Ziplinen in Slovenië: in de Soça vallei in Bovec

Ziplinen in Slovenië: in de Soça vallei in Bovec

Slovenië 18 mei 2023

Ziplinen in Slovenië is absoluut één van de gaafste activiteiten die ik ooit heb gedaan. Op grote hoogte ‘vlieg’ je als een vogel hoog boven de prachtige Soça vallei in het Nationaal park Triglav in Slovenië. Absoluut een ervaring om nooit te vergeten en al mogelijk als je kids tenminste 1.20 meter lang zijn.

In dit blog alle informatie over ziplinen in Slovenië en natuurlijk onze ervaring en tips. Wil je meteen al een impressie van het ziplinen? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Meer gave filmpjes vind je ook op ons instagram kanaal, waar we vaak ook aanvullende tips delen.

Ziplinen in Slovenië: door het prachtige nationaal park Triglav in Bovec

In april ben ik voor een studiereis van studenten Tourism Management in Slovenië. Naast travelblogger ben ik ook docent op Saxion en de studiereis naar Slovenië mocht ik organiseren én begeleiden. Bij het samenstellen van het programma willen we uiteraard ook een gave activiteit voor onze studenten die allemaal rond 17 jaar oud zijn. Al snel werd ik getipt op ziplinen in Bovec. Dit is een gave activiteit voor zowel kinderen, tieners maar ook volwassenen.

Wij kiezen ervoor om te gaan ziplinen in Bovec. Hier ligt het grootste (4 km) en meest spectaculaire zipline-parcours, zo laat ik mij vertellen. Bovec ligt in het noordwesten van Slovenië en staat bekend om de gave activiteiten die je hier kunt doen. Niet alleen ziplinen, maar ook canyoning, raften en meer.

De natuur is hier prachtig, want het ligt in het enige nationaal park van Slovenië: namelijk het Triglav nationaal park. Met de studenten gaan we ziplinen en raften en in dit blog geven we je alle informatie over het ziplinen.

Over het raften zullen we een apart blog schrijven. Wil je deze niet missen? Volg ons dan op onze socials. Daar delen we altijd onze nieuwste blog én tips van volgers die niet altijd op onze website staan.

Ziplinen in Slovenië kan in Bovec, in het national park Triglav.
Ziplinen in Slovenië kan in Bovec, in het national park Triglav.

Aankomst bij Hotel Soça in Bovec en materiaal passen

Vanuit Ljubljana vertrekken we met onze eigen touringcar richting Hotel Soça in Bovec. Dit hotel is het startpunt van vele activiteiten, bijvoorbeeld ziplinen, raften en canyoning. Hotel Soça is overigens een prachtig hotel. Iedereen gaat hier nog even naar het toilet, want dat is tijdens de activiteiten niet mogelijk.

Bij hotel Soça krijgen we alvast de eerste uitleg en al het materiaal dat we ook meteen aandoen. Het is belangrijk om geen losse items mee te nemen. Een telefoon of sleutels kan je meenemen tijdens het ziplinen, maar alleen in zakken die je met een rits kan afsluiten. Andere waardevolle spullen kan je in het hotel achterlaten.

We krijgen het volgende materiaal

 • Handschoenen
 • Veiligheidstuig
 • Helm

Zelf moet je zorgen voor berg- of sportschoenen met goed profiel en comfortabele kleding.

Ziplinen in Slovenië met kinderen is mogelijk in Bovec bij hotel Soça.
Ziplinen in Slovenië met kinderen is mogelijk in Bovec bij hotel Soça.

Met de bus naar de startlocatie van het ziplinen in Slovenië

Nadat iedereen zijn spullen heeft vertrekken we met onze eigen touringcar naar de startlocatie van het ziplinen. Ga je als familie dan ga je met een minibusje van Hotel Soça naar de startlocatie, dat is bij de prijs inbegrepen. Het is maar een kort stukje met de bus, zo’n 10 minuten rijden en een stukje omhoog.

Aan de kant van de weg stappen we uit en we lopen iets naar beneden. Daar staat een ‘oefen zipline’. Er zijn meerdere gidsen en zij geven duidelijke veiligheidsvoorschriften en demonstreren in welke houding je moet ziplinen. Twee handen bovenop de zipline, wat achterover leunen en benen omhoog. Remmen moet als de gids het ‘remsignaal’ geeft en dan pak je met één hand de ziplinekabel vast om snelheid te minderen.

Het klinkt allemaal niet heel moeilijk, maar het is fijn om alvast even te oefenen op deze kleine zipline vlak boven de grond. De gidsen zorgen ervoor dat je gezekerd bent, dit hoef je nooit zelf te doen, wel zo fijn. Het ziplinen is inderdaad niet moeilijk, hangen en gaan. Als iedereen heeft geoefend zijn we klaar voor het echte werk: we gaan in 10 ziplines helemaal terug naar de rivierbedding van de Soça rivier.

Het startpunt is hotel Soça, met een busje ga je naar het startpunt van het ziplinen.
Het startpunt is hotel Soça, met een busje ga je naar het startpunt van het ziplinen.

Met kriebels in mijn buik van de 1e zipline

Daar gaan we dan, ziplinen in Slovenië. Een klein beetje ervaring heb ik vanuit een klimpark in Nederland, maar deze ziplines zijn niet te vergelijken. Ze zijn én véél hoger en ook véél langer. Ik krijg nu toch wel een beetje kriebels in mijn buik, durf ik dit wel?!

Gelukkig start de eerste zipline een beetje in het struikgewas en zie je niet meteen een diepe afgrond onder je. Daar ga ik. De gids zekert mij aan de zipline, ik moet gaan hangen in mijn harnas, handen erop en go!

Woooooow……. spannend, gaaf, adrenaline giert door me heen en wat een uitzicht! Als een vogel scheer ik hoog boven de Soça vallei in Slovenië. Wat is dit gaaf! Met deze eerste zipline hebben we de hoogste gehad, de rivierbedding is wel 200 meter onder mij.

Daar hang ik boven het ravijn

Maar owjee, ik haal de overkant niet. Op zo’n 10 meter van de overkant kom ik stil te hangen. Gelukkig hebben we ook vooraf instructies gehad wat te doen als dit gebeurt. Ik pak de zipline achter mij vast, keer me om en nu moet ik als een soort aapje me vooruit trekken. Gelukkig komt de gids mij te hulp en haakt me vast aan hem en hij trekt me nu vooruit. Heelhuids kom ik alsnog aan bij het platform.

De gids vertelt dat mijn houding niet goed (genoeg) is. Ik moet meer achterover hangen en mijn benen meer optrekken. Werk aan de winkel voor de buikspieren dus. Eén voor een komen ook de andere studenten, allemaal vol enthousiaste en adrenaline, aan. ‘Dit is zo gaaf!”.

De grote groep is opgesplitst in 2 groepen van zo’n 10 studenten. Het gaat vlot achter elkaar, het wachten duurt niet lang en is alles behalve vervelend. De uitzichten zijn hier zo ongelooflijk mooi! Nadat iedereen de eerste zipline heeft gehad gaan we meteen door naar nummer twee. Ook dit is een lange zipline en dit keer – met mijn benen opgetrokken – kom ik moeiteloos aan de overkant en heb ik de smaak te pakken. Ook het remmen heb ik goed onder de knie, genieten dus!

De eerste ziplines zijn echt heel hoog en lang. Beetje spannend is het wel!
De eerste ziplines zijn echt heel hoog en lang. Beetje spannend is het wel!

Ziplinen in Slovenië: een parcours met 10 ziplines in Bovec

Vanaf zipline twee wandelen we naar de volgende zipline. In totaal heeft het zipline parcours hier in Bovec maar liefst 10 ziplines. Tussendoor moet je vaak een kort stukje wandelen van de ene zipline naar de andere. De natuur is prachtig en ook de korte wandelingetjes tussen de ziplines door zijn dus enorm genieten. Ook de studenten genieten volop van deze activiteit.

Tijdens het zijlijnen in Slovenië moeten we kleine stukjes wandelen met prachtig uitzicht, zoals hier op de waterval.
Tijdens het zijlijnen in Slovenië moeten we kleine stukjes wandelen met prachtig uitzicht, zoals hier op de waterval.
In totaal zijn er 10 ziplines, we wandelen van de één naar de andere, heel mooi!
In totaal zijn er 10 ziplines, we wandelen van de één naar de andere, heel mooi!

Steeds verder naar beneden naar de Soça rivier

Bij elke zipline die we doen komen we weer lager in het dal. Ook dat is erg mooi want nu zie je de Soça rivier al heel goed. Het ziplinen gaat bij iedereen steeds beter en het tempo zit er goed in. Sommige studenten durven met 1 hand de zipline vast te houden en maken met hun andere hand filmpjes met hun telefoon. Dat houd ik nog even voor gezien, maar ik heb een gopro op mijn helm om toch gave beelden te hebben.

Bij de laatste ziplines steken we nog een houten hangbrug over en dan de laatste: rakelings boven de Soça rivier scheren we door de nauwe kloof, heel spectaculair. Uiteindelijk na 10 ziplines zijn we bij de brug aangekomen. Dit is het eindpunt van het zipline parcours. Vol adrenaline staan we nog na te genieten, wat was dit onwijs gaaf!

Niet alleen het ziplinen is mooi maar ook zeker de wandelingen tussendoor.
Niet alleen het ziplinen is mooi maar ook zeker de wandelingen tussendoor.
We zien de Soça rivier al liggen. Daar gaan de laatste zipline overheen.
We zien de Soça rivier al liggen. Daar gaan de laatste zipline overheen.
Onderweg ook nog even een mooie hangbrug heen.
Onderweg ook nog even een mooie hangbrug heen.
De laatste ziplines gaan over de prachtige Soça rivier.
De laatste ziplines gaan over de prachtige Soça rivier.

Met de bus weer terug naar hotel Soça

Bij het eindpunt doen we onze helm, handschoenen en harnas weer uit en brengt de bus ons weer terug naar hotel Soça. Bij de receptie kan je overigens nog foto’s kopen, want een professionele fotograaf was ook mee. We zijn er over eens: dit was een onvergetelijke ervaring!

Ziplinen in Slovenië met kinderen

Wil je gaan ziplinen in Slovenië met kinderen? Dan is dat hier in Bovec ook heel goed mogelijk. Er zijn een paar belangrijke punten om rekening mee te houden:

 • Er is geen minimale leeftijd, maar wel een minimale lengte. Je moet minimaal 1.20 meter lang zijn om te mogen ziplinen.
 • Kinderen tot een jaar of 10 of 12 gaan samen met de gids / instructeur. Dit heeft te maken dat de kinderen vaak nog te licht zijn en anders (vooral bij de eerste en langste ziplines) stil komen te hangen. Kortom, de kids worden dus aan de instructeur gekoppeld, ook één van onze studenten deed dit en dat gaat prima. Ook ideaal als kids het nog te spannend vinden om zelf te gaan.
 • Het parcours bestaat uit 10 ziplines, vooral de eerste twee zijn lang en hoog (echt boven de vallei), ik vond dat best even spannend maar al gauw heb je de smaak te pakken en zijn de zenuwen weg. Je daalt steeds verder af en vooral de laatste ziplines zijn prachtig. Je gaat dan echt vlak boven het water van de Soca rivier.

Ziplinen in Slovenië: praktische informatie

Enthousiast geworden over ziplinen in Slovenië? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten:

 • Minimale leeftijd: die is er niet, kids moeten minimaal 1.20 meter zijn. Kinderen tot leeftijd van circa 10 jaar oud gaan samen met de instructeur.
 • Aantal ziplines: het zipline parcours in Bovec bestaat uit 10 hele gave ziplines met een lengte van ieder tussen de 200 en 600 meter. De eerste twee zijn het hoogste (zo’n 200 meter boven de grond) en langste. De totale afstand die je overbrugt met deze 10 ziplines is maar liefst 4 kilometer. Het totale hoogteverschil is 250 meter.
 • Hoe hard gaat je? Dat hangt een beetje af van je techniek en gewicht, maar ergens tussen de 40 en 60 kilometer. Remmen kan je door met 1 hand op de zipline kabel te duwen, dit wordt je uitgelegd en is niet moeilijk.
 • Hoe lang doe je erover? Je moet zo’n 2,5 uur uittrekken voor deze activiteit. Je start bij Hotel Soca in Bovec, daar krijg je al het materiaal. Dan ga je met een minibusje naar het startpunt dat is zo’n 10 minuten rijden. Dan krijg je bij de start eerst uitleg en is een kleine oefenzipline. Dan start je met het parcours. Aan het einde wordt je met een busje teruggebracht naar hotel Soca.
 • Wat is inbegrepen? Materiaal (helm, handschoenen, harnas/gordel) en vervoer en begeleiding
 • Wat moet je meenemen? Goede (berg)schoenen, want de wandelpaden tussen de verschillende ziplines kunnen glad zijn, zeker als het geregend heeft. Laat waardevolle spullen thuis (kan je ook afgeven bij het hotel) of zorg voor een broek of jas met ritsen. Dan kan je wel sleutels of een telefoon meenemen. Verder is comfortabele kleding fijn, bv. een sportlegging maar een spijkerbroek kan ook. Het kan best fris zijn, helemaal als het waait dus zorg ook voor warme kleding.
 • Kan je onderweg stoppen, naar de wc of iets anders? Nee, eigenlijk niet. Je kunt naar de wc bij hotel Soca en dan ga je naar het startpunt, daar is geen wc of iets anders. Tussentijds stoppen kan eigenlijk niet, je moet het hele parcours afmaken.
 • Ziplinen met kinderen is dat wel veilig? Ja, je zit echt goed gezekerd en de gidsen en instructeurs letten daar goed op en zekeren je. Kids tot 10 jaar gaan samen met de instructeur, omdat ze vaak nog te licht zijn en anders kans hebben dat ze stil komen te hangen. Vaak mogen ze de laatste ziplines wel alleen, maar is echt afhankelijk van het kind, gewicht etc.
 • Ga je in een groep? Ja, ga je als familie ziplinen dan ga je vaak nog met andere families. Wel blijf je met je eigen gezin bij elkaar en zit er gewoon ’tijd’ ertussen, zodat je wel met je eigen gezin deze activiteit doet.
 • Is het spannend? Heel eerlijk, ik vond de eerste zipline wel echt een beetje spannend, maar daarna was het eigenlijk alleen maar genieten. Ziplinen is ook niet moeilijk. Belangrijkste is goed de instructies van de gidsen volgen qua houding: dus achterover leunen en benen omhoog trekken. De volgende dag had ik er wel spierpijn van.
 • Mag je foto’s maken? Ja je mag dus gewoon je telefoon meenemen, maar tijdens het ziplinen moet je deze wel opbergen in een (broek)zak met rits. Als je even moeten wachten bij de platforms kan je dus wel gewoon foto’s maken. Foto’s of video’s maken tijdens ziplinen kan eigenlijk niet, soms mag het bij de laatste ziplines als je het zipline goed onder de knie hebt. Ik zou dan wel aanraden om een koord aan je telefoon te doen. Een betere optie is misschien een Go pro, op de helmen kan je die makkelijk bevestigen (zelf wel zorgen voor zo’n apart stukje waar je de go pro aan kunt vastzetten op de helm). Ook is er vaak een fotograaf die ook foto’s maakt en je tegen betaling kunt krijgen.
 • Wanneer kan je ziplinen in Slovenië? Het hele jaar door, dus ook in de winter of herfst. Alleen met sneeuw is het niet mogelijk.
 • Hoe zit het met veiligheid? De sport- en toeristische activiteiten die door het Soča Rafting bedrijf worden georganiseerd worden professioneel en veilig uitgevoerd. Alle sportmaterialen zijn van topkwaliteit en getest volgens Europese normen. Gediplomeerde lokale gidsen begeleiden deze activiteit. Je zit met je harnas stevig gezekerd aan de stalen zipline.

Prijzen en boeken

Het ziplinen maar ook andere gave activiteiten zoals raften of canyoning kan je boeken via hotel Soca in Bovec. Dit is een zeer betrouwbare partij die ook veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. De gidsen spreken goed engels en waren erg gastvrij.

De prijzen van het ziplinen zijn als volgt:

Voor het hele parcours bestaande uit 10 ziplines betaal je 62 euro per persoon (prijspeil 2023).

Ziplinen wordt bij goed weer elke dag aangeboden (dus ook in de winter) op meerdere tijdsblokken, doorgaans om 10 uur, 13.30 uur en 17.00 uur. Exacte informatie vind je hier op de website. Vooraf reserveren is verplicht, dit kan makkelijk via de website.

Accommodatie boeken en activiteiten

Het is dus heel makkelijk om zelf een accommodatie te boeken in Bovec en dan de activiteiten. Binnenkort zullen we ook tips geven voor fijne accommodaties in Bovec.

Volledig verzorgde vakantie via Alpenreizen inclusief activiteiten

Wil je dat alles al voor je wordt geboekt? Dan kunnen we de reizen naar Bovec in Slovenië aanraden via Alpenreizen. Zij zijn een betrouwbare touroperator en bieden familiereizen aan inclusief accommodatie en verschillende activiteiten waaronder ziplinen.

Ligging van hotel Soça, als startpunt van het ziplinen in Slovenië

Hotel Soca in Bovec is zo’n 1170 kilometer vanaf Utrecht.

Meer lezen

We hebben nog veel meer gave tips voor een familievakantie in Slovenië. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

In dit blog affliate links staan naar betrouwbare samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking maakt via deze links!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: