het is wel handig om een skibroek te dragen, als de sneeuw iets dieper is heb je anders heel snel sneeuw in je schoenen of een natte broek.

Een alternatief voor een skibroek zijn ‘getten’, een soort beschermhoezen die over je schoenen en broek gaan. Hierdoor komt er ook geen sneeuw in je schoenen. Voor onze kinderen hebben we getten van Vaude, deze zijn hier te vinden en makkelijk online te bestellen.

Voordelige(re) skipas als je in Interlaken verblijft en gratis uitrusting voor de kids

Het voordeel van een verblijf in Interlaken is de goed betaalbare Winterlaken-card. Deze kost 40 CHF per dag en 20 CHF per dag voor kids (6-15 jaar). Wil je naar de Jungfraujoch dan moet je 40 CHF bijbetalen. Opgelet, verblijf je niet in Interlaken? Dan betaal je 75 CHF per dag en 45 CHF per dag voor de kids en moet je voor de Jungfraujoch 63 CHF bij betalen. Op dit moment is de CHF vrijwel gelijk aan de Euro.

Zaterdag gratis skiën voor kinderen

Leuk weetje: tijdens het winterseizoen mogen kinderen onder de 16 jaar elke zaterdag gratis reizen en van de bergbanen gebruik maken. Koop je een dagkaart voor volwassenen, dan krijg je 3 kinderdagkaarten gratis. De ski-uitrusting voor de allerkleinsten wordt gratis ter beschikking gesteld in de winkels van Intersport RentNetwork in Mürren of Lauterbrunnen. Meer informatie vind je hier op de website van de Schilthorn.

Tips voor fijn en veilig sleeën

Wij hadden zowel de traditionele houten sleeën als de kuipjes bij ons, de jongste en de oudste vinden de kuipjes prettiger, maar onze middelste vond een houten slee prettiger. Je kan ter plekke ook een slee huren, maar je moet hem terug binnenbrengen op de plek waar je hem gehuurd hebt en dat is soms niet zo handig.

Als je even iets anders gaat doen, maak je geen zorgen over je slee, je kan hem overal aan de kant zetten, wij hebben de onze telkens netjes terug gevonden. Ik zou aanraden de kinderen bij het sleeën een helm op te zetten, want ze halen soms toch een behoorlijke snelheid. Wil je niet aparte skihelmen aanschaffen, kijk dan of je de fietshelmen van de kinderen kunt gebruiken. Ook is een skibroek aan te raden.

Vanaf welke leeftijd alleen sleeën?

Ik denk vanaf 8 jaar ongeveer, maar dit hangt natuurlijk af van je kind en ook van welke slee-piste.

Leukste sleepisten?

Het handigste is om ter plekke te informeren naar de condities van de (slee)pistes, Een ijzige slee-piste is niet leuk, maar als de sneeuw papperig is, dan is sleeën natuurlijk ook niet fijn. Wat ik wel kan zeggen: “Big Pintenfritz” is een van de langste sleebanen ter wereld van maar liefst 11km. Helaas is de wandeling er naar toe eerst nog zo’n 2 uur en daardoor niet geschikt voor kinderen.

Ligging van de Jungfrauregio

Vanuit Utrecht is de Jungfrauregio in Zwitserland circa 850 kilometer.

Meer lezen?

We hebben nog meer tips voor een gave wintersportvakantie met kinderen, kijk hieronder voor meer inspiratie:

Over blogger Joke

Ik ben Joke, getrouwd met Jelle en samen met onze 3 kids (13-12-10) houden we ervan de wereld te verkennen. Ik begeleid ook reizen, dus af en toe ben ik ook zonder mijn gezin op pad, ook heerlijk want dan kan je bv. nog eens een stevigere huttentocht doen. We hebben ook heel wat in Azië gereisd, een trekking gedaan in Nepal, jungletrekkings in Sumatra, Laos.

Ik kan zeggen dat bergen echt onze favoriete bestemming zijn en Zwitseland is onze “first love”, hier is de liefde voor de bergen ontstaan toen ik 17 was. Waar onze kids dol op zijn… touwenparcours en ondertussen ook de eerste via ferrata’s!

Helemaal op de top van de Schilthorn in de Jungfrauregio in Zwitserland.

Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: