Kandersteg met kinderen in Zwitserland, 11x tips voor gave zomeractiviteiten

Kandersteg met kinderen in Zwitserland, 11x tips voor gave zomeractiviteiten

Zwitserland 26 augustus 2022

Naar Kandersteg met kinderen? Dan kom je tijd tekort, want hier is van alles te doen en te beleven. Een wandeling bij de Oechinensee, mountainbiken in het Gasterntal of één van de mooie watervallen bewonderen. Slecht weer? Dan zijn er gelukkig ook voldoende activiteiten in Kandersteg of in de directe omgeving.

In de zomer genoten wij volop van een bezoek aan Kandersteg met kinderen. In dit blog delen we de leukste tips voor zomeractivteiten, waaronder een aantal indooractivtiteiten bij slecht weer.

Kandersteg in Zwitserland, wandelparadijs in het Frutigen-Niedersimmental

Kandersteg ligt in Zwitserland en behoort tot het kanton Berner Oberland. Het bergdorp ligt op 1200 meter hoogte en heeft een prachtig uitzicht op het Blümlisalpmassief. De meeste mensen kennen Kandersteg vooral om de autotrein die vanaf Kandersteg naar Goppenstein gaat.

Ook wij reden voorheen meteen door naar de trein zonder een stop in Kandersteg zelf. Tot afgelopen zomer, toen brachten wij een aantal dagen in kandersteg met kinderen door. Wat waren we verrast door de schoonheid en diversiteit van deze bestemming.

In de zomer is Kandersteg een waar wandelparadijs, maar heeft daarnaast nog veel meer te bieden ook met kinderen.

Kandersteg met kinderen, 11x tips voor gave zomeractiviteiten

Ga jij naar Kandersteg met kinderen? Dan hebben we hieronder, in willekeurige volgorde, een aantal tips voor gave zomeractiviteiten. Onderaan dit blog noemen we ook een aantal suggesties voor indooractiviteiten als het weer een keer tegen zit.

# 1 Kandersteg met kinderen, wandelen bij de Oechinensee

Ga je naar Kandersteg met kinderen, dan is een bezoek aan de Oechinensee eigenlijk wel een ‘must do’. Dit prachtig gelegen bergmeer staat op de lijst van Werelderfgoed van Unesco. Nadeel, het is wel erg toeristisch en vooral bij zonnige dagen kan het daardoor erg druk zijn.

We schreven een apart blog over de Oechinensee met tips voor je bezoek waaronder familiewandelingen, je leest hem hier.

De Oechinensee is een prachtig bergmeer in Kandersteg in Zwitserland.
De Oechinensee is een prachtig bergmeer in Kandersteg in Zwitserland.
Je kunt bij de Oechinensee ook een roeiboot huren.
Je kunt bij de Oechinensee ook een roeiboot huren.

# 2 Wandelen of mountainbiken bij het Gasterntal

Het Gasterntal, wat ons betreft een verborgen pareltje van Kandersteg. Alleen de tolweg (15 CHF) er naar toe is al heel spectaculair. Via tijdsblokken rijd je via een nauwe weg door een nauwe rotsspleet naar dit prachtige dal. Aanrader is een stop bij hotel Waldhaus. Een idylisch berghotel met een grote speeltuin voor de kids. Je kunt hier overigens ook overnachten.

Meer zien van het Gasterntal? Bekijk dan onze reel op ons instagramaccount. Meer informatie over het Gasterntal vind je ook hier op de website van het Gasterntal.

Naar Kandersteg met kinderen dan is een Gasterntal een aanrader, een mooie speeltuin zit bij hotel Waldhaus.
Naar Kandersteg met kinderen dan is een Gasterntal een aanrader, een mooie speeltuin zit bij hotel Waldhaus.
De tolweg naar het Gasterntal is al spectaculair.
De tolweg naar het Gasterntal is al spectaculair.

# 3 Met de luftseilbahn naar de Allmenalp

Een andere ‘insiderstip’ is wat ons betreft de luftsailbahn naar de Allmenalp. In de gondel passen maximaal 8 personen en de weg terug is zelfbediening. Wanneer je vanaf het bergstation terug wilt naar het dalstation moet je zelf instappen, de deur sluiten en bellen naar beneden. De ‘zelfbedieningsgondel’ wordt dan in werking gezet.

De Allmenalp is een prachtige alm en nog niet zo toeristisch. Bij het bergstation is een gezellige berghut met een mooi panoramaterras. Ook starten hier verschillende wandelingen. In de buurt van de Allmenalp is ook een mooie waterval die je kan bezoeken (zie nr. 4 in dit overzicht).

Kandersteg met kinderen, ga dan ook naar de Allmenalp. De kleine Luftseilbahn bedien je op de terugweg zelf.
Kandersteg met kinderen, ga dan ook naar de Allmenalp. De kleine Luftseilbahn bedien je op de terugweg zelf.
Bj het bergstation van de Allmenalp is een gezellig restaurant met prachtig uitzicht.
Bj het bergstation van de Allmenalp is een gezellig restaurant met prachtig uitzicht.

# 4 Kandersteg met kinderen, picknick bij één van de mooie watervallen

In Kandersteg zijn verschillende mooie watervallen, aanrader zijn:

  • Allmenbachfall (goed te combineren met nr. 3 in dit overzicht)
  • Geltenbachfall
  • Wildersigfalle

Naar een waterval is altijd een leuk uitje met kinderen, helemaal met mooi weer en als je er een leuke picknick van maakt.

Meer informatie over alle watervallen lees je hier op de website van Kandersteg.

# 5 Wandelen naar de Arvenseeli op de Sunnbüel

Dit uitje staat bij ons nog hoog op de lijst. De kabelbaan naar de Sunnbüel. Op deze berg is van alles te beleven, een overzicht:

De Godi & Kari familytrail van circa 5 kilometer. Op deze trail gaan de kids op zoek naar de zeven Godi- en Kari-dwergen in het Sunnbüel-gebied. Voor elke gevonden dwerg krijgen ze één of meer letters om een puzzel op te lossen. De letters vormen samen een oplossingswoord. Hebben de kids het woord gevonden, dan kunnen ze bij het Sunnbüel Mountain Restaurant een leuke prijs krijgen.

Naast de Godi & Kari familitrail zijn er ook nog twee andere leuke trails die prima te doen zijn met kinderen. De eerste is de Arvenseeli trail. Deze wandeling gaat naar een mooi bergmeertje met grote grillplaats (hout is aanwezig). De Arvenseeli kan ook worden bereikt met een mountainbuggy. In het (zomer)seizoen kan het zijn dat het meer droogstaat, afhankelijk van de sneeuwval in de winter.

Zowel bij het dal- als bergstation van de Sunnbüel is een gezellig bergrestaurant waar je wat kunt eten of drinken. Voor mooie wandelingen is deze uitstap echt aan aanrader en biedt het een goed alternatief voor de veel drukkere Oechinensee.

# 6 Kandersteg met kinderen, bezoek het openluchtwembad

Lekker weer? Bezoek dan zeker het openluchtzwembad in Kandersteg. Hier is het heerlijk spelen en afkoelen na een lange wandeling. Het zwembad wordt in de zomer verwarmd tot 26 graden en heeft verschillende baden, een glijbaan, duikplanken en een apart peuterbadje.

Meer lezen, zoals prijzen en openingstijden van het buitenzwembad in Kandersteg, kan hier op de website.

# 7 Bezoek de Blausee bij Kandergrund

Wel erg toeristisch maar prima om een dagdeel of avond heen te gaan. De Blausee is een klein meer met helder blauw water met grote vissen erin. De entree is niet zo duur, want met de gastekaart krijg je 50% korting. Er zijn picknickplekken en er is een leuke speeltuin.

We schreven een apart blog over de Blausee, je leest hem hier.

De Blausee is een leuk uitstapje voor een verblijf in Kandersteg met kinderen.
De Blausee is een leuk uitstapje voor een verblijf in Kandersteg met kinderen.
Al gauw zien we de Blausee bij Kandersteg al liggen.
Al gauw zien we de Blausee bij Kandersteg al liggen.

Kandersteg met kinderen in de regen, tips voor indooractiviteiten

Ben je in Kandersteg met kinderen en zit het weer tegen? Dan zijn er in Kandersteg gelukkig ook een aantal leuke binnenactiviteiten. Hieronder een aantal suggesties:

# 8 Tropenhaus in Frutigen

In Kandersteg met kinderen en het regent? Dan kan je je prima vermaken in het Tropenhaus in Frutigen. In het Tropenhaus is een groot aquarium met Steurs, van de eitjes wordt kaviaar gemaakt. Daarnaast is er een grote tropentuin waar kids op een interactieve manier van alles leren over tropische bomen en kruiden.

Meer informatie over het Tropenhaus vind je hier op de website van het Tropenhaus. Wij maakte van ons bezoek ook een reel, deze vind je op ons instagram account.

# 9 Overdekt zwembad Frutigen

Vlakbij het Tropenhaus (zie nr. 8 in dit overzicht) ligt het overdekte zwembad van Frutigen. Geen glijbanen, maar wel 2 zwembaden en een apart peuterbadje. Ook hier vermaak je je prima bij slecht weer.

Meer informatie over het zwembad Frutigen, zoals prijzen en openingstijden lees je hier op de website.

Het overdekte zwembad is een prima uitje met slecht weer.
Het overdekte zwembad is een prima uitje met slecht weer.
Op 20 autominuten ligt het overdekte zwembad van Frutigen.
Op 20 autominuten ligt het overdekte zwembad van Frutigen.

# 10 Kletterhalle in Kandersteg

In Kandersteg is een grote klimhal met een klimoppervlak van 400 vierkante meter en een hoogte van 12 meter. In de klimhal worden eenvoudige tot uitdagende klimroutes aangeboden, van beginners tot professionals. In de klimhal is geen begeleiding. Heb je geen ervaring? Dan kan je vooraf contact opnemen met instructeur Sven Schärer.

Meer informatie over de klimhal in Kandersteg lees je hier op de website.

# 11 Seilbahn museum Schweiz

Tot slot benoemen we het Seilbahn museum in Kandersteg. Het museum van 430 m2 is het enige kabelbaan museum van Zwitserland. In het museum leer je op een interactieve manier van alles over de ontwikkelingsgeschiedenis van de kabelbanen in Zwitserland. Het museum wordt momenteel nog afgebouwd maar is al wel te bezoeken.

Meer informatie over het Seilbahn museum zoals openingstijden en prijzen lees je hier op de website van het museum.

Conclusie, een (tussen)stop in Kandersteg is de moeite waard!

Reis je naar Wallis of verder door naar Italië en neem je daarvoor de autotrein vanaf Kandersteg naar Goppenstein? Dan is een (meerdaagse) tussenstop in Kandersteg echt de moeite waard! De natuur is prachtig en ook met kinderen is hier van alles te doen.

Wij hebben twee dagen in Kandersteg doorgebracht maar dat was eigenlijk te kort om alles te zien. De volgende keer zullen we hier zeker weer één of twee nachten overnachten voordat we de Kandersteg trein zullen nemen.

Prima te combineren met een aantal dagen in Adelboden

Kandersteg is ook prima te combineren met een paar dagen in Adelboden of het iets verder gelegen Lenk in Simmental. Beide regio’s zijn ook zeer kindvriendelijk en prachtig om te wandelen of andere activiteiten te ondernemen. We schreven over beide regio’s een apart blog:

Kandersteg met kinderen, praktische informatie

Enthousiast geworden van al deze activiteiten en wil je ook een bezoek brengen aan Kandersteg met kinderen? Dan hebben wij nog wat praktische informatie voor je, waaronder tips voor overnachten en een tip voor een super leuke pizzeria.

Waar overnachten?

In Kandersteg zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten:

Campings in Kandersteg

Camping Rendez Vous

Deze camping ligt meteen bij het dalstation van de Oechinensee. We zagen veelal seizoensplaatsen en iets hoger gelegen ook kampeerplekken. De camping ligt op zo’n 1200 meter, de omgeving en uitzichten zijn hier prachtig. Deze camping is makkelijk te vinden en te boeken via de ANWB. Gebruik hiervoor het zoekmenu en typ daarin de naam van de camping: Rendez Vous.

De ANWB heeft overigens ook veel andere sfeervolle, kleinschalige campings in de Alpen, deze zijn ook via onderstaande button te vinden.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere campings in Kandersteg, maar met name voor overnachten met een camper. Meer informatie over deze campings vind je hier op de website van Kandersteg.

Vanaf de gondel zien we de camping liggen.
Vanaf de gondel zien we de camping liggen.

Hotels een appartementen

In Kandersteg zijn er diverse hotels en appartementen in verschillende sterrenkwalificaties. Kandersteg leent zich ook prima als tussenstop voor 2 nachten als je naar Wallis of Italie, als je met de autotrein naar Goppenstein gaat. Handig is om wel even de weersverwachting te checken en wellicht te boeken met annuleringsmogelijkheden. Hotels en appartementen zijn te vinden via de website van Kandersteg of hieronder via de button naar booking.com.

Luxe traditioneel Zwitsers hotel met familiekamers

Belle Epoque Hotel Victoria is niet goedkoop, maar wel een prachtig ingericht hotel met familiekamers. Het hotel ligt middenin het centrum, heeft een zwembad met prachtige Engelse tuin en een speelkamer. In de ochtend geniet je van een uitgebreid ontbijt in een evenzo prachtige ontbijtzaal. Wil je meer (video) beelden zien van Belle Epoque Hotel Victoria, bekijk dan even de reel op instagram.

Het Belle Epoque Victoria hotel is typisch Zwitsers en heeft een zwembad en familiekamers.
Het Belle Epoque Victoria hotel is typisch Zwitsers en heeft een zwembad en familiekamers.
Beneden bij het zwembad is ook een grote speelkamer.
Beneden bij het zwembad is ook een grote speelkamer.

Kandersteg met kinderen, waar eten?

In het centrum van Kandersteg zijn er verschillende gezellige restaurants, maar wij hebben heerlijk gegeten bij de Spycher Pizzeria in het centrum van Kandersteg. Je kunt hier je eigen pizza samenstellen die erg lekker was. De bediening is heel vriendelijk en het restaurant heel gezellig ingericht (lekker kneuterig).

Kandersteg heeft een gezellig en sfeervol centrum.
Kandersteg heeft een gezellig en sfeervol centrum met leuke restaurants.
Deze pizzeria vonden we echt een aanrader, je kan zelf je eigen pizza samenstellen.
Deze pizzeria vonden we echt een aanrader, je kan zelf je eigen pizza samenstellen.

Bergbanen

De bergbanen in Kandersteg zijn helaas niet gratis maar met je Gästekarte krijg je vaak wel 20% korting. Heb je een andere Zwitserland pas, zoals de Halbtax dan krijg je ook korting.

Blijf je langer in Zwitserland of het Berner Oberland, dan is het vaak voordeliger om bv. een Regional Pass aan te schaffen. We schreven een apart blog over alle trein- en kabelbaanpassen in Zwitserland, je vindt hem hier.

Ligging Kandersteg in Zwitserland

Vanaf Utrecht is Kandersteg circa 845 kilometer. Ben je op doorreis naar Wallis of Italië dan is een tussenstop in Kandersteg ook echt een aanrader.

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking met regio Lenk, Adelboden en Kandersteg en MySwitserland. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen en eerlijke mening.

Daarnaast kunnen er in dit blog affliate links staan naar samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking maakt via deze links!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: