In de herfst naar Oostenrijk: waar op letten en waar kan je naar toe?

In de herfst naar Oostenrijk: waar op letten en waar kan je naar toe?

Oostenrijk 15 september 2023

In de herfst naar Oostenrijk, doen of niet? Als bergenliefhebbers zeggen wij natuurlijk ja! Maar er zijn wel een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden, zeker als je met kinderen gaat. In dit blog geven we je een aantal praktische tips voor een vakantie in de herfst naar Oostenrijk en tips welke regio’s hiervoor geschikt zijn.

© Foto omslag: Tourism Wilder Kaiser / Mathaeus Gartner

In de herfstvakantie naar Oostenrijk: is dat handig?

Wanneer de zomer eindigt en de herfst zijn intrede doet kleuren de bergen van groen naar de mooiste herfst kleuren. In de herfst is het minder warm, is het weer vaak stabieler en zijn de nachten aangenaam koel. Je kunt dus in de herfst nog prima naar Oostenrijk de bergen in. Maar eerlijk is eerlijk, er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

© Daniel Reiter / Peter von Felbert
Van groen naar de mooiste herfstkleuren! © Daniel Reiter / Peter von Felbert

In de herfst naar Oostenrijk, waar moet je op letten?

Als bergenliefhebbers kunnen wij een herfstvakantie in de bergen alleen maar toejuichen, maar bij het kiezen van je vakantiebestemming is het wel belangrijk om een paar punten in je achterhoofd te houden.

Hieronder nemen we ze even met je door:

# 1 Naar Oostenrijk in de herfst? Houd rekening met wisselvallig weer

Het weer, dat blijft een onzekere factor maar eigenlijk altijd. Natuurlijk is de kans op mooi weer groter in de zomer, maar ook dan kan het wel eens een paar dagen flink regenen. In de herfst is de kans wel groter op wisselvallig en kouder weer.

Kortom; je moet dus eigenlijk 2 dingen doen:

1 Kies voor een herfstvakantie in Oostenrijk voor een bestemming die ook een ‘slecht weer’ programma heeft en waar dus ook indoor activiteiten zijn. Denk aan een binnenzwembad, een leuk museum of indoor klimhal. Op de meeste websites van de regio wordt dit al expliciet vermeld. Zo niet, dan is de kans groot dat de regio niet zoveel indoor activiteiten heeft en dat is in de herfst minder handig.

2 Altijd belangrijk in de bergen, maar zeker in de herfstvakantie; zorg voor kwalitatief goede kleding! Voor jezelf én voor je kids. Voor de schommelende temperaturen is ‘laagjes’ het toverwoord. Ik neem altijd (ook in de zomer) ondershirts en leggings mee van Merino wool. Daarover een (sport) shirt, eventueel een fleece en nog een jas. Gaan we in de herfst? Dan nemen we regenkleding mee. Voor onze dochter ben ik fan van de IELM waterproof softshell. Ideaal, houdt je kind warm én droog!

# 2 Check of de bergbanen in de herfst nog open zijn

Een andere belangrijke tip voor een herfstvakantie naar Oostenrijk is checken of de bergbanen nog open zijn. Juist als de kans op regen of kou groter is, is het fijn om een comfortabele gondel naar boven te nemen. Alleen moeten die wel open zijn natuurlijk. Sommige regio’s sluiten alles al eind september. Niet alleen de bergbanen zijn dan dicht, maar ook de almhutten en dan is er weinig te beleven in de bergen.

Kortom; check dus vooraf of de bergbanen nog zijn geopend. Dit kan je vaak zien op de website van de betreffende regio.

# 3 In de herfstvakantie naar Oostenrijk? Kies voor een comfortabele accommodatie

Kamperen in de bergen kan heel leuk zijn, maar niet als het koud is en regent. Geloof me, dat wil je niet en zeker niet met kids. In de herfstvakantie kunnen vooral de nachten een stuk kouder zijn en soms kan er zelfs al sneeuw vallen. Kortom, in de herfst is het verstandig om je tent thuis te laten en te kiezen voor een fijn appartement of hotel.

Bijkomend voordeel; vaak hebben de accommodaties in de herfst ook speciale deals of aanbiedingen. Tenslotte is het handig om te kijken naar flexibele annuleringsvoorwaarden. Wordt het weer echt ontzettend slecht? Dan moet je je afvragen of je dan wel wilt gaan.

In de herfstvakantie naar Oostenrijk: waar moet je naar toe?

Hieronder zetten we een paar regio’s op een rij die je in de herfst(vakantie) prima kunt bezoeken en waar de liften naar de toppen van de bergen nog open zijn. En mocht het weer toch wat minder zijn dan geven we je ook meteen tips voor leuke indoor activiteiten!

# 1 Serfaus-Fiss-Ladis

Voor ons 1 van de meest bekende kindvriendelijke regio’s in Oostenrijk. Zeker de moeite waard om in de zomer, winter maar ook de herfst te bezoeken. Zowel de liften als de meeste almhütten zijn nog open en verwelkomen je graag! We schreven al eerder wat er in Serfaus-Fiss-Ladies allemaal te doen is:

Openingstijden van de liften in de herfstvakantie

Met de liften de bergen in en weer terug naar het dal, het kan allemaal in Serfaus-Fiss-Ladis want de liften zijn open tot 22 oktober 2023. Wel is er 1 lift die vernieuwd wordt dit jaar en dat is de Komperdellbahn, deze is gesloten en een nieuwe opent er weer in december 2023.

Indoor speelmogelijkheden

Een groot plus punt van deze regio is dat er 2 indoor speelparadijsen zijn, 1 in Serfaus en 1 in Fiss. Hieronder een beschrijving deze twee fijne indoorplekken.

In Serfaus: PlayIn

Naast de Komperdellbahn is een indoor speel- en klimwereld Playin. Deze kent 12 klimwanden en 2 klimtorens, goed dus voor veel actie en vermaak. Ook is er voor de kleinere kinderen een kinderparadijs waar kleurrijke, kindvriendelijke handgrepen, zachte matten en veel ruimte is voor fantasie.

Er is ook nog een indoor parcours met 6 verdiepingen en daarmee een absolute topper voor kinderen tussen de 5 en 10 jaar. Als laatste is er nog een play wall met klassiekers zoals Memory en 4 op een rij, kortom een perfect uitje bij slecht weer. De Indoor speel- en klimwereld playIN is dagelijks geopend van 9.30 – 19.00 uur. Meer informatie vind je hier op de website van Serfaus-Fiss-Ladis.

In Fiss: Indoor arena Fiss

Naast het dalstation van de schönjochbahn is een indoor speelparadijs. Het mooiste is het afwisselende midgetgolfcomplex, er zijn 18 banen en geschikt voor groot en klein. Elke baan heeft ook typisch iets van de regio Serfaus Fiss Ladis. 

Ook in het speelgedeelte van de Indoor Arena Fiss is er van alles te doen. De allerkleinste kunnen zich vermaken in de speelhoek voor peuters, in een minihuis met glijbaan en er zijn heel veel op de leeftijd afgestemde wand- en tafelspelen. Indoor Arena Fiss is dagelijks geopend van 8.30 – 17.00 uur.

Zwembad

Het enige wat Serfaus-Fiss-Ladis niet heeft, is een openbaar zwembad. Kortom, verstandig om een appartement of hotel te boeken die een eigen overdekt zwembad heeft. Hieronder hebben we een paar suggesties voor je op een rij gezet die op dit moment nog beschikbaarheid hebben in de herfstvakantie (14 – 22 oktober, regio midden/zuid of van 21-29 oktober, regio Noord.

Waar overnachten in de herfst in Serfaus-Fiss-Ladis?

Serfaus-Fiss-Ladis is niet de goedkoopste regio om te overnachten, zeker niet als je ook de luxe van een overdekt zwembad wilt. Hieronder twee mooie appartementen die we kunnen aanraden en waarbij de Sommercard voor alle kabelbanen is inbegrepen. Ligt dit boven budget? Er zijn goedkopere opties, maar deze hebben vaak geen binnenzwembad.

Alpin Chalet am Burgsee

Heerlijke accommodatie met verwarmd buitenzwembad, mooie wellness en speelkamer voor de kids! Super ruim appartement met 2 slaapkamers! We schreven een apart blog over deze accommodatie, je leest hem hier.

Van zaterdag14 oktober t/m zaterdag 21 oktober: 1377 euro o.b.v. 2 volwassenen en 2 kinderen in een zeer luxe appartement inclusief 2 aparte slaapkamers

Slaapkamer 2 van Alpin Chalet Am Burgsee.
Slaapkamer 2 van Alpin Chalet Am Burgsee.
Vlakbij het zwembad is een mooie speelkamer, leuk voor jong én oud.
Vlakbij het zwembad is een mooie speelkamer, leuk voor jong én oud.
Am Burgsee heeft een buitenzwembad met heerlijk verwarmd water.
Am Burgsee heeft een buitenzwembad met heerlijk verwarmd water.

Vaya St Zeno Serfaus

Super mooi appartementen in het gezellige Serfaus. Hele luxe en ruime appartementen met 2 slaapkamers en een heerlijk binnenzwembad.

Van zaterdag 14 oktober t/m zaterdag 21 oktober: 1942 euro o.b.v. 2 volwassenen en 2 kinderen in een zeer luxe appartement inclusief 2 aparte slaapkamers

Bekijk hier alle (en goedkopere) accommodaties in de herfstvakantie

Liever iets voordeliger overnachten? Dat is zeker mogelijk in Serfaus-Fiss-Ladis, maar dan heb je geen binnenzwembad. Een overzicht van mogelijkheden vind je hieronder:

# 2 Zillertal

Wij brachten vorig jaar tijdens de herfstvakantie een bezoek aan het Zillertal en we hadden prachtig weer en zelfs sneeuw!

Het Zillertal bestaat uit 4 regio’s: Fügen-Kaltenbach, Zell-Gerlos, Mayrhofen-Hippach en Tux-Finkenberg. In Fügen-Kaltenbach kan je met de spieljochbahn omhoog naar een bergbelevenis waar er van alles te doen is voor kinderen. Een waterpark, mountaincart, tubingbahn en een interactieve wandeling naar het middenstation behoren tot de mogelijkheden.

In Mayrhofen-Hippach kan je met de Ahornbahn naar een mooi panoramaplateau. Ook is er een mooie rondwandeling te maken die ook geschikt is voor de kinderwagen. Regio Tux-Finkenberg, Finkenberg heeft een gondel naar een leuke bergbelevenis voor kinderen. In het kinderland is van alles te doen. Vanaf Tux is het mogelijk om naar de Hintertuxer gletscher te gaan. Hier kun je het hele jaar door skiën. 

Wil je naar Zell-Gerlos? Dan is de Gerlossteinbahn open tot 22 oktober 2023. Afhankelijk in welke regio de herfstvakantie valt, is dit de enige regio van het Zillertal die je dan wellicht niet zou kunnen bezoeken.

In de herfst naar Oostenrijk? In steeds meer regio's zijn de kabelbanen nog geopend!
In de herfst naar Oostenrijk? In steeds meer regio’s zijn de kabelbanen nog geopend!

Openingstijden van de liften in de herfstvakantie

In het Zillertal kun je met de Zillertal Activcard tot 29 oktober 2023 dagelijks een berg- en dalrit met 10 kabelbanen naar de top voor een onvergetelijke bergbelevenis maken.  Deze kaart is bv. voor 6 dagen 112 euro voor volwassenen en 56 euro voor kinderen vanaf 7 jaar. Kinderen tot 6 jaar zijn gratis.

Indoor speelmogelijkheden

Het Zillertal heeft 2 Indoor Playarena’s met 1200 m2 speelplezier voor kinderen. Er is van alles te doen zoals klimwanden, trampolines, balspelen, films, kinderdisco, enzovoort. Zelfs aan de allerkleinste is gedacht in de Indoor Playarena.

Zwembad

Het Zillertal heeft 1 zwembad, het ‘erlebnis therme zillertal’ in Fügen. Bij slecht weer is dit zeker een bezoek waard voor jong en oud. Meer informatie over dit zwembad kan je hier vinden op de website van Erlebnis thermen.

Waar overnachten in de herfst in het Zillertal?

Of bekijk hieronder alle accommodaties die in de herfstvakantie nog beschikbaar zijn.

Er zijn in de herfstvakantie nog heel veel appartementen beschikbaar voor families met 2 slaapkamers vanaf 450 euro voor een hele week!

# 3 Wilder Kaiser Brixental

Wilder Kaiser Brixental bestaat uit 4 ‘keizerlijke dorpen’, Ellmau, Going, Scheffau en Söll en liggen aan de zonzijde van de berg. Dus grote kans dat in de herfst de zon er dus schijnt en er zijn speciale herfst acties en evenementen.

Als ik tegen mijn kinderen zeg dat we van de herfst naar Wilder Kaiser Brixental gaan staan ze al te springen om de koffers te pakken. Deze regio hebben wij al meerdere malen bezocht in de zomer en deze herfstvakantie gaan we er weer naar toe.

Of het nu regent of de zon schijnt, bij de 7 BergBeleveniswerelden wordt altijd een programma aangeboden. Dus als het regent kun je gewoon de berg op. Bij de Hohe Salve Hopfgarten is bijvoorbeeld een Salvenkerkje, het hoogst gelegen kerkje van Oostenrijk. Bij regen kan je bij Kaiserwelt Scheffau je prima vermaken in een keizerlijke knutselkamer en bij Ellmi’s Zauberwelt Ellmau is een museum.

Openingstijden van de liften in de herstvakantie

In de regio Wilder Kaiser Brixemtal zijn er maar liefst 15 kabelbanen open tot 5 november 2023. En nog een heel groot voordeel is dat er van 23 sept. – 5 nov. 2023 de Familie-herfst-weken zijn. Dat betekent dat alle kinderen onder de 15 jaar de SkiWelt belevenis-wandelpas helemaal gratis krijgen. En met deze combi-ticket kun je niet alleen gebruik maken van alle kabelbanen maar krijg je ook nog eens gratis toegang tot alle bergavonturenwerelden. 

Meer informatie over de familie-herfst-weken vind je hier op de website van de Wilder Kaiser.

Indoor speelmogelijkheden

Is stilzitten aan jou kinderen niet besteed, dan kunnen ze hun energie kwijt in de tennis- of klimhal in Ellmau bij het Kaiserbad. Voor actuele prijzen en openingstijden verwijzen we je naar de website www.kaiserbad.com Zoals eerder al genoemd zijn bovenop de berg ook verschillende binnenactiviteiten. Nog meer tips voor slecht weer vind je ook hier op de website van de Wilder Kaiser.

Zwembad

Alleen daarom kunnen we je al een herfstvakantie in de Wilder Kaiser aanraden; het fantastische binnen- en buitenzwembad in Ellmau. Voor de kleinste is een heel mooi peuterland inclusief gave glijbaan. Voor de oudere kids zijn er ook super snelle glijbanen. Meer informatie vind je hier op de website van het Kaiserbad.

Waar overnachten in de herfst in de Wilder Kaiser?

Wij vinden vooral Ellmau een erg gezellige plaats. Bovendien zit hier ook het mooie zwembad, het Kaiserbad (5 minuten met de auto). In Ellmau zijn in de herfstvakantie nog enkele appartementen tussen de 600-1000 euro voor 1 week o.b.v. 2 slaapkamers!

Meer lezen?

Liever niet in de herfst naar Oostenrijk maar liever in de winter? Ook daar hebben we genoeg leuke tips voor. Kijk hieronder voor meer inspiratie!

Over Daniëlle

Ik ben Danielle (1985) en blogger bij Kids in de Bergen. Samen met mijn man Pieter en onze 3 dochters, N. 8 jaar, A. 6 jaar en Y. 2 jaar houden we van reizen. In de winter staan we graag op de ski’s in de bergen en we hebben we onze kinderen van jongst af aan meegenomen met mooie wandeltochten in de zomer, winter en herfst. Inmiddels zijn onze kinderen verliefd op de bergen en alles wat de natuur te bieden heeft en houden ze net zoveel van wandelen als hun ouders. Daar zijn wij trots op!

Er kunnen in dit blog affliate links staan naar samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking maakt via deze links!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: