Ehrwald met kinderen: 12 tips voor in de zomer!
De Seebensee is een prachtig bergmeer en mag je niet missen tijdens je zomervakantie in Ehrwald met kinderen.

Ehrwald met kinderen: 12 tips voor in de zomer!

Oostenrijk 29 mei 2022
Zugspitz Resort Ehrwald

Prachtig kinderhotel en camping in Ehrwald.

Ga je naar het Oostenrijkse Ehrwald met kinderen in de zomer? Dan hebben wij 12 tips voor leuke familieactiviteiten. Wij hebben deze regio zowel in de zomer als winter bezocht en zijn erg enthousiast. De prachtige ruige bergen, maar ook de geografische afstand vanaf Nederland vinden we erg fijn. Ehrwald ligt net over de grens in Oostenrijk waardoor je er relatief snel naar toe rijdt.

Ehrwald met kinderen: een gezinsbestemming op ‘korte afstand’ van Nederland

Natuurlijk is ‘kort’ een beetje een subjectieve term, want nog steeds is Ehrwald vanaf Utrecht zo’n 820 kilometer rijden. Maar woon je in het zuiden of oosten van Nederland (zoals wij), dan rijd je hier (zonder file) in minder dan 8 uur naar toe. In dit blog tips voor gave activiteiten en kindvriendelijke accommodaties.

Ehrwald, onderdeel van de Tiroler Zugspitz Arena

Ehrwald is de grootste plaats die behoort tot de regio Zugspitz Arena. Deze regio ligt op de grens van Duitsland en Oostenrijk. Ehrwalt valt onder het Oostenrijkse deel, in de deelstaat Tirol. In totaal omvat de Tiroler Zugspitz Arena 7 dorpjes: Ehrwald, Lermoos, Berwang, Biberwier, Heiterwang am See, Bichlbach en Namlos.

De dorpjes liggen allemaal dicht bij elkaar, met de auto rijd je in korte tijd van het ene naar het andere dorpje toe. In het overzicht van leuke activiteiten in de zomer, nemen we daarom de omliggende dorpjes ook mee. Onderaan dit blog vind je ook onze tips voor fijne accommodaties.

Ehrwald met kinderen in de zomer is prachtige natuur en veel familieactiviteiten.
Ehrwald met kinderen in de zomer is prachtige natuur en veel familieactiviteiten.

12 tips voor een zomervakantie in Ehrwald met kinderen

Enthousiast geworden over Ehrwald met kinderen? Dan hebben we hieronder, in willekeurige volgorde, 12 tips voor gave activiteiten voor in de zomer.

# 1 Neem de kabelbaan naar de Zugspitze op 2962 meter

De Zugspitze, dat is eigenlijk wel de meest bekende attractie in de directe omgeving van Ehrwald. De Zugspitz is 2962 meter hoog en daarmee de hoogste berg van Duitsland. Hij ligt in de deelstaat Zuid-Beieren, op de grens met Oostenrijk.

De Zugspitze is zowel vanuit Duitsland als Oostenrijk te bereiken. Vanuit Duitsland kan je erheen vanuit het plaatsje Garmisch-Partenkirchen en Grainau. Vanaf hier gaat de Bayerische Zugspitzbahn naar de Zugspitzplatt. Vanaf daar kan je met de Gletcherbahn of Eibsee Seilbahn naar de top.

Wij bezoeken de Zugspitze vanuit Oostenrijk, vanuit het plaatsje Ehrwald-Obermoos. Een grote, moderne gondel brengt ons in zo’n 10 minuten naar de top van de Zugspitze. De gondel heeft grote ramen en het uitzicht rondom is absoluut spectaculair.

Meteen een impressie van ons bezoek aan de Zugspitze vanaf Ehrwald? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Zugspitz met kinderen bezoeken

Met kinderen is het ook erg leuk om vanaf Garmisch-Partenkirchen met de Bayerische Zugspitzbahn de Zugspitze op te gaan. Vanaf Ehrwald is dit plaatsje zo’n 24 minuten rijden.

Neem je het treintje vanuit Garmisch-Partenkirchen dan duurt het zo’n 70 minuten tot aan de ‘Zugspitzplatt’. Is dat wat te lang, dan kan je ook parkeren bij station ‘Eibsee’ en daar de trein nemen. Vanuit dit station is het zo’n 40 minuten naar het ‘Zugspitzplatt’. Hier vandaan gaat de gletsjerbaan helemaal omhoog tot aan de top. Terug kan je de moderne Zugspitze-kabelbaan nemen.

Op de top van de Zugspitze

Op de top van de Zugspitze is een panoramaplatform met uitzicht op wel 400 bergen. Ook is er een belevingsmuseum Faszination Zugspitze. Hier wordt op een interactieve manier meer informatie gegeven over de Zugspitze. Hongerig geworden? Dan is er een panoramarestaurant om wat te eten of te drinken met natuurlijk fantastisch uitzicht.

Kindvriendelijk kinderhotel en camping bij het dalstation in Ehrwald

Bezoek je net zoals wij de Zugspitze vanuit het Oostenrijkse Ehrwald? Dan hebben we nog een handige tip voor je. Bij het dalstation in Ehrwald ligt een prachtig kinderhotel met grote speeltuin, zowel buiten als binnen. Wij hebben hier niet overnacht, maar na ons bezoek aan de Zugspitze wel lekker gegeten in het à-la-carterestaurant. Onze zoon D. vermaakte zich perfect in de grote indoor speelruimtes met o.a. een grote bioscoop.

Prijzen en praktische informatie

In de zomer is een bezoek aan de Zugspitze zeker een aanrader. Wil je de Zugspitze vanuit het Duitse Garmisch-Partenkirchen bezoeken dan vind je hier alle informatie over prijzen en tijden van de lift. Liever de Zugspitze vanuit het Oostenrijkse Ehrwald bezoeken? Dan vind je hier alle informatie over prijzen en tijden van de lift.

Tip: Van plan om meerdere dagen in Ehrwald te blijven of meerdere kabelbanen te nemen? Dan is het waarschijnlijk voordeliger om een ‘Z-ticket’ aan de schaffen (zie ook tip 12 in dit overzicht). Deze meerdaagse pas geeft toegang tot alle kabelbanen in de regio waaronder de Zugspitze. Ook heb je gratis toegang tot andere attracties, zoals zwembaden en de kletterhal.

Meer informatie over het Z-ticket vind je hier op de website van Ehrwalder Almbahn.

# 2 Maak de wandeling naar de prachtige Seebensee

Tijdens ons verblijf in Ehrwald maakten wij ook een hele mooie wandeling naar de Seebensee, een prachtig bergmeer met kristalhelder turquoise water. Het meer is omringt met hoge stenen bergtoppen en kalkrotsen.

Voor deze wandeling nemen we de Ehrwalder Almbahn naar het bergstation. Vanaf daar volgen we de bordjes naar de Seebensee. Het eerste stuk gaat over een alm en daarna het bos in. Dit stuk gaat over een brede grindweg en gaat geleidelijk omhoog. Na zo’n 40 minuten kan je linksaf slaan, naar de Seebensee. Dit is een smal pad, kronkelend door het bos. Niet heel moeilijk, maar best wat stenen en boomstronken onderweg.

Het bospad komt uit bij de Seebenalm. Daar is een mooie berghut, waar je wat kunt eten of drinken. Hierna is het nog zo’n klein half uurtje wandelen totdat je de Seebensee ziet liggen.

Meteen een impressie van deze wandeling, bekijk dan ons filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Een lange, maar makkelijker wandeling

In totaal is de wandeling naar de Seebensee vanaf het bergstation zo’n 2.5 uur wandelen (enkele reis!). Best een stuk, maar de wandeling is niet moeilijk en heeft niet heel veel hoogtemeters (alleen het eerste stukje). Ben je op tijd, dan kan je bovenaan de berglift ook gratis een mountainbuggy lenen, wat wij ideaal vonden.

In eerste instantie zouden we vanaf de Seebensee nog doorlopen naar de Coburger Hütte om daar te overnachten. Helaas waren de weersvoorspellingen slecht, waardoor we dit niet hebben gedaan. Manolito is wel nog doorgelopen naar de Coburger Hütte, maar dit is nog wel echt een flinke klim en niet zo geschikt voor (jonge) kinderen.

Let op: Het begin van de wandeling is prima te wandelen met een kinderwagen. Na zo’n 40 minuten zie je een afslag naar links, dit is het wandelpad naar de Seebensee waar geen fietsers mogen komen. Een mooi pad, maar eigenlijk niet geschikt voor een mountainbuggy. Wij hebben dit wel gedaan, maar moesten soms de buggy een stukje tillen. Wil je dit niet, dan kan je beter het brede pad blijven volgen. Dat is een stuk beter te doen met een mountainbuggy. Nadeel is wel, dat hier ook veel mountainbikers zijn.

TIP: Ga je wandelen met kinderen in de bergen? Lees hier ons blog met 23 tips om wandelen met kinderen in de bergen leuk en veilig te houden!

Overnachten in de Coburger Hütte

Wil je wel overnachten in de Coburger Hütte, dan moet je nog zo’n 45 minuten doorwandelen. Dit laatste stuk is behoorlijk steil en alleen aan te raden met kinderen vanaf een jaar of 6.

UPDATE: inmiddels heeft onze blogger Stefanie onlangs de hele tocht gedaan en overnacht in de Coburgerhütte. Een fantastische ervaring, we hebben een uitgebreide story gemaakt met foto’s en filmpjes, deze kan je vinden bij de opgeslagen hoogtepunten op ons Instagram account van Kidsindebergen. Binnenkort volgt het uitgebreide blog.

Ga je met kleine kinderen en is de wandeling naar de Seebensee nog net te ver? Je kan ook met een e-bike met aanhanger naar de Seebensee.

De Seebensee is een prachtig bergmeer en mag je niet missen tijdens je zomervakantie in Ehrwald met kinderen.
De Seebensee is een prachtig bergmeer en mag je niet missen tijdens je zomervakantie in Ehrwald met kinderen.
Je kunt nog doorlopen naar de Coburgerhütte maar dat is een behoorlijke klim vanaf de Seebensee.
Je kunt nog doorlopen naar de Coburgerhütte maar dat is een behoorlijke klim vanaf de Seebensee.

# 3 Rodelen bij zomerrodelbaan Biberwier

Op zoek naar actie en avontuur? Dan is de zomerrodelbaan van Biberwier een goede keuze. Deze rodelbaan heeft een lengte van 1300 meter, 40 bochten en een tunnel. De rodelbaan start op 1180 meter bij het middenstation van de Marienbergbahn.

Kinderen onder de 8 jaar mogen alleen onder begeleiding van een volwassenen de rodelbaan af. Dat is maar goed ook, want deze rodelbaan gaat snel te hard. Uit eigen ervaring weten we dat je dan behoorlijke schaafwonden kan oplopen. Kortom, een leuke rodelbaan maar voorzichtig aan!

Meer informatie over de zomerrodelbaan Biberwier, zoals prijzen en openingstijden, vind je hier.

In Biberwier is een zomerrodelbaan, maar kan je ook een mountainkart of monsterstep huren.
In Biberwier is een zomerrodelbaan, maar kan je ook een mountainkart of monsterstep huren.

# 4 Met een mountainkart of monsterstep de berg af

In Biberwier kan je naast rodelen ook met een mountainkart of monsterstep de berg af. Ook dat moest natuurlijk getest worden. Als we aankomen bij het dalstation van Biberwier zien we aan de rechterkant meteen de verhuur van de mountainkarts en monstersteps.

Onze zoon D. kiest voor de monsterstep. Wij vinden hem nog te jong om alleen te gaan, maar je kunt gelukkig ook samen op een step. Wat je ook doet, je moet minimaal 6 jaar oud zijn of een lengte hebben van 145 cm.

”We gingen echt super hard mama!” roept D. enthousiast als hij na een parcours van 7.4 kilometer en een afdaling van 700 meter weer terug komt bij het Marienberg Biberwier dalstation.

Meer informatie over het huren van een mountaincart of monsterstep, zoals prijzen en openingstijden, vind je hier.

Wil je een impressie over monstersteppen in Biberwier, bekijk dan hieronder het filmpje.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

# 5 Zwemmeren

In de directe omgeving van Ehrwald zijn ook verschillende meren. Er was ook een zwembad (Familienbad Ehrwald), echter is deze momenteel (januari 2024) gesloten.

Zwemmeren

Toen wij Ehrwald bezochten was het nog wat te koud om een duik te nemen in een zwemmeer, maar ze zijn er volop. Een overzicht van de mooiste:

  • Heiterwangersee: gelegen aan het begin van de Tiroler Zugspitz Arena, in de gemeente Heiterwang am See. In het meer kan je niet alleen zwemmen maar ook allerlei wateractiviteiten doen, stand-up-paddeling, bootverhuur, vissen, wandelen en rondom fietsen.
  • Mittersee: gelegen in de buurt van Biberwier. Aangeduid als een bergmeer, maar heeft in de zomer een watertemperatuur tot wel 22 graden. Voor de kinderen is een mooie speeltuin.
  • Naturbadesee Bichlbach: gelegen bij het sport- & recreatiepark Bichlbach. Vooral voor gezinnen is dit een fijne plek met volop waterpret. Voor de kleintjes is een speciaal kindergedeelte met een waterdiepte van zo’n 40 tot 80 centimeter.

Een volledig overzicht van zwemmeren en meer informatie over toegankelijkheid? Kijk hier op de website van de Zugspitz Arena.

# 6 Naar Ehrwald met kinderen en slecht weer? Bezoek klimhal Ehrwald

Is het een keer minder mooi weer, dan kan je naar de klimhal in Ehrwald van maar liefst 1267m2. In deze klimhal worden zelfs klimkampioenschappen gehouden. Gelukkig is deze plek ook prima geschikt voor de beginnende klimmers.

Meer informatie over de klimhal in Ehrwald, zoals prijzen en openingstijden? Kijk hier op de website van Zugspitz Arena.

# 7 Sport- en recreatiepark Bichelbach

Sport- en recreatiepark Bichelbach heeft ruim 6000 vierkante meter volop speelplezier voor jong en oud. Hier is van alles te doen, zoals kinderrafting, midgetgolfen, spelen in het klimbos of in de speeltuin. Ook er is een flying fox en een groot zwemmeer met apart gedeelte voor kinderen.

Wij bezochten Ehrwald behoorlijk vroeg in het seizoen en toen was sport- en recreatiepark Bichelbach nog gesloten. Onderstaand filmpje geeft wel een goede indruk van het kinderraften. Dit staat bij ons zeker nog op het lijstje voor een volgende keer.

Meer informatie over sport- en recreatiepark Bichelbach? Kijk hier op de website.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

# 8 Wateravonturenpad Zugspitzi am Gaisbach

Het wateravonturenpad Zugspitzi is een leuke gezinswandeling langs de rivier de Gaisbach. De wandeling is zo’n 3 kilometer lang met een hoogteverschil van 135 meter. Zonder pauzes is dit een wandeling van zo’n 2 uur. De wandeling gaat over een goed pad, maar is niet geschikt voor kinderwagens.

De wandeling start bij het dalstation van de Ehrwalder almbahn, waar je ook een quizkaart kunnen meenemen. Heb je na de wandeling alle quizvragen goed beantwoord? Dan kan je bij het dalstation van de Grubigstein kabelbaan of bij het toeristenbureau van Lermoos een kleine verassing ophalen.

Onderweg zijn er leuke informatie- en speelborden waardoor de kinderen op een speelse manier veel leren over de flora en fauna. Ook heb je mooi uitzicht op een grote waterval en kom je nog een waterrad tegen. En wees niet te bang, want je loopt ook nog een stukje door het spookbos ‘Geisterwald’.

Het filmpje hieronder geeft een goede impressie van deze leuke familiewandeling.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

# 9 Moosle‘s Forscherpfad

Een andere leuke gezinswandeling is het Moosle’s Forscherpfad. Bij deze wandeling kom je langs 7 spannende, leuke en leerzame ontdekkingsstations. Als je met behulp van deze informatie alle quizvragen goed beantwoord, dan kan je bij het dalstation van de Grubigstein kabelbaan of bij het toeristenbureau van Lermoos en kleine verassing ophalen.

De wandeling start bij de Brettalm. Om daar te komen neem je de gondel vanaf het dalstation Grubigstein. De rondwandeling is ongeveer 2.2 kilometer met een hoogteverschil van 377 meter; je loopt alleen maar naar beneden, want het eindpunt is het dalstation van Grubigstein in Lermoos.

Zonder pauzes bedraagt de wandeltijd ongeveer 1.5 uur. De wandeling gaat over makkelijke paden, maar is niet geschikt voor wandelwagens.

Het filmpje hieronder geeft een goede impressie van Moosle’s Forscherpfad.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

# 10 Moosle’s Zauberwalt

Volg je bij de Grubigsteinbahn de borden ‘Moosle’, dan kom je bij een sprookjesachtige toverbos. Dit is de start van een interactief avonturenpad met onderweg 9 speelstations.

Bij elk station is een informatiebord met daarop aanwijzingen voor het oplossen van een woord of cijfercombinatie. Heb je aan het einde van de wandeling alle oplossingen gevonden? Dan kan je bij het dalstation van de Grubigstein gondelbaan of bij het toeristenbureau van Lermoos een kleine verrassing ophalen. Moosle’s Zauberwalt is makkelijk begaanbaar, maar niet geschikt voor kinderwagens.

De wandeling is circa 4 kilometer met een hoogteverschil van 174 meter. Het begin- en eindpunt is het dalstation van Grubigstein in Lermoos. De totale wandeltijd bedraagt zo’n 2.5 uur zonder pauzes.

Het filmpje hieronder geeft een goede impressie van Moosle’s Zauberwalt.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

# 11 Natuurbelevenispad Mittelegg

De laatste tip voor een leuke gezinswandeling is het natuurbelevenispad Mittelegg. Deze wandeling is ook voor kinderwagens toegankelijk. Bij deze wandeling staat de kleine arend Horsti centraal. Onderweg kom je langs allerlei attracties zoals een houten geluidenspel en Horsti’s vliegshow.

Ook is er een houten knikkerbaan genaamd ‘Horsti’s eierwals’ en een Horsti’s grasglijbaan. Verder zijn er onderweg waterspellen, kan je goud zoeken en nog veel meer. Net zoals bij de andere gezinswandelingen, kan je ook bij deze wandeling onderweg een raadsel oplossen en krijg je bij het juiste antwoord een kleinigheidje bij het Jausenstation of het toeristenbureau in Berwang.

De wandeling is zo’n 1.7 kilometer lang met een hoogteverschil van zo’n 130 meter. De totale wandeltijd bedraagt zo’n 1,5 uur. Onderweg kom je een houten knikkerbaan tegen. Er is een automaat waar je een houten bal van 2 euro per stuk kunt kopen (prijspeil 2022). Let op, de automaat accepteert alleen muntstukken van 2 euro.

Het filmpje hieronder geeft een goede impressie van Natuurbelevenispad Mittelegg.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Naast bovenstaande thematische wandelingen zijn er in de regio van Ehrwald nog een aantal leuke andere wandelingen, zoals het beverpad in Biberwier. Een overzicht van alle wandelingen in omgeving Ehrwald en een interactieve kaart vind je hier op de website van de Zugspitz Arena.

Tips om wandelen in de bergen nog leuker (en veiliger) te maken? We schreven een blog met maar liefst 22 tips. Je lees hem hier.

Tijdens onze vakantie in Ehrwald met kinderen liepen wij ook een deel van het beverpad in Biberwier.
Tijdens onze vakantie in Ehrwald met kinderen liepen wij ook een deel van het beverpad in Biberwier.

# 12 Meerdere dagen naar Ehrwald met kinderen, koop een Z-ticket

Ga je meerdere dagen naar Ehrwald met kinderen, dan is het wellicht voordeliger om een ‘Z-ticket’ aan te schaffen. Bij dit ticket heb je toegang tot alle kabelbanen in de regio inclusief de Tiroler Zugspitze. Ook krijg je gratis toegang of veel korting op andere attracties zoals zwembaden of het sport- en recreatiepark.

Het Z-ticket kan je kopen voor drie tot 13 opeenvolgende dagen. In het hoogseizoen betaal je per volwassene voor 3 dagen 72 euro, kinderen van 16-18 jaar betalen 57,50 euro en kinderen van 6 tot 15 jaar betalen 36 euro. Kinderen tot 6 jaar zijn gratis (prijspeil 2022). Wil je meerdere dagen, dan wordt de kaart in verhouding steeds voordeliger. Ook zijn er in het voorseizoen nog voordeligere tarieven.

Meer informatie over het Z-ticket en wat hierbij allemaal is inbegrepen? Lees het hier op de website van de Zugspitz Arena.

Naar Ehrwald met Kinderen? Praktische zaken:

Wil jij na het lezen van deze tips ook een bezoek brengen aan Ehrwald met kinderen? Lees dan hieronder nog wat praktische informatie over deze regio.

Ehrwald met kinderen, waar overnachten?

Hieronder een aantal suggesties voor kindvriendelijke accommodaties in Ehrwald en omgeving.

Kindvriendelijke hotels in Ehrwald en omgeving

Wil je luxe? Ga dan voor het prachtige kinderhotel Zugspitz Resort. Dit kinderhotel is helemaal gericht op kinderen met een fantastisch indoor zwembad en diverse speelmogelijkheden. Je kunt overnachten in het hotel, maar ook verblijven op de naastgelegen camping. De ligging is perfect, want vanaf het Zugspitz Resort ben je in een paar minuten bij het dalstation waar de gondel naar de Zugspitze vertrekt.

Een ander goed familiehotel is Alpenresidence in Ehrwald. Het hotel is met een 9.4 beoordeeld en heeft onder andere een speelkamer en verwarmd zwembad. Je overnacht er o.b.v. halfpension met elke avond een heerlijk diner en uitgebreid ontbijt.

Ook een aanrader is hotel Lärchenhof in Lermoos. Het hotel heeft familiekamers en een mooie wellness. Het hotel is beoordeeld met een 8.4.

Een klein pareltje is Boutique Hotel Bellevue Lermoos. De familiesuite heeft 2 slaapkamers. Sommige kamers hebben zelfs een koelkast, een vaatwasser en een oven. Het hotel heeft daarnaast een prachtige wellness met overdekt zwembad. Het hotel is beoordeeld met een 9.4.

Kindvriendelijke appartementen in Ehrwald en omgeving

Toen wij in Ehrwald verbleven hebben we overnacht in Aparthotel Tyrol in Lermoos. Dit aparthotel is gelegen tegenover een mooie grote speeltuin. Daarnaast hebben ze ruime, moderne appartementen met 2 aparte slaapkamers. Ideaal voor een familie met kinderen.

Andere aanraders zijn:

Niet gevonden wat je zocht? Bekijk hieronder alle accommodaties in de Tiroler Zugspitz Arena.

Tip: Op de website van de VVV van de Tiroler Zugspitz Arena worden vaak ook accommodaties aangeboden, hier kan je soms ook een mooie accommodatie vinden.

Ligging Ehrwald / Zugspitz Arena

Vanaf Utrecht is Ehrwald zo’n 820 kilometer rijden.

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: