Soms zijn er regio’s waar je vaker dan één keer komt; Alpe Cimbra is zo’n…
Besparen op je wintersportvakantie? 13 wintersport bespaartips op een rij!
Wintersport bespaartips zijn in deze tijd niet overbodig. Met de hoge brandstofprijzen, gasprijzen en algehele inflatie is een wintersportvakantie met het gezin behoorlijk duur geworden. Gelukkig hebben wij een aantal wintersport bespaartips om je wintersportvakantie met kinderen iets voordeliger te maken.
Wintersport bespaartips: waar kan je op bezuinigen?
Als je wilt bezuinigen is het handig om eerst te weten waar vooral de kosten inzitten bij een wintersportvakantie. Doorgaans zijn vooral de accommodatie en de skipas erg prijzig, maar daarnaast heb je ook kosten voor materiaal, eten en drinken en vervoer.
Bij het overzicht van bespaartips hebben we gekeken naar de grootste kostenposten van een wintersport met kinderen. Of de onderstaande wintersport bespaartips voor jou bruikbaar zijn, is uiteraard wel persoonsafhankelijk. Wil je besparen dan zal je altijd wel concessies moeten doen.
Wintersport bespaartips: de beste tips op een rij:
Hieronder onze bespaartips voor een wintersportvakantie met kinderen op een rij:
# 1 Kies een kleiner skigebied
Over het algemeen geldt, hoe groter het skigebied, hoe duurder de skipassen. Ga je met kinderen op skivakantie, dan zal het voor de kinderen echt niet uitmaken of ze een paar keer dezelfde afdaling maken. Een kleiner gebied is vaak veel voordeliger qua skipas en met kinderen soms ook handig. Deze skigebieden zijn vaak veel overzichtelijker en als de kinderen iets ouder zijn kunnen ze sneller zelf het gebied verkennen.
Kies je voor een kleinschalig en kindvriendelijk skigebied dan zijn er vaak ook speciale familieskipassen die wat voordeliger kunnen zijn. Een aantal kleinschalige skigebieden met vermelding van familieskipassen staat in onze aparte blog over kindvriendelijke skigebieden in Oostenrijk.
# 2 Kies voor een goedkopere bestemming
Een beetje in het verlengde van tip 1; kies voor een betaalbare bestemming. Is het een goede winter met voldoende sneeuw, dan kan je ook prima skiën in een skigebied in Duitsland. Ook kan je denken aan een land als Tsjechië. Ook daar zijn over het algemeen de skivakanties een stuk voordeliger.
Het skigebied Lipno, ten zuidoosten van het Bohemer Woud in Tsjechië is bijvoorbeeld een leuk skigebied voor beginners. Er zijn 14 brede pistes, moderne liften en Kinderskiland Fox-Park. Sneeuwkanonnen zorgen voor genoeg sneeuw en als het Lipnomeer is dichtgevroren, kun je prachtige schaatstochten maken!
Verwacht niet dezelfde wintersport ervaring als in een Oostenrijk, maar het verblijf, eten en drinken en skipas zijn hier vaak wel een stuk voordeliger. Overigens ligt er een Landal Park vrijwel meteen aan de skipiste van Lipno.
# 3 Kies voor een accommodatie verder van de skipiste
Een andere grote kostenpost van de wintersportvakantie is vaak de accommodatie. Doorgaans geldt, hoe dichterbij de skipiste hoe duurder de accommodatie. Kortom, kijk eens naar een accommodatie die iets verder van de piste liggen.
Wel iets meer ongemak, want in de ochtend moet je dan wel met de auto of skibus naar de piste. Gelukkig is de skibus of parkeren bijna overal gratis. Ook is het wat meer gesjouw en dat is met kinderen niet fijn. Je zou kunnen overwegen om een locker bij het liftstation te huren waar je je bagage kan achterlaten.
Benzine en het eventueel huren van een locker kost wel wat extra geld, maar dat heb je snel terugverdiend als je accommodatie een stuk voordeliger is.
Hieronder nog een aantal andere bespaartips ten aanzien van de accommodatie:
- Boek vroeg, soms wel een jaar van tevoren. Dan is er vaak meer aanbod dus grotere kans dat goedkopere accommodaties nog beschikbaar zijn. Vaak worden accommodaties meteen weer gereserveerd voor de ‘vaste gasten’, maar om het jaar valt de voorjaarsvakantie niet gelijk in regio midden, noord en zuid. Grote kans dat je in dat jaar wel wat goedkopere accommodaties kunt vinden.
- Via de lokale VVV kan je vaak meer en goedkopere accommodaties vinden. Google eens op ’tourismus’ en dan de naam van het gebied en je komt op de officiële VVV site. In onze blog verwijzen we daar ook bijna altijd naar. Een ander alternatief is om eens te kijken op Airbnb.
- Misschien kan je samen met een ander gezin of familieleden een accommodatie boeken en de kosten delen. Dit kan soms ook wat goedkoper zijn en het is vaak ook gezellig. Dit laatste is natuurlijk wel echt afhankelijk van je persoonlijke situatie. Heb je één gezamenlijke ruimte dan kan het ook een behoorlijk lawaai worden vooral als het niet helemaal klikt met de kids onderling.
- Misschien eens gedacht aan een andere type accommodatie? Heb je een goede caravan of camper, dan zou je eens kunnen kijken naar de mogelijkheden voor winterkamperen. Ook dit is doorgaans een stuk voordeliger en is op steeds meer plekken mogelijk.
# 4 Leen skikleding of koop tweedehands
Goede skikleding is best duur en kinderen kunnen het vaak maar een seizoen aan. Een duurzamer alternatief is om skikleding te lenen of te kopen via Marktplaats of een tweedehands kinderkledingwinkel. Wil je helemaal besparen, kies dan voor unisex kleding die een ander jaar je andere zoon of dochter weer aan kan. Is de skikleding te klein, verkoop het dan weer op marktplaats of breng het in bij een tweedehands kinderkleding winkel. Vaak krijg je tot 40% van de opbrengst.
Lenen of tweedehands kopen kan uiteraard ook voor ski’s en skischoenen, maar wees daar voorzichtig mee. Skischoenen moeten echt goed zitten en ski’s moeten goed zijn afgesteld. Ga je ter plekke ski’s en schoenen huren, maak dan alvast online een boeking, vaak krijg je dan 5% of 10% korting. Niet veel maar alle beetjes helpen.
# 5 Boek skipassen en skilessen alvast online
Sommige skigebieden geven korting als je online alvast de skipas koopt. Dit geldt bijvoorbeeld voor het skigebied van Snow Space Salzburg, waaronder o.a. Flachau, Wagrain en St. Johann onder vallen. De verschillen tussen online en aan de kassa kopen zijn soms groot. Ditzelfde geldt voor skilessen en materiaalhuur. Belangrijk: check van tevoren wel de annuleringsvoorwaarden.
# 6 Neem je eigen drinken of snacks mee voor op de piste
Een andere wintersport bespaartip is om je eigen drinken of snacks mee te nemen, want helaas is lunchen op de berg ook een stuk duurder geworden. Nou is met je eigen broodje bibberen in de kou niet ideaal, helemaal niet met kids. Gelukkig zijn er steeds meer skigebieden die op de piste locaties aanbieden waar je lekker warm je broodje kan opeten.
Zo is in Flachau het Sunhause op de piste. Hier kan je zelf je eten een drinken nuttigen en kan je heet water krijgen om thee te maken. Er is zelfs een indoor bioscoop voor de kids en een knutselruimte als ze even niet meer willen skiën. Fijn is, dit is alleemaal helemaal gratis!
Een andere optie is om terug te gaan naar je accommodatie om daar te gaan eten. Maar ja, heb je conform tip 3, een goedkopere accommodatie, dan is deze vaak niet meteen in de buurt van de skipiste. Een stevig ontbijt en wat repen voor onderweg kan helpen de grootste trek te stillen en wellicht is een gedeelde lunch dan ook al voldoende.
# 7 Ga je vaker op wintersport, overweeg om (voor jezelf) eigen ski’s en schoenen te kopen
Kopen van ski’s en schoenen voor kinderen is niet heel handig omdat ze nog in de groei zijn. Daarentegen kan het wel de moeite waard zijn om voor jezelf ski’s en schoenen te kopen. Inmiddels betaal je voor het huren van ski’s en schoenen per week al snel zo’n 100 euro per persoon.
Koop je nieuwe ski’s van rond de 400 euro, dan heb je dit dus al vrij snel terugverdiend. Koop daarnaast je ski’s in het zomerseizoen. Er is dan minder vraag en vaak zijn er dan ‘overjarige’ modellen die flink zijn afgeprijsd. Ook kan je je uitgaven van je wintersport benodigdheden alvast een beetje spreiden.
# 8 Bekijk de opties voor alternatief vervoer
Nu de brandstofprijzen behoorlijk hoog zijn, dan je kijken naar alternatief vervoer. In de zomer ging mijn man met onze dochter met de trein naar Zwitserland. Hij betaalde iets meer dan 100 euro voor een eerste klas ticket en onze dochter reisde gratis.
Let op dat je natuurlijk wel minder kan meenemen en het mogelijk wel iets meer gesleep met bagage is. Afhankelijk van je eigen persoonlijke situatie kan het zeker de moeite waard zijn om eens te kijken naar de mogelijkheden.
# 9 Doe je boodschappen in een grote supermarkt of neem houdbare producten mee
Verblijf je in een appartement waar je zelf gaat koken? Dan kan het – afhankelijk van de bestemming – handig zijn om alvast wat boodschappen mee te nemen vanuit Nederland. Koop je toch liever je boodschappen ter plaatse, dan is een grote supermarkt vaak veel voordeliger dan de kleine Spar in het dorp. Kortom, kom je langs een Aldi of Lidl, sla alvast even boodschappen in voor de komende dagen.
# 10 Ga met een groep en verdeel de kosten
Met een groep op wintersport kan niet alleen heel gezellig zijn, maar ook schelen in de kosten. De kosten van de accommodatie kan je delen en soms heeft het ook praktische voordelen. Als opa en oma meegaan kunnen zij wellicht oppassen op de kids en dat scheelt je kinderopvang. Ook kan je wellicht een skipas met elkaar delen, als het ene stel op de kids past en het andere stel gaat skiën.
# 11 Vergelijk pakketreizen waar de skipas al in zit
Meestal is zelf boeken voordeliger, maar dat geldt niet altijd voor skivakanties. Soms kan het voordeliger zijn als je een pakket boekt waar de accommodatie en skipas al in zit. Dit geldt vooral als je graag in een hotel wilt overnachten.
Sunweb en TUI zijn bijvoorbeeld reisorganisatie die zijn aangesloten bij de ANVR en SGR en soms aantrekkelijk geprijsde skivakanties aanbieden, ook voor het gezin. Even een avondje prijs vergelijken kan soms best wat geld besparen.
# 12 Nog niet leerplichtig? Ga buiten het seizoen
We noemen deze tip als een van de laatste, want helaas is dit maar voor weinig gezinnen een mogelijkheid. Maar, mocht je nog niet aan de leerplicht vastzitten, boek dan je skivakantie in het laagseizoen. Dat scheelt je aanzienlijk veel geld voor een accommodatie en skipassen en het is vaak ook nog een stuk rustiger.
# 13 Blijf thuis en ga in de zomer naar de bergen
Misschien een beetje flauw, maar een wintersportvakantie is gewoon niet goedkoop, helemaal niet met kinderen. Zet de kosten op een rij een maak een goede afweging. Is het te duur, sla dan liever een jaartje over. Op je laatste centen naar de sneeuw is voor niemand fijn. Wellicht kan je overwegen om in de zomer naar de bergen te gaan, want dat is mooier (en vaak goedkoper) dan je denkt!
Wintersport bespaartips: heb jij nog een goede tip?
Dit was ons rijtje wintersport bespaartips. Heb jij nou ook nog een goede bespaartip? Laat het ons vooral weten bijvoorbeeld via onze socials en we voegen deze graag toe!
Meer lezen
We hebben veel meer tips voor een gave wintersportvakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:
- Huskysledetocht in Wilder Kaiser in Oostenrijk
- Wilder Kaiser in Oostenrijk: 12x de leukste winteractiviteiten voor gezinnen
- Skigebied Galtür in Oostenrijk, een fijn wintersportgebied voor gezinnen
- Skigebied Flachau in Oostenrijk, een groot en kindvriendelijk skigebied
- Of ga meteen naar alle blogs over wintersport met kinderen