Jungfrauregio met kinderen: 25 tips voor gave activiteiten in de zomer

Jungfrauregio met kinderen: 25 tips voor gave activiteiten in de zomer

Zwitserland 4 augustus 2022

De Jungfrauregio met kinderen, daar is voor kinderen (en ouders!) van alles te beleven. Een bezoek aan de Jungfraujoch, een mooie gletsjerklamm of met een trottibike naar beneden. In deze Zwitserse regio in het Berner Oberland kan het allemaal. In dit blog hebben we 25 gave activiteiten voor je op een rijtje gezet voor een bezoek aan de Jungfrauregio met kinderen.

Jungfrauregio, UNESCO werelderfgoed in het Berner Oberland in Zwitserland

De Jungfrauregio bezocht ik als kind dertig jaar geleden al met mijn ouders. Nog steeds herinner ik mij de prachtige hoge bergtoppen van de Jungfrau, Mönch en Eiger. Met onze regional pass namen we vaak een treintje omhoog en wandelden we deels naar beneden. Ik kan oprecht zeggen dat het in mijn kindertijd de vakantie was die de meeste indruk bij me heeft achtergelaten.

Daarom gaan we terug, inmiddels heel wat jaren later met onze eigen kinderen. De Jungfrauregio is nog altijd even mooi zoals ik het mij herinner en ook niet voor niets uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Ook ligt het relatief dichtbij Nederland, je rijd er in zo’n 8 uur naar toe.

Jungfrauregio met kinderen, een topbestemming voor jong en oud

Met kinderen is de Jungfauregio een perfecte bestemming. Er zijn tal van activiteiten, voor zowel jong als oud. Voor de wat oudere kinderen zijn er uitdagende activiteiten op bijvoorbeeld de Grindelwald First. Ze hebben hier een speciale Adventure Package waarbij je zelf een aantal activiteiten kan selecteren.

Wij bezochten de Jungfrauregio met onze kids van 2 jaar en 7 jaar. Ook in deze leeftijdscategorie is er genoeg aanbod. Van gethematiseerde familiewandelingen, een bezoek aan een mooie klam en de vele spectaculaire bergtreintjes omhoog.

25 gave activiteiten voor een bezoek aan de Jungfrauregio met kinderen

In dit overzicht zetten we, in willekeurige volgorde, de leukste activiteiten voor een bezoek aan de Jungfrauregio met kinderen op een rijtje.

# 1 Bezoek aan de Jungfraujoch, Top of Europe 3454 meter

Een activiteit die je eigenlijk niet mag missen als je in de Jungfrauregio met kinderen bent, een uitstap naar de Top of Europe op 3454 meter. Vooral met helder weer heb je hier fantastisch uitzicht op de sneeuwbergen en ijsmassa’s om je heen. Er is een uitgebreide tour, waarbij je o.a. langs de snowfun, ijspaleis en 3D en alpine-sensatie komt.

We schreven over de Jungfraujoch een apart blog, je leest hem hier.

De Jungfraujoch, de Top van Europa.
De Jungfraujoch, de Top van Europa.

# 2 Trümmelbachfälle in Lauterbrunnen

Bezoek je de Jungfrauregio met kinderen, dan mag je een bezoek aan een gletscherschlucht niet overslaan. In deze gletsjerklam loop je door een nauwe kloof waar het gletsjerwater langs je heen raast. Wat een natuurgeweld. Een prachtige gletscherschlucht is de Trümmelbachfälle in Lauterbrunnen.

We schreven over de Trümmelbachfälle een apart blog, je leest hem hier.

De Trümmelbachfälle, een spannend uitje in de Jungfrauregio met kinderen.
De Trümmelbachfälle, een spannend uitje in de Jungfrauregio met kinderen.

# 3 Een bezoek aan de Schilthorn op 2970 meter

Op de Schilthorn heb je een 360 graden panorama op de Eiger, Mönch en Jungfrau en maar liefst 200 andere bergtoppen. De Schilthorn is vooral bekend om de James Bond film ‘In Her Majesty’s Secret Service’, die op de Schilthorn werd opgenomen.

Op de berg is een interactieve belevenisexpositie, waardoor je in de voetsporen treed van James Bond. Een andere gave activiteit is de Thrill Walk. Je loopt via een 200 meter lange steiger naar beneden, langs loodrechte hellingen van het rotsmassief.

Meer informatie over de Schilthorn lees je hier op de website van de Jungfauregio.

# 4 Lieselottetrail, een familiewandeling in de Jungfrauregio met kinderen

Ga je naar de Jungfrauregio met kinderen, dan is een leuke familiewandeling de Lieselottetrail vanaf bergstation Männlichen. Een wandeling van zo’n 1,5 uur en onderweg kom je 13 speelstations tegen. Bij het beginpunt bij Männlichen is een grote speeltuin met prachtig uitzicht op de bergtoppen.

We schreven over de Lieselottetrail een apart blog, je leest hem hier.

De Lieselottetrail heeft 13 leuke speelstations onderweg.
De Lieselottetrail heeft 13 leuke speelstations onderweg.

# 5 Allmendhubel, een bergrestaurant met grote speeltuin bij Mürren

De Allmendhubel ligt aan de voet van de Schilthorn op ruim 1900 meter. Om hier te komen neem je in Stechelberg de kabelbaan naar Mürren en vanuit daar het steile treintje naar de Allmendhubel. Je hebt hier prachtige uitzichten en bij het restaurant is ook een mooie speeltuin voor de kinderen. Ook zijn er genoeg wandelingen die niet al te moeilijk zijn.

# 6 Grindelwald gletscherschlucht

Nog een gletscherschlucht die je zeker moet bezoeken als je in de Jungfrauregio met kinderen bent, is de Grindelwald gletscherschlucht. Wij vonden hem wel iets minder spectaculair dan de Trümmelbachfälle, maar nog zeker een bezoek waard. Ook hier loop je in een smalle klam tussen steile rotswanden terwijl het water met hoge snelheid voorbij raast.

Uniek in deze schlucht is het spiderweb wat boven het gletsjerwater is gespannen. Daarop kan je klimmen en klauteren terwijl het snel kolkende water onder je door ziet gaan.

We schreven een apart blog over de Grindelwald gletscherschlucht, je leest hem hier.

De Gletscherschlucht in Grindelwald heeft een spiderweb boven het razende water.
De Gletscherschlucht in Grindelwald heeft een spiderweb boven het razende water.

# 7 Naar de Jungfrauregio met kinderen? Bezoek het mooie Interlaken

Interlaken ligt tussen het meer van Thun en het meer van Brienz. Hier is voldoende vertier met winkels en restaurants. Ook zijn er voldoende wateractiviteiten en kan je een mooie boottocht maken op het meer met een rondvaartboot of een historische radarstoomboot.

Meer informatie over Interlaken vind je hier op de website van de Jungfrauregio.

# 8 Brienz Rothorn Bahn, een must-do in de Jungfrauregio met kinderen

De Brienz Rothorn Bahn is ook een onmisbaar uitje voor je verblijf in de Jungfrauregio met kinderen. De Brienz Rothorn Bahn is een unieke spoorweg waarbij een stoomtrein via een tandradbaan naar de Rothorn gaat op 2350 meter. Rustig aan stampt, puft en sist de stoomtrein de berg op. Een rit van ongeveer een uur waarbij je prachtig uitzicht hebt op de bergen van de Jungfrauregio en het meer van Brienz.

We schreven een apart blog over de Brienz Rothorn Bahn, je leest hem hier.

Naar de Jungfrauregio met kinderen? Dan is de Brienz Rothorn Bahn een must-do.
Naar de Jungfrauregio met kinderen? Dan is de Brienz Rothorn Bahn een must-do.

# 9 Dwarf trail Hasliberg

Eigenlijk iets buiten de Jungfrauregio, maar we noemen hem toch. De Dwarf trail in Hasliberg. Vanaf Meiringen of de Hasliberg-Reuti ga je naar het bergstation Māgisalp waar de dwergenroute start. Via alpenweide en door bos loop je grotendeels naar beneden. Onderweg kom je o.a. langs de spannende dennenappeldrogerij, de adelaarsschommel en de grot. Eindpunt is middenstation Bidmi.

Vanaf de Hasliberg-Reuti gaat nog een tweede dwergenroute van zo’n 3 kilometer. Deze gaat vanaf bergstation Kāserstatt door Hochmoore over de Balisalp en langs de bergbeek naar Bannwald. Ook op deze route zijn onderweg diverse speelstations.

Meer informatie over de dwergenroutes vind je hier op de website van de Meiringen.

# 10 Marble run Hasliberg

Ook in de buurt van Meiringen, deze 12 gave houten knikkerbanen langs het wandelpad van het middenstation van Bidmi tot het dalstation in Reuti. De wandeltijd is ongeveer een uur, maar het pad is niet geschikt voor kinderwagens. De houten knikkers zijn te koop bij de lift, het restaurant Bidmi of in hotel Reuti voor 3 CHF per stuk (prijspeil 2022).

# 11 Cliff walk op de Grindelwald First

Ook een must-do als in je in de Jungfrauregio met kinderen bent. De Cliff walk op de Grindelwald First. Hier loop je via stalen hangbruggen langs de klif van de First. Prachtige uitzichten zijn gegarandeerd. Dit is vaak een populaire uitstap, ga vroeg om de drukte voor te zijn.

We schreven een apart blog over de Grindelwald First en Cliff walk, je leest hem hier.

De Cliff Walk is eveneens een gave uitstap in je Jungfrauregio met kinderen.
De Cliff Walk is eveneens een gave uitstap in je Jungfrauregio met kinderen.

# 12 Gelmer funicular, een spannende activiteit in de Jungfrauregio met kinderen

Een spannende activiteit in het Haslital, een ritje over de steilste kabelspoorweg in Europa. De stijging naar het eindpunt op 1806 meter is maar liefst 106%. Je gaat dus bijna loodrecht omhoog. Bij het eindpunt is een wandeling rondom de Gelmersee een aanrader. Deze uitstap is populair, van tevoren reserveren is aan te raden.

Meer informatie over de Gelmer funicular vind je hier op de website van Grimselwelt.

# 13 Wandeling van de Kleine Scheidegg naar Männlichen

Na onze bezoek aan de Jungfraujoch (zie tip 1) liepen we vanaf de Kleine Scheidegg het panormapad naar bergstation Männlichen. Een prachtige wandeling van ongeveer 1,5 uur waarbij het pad vrijwel op gelijke hoogte blijft. In Männlichen is een prachte speeltuin met restaurant.

Vanaf hier wandel je via de Lieselotte trail (zie tip 4) naar het middenstation Heilboden waar je de kabelbaan verder naar beneden naar Grindelwald kunt nemen.

We schreven een apart blog over de wandeling naar Männlichen, je leest hem hier.

Een prachtige wandeling van de Kleine Scheidegg naar Männlichen.
Een prachtige wandeling van de Kleine Scheidegg naar Männlichen.

# 14 Bezoek het sfeervolle Lauterbrunnen

Lauterbrunnen, het plaatsje in de vallei van de 72 watervallen. Erg toeristisch en soms druk maar wel heel gezellig en sfeervol. Vanaf hier kan je ook met de tandradbaan naar Wengen en de Kleine Scheidegg, het overstapstation voor een bezoek aan de Jungfraujoch. Ook kan je vanaf Lauterbrunnen naar Mürren.

# 15 Mürren, een autovrij bergdorp op 1650 meter

We hadden het er hierboven al even over, het plaatsje Mürren, te bereiken vanuit Lauterbrunnen en Stechelberg. Het knusse bergdorp is autovrij en ligt op een hoogte van 1650 meter. Ook in Mürren heb je prachtig uitzicht op alle bergtoppen en het is de start van vele wandelingen. Vanaf hier kan je verder naar de Allmendhubel (zie tip 5).

# 16 Trift bridge, een uitdagende activiteit in de Jungfrauregio met kinderen

Deze tip is alleen voor gezinnen met oudere kinderen die ook geoefende bergwandelaars zijn. De spectaculaire Trift bridge is met een lengte van 170 meter en een hoogte van 100 meter de langste en hoogste voetgangersbrug in de Alpen. Hij ligt boven het gebied van de Triftgletsjer. De klim vanaf de gondel is zo’n 2 uur (en dan nog 2 uur terug).

Het is aan te raden om te kiezen voor de ‘familieweg’, maar ook deze route is best een uitdaging. Goede bergschoenen zijn nodig. Verder is vooraf reserveren voor de gondel aan te raden, vooral in het hoogseizoen.

Meer informatie en foto’s vind je hier op de website van MySwitserland.

# 17 Wandeling van de Grindelwald First naar de Grosse Scheidegg

Na ons bezoek aan de Cliff walk op de Grindelwald First (zie tip 11) wandelen we naar de Grosse Scheidegg. Een prachtige wandeling van zo’n 2 uur. Onderweg geniet je uiteraard weer van prachtige uitzichten en spot je vaak wel een bergamot. De marmottentrail start namelijk ook vanaf de First.

Over de wandeling naar de Gross Scheidegg schreven we een apart blog, je leest hem hier.

Een prachtige wandeling naar de Grosse Scheidegg.
Een prachtige wandeling naar de Grosse Scheidegg.

# 18 Schynige Platte

Weer zo’n pareltje en niet te missen als je de Junfgrauregio met kinderen bezoekt. Alleen al de rit in de nostalgische tandradbaan is al een belevenis opzich. Vanuit de open rijtuigen heb je een steeds mooier uitzicht op de prachtige bergtoppen.

Het bergstation op 1967 meter is het startpunt van vele wandelingen. Ook is hier een alpentuin met 650 soorten planten. Zo’n 30 jaar geleden heb ik deze uitstap gemaakt met mijn ouders en nog steeds weet ik het mij te herinneren. Hij staat dan ook heel hoog op ons lijstje om nogmaals te gaan doen met onze kids.

Meer informatie over de Schynige Platte lees je hier op de website van de Jungfrauregio.

# 19 Aareschlucht

En nog een schlucht in dit rijtje om te bezoeken, de Aareschlucht in de buurt van Meiringen. Ook hier loop je tussen nauwe en steile rotswanden terwijl het gletsjerwater in volle vaart langs je heen stroomt. In Juli en Augustus is de schlucht op zaterdag en zondag ook van 18.30 uur tot 22.00 uur open en wordt deze mooi verlicht.

Meer informatie over de Aareschlucht vind je hier op de website van de Aareschlucht.

# 20 Een activiteit van het Adventure Package op de Grindelwald First

Ga je naar de Jungfrauregio met wat oudere kinderen en op zoek naar meer actie en avontuur? Die vind je op de Grindelwald First. Hier zijn een aantal gave activiteiten zoals de First Flieger en de First Glider waarmee je met zo’n 80 km/uur via een zipline naar beneden raast.

Of maak een afdaling naar een lager gelegen station met een mountain card of trotti bike. Met het adventure package stel je zelf je activiteitenprogramma makkelijk samen.

We schreven een apart blog over de activiteiten en het adventure package op de Grindelwald First, je leest hem hier.

Bij de Grindelwald First zijn verschillende gave activiteiten.
Bij de Grindelwald First zijn verschillende gave activiteiten.

# 21 Bezoek het gezellige Grindelwald

Net zoals Lauterbrunnen (zie tip 14) is ook het sfeervolle Grindelwald een bezoek waard. Bij het dorpsplein is een mooie speeltuin voor de kinderen. Halverwege de dorpstraat is een ijssalon met Italiaans ijs. Lekker eten deden we bij restaurant C und M aan de dorpsstraat met prachtig terras aan de achterzijde.

In het centrum van Grindelwald zit een mooie speeltuin.
In het centrum van Grindelwald zit een mooie speeltuin.

# 22 Reichenbach waterval

Voor de fans van Sherlock Holmes is dit uitstapje niet te missen. Hier nodigde hij zijn aartsvrijand Moriarty uit voor een gevecht. Het gevecht eindigde met een val in de diepte van deze waterval. Deze waterval ligt in de buurt van Meiringen.

Met de funicular kan je met kinderen makkelijk naar boven. Hier heb je prachtig uitzicht op de waterval en kan je ook mooie wandelingen maken.

Meer informatie over de Reichenbach waterval en de funicular er naar toe vind je hier op de website van Grimselwelt.

# 23 Detective trail in Mürren

Soms kost het iets meer inspanning om kinderen aan het wandelen te krijgen. De detective trail in Mürren kan daarbij wellicht een beetje helpen. Vooraf even de Detektiv Trail Mürren app downloaden en dan kan je starten aan de schattenjacht met 16 raadsels.

Heb je alles goed opgelost? Dan krijg je een mooie prijs uit de schatkist in Mürren. De wandeling is 5 kilometer lang en je doet er zo’n 3 tot 4 uur over. De wandeling is ook geschikt voor kinderwagens.

Meer informatie over de Detective trail vind je hier op de website van de Jungfrauregio.

# 24 Rosenlaui Glacier

De laatste gletsjerkloof die we in dit overzicht noemen is de Rosenlaui Glacier. Deze zit iets verder, richting Meiringen. Een prachtige tocht van zo’n 45 minuten langs watervallen, uitgeslepen rotsen en mooie watervallen. Soms is de kloof zo smal dat je eigenlijk alleen nog maar door een tunnel loopt. Het heeft wat weg van de Trümmelbachfälle (zie tip 2), alleen deze is nog een stuk minder toeristisch.

Meer informatie over de Rosenlaui Glacier lees je hier op de website van MySwitserland.

# 25 Sportcentrum Grindelwald

Is het een keer slecht weer of gewoon even geen bergen? Dan kan je terecht in het sportcentrum van Grindelwald. Het ziet er prachtig uit en ligt vlak naast de ondergrondse parkeergarage. Het sportcentrum biedt verschillende activiteiten, waaronder een binnenzwembad en een indoor klimpark.

Meer informatie over het sportcentrum Grindelwald vind je hier op deze website.

Naar de Jungfrauregio met kinderen, handig om te weten:

Wil jij een bezoek brengen aan de Jungfrauregio met kinderen, dan is de onderstaande informatie handig om te weten:

Bereikbaarheid en toegang tot activiteiten in de Jungfrauregio met kinderen

Check voor de openingstijden van de hierboven genoemde activiteiten altijd de actuele openingstijden op de website. Openingstijden kunnen altijd wijzigen i.v.m. weersomstandigheden. Bij vragen kan je ook altijd contact opnemen met de VVV in Lauterbrunnen of Grindelwald.

Voor de meeste activiteiten moet je gebruik maken van de kabelbaan. Reguliere, losse tickets voor de bergbanen in de Jungfrauregio zijn prijzig. Het is vaak veel aantrekkelijker om een Regional pas of Top of Europe pas aan te schaffen als je van plan bent om meerdere kabelbanen te nemen.

We schreven een handig blog over alle trein- en bergbaanpassen in Zwitserland en tips hoe te kiezen. Je leest hem hier.

Wat neem je mee op activiteiten in de Jungfrauregio met kinderen?

Bovenop de berg of in een schlucht is het altijd een stuk frisser. Neem daarom altijd een set extra kleding mee. Ook kan het weer snel omslaan, check de weersverwachting en neem desnoods regenkleding mee. Voor de meeste wandelingen zijn goede wandelschoenen belangrijk.

Denk verder aan een goede zonnebrand, zonnebril en overige zonbescherming. Vooral (kleine) kinderen kunnen op grote hoogte snel verbranden.

Wil je nog tips over wandelen in de bergen met kids? We schreven een apart blog met 23 tips voor veilig en leuk wandelen in de bergen met kinderen. Je leest hem hier.

Waar verblijven in de Jungfrauregio met kinderen?

Binnenkort zullen we dit blog aanvullen met met tips voor fijne plekjes om te overnachten, voor nu kunnen we camping Jungfrau aanbevelen. Een camping in Lauterbrunnen met echt een fantastisch uitzicht.

Ligging van de Jungfrauregio in Zwitserland

De Jungfrauregio is circa 850 kilometer vanaf Utrecht.

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking met de Jungfrauregio en MySwitserland. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: