
Sinds we in Noorwegen wonen, trekken we er regelmatig op uit als gezin. Zo ontdekken…
Deze tweedaagse huttentocht in het Berner Oberland in Zwitserland is genieten van veel water en watervallen. Een relatief makkelijke tocht voor kids vanaf een jaar of 6. In onze rubriek ‘mijn gezinsvakantie in de bergen’ vertelt Nynke je er alles over; de route, uitbreidingsmogelijkheden en informatie over de berghut. Onderaan dit blog ook tips voor campings en accommodaties om te verblijven voor- of na deze prachtige huttentocht!
Vind je het leuk om ook een keer je tips voor een huttentocht in de bergen te delen? We horen het graag! Stuur gerust een mail of neem contact met ons op via onze socials.
Deze huttentocht is een tweedaagse wandeltocht waar je in één berghut gaat overnachten, dit is de Geltenhütte op 2002 meter. Deze prachtige berghut is gelegen in het Gelten‑Iffigen natuurreservaat in het Berner Oberland in Zwitserland.
”Wij zijn Ron en Nynke (allebei 43 jaar) en we hebben twee zoontjes: M. is 8 jaar en L. is 6 jaar. Wij hebben elkaar tijdens een wandelreis van Spring reizen leren kennen en wandelen ook graag met onze kinderen. Vorig jaar deden we voor het eerst met de kinderen een huttentocht in Oostenrijk in Kleinarl. Dit jaar wilden we graag op vakantie naar Zwitserland, dus ging ik op zoek naar een geschikte huttentocht voor onze jongens”.
”We hebben de tocht zelf samengesteld. Ik was op zoek naar een niet al te lange en zware tocht met liefst veel water en watervallen, want dat vindt met name onze oudste zoon erg leuk. Op de website van Zwitserse hutten (SAC) vond ik de familievriendelijke Geltenhütte.
De tekst die daar stond “Vom idyllischen Lauenensee an wilden Schluchten und dem donnernden Geltenschuss vorbei, zuletzt hinter dem kleinen Wasserfall durch – der Zustieg zur Wander- und Bergsteigerhütte am Fusse des Wildhorns ist allein schon ein eindrückliches Bergerlebnis.” sprak mij meteen aan en met nog wat meer informatie en het filmpje op deze website besloot ik dat dit onze bestemming voor de huttentocht zou worden.
Vanaf de Lauenensee is de tocht naar de hut ca. 2 uur en te doen met kinderen vanaf een jaar of 6 (met kids doe je hier uiteraard wat langer over). Helaas lag er geen andere hut in de buurt op een voor onze jongens te behappen loopafstand, maar op de website van de hut stond dat er wel dat er ook boven een mooie rondwandeling te maken was. We kozen er dus voor om twee nachten in de Geltenhütte te boeken. Dit zou ook wat rustiger zijn voor ons jongste zoontje, die de drie dagen vorig jaar in Oostenrijk toch wel pittig had gevonden”.
”We starten bij de parkeerplaats bij de Lauenensee. Vanaf daar nemen we de route via de Geltenschuss naar de Geltenhütte. Op de bordjes staat 2 uur wandelen. Vanaf de parkeerplaats bij de Lauenensee is de route meteen mooi. We lopen door het bos langs een riviertje (de Geltenbach). Wij maken even een klein uitstapje van de route om de mooie Tungelschuss waterval te bewonderen. Het pad stijgt verder door het bos en volgt de Geltenbach door het landschap.
Als je uit het bos komt, volg je de route door een wijd dal en steekt de Geltenbach over met een brug. Daar zie je in de verte al de grote waterval de Geltenschuss. Je loopt verder langs het water richting de waterval. Wij houden bij de waterval nog een pauze, voor we aan de klim omhoog beginnen. Voor de waterval buigt het pad naar rechts en volgt een steile klim via zigzagpaadjes omhoog. Bovenaan moeten we een riviertje oversteken.
Dit vind één van onze kids best even spannend, maar met wat hulp van mijn man komt hij goed aan de overkant. Daarna lopen we verder tussen de rotsen en kwomen bij een kleiner watervalletje, waar we achterlangs moeten lopen, leuk! Daarna komen we bovenaan bij de grote waterval en kunnen we hier mooi het dal in kijken. Het pad steekt met een bruggetje het water over en we lopen verder door een prachtig alpenlandschap met veel mooie bloemen, maar ook kloven waar het water doorheen stroomt.
Op de achtergrond worden ook steeds meer andere bergen zichtbaar. Op een bepaald moment ziet onze jongste de vlag van de hut in de verte en loopt hij opeens een stuk sneller en is als eerste boven, terwijl de oudste nog om zich heen staat te kijken en zich verwondert over het prachtige landschap 🙂. Rond 12.00 uur komen we aan bij de hut en genieten daar van wat drinken en heerlijke taart”.
”De Geltenhütte is prachtig gelegen, met uitzicht op een waterval en een heerlijk terras. Het is een familie-vriendelijke hut, er zijn ook wat spelletjes/speelgoed. Vriendelijke mensen, een fijne plek! Wij hadden onze eigen kamer ,maar er waren ook gedeelde kamers/lagers. Ook sanitair is prima, er waren toiletten en wasgelegenheid beneden.
Het eten was ook goed, je boekt een nacht standaard met diner. Je kunt niet zelf kiezen wat je gaat eten. Wij hadden de eerste dag soep en daarna pasta met spek en kaas, en de tweede dag weer soep en daarna een curry en rode bietensalade. Het ontbijt was ook inbegrepen, dit bestond uit: brood, havermout, melk met muesli. Het was niet heel uitgebreid (maar wat wil je in een berghut) maar prima.
Verder kon je overdag eten van de kaart bestellen. De taart was erg lekker en ook de ‘Geltensprudel’; bronwater uit de plaatselijke bron (met of zonder prik) met een smaakje naar keuze. Toen wij er waren, verbleven er meerdere gezinnen, de hut is daar goed op ingericht”.
”Op dag 2 maken we een mooie rondwandeling bij de hut, deze gaat door het Furggental en Rottal, met gele markering aangegeven vanaf de hut. De tweede dag liepen we een rondwandeling die gemarkeerd was met gele stippen. De route is ongeveer 1,5 tot twee uur lopen, dus we hebben de rest van de dag ook een fijne rustdag bij de hut. Dat is geen straf, want de hut ligt in een prachtige omgeving. De route is 2,4 km lang.
We lopen eerst vanaf de hut naar beneden naar een grote mooie waterval. Daar steken we met een brug het water over. Daarna gaat het verder over een smal paadje omhoog tussen wat rotsen door, we zien hier weer veel mooie bloemen en een hele grote mierenhoop. Iets verderop steken we een beek over. Hier nemen we even pauze en gaan de kinderen dammetjes bouwen. Daarna nog iets verder omhoog en dan buigt het pad weer naar links en lopen we boven de waterval waar we vanochtend begonnen. We dalen weer een stukje af en komen terecht in het prachtige Rottal, een wijd dal met heel veel watervallen aan alle kanten. Prachtig! We zien hier ook nog een marmot.
Hier loopt ook nog een met wit-blauw-wit gemarkeerde alpiene wandelroute en M. wil graag nog wel wat verder wandelen, dus samen met hem volg ik die route nog een stukje verder door het rottal en een berg op. Leuk om nog even iets verder te gaan. Ron en L. volgen alvast verder de gele route verder. Al snel zie je de hut weer liggen, maar het is nog wel een stukje lopen. Al met al een mooie route”.
”Vandaag lopen we via dezelfde route van dag 1 terug naar de parkeerplaats., maar dan de andere kant op. Dat was voor de kinderen ook wel fijn, want ze wisten waar we nog allemaal langs zouden komen en hoe ver het ongeveer was. Het was heel goed te doen en eind van de ochtend waren we weer terug bij de Lauenensee. Wij deden hier inclusief pauzes zo’n 2,5 uur over.
Je kunt hier ook voor de variant via de Chuetungel kiezen, die is wat langer en lastiger (T2/T3), maar zou ook wel te doen moeten zijn met kinderen. Wij hebben dit niet gedaan omdat het die dag erg hard waaide en we de andere route dan toch iets veiliger vonden”.
”We zouden deze tocht zeker aanraden aan andere gezinnen met kinderen. De route is goed te doen en afwisselend voor de kinderen (nergens brede saaie paden) en de omgeving is overal schitterend. Vooral voor kinderen die net als de mijne dol zijn op watervallen is dit een aanrader. Ik zou de toch aanraden vanaf een jaar of 6.
Heel positief waren de bijzonder mooie omgeving en de afwisselende wandelroute en de fijne hut. Ook fijn vond ik dat de toch goed te bereiken is met het OV, met de bus vanuit Gstaad”.
Enthousiast geworden? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten:
”We hebben dag 1 circa een halve dag (4 uur inclusief pauzes) gewandeld. De route was 4 km met 620 m hoogte te overbruggen. De route volgt mooie, niet te spannende bergpaden (niveau T2). Er was wel een rivieroversteek die met name voor onze jongste nog wel spannend was, maar met wat van één van ons kwam hij goed aan de overkant. De terugtocht was dezelfde als de heentocht, hier deden we zo’n 2,5 uur over”.
Je kunt parkeren bij de parkeerplaats aan de Lauenensee. Je kunt daar betaald parkeren (zie info: https://www.gstaad.ch/planen-buchen/poi/detail/lauenensee-5mts0d8n). Ik weet echter niet of je je auto daar voor meerdere dagen kunt laten staan en ervoor betalen. Maar je kunt ook heel goed met de bus naar deze parkeerplaats vanaf het station in Gstaad met buslijn 181 (op de websites wordt steeds over een postauto gesproken, maar het is gewoon een bus). Zie: https://www.postauto.ch/en/leisure-offers/excursion-tips/2022/lauenensee-route
Met wat oudere kinderen kun je wellicht wel een huttentocht maken langs meerdere hutten en bijvoorbeeld doorlopen naar de Wildhornhütte en vandaar naar de Iffigenalp.
”Wij verbleven voorafgaand aan de huttentocht op camping Saanen in Saanen. Een fijne dorpscamping met een klein speeltuintje op de camping zelf een een geweldige speeltuin Alpenruhe op loopafstand, de speeltuin heeft ook een fijn terras voor de ouders 😉 en ook het prachtige openluchtzwembad van Saanen ligt op 10 minuutjes lopen van de camping. Met de gästekarte krijg je daar ook korting voor (evenals gratis OV voor bussen en treinen in de regio). Een nadeel van de camping is dat de trein er vlak langs de camping rijdt.
Wij lieten tijdens onze huttentocht onze tent op de camping staan (natuurlijk wel even de campingbaas op de hoogte gesteld en dat was maar goed ook, want er hadden al andere campinggasten gemeld dat we een dag niet terug waren gekomen.. ). Later in de vakantie hebben we ook nog gekampeerd op camping Vermeille in Zweisimmen. Ook dat is een prettige camping met een klein zwembad en speeltuintje erbij”.
Op zoek naar een accommodatie om te verblijven? Kijk dan eens naar deze kindvriendelijke én betaalbare appartementen vlakbij Gstaad van Reka. Met in totaal zo’n 3.000 accommodaties is Reka één van de grotere aanbieders van accommodaties in de Zwitserse berggebieden.
Reka bestaat al sinds 1939 en ontvangt jaarlijks meer dan 1 miljoen boekingen. Als non-profit organisatie keert Reka geen winst uit maar investeert deze in haar stichtingen. Deze stichtingen maken het onder meer mogelijk dat ook mensen met een beperking of mensen in armoede kunnen genieten van een fijne vakantie.
Reka biedt verschillende accommodatie vormen aan, allen gelegen op de mooiste plekjes én voorzien van moderne faciliteiten. Wij vinden vooral de Reka holiday villages echte kleinschalige familieparadijsjes voor gezinnen. Ze liggen niet alleen op de mooiste plekken, maar bieden bovenal heel veel kindvriendelijke faciliteiten, zoals speeltuinen, zwembad, kidsclub en bij een aantal krijg je ook een gratis pas voor de zomerbergbanen. En ze zijn zeer betaalbaar!
Deze huttentocht is alleen geschikt voor gezinnen met wandel / klimervaring in de bergen. Voor jonge kinderen is het verstandig om bij sommige passages de kinderen te zekeren.
Ga je met kinderen op huttentocht, dan zijn de volgende blogs handig om te lezen:
We hebben nog veel meer tips voor een kindvriendelijke huttentocht. Kijk hieronder voor meer inspiratie.
In dit blog kunnen affiliatelinks staan. Maak je een boeking via zo’n link kost het jou niks extra maar wij krijgen een kleine vergoeding. Deze gebruiken we om in de toekomst nog bergen inspiratie met jullie te kunnen delen. Veel dank dus als je een boeking maakt via zo’n link!