Kindvriendelijke huttentocht in het Stubaital in Oostenrijk
We komen bij een prachtige vallei, de Sulzenaualm.

Kindvriendelijke huttentocht in het Stubaital in Oostenrijk

Oostenrijk 22 augustus 2023

Een huttentocht in het Stubaital in Oostenrijk is genieten van prachtige natuur, groene valleien met riviertjes, watervallen, mooie berghutten en meer!

In onze rubriek ‘mijn gezinsvakantie in de bergen’ vertelt Marloes je er alles over; de route en informatie over de berghutten. Ook geven we opties om deze huttentocht nog uit te breiden met een extra overnachting.

Een tweedaagse huttentocht in het Stubaital in Oostenrijk

Deze kindvriendelijke huttentocht in het Stubaital in Oostenrijk is een tweedaagse huttentocht met één overnachting in een berghut. Heb je nog nooit een huttentocht gedaan, dan is deze tocht prima om eens mee te starten. Het is een relatief makkelijke en korte wandeling met een wandeltijd van zo’n 3 á 4 uur per dag. Wel maak je op dag 1 zo’n 700 hoogtemeters, maar met een aantal pauzes is dat zeker goed te doen.

Vind je het leuk om ook een keer je tips voor een gezinsvakantie in de bergen te delen? We horen het graag! Stuur gerust een mail of neem contact met ons op via onze socials.

Wie zijn jullie?

”Wij zijn Servé, Marloes, S. (2013, 10 jaar) en S. (2015, 7 jaar). Wij zijn dol op wintersport en gaan dan ook vaak in de winter naar Oostenrijk. We gaan graag de natuur in en zijn in Nederland altijd op zoek naar leuke plekken in de natuur of wandelingen die ook aantrekkelijk zijn voor de kinderen.”

Startpunt van onze huttentocht in het Stubaital in Oostenrijk.
Startpunt van onze huttentocht in het Stubaital in Oostenrijk.

Hoe kwamen jullie terecht bij deze huttentocht in Oostenrijk?

”We waren erg benieuwd naar de bergen in de zomer en nu de kinderen wat ouder zijn, leek het ons erg leuk om een huttentocht te lopen met elkaar. We hadden plannen om naar Italië te gaan in de zomervakantie en zijn vervolgens op zoek gegaan naar een mooi gebied in Oostenrijk om te kunnen wandelen en wat op de route ligt richting Italië. Zo kwamen we uit bij het Stubaital.

We hebben de hut zelf benaderd via de mail en ook de overnachtingen ervoor en erna hebben we zelf geregeld. Hiervoor hebben we de VVV benaderd van het Stubaital, welke vervolgens onze vraag hebben uitgezet bij verschillende aanbieders. Hier kregen wij drie aanbiedingen uit terug, waarvan we er een hebben geboekt: Pension Haus Span in Mieders. Een zeer eenvoudige accommodatie, maar voor ons helemaal prima”

Huttentocht in Stubaital in Oostenrijk dag 1: Van de Grawa Alm ( 1530 m) naar de Sulzenauhütte (2191 m)

”Na een prima nacht in ons pension in Mieders, rijden we in ongeveer een half uurtje naar het startpunt van onze wandeling. De parkeerplaats ligt net voorbij de Grawa Alm op 1530 meter en wordt goed aangegeven. De parkeerplaats van de Sulzenauhütte is gratis (prijspeil 2023).”

Vertrek vanaf de mooie Grawa waterval

”Vanaf de parkeerplaats is de grote Grawa waterval direct al zichtbaar, wat de kinderen gelijk enthousiast maakt. Op de bordjes wordt de Sulzenauhütte al aangegeven, volgens de bordjes is het 2,5 uur lopen. Via een wandelpad komen we al vrij snel uit bij het Grawa observatorium; een groot platform onderaan de waterval met verschillende ligbanken van waar je een geweldig mooi uitzicht hebt op de waterval.

Hierna gaat de route stijgend langs de waterval omhoog. De paden zijn veelal vlonderpaden door het bos, erg mooi. We komen langs nog twee uitzichtpunten van waar we opnieuw uitzicht hebben op de waterval en het observatorium beneden. Het is prachtig weer, dus we kunnen ook steeds meer zien van het verdere dal en de bergen.

In het water van de waterval is zelfs een regenboog te zien door de zon die er zo mooi op schijnt. We stijgen verder, inmiddels lopen we boven de hoogte van de waterval. Onze dochter vindt het nu wat lastiger worden; het spektakel van de waterval is voorbij en het is moeilijk aangeven aan haar hoe lang het nog duurt voordat we bij onze hut aankomen. Maar dan komen we op een wat vlakker pad en krijgen we zicht op een nieuw dal en andere bergen en op die bergen zien we de Sulzenauhütte liggen.”

Grawa observatorium; een groot platform onderaan de waterval met verschillende ligbanken
Grawa observatorium; een groot platform onderaan de waterval met verschillende ligbanken.
Het begin van de huttentocht is al meteen spectaculair.
Het begin van de huttentocht is al meteen spectaculair.
Daarna via het vlinderpad verder omhoog.
Daarna via het vlonderpad verder omhoog.

Een prachtig dal met verschillende watervallen

”Het dal wat we inlopen is werkelijk prachtig; een stromende beek, verschillende watervallen die naar beneden kletteren van de bergen af en rondom mooie bergen. In dit dal is de Sulzenaualm (1860 meter) gelegen, een alm waar je lekker wat kunt drinken en eten als deze open is. Op maandag en dinsdag is de alm gesloten, dus wij zoeken zelf een plekje op langs de beek om onze lunch op te eten.

De schoenen gaan even uit, de kinderen spelen met en in het water van de beek, vangen kikkervisjes en rusten even lekker uit van de wandeling tot nu toe. Wanneer we weer uitgerust zijn, gaan we weer verder voor het laatste stuk omhoog naar de hut voor onze overnachting.”

We komen bij een prachtige vallei, de  Sulzenaualm.
We komen bij een prachtige vallei, de Sulzenaualm.
Een prachtige plek om ook even te lunchen of spelen bij het water.
Een prachtige plek om ook even te lunchen of spelen bij het water.

Het laatste stuk flink stijgen naar de hut

”Wederom moeten we flink stijgen, maar het pad zigzagt mooi omhoog door het groen, waardoor het goed te doen is. We komen een aantal berggeiten tegen die we al van verre ruiken. Hoe hoger we komen, hoe mooier het uitzicht over het dal waar we vandaan komen. En dan is daar bovenop de berg de Sulzenauhütte!

We zijn deze dag gestart om 10.30 uur en komen rond 15.30 uur bij de Sulzenauhütte aan. De paden die we hebben gelopen zijn goed begaanbaar en heel duidelijk aangegeven. Enige moeilijkheid is dat het veel stijgen is (700 hoogtemeters), maar met de nodige pauzes was dat voor ons en onze kinderen goed te doen.”

Het laatste stukje richting de berghut.
Het laatste stukje richting de berghut.
We zien zelfs geiten onderweg!
We zien zelfs geiten onderweg!

Aankomst bij de Sulzenauhütte in Oostenrijk

”De Sulzenauhütte is de eerste hut die wij überhaupt bezoeken in de bergen, dus we hebben niet zoveel vergelijkingsmateriaal. We vinden het een ruime hut, met ruim 100 slaapplekken verdeeld over vierpersoonskamers, zespersoonskamers en slaapzalen.

Beneden is er een schoenenruimte voor alle wandelschoenen, de kamers zijn boven. Hier is ook het sanitair; twee douches voor dames en twee voor heren. Hier kun je tegen betaling (1 euro) gebruik van maken. Deze moeten wel warm zijn, maar toen ik er gebruik van maakte helaas niet meer. Daarnaast zijn er ook voldoende wc’s aanwezig. Wij slapen deze nacht op een vierpersoonskamer, met twee stapelbedden. 

Nog een korte wandeling naar Blaue Lacke

Buiten is er een terras, waar we genieten van de prachtige omgeving waar de Sulzenauhütte ligt. Het snel stromende water, het uitzicht op het dal waar we vandaan komen en aan de andere kant zien we de gletsjer. Servé is nog niet uitgewandeld en maakt nog een korte wandeling van zo’n 20 minuten naar Blaue Lacke. Inderdaad, een prachtig blauw meer!

Om 18.00 uur stipt wordt binnen de avondmaaltijd geserveerd, waarbij ook de tafelschikking al is aangegeven. We krijgen soep vooraf, vervolgens salade, vlees en knudeln en een heerlijk dessert.”

In de verte ligt de hut.
In de verte ligt de hut.
Daar is de Sulzenauhütte!
Daar is de Sulzenauhütte!

Huttentocht in Stubaital in Oostenrijk dag 2: Van de Sulzenauhütte (2191 m) naar de Dresdnerhütte

”Na een goede nacht slapen (met raam open genietend van het geluid van het stromende water van de beek) en een goed ontbijt gaan we rond 8.30 uur weer op pad richting de Dresdnerhütte. Deze staat al goed aangegeven. Volgens de bordjes is het 3 uur wandelen en de afstand bedraagt ongeveer 5 kilometer. Inmiddels weten we dat deze tijd niet onze wandeltijd zal zijn, wij zullen er iets langer over gaan doen.

Een splitsing met 2 routes

Het pad begint licht glooiend, waarbij we op een gegeven moment op een splitsing komen waarbij we de keuze moeten maken om langs het water te blijven lopen of al naar rechts af te buigen om langzaam maar zeker de berg al op te gaan. We kiezen voor de laatste optie, omdat we denken dat de klim straks anders behoorlijk zal zijn als we beneden langs het water blijven lopen.

Het uitzicht is geweldig en we zien Blaue Lacke waar gister Servé nog naar toe is gelopen.
Het uitzicht is geweldig en we zien Blaue Lacke waar gister Servé nog naar toe is gelopen.

Steile afgronden en staalkabels

Deze route stelt echter je mogelijke hoogtevrees wel op de proef. We lopen verschillende keren op smalle paadjes met vrij steile afgronden en we komen op een gegeven moment ook op een stuk met staalkabels langs de rotsen. Dit is best even spannend, maar voorzichtig aan en vooral niet naar beneden kijkend komen we er allemaal goed overheen.

Het uitzicht is prachtig nu we hoger lopen, zowel op het dal waar de Sulzenauhütte in ligt, het meer (Blaue Lacke) waar Serve gisteren nog naartoe is gelopen en de gletsjer. Hoe hoger we komen, hoe meer het pad gaat bestaan uit los gesteente. Dit loopt wat minder makkelijk, omdat je soms even goed moet voelen welke stenen wat losser liggen mogelijk.”

Dit stuk is pittig met een afgrond en staalkabels.
Dit stuk is pittig met een afgrond en staalkabels.

Lunchen bij de Peiljoch op 2676 meter

”Bij nat weer lijkt ons dat nog wat lastiger, omdat dan de kans op uitglijden ook aanwezig is. Inmiddels lopen we op bijna dezelfde hoogte als de gletscher en moeten we nog een laatste stuk klimmen naar de Peiljoch (2676 meter). Bovenop de Peiljoch staat het vol met steenmannetjes. Tussen de steenmannetjes zoeken we een plekje voor onze lunch. Hierna kunnen we de daling gaan inzetten en al snel zien we de liften gaan en de Dresdnerhütte al liggen.

De Peiljoch op 2676 meter.
De Peiljoch op 2676 meter.

Voorzichtig afdalen naar de Dresdnerhütte

Ook aan deze kant van de berg bestaat het pad eerst voornamelijk uit losse stenen, waarbij we dus goed moeten blijven opletten waar we onze voeten neerzetten. Het pad loopt flink steil naar beneden, ook hier soms met extra ondersteuning geboden door staalkabels. Hoe lager we komen, hoe meer het weer een pad van grond/zand wordt, wat makkelijker te belopen is. Rond 14.00 uur komen we bij de Dresdnerhütte (2308 meter) aan.

Ook vandaag zijn we zo’n 5 uur onderweg geweest. De wandeling van vandaag vonden we lastiger dan gisteren; er zaten steilere stukken in de route, kleine stukjes langs staalkabels en het wandelen over de losse stenen was ook wat lastiger dan over een pad van grond/zand. Als je langs het water blijft lopen, loop je wellicht wel langer op wat vlakker terrein, vanaf het gletsjermeer moet je dan echter nog wel meer klimmen naar de Peiljoch.”

Het laatste stuk is rotsig, we dalen voorzicht af.
Het laatste stuk is rotsig, we dalen voorzicht af.

Aankomst bij de Dresdnerhütte op 2308 meter

”De Dresdnerhütte is ook met de lift vanuit het dal te bereiken, wat de sfeer van de hut wel anders maakt dan bij de Sulzenauhütte. Het is een grote hut met slaapmogelijkheden, een groot terras en speeltuintje erbij. Wij eten er een welverdiend ijsje en gaan dan nog met de lift naar boven naar Top of Tirol (3210 meter).

Met de kabelbaan naar de Top of Tirol

Na een paar minuten in de gondel komen we bij de Top of Tirol op 3210 meter hoogte, een aanrader om nog heen te gaan. Vanaf het bergstation van de Schaufeljochbahn bereiken we het uitzichtplatform via een aantal trappen. We merken aan onze ademhaling dat we hoog in de bergen zitten, van het traplopen worden we allemaal al wat kortademig.

Vanaf het platform heb je een prachtig uitzicht op de gletsjer en alle omringende bergtoppen. Aangezien we prachtig helder weer hebben, kunnen we ontzettend ver kijken. Er staan enkele verrekijkers waarmee we de omliggende bergen nog beter kunnen bekijken.

Mammut Abenteuerspielplatz bij bergstation Eisgrat

De Mammut Abenteuerspielplatz bij Bergstation Eisgrat (zie kaartje) is trouwens ook nog leuk om even heen te gaan. Dit is het station onder de Top of Tyrol, dus daar kom je langs als je daar naartoe gaat, je moet daar overstappen. Helaas hebben wij er geen tijd meer voor en halen we anders de laatste lift niet meer. De grote mammoet ziet er wel heel cool uit!”

De top of tirol!

Met de kabelbaan terug naar het dal

”We kopen een liftkaart voor 5 ritten per persoon, want we gaan met deze lift ook helemaal terug naar het dal. Een kaartje voor 5 ritten kost voor een volwassene 30,40 euro (prijspeil 2023). Onze beide kinderen mogen nog gratis met de lift (tot 10 jaar). Er zijn ook veel accommodaties waarbij je de Stubaital card krijgt, met deze pas kan je gratis van de liften gebruik maken. In dit blog bij nr. 12 staat meer informatie over het Stubaital en de Stubaital card.

Ons pension was echter zo goedkoop, dat het gunstiger was om gewoon los voor de lift te betalen. Helemaal omdat kids ook nog gratis mee mochten. Helemaal beneden bij de lift hebben we in eerste instantie bedacht dat Servé onze auto gaat ophalen en ons weer komt oppikken. Als we aankomen staat er echter een bus klaar waar we mee mee kunnen rijden en die ons terugbrengt naar de parkeerplaats waar onze auto staat.

Huttentocht in het Stubaital in Oostenrijk: onze conclusie

We vonden deze huttentocht waanzinnig mooi; het landschap waar we doorheen liepen was zo divers! Water in al zijn verschillende vormen, heel veel groen op de eerste dag, de geweldige uitzichten en de verschillende dieren die we tegenkwamen. We raden het andere gezinnen zeker aan, het is echt een unieke ervaring die je met je gezin beleeft! Je doet het echt samen, zo hadden wij onze eigen jel als iemand het even wat moeilijker had en geniet samen van de prachtige natuur en omgeving.”

Alle praktische informatie over deze huttentocht op een rij:

Basisinformatie over de huttentocht in Stubaital in Oostenrijk:

  • In welke land / regio is de huttentocht? Oostenrijk, Stubaital
  • Aantal overnachtingen: 1 maar makkelijk uit te breiden naar bijvoorbeeld de Nurnbergerhütte. Je parkeert dan op de andere parkeerplaats, die nog voor de Grawa alm parkeerplaats ligt. Vanaf hier loop je dan eerst naar de Nurnbergerhütte, dan naar de Sulzenauhütte en daarna naar de Dresdnerhütte. Hieronder op het kaartje zie je deze route ook staan. Vanaf de Nurnberghütte naar de Sulzenauhütte is het 550 meter stijgen en 650 meter dalen. We hebben dit niet zelf gelopen maar ik schat in dat dit qua afstanden en hoogtemeters goed te doen is met kinderen. Er zit wel een stukje met staalkabels bij.
  • Welke berghutten: Sulzenauhütte (maar zoals hierboven kan je dus makkelijk uitbreiden)
  • Aantal hoogtemeters: dag 1: zo’n 700 meter stijgen, dag 2: zo’n 500 meter stijgen en 400 meter dalen. Op beide dagen hebben we zo’n 4 uur gewandeld.
  • Welke leeftijd hadden jullie kinderen tijdens de huttentocht? 10 jaar en 7 jaar
  • Welke leeftijd zou je aanraden? Deze leeftijd was goed, de kinderen konden het goed volhouden mits voldoende pauzes. Dag 2 was een pittig stukje met afgronden, je kunt eventueel een andere route nemen maar dan moet je ook flink stijgen.

Wat kan ik verwachten in de berghut?

De Sulzenauhutte ligt op de route van de WildeWasserWeg, als ook op de Stubaier Hohenweg, wat maakt dat het een druk bezochte hut is. Het is een vrij grote hut met ruim 100 slaapplekken verdeeld over vierpersoonskamers, zespersoonskamers en slaapzalen. Wij hadden een eigen kamer met gedeeld sanitair op de gang. Het zag er allemaal heel netjes en schoon uit.

Het avondeten was ook prima en ’s ochtends wordt het ontbijt geserveerd tussen 6.45 uur en 8.00 uur. Er is brood met worst, kaas en jam en yoghurt met muesli en appel. Het brood wat wij bij het ontbijt niet helemaal op aten, mochten we smeren voor onze lunch onderweg. 

Prijzen Sulzenauhütte (prijspeil 2023): 

  • Volwassenen HP 69 euro
  • Kind vanaf 7 jaar HP 55 euro 
  • Kind onder 7 jaar HP 41 euro

Bagagevervoer mogelijk

Vanaf 3 bagagestukken is bagagetransport ook mogelijk (kosten niet bekend). Je moet hiervoor van te voren contact opnemen met de berghut. Meer informatie vind je hier op de website van de Sulzenauhütte.

Wat moet je meenemen?

Ga je met kinderen op huttentocht, dan zijn de volgende blogs handig om te lezen:

Waar overnachten voor- of na deze huttentocht?

”Wij verbleven voorafgaand aan deze huttentocht in Pension Haus Span in Mieders. Een zeer eenvoudige accommodatie, maar voor ons helemaal prima. We hadden twee tweepersoonskamers met douche en toilet op de gang. Er waren echter geen andere gasten tijdens ons verblijf, dus we hadden de gehele verdieping voor onszelf.

Op de dag dat we naar de hut gingen wandelen, waren de kamers ook niet verhuurd en konden we onze spullen op de kamers laten staan. We betaalden 70,- per nacht inclusief eenvoudig ontbijt (kaiserbroodjes met vlees, kaas, jam en chocoladepasta) voor vier personen.

Het pension is gelegen in het plaatsje Mieders. Tegenover het pension ligt een kleine supermarkt, waar we broodjes kochten voor de lunch voor de eerste wandeldag.”

Ligging van het Stubaital in Oostenrijk

Vanaf Utrecht is het Stubaital zo’n 900 kilometer.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een kindvriendelijke huttentocht. Kijk hieronder voor meer inspiratie.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: