Lenk met kinderen in Zwitserland, tips voor gave zomeractiviteiten
De Iffigenalp is heel erg mooi en zeker een aanrader voor een bezoek aan Lenk met kinderen.

Lenk met kinderen in Zwitserland, tips voor gave zomeractiviteiten

Zwitserland 22 augustus 2022

Naar Lenk met kinderen kunnen we van harte aanbevelen. Deze bestemming is namelijk één van de Zwitserse familiedestinaties. In de zomer is hier van alles te doen, van gethematiseerde familiewandelingen tot mooie watervallen. Zit het weer tegen? Dan kan je je prima vermaken in het fijne buiten- en binnenzwembad van Lenk.

Lenk in het Simmental, een prachtige vallei in de Zwitserse Alpen

Hoog in het Simmental ligt het dorpje Lenk. Het behoort tot het Zwitserse kanton Berner Oberland. Lenk heeft ongeveer 2.300 inwoners en is zowel met de auto als met de trein goed bereikbaar. Het dorp ligt op een hoogte van 1.068 meter en bestaat grotendeels uit traditionele houten chalets. De vallei is bekend over de hele wereld vanwege het koeienras Simmental, waarvan de oorsprong in het Simmental ligt. 

Lenk is een authentiek en een gezinsvriendelijke bestemming. Dat zie je niet alleen terug in de activiteiten, maar ook in het aanbod van accommodaties. Je kunt overnachten op de camping, een berghut of berghotel of een appartement of luxe hotel. Voor ieder wat wils.

Naar Lenk met kinderen? Tips voor gave zomeractiviteiten!

Tijdens onze zomervakantie verbleven wij een paar dagen in deze familiebestemming Lenk. Natuurlijk delen we graag onze tips met jou. In dit blog lees je, in willekeurige volgorde, de beste tips voor gave zomeractiviteiten.

# 1 Naar Lenk met kinderen? Wandel de Luchstrail of Murmelitrail

In Lenk zijn twee gethematiseerde familiewandelingen met gave speelstations onderweg. Beide trails starten bij het bergstation van de Betelberg.

Luchstrail 4 kilometer – 2,5 uur

Bij de Luchstrail draait het om de lynx. Onderweg kom je gave speelstations tegen, zoals een drumstel van melkbussen en een verscholen uitzichttoren met loopbrug. De wandeling begint op een breed pad, maar gaat al snel over in een spannend, smal paadje. Het eerste deel is gekoppeld aan een interactieve app met raadsels.

De wandeling is zo’n 4 kilometer en is niet geschikt voor wandelwagens. Over de Luchstrail schreven we een apart blog met filmpje, je vind hem hier.

Drummen op lege melkbussen.
Drummen op lege melkbussen.
Op de Luchstrail vind je ook deze mooie uitzichttoren met loopbrug.
Op de Luchstrail vind je ook deze mooie uitzichttoren met loopbrug.

Murmelitrail 3 kilometer – 1,5 uur

Een tweede gethematiseerde familiewandeling is de Murmelitrail. Ook deze trail start vanaf het bergstation van de Betelberg in Lenk. Deze wandeling is wat korter, maar zeker niet minder leuk. Hoogtepunt is het marmottenhol, waar je via een tunnel ingaat.

Binnen leer je spelenderwijs alles over de bergmarmotten. Daarnaast kom je een leuke kabelbaan tegen, een wipwap in de vorm van een weegschaal en de vele nestkasten in het bos. De wandeling is zo’n 3 kilometer en geschikt voor wandelwagens (mountainbuggy wel aan te bevelen).

Over de Murmelitrail schreven we een apart blog met filmpje, je leest hem hier.

De Murmeli-Bau is wel het hoogtepunt van de Murmelitrail in Lenk
De Murmeli-Bau is wel het hoogtepunt van de Murmelitrail in Lenk.
Zoefff een kabelbaan onderweg is altijd fun.
Zoefff een kabelbaan onderweg is altijd fun.

# 2 Naar Lenk met kinderen, bezoek de Simmenfälle

Een prachtige waterval in Lenk is de Simmenfälle. De waterval is heel krachtig en daardoor heel indrukwekkend. Bij de parkeerplaats zit een restaurant met ook een speeltuin. Ook zagen wij een camping, heel basic maar een heel idyllisch plekje!

De waterval is goed bereikbaar met de auto of met de bus. Met de auto kan je bij het restaurant parkeren (gratis, wanneer je een consumptie nuttigt) of anders iets verder weg. Bij de Simmenfälle gaat een mooi pad langs de waterval omhoog, wel flink klauteren en niet geheel ongevaarlijk met kleine kinderen.

Wandeling naar de Siebe Brune

Tip van een volger van ons: ”Een betere optie is om de verharde weg te nemen, deze loopt langs de camping. Als je die volgt kom je na zo’n kleine 2 uur wandelen (inclusief wat pauzes) uit bij de brug en de Siebe Brune (de zeven bronnen). Een prachtige wandeling langs hele mooie natuur.

Wel zijn een aantal stukken behoorlijk steil omhoog, maar onderweg zijn genoeg bankjes om even uit te rusten of te genieten van het mooie uitzicht. Bij de bron kan je lekker met de voeten in het water, wel koud! Een paar droge sokken en een klein handdoekje zijn handig om mee te nemen”.

De Simmenfälle is een prachtige waterval in Lenk.
De Simmenfälle is een prachtige waterval in Lenk
De waterval is heel krachtig en spectaculair.
De waterval is heel krachtig en spectaculair.

# 3 Iffigenstrasse en Iffigenalp

Na een tip van één van onze volgers reden we vanuit Lenk ook naar de Iffigenalp. De weg er naar toe is al een belevenis. Deze is zo smal dat er tijdsblokken zijn ingesteld wanneer je naar boven- of naar beneden mag rijden. Elkaar passeren kan namelijk niet.

De berg oprijden mag alleen tussen 30 en 45 van het uur en naar beneden alleen op het hele uur tot 15 minuten over het hele uur. De weg is grotendeels onverhard, maar met een goede auto wel prima te rijden. Wil je dit liever niet, dan kan je ook de bus nemen.

Een tip is om je auto te parkeren op de parkeerplaats net voordat de weg heel smal wordt en je het bord ziet met de tijdsblokken waarop je omhoog mag rijden. Vanaf hier kan je de bus nemen die je naar Berghaus Iffigenalp brengt. Je kunt vanaf daar weer terugwandelen naar de parkeerplaats onderaan de Iffigenstrasse waar je auto staat. Met kinderen is dit een leuke wandeling van zo’n 1,5 uur. Vanaf Berghaus Iffigenalp zijn ook tal van andere mooie wandelingen.

De Iffigenstrasse heeft tijdsblokken om naar boven te rijden, de weg is zo smal dat je elkaar niet kunt passeren.
De Iffigenstrasse heeft tijdsblokken om naar boven te rijden, de weg is zo smal dat je elkaar niet kunt passeren. Terugrijden mag bijv. alleen op het hele uur.
Aan het einde van de weg kom je bij Berghaus Iffigen, daar starten allerlei wandelingen.
Aan het einde van de weg kom je bij Berghaus Iffigen, daar starten allerlei wandelingen.
De Iffigenalp is heel erg mooi en zeker een aanrader voor een bezoek aan Lenk met kinderen.
De Iffigenalp is heel erg mooi en zeker een aanrader voor een bezoek aan Lenk met kinderen.

Huttentocht naar de Wildhornhütte

Heb je wat oudere kinderen of echt ervaren wandelaars? Dan kan je een klim naar de Wildhornhütte overwegen. Deze wandeling is vanaf Berghaus Iffigenalp zo’n 2,5 uur wandelen (enkele reis) maar -afgezien van behoorlijk wat klimmen- niet moeilijk en daarom ook geschikt voor gezinnen. De route gaat door het idyllische Iffigdal en langs de Iffigsee. Vanaf het meer zie je de hut al liggen.

Je kunt ook overnachten in de Wildhornhütte, ze hebben zelfs een apart familie-arrangement met allerlei activiteiten. In dit arrangement kan je één dag gebruik maken van ‘kinderopvang’, waardoor je zelf een moeilijkere tocht kunt doen. In de directe omgeving van de Wildhornhütte zijn ook diverse klettersteigmogelijkheden, waaronder een parcours geschikt voor kinderen.

Meer informatie over de Wildhornhütte en het familiearrangement vind je hier op de website van de Wildhornhütte.

Ben je in Lenk met oudere kinderen of goede wandelaars? Dan kan je een bezoek aan de Wildhornhütte overwegen.
Ben je in Lenk met oudere kinderen of goede wandelaars? Dan kan je een bezoek aan de Wildhornhütte overwegen.

# 4 Naar Lenk met kinderen, bezoek Erlebnisbad Wallbach

Is het wat minder weer of juist te heet om te wandelen? Dan is een bezoek aan het zwembad van Lenk een aanrader. Erlebnisbad Wallbach in Lenk heeft zowel een binnen- als buitenzwembad. In het buitenbad ligt vaak een behendigheidsparcours in het water. Het binnenbad heeft een apart kindergedeelte en gave glijbaan en een springplank.

Meer informatie over het Erlebnisbad Wallbach vind je hier op de website van Lenk in Simmental.

Naar Lenk met kinderen? Het Wallbach zwembad is een heerlijk binnen-en buitenzwembad.
Naar Lenk met kinderen? Het Wallbach zwembad is een heerlijk binnen-en buitenzwembad.
Voor de kleintjes is een apart kinderbadje.
Voor de kleintjes is een apart kinderbadje.
Het zwembad heeft ook een mooi buitengedeelte met ligweide.
Het zwembad heeft ook een mooi buitengedeelte met ligweide.

# 5 Uniek overnachten in berghotel Leiterli op de Betelberg

Naar Lenk met kinderen, maar zie je een hele klim naar een ‘echte’ berghut (nog) niet zitten? Dan kan je ook overnachten in Berghotel Leiterli wat wij deden. Dit berghotel zit bovenaan de kabelbaan van de Betelberg waar ook de familietrails starten.

Het berghotel heeft een grote speeltuin en in de ochtend word je wakker van de koeienbellen. In de avond kan je op pad met je zaklamp door de Alpenblumenweg die meteen bij het hotel start. Wie weet spot je in de schemering nog wel een bergmarmot!

Wil je een impressie van het Berghotel Leiterli bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Wij sliepen één nacht in Berghotel Leiterli en liepen op de dag van aankomst de Murmelitrail. ’s avonds genoten we van een prima 3-gangen diner en de volgende dag van een heerlijk ontbijt. Daarna gaven we onze bagage af bij de bergbaan en liepen we zelf via de Luchstrail terug naar het dal.

# 6 Speeltuin Lenkerseeli

Met kleinere kinderen naar Lenk? Breng dan een bezoekje aan de Lenkerseeli, een natuurspeeltuin in Lenk. Er zijn verschillende speeltoestellen, zoals glijbanen, schommels, tunnels om doorheen te kruipen, een kabelbaan en klein doolhof.

Elk half uur gaat een klein kindertreintje waar de kinderen voor 2 CHF een ritje mee kunnen maken. De speeltuin heeft fijne picknickplekken, maar er is ook een kiosk waar je wat kan eten of drinken. Let op; je kan alleen met contant geld betalen.

We moesten even zoeken om er te komen, je kan er namelijk niet helemaal met de auto komen. Parkeren doe je aan de weg vlakbij de camping Seegarten. Neem vervolgens het wandelpad naar de camping en de speeltuin ligt voorbij de camping meteen aan de rechterkant.

In Lenk met wat jongere kinderen? Dan is speeltuin Lenkerseeli een leuk uitje.
In Lenk met wat jongere kinderen? Dan is speeltuin Lenkerseeli een leuk uitje.
Bij de speeltuin is een kiosk maar neem wel content geld mee.
Bij de speeltuin is een kiosk maar neem wel content geld mee.

Lenk met kinderen, praktische informatie:

Enthousiast geworden en wil je ook naar Lenk met kinderen? Dan is de onderstaande informatie wellicht handig om te weten:

Prijzen kabelbanen

Verblijf je in Lenk dat heb je niet meteen gratis toegang tot de kabelbanen. Wel krijg je met je gästecard iets korting. Verblijf je langer in het Berner Oberland in Zwitserland? Dan is het wellicht handiger om een Regional Pas aan te schaffen. We hebben een blog geschreven met alle passen voor treinen en kabelbanen in Zwitserland, je leest hem hier.

Lenk met kinderen, waar overnachten?

In Lenk zijn diverse mogelijkheden om te overnachten:

Campings in Lenk

Camping Seegarten

Een rustig camping zonder poespas met de mogelijkheid tot het huren van caravans. Deze camping is ideaal voor kinderen vanwege de kleine speeltuin op de camping zelf, maar vooral vanwege de ligging. De camping ligt naast de speeltuin Lenkerseeli (zie tip 6 in dit overzicht). De camping is zeer goed beoordeeld met een 4.4 van 5.

Hotels en appartementen

Daarnaast zijn er ook veel hotels en appartementen in Lenk. Een aantal daarvan zijn te vinden via de website van Lenk-Simmental Tourismus. Ook zijn er via Booking.com diverse appartementen en hotels te vinden.

Ligging Lenk in Zwitserland

Lenk is vanaf Utrecht circa 882 kilometer.

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking met regio Lenk, Adelboden en Kandersteg en MySwitserland. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.

Daarnaast kunnen er in dit blog affliate links staan naar samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking maakt via deze links!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: