Watervallen in Slovenië: de mooiste op een rij
De watervallen in Slovenië zijn absoluut een bezoek waard, zeker met kinderen.

Watervallen in Slovenië: de mooiste op een rij

Slovenië 20 juli 2023

Watervallen in Slovenië, die zijn er genoeg maar wat zijn echt de allermooiste watervallen die je niet mag missen? En welke watervallen in Slovenië zijn ook met kinderen goed te bezoeken? In dit blog zetten we de mooiste voor je op een rij inclusief de route én praktische tips.

Waterval is ‘Slap’ in het Sloveens

Voordat we beginnen met het overzicht van de mooiste watervallen in Slovenië eerst nog even een handig en belangrijk feitje om mee te beginnen. Ben je in Slovenië dan zal je heel vaak op een verkeersbord het woord ‘Slap’ zien staan. Dit woord betekent waterval in het Sloveens. Kortom watervallen in Slovenië worden dus altijd aangeduid met ‘Slap’.

De mooiste watervallen in Slovenië om te bezoeken met kinderen

Vooral met kinderen zijn watervallen een leuk uitje om te bezoeken, zo ook in Slovenië. Hieronder in willekeurige volgorde de mooiste watervallen van Slovenië op een rijtje:

# 1 Kozjak waterval

De Kozjak waterval is een waterval van de Soča-rivier, dichtbij Bovec. Deze waterval ligt in het Triglav Nationaal Park in het westen van Slovenië. De wandeling er naar toe is prachtig, want je loopt grotendeels langs het turquoise water van de Soča-rivier. Het laatste stukje ga je door het bos en via houten trappen en vlonders kom je tot heel dichtbij de waterval. Ik vond hem echt magisch!

We schreven een uitgebreid blog over deze waterval en de wandeling er naar toe.

En dan om het hoekje is daar de prachtige Kozjak waterval.
En dan om het hoekje is daar de prachtige Kozjak waterval.
Wauw, de Kozjak waterval is een paradijselijke waterval middenin de Soca vallei!
Wauw, de Kozjak waterval is een paradijselijke waterval middenin de Soca vallei!

Praktische informatie:

 • Geschikt voor kinderen: ja, makkelijke route er naar toe, niet kinderwagenproof
 • Hoe ver lopen: er gaan verschillende wandelingen, de kortste route is ongeveer een half uurtje wandelen. Wij maakten een iets langere route, deze staat in het aparte blog beschreven
 • Moet je betalen: ja, je moet toegang betalen voor deze waterval
 • Wanneer toegankelijk: hele jaar door
 • Kan je er zwemmen: direct onder de waterval mag je niet zwemmen, iets voor de waterval kan je we het water in.

Ligging van de Kozjak waterval:

# 2 Boka waterval

Ook de Boka waterval ligt in het Triglav Nationaal Park. Het beginpunt van de wandeling naar de waterval ligt op maar 8 minuten rijden vanaf Bovec. De waterval kan je vanaf de weg al zien liggen. De Boka waterval is de hoogste waterval van Slovenië. Ondanks dat vond ik deze waterval niet de allermooiste, vooral omdat je er niet in de buurt kunt komen.

Je kunt de waterval alleen vanaf een viewpoint bewonderen. Leuk om te combineren, wat ons betreft niet om er speciaal voor de rijden. We schreven over de Boka waterval een apart blog inclusief route en praktische informatie, je leest hem hier.

Slap Boka is de hoogste waterval van Slovenië.
Slap Boka is de hoogste waterval van Slovenië.
Vanaf het viewpoint heb je prachtig uitzicht op de waterval.
Vanaf het viewpoint heb je prachtig uitzicht op de waterval.
Bij het nieuwpoint is nog een informatiebord.
Bij het nieuwpoint is nog een informatiebord.

Praktische informatie:

 • Geschikt voor kinderen: Ja, maar wel zo’n 20 minuten omhoog klimmen via een stenig pad met veel traptreden.
 • Hoe ver lopen: het is volgens het bordje 15 minuten naar het viewpoint, maar met kinderen kan je deze tijd verdubbelen.
 • Moet je betalen: nee
 • Wanneer toegankelijk: hele jaar door
 • Kan je er zwemmen: nee, want je kunt niet in de buurt van de waterval komen

Ligging van de Boka waterval:

# 3 Virje waterval

De Virje-waterval (Slap Virje) is een prachtige waterval die ook in het noordwesten van Slovenië ligt, wederom in het mooie Triglav Nationaal Park.

De waterval ligt in de buurt van het dorp Soča (ook bekend als Soča Valley) en is te vinden in de schilderachtige Virje-kloof. Het heldere water van de Soča-rivier stroomt door deze kloof en creëert een adembenemend landschap, omgeven door weelderig groen en hoge rotsen.

De Virje-waterval heeft een hoogte van ongeveer 12 meter en valt in een prachtig natuurlijk ‘zwembad’ (waar je overigens niet mag zwemmen helaas). De Virje-waterval is redelijk makkelijk te bereiken in zo’n 10 minuten wandelen. De Virje waterval kan je goed combineren met de Boka waterval, want deze waterval ligt redelijk in de buurt.

De Virje waterval in Slovenië. Foto: Slovenië Tourism - Boris Pretnar
De Virje waterval in Slovenië. Foto: Slovenië Tourism – Boris Pretnar

Praktische informatie:

 • Geschikt voor kinderen: Ja, zo’n 10 minuten naar beneden wandelen vanaf de parkeerplaats
 • Hoe ver lopen: ongeveer 10 minuten vanaf de parkeerplaats. Er is ook een langere wandeling van 8 kilometer
 • Moet je betalen: de waterval is gratis voor parkeren betaal je 5 euro voor 2 uur.
 • Wanneer toegankelijk: hele jaar door
 • Kan je er zwemmen: zwemmen meteen onder de waterval is verboden. In de omgeving zijn wel waterstroompjes waar je lekker kunt afkoelen.
 • Meer informatie: zie de website van de Soča Valley

Ligging van de Virje waterval:

# 4 Savica waterval: de waterval bij Bohinj

De Savica-waterval (Slap Savica) is een van de meest beroemde en meest bezochte watervallen in Slovenië. De waterval is gelegen in het hart van het Triglav Nationaal Park, in de Julische Alpen, direct ‘achter’ het meer van Bohinj. Deze waterval is het beginpunt van de Sava Bohinjka-rivier.

De Savica-waterval ontspringt op 836 meter hoogte in de rotswand van de berg Komarča. De waterval zelf is zo’n 78 meter hoog en bestaat nog uit een aantal kleinere watervallen.

Om de Savica-waterval te bereiken, moet je een wandeling maken van ongeveer 30 minuten vanaf de parkeerplaats. Het wandelpad loopt prachtig door het bos met ook picknickbanken onderweg. Het is wel even klimmen, want je moet zo’n 500 traptreden omhoog. We schreven een apart blog over de Savica waterval inclusief filmpje, je vindt hem hier.

De Savica is een mooie waterval in de rotswand van de berg Komarča. De 'grote' waterval is zo'n 78 meter hoog.
De Savica is een mooie waterval in de rotswand van de berg Komarča. De ‘grote’ waterval is zo’n 78 meter hoog.
Je kunt niet dichtbij de Savica waterval komen, het pad stopt bij het hek waar je niet verder kunt / mag.
Je kunt niet dichtbij de Savica waterval komen, het pad stopt bij het hek waar je niet verder kunt / mag.

Praktische informatie:

Alle praktische informatie van deze waterval vind je hier in het aparte blog van de Savica waterval.

Ligging van de Savica waterval:

# 5 Peričnik-waterval

De Peričnik-waterval (Peričnik slap) is ook één van de bekendste watervallen in Slovenië. Hij ligt in het hart van de Julische Alpen, in de prachtige Vrata-vallei. Deze waterval heeft twee delen: het bovenste deel is ongeveer 52 meter hoog en het onderste deel is ongeveer 16 meter hoog. Het is daarmee een zogenaamde “twee-traps” waterval, wat betekent dat het water in twee fasen naar beneden stort.

Wat wel heel bijzonder is, is dat je bij de Peričnik-waterval achter de waterval kunt lopen. Er is een pad dat leidt naar een grotachtige opening achter de waterval. Hier heb je een prachtig uitzicht terwijl het water naar beneden stort. Ik moet wel zeggen dat dit pad naar de achterkant van de waterval alleen te doen is met grotere kinderen. Je moet over wat rotsen klimmen en het kan er glibberig zijn. Gelukkig kan je ook prachtige foto’s maken net voor de waterval, zoals ik deed.

Ik vond de Peričnik-waterval echt een prachtige waterval en veel minder toeristisch dan bijvoorbeeld de Boka waterval, waar je veel minder makkelijk in de buurt kan komen.

Tip: combineer met een bezoek aan de berghut Aljažev dom v Vratih

Je kunt na het bezoek aan de waterval de weg nog helemaal doorrijden. Helemaal aan het einde van de Vrata-vallei kom je na zo’n 10 of 15 minuten rijden uit bij een mooie berghut: Aljažev dom v Vratih. Je kunt hier heerlijk lunchen en op het terras heb je fantastisch uitzicht op de Triglav. Hier starten ook prachtige wandelingen!

De Peričnik-waterval (Peričnik slap) is ook één van de bekendste watervallen in Slovenië
De Peričnik-waterval (Peričnik slap) is ook één van de bekendste watervallen in Slovenië
Wat wel heel bijzonder is, is dat je bij de Peričnik-waterval achter de waterval kunt lopen.
Wat wel heel bijzonder is, is dat je bij de Peričnik-waterval achter de waterval kunt lopen.
Het is maar een korte wandeling naar de Peričnik-waterval.
Het is maar een korte wandeling naar de Peričnik-waterval.

Praktische informatie:

 • Geschikt voor kinderen: Ja, maar wel zo’n 15 minuten omhoog klimmen via een prima pad maar wel veel boomstronken. Niet toegankelijk voor kinderwagens.
 • Hoe ver lopen: vanaf de weg is het zo’n kleine 15 minuten omhoog wandelen. Ik nam dezelfde weg weer terug en ging niet achter de waterval langs (het was te glibberig)
 • Moet je betalen: nee
 • Wanneer toegankelijk: hele jaar door
 • Kan je er zwemmen: nee dat eigenlijk niet, je kunt wel naar beneden maar dat is wel klauteren en er loopt niet echt een goed wandelpad. Maar in de Vrata-Vallei kan je wel bij de rivier komen en heerlijk afkoelen.

Ligging van de Peričnik-waterval:

# 6 De Rinka waterval

Een iets minder bekende waterval is de Rinka waterval (Slap Rinka). Deze indrukwekkende waterval ligt in de Logar-vallei (Logarska dolina) in Slovenië. De Logar-vallei behoort tot de Kamnik-Savinja Alpen en staat bekend om zijn adembenemende landschappen, groene valleien en imposante bergen.

De Rinka-waterval heeft een hoogte van ongeveer 90 meter en is daarmee een van de hoogste watervallen in Slovenië. Het water valt neer vanaf de steile kliffen van de Okrešelj-vallei en creëert een spectaculair gezicht wanneer het neerstort in een klein bassin aan de voet van de waterval.

Om de Rinka-waterval te bereiken, moet je een wandeling maken vanaf het begin van de Logar-vallei. Er zijn verschillende wandelpaden die je kunt volgen, afhankelijk van je wandelniveau en voorkeuren. De meest populaire route naar de waterval is vanuit het gehucht “Logarski kot” naar de Okrešelj-vallei. Het is een prachtige wandeling door weelderige bossen en langs bergpaden, omringd door adembenemende uitzichten.

De Rinka waterval in Slovenië. Foto: Tourism Slovenië - Jošt Gantar
De Rinka waterval in Slovenië. Foto: Tourism Slovenië – Jošt Gantar

Praktische informatie:

 • Geschikt voor kinderen: Ja, maar wel een steil en stenig pad. Het is ongeveer zo’n 20 minuten omhoog wandelen. Bij de waterval zit ook een berghut waar je wat kunt drinken.
 • Hoe ver lopen: zo’n klein half uur enkele reis
 • Moet je betalen: nee
 • Wanneer toegankelijk: het hele jaar
 • Kan je er zwemmen: zwemmen is een groot woord, je kunt wel lekker pootje baden en dammetjes bouwen.

Ligging van de Rinka waterval:

# 7 Waterval Orglice

We sluiten af met de minst bekende waterval, slap Orglice in het natuurreservaat in Kamniška Bistrica. Dat deze waterval minder bekend is, zorgt ervoor dat deze ook wat minder druk is met toeristen. In het weekend vind je er vooral de locals.

Misschien is de wandeling er naar toe nog meer bijzonder dan de waterval zelf. Je passeert namelijk de wrakstukken van een vliegtuig van een Amerikaanse militair die in de 2e wereld oorlog hier is neergestort. De waterval zelf is ook mooi, maar het is lastig om helemaal bij de waterval zelf te komen. Het is mogelijk, maar dan moet je wel flink klimmen over de rotsen heen, dat is alleen mogelijk met oudere kinderen.

Net voor de waterval zijn wat kleinere watervallen en super heldere riviertjes. Kortom, wel een super idylische plek om gewoon heerlijk te genieten op een zomerse dag.

Waterval Orglice ligt in het natuurreservaat in Kamniška Bistrica.
Waterval Orglice ligt in het natuurreservaat in Kamniška Bistrica.
Bij de waterval is het ook heerlijk spelen bij het riviertje.
Bij de waterval is het ook heerlijk spelen bij het riviertje.

Praktische informatie:

 • Geschikt voor kinderen: Ja, maar het is wel een goed uur lopen naar de waterval. Het eerste stuk loop je langs een mooi riviertje, daarna gaat het pad geleidelijk aan wat omhoog. Het pad gaat grotendeels door het bos. Terug kan je op een gegeven moment naar rechts gaan, dan kan je langs de vindplek van het neergestorte vliegtuig en zie je nog brokstukken liggen.
 • Hoe ver lopen: vanaf de parkeerplaats ongeveer een uur lopen naar de waterval en dan weer een uurtje terugwandelen. Onderweg is geen eten / drinken en bij de waterval is verder ook niks, dus zorg dat je gewoon eten / drinken meeneemt.
 • Moet je betalen / wanneer toegankelijk: nee en het hele jaar door toegankelijk
 • Kan je zwemmen: zwemmen is een groot woord, maar net voor de waterval zijn kleine stroompjes en watervalletjes. Hier kan je heerlijk spelen bij het water en dammetjes bouwen.

Ligging van de Orglice waterval:

Watervallen in Slovenië bezoeken: praktische informatie

Enthousiast geworden en wil je ook graag de watervallen in Slovenië bezoeken? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten:

De beste tijd om watervallen in Slovenië te bezoeken?

De meeste watervallen in Slovenië zijn het hele jaar door te bezoeken, maar vooral in het late voorjaar en vroege zomer zijn de watervallen op zijn mooist. Door het smeltwater van de omliggende bergen zijn de watervallen dan het krachtigste. Dit hangt uiteraard samen met de hoeveelheid sneeuw die is gevallen. Einde zomer en najaar, dan zijn de meeste watervallen vaak wat minder spectaculair omdat er dan minder water naar beneden komt.

Kan je zwemmen in de watervallen in Slovenië?

Bij de meeste watervallen die in dit blog zijn beschreven mag je niet zwemmen, althans niet meteen onder de waterval. Vaak kan je verderop bij de waterval wel het water in, bij het riviertje. Dit is meer pootje baden en dammetjes bouwen. Houd er rekening mee dat het water altijd heel koud is, het is immers smelwater uit de bergen. Verder is het handig om waterschoenen mee te nemen, vanwege de vele stenen en rotsen.

Wat meenemen?

 • Goede schoenen
 • Afhankelijk van de duur van de wandeling genoeg eten / drinken (er is onderweg vaak geen eten / drinken)
 • Cash geld voor de entree bij sommige watervallen
 • Eventueel snel drogende handdoek en waterschoenen

Reisorganisaties naar Slovenië?

Wil je ook graag naar Slovenië? Je kunt uiteraard zelf een accommodatie vinden, maar er zijn ook betrouwbare reisorgansiaties die mooie gezinsreizen aanbieden.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een gezinsvakantie in Slovenië. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

In dit blog affliate links staan naar betrouwbare samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking maakt via deze links!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: