Treinpassen in Zwitserland: welke zijn er en hoe kies je de juiste?
Een prachtige treinrit is naar de Jungfraujoch.

Treinpassen in Zwitserland: welke zijn er en hoe kies je de juiste?

Zwitserland 6 augustus 2022

Treinpassen in Zwitserland zijn vaak een stuk voordeliger dan het kopen van reguliere ‘losse’ kaartjes voor treinen, bussen, boten en bergbanen. Vooral als je met kinderen reist kan een treinpas veel geld besparen. Alleen zijn er heel veel passen en zie je soms door de bomen het bos niet meer. Geen paniek, in dit blog geven we je duidelijkheid!

Treinpassen in Zwitserland, veel voordeel in de zomer

In dit blog een overzicht van de beste kortingspassen voor treinen, boten en bergbanen in Zwitserland. Ook geven we tips om uiteindelijk een juiste keuze te maken voor een pas die echt bij jou past en je voordeel oplevert.

In dit blog gaan we eerst in op de passen voor met name de trein, bus en boot. Vervolgens gaan we specifiek in op regionale passen en in de toeristische regio Jungfrau (Berner Oberland). Onderaan het blog geven we ook tips voor regio’s die al gratis passen voor de kabelbanen aanbieden.

We starten met het belangrijkste; hoe kies je de juiste pas?

Hoe kies je de juist treinpas in Zwitserland?

Er zijn heel veel treinpassen in Zwitserland, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Voordat we in dit blog alle passen op een rijtje zetten, is het handig om eerst te weten hoe je de juiste kiest. Bij het kiezen van de juiste treinpas moet je eerst de volgende vragen voor jezelf beantwoorden:

1 Wat wil je doen en waar wil je heen?

Om te bepalen welke pas het beste bij je past en je dus het meeste voordeel gaat opleveren moet je eerst voor jezelf bepalen wat je wilt gaan doen en waar je heen wilt.

Reizen in heel Zwitserland of alleen in de regio?

Wil je bijvoorbeeld door heel Zwitserland reizen of een aantal steden bezoeken, dan is het handig om een landelijke pas aan te schaffen, zoals de Swiss Travel Pass of de Half Fare Pass. Beide passen worden verderop in dit blog toegelicht.

Ben je van plan om alleen in de specifieke regio te blijven, bijvoorbeeld het Berner Oberland, dan is het veel handiger om een regional pass aan te schaffen. Hiermee heb je ook toegang tot de meeste bergbanen, iets wat je niet hebt met de Swiss Travel Pass.

Ga je alleen gebruik maken van bergbanen of wil je ook met de trein, bus en boot?

Ga je geen of bijna geen gebruik maken van de trein, boot of bus en wil je alleen reizen met de bergtreinen in bijvoorbeeld de Jungfrauregio? Dan is het veel slimmer om een Top of Europe pas aan te schaffen (zie onderaan het blog voor meer info hierover). Hiermee heb je geen toegang op treinen en boten, maar wel toegang tot de Jungfraujoch bijvoorbeeld.

Kortom, bedenk dus eerst wat je wilt doen (alleen bergbanen of ook trein, bus en boot) en waar je heen wilt (alleen regionaal of ook buiten de regio reizen).

2 Hoe lang heb je een treinpas nodig?

Heb je alleen voor een paar dagen een pas nodig of ga je een paar weken wandelen en met de bergbanen in Zwitserland? Ook die vraag is bepalend voor de juiste pas. Ben je bijvoorbeeld in de Jungfrauregio en je wilt langer dan een week dagelijks met de bergbanen naar boven?

Dan is het aanschaffen van een Jungfrau Corona Saisonpass het beste om te doen, mits de weersverwachtingen goed zijn en je inderdaad vaak met de bergbanen zult gaan. Onderaan de blog wordt deze pas nader toegelicht.

3 Zijn aaneengesloten dagen prima of wil je meer flexibel reizen?

De meeste passen hebben ‘aaneengesloten’ dagen dat de pas geldig is. Koop je een 3-daagse pas, dan is deze pas dus alleen 3 opvolgende dagen geldig. Wil je meer flexibel reizen, kijk dan naar de opties voor een flexi kaart.

Check vooraf de weersverwachting

In ieder geval is het dus zinvol om altijd eerst goed te kijken naar de weersvoorspelling voordat je een pass aanschaft. Heb je de eerste dag mooi weer, maar zijn de opvolgende dagen alleen maar regen, dan heb je dus pech. Je krijgt het geld niet meer terug en kan de dagen ook niet meer wijzigen.

Treinpassen in Zwitserland, het zijn er zoveel, welke geeft toegang tot bijvoorbeeld de Kleine Scheidegg?
Treinpassen in Zwitserland, het zijn er zoveel, welke geeft toegang tot bijvoorbeeld de Kleine Scheidegg?

Treinpassen in Zwitserland: een overzicht van landelijke treinpassen

Ben je van plan een rondreis te maken door Zwitserland, dan is het handigste om een landelijke pas aan te schaffen. Qua landelijke passen zijn dit de meest populaire passen:

Swiss Travel Pass

Met de Swiss Travel Pass kan je eigenlijk overal naar toe reizen waar mensen wonen. Dit kan per trein, bus, boot en openbaar vervoer in steden. Let op, ga je ‘omhoog’, dus een berg op, dan is deze pas niet geldig. Als voorbeeld: in de Jungfrauregio is deze pas niet geldig in de trein naar de Kleine Scheidegg.

De Swiss Travel Pass is ideaal als je een rondreis door Zwitserland wilt maken of een stedentrip wilt doen. De Swiss Travel Pass is voor 3, 4, 8 of 15 dagen verkrijgbaar, maar de dagen zijn wel aaneengesloten. Met de kaart krijg je ook gratis toegang tot meer dan 480 musea en tentoonstellingen.

Kinderen tot 15 jaar reizen onder begeleiding van hun ouder(s) gratis. Kinderen vanaf 16 jaar worden als volwassenen beschouwd.

De Swiss Travel Pass is er vanaf 237 euro voor 3 dagen (prijspeil 2022). Meer informatie en prijzen vind je hier.

Swiss Travel Pass Flexi

De Swiss Travel Pass Flexi is eigenlijk hetzelfde als de Swiss Travel Pass, maar geeft meer flexibiliteit. Met deze pas kan je namelijk de reisdagen vrij kiezen. De Swiss Travel Pass Flexi is geldig voor 3, 4, 8 of 15 dagen binnen één maand. Op je eigen gekozen dagen kan je onbeperkt reizen op het netwerk van het Swiss Travel System.

De Swiss Travel Pass Flexi is er vanaf 273 euro voor 3 dagen (prijspeil 2022). Meer informatie en prijzen vind je hier.

Swiss Half Fare card

Met deze pas kan je een maand door Zwitserland reizen voor de halve prijs. Dit geldt voor de trein, de bus, de boot en voor enkele kabelbanen. Kinderen tot 15 jaar reizen onder begeleiding van hun ouder(s) gratis. Kinderen vanaf 16 jaar worden als volwassenen beschouwd.

De Swiss Half Fare card is 123 euro per volwassene (prijspeil 2022). Meer informatie over deze pas vind je hier.

Swiss coupon pass

De Swiss Coupons pass bevat 100 exclusieve kortingcoupons. Met de coupons krijg je een korting van 50% in verschillende restaurants, city tours, entreekosten voor attracties en upgrades op trein- en bootreizen. Hij geldt voor alle toeristische regio’s: Basel, Bern, Luzern, Zürich, St. Gallen, St. Moritz, Lugano, Zermatt, Interlaken, Montreux, Genève.

In totaal kan deze pas je een besparing opleveren van 4500 CHF. De Swiss coupon pass kan interessant zijn als je toch al van plan was om een aantal bezienswaardigheden te gaan doen en geldig zijn met de Swiss coupon pass. Op deze website kan je zien waar de Swiss coupon pass allemaal voor geldig is.

De Swiss coupon pass is 50 euro per volwassene (prijspeil 2022). Meer informatie over deze pas vind je hier.

De Junior Travelcard

Ga je vaak en veel met het openbaar vervoer met kinderen van 6 tot 15 jaar? Dan is het mogelijk handig om de Junior Travelcard aan te schaffen. Je betaalt eenmalig 30 CHF per kind en daarmee kan het kind onder begeleiding van een ouder een jaar lang gratis reizen in heel Zwitserland (prijspeil 2022).

Vanaf het derde kind is de Junior Travelcard gratis. Heb je dus een groot gezin van 3 of meer kinderen dan hoef je maar 2x een Junior Travelcard te betalen. Ouders hebben zelf geen Swiss Travel Pass nodig om een Junior Travelcard voor hun kind te kopen.

Meer informatie over deze pas vind je hier.

De Swiss Family Card

Heb je als ouders al een Swiss Travel pass, Swiss Travel Pass Flex of Swiss Half Fare Card? Dan krijg je er voor de kinderen een gratis family card erbij. Met de Swiss Family Card reizen kinderen van 6 t/m 15 jaar gratis mee. Kinderen onder de 6 jaar hebben geen pass nodig, die reizen sowieso al gratis.

Day pass childeren

Je kan ook een pass kopen waarmee de kinderen 1 dag onder begeleiding van een volwassene mogen reizen. Deze kaart is 19 CHF (prijspeil 2022) per kind.

Meer informatie over deze pas vind je hier.

Met de trein is niet alleen leuk maar ook duurzaam en relaxed!
Met de trein is niet alleen leuk maar ook duurzaam en relaxed!

Treinpassen in Zwitserland: een overzicht van regionale treinpassen

Ga je naar een specifieke regio en ben je van plan met name in die regio te gaan reizen, dan is het vaak zinvoller om een regionale pass aan te schaffen. Hieronder benoemen we passen voor de meest populaire regio’s in Zwitserland.

Regional pass Berner Oberland

Ben je in het Berner Oberland en van plan om een aantal excursies te ondernemen, waaronder met de bergbanen omhoog? Dan is het handig om de Regional Pass Berner Oberland aan te schaffen. Hiermee heb je gratis toegang tot excursies met de trein, boot, bus en bergtreinen en kabelbanen.

De passen zijn beschikbaar voor 3, 4, 6, 8 of 10 dagen. Let op, de dagen zijn aaneengesloten. Wil je deze pas aanschaffen is het dus verstandig om eerst goed naar de weersverwachting te kijken. Heb je één dag mooi weer maar de opvolgende dagen slecht weer, dan heb je dus pech.

Wil je dus op pad in het hele Berner Oberland, dus bijvoorbeeld niet alleen naar de Jungfrauregio maar ook naar Bern of Luzern, dat is dit een goede pas. Let op, je mag met deze pas naar de Kleine Scheidegg maar niet helemaal tot aan de Jungfraujoch. Wel krijg je korting op dit laatste traject als je een regional pass hebt.

Ben en blijf je vooral in de Jungfrauregio (Grindelwald en Lauterbrunnen) en wil je graag helemaal naar de top van de Jungfraujoch? Dan is het mogelijk interessant om de Top of Europe pas (zie hieronder) aan te schaffen waar de Jungfraujoch wel inzit.

De Regional Pass Berner Oberland is er vanaf 230 CHF voor 3 dagen. Ben je al in het bezit van een Swiss Travel Pass, Swiss Travel Pass Flex, Swiss Half Fare Card, dan kost de Regional Pass Berner Oberland 150 CHF. Kinderen van 6 jaar tot 16 jaar betalen 30 CHF ongeacht het aantal dagen. Ook voor een hond betaal je 30 CHF. Kinderen onder de 6 jaar zijn gratis (prijspeil 2022). Meer informatie en prijzen vind je hier.

Tell-pas Centraal Zwitserland

Ga je naar centraal-Zwitserland, dan is de Tell-pas wellicht een goede optie. Hiermee heb je toegang tot bus, boot of bergtrein op 2, 3, 4, 5 of 10 dagen. Je kan met deze pas naar bijvoorbeeld de Rigi-berg, de tandradbaan naar de Pilatus-berg, Titlis of naar de Andermatt-Gemsstock.

De Tell-pas Centraal Zwitserland is er vanaf 190 CHF voor 2 dagen. Kinderen van 6 jaar tot 16 jaar betalen 30 CHF ongeacht het aantal dagen. Ook voor een hond betaal je 30 CHF. Kinderen onder de 6 jaar zijn gratis (prijspeil 2022). Meer informatie en prijzen vind je hier.

Met de Regional pas mag je in het Berner Oberland met de trein, bus, boot en veel bergbanen.
Met de Regional pas mag je in het Berner Oberland met de trein, bus, boot en veel bergbanen.

Treinpassen in Zwitserland: de Jungfrauregio

De Jungfrauregio is een erg populaire vakantiebestemming, daarom hebben we voor deze regio hieronder de belangrijkste passen op een rijtje gezet:

Regional Pass Berner Oberland

Zie de uitgebreide beschrijving hierboven. Nog even kort, deze pas is handig als:

 • Je niet alleen in Grindelwald en Lauterbrunnen wilt blijven, maar ook wat verdere uitstapjes in het Berner Oberland wilt maken, zoals naar Bern of Luzern.
 • Je mag met deze pas ook gebruiken maken van de meeste bergbanen, waaronder ook de Brienz Rothorn Bahn. Let op; je mag met deze pas dus niet helemaal naar de Jungfraujoch, wel krijg je korting.
 • De kaart is er in verschillende dagen, maar allemaal aaneengesloten.

Top of Europe Pass

De Top of Europe Pass geeft je toegang tot de meeste bergbanen in het gebied én je hebt met deze kaart 1x toegang tot de Jungfraujoch. De pas is er vanaf 3 dagen, maar je kan de pas ook kopen voor meerdere dagen. De dagen zijn ook met deze pas aaneengesloten! Heb je dus 1 dag goed weer maar de opvolgende dagen slecht weer, dan heb je dus pech.

Een duidelijke overzichtskaart waar de pas geldig is vind je op de website van de Jungfraujoch. Deze pas heb je er dus zo uit als je van plan bent om meerdere bergbanen te nemen in de regio, wat zeker een aanrader is!

Let op, deze pas geeft geen toegang tot trein, bus en boot en ook de bergbanen van de Schilthorn zijn bij deze pas niet inbegrepen. Wel krijg je korting op deze bergbanen.

De Top of Europe Pass is er vanaf 249 CHF voor 3 dagen. Ben je al in het bezit van een Halb tax, Swiss Half Fare Card of Saisonpass Jungfrau Skiregio dan kost de Top of Europe Pass 159 CHF. Kinderen van 6 jaar tot 16 jaar betalen 30 CHF ongeacht het aantal dagen. Kinderen onder de 6 jaar zijn gratis (prijspeil 2022). Meer informatie en prijzen vind je hier.

Jungfrau Corona Saisonpass

Blijf je langer dan een week in de Jungfrauregio en ga je vaak wandelen en van de bergbanen gebruiken maken. Dan is de Jungfrau Corona Saisonpass een goede optie. Ook wanneer je jaarlijks meerdere keren richting de Jungfrauregio gaat. Deze pas is namelijk geldig van eind april tot eind november en geeft in die periode onbeperkt toegang tot de bergbanen inclusief de Jungfraujoch.

De Jungfrau Corona Saisonpass is er vanaf 399 euro (prijspeil 2022). Ben je in het bezit van een halbtax, Top 4 skipass of Saisonpass Jungfrau Skiregio dan kost de Jungfrau Corona Saisonpass 299 CHF. Kinderen betalen 30 CHF. Meer informatie en prijzen vind je hier.

Een prachtige treinrit is naar de Jungfraujoch.
Een prachtige treinrit is naar de Jungfraujoch.

Voor de Schilthorn een aparte pas nodig!

De Jungfraubahnen en Schilhornbahnen werken niet met elkaar samen en daarom heb je voor de Schilthorn een aparte pas voor de kabelbaan nodig, de Holiday Pass (Mürren – Schilthorn).

Met deze pas heb je toegang tot de volgende trajecten:

Stechelberg – Mürren – Birg – Schilthorn
Mürren – Allmendhubel
Lauterbrunnen – Trümmelbach – Stechelberg
Lauterbrunnen – Isenfluh – Sulwald

Deze pas is te koop voor 4 of 6 aaneengesloten dagen voor 150 CHF (4 dagen) of 170 CHF (6 dagen). Kinderen van 6 jaar tot 15 jaar betalen 98 CHF (4 dagen) of 108 CHF (6 dagen). Ben je in het bezit van een Half Fare Tax (zie uitgebreide toelichting eerder in dit blog) dan krijg je korting (prijspeil 2022).

Meer informatie over de Holiday Pass vind je hier.

Steeds meer gratis regionale passen voor de bergbanen

Gelukkig zijn er in Zwitserland steeds meer regio’s die gratis passen voor de bergbanen aanbieden. Let op, de trein zit hier dan niet bij in, vaak wel de bus. Voor de gratis bergbaanpassen moet je hiervoor wel verblijven in specifieke accommodaties en een minimum aantal nachten verblijven. De volgende regio’s bieden al gratis passen voor de bergbanen aan (2022):

 • Appenzeil
 • Arosa
 • Villars
 • Grächen
 • Leukerbad
 • Saas-Fee
 • Sörenberg
 • Adelboden
 • Samnaun

Binnenkort zullen we hier nog meer informatie over geven. Niks missen, volg ons dan op onze socials, daar delen we nieuwe blogs.

Waar koop je treinpassen?

De ‘landelijke’ treinpassen kan je vaak op alle (grotere en bemande) stations in Zwitserland kopen, evenals de regionaal passen. De bergbaanpassen, zoals bv. de Top of Europe Pass kan je ook bij de VVV’s in Grindelwald en Lauterbrunnen kopen. Tegenwoordig kan je de meeste kaarten ook online kopen.

Tip: bij sommige hotels krijg je ook gratis kaarten voor de bergbaan, bus of trein in de regio. Check altijd even met je hotel of accommodatie voordat je meteen een pas aanschaft. Misschien is het niet eens nodig en geef je voor niks geld hieraan uit!

Treinpassen in Zwitserland, wat als je er nog steeds niet uitkomt?

Ben je in Zwitserland en heb je na het lezen van dit blog nog steeds vragen of kom je er niet uit? Ga dan naar de plaatselijke VVV, zij kunnen je vaak goed helpen.

Met dit blog hebben we geprobeerd jullie zo goed mogelijk meer informatie te geven over de treinpassen in Zwitserland. Check altijd de websites voor actuele informatie en prijzen, er kunnen altijd weer wijzigingen zijn. Heb je een aanvulling op dit blog of zie je een onjuistheid, laat het ons graag weten via de mail of onze socials.

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: