De mooiste kloven in Slovenië: tips met kinderen
Je kunt hier eindeloos blijven fotograferen.

De mooiste kloven in Slovenië: tips met kinderen

Slovenië 11 februari 2023

Kloven in Slovenië, die mag je niet overslaan bij een vakantie in dit prachtige land. Slovenië heeft verschillende kloven die allemaal een bezoek waard zijn, zeker met kinderen. In dit blog benoemen we niet alleen de mooiste kloven van Slovenië maar geven we ook praktische tips voor je bezoek met kinderen. Natuurlijk allemaal gecheckt met onze eigen volgers die deze kloven hebben bezocht.

Naar een kloof in Slovenië met kinderen

Een wandeling door een kloof in Slovenië is een aanrader met kinderen. Niet alle kinderen staan altijd te juichen om te gaan wandelen, maar als de wandeling spectaculair genoeg is, dan gaat het meestal prima. Wandelen door kloven in Slovenië is wandelen over ‘spannende paden’ door nauwe rotsformaties, bruggetjes, over boomstronken en heel veel trappen. Onderweg kom je vaak helder blauwe watertjes tegen of indrukwekkende watervallen, er is genoeg te zien en het is alles behalve saai!

Kortom, de kloven in Slovenië zijn zeker spectaculair en wij durven wel te garanderen dat je kids dit zeker leuk gaan vinden. Wel zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden bij een bezoek aan een kloof met kinderen:

 • Vermijd drukte: een wandeling door een kloof is vaak een populaire activiteit, vooral in het hoogseizoen kan het gauw druk zijn, met name in de Tolminkloof en Vintgarkloof. Wil je niet in een mensenmassa belanden, zorg dan dat je of heel vroeg gaat wandelen of juist aan het einde van de middag. Of kies voor een iets minder populaire kloof, zoals de Mostnicakloof.
 • Niet wandelwagenproof: de kloven in Slovenië zijn niet geschikt voor wandelwagens. De wandelpaden zijn of te nauw of er zijn teveel trappen. Je kunt dan beter kiezen voor een rugdrager of draagzak. Op zoek naar een rugdrager? Lees hier onze review over de Deuter rugdrager. Liever een draagzak, dan vind je hier ook nog een aantal reviews.
 • Draag goede schoenen: wil je een mooie wandeling gaan maken in een kloof in Slovenië? Dan is het belangrijk dat jij en je kids goede schoenen dragen. Door opspattend water kunnen de paden, trappen of bruggetjes behoorlijk glad worden. Schoenen met een goed profiel zijn dus nodig.
 • Extra vestje of regenjas mee: in een kloof loop je vaak langs een rivier met gletsjerwater. Hierdoor is het in een kloof altijd een stuk kouder dan de normale buitentemperatuur. Neem altijd een extra vestje of trui mee. Ook een regenjas is handig, het weer kan snel omslaan in de bergen.
 • Koop vooraf een kaartje: de populaire kloven worden steeds drukker. Daarom is het steeds vaker zo dat er een maximum aantal kaarten per dag of per uur worden verkocht. Het is dus belangrijk om – zeker in het hoogseizoen – vooraf online alvast een kaartje te kopen.
 • Neem contant geld mee: bij de meeste kloven in Slovenië moet je betalen voor het parkeren en betaal je ook entree. Vaak is het alleen mogelijk om contant te betalen. Ook zijn er onderweg soms restaurantjes en/of berghutten, waar je ook alleen maar cash kan betalen. Kortom, zorg ervoor dat je genoeg contant geld bij je hebt en niet alleen je pinpas.

Waar liggen de kloven in Slovenië?

De meeste kloven in Slovenië liggen in het noordwesten van Slovenië, in de omgeving van Bled en Bohinj. Deze omgeving vinden wij één van de mooiste regio’s van Slovenië. Hier vind je ruige, hoge bergen afgewisseld met groene valleien, watervallen, meren en dus ook kloven.

Wat zijn de mooiste kloven van Slovenië?

1 Tolmin kloof

De Tolmin kloof is één van de meest bekende kloven in Slovenië. De Tomin Gorges zijn prachtige nauwe rotsspleten (kloven) bij de laagste ingang in het Triglav Nationaal Park. De Tolmin kloof is een gemeenschappelijke naam voor de Tolminka en Zadlaščica kloven, die één van de mooiste natuurlijke attracties in de regio van Tolmin zijn. In de kloof is een rondwandeling door nauwe rotspleten langs de rivieren Tolminka en Zadlaščica. Deze vloeien samen in de Tolmin kloof.

Zonder filter, wat een helder mooi water!
Zonder filter, wat een helder mooi water!

Een rondwandeling van zo’n 2,5 uur

In de Tolmin kloof kan je een rondwandeling maken van zo’n 2,5 uur. Deze wandeling is heel afwisselend maar door de vele trappen en hoogteverschil niet mogelijk met een kinderwagen. We schreven een apart blog over deze wandeling in de Tolmin kloof, je leest hem hier.

Hoogtepunten op deze wandeling:

 • De wigvormige rots genaamd De Berenkop
 • De Duivelsbrug, 60 meter hoog boven de Tolminka rivier
 • De grot van Zadlaška jama (de grot van Dante) en zijn mythologische bewoner Duga baba
 • De thermale bron in de grot onder de Duivelsbrug
 • De samenloop van de Tolminka en de Zadlaščica, het laagste punt van het Triglav Nationaal Park

Praktische informatie voor je bezoek aan de Tolminkloof met kinderen:

Er zijn parkeerplaatsen waar je moet betalen (P1) en waar je gratis kunt parkeren (P2) en waar een pendelbus je naar de ingang van de kloof brengt. Dit is allemaal prima geregeld en het is daardoor zeker niet nodig om naar de ingang te rijden en daar betaald te parkeren (wat vaak ook vol is). Je kunt vanaf P2 ook gaan wandelen, dat is ongeveer 15 minuten via een mooi beschut wandelpad.

 • Niet geschikt voor wandelwagens (rugdrager kan wel)
 • Veel trappen en ook wel wat steile stukken onderweg
 • De hele wandeling is zo’n 2 kilometer, daar moet je met kinderen zeker wel zo’n 2 tot 2,5 uur voor uittrekken
 • Je kunt de wandeling ook inkorten door punt 6,7 en 8 over te slaan, zie het kaartje hieronder
 • Goede wandelschoenen zijn belangrijk en een extra vestje, in een kloof is het altijd wat frisser
 • Genoeg water meenemen bij warme dagen
 • Bij het beginpunt zijn toiletten en er is een restaurant waar je iets kan eten of drinken
 • Koop vooraf online je tickets, je ticket kan je op je telefoon met je QR-code op het ticket scannen als je binnenkomt.
Wandelroutes in de Tolminkloof.

Toegangsprijzen & openingstijden:

 • Volwassenen: 10 euro
 • Kinderen 6 tot 15 jaar: 5 euro
 • Kinderen onder de 6 jaar: 1 euro

De Tolminkloof is in het hoogseizoen dagelijks geopend van 8.00 uur tot 20.00 uur. In het laagseizoen zijn er afwijkende openingstijden, een overzicht vind je hier op de website van de Tolminkloof.

Goed om te weten:

Vanaf de zomer 2023 gaan ze werken met tijdssloten om het aantal bezoekers beter te reguleren. Het is dus belangrijk om vooraf online een kaartje te kopen, zodat je zeker weet dat je de kloof kunt bezoeken.

2 Vintgar kloof

Ook de Vintgar kloof is een erg bekende kloof in Slovenië. Deze kloof is 1600 meter lang en tot 250 meter diep en gelegen in het oostelijk deel van het Triglav Nationaal Park. Zo’n 4 kilometer ten noordwesten van Bled. De wandeling door de Vintgar kloof is echt prachtig, maar het kan er in het hoogseizoen wel behoorlijk druk zijn. Ga of héél vroeg of juist aan het einde van de dag.

In de Vintgar kloof loop je over een houten voetpad dat stevig aan de steile rotswand is vastgemaakt. De wandeling loopt helemaal langs de Radovna rivier met prachtige turquoise gekleurd water en stroomversnellingen. De route door de kloof is één richting. Bezoekers kunnen kiezen uit twee rondwandelingen om terug te keren naar het beginpunt bij de P1: via de rode en de groene wandeling. Hieronder meer informatie over deze wandelingen en welke het meest geschikt is voor gezinnen.

Welke route is het meest geschikt met kinderen?

Dat vinden wij de groene route. Deze route is wel wat langer dan de rode route, maar heeft veel mooiere uitzichten, is wat minder moeilijk en je komt nog langs een kerkje waar ook een restaurant is met een speeltuintje.

De wandeling door de Vintgar kloof gaat dan als volgt:

 • Je auto parkeren op de P1, vanaf daar volg je eerst het bruine pad, deze loopt tot aan de Šum waterval. Dit is met kinderen ongeveer zo’n 45 minuten wandelen. Bij de waterval is een restaurantje waar je wat kan drinken en hier zijn ook toiletten.
 • Vanaf de Šum waterval kan je dus via de rode route terug maar ook via de groene route. Voor gezinnen adviseren wij om de groene route te nemen. Vanaf de waterval volg je de borden naar de kerk van St. Catherine. Dit eerste stukje is even klimmen, zo’n 100 meter omhoog. Wel loop je door het bos, dat is fijne beschutting bij een warme dag. Met kinderen moet je rekenen op zo’n 45 minuten wandelen tot aan de kerk. De kerk heeft een prachtig uitzicht op de omgeving en hier is een restaurant (Jurcek Inn) waar je wat kan drinken en een speeltuintje.
 • Vanaf de kerk is het nog zo’n 45 minuten wandelen terug naar P1. Dit loopt makkelijk, want vanaf de kerk loop je alleen nog maar op dezelfde hoogte en wat naar beneden. Een mooie en makkelijke route, maar onderweg kom je geen restaurantjes of wc’s meer tegen. Dus zorg ervoor dat je zelf ook water meeneemt op een hete dag.
 • In totaal is de route een kleine 6 kilometer waar je zo’n 2,5 uur voor moet uittrekken. Het eerste deel door de kloof tot de Šum waterval is zo’n 45 minuten wandelen met kinderen, daarna wandel je dus zo’n 45 minuten naar de kerk waarbij je zo’n 100 meter moet stijgen. Vanaf de kerk is het daarna nog zo’n 45 minuten terug naar P1, je hoeft dan niet meer te stijgen.

We schreven een apart blog met foto’s en video’s van deze wandeling door de Vintgar kloof, je lees hem hier.

Een kortere wandeling?

Ga je met kleine kinderen en zie je de hele wandeling van 2,5 uur niet zitten? Er is een mogelijkheid om een kortere versie te lopen. Je start dan bij P1, volgt de bruine wandeling tot aan de Šum waterval, zo’n 45 minuten. Vanaf hier kan je dan ook de route nemen naar de P4, dit is ongeveer een klein half uurtje wandelen met kinderen. Bij elkaar heb je dan een wandeling van een uur en een kwartier.

Bij de P4 moet je dan een taxi nemen naar P1. Er rijden geen ‘standaard shuttles’ tussen P4 en P1 en wandelen tussen P4 naar P1 is te ver. Wij adviseren om de ‘gewone’ groene wandeling te doen van 2,5 uur, maar deze korte variant is dus zeker een optie als je 2,5 uur wandelen echt te ver vindt. Zorg er dan wel voor dat je vooraf een taxi hebt geboekt om je terug te brengen naar de P1. Hier op de website van de Vintgarkloof vind je telefoonnummers van taxi’s.

Praktische informatie voor je bezoek aan de Vintgarkloof met kinderen:

Je kunt het beste je auto parkeren bij de P1 en P3 (iets verder maar gratis shuttle). Vanaf hier loop je dan eerst de bruine route en dan de groene route. Parkeren bij P1 kost 4 euro per uur (prijspeil 2023) en je kunt alleen contant betalen, zorg dat je dus gepast muntgeld bij je hebt!

 • Niet geschikt voor wandelwagens (rugdrager kan wel)
 • Veel trappen en ook wel wat steile stukken onderweg
 • De hele wandeling is zo’n 6 kilometer (groene route), daar moet je met kinderen zeker wel zo’n 2,5 uur voor uittrekken
 • Bij de groene route kom je een restaurant en toiletten tegen bij de Šum waterval en bij de kerk
 • Goede wandelschoenen zijn belangrijk en een extra vestje. Je loopt langs de Radovna rivier, die een temperatuur heeft van 5 graden. Ook een regenjas is handig om mee te nemen, het weer kan altijd snel omslaan
 • De Vintgarkloof is een populaire attractie in Slovenië, het beste kan je heel vroeg komen, zodra de kloof opengaat of helemaal aan het einde van de dag.
 • Honden zijn (aangelijnd) welkom in de Vintgarkloof

Toegangsprijzen & openingstijden:

 • Volwassenen: 10 euro
 • Kinderen 6 tot 15 jaar: 3 euro
 • Kinderen onder de 6 jaar: 1 euro

De Vingtgarkloof is in het hoogseizoen dagelijks geopend van 8.00 uur tot 18.00 uur. In het laagseizoen zijn er afwijkende openingstijden, een overzicht vind je hier op de website van de Vintgarkloof.

Goed om te weten:

Vanaf de zomer 2023 gaan ze werken met tijdssloten om het aantal bezoekers beter te reguleren. Het is dus belangrijk om vooraf online een kaartje te kopen, zodat je zeker weet dat je de kloof kunt bezoeken.

Meer informatie over de Vintgar kloof vind je ook hier op de website van de Vintgarkloof.

3 Mostnica kloof en Voje vallei

De bovengenoemde kloven zijn heel mooi maar wel heel druk, vooral in het hoogseizoen. Een wat minder bekende en daardoor rustigere kloof is de Mostnice kloof. Net zoals de Vintgarkloof is ook deze kloof gelegen in het National Park Triglav en absoluut een bezoek waard.

De Mostnica kloof ligt ten noordoosten van het meer van Bohinj en begint bij het dorp Stara Fužinabij. De Voje vallei is een gletsjervallei en is gevormd door de Mostnica gletsjer in de laatste ijstijd. Door de kloof loopt de rivier de Mostnica. Op zijn weg door de vallei creëerde deze rivier een mooie waterval en prachtige kloven.

De wandelingen door de Mostnica kloof en Voje vallei starten in de plaats Stara Fužina en zijn allemaal goed gemarkeerd. Er zijn 3 punten waar de wandelingen starten:

 • Bij de St Paul’s Church,
 • In het centrum van Stara Fuzina, voorbij Zois Mansion
 • Bij de parkeerplaats van Vorenčkojca
De Mostnicakloof in Slovenië Foto: Tourism Slovenia Aleš Zdešar, Arhiv Javni forvod Triglavski narodni park

Welke route is het meest geschikt met kinderen?

Ga je met kinderen naar de Mostnica kloof dan is het handig om de auto te parkeren bij de parkeerplaats Vorenčkojca, aan de rand van het dorp Stara Fužina. Vanaf de parkeerplaats volg je de bordjes ‘Hudicev most’, een oude stenen brug aan het begin van deze kloof. Houdt rechts aan, want de linkerkant is de asfaltweg en die moet je juist niet hebben.

Voor de kloof moet je entreegeld betalen, 3 euro per persoon (prijspeil 2023). Volg nu het pad aan de rechterkant, dat is op de heenweg de mooiste route. Een mooi pad door het bos loopt helemaal door de kloof. De rotswanden zijn steil en de kloof is op sommige punten echt heel nauw, soms maar 1 meter breed. Onderweg zie je watervallen en poeltjes met prachtig mooi helder water. Heel bijzonder is de holle rots die de naam “Kleine Olifant” kreeg en er inderdaad uit ziet als een olifant.

Vanaf dit punt loop je verder omhoog naar de Cesenjskibrug. Hier kan je via de andere kant van het water weer teruglopen, dan heb je een rondwandeling van ongeveer een uur. Voor gezinnen is dit een prima wandeling. Het wandelpad is een ‘normaal’ bospad en geeft verkoeling bij een warme dag. Aan het einde kan je nog iets omhoog klimmen naar de Koča na Vojah, een restaurantje waar je in de zomer nog wat kan eten of drinken.

Wandeling met oudere kinderen: verder naar de berghut Koča na Vojah

Zijn je kinderen wat ouder en kunnen die zo’n 5 uur wandelen? Dan kan je de wandeling nog uitbreiden en verder wandelen met een klim naar de Voje Waterfall berghut en waterval. Vanaf de kloof klimt het bospad eerst omhoog naar het restaurant Planiska Koča na Vojah, op 690 meter hoogte. Vanaf hier is het nog een uur wandelen naar de verder gelegen Vojehut. Daarvan loop je wel het grootste deel door de open vallei zonder beschutting. Op een zomerse dag is dat dus wel heet.

De berghut is een prima stop voor een heerlijke lunch met prachtig uitzicht op de Voje vallei. Hier kan je genieten van vooral zelfgemaakte en regionale producten. Vanaf hier kan je nog verder wandelen naar de 21 m hoge Voje waterval (ook wel de Šum waterval of Mostnica waterval genoemd). Dit is nog ongeveer 15 minuten wandelen vanaf de Vojehut.

Hoe ver is deze wandeling?

Vanaf de parkeerplaats Vorenčkojca naar de Mostnica kloof en berghut on Voje is zo’n 1.45 uur (enkele reis). Daarvan wandel je ook zo’n 45 minuten door het dal in de zon. Op een zonnige dag is dat dus behoorlijk heet want je hebt geen beschutting van de bomen. Denk dus – vooral met kids – aan zonbescherming (petje / zonnebril). Al met al moet je dan rekenen op zo’n 4 tot 5 uur wandelen (heen en terug), een beetje afhankelijk van het wandeltempo van je kids.

Je kunt er ook voor kiezen om alleen in de kloof te wandelen, dan ga je bij de Cesenjskibrug weer terug. Deze route gaat alleen door het bos. Deze route is zo’n 5 kilometer in totaal en duurt met kinderen zo’n één tot anderhalf uur.

Praktische informatie voor je bezoek aan de Mostnica kloof met kinderen:

Handig om te weten:

 • De wandeling alleen door de kloof is ongeveer 1 uur wandelen, het is een rondwandeling. Dit deel loopt door het bos. Het wandelpad is goed te wandelen, wel rotsachtig en boomwortels die als treden functioneren. Het uitzicht op het water is prachtig, het water is helderblauw en telkens is wat nieuws te ontdekken. Op sommige plekken kan je ook heel dicht bij het water komen.
 • Wil je nog helemaal doorlopen naar de berghut en de waterval? Dan is dit nog ongeveer een uur tot 1,5 uur verder wandelen. Zo’n 45 minuten gaat hiervan door de Voje Vallei, erg mooi maar wel vol in de zon. Zorg dat je dus goede zonnebrand en zonbescherming (pet) bij je hebt en voldoende water. De wandeling vanaf de parkeerplaats tot de waterval en weer terug is in totaal zo’n 12 kilometer.
 • De route is goed gemarkeerd en is gemakkelijk tot matig. De moeilijkste delen van de route zijn twee beklimmingen van vijf minuten (de eerste van de Mostnica-kloof naar de Voje-hut en de tweede naar de Mostnica-waterval aan het eind van de vallei).
 • Niet geschikt voor kinderwagens, een rugdrager kan wel.
 • Aan het einde van de kloof zit restaurant Koča na Vojah, waar je in de zomer wat kan eten en drinken
 • Bij de waterval (zeker nog zo’n uur verder) zit ook nog een berghut, de Voje Waterfall berghut. Hier kan je ook wat eten of drinken of naar de wc.
 • Zorg voor genoeg water, zeker als je helemaal naar de Voje berghut wil wandelen en de waterval
 • Goede wandelschoenen zijn belangrijk en een extra vestje. Je loopt langs de Mostnica rivier, die een temperatuur heeft van 5 graden. Ook een regenjas is handig om mee te nemen, het weer kan altijd snel omslaan.
 • Honden zijn welkom, mits aangelijnd.

Met de auto:

Het handigste is te parkeren bij de parkeerplaats van Vorenčkojca in de plaats Stara Fužina. In het centrum van Stara Fužina zie je op een gegeven moment een stenen brug over de rivier de Mostnica. Net voor de brug sla je linksaf, hier gaat een bergweg naar boven. Na zo’n 700 meter zie je aan je rechterhand een grote parkeerplaats.

Je moet betalen voor het parkeren, dit kost 3 euro per uur en dat kan alleen via cash muntgeld (prijspeil 2023). Wil je alleen de wandeling in de kloof doen, dan heb je aan 2 uur parkeertijd voldoende, wil je ook nog verder naar de berghut en waterval dan ben je zo 5 uur tijd kwijt. Het dagtarief is 15 euro.

Tegen betaling van 12 euro kan je ook met de auto door de vallei rijden, naar de berghut Planinska koca na Vojah, maar je mist dan wel het mooiste deel van de kloof. Of je kunt daar parkeren en dan teruglopen naar de kloof, maar dan daal je eerst flink af en moet je daarna weer dezelfde route omhoog lopen. Met kinderen het handiger om te starten vanaf de eerste parkeerplaats.

Toegangsprijzen & openingstijden:

 • Volwassenen: 3 euro (contant betalen!)
 • Kinderen van 7 tot 14 jaar: 1.50 euro
 • Kinderen jonger dan 7 jaar: gratis

De Mostnica kloof is alle dagen geopend. In de winter zijn de kassa’s gesloten en hoef je niet te betalen, je kunt de kloof dan wel bezoeken.

Meer informatie over de Mostnica kloof vind je ook hier op de website van Bohinj tourism.

Andere kloven in Slovenië

Behalve bovengenoemde kloven in Slovenië, zijn er nog een paar:

 • Mlinarica kloof
 • Pokljuka kloof
 • Dovzan Gorge
 • Small Soča Gorge / Great Soča Gorge
 • Nadiža Gorge
 • Iški Vintgar

Deze kloven hebben wij of onze volgers op het moment van schrijven nog niet bezocht. Wel staan een aantal van deze minder bekende kloven op de planning om te gaan bezoeken. Zodra we hebben gecheckt in hoeverre deze kloven ook geschikt zijn voor kinderen, zullen we de informatie over deze kloven in dit blog aanvullen. Heb jij één van bovenstaande kloven al wel bezocht? We horen het graag!

Actieve gezinsvakantie naar Slovenië

Enthousiast geworden over de prachtige natuur in Slovenië en wil je hier ook graag heen op vakantie? In Slovenië kan je makkelijk een eigen vakantie samenstellen maar ook een kant-en-klare gezinsreis boeken inclusief gave activiteiten. De volgende vakanties van onze betrouwbare partner Alpenreizen kunnen we je aanraden voor een actieve gezinsvakantie in Slovenië:

Meer lezen?

We hebben nog veel meer tips voor een gave vakantie in Slovenië of door gave kloven, kijk hieronder voor meer inspiratie.

Daarnaast kunnen er in dit blog affliate links staan naar samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking maakt via deze links!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: