Brienz Rothorn Bahn: via een tandradbaan naar de top van de Rothorn in Zwitserland

Brienz Rothorn Bahn: via een tandradbaan naar de top van de Rothorn in Zwitserland

Zwitserland 5 augustus 2022

Het stampt, puft en sist, de Brienz Rothorn Bahn is een unieke treinrit naar de Rothorn. Via een tandradbaan brengt deze stoomtrein ons naar een hoogte van 2350 meter. Wat een unieke belevenis en wat een uitzichten! In dit blog vertellen we je er alles over.

Wil je meteen een impressie van de Brienz Rothorn Bahn? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Brienz Rothorn Bahn, een unieke treinrit naar de Rothorn op 2350 meter

De Brienz Rothorn Bahn is een unieke spoorwegverbinding tussen het gezellige Brienz en de Rothorn op 2350 meter. Via een normaal spoor is de stijging niet te overbruggen, daarom is een tandradbaan aangelegd. Gedurende een uur duwt de stoomlocomotief de rode open wagons via deze tandradbaan naar boven. Op de top wacht je een prachtig uitzicht op de bergtoppen van de Jungfrauregio en de Brienzersee.

Aankomst in Brienz, het vertrekpunt van de Brienz Rothorn Bahn

Voor deze uitstap vertrek ik al vroeg vanuit ons appartement in Lütchental. Het is zo’n 40 minuten rijden met de auto naar Brienz. De rit er naar toe is al erg mooi, ik rijd het grootste deel langs het blauwe water van de Brienzersee.

Als ik aan kom rijden rond 8.15 uur in de ochtend zijn er nog genoeg parkeerplaatsen vrij. Dat zal vanmiddag vast anders zijn, want de Brienz Rothorn Bahn is een erg populaire activiteit in het Berner Oberland. Het is betaald parkeren, ik moet een paar CHF betalen voor een hele dag. Betalen kan met contant geld of via een creditcard.

De meeste parkeerplekken zijn ‘overdekt’ en een paar niet. Reis je met een camper dan is het dus helemaal aan te raden om vroeg te gaan, want ik schat in dat een camper te hoog is voor het overdekte gedeelte. Vanaf de parkeerplaats wandel ik met de kids in ongeveer 5 minuten naar het station van de Brienz Rothorn Bahn.

De aanlegsteiger van de boten en ‘normale’ treinstation is denk ik ook maar 10 minuten lopen; je zou dus ook die opties kunnen overwegen.

De Brienz Rothorn Bahn is een unieke treinreis naar de Rothorn op 2350 meter.
De Brienz Rothorn Bahn is een unieke treinreis naar de Rothorn op 2350 meter.

Met de stoomtrein naar de Rothorn

Als we aan komen lopen staat de stoomtrein al te wachten. We nemen plaats in één van de rode wagons. In deze eerste trein is het nog helemaal niet druk, we hebben een heel ‘zitje’ voor onszelf. Het weer is ook goed, dus de vensters van de wagons zijn helemaal omhoog geschoven. We kunnen alles perfect zien.

In een rustig tempo vertrekt de trein en klimt geleidelijk omhoog. Tijdens het eerste deel zien we nog typische Zwitserse chalets hoewel het er al gauw minder worden naar mate we hoger komen. Soms gaan we door een donkere tunnel, dan kruipt mijn dochter van 2 jaar even dicht tegen me aan.

De locomotief duwt de wagons de berg op.
De locomotief duwt de wagons de berg op.
De trein gaat geleidelijk omhoog, het eerste deel zien we nog chaletjes en begroeiing.
De trein gaat geleidelijk omhoog, het eerste deel zien we nog chaletjes en begroeiing.
Stampen, puffen en sissen, zo gaat de trein van de Brienz Rothorn Bahn.
Stampen, puffen en sissen, zo gaat de trein van de Brienz Rothorn Bahn.

Middenstation Planalp op 1341 meter

Na een klein half uurtje komen we aan bij het middenstation Planalp op 1341 meter. Hier staat de trein even stil. Bij het middenstation kunnen nog passagiers instappen die het eerste deel naar boven zijn geklommen.

Na een korte stop gaat de trein weer verder richting het bergstation. Eigenlijk vind ik het traject vanaf dit dit punt het mooiste. Reed de trein in het begin nog langs Zwitserse chaletjes en glooiende heuvels, nu is dat wel anders. De bergen zijn hier ruiger, hoger en niet meer ‘bewoond’.

Het uitzicht is fantastisch, we zien onder ons de Brienzersee steeds kleiner worden en rondom de hoge sneeuwbergen van de Jungfrauregio. Ook de kids zijn er stil van en kijken hun ogen uit. Boven het gepuf van de stoomlocomotief horen we de koeienbellen rinkelen. Zij zijn de stoomtrein wel gewend want kijken niet op of om als wij ze van dichtbij passeren.

Na een half uurtje komen we aan bij het middenstation. Vanaf hier wordt de treinreis met de Brienz Rothorn Bahn echt indrukwekkend.
Na een half uurtje komen we aan bij het middenstation. Vanaf hier wordt de treinreis met de Brienz Rothorn Bahn echt indrukwekkend.
Prachtige uitzichten!
Prachtige uitzichten!
VIa de tandradbaan gaan we hoger en hoger.
VIa de tandradbaan gaan we hoger en hoger.

Aankomst op het bergstation van de Brienz Rothorn Bahn

Na ongeveer een uurtje komen we aan bij het bergstation van de Rothorn op 2350 meter. Het is nog heerlijk rustig, want we hadden immers de eerste trein omhoog. Vanaf het stationnetje lopen we omhoog, daar is Berghaus Rothorn Kulm. Een restaurant maar ook een berghotel waar je kunt overnachten.

Als we nog wat verder lopen, komen we bij een tweede restaurant, hier kan je met een trap omhoog naar een uitzichtpunt. Hier staat een grote schommelbank, een perfecte foto spot. Als je hier een foto maakt, heb je de prachtige bergen van de Jungfrauregio als achtergrond.

Je kunt nog verder omhoog lopen voor nog beter uitzicht, maar dat laten we vanwege de tijd even zitten.

Het bergstation van de Brienz Rothorn Bahn en uitzicht op de Brienzersee.
Het bergstation van de Brienz Rothorn Bahn en uitzicht op de Brienzersee.
Op het bergstation van de Brienz Rothorn Bahn zijn twee restaurants.
Op het bergstation van de Brienz Rothorn Bahn zijn twee restaurants.
Het uitzichtpunt met de schommelbank. Een populaire fotoplek.
Het uitzichtpunt met de schommelbank. Een populaire fotoplek.

Wandelmogelijkheden vanaf het bergstation

Vanaf het bergstation zijn er ook volop wandelmogelijkheden. Helaas doe ik die niet, omdat we die op tijd terug moeten om Manolito te zien finishen van zijn Eiger Ultra Trail. Een niet al te moeilijke wandeling is die terug naar het middenstation, hoewel de wandeling wel 2,5 uur duurt.

Wij genieten nog even van het uitzichten maar nemen dan de trein terug naar het dalstation. Ondertussen komt er alweer een nieuwe, volle trein aan. Die is duidelijk een heel stuk drukker dan de trein die wij hadden.

Vanaf het bergstation zijn er genoeg wandelmogelijkheden. Je kunt ook terugaandelen naar het middenstation, dat is zo'n 2,5 uur.
Vanaf het bergstation zijn er genoeg wandelmogelijkheden. Je kunt ook terugaandelen naar het middenstation, dat is zo’n 2,5 uur.
Je kunt nog een stuk verder omhoog lopen.
Je kunt nog een stuk verder omhoog lopen.

Brienz Rothorn Bahn met kinderen, handig om te weten:

Ben je van plan om ook deze unieke treinreis te maken, dan kan de onderstaande informatie handig voor je zijn.

Toegang en bereikbaarheid

De Brienz Rothorn Bahn vertrekt vanaf de plaats Brienz. Je kunt met de auto gaan, maar wellicht is het ook leuk om met de boot te komen. Meer informatie over vaartijden en tarieven vind je hier op deze website.

Ga je met de auto dan kan je vlakbij parkeren, de Brienz Rothorn Bahn wordt goed op de borden aangegeven. Parkeren is niet gratis, je betaalt een paar euro voor een dagkaart. Betalen kan contant of via een creditcard. Een normale bankpas lukt bij bij niet. Kom je op tijd, dan zijn er genoeg parkeerplaatsen.

Toegangsprijzen

De prijs voor de Brienz Rothorn Bahn is afhankelijk of je een gereserveerde zitplaats wilt. Een normaal ticket is voor volwassenen 94 CHF en voor kinderen van 6 jaar tot 15 jaar 10 CHF. Kinderen onder de 6 jaar zijn gratis (prijspeil 2022).

Ga je meer bergbanen bezoeken dan is het vaak goedkoper om een Regional Pas aan te schaffen. Met deze pas kan je gratis gebruik maken van de Rothorn Bahn. Meer informatie lees je hier.

Gereserveerde zitplaats

Wij hadden geen gereserveerde zitplaats, maar waren heel vroeg (in het hoogseizoen). In de zomer kan het er echt heel druk zijn. Om zeker te weten dat je met de trein mee kan is dan een gereserveerde plaats te overwegen, deze kost 8 CHF extra (prijspeil 2022).

Let op, kies je voor een gereserveerde zitplaats, dan is dat alleen voor de heenreis. De zitplaatsen zijn niet genummerd, je kan vooraf niet een plek uitzoeken. Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan bij de heenreis aan de linkerkant te gaan zitten (aan de kant van het deurtje) voor het beste uitzicht.

Het is verstandig om online alvast een ticket te kopen, dat kan via de website van de Brienz Rothorn Bahn, je ziet dan meteen hoeveel zitplaatsen nog beschikbaar zijn.

Speciale dagen

Er zijn ook regelmatig speciale dagen, zoals de ‘worstjes grill’ dagen. Deze zijn op elke woensdag om 10.00 uur van juni tot oktober. Meer informatie vind je op de website. Ben je jarig? Dan mag je gratis met de stoomtrein (neem je paspoort mee en check de voorwaarden op de website!).

Wat meenemen

Boven bij het bergstation kan het frisser zijn, neem dus altijd een setje warme kleding mee. Zorg verder voor een goede zonnebrand en zonbescherming. Bij het bergstation zijn twee restaurants waar je wat kunt eten of drinken. Je kunt hier contant betalen of gewoon pinnen.

Ben je van plan om van het bergstation naar het middenstations terug te wandelen, houdt dan rekening met een wandeltijd van circa 2.5 uur. Onderweg kom je niks tegen, dus neem voldoende water mee.

Wil je vanaf het middenstation terug lopen naar het dalstation dan bedraagt de wandeltijd eveneens circa 2,5 uur. Een deel van de wandeling loopt langs het spoor, met kinderen dus even goed opletten!

Andere belangrijke tips voor de Brienz Rothorn Bahn met kinderen

De stoomtrein maakt behoorlijk wat lawaai, stinkt een beetje en er komt waterdamp vanaf. Is je kind gevoelig voor harde geluiden of deze andere bovengenoemde zaken, ga dan niet meteen ‘achter’ de locomotief zitten. Wij zaten juist wel meteen in een wagon achter de locomotief, want onze zoon vond het juist reuze interessant. Onze dochter van 2 jaar viel juist door het lawaai en gehobbel heerlijk in slaap.

De rit duurt best lang, ongeveer een uurtje. De trein maakt een korte stop bij het middenstation, maar je hebt niet de tijd om lang uit te stappen (is ook niet de bedoeling). Zorg ervoor dat je kinderen (en jezelf) van tevoren even naar de wc gaan, want tijdens de rit is deze mogelijkheid er niet.

Check verder wanneer de trein teruggaat van het bergstation, in de ochtend is dit zeker niet met hele grote regelmaat. Ben je op het bergstation als het al drukker is? Ga dan zeker een half uur van tevoren naar het station voor de trein terug, zodat je zeker weten mee kunt.

Tip, check even wanneer de trein weer teruggaat.
Tip, check even wanneer de trein weer teruggaat.

Ligging Brienz Rothorn Bahn

De Brienz Rothorn Bahn ligt circa 860 kilometer vanaf Utrecht.

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking met de Jungfrauregio en MySwitserland. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: