Wintercover_01 Arosa
Voor het eerst op wintersport met kinderen: 20 tips en een uitgebreide paklijst

Voor het eerst op wintersport met kinderen: 20 tips en een uitgebreide paklijst

Winter 15 oktober 2022

Ga je voor het eerst op wintersport met kinderen? Dat is echt wel even anders dan met z’n tweeën. Met input van onze bloggers en andere gezinnen hebben we 20 handige tips als je voor het eerst op wintersport met kinderen gaat.

‘Mam, ik moet plassen’

Daar staan we dan, voor mijn gevoel heb ik er al een marathon opzitten. Zweet klotst onder mijn oksels. Het ontbijt duurde net wat te lang en voordat we alle ski’s en kids in de auto hadden was het veel later dan gepland. Een huilend kind op de achterbank, speen vergeten. Aangekomen bij de skilift blijken we niet de enige te zijn. Help, de skiles begint zo!

Alle parkeerplaatsen dichtbij staan vol, ‘op P3 kunt u nog parkeren’. Zo gezegd, zo gedaan. Mijn eigen ski’s op mijn schouder, een paar kinderski’s onder de ene arm en onze kleinste op de andere arm. Manlief haast zich met de oudste naar de kassa voor de skipassen, waar natuurlijk een enorme rij staat.

Maar we zijn er, we made it! We stappen bijna in de gondel. Nog net op tijd voor de eerste skiles, maar dan…. ‘Mam, ik moet plassen.’

Voor het eerst op wintersport met kinderen, best stressvol

Deels herkenbaar? Of misschien je grootste nachtmerrie bij de gedachte aan je eerste wintersport met kinderen? Het komt goed, wij hebben 20 tips voor een eerste skivakantie met kinderen op een rijtje gezet. Met deze tips ga jij een stuk meer ontspannen op skivakantie, want met kids op wintersport is hartstikke leuk!

20 tips voor een eerste wintersport met kinderen

Om jullie eerste wintersport met kinderen een beetje relaxter te maken hebben we 20 handige tips op een rijtje gezet. In willekeurige volgorde gaan we ze langs, let’s go!

1: Heb realistische verwachtingen

Ok, we beginnen maar meteen met een tip die je misschien liever niet wilt horen. Voor het eerst op wintersport met kinderen is gewoon heel wat anders dan met zijn tweeën. Dus, stel je verwachtingen bij en heb geduld. Na twee dagen skiles is je kleine helaas niet nog meteen wereldkampioen skiën, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

Dagtochten zitten er voorlopig even niet in. Ook niet als je kids op les zijn, want je zit gebonden aan de lestijden en je wilt toch graag een beetje in de buurt blijven, althans ik wel. Zijn je kids nog jong en gaan ze net skiën? Dan is je eerste wintersport misschien meer winterfun. Niet alleen skiën maar ook sleetje rijden, sneeuwballen gooien of een sneeuwpop maken hoort erbij.

Wil je wel lange tochten maken, maak dan vooraf alvast goede afspraken met je wederhelft over wie wanneer ‘de hort op kan’ en meters kan maken.

2: Begin pas met skiën als ze er aan toe zijn

Hoe oud moet je kind zijn om te kunnen starten met skiën? Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van je kind, maar om te mogen starten in een skiklas moet je kind vaak 3 jaar oud en zindelijk zijn. Eerder beginnen heeft weinig zin, want ook de spierkracht van de kleintjes is dan nog onvoldoende ontwikkeld.

Het ene kind is het andere niet. Bekijk zelf of je kind er aan toe is om te starten met skiën en begin heel rustig. Voor een kleuter die net leert skiën is twee uurtjes echt al meer dan genoeg. Skiën is vermoeiend en het belangrijkste is dat je kind er plezier in houdt. Neem geregeld een pauze, even een warme chocomelk in een berghut doet wonderen.

Het kinderland van Wagrain is prima voor een eerste kennismaking in de sneeuw en makkelijk te bereiken met de gondel.
Het kinderland van Wagrain is prima voor een eerste kennismaking in de sneeuw en makkelijk te bereiken met de gondel.

3: Kies voor een professionele skischool

Als je zelf geen gediplomeerd skileraar bent kies dan altijd voor een professionele skischool waar je kind leert skiën. Als je kind 18 jaar is en goed en veilig moet leren autorijden kies je toch ook voor een erkende autorijschool? Dat is met skiën eigenlijk niet anders. En…. al kan je zelf nog zo goed skiën, iets aanleren is echt wel een vak apart.

De meningen over deze tip zullen vast verdeeld zijn maar lesgeven tijdens de corona viel mij persoonlijk ook best tegen. Kortom, wil je het ook vooral gezellig houden, kies dan voor een skischool en niet voor zelf ‘lesgeven’.

Een professionele skischool is doorgaans beter dan zelf lesgeven.
Een professionele skischool is doorgaans beter dan zelf lesgeven.

4: Kies een kindvriendelijk skigebied

Aangezien je dus hoogstwaarschijnlijk geen enorme tochten gaat maken (zie tip 1), is een enorm skigebied niet persé nodig bij een eerste wintersport met kinderen. Wij deden dat pas toen onze zoon verantwoord blauwe en rode afdalingen kon skiën. De skipassen van de wat kleinere skigebieden zijn vaak ook een stukje goedkoper.

Het ene skigebied is daarnaast meer gericht op gezinnen dan het andere skigebied. Heeft het skigebied bijvoorbeeld een skischool met Nederlands sprekende skileraren? Is er een leuk kinderland? Zijn er andere leuke wintersportactiviteiten anders dan alleen skiën?

Frankrijk heeft mooie kindvriendelijke skigebieden, maar de skilessen zijn eigenlijk alleen maar in het Frans of Engels. Je moet je afvragen of dat handig is als je kids nog jong zijn en voor het eerst naar skiles gaan.

Wilder Kaiser vonden wij een heel kindvriendelijk skigebied voor gezinnen.
Wilder Kaiser vonden wij een heel kindvriendelijk skigebied voor gezinnen.

Waar moet je opletten en welke regio’s zijn kindvriendelijk voor een eerste wintersport met kinderen?

We hebben een uitgebreid blog geschreven over kindvriendelijke skiregio’s in Oostenrijk en Zuid-Duitsland, deze lees je hier. Ga je zelf op zoek, houdt dan rekening met de volgende zaken:

Waar ligt het kinderland?

De allerkleinste en beginnende skiërs starten hun eerste skivaardigheden op het ‘kinderland’, een oefenweide met vaak leuke speelelementen. Het kinderland kan gelegen zijn bij het dalstation, middenstation of bij het bergstation.

Wij vinden het handiger dat het kinderland van de skischool bij het midden of bergstation is gelegen. Je hoeft dan als ouder niet helemaal de dalafdaling te nemen om je kind weer op te halen. Persoonlijk vind ik het gevoelsmatiger ook wat fijner om in de buurt te zijn.

Het je meerdere kids, waarvan de ene nog in het kinderland zit (of misschien zelfs op de opvang) en de andere al ‘de berg op kan’, kijk dan goed of deze locaties bij elkaar zitten. Moet je je ene kind ophalen bij het dalstation en de ander bij het middenstation is dit niet heel handig.

In Ehrwald konden we onze kleinste bij het middenstation naar de kinderopvang brengen wat aan de piste lag en 50 meter verderop onze oudste afzetten voor zijn skiles, dat was ideaal. Ook konden we in die 2,5 uur tijd best aardig wat skiën, omdat we dus niet weer helemaal de dalafdaling hoefde te nemen om ze weer op te halen.

Zijn er Nederlandssprekende skileraren?

Gaat je kleine voor het eerste op skiles dan is dat natuurlijk super spannend. Het is dan fijn als er Nederlandssprekende skileraren zijn. Ook zijn er in zo’n groep altijd vaak andere Nederlandse kindjes. Dit maakt het voor je kleintje soms net iets minder spannend.

Zijn er ook leuke andere winteractiviteiten?

Het belangrijkste is dat je kids er plezier in hebben en houden. Het is fijn om een skidag af te wisselen met andere leuke winteractiviteiten. Kijk of het skigebied ook een leuke rodelbaan heeft of misschien is er een leuk overdekt zwembad in de buurt? Het is fijn om een alternatief te hebben als je kleintje een keer echt niet wil skiën.

In de Wilder Kaiser gingen we een mooie winterwandeling maken met een Lama.
In de Wilder Kaiser gingen we een mooie winterwandeling maken met een Lama.

5: Koop je skipas alvast online en kijk of er een familiepas is

Tegenwoordig is het bij de meeste skigebieden mogelijk om alvast online een skipas te kopen en dat scheelt vaak tijd én geld. Online en in de voorverkoop zijn de skipassen namelijk vaak wat voordeliger en het scheelt natuurlijk wachttijden bij de kassa van de skilift. Geen idee hoe het met jullie kids is gesteld, maar die van ons zijn geen kampioen in lang wachten. Fijn als je dus niet in de rij hoeft te staan.

Verblijf je in een (kinder)hotel, dan kan je vaak ook al de skipassen in het hotel kopen. Vergeet niet de skipassen naderhand weer in te leveren, op de meeste skipassen zit een borg die je terugkrijgt als je je skipas weer inlevert. Daarnaast zijn er vaak ook speciale familieskipassen, die soms ook wat voordeliger zijn. In het overzicht van kindvriendelijke skiregio’s in Oostenrijk, hebben we de skipasprijzen erbij vermeld.

Tip: Maak ook een foto van de skipassen en sla deze op in je telefoon. Mocht je je skipas kwijtraken, dan kan je hiermee naar de kassa en hopelijk een nieuwe ontvangen.

6: Regel je skilessen van tevoren

Net zoals de skipassen, kan je vaak ook de skilessen al van tevoren boeken. Zo ben je verzekerd van een plekje en hoef je dit niet ter plekke meer te regelen. Dit is met name in drukke perioden, zoals kerst- en de voorjaarsvakantie, erg aan te raden.

Je kunt je skilessen online reserveren en alvast een inschatting maken in welke groep je kind kan worden geplaatst, mocht hij/zij al wat ervaring hebben. Meestal is het zo, dat je kind op de eerste dag even moet ‘voorskiën’, waarna de skileraar bepaalt in welke groep je kind wordt geplaatst. Geen ervaring, kan kies je voor de beginnersgroep.

7: Neem alvast wat lessen op een indoorskibaan

Een skivakantie is doorgaans niet goedkoop. Het is heel zuur als je in de sneeuw staat met huilende kinderen die écht niet willen skiën. Gelukkig kan je in de voorbereiding toch al een hoop doen om het maximale uit je wintersport met kinderen te halen.

We zullen hier binnenkort nog een apart blog over schrijven, maar tippen nu alvast over een paar lessen op een indoorskibaan of ‘rolband’. Hier kunnen je kids alvast wennen aan het dragen van skischoenen en ski’s en raken ze vertrouwd met vallen en opstaan en de bekende ‘pizzapunt’.

Nieuwe blogs niet missen? Volg ons dan op onze socials, daar delen we nieuwe blogs én insidertips die niet altijd op de website komen.

Vooraf een paar lessen op een indoorbaan kan best handig zijn.
Vooraf een paar lessen op een indoorbaan kan best handig zijn.

8: Kijk alvast wat filmpjes met je kind over het skiles en de skiregio

Een andere tip qua voorbereiding is om alvast samen met je kind filmpjes te kijken van het skigebied en over skiles. Misschien kan je niet meteen een filmpje vinden over de skiles in de regio waar jullie heen gaan, maar een algemeen filmpje over skiles is ook al prima.

Bekijk hoe het allemaal gaat en bespreek de punten die je kind misschien spannend vindt. Het is natuurlijk een beetje ‘aanvoelen’, want als je er teveel aandacht op gaat vestigen werkt het wellicht juist averechts.

9: Zorg voor een goede ski-uitrusting

Ga je voor het eerst op wintersport met kinderen? Dan is een goede skiuitrusting voor jezelf en voor je kids essentieel. Als de kinderen het koud krijgen of juist te warm hebben, is de lol er vaak snel vanaf.

Wat heb je nodig voor een eerste wintersportvakantie met kinderen?

Hieronder noemen we vooral de ski-uitrusting, maar we schreven een apart blog met een hele uitgebreide paklijst voor een wintersport met kinderen, je leest hem hier.

Wat neem je mee voor het skiën in zijn algemeen?

  • Ski’s, schoenen, stokken en een helm
  • Ski jas, skibroek, waterdichte handschoenen
  • Thermokleding
  • Goede skisokken
  • Skibril / goggle (geen normale zonnebril met ijzeren pootjes, daarmee mag je vanuit veiligheid vaak niet deelnemen aan skilessen)
  • Buff (geen sjaal, die kan verstrikt raken en is gevaarlijk)
  • Lippenbalsem
  • Zonnencréme
  • Handwarmers als het echt koud is / wordt
  • Mogelijk een FFP2 mondmasker (mits maatregelen van kracht)

Daarbij nog wat aanvullende tips wat betreft de ski-uitrusting;

Herkenbaarheid door een felle kleur skibroek of helmcover

Soms is het lastig om je kind te herkennen tussen alle andere kinderen in de skiklas. Kies dan voor een felle skibroek of helm, zodat je je kleintje makkelijk terug kunt vinden. Je hebt bijvoorbeeld ook leuke covers voor over de skihelm heen.

Geen ski-overal maar een aparte skibroek en ski-jas

Daarnaast kiezen wij altijd voor een aparte skibroek en aparte ski-jas en geen skioveral uit één stuk. Waarom niet? Ga je in de voorjaarsvakantie dan kan de temperatuur al best hoog zijn, helemaal als de zon gaat schijnen. Kids krijgen het dan al snel warm. Een aparte jas kan je makkelijk uitdoen, met een skioverval is dat lastiger. De mouwen bungelen dan over de grond en worden vies en nat. Niet alleen in de sneeuw maar vaak ook in het toilet….

Lenen, tweedehandsbeurs of ‘groeideals’

Qua kleding is het handig om te lenen van familie of vrienden. Ook staat marktplaats vol met skikleding die prima nog een tweede ronde mee kan. Dat scheelt geld en het is ook nog duurzaam ook. Qua materiaal is het ook handiger om te huren, of maak – als je liever wilt kopen – gebruik van ‘groeideals’, zie tip 15 in dit overzicht.

Wat heb je nodig tijdens de skiles?

Tijdens de skiles heb je een ski-uitrusting nodig, bestaande uit ski’s, skischoenen, helm en een goede ski-jas, skibroek, handschoenen en skibril. De allerkleinste gebruiken vaak nog geen skistokken. In de zak van de ski-jas komt de skipas (als ze die al nodig hebben) en een briefje met daarop de gegevens van jou/jullie als ouders. Meestal krijgen de kinderen dit ook wel van de skischool.

Zorg daarnaast voor een kleine flacon zonnebrandcrème en een goede lippenbalsem. Een klein snoepje in de zak is soms ook fijn, hoewel sommige skischolen dat liever niet willen omdat andere kinderen dat niet hebben. Misschien beter om het snoepje te bewaren voor na de skiles, dat geeft gelijk een beetje extra motivatie.

Wat neem je als ouder zelf mee voor na de skiles van je kind?

Je eerste skiles van je kind zit erop. Opluchting, waarschijnlijk nog meer bij jou dan bij je kind. Maar het is natuurlijk ook een hele prestatie. Je kleine meid of man zomaar even weg van papa en mama, in een hele nieuwe omgeving en met kindjes die hij of zij nog niet of nauwelijks kent.

Kortom, een beloning voor je kind is zeker op zijn plaats. Ik nam wel eens een medaille mee, zo’n simpele van de action. Maar soms is een mooie sticker al voldoende. Je kunt ook een papier met een aantal vakjes maken en dan elke skidag een sticker plakken. Je kleine skiër heeft dan ook wat meer een idee hoeveel skidagen / skilessen er nog komen. Alle vakjes vol? Dan zitten de skilessen erop en volgt er natuurlijk een mooi kadootje of de gouden medaille!

Verder is je kind na de skiles misschien hongerig geworden, een eerste keer skiën kost best wat energie. Zorg ervoor dat je iets van een reep, wat drinken of kleine snack bij je hebt om de ergste honger te stillen.

Wat neem je mee voor andere wintersportactiviteiten?

Ga je nog sleeën of winterwandelen? Denk dan ook aan goede snowboots of bergschoenen. Als je een goede skibroek hebt, kan je de ‘binnenste broekspijp’ over je schoenen doen zodat er geen sneeuw in komt. Je kunt ook kiezen voor een goede softshellbroek in combinatie met getten, een soort van kappen die over de instap van je schoeisel kunt dragen waardoor er geen sneeuw in je schoenen komt.

Extra set handschoenen of een skibroek

Aan het shoppen op Marktplaats? Kijk of je meteen een tweede set kunt aanschaffen. Kinderen spelen veel in de sneeuw en dan kan de beste skikleding toch nat worden, net zoals handschoenen. Een reservepaar handschoenen en een tweede ski-jas en/of skibroek zijn dan geen overbodige luxe. In de tussentijd kan de andere set weer drogen.

Een rode skibroek valt goed op!
Een rode skibroek valt goed op!

10: Kies voor een accommodatie aan de piste of zorg dat je kunt parkeren bij skilift

Deze tip hangt een beetje samen met tip 2 over een kindvriendelijk skigebied. Behalve het skigebied is een accommodatie natuurlijk ook belangrijk om over na te denken. Dit is uiteraard afhankelijk van je eigen wensen en budget.

Met jonge kinderen, waarvan er één misschien nog te jong is om überhaupt te skiën, vinden wij een kinderhotel ideaal. Zo’n hotel is helemaal ingesteld op gezinnen en na het skiën staat echt alles voor je klaar. Je hoeft je niet meer druk te maken over eten, drinken of boodschappen doen. Je verblijft doorgaans o.b.v. volpension, dus na een intensieve dag skiën kan je echt even relaxen.

We schreven een apart blog over kinderhotel Felsenhof in Flachau en kinderhotel Ballunspitze in Galtür, je lees ze hier.

Nadeel, kinderhotels zijn – vooral in het hoogseizoen – flink aan de prijs. Een alternatief is een goedkoper hotel of een appartement waar je zelf kunt koken. Bedenk dan in Nederland alvast wat je gaat koken en kies voor maaltijden die snel klaar zijn. Een lekkere pasta gaat er vaak goed in bij kleintjes en is snel klaar.

Neem daarnaast alvast boodschappen mee uit Nederland (mits je nog ruimte over hebt in de auto), zo hoef je na een skidag niet meer naar de supermarkt en kan je die tijd gebruiken om misschien even met elkaar iets andere te gaan doen. Geloof mij, dat is voor iedereen een stuk leuker dan chagrijnig door een supermarkt die ook nog eens knetterdruk is.

Hotel Felsenhof, een heerlijk kinderhotel in Flachau in Oostenrijk.
Hotel Felsenhof, een heerlijk kinderhotel in Flachau in Oostenrijk.

Welke accommodatie je ook kiest, houdt in ieder geval rekening met:

1 Ligt de accommodatie aan of in de buurt van de skipiste? Dat is fijn, zijn de kids moe, dan kan je snel terug naar je accommodatie. Of, als je wilt ‘afwisselen’ met je eventuele partner, dan ben je ook niet teveel tijd kwijt aan reistijd van en naar je accommodatie.

2 Kies je voor een accommodatie wat verder van de piste (want dat is doorgaans een stuk goedkoper), kijk dan of je bij de skipiste makkelijk kunt parkeren. Met kids heb je echt ongelooflijk veel te sjouwen, dus een eind lopen vanaf een parkeerplaats is niet fijn. Lukt dit niet, check dan tip 11 in dit overzicht, misschien is dat een goed alternatief.

3 Een optie, maar wat ons betreft wel de miste van deze drie, is de skibus. Check of er voor de deur een skibus gaat, die je gezin meteen voor de skilift kan afzetten. Als je kinderen al wat ouder zijn en hun eigen ski’s kunnen dragen is het wel te doen. Zijn je kids nog een stuk jonger, dan is het niet altijd ideaal. De skibussen zijn – vooral in het hoogseizoen – behoorlijk druk en met kleintjes is dat dus best een uitdaging. Ook ben je natuurlijk minder flexibel qua tijden.

11: Laat je afzetten bij de skilift of gebruik lockers

Deze tip is een beetje in het verlengde van tip 10. Voor het eerst op wintersport met kinderen is vooral een uitdaging qua ‘sjouwen’. Dus probeer dat zoveel mogelijk te voorkomen. Is je accommodatie niet dichtbij de skipiste, is er geen parkeerplek in de buurt of een skibus die je kunt afzetten? Rij dan met je eigen auto naar de skilift maar zet alvast je partner, kids en bagage af bij de skilift.

Het scheelt alleen niet een hoop gesjouw, maar het gaat doorgaans ook een stuk sneller. Een andere optie is een locker huren bij het dalstation. De meeste skigebieden hebben tegenwoordig afsluitbare lockers die je per dag kunt huren. Er is een omkleedmogelijkheid en je kunt je hele ski-uitrusting achterlaten. De meeste lockers hebben een verwarmingselement, dus de volgende dag heb je ook heerlijk warme skischoenen.

Een locker huren kost vaak een paar euro per dag, maar daardoor geen gesjouw en lekker op de eigen comfortabele snowboots naar de auto of skibus in, ideaal!

Lockers zijn super handig en scheelt veel gesjouw bij een eerste wintersportvakantie met kinderen.
Lockers zijn super handig en scheelt veel gesjouw bij een eerste wintersportvakantie met kinderen.

12: Ga samen met een ander gezin of neem opa of oma mee

Niet voor iedereen weggelegd, maar misschien zou je eens kunnen overwegen om opa of oma mee te nemen. Wellicht willen zij ook af en toe op de kleintjes passen of ’s avonds alvast koken als jullie terugkomen van een dagje skiën.

De meeste skigebieden hebben ook mooie winterwandelingen, dus als opa en oma zelf niet meer op de latten staan, kunnen zij zich op die manier ook zeker vermaken. Voor wandelaars zijn er vaak speciale wandelpassen, die doorgaans wat voordeliger zijn dan de reguliere skipassen.

Ook zou je kunnen overwegen om samen met een ander gezin te gaan. Voordeel is dat de kinderen misschien samen in een skiklas kunnen, waardoor het al wat meer vertrouwd is. Ga je met meerdere gezinnen dan zou je ook kunnen overwegen een privéleraar te nemen en de kosten samen te delen. Hierdoor ben je wat flexibeler, want met een privéleraar heb je wat meer keuze qua lesdagen en tijden.

Ook hiervoor geldt dat het verstandig is om dit al van tevoren te boeken, zeker in het hoogseizoen en je een Nederlandssprekende skileraar wenst. Ook dit maakt een eerste wintersportvakantie met kinderen een stuk relaxter.

13: One2track, weet waar je kind is

Nu onze zoon al wat ouder is en met de skiklas echt ‘de berg opgaat’ om te gaan skiën, doe ik altijd zijn One2track horloge om of in zijn jaszak. Op dit GPS horloge kan je precies zien waar je kind is. Ook kan je je kind bellen en hij jou. Ik vind dat persoonlijk heel fijn.

Afgelopen winter waren we in Ehrwald en op een gegeven moment belde de skimeester dat D. was gevallen en eigenlijk niet meer verder wilde. Het was vrij lastig om in het Duits te horen waar ze precies zaten, maar doordat D. zijn One2track horloge om had, wisten wij toch waar hij was. Gelukkig viel het mee en wilde hij na een knuffel weer gauw verder skiën. Ook na de les vind ik het handig dat D. altijd even zelf kan bellen waar hij is.

14: Voor de eerste keer op wintersport met kinderen? Check je verzekering!

Ga je voor het eerste op wintersport met kinderen? Denk dan ook aan een goede reisverzekering. Vaak moet je voor een wintersport aanvullende dekking hebben, dus verstandig om dat nog even goed te checken. Helaas kan er altijd een ongeluk(je) gebeuren en de kosten daarvan kunnen fors oplopen. Erg fijn als je ter plekke niet voor verassingen komt te staan.

15: Bespaar op je wintersport en maak gebruik van ‘groeideals’

‘Groeideals’, ik had er nog nooit van gehoord, maar het schijnt dat dit in wintersportwinkels een bekend fenomeen is. Als je geen skimateriaal zoals ski’s, skischoenen, stokken en een helm wilt huren, dan kan je dit ook kopen. Het probleem is dat je het waarschijnlijk maar één seizoen kunt gebruiken, omdat je kind gegroeid is en het materiaal niet meer passend is.

Vandaar de ‘groeideals’ die sommige wintersportwinkels aanbieden. Je betaalt dan per jaar een vast bedrag en daarvoor krijgt je kind steeds nieuwe of 1x gebruikte ski’s en skischoenen die passend zijn bij de maat en lengte van je kind.

Zo heb je ieder jaar een andere, veelal nieuwe, set met goed materiaal en hoef je nooit in de rij bij de verhuur in Oostenrijk. De eigenaar van de wintersportwinkel in Nederland weet vaak ook precies wat je kind nodig heeft. Je hebt dan toch ‘eigen’ goed onderhouden topmateriaal. Een nadeel is wel dat je een skibox op de auto nodigt hebt en thuis de opslag van het materiaal hebt.

Meer bespaartips? We schreven een apart blog met 13 tips om te besparen op je skivakantie, je leest hem hier.

Voor het eerst op wintersportvakantie met kinderen is ook nadenken over kopen of huren van materiaal.
Voor het eerst op wintersportvakantie met kinderen is ook nadenken over kopen of huren van materiaal.

16: Vergeet je kind niet in te smeren met zonnebrand

Ook al is het bewolkt, vergeet je kind niet in te smeren met zonnebrand. Hoog in de bergen is de zon fel en juist kinderen verbranden sneller dan je denkt. Kortom ga je voor het eerst met kinderen op wintersport, zorg dan ook voor een goede bescherming en vergeet je kleintje niet in te smeren.

17: Eerst plassen!

Heb je net je kind zijn of haar hele ski-uitrusting aangedaan, komt daar de opmerking ‘mam, ik moet plassen’. Zorg ervoor dat je je kind altijd eerst laat plassen voordat je hem of haar aankleed en naar de skiles brengt. Ook al geeft je kind zelf aan niet te hoeven, zet hem of haar toch even op de wc. In de meeste gevallen volgt er toch een kleine of soms grote boodschap.

18: Monteer een fietsbel aan je skistok

Kunnen je kids al redelijk zelfstandig skiën dan is dit nog een hele handig en praktische tip. Monteer een fietsbel aan je skistok. Klinkt een beetje gek, maar als je samen gaat skiën in drukke periodes zoals de voorjaarsvakantie zorgt dit ervoor dat je elkaar niet kwijtraakt.

19: Niet dwingen, willen ze echt niet dan misschien dag erop wel

Plezier moet echt voorop staan, hoe meer je kids gaat dwingen om te skiën hoe lastiger het zal worden. Bouw het langzaam op en probeer het vooral leuk te houden. Onze dochter was 2 jaar toen ze even op de skies mocht staan in de sneeuw. Dat vond ze prachtig, maar na haar 2e ‘afdaling’ had ze er genoeg van. Daarna was het gewoon sneeuwballen gooien en sleetje rijden.

Zijn je kids iets ouder dan kan je misschien een leuke beloning in het vooruitzicht stellen. Tussen de middag frietjes eten of ’s avonds een leuke tekenfilm kijken. Dat verkleint al behoorlijk de kans op een drama bij de skiles.

Een keertje geen zin om te skiën, dan is rodelen een leuk alternatief.
Een keertje geen zin om te skiën, dan is rodelen een leuk alternatief.

20: Voor het eerst op wintersport met kinderen? Zorg dat je zelf ook uitgerust bent.

Voor het eerst op wintersport met kinderen is best intensief. Geduld is het toverwoord. Dat lukt alleen als je zelf ook goed uitgerust bent voordat je op wintersportvakantie gaat en tijdens de wintersport zelf. Kortom, probeer – in hoeverre dat mogelijk is – dus uitgerust op vakantie te gaan. Een hele nacht doorrijden en gebroken je wintersportvakantie beginnen is voor niemand fijn en heb er vrede mee dat je tijdens je wintersport misschien ook al om 21.30 uur in bed ligt.

Voor het eerst op wintersport met kinderen, nog even dit:

We hopen dat bovenstaande tips je helpen als je voor het eerst op wintersport met kinderen gaat. Natuurlijk zijn alle tips heel persoonsgebonden en situatie-afhankelijk. Sommige tips zullen misschien voor jou goed werken maar voor andere niet.

Heb je zelf nog een gouden tip voor gezinnen die voor het eerst op wintersportvakantie met kinderen gaan, dan horen we het graag.

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een gave wintersportvakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: