Een 2-daagse huttentocht naar de Coburger hütte in Ehrwald in Oostenrijk

Een 2-daagse huttentocht naar de Coburger hütte in Ehrwald in Oostenrijk

Oostenrijk 14 juli 2023

Deze 2-daagse huttentocht naar de Coburger hütte in het Oostenrijkse Ehrwald is perfect om uit te testen of een huttentocht met kinderen wat voor je is. Het is een relatief korte wandeling en de omgeving is prachtig! Stefanie ging met haar gezin op deze twee-daagse huttentocht en vertelt je er in dit blog alles over.

Waarom wij heel blij worden van een huttentocht met kinderen!

Ben jij benieuwd of een huttentocht lopen met je kinderen ook iets is voor jullie gezin? Dan is deze 2-daagse huttentocht echt perfect om dat uit te testen! Twijfel je nog en zal ik je overtuigen? Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat het geweldig is én een unieke beleving voor het hele gezin. Je komt op plekken waar je alleen lopend kunt komen en vaak even “alleen op de wereld” bent.

Je slaapt in hutten waar je weinig tot geen luxe hebt, maar waar de natuur je alles doet vergeten. Je hoeft niet extreem sportief te zijn om dit te kunnen, neem je tijd en geniet, dat is het allerbelangrijkste! Maak je jezelf druk om de kinderen? Niet doen, want die zijn vaak als eerste boven. Ben je benieuwd hoe wij dit avontuur beleefd hebben? Lees dan snel dit blog want geloof mij, het is echt de moeite waard!

Een huttentocht naar de Coburger hütte: net over de grens in Oostenrijk

Op een goede 800 kilometer van Utrecht vind je net over de Oostenrijkse grens het dorpje Ehrwald. Gelegen in het Miemingergebergte in het noorden van Tirol. Ehrwald ligt onder aan de Zugspitze en valt onder de regio ‘Zugspitze Arena’ waar onder andere ook Lermoos onder valt. Het is een ontzettend mooie regio waar de noordelijke kalkalpen met hun ruwe toppen hoog boven de dorpen uitsteken.

Een ideale vakantie regio maar ook goed bereikbaar vanuit Nederland voor een paar dagen of als tussenstop richting Italië. Wij hebben een korte vakantie en we willen graag een nachtje in een hut slapen. Omdat we niet gigantisch ver willen rijden zoek ik het hele grensgebied van Oostenrijk en Duitsland af, op zoek naar een kindvriendelijke hut die begin juni al is geopend. Na wat zoeken heb ik hem gevonden: de Coburger hütte in Ehrwald!

Kindern auf die hütten; kindvriendelijke hutten van de DAV.

Wij zijn een gezin met 2 jongens van 8 en 10 jaar. Onze jongste koos dit jaar wederom voor een berghut omdat we 2 jaar eerder zo’n ontzettend leuk avontuur hadden gehad in Osttirol. Daar liepen we onze eerste 3-daagse huttentocht in het Virgintal en ondanks de vele regen had de kleinste erg genoten. Dit jaar hadden we een kleine vakantie tussendoor en de kinderen wilde graag weer de bergen in.

De Deutsche Alpen Verein: goede manier om een huttentocht te vinden

We zijn lid geworden van de DAV, de Deutsche Alpen Verein. Met het lidmaatschap zijn we altijd goed verzekerd in de bergen. Bovendien hebben ze veel leuke voordelen en organiseren ze van alles. Zo krijg je behoorlijk korting in de hutten waar je in slaapt. De meeste hutten (ook in andere landen) zijn aangesloten bij de DAV en hierdoor heb je het lidmaatschap er snel uit.

Ze hebben op hun website een zoekfunctie om hutten te zoeken, erg handig als je een tocht aan het plannen bent.  Daarnaast hebben zij ook een aantal hutten die zijn gesloten bij: “Mit kindern auf die hütten” Dit zijn allemaal kindvriendelijk hutten. Het voordeel is dat deze hutten dus bereikbaar zijn voor kinderen die goed kunnen wandelen.

Ik vind dit fijn om te weten zodat we niet voor verassingen komen te staan onderweg en zodat ik weet dat het voor kinderen haalbaar is. Deze hutten houden ook rekening voor wat betreft het eten, zodat de kinderen ook eten krijgen wat ze lusten. Ze hebben vaak ook kleinere lagers (slaapzalen) waar je alleen met je eigen gezin kunt overnachten. Je hoeft dan niet met vreemde mensen een groot lager te delen, met kinderen is dat vaak wel fijn. Meer info over de DAV vind je hier op de website.

Meer tips voor het vinden en samenstellen van een huttentocht

Ook op onze eigen website hebben we praktische blogs voor het vinden van een huttentocht en bijvoorbeeld praktische tips:

Met de Ehrwalder almbahn naar het begin van onze 2-daagse huttentocht naar de Coburger hütte

Vanaf onze overnachtingsplek in Reutte rijden we eerst met de auto naar Ehrwald. Een prachtige plaats aan de voet van de Zugspitze. Uiteraard zijn er meerdere wandelroutes  naar de Coburger hütte. Wij gaan voor de kindvriendelijke (makkelijke) route. Daarvoor gaan we eerst een stuk omhoog met de Ehrwalder almbahn.

De kinderen vinden dit hartstikke leuk en gaan vol enthousiasme naar de gondels. De auto laten we achter op de grote parkeerplaats die op het moment dat wij er waren gratis was. Het kan wel zo zijn dat dit veranderd aangezien er wel parkeerautomaten stonden.

Een familieticket (2 ouders 2 kinderen) kost voor een retour 56 euro. Je hoeft niet perse dezelfde dag weer naar beneden. Voor een volwassenen kost een retourticket 21.50 euro en voor een kind 13 euro..

Voor meer informatie en openingstijden vind je hier op de webite van de Ehrwalder Almbahn.

We starten onze twee-daagse huttentocht naar de Coburgerhütte vanaf het dalstation van de Ehrwalder Almbahn.
We starten onze 2-daagse huttentocht naar de Coburgerhütte vanaf het dalstation van de Ehrwalder Almbahn.

Wandelen vanaf het bergstation naar de Coburger hütte.

Vanaf het bergstation op de Ehrwalder Alm starten vele wandelingen. Direct als je de kabelbaan uitkomt zie je twee grote borden hangen. Op het eerste bord staan de berghutten in de omgeving en of ze open zijn of niet. Erg handig want het zou balen zijn als je voor niets loopt.

Didi’s Almsee

Ook is er een groot bord van Didi’s Almsee. Dit is een leuke wandeling met speeltuintjes naar de Almsee waar je ook in en op het water kan spelen. Deze wandeling ziet er leuk uit maar daar komen we een andere keer voor terug! Bij de kabelbaan zijn ook 2 restaurants en een speeltuintje. Onze oudste maakt nog snel even een sanitaire stop voor we echt beginnen aan onze 2-daagse huttentocht naar de Coburger hütte.

Infobord over hutten in de omgeving en of ze open zijn.
Er zijn veel kindvriendelijke wandelingen op de Ehrwalder Alm.

Eerst wandelen naar de Seebensee

Yes ons avontuur naar de Coburger hütte gaat beginnen! Vanaf de Ehrwalder Almbahn moeten we eerst naar de Seebensee wandelen, dit is ongeveer 2 uur wandelen. De Seebensee is een prachtig bergmeer waar we al veel foto’s van hebben gezien. We zijn benieuwd of het echt zo mooi is als op de foto’s.

We volgen het brede pad wat achter de Almbahn omhoog gaat richting het bos. Dit is ook de mountainbikeroute naar de Seebensee. Als je met een kinderwagen wilt wandelen is deze route naar de Seebensee ideaal, want het pad is breed en kinderwagenproof.

Wij gaan toch liever voor de echte wandelpaadjes tussen de bomen in. We zijn dan ook blij dat na de eerste klim er ook een optie is om een bospad in te gaan. Het is allemaal makkelijk te vinden want overal vind je bordjes.

Adembenemende uitzichten!

Het is erg warm vandaag en dat is even schakelen zo in juni. Het uitzicht wat we hebben, is adembenemend. Strak blauwe lucht en de zon die straalt over de bergtoppen en het dal. Het is hier echt verbluffend mooi. We wandelen heerlijk tussen de bomen op een rustig niveau omhoog.

Onder ons zien we het mountainbike/kinderwagen pad. De kinderen vinden het genieten en onze jongste loopt voorop. Tijdens het wandelen droom ik altijd even weg en bedenk ik me hoe leuk het is om dit met elkaar te doen. Geen stress, druk, telefoon, tablet of haasten. Maar gewoon wandelen met elkaar in de natuur.

Onze kinderen begroeten iedereen die we tegenkomen. De kinderen leren dan ook al snel het woordje ‘Servus’ aangezien alle Duitstalige mensen hem zo begroeten. Het is best druk op het pad. Wij lopen er rond de middag en er zijn al veel mensen die weer teruglopen. Omdat het zondag is komen we ook wel kinderen tegen en dat is voor de jongens erg leuk.

Daar ligt de Seebenalmhütte die momenteel gerenoveerd word en gesloten is.

Aankomst bij de Seebenalmhütte

Na ongeveer anderhalf uur lopen zien we de Seebenalmhütte liggen. Het is een mooie hut en we hadden de jongens een ijsje beloofd, maar helaas wordt de hut momenteel gerenoveerd en is deze nu niet geopend. Dan maar door naar de Seebensee.

Het wandelpad voegt zich weer samen met het mountainbikepad en gaat steil omhoog. Even een pittig stukje en we krijgen een beetje honger. Bij de eerste bocht zien we een waterstroompje die van de Seebensee afkomt en we besluiten om hier van het pad af te gaan om een broodje te eten.

Er zijn meer mensen die dit doen want is een heel mooi plekje waar je ook eventueel met de voetjes het water in kunt, of je waterfles kunt vullen met ijskoud bergwater. Een leuke afleiding voor de kinderen tijden het wandelen en een mooi plekje om even uit te rusten, te genieten en wat te eten.

Lunchen op de mooiste plekjes.

Verder wandelen naar de Seebensee

Na een korte pauze en wat verfrissing van het ijskoude water wandelen we weer door naar de Seebensee. Het is nog een klein stukje over het mountainbikepad en dan kunnen we links weer het wandelpad op. We merken dat vooral de jongste uitdaging nodig heeft en het op het wandelpad leuker vindt dan het brede grindpad.

Hij klimt en klautert liever over de boomstronken en rotsen heen. Het is zo genieten hier, af en toe stop ik even om om me heen te kijken. Kort na onze stop komen we aan bij de Seebensee.

De prachtige Seebensee

De Seebensee, een prachtig meer hoog in de bergen

De Seebensee is een hoog gelegen bergmeer op 1.657 meter hoogte. Om het meer heen liggen de hoge bergen Tajakopf, de Drachenkopf en de Ehrwalder Sonnenspitze. Je kunt hier jezelf goed vermaken en bij warm weer lekker in het water spelen of zelfs zwemmen. Het is ontzettend helder en je kunt de visjes goed zien zwemmen.

Wil je niet in een hut slapen maar wel een mooie wandeling maken dan is het zeker een aanrader om hier naar toe te wandelen. In 2 uur vanaf de Almbaan ben je er en vanuit het dal van Ehrwald is het ongeveer 4 uur lopen. Er zijn meerdere bankjes of zitplekjes maar er is geen horeca aanwezig. Er zijn wel vuilnisbakken en dat is ook fijn. Zo kunnen wij ons afval even uit de rugzak halen. In de verte op de berg zien we al een puntje van een berghut en dat is onze eindbestemming, de Coburger hütte.

Mooie wandelroute langs de Seebensee
Achter de Seebensee ligt het pad naar de Coburger hütte, zie jij de hut al boven op de berg?

Flinke klim naar de Coburger hütte om niet snel te vergeten

De kinderen kunnen niet wachten om naar de hut te gaan, ze zijn nieuwsgierig en hebben zin in een uitdaging. Ik als moeder vind het wat lastiger, ik wil de kids bijhouden maar dat tempo haal ik niet. Daarnaast ook een mentaal dingetje, pfft kan ik dit wel??? Het is een kronkelpad met een flinke klim naar boven. De stenen en rotsen rollen makkelijk weg onder je voeten.

Het is ook best druk op het pad dus je krijgt ook tegenliggers. De kinderen hebben nergens last van en die balen dat ze af en toe moeten wachten op mama. Maar zodra ik de knop om zet en mijn eigen tempo ga bepalen gaat het hartstikke goed en binnen 52 min is ook mama boven.

Ik wil even aangeven dat je zoveel meer kunt als je denkt. Zolang je maar de rust bewaard. En mijn valkuil is ook wel dat ik soms alles te snel wil en vergeet te genieten. Papa en de kinderen waren in 45 min al boven. Dus ja het is even bikkelen maar geloof mij als je er dan bent en je zit aan een heerlijk koud drankje op het terras van de hut, dan denk je: “het viel best mee”.

Het uitzicht van de Coburger hütte is geweldig.

De Coburger hütte: een kindvriendelijke berghut in Tirol

We komen in de middag aan bij de Coburger hütte en het is er gezellig druk. Het terras zit vol wandelaars en klimmers die aan het genieten zijn van een drankje of nog aan het eten zijn. De sfeer is gemoedelijk en gezellig. Het uitzicht is fenomenaal, ik weet niet of ik ooit zo’n mooi berglandschap heb gezien.

Prachtig uitzicht op de Seebensee

De Seebensee schittert beneden ons en aan de achterkant van de hut is de Drachensee. Hier zien we ook nog wat ijsvelden liggen. Na een drankje checkt Jelle ons even in en betaalt gelijk de kamer op basis van halfpension. We mogen onze spullen naar de kamer brengen en dat is wel fijn: even wandelen zonder rugzak.

Aan de achterkant van de hut is een ingang voor de lagers (kamers) hier is eerst een ontvangstruimte waar we onze schoenen uit doen. In de meeste berghutten loop je op slippers of sloffen, vergeet deze niet mee te nemen. Een volledige paklijst voor een huttentocht lees je trouwens hier.

Gezamenlijke wasruimte en eigen 6-persoonskamer

In de Coburger hütte is ook een wasruimte met douche en toilletten, heren en dames gescheiden. Het ziet er allemaal keurig netjes uit. We gaan via de houten trap naar boven waar onze kamer zich bevindt. We hebben een fijne 6 persoons kamer met een groot stapelbed. Er staan schotjes tussen de matrassen zodat je altijd privacy hebt ook al ligt er iemand naast je.

Wij hebben het geluk dat we de kamer voor ons zelf hebben maar het had ook zo kunnen zijn dat er nog twee mensen bijgekomen waren. De kids kiezen hun bed boven uit terwijl ik onze lakenzakken uit de rugzak haal.

Bij de slaapvertrekken mag je niet met bergschoenen lopen vandaar we ze lekker uitdoen en onze slippers aan.
We slapen in een 6 persoons lager.

Achter de Coburger hütte ligt de Drachensee

Aan de achterkant van de Coburger hütte ligt de Drachensee. Het is nog steeds prachtig weer en de kinderen willen graag even naar het ijs lopen wat aan de Drachensee ligt. Onze wandelschoenen hebben we weer aan en we dalen een klein stuk af naar het meer. Het is een leuke wandeling want het is een pad over grote rotsen die wat uitdaging geven.

Op meerdere plekken aan het meer zitten wandelaars te genieten van de natuur, het weer en water. Wij klimmen nog wat verder om zo tegen de bergen aan een plekje te vinden waar nog ijs ligt. Hier kan je ook lekker met stenen spelen en heb je een mooi zicht op de coburger hütte.

We zien ook dat mensen even vlug het water in gaan en dat inspireert Jelle en om onze oudste om dit ook te doen. Wat een bikkels om naast het ijs even kopje onder te gaan in het ijswater! Na het “zwemmen” gaan we weer terug naar de hut waar we lekker wat drinken en een spelletje spelen.

Uitzicht op de Coburger hütte en de berg Sonnenspitze.

Slapen in de Coburger hütte op basis van halfpension

Om 18.00 uur is het tijd om aan tafel te gaan. We zitten aan een tafel met twee Duitse dames en een Duits echtpaar. De kinderen krijgen al snel hun eten. In deze hut eet je gewoon wat de pot schaft. Er zijn ook hutten die werken met een keuzemenu. De kinderen krijgen wel een keuze en mogen kiezen tussen spaghetti of Kaiserschmarrn. Super fijn dat er met de kinderen rekening wordt gehouden.

Een echte Oostenrijkse maaltijd

Wij krijgen een heerlijke bouillon, een frisse salade en als hoofdgerecht knodel met vlees en saus. Echt een Oostenrijkse maaltijd. Als ontbijt mogen we kiezen voor yoghurt, vruchten en muesli of een authentieke broodmaaltijd met kaas en worst. De kinderen krijgen een speciaal ontbijt met chocomelk, nutella en jam.

De jongens gaan op tijd slapen, want die zijn doodmoe na zo’n heerlijke dag. Wij ook, maar nemen samen nog een drankje buiten op het terras en genieten van de rust en het uitzicht. Wat is het toch bijzonder om hier te zijn met maar een aantal mensen terwijl daar beneden in het dal het leven voorbij raast. Het is een unieke ervaring om zo hier in de natuur op deze geweldig plek te kunnen slapen, ik kan het echt iedereen aanraden.

Slapen in een berghut

Als je in een berghut slaapt ga je wel op tijd naar bed, want je bent ook weer vroeg wakker. Er waren gasten die om 6 uur er al uit gingen omdat ze een lange tocht hadden staan en daar word je wakker van. Alles is van hout dus je hoort het wel als er mensen over de gangen lopen. Maar storend vonden we het zeker niet.

Als je dan in de vroegte even buiten gaat kijken hoe het weer buiten is en je wordt verwelkomt door tientallen schapen dan ben je gelijk wakker en ook weer vol energie om een nieuwe dag in de bergen te beleven!

Wakker worden met schaapjes om je heen.

Na een goed ontbijt terug naar het dal

Na een lekker Oostenrijks ontbijt, gaan we tandenpoetsen en ons klaar maken voor de afdaling. Het sanitair is hartstikke netjes hier, schone toilletten, douches en wasruimtes. Alle voorzieningen die we nodig hebben die zijn er.

Onze zoon ontdekt hoe de hut bevoorraad wordt, want om 8 uur komen er al via een bagage kabelbaan de nieuwe fusten bier naar boven en gaan de lege weer naar het dal. Hij vindt dit erg interessant en kijkt hoe dat in zijn werk gaat. De man die aan het werk is kan geen Nederlands, maar legt toch aan Raf uit hoe het werkt.

Super trots is hij als hij mag helpen om de fusten naar de keuken te brengen. Hij geniet volop en leert hier ook nog van, want al het afval van de mensen in het restaurant gaat ook weer met die kabelbaan naar beneden.

Het bevoorraden van de Coburger hütte gaat via een transportkabelbaan.

Weer even pittig afdalen

Het eerste stuk van de afdaling naar het dal is weer pittig. We starten nog met onze trui aan maar na drie bochtjes kunnen we deze al uit doen. Het is goed opletten waar we onze voeten zetten zodat we niet uitglijden. Onze jongste denkt dat hij een videospel speelt en springt als een ware Mario van steen naar steen.

We moeten hem wel een beetje remmen voordat hij veel te snel beneden is. Het is zo leuk om hem zo te zien genieten. Hij loopt continue met zijn rugzak voorop, zo is het voor hem uitdagend genoeg.

Weer terug bij de Seebensee

Binnen 3 kwartier lopen we alweer de Alm op richting de Seebensee en zien dat de kabelbaan nog steeds bezig is met het bevoorraden van de hut. Als we bij de Seebensee komen zijn we hier helemaal alleen. We besluiten om toch nog even te stoppen en een appeltje te eten. Het water is zo helder, zo blauw, zo mooi.

Vanuit de Seebensee zie je de Coburger hütte liggen op de berg onder de rotsen.

Via een andere manier terug naar de Ehrwalder Almbahn

Het is zo rustig vandaag en we komen tot aan de Seebenalmhütte niemand tegen, daarna komen er weer mensen ons tegemoet. Waarschijnlijk is de kabelbaan weer open! We kiezen er uiteraard weer voor om zoveel mogelijk via de smalle wandelpaden te wandelen en niet via de brede moutainbikepaden.

Op een gegeven moment komen we uit op het mountainbikepad, waar we op de heenweg over gekomen waren. Daar blijkt dus ook nog een wandelpad te gaan naar de Ehrwalder Almbahn dwars door het bos. De kids lopen voorop en hebben de keuze snel gemaakt. Ze zijn echte een berggeitjes en houden niet van platte, rechte grindpaden, ze kiezen liever voor een kronkelpad.

Het is een prachtig pad naar beneden, dwars tussen de bomen en op sommige stukken zijn natuurlijke trappen gemaakt. We komen ook mensen tegen die juist naar de Seebensee gaan en dus omhoog moeten en ze hebben het echt zwaar. Het is namelijk wel een pittige klim, maar veilig voor kinderen.

Met kinderwagens volg je de route van het mountainbikepad, als wandelaar zeker zoveel mogelijk de wandelpaden nemen voor de mooiste weg.
Wij zouden hier nog uren kunnen verblijven,maar er is nog meer te doen.

Het wandelpad eindigt aan de rand van het bos op de Ehrwalder Alm en we zien de kabelbaan al in de verte. Langs de koeien lopen we door hun wei terug naar de kabelbaan.

Wil je liever via dit pad na de Seebensee wandelen (zouden wij wel aanraden zeker als je een beetje van uitdaging houd) ,volg dan de mountainbike route, zodra je naar rechts kan loop je een stukje naar beneden naar het bos. Er staat een bord maar dat hadden wij op de heenweg helaas niet gezien.

Wij sluiten deze geweldige tocht af met een ijsje want dat hebben we wel verdiend!

Huttentocht naar de Coburger hütte: alle feitjes op een rij

 • Kindvriendelijke berghut, waar kinderen welkom zijn en zich zeker kunnen vermaken;
 • Overnachting op basis van halfpension zo heb je altijd goed voedzaam eten na een heerlijke bergdag, of juist een stevige start van de dag;
 • Diverse matraslagers maar wel met privacy doordat er schotjes tussen de slaapplaatsen staan. Er zijn 6-pers tot 11-pers lagers. Mits mogelijk krijg je als gezin je eigen kamer;
 • Net gedeeld sanitair, met stromend water. Ook mogelijkheid om te douchen;
 • Centraal punt in restaurant om je telefoon op te laden aangezien er beperkt stroom is in een berghut;
 • Vergeet geen slippers want in berghut gaan de bergschoenen uit;
 • Weinig tot geen wifi alleen op het terras ,voor ons is dit juist genieten;
 • Let op je kan alleen contant afrekenen;
 • Een overnachting op basis van halfpension kost in 2023; 58 euro voor volwassenen en voor kinderen 55 euro. Ben je lid van een bergvereniging (bijvoorbeeld DAV) dan krijg je flinke korting als je de pas bij hebt. Boeken kan makkelijk via de eigen website van de Coburgerhütte, de website vind je hier;
 • Perfecte locatie om uit te testen of een huttentocht iets voor jou is;
 • Deze hut is vaak eerder open en langer, denk aan begin juni,begin oktober;
 • Dichtbij Nederland dus ook leuk voor een korte trip.

Voorovernachting in Reutte

Voorafgaand aan onze huttentocht verbleven we bij CLB Ferienwohnung, een prachtig ruim appartement. Vanaf hier was het een klein half uurtje naar het dalstation van de Ehrwalder Almbahn, startpunt van de huttentocht.

Overigens is in Ehrwald ook van alles te beleven en kan je dus deze huttentocht prima combineren met nog een aantal nachten in deze omgeving. We schreven een apart blog over Ehrwald en omgeving, je leest hem hier.

Ligging van de Coburger hütte in Oostenrijk

Vanaf Utrecht is Ehrwald, de start van onze 2-daagse huttentocht naar de Coburger hütte, zo’n 831 kilometer.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor gave huttentochten met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie.


Ik ben Stefanie en blogger bij kidsindebergen! Samen met mijn man Jelle heb ik twee stoere jongens, R. van 10 en T. van 9. We houden van kamperen met onze vouwwagen op de mooiste plekken om avonturen te beleven. We wandelen graag naar berghutten om te overnachten. Onze favoriete vakantie landen zijn Duitsland, Oostenrijk en Italië en daar genieten wij volop van bergen, natuur en prachtige plaatsen!

Deel deze blog met je vrienden: