Huttentocht in het Virgental in Oostenrijk: een 3-daagse huttentocht met kinderen
Door de regenval zijn ook de rivieren een stuk wilder geworden.

Huttentocht in het Virgental in Oostenrijk: een 3-daagse huttentocht met kinderen

Oostenrijk 13 oktober 2022

Is een huttentocht in het Virgental in Oostenrijk met kinderen avontuurlijk? Absoluut! Is dit ook leuk? Jazeker, en zelfs met slecht weer is het een ontzettend gaaf avontuur. Je komt op plekken waar je alleen lopend kan komen en je bent vaak even ‘alleen op de wereld’. Je slaapt in hutten waar je weinig tot geen luxe hebt, maar waar de natuur je alles doet vergeten.

Verslag van een 3-daagse huttentocht in het Virgental met kinderen

Twijfel je of jouw gezin dit aan kan? Lees dan zeker verder, want een huttentocht kan op alle niveaus. In dit blog vertelt blogger Stefanie alles over hun eerste 3-daagse huttentocht in het Virgental in Oostenrijk. Ze was hier samen met haar man en haar twee zoons van 8 en 6 jaar oud. In dit blog vertelt ze je niet alleen alles over de route, maar deelt ze ook de overnachtingsadressen én heeft ze nog allerlei praktische tips.

Virgental in Osttirol in het Nationalpark Hohe Tauern

Het Virgental is een prachtig dal in het zuiden van Oostenrijk waar de dorpjes Prägraten am Grossvenediger, Virgin en Matrei liggen. Vanuit deze dorpjes kun je de mooiste wandelingen maken en diverse hutten bezoeken. Dit kan met dagwandelingen of je kunt een meerdaagse huttentocht lopen.

De dorpjes liggen in een vallei met aan de ene kant de Virgentaler Sonnseitenweg en aan de andere kant de berg  Grossvenediger waar je onder andere de Läsorling hoheweg kan wandelen. Doordat je in het Virgental alle kanten op kan, is het ook goed te doen om zelf een huttentocht te bedenken. Je kan het zo zwaar maken als je zelf wilt, dus voor gezinnen met grotere kinderen is het ook zeker aan te raden. 

Een huttentocht in het Virgental is een unieke ervaring en prima te doen met kinderen.
Een huttentocht in het Virgental is een unieke ervaring en prima te doen met kinderen.

Hoe kies je de route uit die je wilt gaan lopen?

Deze vraag hoor ik vaak, hoe begin je nou aan een huttentocht? Hoe regel je dat allemaal? De belangrijkste vraag voor jezelf is: wat kunnen we en wat willen we? Er is zoveel mogelijk. Daarnaast is de duur van je tocht ook van belang en hoe lang je per dag wilt wandelen met je kinderen.

Voor het antwoord op al dit soort vragen hebben we een handige blog geschreven over tips voor huttentochten in het algemeen, je leest hem hier. Omdat het onze allereerste huttentocht wordt met onze 2 jongens kiezen we voor een makkelijke route die we deels zelf samenstellen.

Etappes van de huttentocht in het Virgental in Oostenrijk

Samen met google Maps, internet en hulp van het toeristenbureau in Matrei komen we op de volgende route uit.

  • Dag 1: Van Prägraten naar de Lasnitzenhütte 
  • Dag 2: Van de Lasnitzenhütte naar de Bergerseehütte 
  • Dag 3: Van de Bergerseehütte terug naar Prägraten
Hier zie je de twee hutten, de groene cirkel is de Lasnitzenhütte en links daarvan bij het meertje is de Bergseehütte.
Hier zie je de twee hutten, de groene cirkel is de Lasnitzenhütte en links daarvan bij het meertje is de Bergseehütte.

Huttentocht in het Virgental dag 1: vanuit Prägraten naar de Lasnitzenhütte

We laten onze vouwwagen achter op de camping in Matrei en gaan met de auto naar de parkeerplaats in Hinterbich aan de Sankt Andra. Dit is net voorbij het dorpje Prägraten. Onderweg in het prachtige dal beginnen de zenuwen te komen. We kijken omhoog naar de berg.

Zouden we echt die berg op kunnen zonder hulp van een kabelbaan? Zouden de jongens het volhouden, hebben we genoeg eten bij ons? Blijft het droog vandaag en hebben we genoeg tijd? Als moeder maak je je altijd erg druk om dit soort dingen. Terwijl de kinderen stuiterend op de achterbank zitten kijk ik nog maar even naar buiten en geniet ik van de mooie bergtoppen om ons heen. Na een kwartiertje zijn we op de parkeerplaats waar meerdere auto’s staan en mensen zich klaar maken voor een wandeling. 

Start van de huttentocht in het Virgental in Oostenrijk

We starten vol energie op zo’n 1300 meter hoogte op weg naar de eerste hut waar we gaan overnachten, de Lasnitzenhütte.  De jongens hebben beiden hun eigen rugzak bij met hun eigen knuffel, een boekje en een flesje water. Als echte avonturiers mag hun Zwitserse zakmes natuurlijk ook mee in de rugtas.

We lopen een route die voor 70 procent bestaat uit verhard asfalt, daarna gaan we de alm op en vervolgen we onze weg over een smal paadje. Het is gelijk behoorlijk klimmen en de kinderen lopen goed mee.  Ze raken razend enthousiast als ze halverwege de eerste ‘sneeuw’ zien die langs een waterval naar beneden komt. Het begint al snel te regenen en met een mooie stop om even te genieten van het uitzicht maken we onze rugtas ‘regenklaar’.

Hoger dan de helikopter

Een besefmomentje voor de jongens over de hoogte die we lopen komt als we in het dal een helikopter zien vliegen. De jongens roepen: “Kijk, die helikopter vliegt gewoon onder ons!”.  Onder de indruk van de helikopter vervolgen we onze weg. Helaas gaat het harder regenen en schuilen we even onder een rots, zelfs dit vinden de jongens stoer.

Na een broodje en een slokje drinken vervolgen we onze weg naar de Lasnitzenhütte. Al gauw komen we op het bergpad. Een prachtig wandelpad wat langzaam omhoog gaat door het groene gras. Naast ons raast een waterval naar beneden. Aan het einde van dit pad ligt de hut en de kinderen zijn heel blij als we onze bestemming bereiken! Het was een tocht van 2 uur, en door de vele regen is een warme chocolademelk en een droge trui dik verdiend!

Het 'geasfalteerde' pad en even schuilen voor de regen, want helaas is het niet zo'n mooi weer.
Het ‘geasfalteerde’ pad en even schuilen voor de regen, want helaas is het niet zo’n mooi weer.
Onze eerste huttentocht in het Virgental in Oostenrijk.
Onze eerste huttentocht in het Virgental in Oostenrijk.

Aankomst en overnachting bij de Lasnitzenhütte 1900 m.

De Lasnitzenhütte is een ‘privatehütte’ en daardoor wat luxer dan de gemiddelde berghut. Deze hut is ook wat beter bereikbaar vanuit het dal waardoor de menukaart ook wat uitgebreider is. Het is een kleine hut met 1, 2, 3 en 4 persoonskamer maar ook een lager van 7 personen. Dit zijn hele grote bedden waar je dus met meerdere mensen naast elkaar in 1 groot bed slaapt. Wij hebben een 4 persoonskamer.

Een ‘luxe’ hut met lagers en privékamers en gedeeld sanitair

De hut is heerlijk warm en schoon in de meeste hutten doe je je schoenen uit en loop je op sloffen of sokken. De badkamer en toiletten zijn gedeeld en op de gang te vinden. De hut heeft een heerlijk terras tussen de koeien waar je heerlijk kunt genieten van de prachtige bergtoppen. Je voelt je echt bijna alleen op de wereld. Neem maar eens een kijkje op hun eigen website, deze vind je hier.

Tip, neem een gezellig spelletje mee om zo ook in de hut plezier te kunnen hebben. We eten en drinken wat en hebben het heel gezellig, we zijn echt samen als gezin. Wil je weten wat je nog meer allemaal nodig hebt in een berghut, lees dan hier ons aparte blog met daarin een uitgebreide paklijst voor een huttentocht.

Wandeling naar een waterval

Onze oudste kan niet wachten tot het droog is. Aan het einde van de middag kan hij eindelijk nog even erop uit met zijn papa. Ze genieten samen van een klimmetje en kijken bij de waterval waar allemaal nog ijs op ligt. De jongste gaat met mama mee foto’s maken en een ‘praatje’ maken met de koeien.  Na een heerlijk diner gaan we op tijd naar bed want morgen gaan we ‘echt’ de bergen in! 

Daar ligt de Lasnitzenhütte, onze eerste overnachting van onze huttentocht in het Virgental in Oostenrijk.
Daar ligt de Lasnitzenhütte, onze eerste overnachting van onze huttentocht in het Virgental in Oostenrijk.
We hebben een eigen kamer in de Lasnitzenhütte en slapen er heerlijk.
We hebben een eigen kamer in de Lasnitzenhütte en slapen er heerlijk.

Huttentocht in het Virgental dag 2: vanuit de Lasnitzen hütte naar de Bergersee hütte

We hebben heerlijk geslapen en een goed stevig Oostenrijks ontbijt op, we zijn klaar voor dag 2. Alles is weer gepakt, rugzakken om en op naar avontuur! Vandaag wandelen we naar de Bergersee hütte. Helaas regent het nog steeds, maar dat mag de pret niet drukken dus vol energie vliegen de kinderen het eerste paadje op.

We lopen langs de waterval die ruig naar beneden dendert onder ijsblokken door. Ik kan uren kijken naar dit prachtige natuurgeweld. We komen ook andere wandelaars tegen. We kruisen de weg die van de Bergersee hütte naar de Neue reichenberger hütte en de Clara hütte gaan.

Adembenemend kijk ik naar de hoge berg die ze over gaan. Ik zie de wandelaars als kleine stipjes verdwijnen. Deze tocht is beduidend moeilijker en onthoud ik voor de toekomst. Op onze eerste huttentocht beginnen we rustig aan en zijn we blij met deze relatief eenvoudigere route.

Langs de berg door het slechte weer

De kinderen stappen flink door en moeten boven zelfs even wachten op mama. Het weer is nog steeds slecht en we hebben weinig uitzicht. We kiezen ervoor om de makkelijkere en snellere route te nemen langs de berg in plaats van over de bergtop heen te klimmen. Dit scheelt ons ongeveer anderhalf uur.

De jongens klimmen weer stoer verder en springen over allerlei kleine stroompjes water. Ze zitten vol heerlijke fantasie verhalen en we zingen liedjes. Onderweg komen we ook een schuilhutje tegen waar we even wat drinken en pauze houden. Met een extra snoepje motiveren we onze kinderen voor het laatste stukje. Voor we het weten zien we iets in de wolken verschijnen!

Springen over de waterstroompjes
Springen over de waterstroompjes!

Aankomst en overnachting bij de Bergerseehütte 2182 m.

We zien de hut en wat is dit een hele mooie zeg! De hut ligt aan de Bergersee, een prachtig bergmeer waar je omheen kan wandelen. Ook kun je hier bij goed weer in het water spelen en er is zelfs een bootje en een waterfiets beschikbaar.

De hut heeft uitzicht over het dal en aan de andere kant, de berg Lasörling. Het is een kindvriendelijke hut die via verschillende routes en hutten goed te bereiken is. Ook kun je vanuit het dal goed een dagtocht naar deze hut maken. Rechtstreeks vanuit het dal is dit ongeveer anderhalf tot twee uur wandelen. Vanuit de lasnitzen hütte is het ongeveer twee uur wandelen.

De Bergerseehütte is onze tweede hut tijdens onze huttentocht in het Virgental.
De Bergerseehütte is onze tweede hut tijdens onze huttentocht in het Virgental.

Goed eten en een fijne kamer om te overnachten

Met mooi weer kun je je zeker een middag vermaken bij de hut, want er is genoeg natuur om in te spelen. Er kunnen ongeveer 25 personen blijven slapen, het is een relatief kleine hut dus. Het is daarom slim om op tijd een kamer te reserveren in deze hut. De hut beschikt over een kleine, maar goede keuken waar het gezin hard in werkt. Na toch wel een koude, natte tocht genieten wij hier van een heerlijk bord huisgemaakte Käsespätzles.

Onze kamer voor de nacht is een 6 persoonskamer. Er staat één groot stapelbed waar je zowel boven als beneden met 3 personen naast elkaar kunt slapen. De jongens vinden het geweldig dat ze samen bovenin mogen slapen. Helaas word het niet meer droog die middag en we vermaken ons prima met spelletjes in de hut en kletsen met andere gasten.

Ondanks het slechte weer vandaag, maakt de plek, de hut en het afgesloten zijn van de buitenwereld wel indruk op ons. We voelen ons als gezin echt bevooroordeeld om hier te mogen zijn. Meer informatie over deze prachtige hut vind je hier op de website van de Bergerseehütte.

Helaas hebben wij slecht weer, maar bij mooi weer kan je heerlijk afkoelen in het meertje direct achter de hut.
Helaas hebben wij slecht weer, maar bij mooi weer kan je heerlijk afkoelen in het meertje direct achter de hut.
Na een dag wandelen smaakt de huisgemaakte Käsespätzles heerlijk.
Na een dag wandelen smaakt de huisgemaakte Käsespätzles heerlijk.

Huttentocht in het Virgental dag 3: vanuit de Bergersee hütte terug naar Prägraten

We worden wakker en balen een beetje, omdat vandaag de laatste dag van de huttentocht is aangebroken. Ons baalmoment verdwijnt al snel als we buiten komen en zien dat het eindelijk droog en lekker weer is! En wat een uitzicht en wat is het hier mooi. We genieten even vanaf het terras en al snel vragen de jongens: ‘Mama mogen we naar de sneeuw?’

Na het ontbijt laten we onze spullen nog even in de hut en nemen we de weg langs het meer richting de sneeuw. Deze is best uitdagend want door de vele regen de afgelopen dagen is de Bergersee een stuk hoger en de grond goed vochtig en glad. Maar een beetje klauteren en klimmen is voor de jongens juist een groot plezier. Het is voor hun een unieke ervaring om in hun korte broek midden in de zomervakantie in de sneeuw te staan. Het maakt deze plek heel bijzonder. 

Vanuit de Bergerseehütte lopen we ook even naar de sneeuw.
Voordat we teruglopen naar het dal, gaan we vanuit de Bergerseehütte eerst nog even naar de sneeuw.

Via het Zopanitzental terug naar het dal

We starten vandaag deze laatste route vol goede moed want de zon probeert door te komen. Je hebt meerdere routes naar beneden, we kiezen voor de weg door het Zopanitzental ( 2,5 uur) dit op aanraden van de eigenaar van de hut. Er is afgelopen dagen veel water gevallen en dit is de beste weg naar beneden. Al snel komen we bij een waterval en moeten we een brug overlopen. Het is geweldig en een beetje spannend want er is zo ontzettend veel water wat naar beneden klettert. Maar het geeft een spectaculair gezicht.

Prachtige route langs waterstroompjes en watervallen

De wandeling naar beneden is geweldig, omdat de zon schijnt kunnen we eindeloos genieten van de prachtige bergen en natuur om ons heen. We wandelen over een kronkelend pad door de almen naar beneden. Onder ons zien we de bomen komen. We dalen af door diverse waterstroompjes en overal zijn kleine watervalletjes die zijn ontstaan door de regen van de afgelopen dagen.

Na precies 200 meter hebben we dus ook allemaal al natte voeten. Maar dat maakt ons niks uit, de jongens vinden het geweldig en vooral onze oudste vindt naar beneden lopen een stuk fijner dan omhoog. Onze jongste daarentegen klimt veel liever omhoog.

Het pad loopt langs de waterval naar beneden en telkens komen we hem weer tegen. Onderweg ontmoeten we mensen met kinderen die juist naar de Bergersee hutte toe lopen voor een lekker stukje taart om daarna weer terug naar het dal te lopen. Omdat het pad door de regen erg glad geworden is zijn we blij met onze bergstokken. De kinderen hebben geen eigen bergstokken bij zich, maar lenen er één van ons.

Na 3 uur komen we weer aan op het verharde pad waar onze wandeling eergisteren begon. Wat is dit een ervaring en wat was dit uniek.  Ik kijk nog eens naar boven. Ben ik daar echt helemaal geweest? Ik word er even stil van en geniet!

Wat een mooi natuurgeweld zien we onderweg!
Wat een mooi natuurgeweld zien we onderweg!
Door de regenval zijn ook de rivieren een stuk wilder geworden.
Door de regenval zijn ook de rivieren een stuk wilder geworden.

Huttentocht in het Virgental: handig om te weten

Enthousiast geworden en wil je ook een huttentocht lopen in het Virgental met kinderen? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.

Huttentocht in de zomervakantie

Een huttentocht met kinderen kan al voor één of enkele dagen. Weet je niet zeker of je het leuk gaat vinden, start dan met een makkelijke tocht van 1 of 2 overnachtingen in de bergen. Wil je meer uitdaging? Er zijn hutten tochten tot wel 6 of 7 nachten. 

Het is ook leuk om je huttentocht te combineren met een paar dagen relaxen op een camping. Dit kan in dezelfde streek of juist in een andere regio. Wij combineerden onze huttentocht in het Virgental in Oostenrijk met een vakantie in Italië. Zo hebben wij een actieve vakantie in de bergen weten te combineren met een heerlijke zon vakantie in Italië.

Ook met een vouwwagen of caravan is Oostenrijk een mooie tussenstop voor vakanties richting de Middellandse of Adriatische kust. Naast de ontspanning in de bergen rijd je ook door een hele mooie omgeving richting het zuiden.

Start- en eindpunt van de huttentocht in het Virgental

Het startpunt van deze 3-daagse huttentocht in het Virgental is de parkeerplaats St. Andrä 40. Toen wij er waren hoefde je nog geen parkeergeld te betalen, maar dat kan in de toekomst altijd anders zijn. In dat geval is het handig om muntgeld mee te hebben of een creditcard. Betalen met briefgeld is vaak niet mogelijk. De wandeling zoals in dit blog beschreven eindigt bij dezelfde parkeerplaats.

Waar voor- of na je huttentocht in het Virgental overnachten?

Voorafgaand aan onze huttentocht in het Virgental hebben wij met onze eigen vouwwagen overnacht op de camping Edengarten in Matrei. Een eenvoudige camping, maar prima voor een paar nachten. De camping is middenin het dorp gelegen, heeft een restaurantje en speelgelegenheid voor de kinderen.

De camping wordt door veel gasten als ‘uitvalsbasis’ gebruikt voor huttentochten. Je kan op deze camping je kampeermiddel prima een paar dagen ‘onbewoond’ laten staan. Meer informatie over deze camping vind je hier.

Heb je geen eigen kampeermiddel, klik dan op de onderstaande link voor hotels en appartementen in Matrei.

De tocht bestaat uit 3 wandeldagen en 2 overnachtingen. De wandeldagen zijn etappes van ieder zo’n circa 2,5 uur wandelen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Over de afdaling deden we veel langer, omdat het zoveel had geregeld en alles behoorlijk glad was. De eerste dag ging het eerste deel nog over een geasfalteerd pad, daarna werd het een wit-rood-wit bergpad.

De hoogtemeters verschillen, op dag 1 is het natuurlijk best veel klimmen, zo’n 600 meter. Dag 2 was wederom zo’n 500 meter klimmen en dag 3 is alleen maar afdalen. Er gaan verschillende routes terug naar het dal, het is handig om met de ‘hüttewart’ te bespreken welke afdaling het beste is. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en de weersomstandigheden.

Bekijk meer foto’s en filmpjes van deze huttentocht op instagram van Kidsindebergen

Meer foto’s en filmpjes van deze huttentocht staan ook in de opgeslagen instastory van kidsindebergen op Instagram. Erg leuk als je ons daar ook volgt, want we delen op onze socials altijd onze nieuwste blogs én insidertips die niet altijd op de website staan.

Wat meenemen op een huttentocht en hoe reserveren?

Wil je weten wat je allemaal moet meenemen op een huttentocht met kinderen? Lees dan ons blog met tips en een uitgebreide paklijst, je vind hem hier.

In het hoogseizoen kan het best druk zijn om moet je echt een hut (ruim) van tevoren reserveren. Dit gaat bij de meeste hutten vrij makkelijk via de website. In het blog staan de linkjes naar de websites van de hutten waar wij hebben overnacht.

Je kunt vaak kiezen tussen een slaapplek in een lager of een privékamer. Bij een lager slaap je met meerdere (onbekende) mensen in een grote ruimte. Wij kozen voor onze eerste huttentocht voor een privékamer die net wat luxer was. Het sanitair is gedeeld en vaak op de gang op de verdieping waar je slaapt.

Hoe houd je je kinderen gemotiveerd om te wandelen?

Misschien was dat wel mijn grootste ‘angst’, vinden de kinderen dit wel leuk en willen ze wel 3 dagen wandelen? Dat was bij ons geen probleem, want ze vonden het fantastisch ondanks de vele regen. Ben je toch wat aarzelend, probeer dan eerst een dagtocht uit of lees hier ons blog met daarin 23 tips om wandelen in de bergen leuk en veilig te houden.

Op zoek naar meer (georganiseerde) huttentochten?

Op zoek naar meer huttentochten met kinderen? Wij kunnen de volgende reisorganisaties aanbevelen:

Ligging van het Virgental in Oostenrijk

Vanaf Utrecht is het Matrei, startpunt van de huttentocht in het Virgental, circa 989 kilometer

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Over blogger Stefanie

Ik ben Stefanie en blogger bij kidsindebergen! Samen met mijn man Jelle heb ik twee stoere jongens, R. van 10 en T. van 8. We houden van kamperen met onze vouwwagen op de mooiste plekken en van avonturen beleven. Jelle loopt vaker huttentochten met vrienden. Hierdoor hebben wij vorig jaar dit geweldige avontuur mogen beleven in Oostenrijk. We gaan graag op vakantie naar Duitsland, Oostenrijk en Italië en genieten daar volop van de bergen, de natuur en de prachtige plaatsen.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: