Grindelwald First met kinderen: dat is een berg volop actie en avontuur in Zwitserland
De Cliff walk met in de verte het uitzichtspunt dat 45 meter het dal insteekt.

Grindelwald First met kinderen: dat is een berg volop actie en avontuur in Zwitserland

Zwitserland 3 augustus 2022

Ga je naar de Grindelwald First met kinderen? Dat is zeker een bezoek waard als je in de Jungfrauregio bent. Op deze hoge berg is volop actie en avontuur met o.a. een spectaculaire cliff walk en First Flyer. In dit blog vertellen we je er alles over.

Wil je meteen al een impressie van de Grindelwald First met kinderen? Bekijk dan hieronder het filmpje.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Met de kabelbaan naar de Grindelwald First

Vanuit het dorp Grindelwald nemen we de kabelbaan naar het bergstation van de First. Onderweg genieten we al van de mooie uitzichten op de hoge sneeuwbergen van de Jungfrauregio. De rit omhoog gaat via 3 etappes, we passeren het eerste station ‘Bort’, waar we een prachtige speeltuin zien liggen. Vervolgens passeren we Schreckfeld en tenslotte komen we aan bij het bergstation First.

Naar de top van de Grindelwald First met kinderen

Na deze mooie rit omhoog met de kabelbaan zijn we aangekomen bij het bergstation van de Grindelwald First op 2166 meter. Mede door het heldere weer hebben we vanaf hier prachtig uitzicht op de noordelijke flank van de Eiger.

Op de Grindelwald First en middenstations Bort en Schreckfeld zijn verschillende gave activiteiten, zoals:

  • First Cliff walk
  • First Flyer
  • First Mountain Cart
  • Trottibike
  • Wandeling naar de Grosse Scheidegg
  • Wandeling naar de Bachalpsee

Gave activiteiten voor een bezoek aan de Grindelwald First met kinderen

Hieronder hebben we voor jou de meest gave activteiten op de Grindelwald First op een rijtje gezet. De meeste hiervan zijn geschikt voor iets oudere kinderen, vanaf zo’n 7 jaar met een lengte van 1.25 – 1.35 meter. Heb je kleinere kinderen, dan hebben we nog een paar mooie wandelingen beschreven.

Op de Grindelwald First is van alles te beleven.
Op de Grindelwald First is van alles te beleven.

First Cliff walk

De meest bekende attractie op de Grindelwald First is ongetwijfeld de First Cliff walk by Tissot. Het is ,zoals de naam al doet vermoeden, een wandelpad van zo’n 300 meter langs de klif van de First. Grotendeels gaat het via stevige metalen loop- en hangbruggen.

Deze attractie gaan we als eerste doen, we lopen voorbij het restaurant een stukje omhoog. Even ben ik bang dat we helemaal naar boven moeten wandelen, maar dat valt mee. Op een gegeven moment slaan we linksaf en is daar al de start van de Cliff walk.

Wauw, dit is wel gaaf. We lopen via metalen loop- en hangbruggen langs de klif van de Grindelwald First. We hebben prachtig uitzicht op alle sneeuwbergen rondom ons. Maar ook is de klif mooi te zien. Het zijn allemaal ‘laagjes’. Perfecte stijg- en landingsplekken voor de alpenvogels die hier hoog door de lucht vliegen.

Op een gegeven moment lopen we nog langs een enorme loopbrug, met een lichtelijke kriebel wandel ik eroverheen maar echt eng is het niet. Aan het einde van de cliff walk van zo’n 300 meter komen we uit bij een uitkijkplatform. Het steekt zo’n 45 meter het dal in en om het even extra spannend te maken, sta je aan het einde van het uitzichtpunt op een glazen plaat. Een 360 graden view, want ook onder je kijk je eindeloos de diepte in.

First Cliff walk, handig om te weten:

De First Cliff walk is een gratis activiteit, je hoeft hier niet apart voor te betalen. Wel voor de kabelbaan die je naar het bergstation brengt. Het is éénrichtingsverkeer op de Cliff walk, het begin punt bereik je door voorbij het restaurant te lopen, zo’n 10 minuten de berg op. Het is niet te missen, want er staan voldoende wegwijsborden.

Het kan druk zijn op de Cliff walk, wij waren er begin juli in de zomervakantie. We hadden de bergbaan omhoog rond 8.30 uur en toen was het nog lekker rustig. Heb je hoogtevrees en zie je het niet zitten om de cliff walk volledig te lopen, dan kan je ook naar het restaurant gaan. Hier zit een mooi panoramaterras en vanaf hier kan je wel de bouwconstructie van de cliff walk grotendeels zien.

Het traject is zo’n 300 meter, afhankelijk van de drukte en de hoeveelheid foto’s die je wilt maken doe je al met al er zo’n klein half uurtje over, inclusief de 10 minuten wandelen naar het startpunt. In theorie zou je misschien wel met een kinderwagen de Cliff walk kunnen doen maar ideaal is dat niet. Het pad is niet zo breed, een rugdrager of draagzak is een betere optie.

De Cliff walk met in de verte het uitzichtspunt dat 45 meter het dal insteekt.
De Cliff walk met in de verte het uitzichtspunt dat 45 meter het dal insteekt.
De First Cliff Walk is een must-do als je in de Jungfrauregio bent.
De First Cliff Walk is een must-do als je in de Jungfrauregio bent.
De klif heeft allemaal 'lagen', de stijg- en landingsplek voor vele alpen vogels.
De klif heeft allemaal ‘lagen’, de stijg- en landingsplek voor vele alpen vogels.

First Flyer

Zoeffff, via een zipline en goed gezekerd in een harnas 800 meter naar beneden roetsen. Wij hebben het niet gedaan, maar we zagen genoeg andere (ook gezinnen met oudere kinderen) deze activiteit ondernemen. Ook hier zijn stalen zenuwen wel een beetje een must, want soms zweef je tot wel 50 meter boven de alpenweiden met een snelheid van zo’n 80 km/uur.

First Flyer, handig om te weten:

De First Flyer start bij het First bergstation en gaat naar het middenstation Schreckfeld. Vanaf daar kan je weer de kabelbaan omhoog of naar beneden nemen. Je kunt vanaf Schreckfeld ook de Mountain Cart naar het volgende middenstation nemen, Bort. Zie hieronder meer informatie over deze Mountain Cart.

Je mag alleen met de First Flyer met een minimaal gewicht van 35 kilo en een maximaal gewicht van 125 kilo. De First Flyer is zowel in de zomer als winter dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur, uiteraard wel afhankelijk van de weersomstandigheden.

De First Flyer is onderdeel van het ‘Adventure Package’; een pakket van allerlei gave activiteiten op de Grindelwald First en middenstations Schreckfeld en Bort. Je kan zelf je pakket samenstellen en bepalen hoeveel activiteiten je wilt doen. Hoe meer activiteiten, hoe voordeliger. Meer informatie vind je onderaan dit blog of meteen via de website van de Jungfrauregio.

First Glider

Vliegen als een vogel. Voor deze activiteit heb je nog wat meer stalen zenuwen nodig als voor de First Flyer. Je vliegt wederom met 80 km/uur naar beneden alleen dan liggend op je buik. Uiteraard wel goed gezekerd in een harnas via een zipline. Bij deze activiteit kan je met vier personen tegelijk.

First Glider, handig om te weten:

Deze activiteit start bij het middenstation Schreckfeld. Je wordt eerst met een snelheid van zo’n 72 km/uur omhoog getrokken naar de First, waarna de rit pas echt start. Met een snelheid van ruim 80 km/uur raas je naar beneden. Kinderen moeten minimaal 10 jaar oud zijn en een lengte hebben van 1.30 meter. Het maximale gewicht is 125 kilo.

First Mountain Cart

Vanaf middenstation Schreckfeld kan je een Mountain Cart nemen naar het 3 kilometer verder en lager gelegen middenstation Bort. Volgens de uitvinders is een mountain cart een kruising tussen een go-kart en een toboggan. Hij doet mij vooral denken aan een kruising van een skelter en grote driewieler.

De Mountain Cart heeft drie grote banden en is veilig, comfortabel en ook geschikt voor kinderen vanaf 135 centimeter lang. Het zwaartepunt ligt laag, de wielen staan wijd uit elkaar en de hydraulische remmen zorgen ervoor dat je de snelheid goed onder controle kan houden.

Helaas waren onze kids nog te klein voor deze activiteit, maar hij staat zeker op het lijstje voor als ze wat groter zijn.

First Mountain Cart, handig om te weten:

De First Mountain Cart staan tot je beschikking bij het middenstation Schreckfeld. Je kunt deze activiteit dus goed combineren na je vlucht in de First Flyer. De activiteit is ook leuk met (oudere) kinderen met een minimale lengte van 1.35 meter. Het dragen van een helm is verplicht, die kan je gratis lenen.

Een afdaling met de Mountain Card is tevens onderdeel van het ‘Adventure Package’; een pakket van allerlei gave activiteiten op de Grindelwald First en middenstations Schreckfeld en Bort. Meer informatie vind je onderaan dit blog of meteen via de website van de Jungfrauregio.

Trottibike

Vanaf middenstation Bort kan je met een Trottibike naar het dalstation van Grindelwald. De Trottibike hebben we al vaker gezien in Zwitserland. Het is eigenlijk een kruising van een step en een scooter. Je staat rechtop met je voeten op een brede plank. Door een goed verende voorvork en grote banden met profiel rij je comfortabel en veilig naar beneden, zelf op een hobbelige ondergrond.

Voor kinderen met een minimum lengte van 125 centimeter zijn er speciale mini-trottibikes. Helaas waren onze kids nog iets te klein, dus ook deze activiteit staat op het lijstje voor een volgende keer.

Trottibike, handig om te weten:

De Trottibikes staan tot je beschikking bij het middenstation Bort. Je kunt deze activiteit dus goed combineren na je afdaling in de Mountain Cart. De activiteit is ook leuk met (oudere) kinderen met een minimale lengte van 1.25 meter. Het dragen van een helm is verplicht, die kan je gratis lenen.

Een afdaling met de Trottibike is tevens onderdeel van het ‘Adventure Package’; een pakket van allerlei gave activiteiten op de Grindelwald First en middenstations Schreckfeld en Bort. Meer informatie vind je onderaan dit blog of meteen via de website van de Jungfrauregio.

Bij het middenstation Bort staan de trottibikes klaar voor een afdaling naar Grindelwald.
Bij het middenstation Bort staan de trottibikes klaar voor een afdaling naar Grindelwald.
Bij het middenstation Bort is een erg leuke speeltuin.
Bij het middenstation Bort is een erg leuke speeltuin.

Grindelwald First met kinderen, tips voor wandelingen

Zijn de bovenstaande activiteiten nog niet geschikt voor je kinderen omdat ze te jong of te klein zijn? Dan kan je vanaf de Grindelwald First wel een paar mooie wandeling maken.

Wil je tips voor wandelen in de bergen met kinderen, lees hier dan ons aparte blog met 23 tips.

Wandeling naar de Grosse Scheidegg

De wandeling naar de Grosse Scheidegg is een prachtige wandeling van zo’n 2 uur. Onderweg heb je echt prachtige uitzichten op de sneeuwbergen van de Jungfrauregio. Het pad blijft nagenoeg op gelijke hoogte. Op een gegeven moment kan je kiezen voor het ‘normale’ pad of het wit-rood-wit pad.

Wil je meteen een indruk van deze wandeling? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Wij kozen het wit-rood-wit pad wat heel goed te doen was en net even ‘spannender’ was dan het ‘normale’ pad. De wandeling komt uit bij de Grosse Scheidegg, daar zit een leuke berghut waar je wat kan eten of drinken. In de zomer rijdt hier de postbus die je weer terugbrengt naar Grindelwald. Check van tevoren wel even de tijden op de website van de Jungfrauregio.

Een prachtige wandeling naar de Grosse Scheidegg.
Een prachtige wandeling naar de Grosse Scheidegg.
Kies je het bergpad dan loop je deze 'spannende' route i.p.v. de brede gravelweg.
Kies je het bergpad dan loop je deze ‘spannende’ route i.p.v. de brede gravelweg.

Wandeling naar de Bachalpsee

Een andere wandeling vanaf het bergstation Grindelwald First is die naar de Bachalpsee. Het is een relatief korte wandeling van zo’n 4 kilometer. Eindpunt is het prachtige en populaire bergmeer Bachalpsee.

Het beginpunt van de wandeling is dezelfde kant op als naar de First Cliff walk. Alleen ga je nu niet linksaf, maar loop je rechtdoor omhoog. Het eerste stuk is flink klimmen maar vanaf de Gummi Hütte heb je de grootste stijging gehad en blijft het pad relatief vlak.

Bij het meer is geen restaurant maar wel een prachtige plek om je eigen meegebrachte lunch te nuttigen. Bij het meer zit wel een klein schuilhutje en een eenvoudige wc. We raden je aan om zeker 4 uur voor deze wandeling uit te trekken, dan heb je ook tijd voor een uitgebreide lunchstop bij het prachtige meer. Deze wandeling is behoorlijk populair, vertrek op tijd om de drukte voor te zijn.

Marmottenleerpad Munggi

Bij de Grindelwald First start ook het marmottenleerpad. Op deze twee uur durende wandeling naar de Schilt staan verschillende marmotten, gebeeldhouwd van hout. De informatieborden langs de route vertellen op ‘kindvriendelijke wijze’ spannende weetjes over het marmottenleven.

We hebben deze wandeling zelf niet gedaan, maar de route ‘kruisje’ deels onze wandeling naar de Grosse Scheidegg.

Bij de Grindelwald First starten verschillende mooie wandelingen.
Bij de Grindelwald First starten verschillende mooie wandelingen, waaronder de Munggi-weg.

Grindelwald First met kinderen, handig om te weten:

Ga je naar de Grindelwald First met kinderen? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.

Bereikbaarheid

Om de Grindelwald First te bereiken neem je vanaf het centrum van Grindelwald de kabelbaan omhoog. Schaf je de Adventure package aan (zie hieronder) dan zit vaak de kabelbaan al bij de prijs in, check dit even goed!

Naar de Grindelwald First met kinderen? Schaf een bergbaanpas aan!

Reguliere, losse tickets voor de bergbanen in de Jungfrauregio zijn prijzig. Vooral als je naar de Grindelwald First gaat met kinderen. Het is veel aantrekkelijker om een Regional pas of Top of Europe pas aan te schaffen als je van plan bent om meerdere kabelbanen te nemen. Meer informatie lees je hier op de website van de Jungfrauregio.

Adventure package: handig voor een bezoek aan de Grindelwald First met kinderen

De activiteiten First Flyer, Mountain Cart en Trottibike kan je boeken via de ‘Adventure Package’. Een pakket van allerlei gave activiteiten op de Grindelwald First en middenstations Schreckfeld en Bort. Je kan zelf je pakket samenstellen en bepalen hoeveel activiteiten je wilt doen. Je kan slechts één activiteit doen maar ook alle vier. Hoe meer activiteiten, hoe voordeliger.

Meer informatie, zoals prijzen en voorwaarden vind je hier op de website van de Jungfrauregio.

Een overzicht van de activiteiten en stations van de Adventure Package. Foto: Jungfrauregion
Een overzicht van de activiteiten en stations van de Adventure Package. Foto: Jungfrauregion

Wat meenemen?

Bovenop de berg kan het altijd wat frisser zijn, neem daarom een set extra kleding mee. Ook kan het weer snel omslaan, check de weersverwachting en neem desnoods regenkleding mee. Voor de wandelingen zijn goede wandelschoenen belangrijk.

Denk verder aan een goede zonnebrand, zonnebril en eventueel petje. De wandelingen zijn niet buggy-proof een rugdrager of draagzak zijn aan te raden als je kleintje nog niet zo goed kan lopen. Bij het bergstation First zit een restaurant met mooi panoramaterras.

Bij middenstation Bort is eveneens een restaurant met prachtige speeltuin voor de kinderen.

Ligging Grindelwald First

Grindelwald, het startpunt om de Grindelwald First te bereiken is circa 873 km vanaf Utrecht.

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking met de Jungfrauregio en MySwitserland. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: