Wintersport met de trein met kinderen: dit moet je allemaal weten!
Hoe cool, in de trein naar Zwitserland was er zelfs een complete speelcoupé met glijbaan!

Wintersport met de trein met kinderen: dit moet je allemaal weten!

Winter 16 november 2022

Wintersport met de trein en dan ook nog met kinderen. Is dat het alternatief voor hoge brandstofprijzen en het kunnen bijdragen aan een duurzamere manier van reizen? Of is het een hoop gedoe en onbetaalbaar? Wij gingen op onderzoek uit en zetten in dit blog alle informatie op een rijtje voor een wintersport met de trein met kinderen.

Wintersport met de trein met kinderen: waarom zou je dat willen?

Op wintersport met de trein met kinderen, waarom zou je dat überhaupt willen? Al dat gesleep, treinen die overvol of vertraagd zijn en waarschijnlijk nog hartstikke duur. Dit waren tot voor kort mijn eigen vooroordelen voor een wintersport met de trein.

Inmiddels zie ik het toch wat anders en dat komt met name door onze laatste treinervaring naar de bergen. Afgelopen zomer ging Manolito met onze dochter A. met de trein naar Zwitserland en was erg enthousiast. Allereerst was de trein vele malen goedkoper dan met de auto, hoefde hij slechts 2x over te stappen en was sneller op de vakantiebestemming dan ik met de auto.

De treinreis was verder erg comfortabel en hij kon op de reisdag zelfs nog werken. Dochter A. vermaakte zich prima in de trein en in de Zwitserse trein was zelfs een speelcoupé met glijbaan. Kortom, na deze positieve ervaring zijn we ons gaan verdiepen in een wintersport met de trein met kinderen.

Hoe cool, in de trein naar Zwitserland was er zelfs een complete speelcoupé met glijbaan!
Hoe cool, in de trein in Zwitserland was er zelfs een complete speelcoupé met glijbaan!

Voordelen van een wintersport met de trein

Wat zijn de voordelen van een wintersport met de trein?

  • Boek je op tijd, dan kan je met de huidige hoge brandstofprijzen goedkoper met de trein dan met de auto. Je hoeft bovendien geen kosten te maken voor winterbanden of sneeuwkettingen en geen risico op bekeuringen. Ook kan het een overnachting schelen, als je niet in één keer een kleine 1000 kilometer achter elkaar wilt rijden. Maar geldt dit ook in het hoogseizoen en voor de nachttrein? Dat zoeken we uit in dit blog.
  • Een treinreis is een duurzaam alternatief
  • Kinderen reizen vaak met hoge korting of zelfs gratis
  • Geen last van files of ander oponthoud op de weg
  • Geen of minder last van reisziekte
  • Comfortabel reizen, helemaal met vooraf gereserveerde stoelen
  • Voor kinderen is een treinreis vaak een hele belevenis
  • Je komt doorgaans meer uitgerust op de bestemming omdat je niet hoeft te rijden
  • Doorgaans is een treinreis veiliger dan een lange autorit
  • Reis je met de nachttrein dan ‘kost’ het je geen vakantiedag

Maar eerlijk is eerlijk, er zijn natuurlijk ook nadelen voor een wintersport met de trein, vooral als je reist met kinderen.

Nadelen van een wintersport met de trein

  • Mogelijke vertraging waardoor je een aansluiting mist
  • Boek je niet op tijd of in het hoogseizoen dan kan de trein duurder zijn dan met de auto
  • Minder flexibiliteit onderweg en op de plaats van bestemming
  • Minder privacy dan in een eigen auto
  • Over het algemeen meer gesjouw met bagage en je kunt minder meenemen

De kans op vertraging en minder flexibiliteit durf ik wel aan. Bij een wintersportvakantie laten wij de auto bijna altijd staan en zullen we die hoogstwaarschijnlijk niet of nauwelijks missen. Ik vind het bagageverhaal wel een dingetje; want vooral met een wintersport hebben we doorgaans behoorlijk wat bagage en al helemaal met kinderen.

Dan moeten we dus ter plekke maar alles gaan huren, maar is het dan nog wel lucratief qua kosten? Kortom, ook wij hadden een hoop vragen en gingen op onderzoek uit. Hieronder geven we antwoord op de vragen die wij hadden en waarop wij het antwoord inmiddels weten.

Wintersport met de trein met kinderen: antwoord op de meest gestelde vragen

Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen op een wintersport met de trein met kinderen. De informatie in dit blog is met de grootste zorgvuldigheid tot stand gekomen, maar check altijd zelf ook de informatie op de websites van partners.

Wat voor soort treinen gaan naar de skigebieden?

Kies je voor een wintersport met de trein met kinderen, dan kan je kiezen voor een dag- of nachttrein naar de skigebieden. Het voordeel van de dagtrein is dat deze vaak voordeliger is en je natuurlijk ook meer meekrijgt van de treinreis en de uitzichten onderweg. Een nachttrein is vaak duurder, maar dan heb je vaak ook een eigen couchette en gaat het natuurlijk niet ten koste van een vakantiedag.

Hieronder eerst de nachttreinen naar de sneeuw op een rijtje:

1 Wintersport met de trein: met de Nightjet naar Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Italië, Tsjechie en Zwitserland

Wil je met de nachttrein naar Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië of Tsjechië? Dan kom je uit bij de Nightjet. Deze nachttrein rijdt vanaf Amsterdam, Utrecht of Arnhem rechtstreeks naar Wenen, München, Innsbruck, Basel en Zürich. Aansluitend kan je met de dagtrein nog verder naar andere bestemmingen zoals Italië of Tsjechië.

Met de nightjet op wintersport

Met de nightjet kan je prima op wintersport. De nachttrein wordt in Neurenberg gesplitst, daar gaat een deel richting Wenen en een ander deel via München door naar Innsbruck. Vooral op deze route liggen een aantal mooie wintersportgebieden.

Overzicht van bereikbare skigebieden met de trein

Via de onderstaande link kom je op de pagina waarop je meteen een overzicht van skigebieden kunt vinden met het bijbehorende treinstation. Op deze pagina staat ook een linkje naar een kaart waarop je vrijwel alle accommodaties kan zoeken. Wil je dus weten of je hotel in de buurt van een station ligt, dan kan je dit via de zoekbalk heel snel zien.

Een overzicht van alle skigebieden in Oostenrijk met de Nightjet vind je hier op de website van de Nightjet.

Aan boord van de nightjet

Reis je met de ÖBB Nightjet dan kan je kiezen voor een slaap-, lig- of zitplaats. Persoonlijk zou ik met kinderen altijd kiezen voor een slaapplaats. Er zijn speciale familieslaapwagons, het zogeheten ‘Familienabteil’. Deze compartimenten hebben elk 6 ligplaatsen voor maximaal 3 volwassenen en 3 kinderen t/m 14 jaar. Deze slaapwagon worden als privécompartiment gereserveerd zodat je deze niet met anderen hoeft te delen.

Daarnaast is de volgende informatie handig om te weten:

  • Dekens, lakens en kussens zijn aanwezig. Een was- en toiletruimte is aanwezig op de gang en deel je met anderen.
  • Er is (nog) geen Wifi in de Nightjet, het compartiment heeft wel 2 stopcontacten
  • Een klein ontbijt is bij de prijs inbegrepen net zoals een fles mineraalwater. Extra drankjes en snacks zijn te koop en worden in je eigen compartiment geserveerd.
  • Bij het verblijf is mineraalwater en een klein ontbijt inbegrepen. Dranken en andere versnaperingen zijn tegen betaling verkrijgbaar en worden in het compartiment geserveerd. 
  • Prijs ligplaatsen vanaf € 60
  • Voor kinderen van 0 t/m 5 jaar geldt: ze moeten verplicht reizen onder begeleiding van een volwassene, reserveren van een eigen zit- of ligplaats is niet verplicht, ze mogen een zit , lig- of slaapplaats delen met een betalende reiziger. Zonder eigen plaats reizen ze gratis en zonder ticket. Als er wel een eigen zit-, lig- of slaapplaats gewenst is, reizen zij voor het Kind-tarief.
  • Voor kinderen van 6 t/m 14 jaar geldt: ze moet verplicht reizen onder begeleiding van een volwassene, een eigen zit- of ligplaats is verplicht, ze reizen voor het Kind-tarief.

Bagage meenemen in de Nightjet

Reis je met de Nightjet dan is het meenemen van bagage gratis maar wel beperkt. Per persoon mag je 1 koffer of reistas en 1 stuk handbagage meenemen. De bagage kan in de bagagerekken onder en/of boven de zit- en ligplaatsen worden geplaatst. In enkele rijtuigen zijn grotere bagagerekken aan het begin van het rijtuig.

Ook grotere bagage, zoals een kinderwagen of ski’s, moeten worden geplaatst in de reguliere bagagerekken en mogen andere passagiers niet hinderen. Een kinderwagen of buggy kan dus mee, mits die ingeklapt kan worden.

Kosten van de Nightjet

De prijzen variëren enorm en zijn afhankelijk van de datum en tijden. Heb je nog geen schoolgaande kinderen, dan zijn de prijzen buiten de schoolvakanties best aantrekkelijk. In het hoogseizoen zijn de prijzen een stuk hoger.

Om een idee te geven van de kosten, hebben we hieronder een rekenvoorbeeld van een wintersportreis met de nightjet in het hoogseizoen (voorjaarsvakantie) uitgerekend:

  • Vertrekdatum: vrijdag 24 februari 2023
  • Retourdatum: zaterdag 4 maart 2023
  • Gezelschap: 2 volwassenen en 2 kinderen van 6 en 8 jaar

Vertrek vanuit Utrecht – Oostenrijk, Worgl: 259 euro enkele reis in een prive slaapcouhette, totaal dus circa 520 euro

Vertrek vanuit Utecht – Zwitserland Basel: 209 enkele reis in een prive slaapcouchette, totaal dus circa 420 euro

Let op, je zult aansluitend nog een regionale trein of bus moeten nemen om tot het wintersportgebied te komen. De kosten moet je er dan nog bij optellen.

2 Wintersport met de trein: met de TUI Ski Express naar Oostenrijk

Dit jaar biedt reisorganisatie TUI ook treinreizen aan naar wintersportbestemming. Ook deze trein is een nachttrein, maar wel een iets andere trein dan de Nightjet. Daarnaast biedt TUI niet alleen aparte treintickets maar ook pakketreizen, deze zijn altijd inclusief:

  • De treinreis
  • Een 6-daagse skipas
  • De accommodatie
  • Alle bagage

Wanneer en waar rijdt de TUI Ski Express?

De TUI express rijdt elke week vanaf 23 december 2022 tot en met 24 maart 2023. De heenreis is op vrijdagavond om 17.31 uur vanaf Amsterdam of om 18.10 uur vanaf Utrecht met aankomst op zaterdagochtend. De trein splitst in Wörgl in Oostenrijk, waarna de ene helft richting Tirol gaat en de andere helft richting het Salzburgerland.

De terugreis is op zaterdagavond met aankomt in Nederland op zondagochtend. De TUI express vertrekt vanaf Amsterdam CS of Utrecht CS en rijdt naar verschillende wintersportgebieden in Oostenrijk. Een aantal skigebieden zijn meteen vanuit het treinstation bereikbaar en kan je wandelen naar je accommodatie.

Er zijn ook skigebieden die iets verder liggen, dan is er nog een transfer nodig. Deze transfer is niet inbegrepen in de pakketprijs en kan je bij de boeking optioneel bijboeken. Op de kaart hieronder vind je een overzicht van alle bestemmingen. De donkerblauwe stippen zijn de gebieden waar de trein meteen naar toe rijdt. De lichtblauw stippen zijn skigebieden waarbij je nog een transfer moet bijboeken.

Bestemmingen van de TUI Ski Express Copyright afbeelding: TUI
Bestemmingen van de TUI Ski Express Copyright afbeelding: TUI

Aan boord van de TUI Ski express

De TUI express heeft 4 verschillende klassen:

  • Economy: Max. 5 zit/slaapplaatsen, gedeelde wastafel en toilet, gedeeld met andere passagiers, stoelreservering is mogelijk
  • Premium Economy: Max. 4 zit/slaapplaatsen, gedeelde wastafel en toilet, gedeeld met andere passagiers, stoelreservering is mogelijk
  • Premium Economy Prive: Max. 5 zit/slaapplaatsen, in eigen gezelschap, gedeelde wastafel en toilet
  • Comfort Prive: Max. 3 vaste zitplaatsen en 3 bedden, in eigen gezelschap, eigen wastafel en toiletten, altijd prive

Ga je met een gezin dan kan je het beste de Premium Economy Prive boeken, dat zit je gegarandeerd met je eigen gezin bij elkaar. Bij de Economy en Premium Economy kan je weliswaar een stoelreservering bij boeken, maar dit is pas bij het online inchecken. Het is mogelijk dat er dan niet een volledige cougette beschikbaar is.

Aan boord van de TUI Ski Express is geen restauratievoertuig aanwezig. Je moet dus zelf je eten of drinken meenemen of gebruik maken van het snack- en ontbijtpakket die je tegen meerprijs kan bijboeken.

Copyright foto: TUI

Wat is er inbegrepen bij de ‘pakketreis wintersport’ met de TUI Ski Express nachttrein?

Je kunt alleen tickets kopen voor de trein maar ook een pakketreis wintersport boeken. In dat geval is de reisduur altijd 10 dagen en 9 nachten. De eerste en laatste nacht slaap je in de trein. Andere reisduren zijn niet mogelijk.

  • Een 6-daagse skipas. Je kunt bij de boeking aangeven wanneer je skipas in moet gaan. Je komt op zaterdagochtend aan, dus je kunt kiezen om de pas in te laten gaan op zaterdag. In dat geval is de skipas geldig tot donderdag. Handiger is misschien om de skipas op zondag te laten ingaan, in dat geval is de skipas tot vrijdag geldig. Je kunt ook tegen meerpijs uitbreiden naar een 7-daagse skipas, die dan geldig is vanaf zaterdag t/m vrijdag.
  • Een 8-daagse accommodatie, de verzorging is afhankelijk van de gekozen accommodatie
  • Er is airconditioning en 2 stopcontacten (max. 90W) in de coupe om je laptop, telefoon etc. op te laden

Wat is niet inbegrepen?

  • De transfer naar het station in Utrecht en Amsterdam en de transfer van en naar het station in Oostenrijk. Transfers op de eindbestemming in Oostenrijk kunnen wel tegen meerpijs worden bijgeboekt. En zijn een aantal skigebieden, waarbij er eigenlijk geen transfer nodig is, de accommodaties liggen dan op wandelafstand van het treinstation.
  • Maaltijden zijn niet inbegrepen. Je kunt tegen meerprijs een ontbijtpakket of snackpakket bijboeken.
  • Bedlinnen is niet inbegrepen. Je kunt tegen meerprijs een linnenpakket bijboeken, bestaande uit een sloop, bedovertrek en bedovertrek. Dekens zijn standaard aanwezig.
  • Bij Economy en Premium Economy is een stoereservering niet inbegrepen. Ca. 3 weken voor vertrek kun je online inchecken en direct een stoel reserveren, dit kost 25 euro per stoel per retour. Overigens is het dan nog steeds niet zeker over je inderdaad met zijn allen bij elkaar kan zitten, dit is afhankelijk van beschikbaarheid. Wil je als gezin zeker weten bij elkaar zitten, dan moet je dus eigenlijk de Premium Economy Prive boeken.
  • Er is geen wifi in de trein

Bagage meenemen in de TUI Ski Express

  • Het meenemen van bagage, waaronder skimateriaal is inclusief en onbeperkt
  • Het meenemen van een inklapbare buggy of kinderwagen kan kosteloos en zonder vooraanmelding mee

Kosten van de TUI Ski express

De TUI Ski express is te boeken als pakketreis en je kunt alleen de treintickets bestellen. De prijzen varieren enorm en zijn afhankelijk van het voor- en naseizoen. Heb je nog geen schoolgaande kinderen, dan zijn in het voor- en naseizoen de prijzen best aantrekkelijk omdat de skipas er ook al bij zit en vaak een hotel o.b.v. halfpension.

In het hoogseizoen zijn de prijzen een stuk hoger en is de treinreis voor een gezin toch vrij kostbaar. Om een idee te geven van de kosten, hebben we hieronder een rekenvoorbeeld van een wintersportreis met de TUI Ski express in het hoogseizoen (voorjaarsvakantie) opgenomen:

Kostenvoorbeeld: Voorjaarsvakantie 2023

  • Vertrek: Vrijdag 24-02-2023 vanaf Amsterdam
  • Terug: Zaterdag 4-03-2023 vanuit Oostenrijk
  • Gezelschap: 2 volwassenen en 2 kinderen van 6 jaar en 8 jaar oud
  • Reisduur: 10 dagen
  • Verzorging: Logies ontbijt
  • Bestemming: Oostenrijk, Tirol, Wilder Kaiser, Soll (zeer kindvriendelijk skigebied)
  • Hotel: Konrad (3 sterren)
  • Kamertype: een kamer voor 4 personen een tweepersoonsbed en sofa/slaapbank
  • Trein: TUI Ski Express, klasse: Premium Prive met 4 personen

Totale kosten voor 4 personen (inclusief skipas en logies/ontbijt en treinreis): 4236 euro

Kosten als je met de auto gaat:

Is bovenstaande nou veel goedkoper of duurder dan zelf boeken en met de auto gaan?

  • Benzine vanaf Amsterdam – Soll en terug: circa 1900 kilometer, circa 300 euro (Bron: ANWB)
  • Vignet snelweg: Euro 9,60
  • Accommodatie: via de website van Wilder Kaiser vinden we een mooi appartement in Soll van 25-02-2023 tot 4-03-2023. Het appartement heeft een aparte woonkamer en slaapkamer, geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen en is inclusief ontbijt. De kosten zijn: 1848 euro

Skipassen:

  • Volwassenen: 2x 352 euro: totaal 704 euro
  • Kinderen: 2x 172 euro: 344 euro

Totale kosten zelf boeken en met de auto: 3205, 60 euro

In dit voorbeeld is het zelf boeken en organiseren van de skivakantie voor een gezin dus fors goedkoper. Echter was dit wel het laatste appartment in Soll onder de 2000 euro. Het eerst volgende appartement was beschikbaar is, is dan ruim 2400 euro. Als je daarmee gaat rekenen, is het verschil al een stuk minder.

3 Wintersport met de trein: met de sneeuw Thalys naar Frankrijk

Tenslotte noemen we nog de Sneeuw-Thalys, een hogesnelheidstrein die in het winterseizoen elke zaterdag rechtstreeks vanuit Nederland via België naar de Franse Alpen rijdt. In de Franse Alpen zijn prachtige skigebieden waar je heel mooi kan skiën van dorp naar dorp.

Met jonge kinderen is een skivakantie in Frankrijk zeker mogelijk, maar houd er rekening mee dat er vaak geen Nederlandssprekende skileraren zijn en de lessen alleen in het Engels of Frans zijn.

Waar, wanneer en waarheen met de sneeuw Thalys?

De sneeuw Thalys vertrekt elke zaterdag vanaf Amsterdam Centraal, Schiphol, Rotterdam Centraal, Antwerpen Centraal en Brussel-Midi. Wel vroeg uit de veren, want de vertrektijd vanuit Amsterdam is 5.40 uur in de ochtend. Misschien niet heel ideaal als je met kinderen reist.

Een volledig overzicht met vertrektijden kan je hier vinden op de website van de Thalys.

De Thalys stopt op de volgende bestemmingen:

  • Chambéry
  • Albertville
  • Moûtiers-Salins
  • Aime la Plagne
  • Landry
  • Bourg-St.-Maurice

Via deze link zie je meteen een overzicht van bijbehorende skigebieden.

Aan boord van de Thalys

De Thalys heeft 3 klassen: Standard, comfort en premium. De Standard heeft een zitplaats in comfort 2, gratis wifi en een stopcontact bij elke stoel. Comfort heeft als extra snellere wifi en een bredere stoel met meer beenruimte. Premium heeft nog meer beenruimte en daarbij zit ook een maaltijd bij inbegrepen. Ook is er een barrijtuig waar je drankjes en snacks kunt krijgen en een babyverzorgingsruimte.

Daarnaast is de volgende informatie handig om te weten:

Kinderen van 0 t/m 3 jaar:

  • gratis en zonder ticket als ze geen zitplaats innemen.
  • voor het Kind-tarief als je een eigen plaats voor je kind wilt reserveren.
  • altijd onder begeleiding van:
    • een ouder of voogd.
    • of een meerderjarige (18 jaar of ouder) die in het bezit is van een schriftelijke toestemming van de ouders of voogd van de minderjarige.

4 t/m 11 jaar

  • voor het Kind-tarief.
  • altijd onder begeleiding van:
    • een ouder of voogd
    • of een meerderjarige (18 jaar of ouder) die in het bezit is van schriftelijke toestemming van de ouders of voogd van de minderjarige.

12 t/m 25 jaar

  • voor het Jongerentarief, mits beschikbaar.
    • Als de jongerentickets uitverkocht zijn, reist een jongere voor een tarief voor volwassenen.
  • Kinderen van 12 t/m 18 mogen alleen reizen, maar hebben toestemming nodig van de ouders of voogd.

Bagage meenemen in de sneeuw-thalys

  • In een aantal rijtuigen is extra bagageruimte voor het opbergen van ski’s en andere wintersportartikelen tijdens de reis.  ​​
  • Per persoon mag je maximaal 1 paar ski’s, 1 koffer en 1 stuk handbagage of twee koffers en 1 stuk handbagage meenemen.
  • Thalys heeft speciaal personeel (Ski-hosts) om reizigers te helpen met het laden en lossen van bagage. De Ski-hosts rijden het hele traject mee en helpen op elk station.
  • De Sneeuw-Thalys heeft ook een speciaal bagagerijtuig aan de voorkant van de trein.
    • Dit bagagerijtuig is alleen handig voor reizigers die van het begin- tot het eindstation van Thalys meereizen (Amsterdam Centraal tot Bourg-Saint-Maurice). Op de tussengelegen stations wordt deze ruimte niet geopend.
    • Het bagagerijtuig wordt geladen in Amsterdam Centraal en Brussel-Zuid op de heenreis en in Bourg-Saint-Maurice op de terugreis. Op andere stations is het rijtuig niet toegankelijk.
    • Reizigers die hun bagage in dit rijtuig willen stallen, moeten een half uur voor vertrek van de trein op het perron aanwezig zijn.

Kosten van de sneeuw thalys?

De prijzen van de sneeuw Thalys varieren enorm en zijn afhankelijk van exacte vertrekdata en tijden. Om een idee te geven van de kosten, hebben we hieronder een rekenvoorbeeld van een treinreis met de sneeuw Thalys Ski in het hoogseizoen (voorjaarsvakantie) berekend:

  • Datum heen: 24 december 2022
  • Datum terug: 31 december 2022
  • Gezelschap: Gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen van 6 en 8 jaar
  • Klasse: 2e klas

Totale kosten: 850 euro (retour voor 4 personen)

Wintersport met de trein: naar welke landen kan je allemaal?

Behalve dag- en nachttreinen naar Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk kan je ook naar Italië, Tsjechië en Duitsland. Je kunt kiezen voor een dagtrein of gedeeltelijk een nachttrein. Ga je naar Italië, dan kan je dus een nachttrein nemen naar Innsbruck en vervolgens met een dagtrein verder reizen.

Met de trein naar een skigebied in Italië

Ook naar Italië of Tsjechië is wintersport met de trein zeker mogelijk. Je zou hiervoor een combinatie kunnen doen met de Nightjet (of TUI express waarbij je alleen een treinticket boekt) en dan overdag doorreizen naar Italië.

Een overzicht van alle skigebieden in Italië met bijbehorende treinstations vind je hier op de website van de NS Internationaal, klik hiervoor op de link naar de PDF op de pagina.

Kostenvoorbeeld

Wij zijn benieuwd hoe lang de treinreis is en de kosten ervan in de voorjaarsvakantie. We nemen als voorbeeld de kindvriendelijke regio ‘Seiseralm’ in Italie.

  • Datum heen: 24-02-2023
  • Datum terug: 02-03-2023
  • Gezelschap: Gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen van 6 en 8 jaar
  • Klasse: 2e klas
  • Eindbestemming: Klausen, vanaf daar nog met een bus naar Seiseralm

We gaan eerst naar Innsbruck in Oostenrijk, dit kan met de dag- of nachttrein. In dit voorbeeld nemen we de dagtrein, want we weten inmiddels dat de nachttrein toch best prijzig is in de schoolvakantie.

  • Kosten Utrecht – Innsbruck (voor gehele gezelschap): 137,80 euro
  • Kosten Innsbruck – Klausen (voor gehele gezelschap): 51 euro
  • Kosten Klausen – Innsbruck (voor gehele gezelschap): 137,80 euro
  • Kosten Innsbruck – Utrecht (voor gehele gezelfschap): 51 euro
  • Totaal: circa 380 euro

Daarna moet je nog 2 uur met de bus, deze kost maar een paar euro per persoon maar duurt wel zo’n 2 uur. Al met al heb je een reisduur van zo’n 16 uur enkele reis.

Met de trein naar een skigebied in Tsjechië

Wil je op wintersport naar Tsjechië met de trein, dan moet je rekening houden met en reisduur van ongeveer 11 uur. Je kunt kiezen tussen een dag- en een nachttrein.

Een overzicht van alle skigebieden in Tsjechië met de Nightjet vind je hier op de website van de NS Internationaal.

Via de bovenstaande link kom je op de website van NS Internationaal waar je heel makkelijk het skigebied kunt invullen en je vervolgens ziet welk treinstation in de buurt ligt. We proberen het uit met het grootste skigebied van Tsjechië, Klinovec.

Kostenvoorbeeld

In de zoekbalk vullen we Klinovec in en op de kaart zien we dat ‘Kurort Oberwiesenthal’ het dichtstbijzijnde treinstation is. We kunnen vervolgens meteen op ‘zoek treintickets’ klikken.

We zien wel de dienstregeling met een totale reisduur van bijna 13 uur, maar krijgen geen tarieven te zien.

Met de trein naar een skigebied in Duitsland

In Duitsland kan je zeker voor een skivakantie, juist met kinderen. De skigebieden zijn namelijk wat kleiner en daardoor overzichtelijker, ideaal voor beginners. Denk bijvoorbeeld aan Feldberg in het Zwarte Woud, een skigebied met zo’n 50 kilometer skipiste.

De skigebieden in Duitsland zijn bereikbaar met een nachttrein, ICE INternational of een regionale Duitse trein. Via de onderstaande link kom je wederom op een pagina waarbij je als je iets naar beneden scrollt een kaart ziet waarbij je het skigebied kan invullen. Vervolgens zie je meteen het dichtbijzijnde treinstation en kan je treintickets boeken.

Ook hier doen we weer even een proef op de som, qua tijdsduur en kosten:

  • Datum heen: 24-02-2023
    Datum terug: 02-03-2023
    Gezelschap: Gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen van 6 en 8 jaar
    Klasse: 2e klas
    Eindbestemming: Feldberg
  • Kosten heenreis: 75,80 euro voor 4 personen (wel vroeg vertrekken om 5.53 uur)
  • Kosten terugreis: 103,80 euro voor 4 personen (vertrek rond 10.00 in de ochtend)
  • Totaal circa 180 euro

Conclusie is een wintersport met de trein met kinderen een goed alternatief voor de auto?

Wintersport met de trein met kinderen is vanuit kostenoogpunt nog wel een dingetje, althans als je gaat met de nachttrein. Zit je vast aan het hoogseizoen dan zijn de prijzen van de nachttrein behoorlijk fors, vooral de sneeuw Thalys naar de Franse Alpen.

De Nightjet naar Oostenrijk of Zwitserland is al een stuk beter, ook in het hoogseizoen. Ook de TUI Express is wat voordeliger dan de sneeuw Thalys, hoewel ze beide toch nog wel (fors) duurder zijn dan zelf met de auto.

Is er nog een andere oplossing?

De beste oplossing is natuurlijk buiten de schoolvakanties om, maar dat is voor veel gezinnen helaas niet mogelijk. Een andere oplossing is om de trein te nemen, maar dan overdag. Als je vroeg weg gaat, dan kom je in de avond aan bij je wintersportbestemming.

Overdag treinen is vaak een stuk voordeliger dan de nachttrein, dat laten we je zien aan de hand van het onderstaande prijsvoorbeeld. Je bent dan wel een dag ‘kwijt’ aan het treinen, maar anderzijds is het voor kinderen ook wel een hele belevenis en draagt zeker bij aan het vakantieplezier.

Overdag met de trein:

  • Voorbeeld: Amsterdam – Innsbruck
  • Vertrekdatum: vrijdag 24 februari om 7.00 uur, aankomst Innsbruck 18.20 uur
  • Terugdatum: zaterdag 4 maart om 7.17 uur, aankomst in Amsterdam om 19.00 uur
  • Kosten heenreis: 157 euro voor 4 personen
  • Kosten terugreis: 93.80 euro voor 4 personen

Totaal circa 250 euro voor 4 personen

Met de reisplanner van NS Internationaal kan je heel makkelijk zien of je wintersportgebied makkelijk te bereiken is per trein. Via de onderstaande link vind je verdere informatie. Je zou dat kunnen combineren met een ‘eigen gevonden accommodatie’ maar je zou ook kunnen kijken van het overzicht van accommodaties waar de skipas dan al in zit.

Meer lezen?

Misschien niet met de trein maar wel interesse in een wintersport met kinderen? Dan hebben we nog een aantal hele handige blogs voor je. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

In dit blog staan affliate links naar onze betrouwbare samenwerkingspartners. Doe je een aankoop via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking of aankoop doet via deze links!


Categorieën:

Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: