Triglav National Park in Slovenië; caravan rondreis met kinderen

Triglav National Park in Slovenië; caravan rondreis met kinderen

Slovenië 11 april 2024
De prachtige Soça trail.
Familiehuttentocht Julische Alpen

Familiehuttentocht Julische Alpen door onder andere het Triglav National Park. 6-daagse familiehuttentocht met 3 overnachtingen in een berghut en 2 overnachtingen in het dal, aangeboden door Alpenreizen

Benieuwd naar uitjes in en rondom het Triglav National Park in Slovenië? In onze rubriek ‘mijn gezinsvakantie in de bergen’ vertelt Simone er alles over. Na een paar dagen in Wilder Kaiser in Oostenrijk bezochten zij het prachtige Slovenië.

Vind je het leuk om ook een keer je tips voor een gezinsvakantie in de bergen te delen? We horen het graag! Stuur gerust een mail of neem contact met ons op via onze socials.

Slovenië omgeving Bled en Triglav National Park

Simone en haar gezin maakten een prachtige reis door Slovenië en met name rondom Bled en het prachtige Triglav National Park.

Wie zijn jullie?

”Wij zijn een gezin van 4; Rogier, Simone en 2 jongens van 6 jaar en 4 jaar. We kamperen graag met onze eigen caravan. Door de tips van Kids in de bergen gaan we al een aantal jaar op vakantie naar de bergen. We zijn graag buiten en ondernemen veel.”

Kan je wat vertellen over jullie zomervakantie in Oostenrijk en Slovenië?

”Wij hebben afgelopen zomer een soort roadtrip gedaan door Oostenrijk en Slovenië met onze caravan. We hebben eerst op de site van kids in de bergen bekeken welke gebieden ons aanspraken. Vervolgens hebben we de bestemmingen die ‘logisch’ op een route lagen bepaald. Via google zijn we op zoek gegaan naar campings die gunstig liggen t.o.v. de highlights die wij willen doen. Verder maken wij graag de afwisseling tussen actieve weken en weken met wat meer rust.

Wij zoeken hierdoor in bepaalde regio’s hele simpele, kleine campings omdat we toch de hele dag in de bergen zijn. Maar willen af en toe ook een plek waar we wat meer rondom de camping blijven en niet elke dag bepakt met van alles vertrekken tot aan het avondeten.”

Onze caravanreis begon in Wilder Kaiser in Oostenrijk

”Onze reis begon in het Wilder Kaiser gebergte, hier heb je toffe bergwerelden waar de kids zich prima vermaken en wij van het uitzicht konden genieten. Ook zijn er leuke wandelingen voor het gezin van speelplek naar speelplek, maar natuurlijk kun je ook andere wandelingen maken.

Wij hebben hier Kaiserwelt, Hexenwasser en Elmi’s Zauberwelt bezocht, Elmi’s was bij ons favoriet. Deze berg had echt van alles te doen en was heel gemoedelijk. Wij waren er wel toen alleen onze regio nog maar vakantie had. Bij Hexenwasser hebben we heerlijk afgekoeld in de vele bassins die ze hebben en bij Kaiserwelt hadden wij helaas wat pech met het weer. Tijdens een wandeling naar de Jochstub’n see waren we compleet verregend zijn, ondanks de regenjassen..  

Vervolgens gingen we naar de Millstatter See. Onze jongens houden van water en zwemmen dus een camping met een zwemmeer mocht dit jaar niet ontbreken. We zaten direct aan het meer en hebben daar ook gewandeld, maar vooral gezwommen en gesupt op het meer.”

Tip: Wil je meer weten over Wilder Kaiser in de zomer? Lees dan ons uitgebreide blog hierover, je vindt hem hier.

Wilder Kaiser in de zomer is een waar speelparadijs voor kids.
Wilder Kaiser in de zomer is een waar speelparadijs voor kids.

Door naar het Triglav National Park in Slovenië

”Hierna vertrok de reis naar Slovenië, waar we vooral veel natuurschoon wilden zien. We hadden een aantal plekken rondom Bled en we wilden heel graag aan de Soča river verblijven. 

Overnachten bij River camping Bled

Onze eerste bestemming in Slovenië is River Camping Bled, een onwijs mooie, schone, gezellige camping. Vriendelijk personeel, een gaaf en groot speelkasteel waar jong en oud zich in vermaakten. Een zwembad dat precies goed was om even te plonzen en af te koelen, het water was namelijk niet heel warm. Een hele gave pumptrack waar kinderen van allerlei leeftijden met stepjes, loopfietsen en fietsen overheen scheurden. Op de camping verhuren ze ook stepjes en fietsen, dus die hoeven niet mee van thuis.

Een mooie en overzichtelijke camping

Het sanitair was ruim, schoon en had een mooie uitstraling. En er was een uitgebreide broodjes service en een restaurant met lekker eten! Ondanks dat wij van iets kleinere campings houden, is dit echt wel een aanrader. De camping was ook erg overzichtelijk waardoor onze kinderen ook al alleen naar de speeltuin konden. Verder ligt de camping aan de snelstromende rivier de Sava, dit water is wel echt heel koud!

Veel gave activiteiten

Er worden verschillende activiteiten gepland vanaf de camping zoals raften, fiets tours etc.. Het meer van Bled is vanaf de camping zo’n 2,6 km en schijnt goed te doen te zijn met de fiets (wel even klimmen horen wij van andere campinggasten). Wij zouden deze camping zeker aanbevelen, echter door de vele regen in de tijd dat wij er waren, werden veel velden veranderd in modderpoelen. Het water trok redelijk vlot weg, maar door campers, auto’s en caravans die over het zompige gras rijden, ontstaan vele moddergeulen. In onze ogen overmacht, maar vervelend is het wel vooral als je met een tent kampeert. 

Naar Slap Pericnik

Op de aankomst dag zijn we direct doorgereden naar de Slap Pericnik, een waterval waar je achterlangs kunt lopen. Dit is weer zo’n gave tip van Kids in de bergen. Je kunt hier vlakbij parkeren en in een kiosk een kaartje kopen. Het is wel geluk hebben om een parkeerplaats vlakbij te vinden, we zien onderweg al veel mensen langs de weg lopen. Wij hebben geluk en staan aan de voet van de wandeling naar Slap Pericnik. Meteen zijn we betoverd door de natuur; het prachtige helder blauwe water, de knalgroene bomen en de witte krijtrotsen. Adembenemend!

Vanaf de start zie je de waterval al naar beneden kletteren, wat een kracht heeft het water. De wandeling is goed te doen, maar is de hele tijd stijgen. Onze jongens weten het al; kleine stapjes en rustig naar boven. Ze doen het super en op een gegeven moment komen we bij het onderste deel van de waterval. Hier valt hij een flink stuk naar beneden in een soort poel. Daarna stroomt die weer een stukje vlak om vervolgens met veel geweld helemaal naar beneden te stromen. Hier is het wat drukker, maar dat is te begrijpen want het is prachtig!

Onder de waterval doorlopen

We besluiten onder de waterval door te lopen, H. zit inmiddels op mijn rug en vindt het wel prima daar. Terwijl we onder de waterval doorlopen valt er af en toe een verfrissende koude druppel in onze nek. Er liggen wat losse stenen en het is vochtig onder de waterval, J. loopt heel rustig en beheerst er zo onder door. Aan de andere kant is het iets rustiger en verwonderen we ons over de kracht van het water en de pracht van de omgeving. We spreken mensen die naar de top zijn gelopen en die geven aan dat ook dat stuk goed te wandelen is.

We besluiten het erop te wagen, het is weer een stuk klimmen. Het wordt iets lastiger met af en toe een kabel, een trap en flinke stappen omhoog. Maar eenmaal boven worden we beloond met een kleinere versie van het tafereel wat we zojuist zagen. Een stuk rustiger, net zulk mooi water, prachtige rotsen en een felgroene omgeving. Ook hier lopen we onderdoor en kunnen we zelfs tot de poel lopen waar het eerste deel van deze waterval instroomt.

Hier onderdoor is iets meer opletten geblazen omdat het smaller is en schuiner. H. mag het eerste stuk dalen nog even op mijn rug blijven, omdat dit flinke stappen waren. Het stuk vanaf het tweede deel van deze waterval loopt hij zelf naar beneden. Zowel J. als H. hebben prima gelopen en genoten van de pracht. Beneden bij de parkeerplaats stroomt de Triglavska Bistrica, een rivier die een prachtige kleur heeft en waar je met de stenen dammetjes kan bouwen of een stukje ‘door’ de rivier kan lopen via de stenen. Natuurlijk relaxen we hier nog even na de wandeling voordat we teruggaan naar de camping.”

Je kunt bij de Peričnik-waterval (Peričnik slap) ook aan de achterkant van de waterval komen.
Je kunt bij de Peričnik-waterval (Peričnik slap) ook aan de achterkant van de waterval komen.

Naar de Vintgar Kloof

”De volgende dag gaan we vroeg naar de Vintgar Kloof. Vanaf de camping kan je hier ook heen fietsen, maar wij kiezen voor de auto omdat we erna door gaan naar het meer van Bled. Bij de Vintgarkloof zie je meteen dat Slovenië in rap thema toeristisch wordt/is geworden. We zien meerdere parkings en keurige shuttle bussen naar de ingang van de kloof. Je koopt vooraf de tickets met een tijdslot en dit werkt prima. Hierdoor wordt de drukte verspreid, maar in het hoogseizoen is het nog steeds op elkaar wachten en foto’s zonder anderen erop zijn een illusie.

Goed te wandelen met kinderen

We waren er nog vroeg en er hing een prachtige mist boven het water, dat maakte het naast de prachtige groenblauwe kleur nog mooier. De kloof is goed te lopen en wij blijven foto’s maken, picknicken even met een appeltje en genieten volop. Aan het einde van de kloof zijn 2 routes terug, via de site van Kids in de bergen hadden we begrepen dat de groene route iets vriendelijk was te lopen met de kinderen. Dit hebben wij dan ook gedaan.

Op het begin een klimmetje, maar zowel J.  als H. hebben dit met kleine stapje en af en toe een drinkpauze goed gedaan. Het scheelt enorm dat je nu in het bos loopt, omdat de zon erg warm is vandaag. We komen na het klimmetje bij een simpel restaurantje met speeltuin, na een cappuccino en wat schommelen vervolgden we onze route terug naar de auto. Een prima wandeling om met kinderen te doen, ook als je geen beoefende wandelaar bent.”

Tip: lees hier het aparte blog met daarin de wandeling in de Vintgar kloof Vintgar kloof in Slovenië: tips en route met kinderen uitgebreid beschreven.

Het water is de Vintgar kloof heeft een prachtige turquoise kleur.
Het water is de Vintgar kloof heeft een prachtige turquoise kleur.

Naar het meer van Bled

”Vervolgens reden wij door naar het meer van Bled, parkeren is daar wel een dingetje. Het is heel erg druk, ze weten de prijs goed te rekenen en het is echt geluk hebben om een plekje op loopafstand van het meer te vinden. Omdat wij wilden suppen zijn wij naar het Olympisch roeicentrum gereden. Hier is een parkeerplaats direct aan het meer maar ook een stukje hoger bij Bled Jezero. Hier vonden wij uiteindelijk een plaats en konden we met een wandelpad naar beneden lopen naar het meer.

We hadden de sups bij ons om het meer op te gaan, maar het trok ineens helemaal dicht met dreigende wolken. Vanaf hier kun je het eiland met de kerk zien liggen. Er waren veel mensen aan het zwemmen en de jongens wilden er ook heel graag in springen. Na wat gezwommen te hebben, proefden we een typisch Sloveens gebakje. Het is te vergelijken met een tompouce zonder roze bovenkant.

Uiteindelijk hebben we de sups opgepompt en een rondje rondom de kerk en richting het kasteel van Bled gemaakt. Je schijnt op het eilandje in het meer ijsjes te kunnen halen. Helaas waren wij onze slippers vergeten en hadden we de wandelschoenen niet meegenomen op de sups. Het is een bijzondere ervaring Bled vanaf het meer, overigens kun je ook om het meer heen fietsen, wandelen op steppen.”

Het meer van Bled is ook met kinderen een bezoek waard.
Het meer van Bled is ook met kinderen een bezoek waard.
Het meer van Bled staat ook bekend om zijn unieke, traditionele Pletna boten.
Het meer van Bled staat ook bekend om zijn unieke, traditionele Pletna boten.

Naar de Tolmin kloof

”Na een rustdag op de camping vanwege het voorspelde noodweer, gaan we de volgende dag vroeg op pad richting de Tolminkloof. Na een onrustige rit door de bergen kwamen we aan op de parkeerplaats met ook weer een shuttle service. Het water in de kloof stond vrij hoog en was heel wild. Hierdoor was de prachtig groenblauwe kleur die het vaak heeft nu niet te zien. De jongens vonden het niet erg want dat kolkende water was heel indrukwekkend.

In deze kloof zijn er verschillende uitlopers waar je heen en terug loopt. Vrij op het begin kun je zo naar een soort grot lopen, erg spannend voor de kids. We moesten in deze kloof vrij veel klimmen, maar ook hier zijn de paden goed te doen. Het is wel druk op de uitlopers om de bezienswaardigheden te zien dus het is soms even file staan. De terugweg was over de weg, maar deze is vrij rustig. We hebben zo’n 3 auto’s gezien die omhoog kwamen rijden.” 

In april is het heerlijk rustig, helaas is het in de zomervakantie wel een stukje drukker.
In april is het heerlijk rustig, helaas is het in de zomervakantie wel een stukje drukker.

De Vrsic pas

”Terug naar de camping besloten we de Vrsic pas te rijden, dit is een prachtig pas maar mogen wij met de caravan niet rijden. Nu met de auto genieten we er dan ook dubbel van! Mooie uitzichtpunten, vele haarspeldbochten en vele doorkijkjes naar de Soča River. We zijn meerdere berghutten gepasseerd vanwaar je kunt wandelen, dit gaat op ons lijstje voor de volgende keer!”

De Vrsic pas
De Vrsic pas
Prachtige uitzichten!
Prachtige uitzichten!

Wat zijn jullie aanraders?

”Wij zouden Slap Pericnick zeker aanbevelen, de Vintgar kloof vonden wij ook erg mooi. De tolmin kloof hebben wij niet in alle pracht gezien door het kolkende water, dus ik zou deze niet perse aanbevelen na een veel regen/ onstuimig weer. 

Overnachten bij Kamp Jelinc

Onze volgende stop is Kamp Jelinc, wat een heerlijke plek is dit. Een camping die lekker authentiek voelt, gezelligheid uitademt en voor ons het echte campingleven uitstraalt. Er zijn 2 vuurplekken, waar elke dag vuur brandt, er is een speeltuintje, een schommel boven de soca river, hangmatten en een simpel maar schoon sanitair.

Het water is soms op aan het einde van de dag, want ze maken gebruik van hun eigen waterreserves. Wat ook grappig is, zijn de geiten die rond etenstijd over de camping rennen naar de schuur achter de camping. Wij vinden deze camping echt een aanrader en komen zeker nog terug, voor de camping en de omgeving. Maar we beseffen ons ook dat niet iedereen van deze camping zal houden, het is geen luxe camping met glamping gevoel. 

De camping ligt direct bij Mala Korita Soce, oftwel de kleine Soca kloof. Een soort grand canyon in het klein, maar zeker prachtig. De kleur van het water is adembenemend. 

Kamp Jelinc is een kleinschalige, gemoedelijke camping.
Kamp Jelinc is een kleinschalige, gemoedelijke camping.

Een stuk lopen van de Soča Trail

De eerste dag lopen we een klein stukje van de Soča trail en zoeken vooral veel plekken en manieren om dichtbij het water te komen, het kolkende, prachtige groenblauwe water heeft op ons allen een aantrekkingskracht. J. en H. springen van steen naar steen, gooien dennenappels in het water en genieten van het ‘spannende afdalen’ naar het water. 

De volgende dag lopen we een deel van de Soča trail. Eerst brengt Rogier de auto naar een parkeerplaats vlakbij Kal-Koritnica, om vervolgens met de bus terug te komen tot Soča. De verbinding is prima, maar er zijn weinig haltes waar de bus stopt. Hierdoor is het niet heel praktisch voor ons vanaf deze camping. Toch kiezen we voor deze manier omdat we dan een groter stuk van de Soča trail kunnen lopen. Ik loop met de jongens vanaf de camping naar het plaatsje Soča via de trail. 

Het deel wat wij vandaag lopen is vooral licht dalend, met af en toe een klimmetje. Er zijn veel boomwortels op het eerste deel wat even de aandacht vergt, maar wij vinden het pad goed te doen. 

De prachtige Soça trail.
De prachtige Soça trail.

De prachtige Soča rivier

De hele route zien we prachtige doorkijkjes naar de Soča rivier met zijn bijzondere groenblauwe kleur, we zien af en toe mensen kanoën en raften. We komen bij de Velika Korita Soca, de grotere grand canyon. Hier kun je op grote rotsen klimmen en het kolkende water diep onder je zien stromen, je ziet de kracht van het water hoe het in stenen gaten en rondingen heeft gesleten.

Met J. en H. is het soms best spannend want die willen het liefst op ieder randje staan en even naar beneden kijken. Op dit punt is het ook behoorlijk druk. Als we iets verder wandelen blijkt dat er een grote parkeerplaats vlakbij is waardoor dit deel van de Soča Trail erg toegankelijk is geworden voor toeristen. Verder op de trail zien we nog waaghalzen springen in het ijskoude water en nog meer kanoërs.

Het is met vlagen druk op de trail, maar op de meeste stukken goed te doen qua drukte. Er is een bepaald deel dat je even afwijkt van de Soča trail, dit is een saaier stuk waarbij je ook in de volle zon loopt waardoor het warm is. Gelukkig maken de doorkijkjes en gave hangbruggen over de rest van de trail alles goed. Moe maar voldaan keren we terug naar de camping waar we rond half 6 aankomen. We hebben dan zo’n 11 km gewandeld waarbij de jongens op het tweede deel van de route afwisselend even op de rug mogen om uit te rusten. Ook hebben we regelmatig even gespeeld en iets gegeten en gedronken. 

De andere kant op van de Soča trail naar Trenta

De volgende dag besluit ik nog een stuk van de trail de andere kant op de lopen in de richting van Trenta. Op het stuk dat ik loop, zo’n 4 km heen, kom ik vele hangbruggen tegen. Ook heb ik weer prachtige uitzichten op de Soča river en ook het gebergte erachter. Volgende keer als we hier zijn, willen we met elkaar ook het andere deel van de trail lopen, namelijk vanaf de bron via Trenta naar onze camping. 

De Soča trail zouden we zeker aanraden, ook met kinderen. Wel is het belangrijk om goed te bepalen hoeveel km je per dag wilt/ kunt lopen en hoe je heen of terug moet. We horen van veel mensen dat de bussen vaak vol zijn. Dus wellicht aan te raden zoals wij deden; ’s morgens zelf de auto ergens parkeren zodat je zeker terug kunt na de wandeling.”

Het prachtige turquoise water van de Soča rivier met in de verte het wandelpad wat ik liep naast de rivier.
Het prachtige turquoise water van de Soča rivier met in de verte het wandelpad wat ik liep naast de rivier.

Wat vonden jullie van Slovenië?

”Slovenië heeft als land echt ons hart veroverd, de natuur is prachtig, de voorzieningen meer dan prima en de mensen heel vriendelijk. Het eten is soms even wennen, vooral voor onze kinderen. Wij zouden de volgende keer langer aan de Soča River willen zitten, zodat we meer van de trail kunnen lopen maar ook kunnen relaxen op de camping(s).

Verder zouden we dan ook naar de gebergtes willen zoals Mangart of Triglav zelf, maar ook de Vrsic pas nogmaals rijden en daar wandelingen maken. Wellicht ook nog naar watervallen zoals Boka of Kozjak of Virje. Er zijn veel campings langs de Soča River, maar wij merkten ook dat die snel volgeboekt zijn. Niet alle campings hebben vaste plekken en niet alle plekken hebben stroom. Als je met een groter kampeermiddel komt, is het handig dat bij de reservering te vermelden. Als we weten wanneer wij weer gaan, gaan we dus eerder boeken en kritisch kijken naar de campings aan de Soča river. We kunnen dan onze trail goed uitstippelen, ook rekening houdend met bushaltes. 

Slovenië is een prachtig land waar je adembenemende natuur kan zien, waar kinderen zich vermaken met een eenvoudige speeltijd of de natuur. Verwacht geen bergwerelden zoals in Oostenrijk of hutten met allerlei speelfaciliteiten. Stel je in op wat parkeerproblematiek bij de hotspots en kijk goed of er alternatieve manieren zijn om op de bestemming te komen.

Qua kosten is het vergelijkbaar met Nederland, parkeren weten ze wel te rekenen op de plekjes en sommige natuur hotspots vragen entree geld. Maar wij vonden het dat wel waard en hopen dan altijd maar dat het geïnvesteerd wordt in onderhoud en bescherming van de natuur.”

Prachtige uitzichten bij de Soça trail.
Prachtige uitzichten bij de Soça trail.

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor gave activiteiten en overnachtingsmogelijkheden in Slovenië. Kijk hieronder voor meer informatie.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: