Serfaus-Fiss-Ladis met kinderen: 21 tips voor gave zomeractiviteiten

Serfaus-Fiss-Ladis met kinderen: 21 tips voor gave zomeractiviteiten

Oostenrijk 20 september 2021
Aktiv-Camping Prutz
Aktiv-Camping Prutz

Ben je dol op kamperen én het bekende gebied Serfaus-Fiss-Ladis? Kijk dan eens naar Aktiv-Camping Prutz.

Serfaus-Fiss-Ladis met kinderen in de zomer? Doen! Deze Oostenrijkse regio is een geweldige zomervakantiebestemming voor actieve gezinnen. Jong of oud, voor alle leeftijden is hier van alles te beleven.

Serfaus-Fiss-Ladis hebben wij in de zomer met onze kinderen meermaals bezocht. Natuurlijk hebben wij de beste tips voor jou verzameld. Ga je ook naar Serfaus-Fiss-Ladis met kinderen in de zomer? Lees dan hieronder onze 21 tips voor een heerlijke zomervakantie.

Onderaan dit blog vind je ook tips voor kindvriendelijke accommodaties in Serfaus-Fiss-Ladis.

Serfaus-Fiss-Ladis met kinderen? De ideale zomerbestemming!

Serfaus-Fiss-Ladis is vooral bekend als wintersportbestemming. Maar deze regio is voor gezinnen in de zomer ook een walhalla. Laten we eerst wat geografische informatie geven.

Serfaus-Fiss-Ladis is een hoog gelegen bergregio in de deelstaat Tirol in Oostenrijk. De regio wordt omringd door de majestueuze 3000 meter hoge bergen van de Samnaungroep en de Ötztaler Alpen. De regio bestaat uit de drie bergdorpjes: Serfaus, Fiss en Ladis.

Behalve dat de regio heel gezellig én kindvriendelijk is, schijnt ook vaak de zon. De bijnaam van Serfaus-Fiss-Ladis is niet voor niks ‘Sonnenterasse’.

Serfaus-Fiss-Ladis met kinderen is een aanrader!
Serfaus-Fiss-Ladis met kinderen is in de zomer echt een aanrader!

Serfaus, Fiss en Ladis; 3 gezellige bergdorpjes in Oostenrijk

Als wij naar Serfaus-Fiss-Ladis gaan, dan verblijven wij het liefste in Serfaus. Dit vinden wij het gezelligste dorp. Misschien ook omdat het dorpje Serfaus grotendeels autovrij is. Alleen op bepaalde dagen kan je met de auto het dorp in voor het in- of uitladen van bagage. Voor de rest ben je aangewezen op de ondergrondse u-bahn. Dit werkt perfect, de u-bahn rijdt heel regelmatig en stopt bij het centrum en de liften.

Ook Fiss is een gezellig dorpje met veel historie en houten chaletjes en oude gebouwen. In Fiss kan je naar een mooi restaurant welke vroeger in 1596 een gevangenis was. Samen met Serfaus is Fiss ook meteen het hoogstgelegen dorpje op 1400 meter. Ladis is het dorpje wat het laagste ligt op bijna 1200 meter.

Het voordeel van Fiss en Ladis is, dat deze dorpen qua overnachten vaak net wat voordeliger zijn. Ook vanuit deze dorpen ben je met de lift zo bij alle belevenisparken op de berg.

Volop speelplezier voor alle leeftijden

Serfaus-Fiss-Ladis staat zowel in de zomer als winter bekend om zijn kindvriendelijkheid. Vooral de beleveniswerelden hoog bovenop de berg zijn erg geliefd bij gezinnen. Daarnaast het vele aanbod van kindvriendelijke accommodaties en de vele gezinsactiviteiten.

De regio is geschikt voor jong én oud. De allerkleinste kunnen bijvoorbeeld heerlijk spelen bij Murmliwasser (zie tip 1), maar de wat oudere kinderen hebben uitdaging genoeg in Funpark Fiss. Ook behoort voor hen een bezoek aan het klimpark, bikepark of tokkelbaan Serfauser Sauser tot de mogelijkheden.

Daarmee is Serfaus-Fiss-Ladis dus een hele gevarieerde zomerbestemming waar je prima met jonge en oudere kinderen naar toe kunt. Wil je meteen al een indruk krijgen van onze zomervakantie in Serfaus-Fiss-Ladis? Kijk dan onderstaand filmpje.

Serfaus-Fiss-Ladis met kinderen in de zomer: volop activiteiten!

In de zomer heeft Serfaus-Fiss-Ladies genoeg te bieden voor een heerlijke gezinsvakantie. Op basis van onze eigen ervaringen hebben we hieronder, in willekeurige volgorde, 20 handige tips voor je.

# 1 Murmliwasser in Serfaus

Ben je in de zomer in Serfaus-Fiss-Ladis? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan beleveniswereld Murmliwasser, een speeltuin hoog bovenop de berg in Serfaus. Ook wij brengen uiteraard een bezoek aan deze beleveniswereld. Vanaf onze accommodatie nemen we eerst de u-bahn naar het dalstation van Serfaus. Vanaf hier zien we dat er twee mogelijkheden zijn om Murmliwasser te bereiken.

Met de Alpkopf of Komperdell berglift naar Murmliwasser

De eerste mogelijkheid is de Alpkopf berglift tot aan het eindstation de Alpkopf op 2023 meter hoogte. Een andere mogelijkheid is de Komperdell berglift, waar je bij het middenstation Komperdell op 1980 meter uitstapt. Vanaf het bergstation Alpkopf of het middenstation Komperdell is het beide dan nog zo’n 5 minuten wandelen. 

Wij besluiten om de Komperdell berglift te nemen en stappen uit bij het middenstation Komperdell. ”Kijk daar, mama!”. Zodra we het middenstation van Komperdell hebben bereikt zien we in de verte Murmliwasser al liggen. Een speel- en recreatieparadijs van ruim 15.000 m2.

Wil je meteen al een indruk van Murmliwasser? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Murmliwasser: heerlijk spelen voor jong en oud

Bij Murmliwasser zijn er tal van gave speel- en belevenisstations. Waterbruggen, speelhuisjes, een behendigheidsparcours, vlotvaren. We weten eigenlijk bijna niet waar we moeten beginnen, zoveel is hier te doen.

D. wil het liefste spelen in de grote speeltuin, daar zijn niet alleen kikkervisjes maar kan je ook goud zoeken! Daarna wandelen we de ‘Murmlitrail’ en wandelen we o.a. door een 200 meter lange marmottengrot en leren we alles over deze bijzondere inwoners van de Alpen.

Maar dat is nog lang niet alles. Bij beleveniswereld Serfaus is nog veel meer te doen, hieronder een overzicht van alle activiteiten:

 • Pad van de piraat
 • Belevenispark Murmliwasser
 • Murmlirodeo
 • Berencachingpark
 • Marmottenverblijf
 • Goudwasinstallatie
 • Serfauser Sauser
 • Murmlipad
 • Six Senses
 • Panoramapretpad
 • Almpromenade

Nieuwsgierig geworden en wil je meer lezen over bovenstaande activiteiten? Lees dan hier ons aparte blog over beleveniswereld Serfaus.

Murmliwasser is een gaaf avonturenpark bovenop de berg in Serfaus.
Murmliwasser is een gaaf avonturenpark bovenop de berg in Serfaus.
Murmliwasser is leuk voor jong en oud.
Murmliwasser is leuk voor jong en oud.
Met het vlot van de ene naar de andere kant.
Met het vlot van de ene naar de andere kant.

# 2 Zomerfunpark Fiss: voldoende uitdaging zelfs voor tieners!

Na een heerlijke dag in Murmliwasser gaan we de volgende dag naar het Zomerfunpark Fiss. We lezen dat deze beleveniswereld volop actie en avontuur biedt voor oudere kinderen, maar dat er ook genoeg speelplezier is voor kleinere kinderen.

Met de Sunliner of Möseralm naar zomerfunpark Fiss 

Zomerfunpark Fiss kan je zowel vanuit Serfaus als Fiss bereiken. Wij logeren in Serfaus en nemen bij het dalstation in Serfaus de Sunliner berglift naar het eindstation Sunliner Waldbahn. Bij het bergstation gaat een kinderwagenproof wandelpad naar het Zomerfunpark Fiss. Het is een leuke wandeling van zo’n 15 minuten, het pad is met kinderen prima te lopen en blijft vrijwel gelijk qua hoogte.

Wil je meteen al een indruk van Zomerfunpark Fiss? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Inderdaad, in Zomerfunpark Fiss is genoeg actie en avontuur. ”Daar wil ik in!” roept D. enthouiast terwijl hij wijst naar een hoge toren.

Duikplatform, rodelbaan en Fisser Flieger

D. wijst op het ‘Giant duikplatform’. Een hoge toren waar je een duik van wel 7 meter kan maken, met een landing op een gigantisch luchtkussen. ”Zoefff, wat is dat?”. Geen reusachtige vogel maar het is de ‘Fisser Flieger’, hiermee vlieg je gezekerd aan een vlieger met 80 km/h hoog boven het belevenispark op de Möseralm.

Nog meer snelheid? Dat kan je nog een ritje maken in de ‘Fisser Flitzer’. Een rodelbaan van 2,2 kilometer lang. Gordel vast, want je raast met een snelheid van zo’n 45 km/uur naar beneden. Helaas is D. hiervoor nog te jong, maar Manolito kan hem wel even uitproberen. Inderdaad vliegen als een vogel maar je moet geen last hebben van hoogtevrees.

Tuben in de sneeuw

Waar onze kleuter ook meteen enthousiast van wordt, is de sneeuwweide. ”Kijk mama, echte sneeuw!” Dat is leuk, in je korte broek met temperaturen van ruim boven de 20 graden naar beneden roetsen in de sneeuw. Voor deze activiteit moeten we een apart ticket halen. Dit doen we bij de kassa beneden.

Met het ticket op zak kunnen we een half uur tuben. D. is heel fanatiek en sjouwt keer op keer zijn band omhoog. Gelukkig is er een loopband wat het een stuk makkelijker maakt. Daarna koelen we nog even af in de Kneipp baden en waagt D. een sprong van de klimtoren. Al met al is zomerfunpark Fiss is heerlijke plek voor zowel jong als oud.

Zomerfunpark Fiss is ook erg leuk voor wat oudere kinderen. Rodelen, springen van de klimtoren of tuben.
Zomerfunpark Fiss is ook erg leuk voor wat oudere kinderen. Rodelen, springen van de klimtoren of tuben.
Geen hoogtevrees Dan kan je vliegen in de Fisser Flieger.
Geen hoogtevrees? Dan kan je vliegen in de Fisser Flieger.

Zomerfunpark Fiss biedt voor jong en oud volop speelplezier, nog even een overzicht van alle activiteiten:

 • Fisser Flitzer
 • Fisser Flieger
 • Skyswing
 • Zomersneeuwwereld
 • Fisser Gonde
 • Kneippbaden
 • Tubingbaan
 • Speeltuin
 • Klimtoren
 • XXL zandbak
 • Berta’s luchtglijbaan
 • XXL trampoline
 • Springtoren
 • Elektrische auto’s
 • Kinderboerderij
 • Slacklinepark

Nieuwsgierig geworden en wil je meer lezen over deze bovenstaande activiteiten? Lees dan ons aparte blog hierover.

# 3 Fossielen opgraven bij Georama Lassida

Ga je vanaf Murmliwasser verder met de kabelbaan omhoog? Dan kom je bij het bergstation van Lassida op 2350 meter. Ook hier is sinds kort een gave thematische speeltuin. Je leert hier alles over geologie en archelologie. Hoogtepunt is de grote zandbak waar de kids fossielen kunnen opgraven. Schepjes en kwastjes zijn allemaal aanwezig. Ook is hier een restaurant met groot zonneterras met prachtig uitzicht!

# 4 Goud zoeken in de goudmijn op de Fisser Joch 

Spelen in een mijn op de top van een berg. In regio Serfaus-Fiss-Ladis kan dat op de Fisser Joch op 24440 meter. Hier vind je ‘Kinder-bergwerk’, een gethematiseerde speeltuin in de vorm van een mijn. Als we aankomen zien we veel kinderen druk in de weer om de mijnkarretjes te vullen.

In het zand liggen schepjes en er zijn graafmachines. Via een rails gaan de mijnkarretjes de mijn in. Onze kleuter gaat ook fanatiek mee scheppen, todat het karretje vol is. Dan kan het karretje de mijn in. Flink duwen en soms moet er een wissel worden omgezet, zodat het karretje op het goede spoor blijft. 

Naast de ‘mijnspeeltuin’ zijn er op de Fisser Joch nog andere speelmogelijkheden. Zo zijn er speelhuisjes met een loopbrug, schommels en nog veel meer. Ook voor de ouders is dit een fijn plekje. Er is een restaurant met mooi terras met uitzicht op de bergen en de speeltuin.

Op zoek naar goud in de mijn bij Joch Fiss.
Op zoek naar goud in de mijn bij Joch Fiss.

Goldener-Mann-Weg naar de Crystal Cube 

Bij de Fisser Joch kan je ook een leuke familiewandeling maken, Goldener-Mann-Weg. Het is best even en klimmetje, maar onderweg zijn er allerlei leuke speelstations. Deze wandeling eindigt bij het uitzichtpunt bij de Crystal Cube.

De Crystal Cube is een futuristisch en exclusief restaurant welke alleen op reservering is geopend. Het biedt plek voor maximaal 8 personen. Wil je hier een keer ontbijten. lunchen of een high tea doen moet je dus tijdig reserveren (wel prijzig!). Het naastgelegen uitzichtpunt is wel voor iedereen gratis toegankelijk.

Crystal Cube, een heel modern en exclusief restaurant met fantastisch uitzicht.
Crystal Cube, een heel modern en exclusief restaurant met fantastisch uitzicht.
Naast de Crystal Cube zit een mooi uitzichtplatform.
Naast de Crystal Cube zit een mooi uitzichtplatform.

# 5 Avonturenpark Hög

Tijdens onze zomervakantie in Serfaus-Fiss-Ladis brengen we ook een bezoek aan Avonturenpark Hög. Dit avonturenpark is bereikbaar via de Alpkopfbahn vanaf het dalstation in Serfaus. We stappen de kabelbaan in en stappen uit bij het middenstation Alpkopf.

Vanuit de lift zien we Avonturenpark Hög al liggen. In het midden van het avonturenpark ligt een groot meer, genaamd de Högsee. Zowel op het meer als om het meer zien we tal van gave speelactiviteiten.

Wil je meteen al een indruk van Avonturenpark Hög? Bekijk dan hieronder het filmpje.

Rodelen op de Familie Coaster Schneisenfeger

”Ja dat wil ik!” D. wijst op de Familie Coaster Schneisenfeger, die ook vanaf het avonturenpark Hög vertrekt. Hij kan niet wachten om in één van de karretjes te klimmen die naar boven worden gesleept. Ik wacht beneden en loop ondertussen nog even naar de uitkijktoren. Een tijdje later zie ik ze weer aankomen. ”We gingen echt super hard, ik denk wel 300 kilometer!”, roept D. glunderend.

Na dit gave ritje lopen we en rondje om het meer en doen we tal van leuke speelactiviteiten. Natuurlijk wil D. ook met een vlot het meer op en van steen naar steen springen bij het ondiepe gedeelte. Daarna genieten van een lekkere lunch bij het restaurant met groot terras aan het water. Wat een heerlijke plek is dit!

Bij avonturenpark Hög is echt van alles te doen, nog even een overzicht:

 • Familie Coaster Schneisenfeger
 • Familie lichtkapel
 • Bekwaamheidsparcours “oude stalling”
 • Houthakkersspeeltuin voor kleine kinderen 
 • Bootverhuur (waterfietsen, kano en Stand Up peddelen)
 • Reuzenmelkkan
 • Houtkegelbaan
 • Waterlabyrinth
 • Ondiep waterbereik met vlottenparcours
 • Koeienvlaai-trampoline

Meer lezen over deze bovenstaande activiteiten en onze middag in Avonturenpark Hög? Lees dan hier het aparte blog hierover.

Naar Serfaus-Fiss-Ladis met kinderen? Bezoek dan ook zeker avonturenpark Hög!
Naar Serfaus-Fiss-Ladis met kinderen? Bezoek dan ook zeker avonturenpark Hög!
Bij de Högsee zijn veel gave wateractiviteiten en kan je zwemmen.
Bij de Högsee zijn veel gave wateractiviteiten en kan je zwemmen.

# 6 Thomas Brezina’s Avonturenbergen: gezinsvriendelijke wandelingen

In Serfaus-Fiss-Ladis zijn er drie thematische kinderwandelingen;

 • ‘Pad van de piraat’ in Serfaus: ongeveer 2 uur wandelen en buggyproof
 • ‘Heksenpad’ in Fiss: ongeveer 3 uur wandelen en niet buggyproof
 • ‘Onderzoekspad’ in Ladis: ongeveer 1 uur wandelen en niet buggyproof

Leuk weetje, deze thematische wandelingen zijn tot stand gekomen in samenwerking met de bekende Oostenrijkse kinderboekenschrijver Thomas Brezina. 

Raadselboek en gratis app 

Ga je bovenstaande wandelingen doen? Haal dan vooraf bij één van de VVV kantoren in Serfaus-Fiss-Ladis een speciaal raadselboek. Je kunt ook de app downloaden. Tijdens de wandeling komen de kinderen allelei speelstations tegen en moeten ze de raadsels uit het boek of app oplossen.

Meer informatie, zoals startpunten van de wandelingen maar ook een leuk filmpje van deze thematische wandelingen vind je op deze website.

TIP: Ga je wandelen met kinderen in de bergen? Lees hier ons blog met 23 tips om wandelen met kinderen in de bergen leuk en veilig te houden!

Bij het Piratenpad kom je een schatkist tegen!
Bij het Piratenpad kom je een schatkist tegen!
Overal is wat te ontdekken!
Overal is wat te ontdekken!

# 7 Snelheid en avontuur: Bikepark Serfaus-Fiss-Ladis 

Zijn je kinderen wat ouder en op zoek naar snelheid en avontuur? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Bikepark Serfaus-Fiss-Ladis. Dit bikepark is het grootste bikpark van Tirol met 9 verschillende trails. Nog nooit gebiked? Dan zijn er 3 aparte trails voor beginners. Meer ervaring? Dan zijn er ‘snelle freeride trails’ of 2 natuurlijke trails met veel ‘North Shores’ en wortel- en steenpaden.

Bikepark Kidspark 

Kinderen vanaf 3 jaar zijn al welkom bij het bikepark. Voor hen is een apart kidspark met een training area, een pumptrack, een slopestyle gedeelte en een dirt line. Zijn je kids iets ouder, dan kan je ook een familie trail overwegen, zoals de Milky Way, Vuelta of Morning Glory. Dit zijn allemaal blauwe trails en hebben kleine obstakels en kleine sprongetjes. 

Bij het dalstation van de Waldbahn kan je bikes huren, net zoals beeschermende kleding. Ook kan je hier een les boeken met een instructeur.

Praktisch 

Het bikepark is toegankelijk voor kinderen vanaf 3 jaar. Persoonlijk vinden we dat wel erg jong en lijkt het ons meer geschikt vanaf een jaar of 8. Meer informatie over het bikepark zoals openingstijden en prijzen? Kijk dan hier op de website van Bikepark Serfaus-Fiss-Ladis.

Tip: Meer weten over mountainbiken in de bergen met kinderen? Lees hier dan ons aparte blog over mountainbiken met kids in de bergen. Met tips, routes en meer!

Naar Serfaus-Fiss-Ladis met oudere kinderen? Dat is het bikepark een leuke activiteit.
Naar Serfaus-Fiss-Ladis met oudere kinderen? Dat is het bikepark een leuke activiteit.

# 8 Slecht weer? Bezoek het Indoor Spiel- & Kletterwelt PlayIN Serfaus 

Is het een keer slecht weer? Dan kunnen je kids zich prima vermaken in de Kletterwelt PlayIN Serfaus, een indoor klimhal met speeltuin, gelegen bij het dalstation van de Komperdellbahn in Serfaus.  

12 verschillende kletterwanden

Kletterwelt PlayIN heeft een indoor speeltuin, maar vooral is het kletteren op 1 van de 12 verschillende kletterwanden een aanrader. Natuurlijk staat veiligheid voorop en worden de kinderen eerst veilig gezekerd. Ook krijgen ze speciale klimschoentjes. ”Kijk mama, ik ben nu net Spiderman!” roept onze kleuter enthousiast terwijl hij in het spinnenweb klimt.

Voor onze kleuter is Kletterwelt PlayIN een succes. Tijdens ons bezoek is hij pas 4 jaar oud, maar zonder angst klimt hij behendig naar boven.

Wil je meer informatie en over Spiel- & Kletterwelt PlayIN? Kijk dan hier op de website van Serfaus- Fiss-Ladis.

Slecht weer? Dan is Kletterwelt PlayIN Serfaus een uitkomst.
Slecht weer? Dan is Kletterwelt PlayIN Serfaus een uitkomst.
Klimmen en klauteren als een echte Spiderman.
Klimmen en klauteren als een echte Spiderman.

# 9 Thematische (buggy-vriendelijke) wandelingen

De regio Serfaus-Fiss-Ladis is een prachtig wandelgebied voor gezinnen met kinderen. De omgeving is erg afwisselend en biedt wandelmogelijkheden op ieder niveau. Wil je een makkelijke wandeling met mooie uitzichten die niet teveel stijgt, dan is ‘Sanfte’ een mooie wandeling. De wandeling is goed aangegeven en gaat door bossen en almen op een hoogte van 1.200 en 1.400 meter.

Behalve de wandelingen van Thomas Brezina’s Avonturenbergen (zie #5 in dit overzicht) zijn er voor families met kinderen nog een aantal thematische wandelingen. Al deze wandelingen zijn 100% buggy proof.

Een overzicht:

 • Golden man trail 
 • Murmli trail
 • Six senses – experience trail
 • Family adventure trail

Familiewandelingen zonder buggy 

Zijn je kinderen iets ouder en heb je geen buggy meer nodig, dan zijn de onderstaande wandelingen een aanrader:

 • Fisser Gonde natural trail
 • Fiss Engery

Meer informatie over alle bovengenoemde trails (waaronder de startpunten en duur van de wandelingen) lees je hier op de website van Serfaus-Fiss-Ladis.

Ook de Golden Man trail is een leuke gezinswandeling met allerlei speeltoestellen onderweg.
Ook de Golden Man trail is een leuke gezinswandeling met allerlei speeltoestellen onderweg.
In Serfaus-Fiss-Ladis zijn heel veel leuke gezinswandelingen.
In Serfaus-Fiss-Ladis zijn heel veel leuke gezinswandelingen.

# 10 Geocoaching in Serfaus-Fiss-Ladis 

Zijn je kinderen niet zo van wandelen? Misschien wel als ze onderweg een ‘schat’ kunnen vinden. Serfaus-Fiss-Ladis heeft veel mogelijkheden voor Geocoaching. Daarmee ga je met behulp van je smartphone, QR-code en allerlei gratis apps op zoek naar de schat.

Ga je geocoachen? Download dan van tevoren de speciale app. Hiermee kan je steeds je actuele locatie vinden. Via luchtfoto’s en codes ontvang je steeds aanwijzingen voor nieuwe locaties om de schat te vinden. Tijdens de zoektocht krijg je ook nog informatie over de omgeving, dieren en kan je nog spannende raadsels oplossen.

Regio Serfaus-Fiss-Ladis heeft drie leuke en spannende Geocoaching routes voor gezinnen:

 • Bear catching park Serfaus
 • Wo-Ba-Lu catching in Fiss 
 • Interactive village tour in Ladis 

Meer informatie over de Geocoaching en bovengenoemde trails? Lees alle informatie hier op de website van Serfaus-Fiss-Ladis.

In Serfaus-Fiss-Ladis zijn 3 routes voor geocoaching.
In Serfaus-Fiss-Ladis zijn 3 routes voor geocoaching.

# 11 Veel voordeel met de Super. Sommer. Card.

Bij de meeste accommodaties in Serfaus-Fiss-Ladis krijg je een Super. Sommer. Card. bij je verblijf. Deze kaart is ideaal, want hiermee kan je gratis gebruikmaken van de kabelbanen en de wandelbus in Serfaus-Fiss-Ladis. En dat is dus heel veel voordeel!

De kaart was eerder helemaal gratis, maar sinds 2022 wordt een kleine bijdrage gevraagd om de speelparken te blijven onderhouden en verder te ontwikkelen:

 • Volwassenen: 5 euro per nacht (prijspeil 2022)
 • Kinderen: 2.50 euro per nacht (prijspeil 2022)

Verblijf je in een accommodatie die Super. Sommer. Card. partner is, dan betaal je sowieso de eigen bijdrage voor de kaart, ongeacht je deze wel of niet gebruikt.

Hieronder een uitgebreid overzicht waar je allemaal gebruik van kan maken op vertoon van je Super. Sommer. Card.:

 • Gebruik van de kabelbanen* in Serfaus-Fiss-Ladis
 • Beleveniswereld Serfaus (Murmliwasser, Murmlipad enz.)
 • Zomerfunpark Fiss** (Berta’s luchtglijbaan, kneippbaden, slacklinepark etc.)
 • Avonturenpark Hög (waterlabyrinth, zwemmogelijkheden met ondiep waterzone, houthakkersspeeltuin etc.)
 • Wandelbus (dagelijks tussen de dorpen Serfaus-Fiss-Ladis)
 • Kinderanimatie (6 dagen per week, van zondag tot vrijdag) in de twee kinderclubs (Murmli-Club Serfaus & Mini&Maxi Club Fiss-Ladis)
 • Thomas Brezina’s Avonturenbergen: ‘Pad van de piraat’ in Serfaus, ‘Heksenpad’ in Fiss en ‘Onderzoekerspad’ in Ladis
 • Begeleide wandelingen in Serfaus-Fiss-Ladis

*Uitgezonderd fietstransport
**Uitgezonderd betaalde attracties

Let op: je krijgt (tegen de kleine eigen bijdrage) alleen de gratis Super. Sommer. Card. als je verblijft in een accommodatie die partner is van de Super. Sommer. Card.. Dit zijn doorgaans alle accommodaties in de dorpjes Serfaus, Fiss of Ladis. Verblijf je buiten deze dorpen, bijvoorbeeld op de camping in Ried, Prutz of Pfunds dan krijg je deze kaart niet.

Is je accommodatie geen partner van de Super. Sommer. Card.? Dan zal je een regulier liftticket moeten kopen. Een ander alternatief is om via Tourism Office Tiroler Oberland tegen betaling een speciale kaart aan te schaffen. Met deze kaart heb je ook toegang tot verschillende bergbanen, waaronder die in Serfaus-Fiss-Ladis. Meer informatie en voorwaarden van deze kaart vind je op de website van Tourism Office Tiroler Oberland. 

De Super. Sommer. Card. is ideaal, daarmee mag je gratis met de kabelbaan.
De Super. Sommer. Card. is ideaal, daarmee mag je gratis met de kabelbaan.

# 12 Gratis kinderanimatie met de Super. Sommer. Card.

Naast gratis met de bergbanen kan je op vertoon van je Super. Summer. Card. ook 5 dagen per week, van maandag tot vrijdag, gratis gebruik maken van kinderanimatie. Denk alleen aan het meegeven van een lunchpakket, want dat zit er niet bij.

In Serfaus-Fiss-Ladis zijn twee kinderclubs: Murmi-Club in Serfaus en de Mini & Maxi Club in Fiss-Ladis. De kinderen worden vanaf het verzamelpunt in Serfaus of in Fiss-Ladis met de ‘vlotte berta’, de speciale koeienshuttle, naar de kinderclub gebracht. 

In beide kinderclubs zijn er verschillende leeftijdsgroepen met bijpassende activiteiten. De kleinste kinderen gaan bijvoorbeeld naar de lokale brandweer en de oudere kinderen bezoeken het klimpark.

 • Minis 3-4 jaar
 • Kids 5-8 jaar
 • Juniors 9-11 jaar
 • Chillers 12-15 jaar

Kinderen jonger dan 3 jaar?

Zijn je kinderen nog klein en jonger dan 3 jaar en wens je opvang? Dan kan je naar de Murmli crèche in Serfaus. Kleintjes zijn hier welkom van maandag t/m vrijdag van 9 tot 14 uur. Deze opvang is niet gratis, maar 12 euro per uur of 66 euro voor een hele dag inclusief lunch (prijspeil 2022). 

Meer informatie over kinderanimatie en een filmpje vind je hier op de website van Serfaus- Fiss-Ladis.

Even knuffelen met Mumli, de mascotte van Serfaus-Fiss-Ladis.
Even knuffelen met Mumli, de mascotte van Serfaus-Fiss-Ladis.

# 13 Auto niet nodig, maak gebruik van de gratis wandelbus 

Je auto lekker laten staan tijdens de vakantie? Dat kan, want met de Super. Sommer. Card. maak je gratis gebruik van de wandelbus. Dagelijks rijdt deze wandelbus tussen de dorpjes Serfaus-Fiss-Ladis. De bus rijdt overdag tussen 9 en 17 uur, maar als er evenementen zijn ook in de avonden.

Er zijn meerdere buslijnen. Op zoek naar exacte opstaphaltes of tijden? Op de website van Serfaus-Fiss-Ladis vind je een timetable. Opgelet, het is niet toegestaan om fietsen mee te nemen in de bus en honden moeten worden aangelijnd en zijn voorzien van een muilkorf. 

# 14 Klimbos X-trees

Op zoek naar avontuur en geen hoogtevrees? Dan is het Klimbos X-Trees in Serfaus een leuke activiteit. Met een helm, klimgordel en klimhaken kan je klauteren en klimmen op maar liefst 13 afwisselende parcoursen met een hoogte tot wel 14 meter.

Meer informatie, zoals openingstijden en prijzen vind je hier op de website van het Klimbos X-trees.

# 15 Canyoning en raften

Deze tip staat bij ons zelf nog hoog op ons wensenlijstje, canyoning of raften in Tirol. Glijden en zwemmen dwars door ravijnen, langs watervallen en steile rotswanden, dat is canyoning. Liever in een boot, hard peddelen door stroomversnellingen? Dan is raften een goede keuze.

In de omgeving van Serfaus-Fiss-Ladis zijn er speciale gezins- en kindertochten voor zowel canyoning als raften. De tochten zijn altijd onder begeleiding van een ervaren gids. Kinderen moeten hiervoor minimaal 5 jaar oud zijn en een zwemdiploma hebben.

Voor raften zijn er speciale familietochten van circa 10 kilometer, waar je ongeveer 3 uur over doet. Ga je liever een canyoning doen? Dan zijn er ook twee aparte familietochten. Zo is er voor kleinere kinderen een canyoningtocht door de Rosengartenschlucht van zo’n 3 uur. Zijn je kinderen iets ouder, dan is er een tocht door de ‘Hidden valley’.

Gezinsraften kan vanaf 49 euro per volwassene en 37 euro per kind. Een familie canyoningtocht is 63 euro per volwassene en 49 euro per kind (prijspeil 2022). Bij beide excursies zijn de transfer, uitrusting en ervaren gids inbegrepen.

Meer informatie over canyoning of raften vind je hier op de website.

# 16 De culinaire wandeling langs kindvriendelijke restaurants

Deze tip kregen we van een lezer van dit blog. Maak met je kids een culinaire wandeling langs verschillende berghutten waar je telkens een ‘gang’ van een 4-gangendiner kan eten. Tijdens de culinaire wandeling kan je zelf een route kiezen en beslissen waar je het 4-gangen diner van het regionale verrassingsmenu gaat eten.

Je loopt dus van restaurant naar restaurant en eet elk gerecht op een andere plek, ieder met een unieke sfeer. Ik was even huiverig of dit wel geschikt zou zijn met kids, maar een dikke ja!

Je kan namelijk kiezen uit 6 verschillende restaurant en deze zijn allemaal super kindvriendelijk, bij de meeste zijn we namelijk zelf geweest. Ze hebben allemaal een mooie speeltuin. Restaurant Möseralm ligt bij Funpark Fiss en Seealm Hög restaurant bij avonturenpark Hög.

Persoonlijk vind ik het echt een top tip, want bij ons willen de kids moeilijk 4-gangen lang aan tafel blijven zitten. Deze culinaire route lijkt me ideaal, want de kids hoeven nooit heel lang te zitten (en kunnen ondertussen ook nog spelen). Ik zeg win-win!

Meer informatie over de culinaire route, prijzen, deelnemende restaurants en reserveren? Kijk hier op de website van Serfaus-Fiss-Ladis.

# 17 Bestel een picknickrugzak voor een echte almpicknick

Ook deze tip kwam van dezelfde lezer van dit blog; bestel een picknickrugzak voor een heerlijke almpicknick midden in de natuur met regionale producten.

Minimaal 1 dag van tevoren kan je bij de Bergbahnen Fiss-Ladis telefonisch (+43 5476 6396) een picknickrugzak bestellen. Hierin zitten allerlei regionale specialiteiten zoals lokaal spek, gedroogde hertenworst, plakjes vlees, alpenkaas, alpenboter, broodbeleg, jagersworst, boerenbrood en een drankje naar keuze. Daarnaast zit in de rugzak een picknickkleed.

De kosten van de picknick zijn voor volwassenen: 26,50 euro. Voor kinderen geboren in 2007 tot 2011 19,50 euro en kinderen geboren tussen 2012-2015 14,90 euro. De borg voor de picknickbenodigheden is 100 euro.

# 18 Slecht weer? Ga midgetgolfen en spelen bij de indoor arena in Fiss

We gaan er niet vanuit, maar toch nog een tweede tip voor als het weer een keer tegen zit. Bezoek dan de indoor arena bij het dalstation in Fiss. Normaal is dit in de winter een skidepot, maar in de zomer wordt het omgetoverd tot speelparadijs.

Er is een mooi en groot midgetgolfparcours met 18 unieke banen. Elke baan heeft namelijk iets wat typisch is voor de regio Serfaus-Fiss-Ladis. Zo moet je een keer proberen om de bal in de Crystal Cube te slaan of moet je proberen om de sneeuwruimer te slaan.

Voor de allerkleinsten is nog een leuke speelhoek met een minihuis met glijbaan. Ook zijn er klimwanden en tafelspellen. Iets oudere kinderen kunnen zich vermaken bij de tafelvoetbal, air hockey of een biljarttafel.

De indoor arena is dagelijks van 8.30 uur tot 17 uur gratis toegankelijk. Voor de midgetgolf zijn de kosten 6 euro per persoon. De borg voor de stokken is 10 euro.

# 19 Ontbijten of lunchen in de genussgondel van de Schönjochbahn in Fiss

Het is niet goedkoop maar wel uniek. Boek een ontbijt of lunch in de genussgondel van de Schönjochbahn in Fiss. Hoog boven de grond met uitzicht op de bergen geniet je van de lekkerste dingen. Ontbijten kan vanaf 68.50 euro per volwassene en 29 euro voor kinderen. Lunchen kan vanaf 92 euro per volwassene en kinderen vanaf 38 euro.

Er zijn niet veel genussgondels, dus als je deze unieke belevenis wilt meemaken is het handig om tijdig te reserveren. Minimaal 3 werkdagen van tevoren, maar in het hoogseizoen is het aan te raden om nog eerder te reserveren.

Meer informatie, een foto impressie en reserveren vind je hier op de website van Serfaus-Fiss-Ladis.

# 20 Familierestaurant Sonnenburg met binnenspeeltuin

Een laatste tip voor slecht weer. Het familierestaurant Sonnenburg in Fiss heeft een mooie grote binnenspeeltuin. Hier vind je o.a. tafelvoetbal, een legohoek en diverse computerspelletjes. Ook is er een aparte kinderbioscoop.

Meer informatie over dit restaurant vind je hier op de website van Serfaus – Fiss – Ladis.

# 21 Volop kindvriendelijke accommodaties  

In Serfaus-Fiss-Ladis zijn er heel veel kindvriendelijke accommodaties. Heb je wat meer te besteden en wil je ultieme luxe? Dan zijn er prachtige baby- en kinderhotels met echt alle faciliteiten. Daarnaast zijn er ook prima hotels en appartementen in het 3 of 4 sterren segment.

Liever kamperen? Helaas, in Serfaus-Fiss-Ladis zijn zelf geen campings. De dichtbijzijnste campings liggen in de plaatsen Ried, Prutz en Pfunds. Deze campings liggen in het dal, zo’n 15 kilometer vanaf Serfaus-Fiss-Ladis. Je moet een bergweg op met veel haarspeldbochten, houd rekening met minimaal een haf uur extra reistijd. Ook krijg je bij deze camping geen Super. Sommer. Card.

Reis je niet met een eigen kampeermiddel, dan is het echt aan te raden om te verblijven in een hotel of appartement in Serfaus-Fiss-Ladis. Wij verbleven in Serfaus en hebben de auto niet nodig gehad, met de ondergrondse u-bahn ben je zo bij de lift, ideaal!

Onze tips voor kindvriendelijke accommodaties in Serfaus-Fiss-Ladis

Serfaus-Fiss-Ladis is een populair gebied, zowel in de winter als in de zomer. Een betaalbare accommodatie vinden is dus best een uitdaging zijn. Enkele suggesties om je te inspireren:

1. Liefhebber van kamperen?

2. Liefhebber van een Kinderhotel?

3. Liefhebber van een mooi appartement?

4. Liefhebber van een hotel met luxe en comfort?

In de zomer vinden wij Serfaus het levendige dorp, maar daar iets vinden is wel het lastigste (en duurste). In Fiss en Ladis heb je vaak een betere prijs-kwaliteit verhouding en zit je nog steeds heel centraal in het gebied. Vanaf alle drie de dorpen gaan liften naar de verschillende speeltuinen. Vanuit Ladis moet je wel een keer extra overstappen met de gondel.

Serfaus-Fiss-Ladis met kinderen: praktische informatie

Enthousiast geworden voor een zomervakantie naar Serfaus-Fiss-Ladis met kinderen? Hieronder nog wat praktische informatie.

Openingstijden Murmliwasser, Funpark Fiss, Avonturenpark Hög

Van juni tot oktober zijn de avonturenparken dagelijks geopend van 8.30 uur tot 17 uur. Met de Super. Sommer. Card. zijn de beleveniswerelden gratis te bezoeken. Ook heb je met de kaart gratis toegang tot de kabelbanen.

Voor sommige attracties moet je apart betalen, vooral bij Funpark Fiss en bijvoorbeeld de rodelbaan bij avonturenpark Hög. Bij elk avonturenpark is van alles te doen, je hebt hiervoor al gauw een dag nodig. Avonturenpark Hög kan je goed combineren met Murmliwasser, er lopen goede wandelpaden die de parken met elkaar combineren. De meeste ervan zijn buggyproof.

Een overzicht van prijzen van de ‘losse activiteiten’ en actuele openingstijden vind je op de website van Serfaus-Fiss-Ladis. Daar staat ook een zomerplattegrond met alle liften en locaties van de speeltuinen. Ga je meer activiteiten doen, dan kan je ook een activiteitenpakket aanschaffen inclusief 4 attracties. Dit kan soms wat voordeliger zijn dan de entreetickets voor ‘losse’ attracties

Let op, check altijd de actuele openingstijden en lifttijden. Deze kunnen altijd veranderen door de weersomstandigheden. 

Wat meenemen?

Bij alle avonturenparken is een gezellig restaurant waar je prima kan lunchen. Vooral het restaurant bij avonturenpark Hög vonden we een aanrader; prachtig uitzicht over het meer. Liever zelf een lunch meenemen? Dat kan ook prima, want er zijn heel veel leuke plekken om te picknicken.

Zorg ook voor een handdoek en droge kleding, want bij vrijwel alle avonturenparken zijn er wateractiviteiten zijn of is er een zwemmeertje.

De avonturenparken liggen bij het middenstation of bergstation en daar kan het best wat frisser zijn. Een extra vestje of jas is handig! Denk ook aan een goede zonnebrand. Mocht je een buggy nodig hebben, dan kan je deze ook huren bij de dalstations van de bergliften. 

Ideaal, bij de dalstations van Serfaus-Fiss-Ladis kan je speciale mountain buggy’s huren.
Ideaal, bij de dalstations van Serfaus-Fiss-Ladis kan je speciale mountain buggy’s huren.

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Klik hieronder op de linkjes voor meer inspiratie:

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen tijdens een eerdere samenwerking met een derde partij met regio Serfaus-Fiss-Ladis. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.

Daarnaast kunnen er in dit blog affliate links staan naar samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, heel fijn als je een boeking maakt via deze links!

Ligging Serfaus-Fiss-Ladis:

Vanuit Utrecht is Serfaus-Fiss-Ladis zo’n 945 kilometer.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: