Soča-vallei in Slovenië: 13x kindvriendelijke activiteiten

Soča-vallei in Slovenië: 13x kindvriendelijke activiteiten

Slovenië 8 mei 2024

De Soča-vallei in Slovenië is een prachtige vallei die je wat ons betreft niet mag missen tijdens je bezoek aan Slovenië, zeker niet met kinderen. Je vindt hier de Soča rivier met kristalhelder water, tal van watervallen en dat alles omgeven door een indrukwekkend berglandschap. Yvonne is meermaals in de Soča-vallei geweest en deelt in dit blog kindvriendelijke activiteiten en tips om te overnachten.

De Soča-vallei: een stukje magie in het Triglav Nationaal Park

De Soča-vallei ligt in het noordwesten van Slovenië, in de regio Primorska. Het gebied strekt zich uit langs de rivier de Soča, die ontspringt in de Julische Alpen en door de vallei stroomt voordat hij uitmondt in de Adriatische Zee. De Soça vallei heeft hele mooie bezienswaardigheden die je niet mag missen!

”Wauw, wauw, wauw”. Dat is wat ik denk als ik de eerste keer een prachtige wandeling maak naar één van de watervallen bij de Soča rivier. Het water is kristalhelder en heeft een prachtige blauwe, turquoise kleur. Het doet zelfs een beetje magisch aan, wat is dit een prachtige plek in Slovenië!

Naar de Soča-vallei in Slovenië met kinderen

Een bezoek aan de Soča-vallei met kinderen is absoluut een aanrader. Er is hier zoveel moois te zien, alleen al de vele watervallen die hier zijn. Wil je wat meer avontuur, dan moet je zeker een gave activiteit boeken, zoals raften of canyoning (later meer tips hierover). Helaas hebben veel mensen inmiddels de schoonheid van de Soça vallei ook ontdekt, waardoor het in de zomer wel druk kan zijn.

Tip: bezoek de Soça-vallei in de meivakantie

Ik heb inmiddels 2x de Soça-vallei bezocht in de meivakantie en dat is echt een aanrader. Hebben de kids 2 weken vakantie, overweeg dan zeker om Slovenië en de Soça-vallei te bezoeken. De temperatuur ligt er vaak al rond de 20 graden (prima voor wandelen) en je kunt ook al gewoon activiteiten zoals raften boeken.

Bovendien is het er in mei veel rustiger, niet alleen in de Soça-vallei maar bijvoorbeeld ook in de prachtige kloven. Ook zijn de prijzen in de accommodaties en restaurants in mei een stukje lager dan in het hoogseizoen. Kortom; zeker het overwegen waard!

13x kindvriendelijke activiteiten in de Soča-vallei

Ga je met kinderen naar de Soça-vallei? Dan hebben we 13x gave activiteiten voor je op een rijtje gezet. Hieronder, in willekeurige volgorde, onze aanraders voor onvergetelijke avonturen!

1 Loop een stuk van de Soça Trail

Ben je in de Soça-vallei, dan moet je eigenlijk wel een deel van de Soça trail lopen. Deze trail is in totaal zo’n 25 kilometer en loopt vanaf de bron van de Soça tot aan de plaats Bovec. Je wandelt langs de prachtige blauwe rivier met onderweg prachtige canyons.

De meeste stukken zijn heel toegankelijk en daardoor ook prima te doen met kinderen. Zelf liep ik een gedeelte vanaf Abyss Adventures & Appartements richting Soça, een hele mooie etappe! Op sommige gedeeltes kan je ook afdalen naar de rivier en even afkoelen bij het water. Je kunt zelf een etappe uitkiezen en vervolgens met de bus terugreizen.

Let op, want op sommige delen van de Soça-vallei zijn diepe canyons waar niet altijd een hekje voor staat. Belangrijk om je kids dus wel dicht bij je te houden!

De prachtige Soça trail.
De prachtige Soça trail.

2 Naar Izvir Soče, de bron van de Soča

Ook besluit ik een ochtend naar de Izvir Soče te gaan. Vanaf mijn appartement is het zo’n 15 minuten rijden naar het startpunt. Net voordat de Vršic pas start, sla ik linksaf. Ik rijd een stukje rechtdoor totdat het pad een zandpad wordt. Hier stop ik en kan ik de auto parkeren. Op het bord staat de wandeling al aangegeven.

Het eerste stukje gaat door het bos en gaat geleidelijk omhoog. Via een brug kom ik aan de andere kant van de oever en lijkt de wandeling echt te starten. Het begin is vrij makkelijk, het pad is breed met keien maar niet moeilijk. Aan de linkerkant zie ik de rivier al. Na een tijdje staat een waarschuwingsbord dat het vervolg van de wandeling gevaarlijk is en niet geschikt is voor kinderen.

Via staalkabels verder omhoog

Ik heb goede bergschoenen aan en besluit om wel te kijken hoe het is. Via staalkabels klim ik omhoog, het is wat klauterwerk maar goed te doen. Dan is er een bocht naar rechts en nu snap ik wel de waarschuwingsborden. Je loopt hier echt over een richel met een diepe afgrond. Je moet je hier vasthouden aan staalkabels. Aangezien ik herstellende ben van een schouderblessure vind ik het te gevaarlijk worden en besluit niet verder te lopen. Bovendien vind ik dit uitzicht al mooi genoeg.

Deze wandeling zou ik alleen doen met echt oudere (tiener)kinderen, maar dan is het nog steeds oppassen geblazen. Het eerste deel is prima te doen, maar het deel langs de bergwand is pittig en niet zonder gevaar. Je zou eventueel een via ferrata uitrusting mee kunnen nemen om je te zekeren. Je kunt ook – zoals ik deed – alleen het 1e deel doen, totdat je bij de bergwand komt.

Het startpunt van de  Izvir Soče.
Het startpunt van de Izvir Soče.
In de verte is echt de bron van de rivier, maar vanaf hier is het best gevaarlijk en niet geschikt met kinderen.
In de verte is echt de bron van de rivier, maar vanaf hier is het best gevaarlijk en niet geschikt met kinderen.

3 Velika Korita Soče

De Soça rivier is eigenlijk overal prachtig, maar een mooi deel vond ik bij Velika Korita Soçe. Vanuit mijn appartement van Abyss Adventures wandelde ik hier in zo’n 10 minuten naar toe, maar er is ook een grote parkeerplaats. Je ziet een mooie canyon maar je kunt ook makkelijk afdalen om bij het water te komen. Een heerlijke plek om in de zomer af te koelen en te genieten van de prachtige Soça rivier.

De parkeerplaats van Velika Korita Soče.
De parkeerplaats van Velika Korita Soče.
Het prachtige blauwe water bij Velika Korita Soče.
Het prachtige blauwe water bij Velika Korita Soče.

4 Ga raften, canyoning, snorkelen met Abyss Adventures

We blijven nog even bij de Soça river, want wil je deze ultiem beleven boek dan een gave excursie. Nu zijn er tal van excursiebedrijven, maar wij raden een gezinsexcursie met Abyss Adventures aan. Zij bieden prachtige excursies aan in klein groepen van maximaal 8 personen. Ook zijn er speciale familie excursies.

Naast een flinke adrenaline kick, leer je bovendien ook veel van de natuur en de omgeving. Kortom, een organisatie die echt met passie en liefde hun business runt met respect voor de natuur en omgeving. Ze hebben daarnaast ook twee prachtige (familie) appartementen die ze verhuren. We schreven een apart blog over Abyss Adventures, je leest hem hier.

Abyss Adventures biedt o.a. de volgende activiteiten aan:

  • Raften
  • Canyoning
  • Snorkelen
  • Kajakken
  • Yoga

5  Šunikov vodni gaj

Dit ‘waterbos’ is echt een verborgen pareltje en perfect voor gezinnen, het ligt in de prachtige Lepena vallei. Je komt langs allerlei kleine watervallen en groen-blauwe waterpoelen die door de beek Šunik zijn gemaakt. Vanuit mijn appartement bij Abyss Adventures rijd ik in zo’n 10 minuten naar toe.

Er zijn twee parkeerplaatsen. Vanaf de eerste parkeerplaats die je tegenkomt start een groter rondje. Ik schat dat je daar zo’n 1,5 uur over doet. Het is een makkelijk wandelpad en loopt grotendeels langs de rivier. Heb je minder tijd, dan kan je verder rijden en kom je na een paar honderd meter een tweede parkeerplaats tegen.

Vanaf daar is het slechts zo’n 10 minuten lopen voordat je de mosachtige watervallen ziet. Als je via de brug de rivier oversteekt houdt dan links aan, richting Dom Kleimenta Juga. Je kunt dan een mooie rondwandeling maken van zo’n 2 kilometer (zie ook het kaartje hieronder). Het pad is niet moeilijk en prima geschikt met kinderen. Vergeet niet je picknickspullen en waterschoenen!

Bij de parkeerplaats staat deze kaart met daarop het grotere rondje en het kleine rondje.
Bij de parkeerplaats staat deze kaart met daarop het grotere rondje en het kleine rondje.

6 Wandeling naar Krnsko Jezero

Deze wandeling staat bij mij op het lijst voor een volgende keer. Krnsko Jezero is namelijk het grootste Sloveense meer in het Triglav National Park en ligt op een hoogte van 1.391 meter. De wandeling start bij de berghut Lepeni, waar je ook wat kunt eten en toiletten zijn. Ook kan je hier je auto prima parkeren. Dit is dezelfde weg waar je eerst de parkeerplaatsen van Šunikov vodni gaj tegenkomt (nr. 5 in dit overzicht).

Het wandelpad is niet moeilijk of gevaarlijk maar het begin wel wat saai. Het is een breed pad met vooral veel rotsblokken. Pas na zo’n 2,5 uur wandelen kom je meer in open gebied. Het meer schijnt wel echt prachtig te zijn, hoewel je hier niet in mag zwemmen. Voor deze wandeling moet je dus zeker een hele dag uittrekken en gezien de duur is het alleen aan te raden voor wat oudere kinderen.

Het startpunt van de wandeling.
Het startpunt van de wandeling.
Er zijn zelfs nog meer wandelingen, deze staan op de kaart bij de parkeerplaats.

7 Slap Boka

Bij en rondom de Soça-vallei zijn ook diverse mooie watervallen. Goed om te weten; slap betekent waterval in het Sloveens. In de buurt van Bovec – wat tevens een leuke plaats is met ook winkels en restaurants – ligt Slap Boka.

Vanaf de weg kan je de waterval al zien liggen. Je kunt je auto parkeren bij Hotel Boka of de parkeerplaats net voorbij de brug. Met kinderen zou ik de parkeerplaats bij Hotel Boka aanraden, want die is wat ruimer en ligt iets verder van de doorgaande weg af. Vanaf de parkeerplaats gaat een wandelpad naar de waterval. Na 5 minuten steek je de doorgaande weg over en begint een klim van zo’n 15 minuten. Je kunt helaas niet dichtbij de waterval komen, maar alleen naar een uitzichtsplatform wandelen.

Slap Boka is een mooie waterval, maar ik zou er niet speciaal voor gaan rijden. Het is leuk in combinatie met bijvoorbeeld een bezoek aan Bovec, Slap Virje (nr. 8 in dit overzicht) of ziplinen (nr. 13 in dit overzicht). We schreven een apart blog over slap Boka, je leest hem hier.

Slap Boka in de Soça-vallei
Slap Boka in de Soça-vallei
Je kunt niet bij de waterval komen, alleen bij het uitzichtsplatform.
Je kunt niet bij de waterval komen, alleen bij het uitzichtsplatform.

8 Slap Virje

Ook deze waterval ligt vlakbij Bovec (nabij het dorp Plužna) en is zeker een bezoekje waard. Deze waterval komt voort uit de beek Glijun (Gljun) die uit de omliggende bergen is ontsprongen. De waterval valt over heel mooi over de rotsen en komt dan uit in de smaragdgroene beek. Vooral in het voorjaar als de sneeuw smelt is de waterval heel ‘vol’ en krachtig.

Let op, de weg er naar toe is vrij smal en alleen met een normale auto te rijden (niet met een minibus of camper!). Anders zou je moeten parkeren in Bovec en daar een rondwandeling moeten maken, deze is ongeveer 8 kilometer (zo’n 2 uur wandelen). Het scheelt je daarnaast zo’n 5 euro parkeerkosten.

9 Vršic pas

Niet bang voor haarspeldbochten? Dan is het mooi om de Vršic pas te rijden, deze pas met 50 haardspeldbochten is op 1611 meter de hoogste bergpas van Slovenië. In de zomer is de pas vaak open, maar in het voorjaar is deze ook vaak nog dicht door sneeuwval.

Ik had geluk en kon eind april de pas over. De uitzichten zijn heel mooi en op meerdere plekken zijn uitzichtsfplatformen. Kom je vanaf de kant van Ljubljana en start je de Vršič-pas vanaf Lake Jasna dan kom je net voor het hoogste punt aan je linkerkant een mooie berghut tegen, de Erjavceva koca na Vrsicu. Ideaal voor een hapje eten, drankje en je kunt er zelfs overnachten! Rijd je vanaf de Soça vallei je pas op, dan kom je onderaan langs Lake Jasna. Absoluut de moeite om hier even te stoppen, het is een prachtig meer!

Uitzichtpunt op de Vršič-pas
Uitzichtpunt op de Vršič-pas

10 Mlinarica

Ook dit is weer een verborgen pareltje in de Soça-vallei en kreeg ik als tip van een local. Net voordat je de Vršic pas opgaat (vanuit de kant van de Soça-vallei) zie je aan je linkerkant nog een grote parkeerplaats aan de doorgaande weg. Vanaf daar gaat een korte wandeling naar Mlinarica, een prachtige waterval.

De Mlinarica is  een verborgen pareltje in de Soça vallei.
De Mlinarica is een verborgen pareltje in de Soça vallei.

Nadat je hebt geparkeerd steek je de weg over en loop je achter de vangrail een paar honderd meter rechtdoor. Dan ga je al snel links een brug over en wandel je via een prachtig mooi wandelpad naar de waterval. Alles bij elkaar zo’n 20 minuten en niet moeilijk. De waterval ligt prachtig verscholen en er zijn ook plekken op de wandeling waar je makkelijk bij het water kunt komen.

Hier start het mooie gedeelte van de wandeling.
Hier start het mooie gedeelte van de wandeling.

11 Slap Kozjak

Ik heb al heel wat watervallen mogen bezoeken in de Soça-vallei, maar deze vond ik tot nu toe wel de allermooiste. Niet alleen de waterval vond ik paradijselijk mooi, maar ook zeker de wandeling er naar toe. De wandeling is ook met kinderen heel goed te doen en bij de waterval is het heerlijk afkoelen in kleine lagunes met helderblauw water.

We schreven een apart blog over Slap Kozjak en de wandeling er naar toe, je vindt hem hier.

De Slap Kozjak vond ik de mooiste waterval in de Soça vallei.
De Slap Kozjak vond ik de mooiste waterval in de Soça vallei.

12 Mangart road

Ben je in de zomer in Slovenië? Grote kans dat de Managart road open is, de hoogst gelegen weg in Slovenië. Helaas was hij toen ik er was (eind april) gesloten door sneeuwval maar deze weg staat hoog op onze bucket list. Deze tolweg slingert prachtig door het Sloveense berglandschap met fantastische uitzichten!

Meer informatie over de Mangart road vind je ook hier op de website van de Soça-vallei.

13 Ziplinen bij Bovec

We eindigen deze lijst met één van de meest gave activiteiten die ik ooit heb gedaan: ziplinen vlakbij Bovec. Absoluut een aanrader, ook met kinderen! Via verschillende enorme lange ziplines ‘vlieg’ je door een prachtig landschap. Vooral de laatste ziplines zijn spectaculair en gaan heel laag boven de rivier!

We schreven een apart blog over ziplinen in de Soça vallei, je leest hem hier.

Naar de Soča-vallei met kinderen: waar overnachten?

De meeste van bovengenoemde activiteiten in de Soça-vallei heb ik ondernomen vanuit Abyss Adventures en Appartement, zij hebben twee prachtige appartementen. Meer informatie lees je hier in ons aparte blog.

Campings in de Soça-vallei

In de Soça-vallei zijn ook meerdere campings, ik heb een aantal hiervan bezocht en de volgende kunnen we zeker aanraden:

  • Kamp Jelinc: prachtig gelegen, beetje kneuterig en ook boerderijdieren.
  • Kamp Korita: ook mooi gelegen en ook diverse verhuuraccommodaties
  • Camp Soça: ook mooi gelegen, direct bij de Soça rivier

Kindvriendelijke appartementen in de Soça-vallei

Ook zijn er genoeg mooie appartementen in de Soça-vallei, boek wel ruim van tevoren want in de zomer is de Soça vallei een druk bezochte bestemming. Wij raden aan om juist in de mei vakantie naar de Soça vallei te gaan. De natuur is dan al prachtig en het is er vaak veel rustiger.

Hieronder een aantal die we je zeker kunnen aanraden:

Ik bezocht Pristava Lepena, een resort met houten cottages in de prachtige Lepeda vallei (een zij-vallei van de Soça-vallei). Vanaf de hoofdweg rijd je een paar minuten redelijk steil omhoog en kom je bij het resort. Er zijn verschillende boerderij dieren, paarden en speeltuintjes voor de kids. De cottages hebben geen keuken, dus je bent wel afhankelijk van het restaurant wat redelijk aan de prijs is.

Rondreizen in Slovenië

De Soça-vallei kan je prima combineren om andere delen van Slovenië te bekijken. Zo ligt bijvoorbeeld Ljubljana ook minder dan 2 uur rijden vanaf de Soça-vallei. Tui heeft vaak ook een mooi aanbod en goede aanbiedingen naar Slovenië. Ook hebben ze diverse rondreizen met bv. een combinatie van Slovenië en Kroatië.

Ligging van de Soça-vallei

Vanaf Utrecht is de Soça vallei zo’n 1177 kilometer.

Meer lezen

Inmiddels zijn we meermaals in Slovenië geweest en hebben nog veel meer tips voor een gave familievakantie. Kijk hieronder voor meer inspiratie.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: