Slap Boka: korte wandeling naar de hoogste waterval van Slovenië
Vanaf het viewpoint heb je prachtig uitzicht op de waterval.

Slap Boka: korte wandeling naar de hoogste waterval van Slovenië

Slovenië 18 juli 2023

Waterval Boka, ook bekend als Slap Boka, is een prachtige waterval gelegen in Slovenië. Het is één van de grootste watervallen in het land. Slap Boka ligt in het Triglav Nationaal Park, in het noordwestelijke deel van Slovenië, in de prachtige Soča Vallei.

Yvonne bracht tijdens haar bezoek aan Slovenië een bezoek aan deze waterval en deelt in dit blog haar ervaring, de route én praktische tips voor een bezoek met kinderen.

Slap Boka: één van de hoogste watervallen van Slovenië

Slap is misschien wel het eerste woordje wat ik heb geleerd in Slovenië. Het betekent waterval en daarvan zijn er veel in het mooie Slovenië. Eerder bracht ik al een bezoek aan de prachtige Savica waterval en de Kozjak waterval. Vandaag breng ik een bezoek aan Slap Boka, dit is de hoogste waterval van Slovenië.

Gelegen in het Triglav Nationaal Park, in de prachtige Soča Vallei

Ik combineer mijn bezoek aan Slap Boka met een bezoek aan Bovec. Bovec is dé plek voor allerlei gave outdooractiviteiten. Zo ging ik met een groep studenten ziplinen in Bovec wat absoluut een aanrader is. Vanaf Bovec is het startpunt van de wandeling naar de Boka waterval nog geen 10 minuten rijden met de auto.

Even zoeken naar het startpunt van de wandeling

Het is even zoeken waar het startpunt is van de wandeling en waar ik mijn auto kan parkeren. Komende vanuit Bovec zie je net voor een bocht naar links een parkeerplaats (nog voordat je de brug overgaat). Hier kan je parkeren maar je kunt ook nog iets verder doorrijden en dan zie je aan de linkerhand ook nog een grote parkeerplaats. Vanaf deze parkeerplaats is het maar een paar minuten terugwandelen richting de brug waar je net overheen bent gereden.

Als je goed kijkt, dan kan je vanaf de brug de waterval al zien liggen. Helemaal achterin de vallei tussen de rotsen komt daar het water met grof geweld naar beneden gestort. Ik ben zonder kids, maar kijk natuurlijk wel vanuit ‘kinderperspectief’ of deze wandeling naar de Boka waterval ook met hen geschikt is.

Vanaf de weg kan je slap Boka al zien liggen. Helemaal in de verte in de rotsen komt de waterval naar beneden.
Vanaf de weg kan je slap Boka al zien liggen. Helemaal in de verte in de rotsen komt de waterval naar beneden.

Startpunt van de wandeling naar slap Boka

Komende vanaf Bovec neem je dus de grote weg richting Saga, deze gaat op een gegeven moment over een viaduct / brug. Het startpunt ligt (vanuit de kant van Bovec gezien) aan je rechterkant. Het kan eigenlijk niet missen, want je ziet de waterval in de verte al liggen. Ook wordt de waterval goed aangegeven met Google maps.

Bij de weg staan de gele bordjes, verkeerd lopen kan eigenlijk niet.
Bij de weg staan de gele bordjes, verkeerd lopen kan eigenlijk niet.
Het eerste stukje is nog even vlak maar daarna is het even klimmen.
Het eerste stukje is nog even vlak maar daarna is het even klimmen.

15 minuten wandelen naar het viewpunt

Ik zie al gauw gele bordjes met daarop ‘viewpoint’, het is 15 minuten wandelen. Het eerste stukje is nog vlak maar daarna gaat het pad omhoog. Het pad is niet moeilijk maar zeker niet kinderwagenproof. Daarvoor zijn er teveel stenen en teveel trappen. Het pad loopt fijn beschut door de bomen heen en slingert langzaam steeds verder omhoog. Het is even een klimmetje met ook veel trappen, maar na zo’n 15 minuten wandelen is daar het viewpoint.

Het pad is niet geschikt voor kinderwagens, het is rotsig en er zijn veel traptreden.
Het pad is niet geschikt voor kinderwagens, het is rotsig en er zijn veel traptreden.

Prachtig uitzicht vanaf het viewpoint op Slap Boka

Het heet natuurlijk niet voor niks een viewpoint, want op deze plek heb je inderdaad prachtig uitzicht op slap Boka. De waterval is overigens nog wel heel ver weg en je kunt niet in de buurt komen. Daardoor vond ik waterval Boka net wat minder spectaculair. Het is leuk om gezien te hebben en het is zeker een prachtige waterval, maar in alle eerlijkheid vind ik de beleving van Slap Kozjak veel mooier. Bij deze waterval kan je wel heel dichtbij komen.

Bij het nieuwpoint is nog een informatiebord.
Bij het nieuwpoint is nog een informatiebord.
Het informatiebord met meer informatie over waterval Boka.
Het informatiebord met meer informatie over waterval Boka.
Slap Boka is de hoogste waterval van Slovenië.
Slap Boka is de hoogste waterval van Slovenië.

Weer terug naar beneden

Ik blijf nog even een tijdje genieten van het mooie uitzicht, maar loop dan weer terug naar beneden. Ik neem hetzelfde pad, want er is geen ander pad dat naar beneden gaat. Het afdalen gaat makkelijk en binnen zo’n 10 minuten ben ik weer terug bij het viaduct waar ik de wandeling begon.

Beschut onder de bomen slingert het pad omhoog naar het viewpoint van de Boka waterval.
Beschut onder de bomen slingert het pad omlaag vanaf het viewpoint van de Boka waterval.

Conclusie: Slap Boka is prima om te combineren met Bovec, maar niet apart voor rijden

In Slovenië word je eigenlijk een beetje verwend door het mooie natuurschoon, zo ook de vele watervallen die er zijn. Slap Boka is zeker een mooie waterval, maar persoonlijk vind ik Slap Kozjak veel mooier. Dat is ook een waterval waar je echt dichtbij kan komen, dat is niet het geval bij Slap Boka. Tenzij je vanuit de rivierbedding omhoog gaat klauteren maar dat is met kinderen niet echt een aanrader.

Wat mij betreft dus prima om te combineren met een gave outdooractiviteit in Bovec of relaxen bij de prachtige Soča Vallei, maar niet een uitstap om speciaal voor te rijden. Daarnaast moet je rekening houden dat de waterval Boka zeker in het hoogseizoen een drukke bezienswaardigheid is. Toen ik aan kwam reden er net een aantal touringcars weg. Ga dus of vroeg of juist aan het einde van de dag hier naar toe.

Wandeling naar Slap Boka in Slovenië: praktische informatie

Enthousiast geworden en wil je ook een bezoek brengen aan Slap Boka? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.

Startpunt van de wandeling:

Startpunt van de wandeling is het viaduct op de doorgaande weg nr 203 van Bovec naar Saga. Vanuit Bovec kom je na 8 minuten over een brug / viaduct die over een rivier gaat (brede rivierbedding die soms ook leeg staat). Aan de rechterkant (gezien vanaf Bovec) is in de bocht het startpunt van de wandeling. De waterval zie je aan de rechterkant ook al liggen.

Parkeren Slap Boka:

Vanuit Bovec gezien net na de brug links bevindt zich een parkeerplaats. Vanaf deze parkeerplaats is er al een pad naar de waterval. Na een paar minuten zie je gele bordjes en gaat het pad omhoog richting de waterval.

Vanaf de parkeerplaats gaat een wandelpad naar de start van de wandeling.
Vanaf de parkeerplaats gaat een wandelpad naar de start van de wandeling.

Afstand / duur van de wandeling:

Naar het viewpoint is het 15 minuten wandelen, met kinderen zou ik uitgaan van een half uurtje. Het pad begint vlak maar gaat al gauw omhoog deels via traptreden. Het is niet moeilijk, maar goede schoenen zijn wel aan te raden.

Openingstijden / toegangsprijzen:

Ik bezocht Slap Boka in 2023. De waterval was toen gratis te bezoeken en ook kon ik gratis parkeren. De waterval is ‘openbaar toegankelijk’ dus in principe ook altijd geopend. Met slecht weer kan het pad lastiger zijn door de vele lossen stenen.

Slap Boka met kinderen:

De wandeling naar Slap Boka is met kinderen ook goed te doen. De afstand is niet zo ver, ik zou uitgaan van ongeveer een klein half uurtje wandelen naar het viewpoint. Naar beneden is het zo’n 20 minuten. Het pad is beschut onder de bomen, maar wel erg stenig en met veel traptreden. Goede schoenen zijn dus aan te raden en eventueel een draagzak of rugdrager. Het pad is onmogelijk met een buggy of kinderwagen.

Bij het viewpunt is verder niks, ook geen toiletten of eten / drinken.

Wat meenemen:

  • Goede schoenen (veel stenen)
  • Eventueel wat water voor onderweg (zeker als het warm is)
  • Eventueel zonnebrand (maar het pad is goed beschut)

Waarmee combineren:

Slap Boka is een mooie waterval en leuk om gezien te hebben, maar ik zou er niet speciaal voor gaan rijden. Onze tip; combineer waterval Boka met een bezoek aan Bovec of de Soča Vallei, in het bijzonder kunnen we de volgende uitstapjes aanraden:

Andere watervallen in Slovenië

Behalve de Slap Boka bezochten we nog veel meer mooie watervallen in Slovenië. We hebben de mooiste watervallen voor je op een rijtje gezet inclusief route en praktische tips. Je lees het blog hieronder.

Ligging van Slap Boka in Slovenië

Vanaf Utrecht is Slap Boka zo’n 1170 kilometer.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen of in Slovenië. Kijk hieronder voor meer inspiratie.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: