Pillerseetal in Oostenrijk met kinderen: 10 tips voor gave activiteiten
In Triassic Park draait alles om dino’s!

Pillerseetal in Oostenrijk met kinderen: 10 tips voor gave activiteiten

Oostenrijk 20 september 2021
TUI Blue Fieberbrunn
TUI BLUE Fieberbrunn

Tijdens onze vakantie in het PillerseeTal overnachten wij in TUI BLUE Fieberbrunn. Een fijn hotel met moderne familiekamers, zwembad en een toplocatie naast het dalstation van de kabelbaan.

Op zoek naar mooie gezinswandelingen, heldere bergmeren, bergavonturenwerelden en andere gave familie activiteiten? Ga naar naar vakantieregio Pillerseetal te midden van de Kitzbüheler Alpen in Oostenrijk. Deze regio heeft ontzettend veel te bieden voor actieve gezinnen.

Wij waren in de zomer van 2020 in deze regio en kwamen tijd te kort. Lees hier onze 10 tips voor een zomervakantie in het Pillerseetal. 

Pillerseetal, één van de 4 regio’s in de Kitzbüheler Alpen in Tirol 

Het Pillerseetal is één van de vier regio’s in de Kitzbüheler Alpen in Tirol. De andere drie regio’s zijn Brixental, St. Johann in Tirol en Hohe Salve. Het Pillerseetal is gelegen tussen de Steinplatte en de Loferer Steinberge en bestaat uit de dorpen Fieberbrunn, Hochfilzen, St. Jakob in Haus, St. Ultrich am Pillersee en Waidring. 

Het Pillerseetal kenmerkt zich door de idylische alpenlandschappen, gezellige berghutten, maar bovenal door het enorme aanbod van gezinsactiviteiten. In het Pillerseetal zijn volop gethematiseerde wandelpaden voor kinderen, maar je kunt er ook mountainbiken, relaxen aan één van de mooie bergmeren of spelen in één van de bergavonturenwerelden. 

Hieronder lees je 10 tips voor een gave familievakantie in het Pillerseetal. Wil je meteen al een impressie van het Pillerseetal en activiteiten? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Pillerseetal met kinderen: 10 tips 

Hieronder in willekeurige volgorde mijn 10 tips voor gave activiteiten voor gezinnen in het Pillerseetal.

# 1 Bezoek bergavonturenwereld Timoks Wilde Wereld

In Fieberbrunn nemen we de bergbaan omhoog en stappen uit bij het middenstation Streuböden. Hier ligt ‘Timoks Wilde Welt’, een super leuke speeltuin bovenop de berg. Er is van alles te doen. We starten bij het klimpark met grote granietblokken, dat is voor onze kleuter klimmen en klauteren.

Ook is er een bosklimroute met 30 stations. Het is vrij laag bij de grond, zodat het ook voor kleinere kinderen geschikt is. Als we wat verder lopen zien we een mooi aangelegde waterspeeltuin en in de verte de rodelbaan ‘Timoks Alpine Coaster’.  

Timoks Wilde Wereld is gratis te bezoeken, maar de rodelbaan kost 6 euro per rit (prijspeil 2020). Het middenstation is via een pittige klim te bereiken, een betere optie is de bergbaan (wel tegen betaling of gratis op vertoon van de PillerseeTal Card). Meer informatie over Timoks Wilde Wereld lees je in dit blog.

Timoks Wilde Welt is een super leuke speeltuin bovenop de berg in Fieberbrunn.
Timoks Wilde Welt is een super leuke speeltuin bovenop de berg in Fieberbrunn.
In Timoks Wilde Welt is een bosklimroute met 30 stations.
In Timoks Wilde Welt is een bosklimroute met 30 stations.
En je kunt er volop klimmen en klauteren.
En je kunt er volop klimmen en klauteren.

# 2 Interactieve avonturenspel Steinbergkoning

”Daar wil ik heen, dat is net een monster!” roept mijn kleuter bij het zien van de folder van de Steinbergkoning. Het geheim van de Steinbergkoning is een spannend, interactief avonturenspel voor het hele gezin. In de Kitzbüheler Alpen zijn 8 ‘stations’ van de Steinbergkoning waar je een raadsel moet oplossen. 

Deze plekken zijn ook de grootste ‘highlights’ van de regio, dus op die manier kan je dit avonturenspel makkelijk combineren met de ‘normale’ dagjes uit in deze regio. Wij bezoeken drie stations als we in de Kitzbüheler Alpen zijn: bij het middenstation Steuböden als we Timoks Wilde Welt bezoeken, Triassic Park en Familienland. 

”Kijk daar is het!” roept D. uit. In de verte zien we een bord met een soort van monster erop. Bij elk station moeten we een raadsel oplossen en dat is moeilijker dan je denkt. We moeten goed samenwerken en verbanden leggen. Onze kleuter D. zoekt bijvoorbeeld met de verrekijker de symbolen van de dieren, die wij weer moeten omzetten in een code. Als je alle stations hebt gehad kan je het hele raadsel ontrafelen en bij het toeristenbureau een prijs ophalen. 

Het avonturenspel Steinbergkoning is gratis te spelen. Als je de PillerseeTal-kaart hebt (zie nummer 8 in dit overzicht), dan heb je gratis toegang tot de attracties, waar de meeste stations zich bevinden. 

Het geheim van de Steinbergkoning is een spannend, interactief avonturenspel voor het hele gezin
Het geheim van de Steinbergkoning is een spannend, interactief avonturenspel voor het hele gezin

# 3 Timoks Alpine Coaster

We hebben aardig wat rodelbanen geprobeerd, maar de Timoks Alpine Coaster is toch wel één van de spectaculairste. ”Kijk daar mama, zie je die bochten? Dat is echt vet!”. Yep, de Timoks Alpine Coaster heeft een zogenaamde Kaiserquelle, een reuzenslang en een 360° carrousel. In een soort van bobslee gaan we vanaf het middenstation van Streuböden in vliegende vaart zo’n 1160 meter bergafwaarts en draaien we heel wat bochten in de carrousel.

Gelukkig kunnen we zelf de snelheid bepalen en voldoende afremmen. Beneden aangekomen kunnen we blijven zitten en worden we naar boven getrokken. Dat duurt zo’n 5 minuten, ondertussen kunnen wij kijken naar het mooie uitzicht en zien we de 360° carrousel waar we doorheen zoefden.

In de zomer, tijdens de Timoks lange vrijdagen in juli en augustus, kan je ’s avonds gratis een ritje maken in deze achtbaan. Anders betaal je 6 euro per rit voor volwassenen en 4 euro per rit voor kinderen (prijspeil 2020). Kinderen vanaf 8 jaar mogen zelfstandig van deze rodelbanen, kinderen jonger dan 8 jaar moeten worden begeleid door een volwassene. 

Timoks Alpine Coaster heeft Kaiserquelle, een reuzenslang en een 360° carousel.
Timoks Alpine Coaster heeft Kaiserquelle, een reuzenslang en een 360° carousel.

# 4 Kinder-, jeugd- en familieprogramma 

In het PillerseeTal is van maandag tot en met vrijdag ook een leuk familie- en kinderprogramma. Op de website van de Kitzbüheler Alpen staat het complete zomerprogramma inclusief alle activiteiten. Zo is er een spannende ‘Treasure hunt’, ‘Forest and water detectives’ en bijvoorbeeld ‘Farmers on tour’. 

Aan het familie- en kinderprogramma zijn wel kosten verbonden, een dagkaart is 12 euro per persoon of 29 euro per familie (2 volwassenen en max. 3 kinderen). Heb je een PillerseeTal-Kaart, dan is het familie- en kinderprogramma gratis.  

# 5 Triassic Park

Weinig jonge kinderen die er niet van houden: dinosaurussen. In het Pillerseetal is een heel gaaf Dinopark, hoog op de berg met prachtig uitzicht! Het avontuur begint al als we in het dal van Waidring de bergbaan omhoog nemen. Een aantal gondels zijn omgetoverd tot dino ei. 

Bovenop gaat het avontuur verder en wanen we ons weer even in de prehistorie. We volgen de route en komen eerst uit in het dino-museum. Op een interactieve manier is daar veel informatie te vinden over de prehistorie en dino’s natuurlijk. 

Als we het museum via de souvenirwinkel verlaten komen we direct uit bij het Triassic Beach met ‘mini-zee’. Daar is het voor onze kleuter eindeloos spelen en spetteren met zand en water. Vooral de 30 meter lange dino-buisglijbaan is favoriet. Daarnaast kan je voor 2 euro een beitel, veiligheidsbril aanschaffen waarmee je op zoek kan gaan naar dinobotten. 

Behalve het Triassic Beach is er ook een dino-trail, speeltuin met touwenparcours, druipsteengrot en spectaculair uitzichtplatform. 

Wij waren er een dagdeel, maar je kan je hier prima een hele dag vermaken. Op vertoon van de PillerseeTal-Kaart heb je gratis toegang tot het Triassic Park.

In Triassic Park draait alles om dino’s!
In Triassic Park draait alles om dino’s!
Je kan er zelfs dinobotten opgraven!
Je kan er zelfs dinobotten opgraven!

# 6 Themapaden, Museum goes wild 

In het Pillerseetal zijn er verschillende thematische wandelingen, speciaal voor families. Een overzicht is te vinden op de website van Kitzbüheler Alpen. Tijdens ons verblijf liepen wij de interactieve wandeling Museum goes Wild, die start bij het bergstation Lärchfilzkogel.

”Kijk hier is mijn telefoon”. Mijn kleuter D. kijkt me enigszins wantrouwend aan omdat normaal gesproken hij altijd een ‘nee’ te horen krijgt als hij mijn telefoon wil. Maar dit keer mag hij de telefoon juist gebruiken. De wandeling Museum goes wild wordt namelijk ondersteund met de ‘Go Wild’ app. 

Het themapad van zo’n 2 kilometer heeft onderweg 10 ‘stations’ waarmee we met behulp van de app interessante informatie krijgen. ”Wat voor taal is dat?” vraagt onze kleuter. De app is in het Duits of Engels, maar de verhaaltjes zijn makkelijk te vertalen. Het leukste is om de ‘stations’ te vinden. Als D. alle 10 de stations gevonden en via de app geactiveerd heeft, dan kan hij bij het dalstation een kleine prijs ophalen. 

De app kan je gratis downloaden en het pad is eenvoudig te wandelen, het is echter niet geschikt voor kinderwagens.

Met behulp van de app krijgen we steeds informatie en opdrachten.
Met behulp van de app krijgen we steeds informatie en opdrachten.
Museum Goes Wild is één van de themawandelingen in het PillerseeTal.
Museum Goes Wild is één van de themawandelingen in het PillerseeTal.

# 7 Avonturenpark Familienland 

Avonturenpark Familienland is gelegen in St. Jakob in Haus en is een kleinschalig attractiepark met zo’n 40 attracties. Het is leuk voor vrijwel alle leeftijdscategoriën, voor de kleintjes is er een grote kinderboerderij, treintje, speeltuin en glijbaantoren. Voor de oudere kinderen is een spannende achtbaan en wildwaterglijbaan. 

Als wij er zijn is het wat wisselvallig qua weer, dan is Familienland ook een aanrader omdat een deel overdekt is, waaronder een grote binnenspeeltuin en trampolines. Op vertoon van de PillerseeTal-Kaart heb je gratis toegang tot Avonturenpark Familienland.

Familienland is een leuk uitje bij goed én slecht weer!
Familienland is een leuk uitje bij goed én slecht weer!
Bij het Familienpark zijn ook binnen leuke activiteiten.
Bij het Familienpark zijn ook binnen leuke activiteiten.

# 8 PillerseeTal Card 

In het PillerseeTal is echt van alles te doen. Het fijne is dat deze attracties op vertoon van de PillerseeTal Card bijna allemaal gratis te bezoeken zijn of je krijgt een flinke korting. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Kabelbanen, zwemmeren en zwembaden, bergavonturenwerelden, Avonturenpark Familienland, Triassic Park en de familie- en kinderprogramma’s.

De Pillerseetal Card kost voor volwassenen voor 3 dagen 47 euro, voor 4 dagen 52 euro en voor 6 dagen 62 euro. Kinderen zijn bij 3 dagen gratis, voor 4 dagen 27 euro en voor 6 dagen 32 euro (prijspeil 2020). Ben je van plan om een paar dagen te blijven in de regio, dan haal je deze kaart er met gemak uit. 

# 9 Zwembaden en meren 

In het PillerseeTal zijn verschillende zwembaden en meren, zoals het zwemmeer Waidring, de Pillersee in St. Ulrich am Pillersee en de Lauchsee in Fieberbrunn. Dit laatst genoemde zwemmeer heeft in de zomer vaak een watertemperatuur van maar liefst 25 graden. (Overdekte) zwembaden zijn er ondermeer in Fieberbrunn en in St. Ultrich am Pillersee. 

Op vertoon van de PillerseeTal Card zijn de meeste zwembaden en meren gratis te bezoeken. 

Voorbij de waterspeeltuin, vind je bij Bij Timoks Wilde Welt de Streubödensee.
Voorbij de waterspeeltuin, vind je bij Bij Timoks Wilde Welt de Streubödensee.

# 10 Gezinsvriendelijke accommodaties 

Tot slot heeft het PillerseeTal veel gezinsvriendelijke accommodaties in verschillende prijscategorieën. Van kindvriendelijke hotels tot ruime appartementen met mooi uitzicht op de bergen. Wij verbleven in Hotel TUI BLUE Fieberbrunn, gelegen naast de berglift naar Timoks Wilde Welt. 

Het hotel beschikt over familiekamers of geschakelde kamers, ideaal voor een gezin. Het hotel heeft een fijn zwembad, een speelkamer voor de kinderen en goed eten en drinken. 

Ligging PillerseeTal

Regio PillerseeTal is vanaf Utrecht circa 928 kilometer en in zo’n 10 uur per auto te bereiken. 

Combineer het PillerseeTal met regio Saalbach Hinterglemm

Wij combineerden het Pillerseetal met een aantal dagen in Saalbach Hinterglemm en Saalfelden Leogang. Beide regio’s zijn ook echte aanraders voor gezinnen met kinderen en liggen dichtbij Fieberbrunn (Saalfelden Leogang circa 20 autominuten en Saalbach Hinterglemm circa 50 autominuten). Nieuwsgierig geworden, lees dan hier ons uitgebreide blog over Saalbach Hinterglemm, de vele gezinswandelingen die hier zijn en ons blog over Saalfelden Leogang.

Waar overnachten?

Tijdens ons verblijf in regio Pillerseetal verbleven we in hotel TUI BLUE Fieberbrunn. Hier hadden we twee kamers die met elkaar waren verbonden met een ‘connecting door’ (geschakelde kamers). Het hotel heeft modern ingerichte kamers, een mooi zwembad en we hebben elke avond erg genoten van een goed diner in dit hotel.

Daarnaast vonden wij de locatie top, het hotel ligt meteen naast de kabelbaan die je o.a. naar Timoks Wilde Wereld brengt.

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen tijdens een eerdere samenwerking met een derde partij en regio PillerseeTal. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.

Daarnaast kunnen er in dit blog affliate links staan naar samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking maakt via deze links!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: