Savica waterval: kindvriendelijke wandeling nabij Bohinj in Slovenië
De waterval bestaat uit de 'grote' waterval maar ook nog een kleintje.

Savica waterval: kindvriendelijke wandeling nabij Bohinj in Slovenië

Slovenië 29 mei 2023

De Savica waterval ligt vlabij het meer van Bohinj en is een leuk uitje ook met kinderen. Om er te komen moet je wel heel wat trappen beklimmen, maar op de top heb je prachtig uitzicht op de Savica waterval. Ga je in het hoogseizoen, ga dan zo vroeg mogelijk en vermijd de drukte. In dit blog onze ervaring en tips. Onderaan dit blog lees je bovendien nog aanraders voor mooie campings in deze regio.

Wil je meteen een impressie van de wandeling naar de Savica waterval? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

De Savica waterval, vlakbij het meer van Bohinj in Slovenië

De Savica waterval ligt vlabij bij het meer van Bohinj in de regio Gorenjska in Slovenië. Het startpunt is nog geen 10 minuten rijden met de auto. Vanaf daar volgt wel een flinke klim van zo’n 500 traptreden. De waterval ontspringt namelijk op 836 meter hoogte in de rotswand van de berg Komarča. De waterval zelf is zo’n 78 meter hoog en bestaat nog uit een aantal kleinere watervallen.

Wandelroute naar de Savica waterval

Naar de Savica waterval gaat een mooie wandelroute van ongeveer 45 minuten heen en 30 minuten terug. Het is een goed pad, maar de route telt in totaal wel 557 traptreden. Kortom, werk aan de winkel voor de benen en niet toegankelijk met kinderwagens. Hieronder zullen we de route beschrijven.

Start van de wandeling naar de Savica waterval

Vanaf het meer van Bohinj rijd ik in westelijke richting van het meer. Verkeerd rijden kan eigenlijk niet, want de waterval staat duidelijk aangegeven op de borden en ook met Google maps rijd je er zo naar toe. Handig om te weten, het Sloveens woord voor waterval is ‘slap’.

De eerste minuten rijd ik langs het meer aan mijn rechterkant, op een gegeven moment kom ik bij een kruispunt. Links kan je nog naar de berg ‘Vogel’. Een kabelbaan brengt je in minder dan 5 minuten naar een hoogte van zo’n 1500 meter waar je van alles kunt doen. Van wandelen tot aan allerlei activiteiten. Ik ben er in april en dan is de kabelbaan nog dicht, op het lijstje voor de volgende keer. Wil je meer weten over Vogel, kijk dan hier op de website van Bohinj.

Ik rijd verder rechtdoor richting de Savica waterval. De weg er naar toe is al erg mooi en kronkelt via bochten door het bos. Na zo’n kleine 10 minuten arriveer ik bij de parkeerplaats. Zoals bij veel plekken in Slovenië moet ik hier voor het parkeren betalen, 5 euro voor 3 uur. Als ik er ben is het nog vroeg, rond 8.00 uur in de ochtend en ben ik één van de eerste. Ik parkeer de auto en voor me zie ik nog een restaurant die nog gesloten is als ik er ben.

Bij de start van de wandeling naar de Savica waterval is een restaurant met ook toiletten.
Bij de start van de wandeling naar de Savica waterval is een restaurant met ook toiletten.

Via een breed pad naar de start van het wandelpad naar de waterval

Vanaf de parkeerplaats wandel ik rechtdoor en zie ik een aantal informatieborden. Ik kan links en rechts, maar voor de waterval ga ik naar rechts en volg ik de bordjes van de Savica waterval. Het pad is hier nog vrij breed en aan de rechterzijde zie ik de rivier stromen.

Na een kleine 5 minuten wandelen kom ik bij een houten betaalhuisje. Normaal gesproken moet je hier betalen om verder te wandelen maar als ik er ben is het huisje nog gesloten en kan ik zo doorlopen.

Meteen bij de ingang staan nog informatieborden van de omgeving. Voor de wandeling naar de Savica waterval ga je hier rechtsaf.
Meteen bij de ingang staan nog informatieborden van de omgeving. Voor de wandeling naar de Savica waterval ga je hier rechtsaf.
Eerst loop je in zo'n 5 minuten via dit brede pad naar het huisje waar je moet betalen en de wandeling echt start.
Eerst loop je in zo’n 5 minuten via dit brede pad naar het huisje waar je moet betalen en de wandeling echt start.
Na 5 minuten kom je bij een huisje waar je moet betalen. Dit is echt het startpunt van de wandeling naar de Savica waterval.
Na 5 minuten kom je bij een huisje waar je moet betalen. Dit is echt het startpunt van de wandeling naar de Savica waterval.

Een mooi wandelpad met heel veel traptreden

Vanaf het betaalhuisje wordt het pad wat smaller en beginnen de vele trappen omhoog. Zo in de ochtend is het heerlijk om hier te lopen, het is er nog zo rustig en de zon schittert mooi tussen het bladerdek. Het pad slingert via heel veel treden omhoog, het is even flink klimmen. Halverwege kom je nog langs een picknickplek, prima om even uit te rusten.

Rustig aan klim ik verder omhoog. Het pad is verder niet moeilijk en ook prima geschikt voor kinderen, mits ze al wel zelf goed kunnen lopen. Kinderwagens zijn onmogelijk, dan zou je de wandeling met een rugdrager moeten doen maar dat is wel pittig gezien de vele traptreden. Op een gegeven moment zie ik 500 staan op een trede, nu moet ik er bijna zijn. Dat klopt, voor me zie ik een houten uitzichtpunt.

De wandeling naar de Savica is mooi en loopt door het bos.
De wandeling naar de Savica is mooi en loopt door het bos.
In totaal meer dan 500 traptreden beklimmen maar gelukkig is onderweg af en toe een uitrustplek.
In totaal meer dan 500 traptreden beklimmen maar gelukkig is onderweg af en toe een uitrustplek.

Aankomst bij de Savica waterval

Dan exact 557 traptreden kom ik bij het uitzichtpunt van de Savica waterval. Ik kom eerst bij een houten, overdekt uitzichtpunt. Vanaf hier heb ik ook uitzicht op het dal, waar ook het meer van Bohinj ligt. Die kan ik overigens niet zien, want er hangt nog een dichte mist boven. In het ‘huisje’ hangt ook een stempel, waarmee de kids nog een stempel kunnen zetten.

Om de bocht, bij dit houten huisje, zie ik de Savica waterval liggen. Een mooie waterval in de rotswand van de berg Komarča. De ‘grote’ waterval is zo’n 78 meter hoog en dan volgen nog een aantal kleine watervalletjes.

Kijken vanachter een hek

Helaas, je kunt niet dichtbij de waterval komen. Net voorbij het houten ‘kapelletje’ loopt het pad nog zo’n 50 meter door maar stopt dan bij een hek. Vanaf hier heb je goed zicht op de waterval en kan je een foto nemen. Als ik er ben, rond 8.00 uur in de ochtend eind april, ben ik de enige en kan ik uitgebreid foto’s nemen. Van andere mensen hoor ik later dat dit in het hoogseizoen echt wel anders is. Dan kan het heel druk zijn en kan je achter elkaar een foto nemen bij het hek. Dan is de beleving wel heel anders dus…

Na ruim een half uur wandelen zie ik dit 'hutje', om de hoek is de waterval!
Na ruim een half uur wandelen zie ik dit ‘hutje’, om de hoek is de waterval!
Je kunt niet dichtbij de Savica waterval komen, het pad stopt bij het hek waar je niet verder kunt / mag.
Je kunt niet dichtbij de Savica waterval komen, het pad stopt bij het hek waar je niet verder kunt / mag.
De Savica is een mooie waterval in de rotswand van de berg Komarča. De 'grote' waterval is zo'n 78 meter hoog.
De Savica is een mooie waterval in de rotswand van de berg Komarča. De ‘grote’ waterval is zo’n 78 meter hoog.
De waterval bestaat uit de 'grote' waterval maar ook nog een kleintje.
De waterval bestaat uit de ‘grote’ waterval maar ook nog een kleintje.

Dezelfde weg terug naar de parkeerplaats

De waterval is mooi, maar die heb je na zo’n 5 minuten wel gezien. Verder is er niks, dus ik besluit om weer terug te lopen naar de parkeerplaats. Dit is dezelfde route terug, het afdalen gaat een stuk makkelijker en ik kom al meer mensen tegen die de wandeling omhoog maken. Na zo’n 20 minuten ben ik terug en passeer ik weer de betaalkiosk. Bij de parkeerplaats kan je aan de linkerkant wel bij de rivier komen. Een fijn plekje om hier na de wandeling nog even lekker te zitten en waar de kids kunnen spelen bij de rivier.

Aangekomen bij de waterval, dan loop je via dezelfde weg weer terug.
Aangekomen bij de waterval, dan loop je via dezelfde weg weer terug.
Ga je heel vroeg, dan heb je het pad nog bijna helemaal voor jezelf.
Ga je heel vroeg, dan heb je het pad nog bijna helemaal voor jezelf.
Bijna terug bij de parkeerplaats is de rivier, hier kunnen de kids nog heerlijk spelen.
Bijna terug bij de parkeerplaats is de rivier, hier kunnen de kids nog heerlijk spelen.

Conclusie van de Savica waterval

Ik maakte de wandeling naar de Savica waterval in de meivakantie en heel vroeg in de ochtend (rond 8.00 uur). Toen was het heel rustig en kwam ik amper iemand anders tegen. De zon kwam prachtig door en scheen ook mooi op de waterval. Doordat het zo rustig was, vond ik het een mooie wandeling.

De waterval zelf is mooi, maar niet heel spectaculair. Je kan deze ook alleen zien vanachter een hek. Wat de Savica waterval wel uniek maakt is dat het water zich in twee stromen splitst en daarmee ook wel wordt aangeduid als een A-vormige waterval.

Van anderen begreep ik dat de wandeling in het hoogseizoen heel druk is en het dan echt ‘achter elkaar aan’ wandelen is. Bovenaan gekomen is het dan om de beurt snel een foto nemen achter het hek. Ik kan me voorstellen dat de beleving dan wel heel anders is. Mijn advies; ga echt zo vroeg mogelijk!

Heel eerlijk: ik vond de Kozjak waterval mooier en daar kan je ook vlakbij de waterval komen. We schreven een apart blog over de Kozjak waterval, je leest hem hier.

Wandeling naar de Savica waterval: praktische informatie

Enthousiast geworden over de Savica waterval? Hieronder praktische informatie voor je bezoek.

Openingstijden en toegangsprijzen

De Savica waterval is het gehele jaar geopend, maar in de winter – als er sneeuw ligt – is het pad niet of moeilijk begaanbaar. Het mooiste moment om de waterval te bezoeken is wat mij betreft begin mei; de waterval heeft dan het meeste water en de begroeiing is dan weer net mooi groen.

Parkeergeld en toegangsprijzen

Parkeren is 5 euro voor 3 uur. Deze tijd is ruim voldoende voor de wandeling van en naar de waterval. De toegang tot het wandelpad naar de waterval is in het hoogseizoen 4 euro per volwassene en 2 euro voor kinderen van 7 tot 14 jaar. Kinderen onder de 7 jaar zijn gratis. Let op; ik kon alleen cash betalen voor het parkeren en mogelijk is dat ook het geval voor de entree.

Lengte en duur van de wandeling

Vanaf de parkeerplaats is het zo’n 40 minuten omhoog klimmen, afhankelijk van de leeftijd van de kids. Heb je nog kleine kids, dan kan je er zo een uur over doen, want je moet ruim 500 traptreden omhoog. De terugweg is dezelfde route en dat gaat uiteraard wat sneller. Bij het uitzichtpunt is behalve het zien van de waterval, niks anders te doen. Dit heb je in zo’n 10 minuten wel gezien. Alles bij elkaar moet je dus uitgaan van zo’n 1,5 uur wandelen.

De wandeling is onmogelijk met een buggy of kinderwagen. Een draagzak kan wel, maar houdt rekening dat het dus wel pittig is gezien de vele traptreden.

Eten / drinken en toiletten

Bij de parkeerplaats is een restaurant met groot terras. Hier kan je wat eten en drinken en zijn ook toiletten. Tijdens de wandeling en bij het uitzichtspunt is verder niks. Zorg ervoor dat je dus bij het restaurant nog naar de wc gaat. Onderweg kom je hier en daar een (picknick)bank tegen. Ga je vroeg, dan leuk om op de terugweg hier je eigen ontbijtje te nemen.

Wat meenemen

  • Goede (berg)schoenen
  • Genoeg water (zeker als het warm is), want flink klimmen
  • Eten / drinken voor een wandeling van zo’n 1 tot 1,5 uur
  • Bij de waterval kan je niet zwemmen, maar je kunt wel spelen bij de rivier bij de parkeerplaats, kortom waterschoenen, zwemkleding en zonnebrand mee.
  • Parkeergeld moet je vaak cash betalen, zorg dat je in ieder geval zo’n 10 euro cash mee hebt en mogelijk ook voor de entree.

Waarmee combineren?

Ik zou adviseren om deze wandeling zo vroeg mogelijk te doen. Vlakbij de parkeerplaats van de Savica waterval zit ook ‘Vogel’, je zou na de wandeling naar Savica dan bijvoorbeeld in de middag naar Vogel kunnen gaan. Of natuurlijk heerlijk relaxen bij het meer van Bohinj. Als je terugrijdt vanaf de parkeerplaats kom je op een gegeven moment weer bij de kruising. Rechts gaat de weg naar Vogel en links naar een camping waar je ook fijn aan het water kan relaxen en spelen.

Andere watervallen in Slovenië

Behalve de Slap Boka bezochten we nog veel meer mooie watervallen in Slovenië. We hebben de mooiste watervallen voor je op een rijtje gezet inclusief route en praktische tips. Je lees het blog hieronder.

Waar overnachten met kinderen?

Rondom het meer van Bohinj en dus vlakbij de Savica waterval, zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten. ‘Achteraan’ bij het meer van Bohinj zit een eenvoudige camping en een paar kilometer voor het meer van Bohinj is ook nog een camping. Ook zijn bij het meer van Bohinj een aantal kindvriendelijke hotels. Hieronder onze aanraders:

Campings

Rondom Bohinj zijn een aantal campings. Er is één camping die meteen aan het meer ligt (achteraan, aan de kant van de waterval). Deze camping heeft alleen kampeerplaatsen en niet zoveel faciliteiten maar wel een prachtig uitzicht over het meer. Meer lees je hier op de website van de camping.

Net buiten Bohinj is ook een camping, deze heeft naast kampeerplaatsen ook verschillende verhuurmogelijkheden, waaronder houten chaletjes. Dit is camping Danica. Ik ben er alleen langs heen gereden maar de camping zag er netjes uit en werd ook aangeraden door de tourism office in Bohinj. Daarnaast ligt er op minder dan 1 kilometer een groot waterpark bij deze camping.

Hotels

Zelf verbleef ik in een heel fijn hotel in Bohinj, het Art Hotel Kristal. Ik was zonder de kids, maar ze hebben hier ook familiekamers. Het eten en ontbijt was hier top en ze zijn hier super gastvriendelijk! Vanaf het hotel ben je met de auto in zo’n 10 minuten bij de waterval. Het meer van Bohinj ligt op 500 meter en is zo’n kleine 10 minuten wandelen. Ook stopt de bus er praktisch voor de deur.

Meer lezen?

We hebben nog veel meer tips voor een gezinsvakantie naar Slovenië. Kijk hieronder voor meer inspiratie.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: