Wilder Kaiser met kinderen: 8 tips voor een heerlijke zomervakantie

Wilder Kaiser met kinderen: 8 tips voor een heerlijke zomervakantie

Oostenrijk 20 september 2021
Wilder Kaiser met kinderen is een aanrader, er zijn maar liefst 7 beleveniswerelden.
Boek je reis 'Family Fun Brixental'

Alpenreizen heeft een gave pakketreis naar deze regio waar je verblijft op een kleinschalig vakantiepark. Op loopafstand van 2 zwemgelegenheden én een kinderboerderij.

De regio Wilder Kaiser in Oostenrijk hebben wij in de zomer meermaals bezocht. Deze regio heeft namelijk zoveel te bieden voor gezinnen. Je komt tijd tekort. In dit blog geven we je 8 tips voor een onvergetelijke zomervakantie in Wilder Kaiser met kinderen.

Naar Wilder Kaiser met kinderen

”Je moet echt een keer naar Wilder Kaiser in Oostenrijk. Dat is een heerlijke zomervakantie voor gezinnen!” zegt mijn collega als ik vraag of hij nog een goede tip heeft voor een gezinsvakantie in Oostenrijk. Op dat moment is mijn zoon bijna 4 jaar oud. ”Wilder Kaiser kan prima, ook met jonge kinderen”. Ik word toch wel nieuwsgierig en besluit die avond mij maar eens te gaan verdiepen in de Wilder Kaiser.

Wilder Kaiser: een gebergte in Tirol, 900 kilometer vanaf Utrecht

De Wilder kaiser is een gebergte gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Tirol, vlakbij de wat grotere plaats Kufstein. Vanaf Utrecht is het zo’n 900 kilometer rijden. De regio Wilder Kaiser bestaat uit vier bergdorpen, die dicht bij elkaar liggen. Dit zijn Ellmau, Scheffau, Going en Söll. Allen zijn het leuke dorpjes, maar wij vinden Ellmau toch wel het gezelligste.

Als ik die avond de website van de Wilder Kaiser bekijk word ik erg enthousiast. Wilder Kaiser met kinderen lijkt een perfecte match. Er zijn maar liefst 7 beleveniswerelden bovenop de berg, maar ook themawandelingen voor families, zwembaden en zwemmeren en een heel zomerprogramma boordevol gave activiteiten. We twijfelen niet langer en ik app mijn collega: ”Geboekt, wij gaan deze zomer naar de Wilder Kaiser”.

Hieronder vind je onze 8 tips voor een gave zomervakantie in de Wilder Kaiser met kinderen!

# 1 Beleveniswerelden: 7x gave speeltuinen bovenop de berg

Wauw, regio Wilder Kaiser heeft maar liefst 7 gave beleveniswerelden bovenop de berg. Het zijn eigenlijk een soort van speeltuinen, maar dan volledig passend in het mooie berglandschap. Elke beleveniswereld heeft een eigen thema en zijn een waar speelparadijs voor kinderen. En niet alleen voor kinderen, ook voor ouders is het hier een fijne plek.

Terwijl de kids zich hier eindeloos kunnen spelen, geniet jij met een drankje in de zon en het prachtige berglandschap. Win-win toch?

De beleveniswerelden zijn van mei tot oktober dagelijks gratis toegankelijk. Wel moet je een kaartje hebben voor de kabelbaan, maar de Bergbaan Belevenis Card is goed betaalbaar (zie #8 in dit overzicht).

Meer informatie over deze 7 gave beleveniswerelden? Lees dan hier ons aparte blog hierover.

Wilder Kaiser met kinderen is een aanrader, er zijn maar liefst 7 beleveniswerelden.
Wilder Kaiser met kinderen is een aanrader, er zijn maar liefst 7 beleveniswerelden.

Liever meteen een impressie van een aantal van deze beleveniswerelden? Bekijk dan de filmpjes hieronder.

# 2 Familiewandelingen en biken in Wilder Kaiser

In Wilder Kaiser kan je ook volop wandelen. De regio heeft zelfs een wandelkeurmerk gekregen vanwege de vele mogelijkheden die er zijn. Gezinsvriendelijke en makkelijke wandelpaden vind je vooral rondom de beleveniswerelden. Een groot deel hiervan is ook toegankelijk voor kinderwagens.

Georganiseerde wandelingen

Op vertoon van je gastenkaart kunnen families vaak gratis deelnemen aan georganiseerde wandelingen. Tijdens onze vakantie liepen we mee met de georganiseerde gezinswandeling ‘Moor & more’. Een wandeling door de moerasgebieden van Wilder Kaiser. Tijdens de wandeling vertelt een gids (wel in het Duits) alles over de natuur. Ook mogen de kinderen bij de moerassen met schepnetten zelf op zoek naar kleine insecten.

We schreven een apart blog over deze wandeling, je vindt hem hier. Meteen al een impressie, bekijk dan het filmpje hieronder.

Wandelen door spectaculaire kloven

Op zoek naar iets meer avontuur? In de directe regio van Wilder Kaiser zijn ook spectaculaire kloven en waterwegen waar je met je kids doorheen kunt wandelen, bijvoorbeeld:

 • Rehbachklamm
 • Spatlahnerklamm
 • Teufelsgasse
 • Griessbachklamm
 • Waterval van Sintersbach
 • Waterval van Eifersbach

Meer informatie over deze kloven vind je hier op de website van Wilder Kaiser.

TIP: Ga je wandelen met kinderen in de bergen? Lees hier ons blog met 23 tips om wandelen met kinderen in de bergen leuk en veilig te houden!

3-daagse huttentoch

Zijn je kinderen al wat ouder of echt geoefende wandelaars? Dan heeft de Wilder Kaiser ook een 3-daagse huttentocht. De etappes zijn tussen de 8 tot 13,5 kilometer lang. Je wandelt dan zo’n 5 tot 6 uur per dag, gerekend zonder pauzes. Er is geen bagagevervoer mogelijk, maar je kunt de route wel hier en daar wat inkorten of makkelijker maken.

Meer info over deze 3-daagse huttentocht vind je hier op de website van Wilder Kaiser.

Stempelboekje

Wandelen met kinderen nog leuker maken? In Wilder Kaiser kunnen kinderen stempels verzamelen om daarmee uiteindelijk een wandelpin te krijgen. Je kunt via de gratis app ook online de stempels verzamelen. Meer informatie over het stempelboekje vind je hier op de website van Wilder Kaiser.

In Wilder Kaiser kan je volop wandelen
In Wilder Kaiser kan je volop wandelen

Fietsen met kinderen in Wilder Kaiser

Wilder Kaiser biedt ook genoeg mogelijkheden om te fietsen. Zijn je kinderen wat ouder? Dan zijn er in de dorpjes genoeg winkels om een mountainbike te huren. Niet bang aangelegd? Dan is er in Hopfgarten een downhill traject van 3 kilometer.

# 3 Zwembaden en mooie zwemmeren

Naast wandelen, vinden onze kinderen het ook heerlijk om een zwembad te bezoeken. Gelukkig heeft Wilder Kaiser er genoeg. Onze favoriet is het KaiserBad in Ellmau. Het zwembad heeft een binnen- en buitengedeelte en een apart gedeelte voor kleuters en peuters. Voor de oudere kinderen zijn er super snelle glijbanen. Is het mooi weer? Dan is het heerlijk zonnen op de grote ligweide.

Mooie zwemmeren

Naast zwembaden heeft Wilder Kaiser ook een aantal mooie zwemmeren. We hebben er een aantal bezocht:

 1. Zwemmeer in Going. Dit meer is uitgeroepen tot het schoonste bergmeer van Tirol. Onze zoon D. vermaakte zich uitstekend in de 100 meter lange openluchtwaterglijbaan en brede waterglijbaan. De wat kleinere kinderen kunnen zich heerlijk vermaken op het piratenschip. Het zwemmeer in Going ligt bij het startpunt van de familiewandeling Moor & more, de wandeling combineerden wij met een bezoek aan dit zwemmeer.
 2. Een ander mooi zwemmeer is de Hintersteinersee. Niet alleen het meer is prachtig, maar ook de weg er naar toe. Vanuit Scheffau volg je 4 kilometer lang een prachtige bergweg tot een hoogte van 883 meter, totdat je het meer aan de bosrand ziet liggen. Het water van de Hintersteinersee is heel helder, omdat het door onderaardse waterbronnen wordt gevoed. Let op, in de zomer kan het er vrij druk zijn. Ook zijn er tot in tegenstelling van het zwemmeer in Going geen glijbanen of andere speeltoestellen. Naar de Hintersteinersee ga je vooral voor de prachtige natuur.
 3. De Ahornsee in Söll. Dit is het enige meer wat wij niet zelf hebben bezocht, maar het schijnt ook zeker een bezoek waard te zijn. Het heeft onder andere een spectaculaire springtoren.
Het zwemmeer in Going.
Het zwemmeer in Going.
De Hintersteigersee nabij Scheffau.
De Hintersteigersee nabij Scheffau.

# 4 Begin de dag met een ontbijt op de berg

Ontbijten met uitzicht op de bergen, wie wil dat nou niet? In Wilder Kaiser zijn er verschillende prachtig gelegen hutten waar je lekker kunt ontbijten. Het concept is simpel. In de VVV kantoren in Ellmau, Going, Scheffau of Söll kan je “Frühstück am Berg” waardebonnen kopen van 14 euro per stuk. Kijk op de website van Wilder Kaiser voor het overzicht van deelnemende hutten en maak vooraf een reservering.

Er zijn een aantal hutten die voor kinderen een leuke speeltuin hebben. Zo genoten wij van een heerlijk ontbijt bij het Alpengasthaus Stallhausl in Söll op 1000 meter hoogte. Deze hut was met de auto te bereiken en had een kleine speeltuin.

In Wilder Kaiser zijn er verschillende hutten waar je kunt ontbijten.
In Wilder Kaiser zijn er verschillende hutten waar je kunt ontbijten.

# 5 Volop kinderactiviteiten in de zomer

Naast de beleveniswerelden en wandel- en fietsmogelijkheden zijn er in Wilder Kaiser nog heel veel andere activiteiten. Heb je wat oudere kinderen, dan kan je bijvoorbeeld gaan bergbeklimmen, raften of een canyoningtour doen.

Onze peuter is voor dit soort activiteiten nog te klein. Met hem gaan we naar de paardenboerderij Hochfilzer. Kinderen mogen hier helpen met het borstelen en opzadelen van de paarden. Ook mogen ze tegen een kleine vergoeding zelf een ritje maken op het paard. Heb je paardenliefhebbers, dan is dit een leuke en gratis activiteit.

Andere activiteiten in Wilder Kaiser zijn o.a.:

 • Bike tour / training
 • River rafting
 • River tubing
 • Lama trekking
 • Indoor klimmen

Meer informatie over de activiteiten en bijbehorende prijzen vind je hier op de website van Wilder Kaiser.

Bij de Hafflinger farm mogen de kinderen helpen bij het borstelen en opzadelen van de paarden.
Bij de Hafflinger farm mogen de kinderen helpen bij het borstelen en opzadelen van de paarden.
Tegen en kleine vergoeding kunnen de kinderen ook nog een ritje maken.
Tegen en kleine vergoeding kunnen de kinderen ook nog een ritje maken.

# 6 Kindvriendelijke accommodaties

Wilder Kaiser is aangesloten bij de Tiroler Familiennester en heeft op dit moment (2022) 20 ‘Nestpartners van de Tiroler Familiennester’. Dit zijn accommodaties die aan allerlei keurmerken voldoen, waarmee de accommodatie expliciet geschikt is voor families. Denk aan een rustige ligging, een speeltuin of de aanwezigheid van familiekamers. Sommige accommodaties hebben nog iets extra’s zoals een kinderspa of kinderboederij.

# 7 Gratis wandel- en zwembus op vertoon van je gastenkaart

Met de gastenkaart mag je in de Wilder Kaiser ook gratis gebruik maken van de KaiserJet. Deze gele bussen rijden heel regelmatig tussen de verschillende dorpen in de Wilder Kaiser. Ook stoppen ze bij de kabelbanen, zwembaden en bergmeren. In de avond een typisch Oostenrijks evenement bezoeken? Dan kan je terug met de KaiserJet Nightliner. Kortom, eigenlijk heb je de hele vakantie je eigen auto dus niet nodig. Duurzaam en makkelijk.

De KaiserJet brengt je overal gratis naar toe op vertoon van de gastenkaart.
De KaiserJet brengt je overal gratis naar toe op vertoon van de gastenkaart.

# 8 Bergbaan belevenis card

Tip 8 is Bergbaan belevenis Card. Als je deze kaart aanschaft, dan kan je gebruik maken van alle liften die je o.a. naar de beleveniswerelden brengt. Ook krijg je korting op andere attracties, zoals bijvoorbeeld de zwembaden. De wandelpas koop je bij de kassa van de bergbanen. Tip, neem je gastenkaart mee, dan krijg je nog een beetje korting.

Meer weten over deze bergbaan belevenis card? Kijk dan hier op de website van de Wilder Kaiser.

Naar de Wilder Kaiser met kinderen, handig om te weten:

Vanaf Utrecht is de Wilder Kaiser zo’n 900 kilometer.

Ligging

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: