Wintercover_01 Arosa
Skigebied Flachau: een groot én heel kindvriendelijk skigebied in Oostenrijk
Er zijn in skigebied Flachau verschillende gethematiseerde skipistes.

Skigebied Flachau: een groot én heel kindvriendelijk skigebied in Oostenrijk

Oostenrijk 2 oktober 2022

Skigebied Flachau in Oostenrijk hoort tot het gigantische skigebied Ski Amadé en is wat ons betreft een topbestemming voor kinderen én ouders. Tenminste, als je op zoek bent naar een groot skigebied, wat ook kindvriendelijk is. Kindvriendelijke accommodaties vind je onder andere via:

In skigebied Flachau kan je prachtige lange afdalingen maken over brede pistes, terwijl de kids een spannend bospaadje nemen wat parallel aan de piste loopt. Vorig jaar hadden wij een heerlijke wintersportvakantie in Flachau en in dit blog delen we graag onze tips met jullie.

Wil je meteen een impressie van skigebied Flachau? Bekijk dan ons filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Skigebied Flachau, één van de vijf grootste skiregio’s van Oostenrijk

Op zoek naar een geschikt skigebied is voor ons altijd best een uitdaging. Voor mij en de kids vind ik een klein en compact skigebied voldoende, maar manlief wil graag ook langere tochten kunnen maken. Is er een groot skigebied wat ook kindvriendelijk is?

Na een avondje zoeken op internet komen we uit bij het skigebied Snow Space Salzburg in Flachau, Wagrain en St.Johann in Salzburg. Op de website van de regio lees ik dat dit skigebied samen met het aangesloten skiparadijs Flachauwinkl/Zauchensee, tot één van de vijf grootste skiregio’s van Oostenrijk behoort.

In totaal heeft dit skigebied 210 kilometer aan piste, ligt het hoog genoeg voor goede sneeuw én is het kindvriendelijk. We zijn om, we vinden een fijn familiehotel (daarover later meer) en boeken een skivakantie naar deze regio.

Onderdeel van Salzburger Sportwelt

Skigebied Flachau behoort dus tot het enorme skigebied Ski Amade. Dit gebied is weer opgedeeld in 5 regio’s, namelijk:

 • Salzburger Sportwelt
 • Schladming-Dachstein
 • Gastein
 • Hochkönig
 • Grossarltal

Flachau behoort tot de regio Salzburg Sportwelt, deze bestaat weer uit een aantal dorpen, namelijk:

 • Flachauwinkl
 • Wagrain
 • Kleinarl
 • Zauchensee
 • Altenmarkt

De meeste van bovenstaande dorpen zijn skiënd vanuit Flachau te bereiken. Hier op de website van Snow Space Flachau vind je een mooie interactieve pistekaart waarop dit goed te zien is. Verderop in dit blog noemen we de plaatsen waar we zelf naar toe zijn geskied en welke plaatsen fijn zijn voor kinderen.

Een overzicht van alle aaneengesloten skigebieden.
Een overzicht van alle aaneengesloten skigebieden. Copyright: Snow Space Flachau
Skigebied Flachau is een prachtig groot skigebied waar je prachtige tochten kunt skiën.
Skigebied Flachau is een prachtig groot skigebied waar je prachtige tochten kunt skiën.

Sneeuwzeker en een gevarieerd skigebied

Door de vele sneeuwkanonnen maar ook door de hoge ligging kan je in skigebied Flachau perfect skiën van begin december tot aan de paasvakantie.  Het skigebied Flachau heeft een mooie variatie van pisten:

 • 34 kilometer aan blauwe piste
 • 82 kilometer aan rode piste
 • 4 kilometer aan zwarte piste

De pistes in Flachau zijn daarnaast mooi breed en heel goed geprepareerd. De blauwe pistes zijn heuvelachtig en voor D. van net 6 jaar zijn deze prima te skiën. De rode pistes zijn weliswaar wat steiler, maar doordat ze zo breed zijn, gaat D. daar ook probleemloos vanaf. Via grote bochten gaat hij behendig achter Manolito aan, hoewel hij het liefste in een rechte streep naar beneden was geraced.

Wat ook erg leuk is zijn de vele bospaadjes die parallel aan de pistes lopen. D. vindt een brede piste al gauw saai en wil het liefst springen over heuveltjes en ‘racen’ over een smal bospaadje. Ik vind het ideaal dat deze paadjes vrijwel evenwijdig aan de piste lopen, want ik sla deze paadjes liever over maar kan wel D. in de gaten houden.

Skigebied Flachau heeft mooie brede pistes en voor ieder wat wils.
Skigebied Flachau heeft mooie brede pistes en voor ieder wat wils.
Even een stukje 'off piste' over het paadje wat meteen levenwijdig aan de piste loopt.
Even een stukje ‘off piste’ over het paadje wat meteen levenwijdig aan de piste loopt.
Skigebied Flachau heeft leuke bospaadjes, erg leuk voor de kids.
Skigebied Flachau heeft leuke bospaadjes, erg leuk voor de kids.

Met de G-link gondel makkelijk naar Wagrain

Vanuit Flachau kunnen we heel veel mooie tochten maken en ook naar de meeste naastgelegen plaatsen skiën zonder met een skibus te moeten. Met de komst van de G-link gondel in 2013 kan je bijvoorbeeld ook van het middelstation van de “Flying Mozart” naar het overstappunt van de Grafenberg Express I en II.

Alleen al vanwege de mooie uitzichten is deze 6 minuten durende oversteek al een aanrader. We steken de vallei over op maar liefst 232 meter hoogte. Hoogteverschil is er overigens nauwelijks, want het dalstation van de G-Link ligt op 1233 meter en het bergstation op 1240 meter. ”Wow dit is echt hoog mama!” zegt D. terwijl hij met zijn neus tegen het glas staat gedrukt.

De G-Link Wagrain maakt een snelle verbinding mogelijk tussen het middelstation van de “Flying Mozart” en het overstappunt van de Grafenberg Express I en II.
De G-Link Wagrain maakt een snelle verbinding mogelijk tussen het middelstation van de “Flying Mozart” en het overstappunt van de Grafenberg Express I en II.
Prachtige uitzichten!
Prachtige uitzichten!

Welke gebieden in Flachau zijn leuk voor gezinnen?

Tijdens onze wintersportvakantie in Flachau hebben we verschillende tochten geskied, ook naar de omliggende plaatsen zoals eerder in dit blog beschreven. Hieronder noemen we een aantal plaatsen die vooral voor kinderen erg fijn zijn:

Schuttleberg bij Flachauwinkl-Kleinarl

Kunnen je kinderen al wat skiën? Dan zijn de pistes op de Schuttleberg erg leuk. Voor kinderen die al goed een rode piste afkunnen zijn er verschillende ‘funpistes’, zoals een race run of een cross run. Daarnaast is er een Family Run, een route van in totaal 19 kilometer die ideaal is voor kinderen en gezinnen.

De route gaat alleen over blauwe hellingen en brede paden langs 19 stations, waar levensgrote Crazy Dolls staan. Bij elk station hangt een tang waarmee je een deelnamekaart kan inknippen. Hebben de kids alle stations gehad, dan is de kaart vol en kan je bij de kassa van de bergbanen in Flachauwinkl of Kleinarl een beloning ophalen.

In skigebied Flachau is de Family Run is een route van in totaal 19 kilometer, ideaal voor kinderen en gezinnen.
In skigebied Flachau is de Family Run is een route van in totaal 19 kilometer, ideaal voor kinderen en gezinnen.
Er zijn in skigebied Flachau verschillende gethematiseerde skipistes.
Er zijn in skigebied Flachau verschillende gethematiseerde skipistes.

Uitrusten bij het Sun House

Een skivakantie is doorgaans niet goedkoop en soms is het ook fijn als je even ergens warm kan zitten en je eigen meegenomen eten of drinken kan nuttigen. Dat kan bij het Sun House, bij het middenstation in Flachauwinkl tussen de Sunshine Shuttle en de Family Shuttle. Het Sun House biedt de volgende faciliteiten:

 • Kleurhoek met Crazy Dolls kleurplaten
 • Gezellige banken om te relaxen
 • Heet water dispenser voor thee
 • Zonneterras met fijne ligstoelen
 • Droogruimte voor vochtige skischoenen
 • Bioscoop met kinderfilms
het Sun Hause, bij het middenstation in Flachauwinkl tussen de Sunshine Shuttle en de Family Shuttle
het Sun Hause, bij het middenstation in Flachauwinkl tussen de Sunshine Shuttle en de Family Shuttle.
Bij de Shuttleberg draait alles om kids.
Bij de Shuttleberg draait alles om kids.

Zijn je kinderen nog te klein om te skiën, dan kan je dus ook zonder ski’s de lift naar het middenstation nemen en hier vertoeven. Onderaan bij de Shuttleberg, bij Flachauwinkl, is nog een klein kinderland.

Vanuit ons hotel gingen we ook wel eens een ochtend hierheen met onze 2-jarige dochter. Hier eerst even een paar keer voor de fun op de ski’s en daarna mee naar boven naar het Sun House waar ze boven even kon spelen. Let op, dit is geen gondel, dus je kan geen wandelwagen meenemen.

Bij Flachau-Winkl is een klein kinderland.
Bij Flachau-Winkl is een klein kinderland.

Absolut Park in Shuttleberg Flachauwinkl-Kleinarl: grootste funpark van Europa

Bij de Shuttleberg zit ook het grootste funpark van Europa, het Absolut Park. Voor D. was dit nog even een stapje te moeilijk maar het was al heel gaaf om te kijken. In dit funpark van ruim 1,5 kilometer lang zijn maar liefst 100 hindernissen. Onderaan kom je uit bij het ‘Chill house’, een andere overdekte locatie waar je even lekker kunt uitrusten.

Met dit Absolut Park is skigebied Flachau ook erg geschikt voor een skivakantie met tieners die meer ervaren zijn en graag willen freestyle skiën of snowboarden.

Absolut Park is één van de grootste funparks van Europa.
Absolut Park is één van de grootste funparks van Europa.
Er zijn ook voldoende thematische afdelingen.
Er zijn ook voldoende thematische afdelingen.

Zauberteppich Kinderland

In Zauchensee ligt Zauchi’s Kinderland, dit is een kinderland wat voor iedereen toegankelijk is. Er zijn zogenaamde ‘Magic carpets’, een rolband waar de kleintjes makkelijk de licht glooiende heuvel naar boven kunnen. Ook zijn hier diverse skischolen die op deze plek lessen aanbieden.

Het voordeel is dat dit kinderland direct aan de rand van het skigebied ligt en daardoor makkelijk toegankelijk is. In Zauchensee zijn ook diverse kinderhotels in de directe omgeving.

Overigens vonden wij het skigebied tegenover de Zauchensee, op de Lackenkögel echt top. Hier zijn fantastische brede pistes en was het er heerlijk rustig toen wij er waren.

In de verte op de schuine helling ligt Zauchi's Kinderland, dit is een kinderland wat voor iedereen toegankelijk is.
In de verte op de schuine helling ligt Zauchi’s Kinderland, dit is een kinderland wat voor iedereen toegankelijk is.

Wagraini’s Winterwereld

Wagraini’s Winterwereld ligt bij het middenstation van de ‘Rote 8er’ gondelbaan. Hier zijn ‘Magic carnets’, een kinderskicarrousel en tubingbaan. Ook is hier een beginners Snowpark en een dwergenhuisje om even uit te rusten. Ook zijn er een aantal sleepliften en makkelijke oefenpistes.

Op een ochtend blijf ik met onze dochter A. nog even in het hotel als Manolito met D. al een mooie tocht gaan skiën. In de middag parkeer ik de auto bij het dalstation in Wagrain bij de `Roter 8er Gondel’. Vervolgens ga ik naar het middenstation, waar Wagraini’s Winterwereld is gelegen.

Behalve het kinderland, zit hier ook de Franzlalm, een gezellig restaurant meteen aan de piste met een heerlijk groot terras in de zon. Ik vond dit kinderland makkelijker te bereiken omdat er een gondel naar toe gaan. Je kunt dus gewoon je kinderwagen meenemen, kinderen onder de 6 jaar zijn gratis.

Dwergenhaus

Bij Wagraini’s Winterwereld zit ook ‘Dwergenhuis’. Zijn de kleintjes wel klaar met skiën dan is het hier even fijn uitrusten. Er zijn wc’s, heet water om een fles of thee te maken en de kinderen kunnen hier ook schilderen, knutselen en lezen. Toen wij er waren was het Dwergenhuis helaas gesloten i.v.m. de Covid19.

Wagraini's Winterwereld ligt bij het middenstation van de 'Rote 8er' gondelbaan.
Wagraini’s Winterwereld ligt bij het middenstation van de ‘Rote 8er’ gondelbaan met op de achtergrond het Dwergenhuis.
Het kinderland van Wagrain is prima voor een eerste kennismaking in de sneeuw en makkelijk te bereiken met de gondel.
Het kinderland van Wagrain is prima voor een eerste kennismaking in de sneeuw en makkelijk te bereiken met de gondel.

Teufelsweg

We skiën ook de Teufelsweg, een korte thematische skipiste van 280 meter lang. Onderweg komen we langs grotten met daarin de hoofdpersonen uit de sagen uit de regio. De ‘ingang’ is bij de Buchaubahn bij het bergstation in St. Johann – Alpendorf.

De route staat aangemerkt als blauw, voor de kids met korte ski’s prima te doen maar zelf vond ik het even een uitdaging met mijn lange latten en de vele korte bochten en heuveltjes. Meer informatie van de Teufelsweg en hoe hier te komen vind je hier op de website van Flachau Snow Space.

Teufelsweg, een korte thematische skipiste.
Teufelsweg, een korte thematische skipiste.
Teufelsweg, een korte thematische skipiste
Teufelsweg, een korte thematische skipiste.

Skigebied Flachau: skischolen en kinderopvang

In skigebied Flachau zijn voldoende skischolen te vinden. Onze zoon heeft een aantal dagen les gehad bij de skischool in Flachau van Hermann Maier, een prima skischool met Nederlandssprekende skileraren. Meer informatie zoals lestijden en prijzen van deze skischool vind je hier op de website.

Naast deze skischool zijn er in het hele gebied nog tal van andere skischolen. Hieronder wat tips voor het kiezen van een skischool:

 • Check vooral of er Nederlandse skileraren zijn als je dat belangrijk vindt
 • Check vooraf hoe het zit met de lestijden, sommige skischolen bieden ook halve dagen aan maar bij andere skischolen kan je alleen een hele dag skiles afnemen
 • Zijn de kinderen nog echt beginners en moesten ze starten op het ‘kinderland’? Check dan waar deze ligt. Persoonlijk vinden wij het handiger als het kinderland bij het middenstation ligt, want dan kan je er zelf makkelijker heen skiën.
 • Probeer om van tevoren als je skilessen te regelen, soms krijg je vooral of online wat korting en je hebt dan gegarandeerd een plekje (of NL skileraar)

Meer informatie over het totaal aanbod van skischolen vind je hier op de website van Snow Space Flachau.

Kinderopvang

Skilessen starten vanaf circa 3 jaar. Zijn je kinderen jonger, dan kunnen zij vanaf de leeftijd vanaf 10 maanden terecht bij de kinderopvang bij het dalstation in Flachau. Meer informatie hieronder vind je hier op de website van de kinderopvang.

Wij kozen zelf voor een kinderhotel met opvang, dat leek ons voor onze dochter rustiger (was ook zo) en gaf ons ook een prettiger gevoel. Meer informatie hierover vind je onderaan dit blog.

Genoeg andere gave winteractiviteiten in skigebied Flachau

Wil je een keer wat anders dan skiën of zijn niet-skiënde opa of oma mee? In skigebied Flachau zijn ook voldoende andere gave wintersportactiviteiten te doen. We noemen er een aantal:

 • Snowbiken
 • Paardensledetocht
 • Rodelen
 • Winterwandelen

Meer informatie over bovenstaande activiteiten kan je hier vinden op de website van Ski Amadé of de website van Snow Space Flachau.

Groot overdekt zwembad met tal van glijbanen

In Altenmarkt is daarnaast een prachtig mooi zwembad met heel veel snelle glijbanen. Meer informatie en foto’s vind je hier op de website.

Skigebied Flachau is een prachtig groot skigebied én kindvriendelijk.
Skigebied Flachau is een prachtig groot skigebied én kindvriendelijk.

Onze conclusie van een wintersport naar Flachau met kinderen

 • Een groot gebied, maar toch fijne ‘sub-regio’s’ waardoor het ook wel weer compact is
 • Super kindvriendelijk met veel thema pisten, kinderlanden, funparks
 • Goede skischolen waarvan de meeste met ook NL sprekende skileraren
 • Sun hause op de piste waar je lekker warm binnen je eigen lunch kan nemen
 • Wij hoefde niet lang te wachten bij de liften ondanks dat we er waren in de voorjaarsvakantie

Waar verblijven in Flachau?

Tijdens onze vakantie in skigebied Flachau verbleven wij in Kinderhotel Felsenhof. Een heerlijk hotel wat helemaal gericht is op gezinnen. Het hotel heeft o.a. een binnenzwembad, familiekamers en een kinderopvang voor de allerkleinste. We schreven een uitgebreid blog over hotel Felsenhof, je leest hem hier.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Andere hotels en appartementen in Flachau

Naast dit bovengenoemde kinderhotel zijn er tal van andere overnachtingsmogelijkheden. Via de website van Snow Space Flachau of via Booking.com.

Een wintersportvakantie in skigebied Flachau, wat kost dat?

Helaas is een wintersportvakantie niet goedkoop, zo ook niet in skigebied Flachau. Hieronder zetten we wat kosten op een rijtje om je een idee te geven wat je zoal kwijt bent:

Prijzen skipas

Prijs skipas (prijspeil 2023/2024): In het hoogseizoen is een early bird* online gekochte 6-daagse skipas 315 euro per volwassene en 157,50 euro voor een kind (2007-2016) of 236,50 euro voor een ‘jugend’ (2004-2006). Het derde of vierde kind is gratis. Let op, koop je je skipas aan de kassa, dan zijn de tarieven (fors) hoger.

*Let op: tegenwoordig zijn er ook ‘early bird’ tickets verkrijgbaar (vanaf begin oktober), deze zijn het goedkoopste. Kortom, hoe eerder je boekt, hoe voordeliger!

Voor gezinnen zijn er daarnaast ook nog speciale aanbiedingen. Denk aan een speciale pas als je met een peuter / kleuter gaat die nog niet gaat skiën. Meer informatie vind je hier op de website van Ski Amadé.

Prijzen skiles (uitgegaan van skischule Herman Maier)

Een 5-daagse skicursus voor kinderen kost 320 euro per kind (prijspeil 2024) waarbij de kids in de ochtend (10.00-12.00 uur) en in de middag (13.00-15.00 uur) les krijgen in groepjes. Materiaalhuur zit hierbij niet inbegrepen.

Tip: boek je tenminste 30 dagen van tevoren en online de skilessen, dan krijg je 5% korting.

Prijzen skihuur

Voor het huren van ski’s, stokken en schoenen ben je voor 6 dagen circa 80 euro kwijt, afhankelijk van het type skies (economic of premium). Online alvast je ski’s huren kan soms wat voordeel opleveren.

Overige kosten

Daarnaast heb je uiteraard nog de volgende kosten waarvan de meeste erg persoons afhankelijk zijn:

 • Kosten om te overnachten
 • Kosten voor eten / drinken (maar je kunt in skigebied Flachau dus ook in het Sun Hause je eigen eten/drinken nuttigen)
 • Benzine en tol / vignet
 • Reisverzekering met wintersportdekking

Ligging skigebied Flachau in Oostenrijk

Skigebied Flachau is vanaf Utrecht circa 1000 kilometer.

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie::

In dit blog staan affliate links naar onze betrouwbare samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking of aankoop doet via deze links!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: