Wintercover_01 Arosa
Skigebied Arosa-Lenzerheide: een relatief betaalbare wintersportbestemming voor jong én oud!
Het skigebied van Arosa-Lenderheide is kindvriendelijk en heel groot!

Skigebied Arosa-Lenzerheide: een relatief betaalbare wintersportbestemming voor jong én oud!

Zwitserland 26 januari 2024

Het skigebied Arosa-Lenzerheide in Zwitserland is een heerlijke wintersportbestemming voor het hele gezin én betaalbaarder dan je denkt. De skipassen zijn hier relatief voordelig en verblijf je in een aangesloten partneraccommodatie dan krijgen de kids gratis skilessen. Yvonne vertelt je er in dit blog alles over.

Naar de hoge bergen van skigebied Arosa-Lenzerheide in Zwitserland

Arosa is een gemeente in het kanton Graubünden, het ligt ten oosten van de stad Chur in Zwitserland. Arosa staat bekend als kindvriendelijke vakantiebestemming zowel in de zomer als winter. Niet voor niks heeft skigebied Arosa Lenzerheide het label ‘Family destination’ gekregen. Hier is van alles te doen, zo blijkt als ik de website van Arosa Lenzerheide bekijk.

Skigebied Arosa Lenzerheide is een gebied voor iedereen.
Skigebied Arosa Lenzerheide is een gebied voor iedereen.

Via een prachtige weg omhoog naar zo’n 1.800 meter

”Zo, dat is hier flink bochtjes draaien”. Het is begin van de middag en vanuit Laax zijn we onderweg naar het hooggelegen Arosa. Hoe hoger we komen, hoe meer sneeuw er naast de weg ligt. Nog een paar bochten en dan zien we het welkomstbord van Arosa staan.

Een klein beetje nostalgie voel ik wel, want zo’n 30 jaar geleden ging ik samen met mijn ouders voor het eerst op zomervakantie naar Arosa. Vooral het grote meer en de eekhoorntjes die zo uit mijn hand aten kan ik me nog goed herinneren. Zouden ze er nog steeds zijn?

Nu in de winter, is het grote meer dichtgevroren met een dik pak sneeuw erop. Een totaal ander plaatje dan mijn zomer herinneringen maar zeker niet minder mooi. Het is even zoeken, maar dan zien we de afslag naar ons hotel Sunstar, één van de twee familiehotels in Arosa waar we de komende dagen zullen verblijven. Manolito en onze dochter zullen Arosa per ski gaan ontdekken en na een blessure aan mijn schouder ga ik vooral kijken welke andere winteractiviteiten er zijn.

Het skigebied van Arosa Lenzerheide: 225 kilometer aan perfect geprepareerde pisten

Een eerste blik op de pistekaart laat zien dat het skigebied van Arosa Lenzerheide enorm is. Met het aaneengesloten Lenzerheide is er een totaal van 225 kilometer aan skipiste. We zijn slechts een paar dagen in Arosa, dus we besluiten om alleen aan de kant van Arosa te blijven. Dit gedeelte is al heel groot en biedt voor ieder wat wils. Van makkelijke blauwe afdalingen tot pittigere rode en zelfs zwarte afdalingen.

Heerlijke brede en rustige pistes!
Heerlijke brede en rustige pistes!
Voor de pro's gaat hier nog de zwarte diamant afdaling.
Voor de pro’s gaat hier de zwarte diamant afdaling.

De voordelen van een family destination

Vanaf ons hotel gaan er gratis shuttles naar de skischool en naar het treinstation van Arosa. De eerste dag nemen we de shuttle naar de skischool bij Innerarosa, het is maar een kleine 10 minuten rijden. Zoals gezegd is Arosa een family destination, dat houdt in dat er juist voor gezinnen extra services zijn. Dit varieert van kindvriendelijke hotels en restaurants, maar ook thematische wandelingen en het concept ‘skilessen inclusief’.

Berengezellig in Arosa.

Gratis skiles bij een verblijf in een aangesloten accommodatie

Verblijf je tenminste 2 nachten in een aangesloten accommodatie (hotel of appartement) dan ontvangen kinderen tot 17 jaar gedurende het hele verblijf gratis skilessen. Ook ons hotel is een partnerhotel dus we ontvangen bij de check in een voulcher die we bij de skischool kunnen inleveren.

Deze skilessen zijn in groepsverband en duren een halve dag. In de middag kan je dan nog met het eigen gezin skien, wat hier ook erg leuk is.

Verblijf je in een partneraccommodatie dan krijgen de kids gratis skiles tijdens het verblijf.
Verblijf je in een partneraccommodatie dan krijgen de kids gratis skiles tijdens het verblijf.

Kinderland in Arosa

In Arosa zijn er twee kinderlanden, het kinderland Beerenland en het Honeyland Prätschli. Beide zien er vrolijk uit. Er zijn korte glooiende afdalingen en ‘magic carpets’ waar de kinderen op een veilige manier het skiën onder de knie kunnen krijgen. De skiles van onze dochter is bij het Beerenland bij Innerarosa. Bij de skischool zit ook meteen de skiverhuur en het loket waar de liftpassen af te halen zijn, wel zo handig.

Arosa
Deze bij zegt ons dat Honeyland Prätschli is in de buurt.
Het kinderland van Arosa.
Een van de kinderlanden van Arosa.

Kindvriendelijke pistes in Arosa

Onze dochter heeft al genoeg ski-ervaring om mee de berg op te gaan. We blijven aan de kant van Arosa en gaan naar de ‘Tschuggen area’, hier schijnen de afdalingen erg geschikt te zijn voor gezinnen. Dat klopt, de blauwe skipistes zijn mooi breed en niet zo steil. Het weer is heerlijk en we genieten volop.

Daarna nemen we vanaf het Beerenland de Kulm gondel. Waarna we via de blauwe 15 naar het dalstation van de Weisshorn gondel gaan. Vanaf hier kunnen we zo naar het middenstation voor nog een aantal mooie afdalingen. Vanaf het middenstation van de Weisshorn nemen we de stoeltjeslift Brüggerhorn omhoog. Bij het bergstation maken we een lange afdaling; eerst de blauwe 11, dan blauwe 12 en dan de blauwe 15a die langs het Honigland komt en langs een paar kleine schansjes.

Ook nemen we een keer een variant door na de blauwe 11 de blauwe 11a te nemen. Wederom een mooie, lange afdaling maar hier zitten wel veel vlakke stukken in. Kortom, niet zo handig voor snowboarders en je moet goed snelheid houden want anders moet je prikken.

Geen straf om hier te mogen skiën.
Arosa is ook perfect met kleinere kinderen.
Arosa is ook perfect met kleinere kinderen.

Fidget Bear Search Game

Ook zien we in Arosa de Fidget Bear Search Game. Het verhaal is dat de beer allang zijn winterrust had moeten vinden. Maar hij mist wat wintervet. De kids moeten hem helpen voedsel te vinden tijdens de verschillende afdalingen in het Tschuggen-gebied. Met behulp van een kaart moeten er 9 speelstations worden gevonden. Alle plekken en stempels gehad dan kunnen de kids nog een kleinigheidje ophalen bij de VVV.

Bij de skiliften liggen stempelkaarten voor de Fidget Bear Search Game.
Bij de skiliften liggen stempelkaarten voor de Fidget Bear Search Game.
Op zoek naar de 9 stations.
Op zoek naar de 9 stations

Escape routes in skigebied Arosa Lenzerheide

Daarnaast zijn er zowel in Arosa als Lenzerheide ook verschillende escape routes, waarbij je raadsels moet oplossen. Je kunt hiervoor een ‘adventure bag’ ophalen bij het dalstation. Er zijn verschillende routes, waaronder de PistenBully-Jagd. Deze escape tour gaat alleen over makkelijke blauwe pistes en zijn dus voor kinderen en beginners goed te doen. De hele route is zo’n 4 uur en de raadsels en instructies zijn alleen in het Duits beschikbaar.

Meer informatie over de escape routes vind je hier op de website van Arosa.

Er zijn ook verschillende escape routes in Arosa, zoals de PistenBully-Jagd.
Er zijn ook verschillende escape routes in Arosa, zoals de PistenBully-Jagd.

Beren spotten bij het middenstation van de Weisshorn

De volgende dag nemen we de Weisshorngondel naar het middenstation. Deze gondel vertrekt meteen achter het treinstation van Arosa. ”Kijk, het is een berengondel” roept onze dochter enthousiast. Inderdaad, we gaan met een heuse ‘berengondel’ naar het middenstation waar ook het berenland is gelegen.

Vanaf het dal gaan we met de berengondel naar het berenland bij het middenstation.
Vanaf het dal gaan we met de berengondel naar het berenland bij het middenstation.
Bijna bij het middenstation waar ook het berenland is.
Bijna bij het middenstation waar ook het berenland is.

Nu zijn wij altijd wat terughoudend met het bezoeken van dierenparken en zeker de promotie ervan, maar het ‘beren-verhaal’ in Arosa zit wat anders in elkaar. Het berenland in Arosa is namelijk niet zomaar een dierenpark, maar een berenopvang.

De beren die hier zijn leefden voorheen in een vieze kleine kooi en werden door FOUR PAWS uit hun ellendige situatie bevrijd. In het berenland van Arosa krijgen ze weer een thuis dat bij hun soort past. Het bezoekerscentrum geeft op een interactieve manier veel informatie en er is in de zomer ook nog een avonturenpad.

Meer informatie over het berenland vind je ook hier in het aparte blog van winteractiviteiten in Arosa.

De ingang van het berenland van Arosa.
De ingang van het berenland van Arosa.

Met de gondel verder naar het bergstation Weisshorn op 2653 meter

Terwijl Manolito met onze dochter nog een aantal pistes gaat skiën, neem ik vanaf het middenstation de gondel verder omhoog, naar de Weisshorn op 2653 meter. De rit er naar toe is al erg spectaculair met prachtige uitzichten. Aangekomen bij het bergstation ga ik met de lange roltrap omhoog en kom ik uit bij het panoramarestaurant. ”Wauw, wat een uitzichten!”.

Ik wandel nog even naar buiten en kijk bij het panoramaplatform. Ook hier kom ik weer een reusachtige beer tegen met op de achtergrond de hoge sneeuwtoppen. Dat het hier hoog is merk je gelijk aan de harde, koude wind. In het restaurant neem ik een warme choco om op te warmen en zie ook een leuke kinderhoek. Kleine dingen, maar daaraan merk je duidelijk dat Arosa erg is ingesteld op gezinnen.

De Weisshorn op 2653 meter
De Weisshorn op 2653 meter
Arosa is een family destination, zo hebben veel restaurants een speelhoekje.
Arosa is een family destination, zo hebben veel restaurants een speelhoekje.

Lunchen bij de Brüggerstuba

Ik neem de gondel weer terug naar het middenstation, waar ik ook Manolito en onze kleine meid weer zie. We besluiten om te lunchen bij de Brüggerstuba en nemen plaats in de heerlijk zonnige serre. Voor gezinnen kan je kiezen voor een Familienplatten à 20 CHF per volwassene.

Voor volwassenen zit hier een drankje (wijn, bier of softdrink) inbegrepen en voor de kids ranja. Kinderen van 2 jaar tot 5 jaar betalen bovendien ‘maar’ 1,50 CHF per levensjaar. Oudere kinderen betalen 10 CHF (inclusief drankje). De Familienplatten is een groot bord met eten, we kunnen het lang niet op zoveel is het!

De heerlijke serre met prachtig uitzicht.
De heerlijke serre met prachtig uitzicht.
Ook binnen is het gezellig en zien we ook hier weer een beer!
Ook binnen is het gezellig en zien we ook hier weer een beer!

Volop winterwandelingen

Tijdens het eten komen we in gesprek met een Zwitsers echtpaar. Ze zijn al op hoge leeftijd, ik schat rond de 80. Ze zijn uiterst vriendelijk en vertellen dat ze al 30 jaar in Arosa komen. Hij skiet nog steeds en zijn vrouw komt er graag om te winterwandelen. Soms gaan de kinderen en zelfs achterkleinkinderen mee.

Dat valt me inderdaad op; hier in Arosa zijn het niet alleen maar ‘jonge’ skiërs, maar zie je iedereen: ouders of opa en oma’s die aan het wandelen zijn met een kinderwagen, skiërs en niet-skiërs, mensen op een slee en in alle leeftijdscategorieën. Nu ik door mijn schouderblessure niet kan skiën valt me pas op hoe fijn dat is. Iedereen kan zijn eigen ‘ding’ doen, maar we treffen elkaar weer in de berghut.

Meer informatie over de winterwandelingen in Arosa vind je hier in ons aparte blog.

Een wintervakantie in Arosa is veel meer dan alleen maar skiën! Je kunt er ook prachtig winterwandelen.
Een wintervakantie in Arosa is veel meer dan alleen maar skiën! Je kunt er ook prachtig winterwandelen.

Andere winteractiviteiten in skigebied Arosa-Lenzerheide

Zoals al beschreven zijn er in skigebied Arosa-Lenzerheide dus ook veel andere winteractiviteiten zoals het berenland, de vele winterwandelingen, maar wat ook echt een aanrader is, is het eekhoorntjespad. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een wandeling waar je onderweg eekhoorntjes tegenkomt. Blijf je stil staan, dan eten ze zelfs uit je hand!

Meer kan je erover lezen in ons aparte blog over een wintervakantie in Arosa, deze vind je hier.

Arosa
De walnoten vallen in de smaak.

Skigebied Arosa: onze conclusie

Tijd tekort! Het skigebied Arosa-Lenzerheide is niet alleen heel groot maar ook perfect voor families. Het ruime aanbod van blauwe afdalingen, maar ook de diverse thematische pistes en escape routes zijn erg leuk. In de paar dagen dat wij er waren hebben we eigenlijk alleen maar 1 gedeelte kunnen zien; Arosa.

Wil je het volledige gebied zien, dan moet je hier zeker een week verblijven. En… zoals eerder gezegd, het skigebied Arosa biedt veel meer dan alleen skiën. Ga je met 3 generaties of ook niet-skiërs, dan is skigebied Arosa-Lenzerheide wat ons betreft de perfecte winterbestemming.

Voordelen

  • Zeer groot skigebied met veel variatie aan pistes
  • Thematische pistes aanwezig
  • Hoge ligging en daardoor hadden we een superkwaliteit sneeuw
  • Ideaal gebied voor alle leeftijden en niveaus
  • Heerlijke lange afdelingen

Nadelen

  • Het gebied is dusdanig groot dat ik het met jonge kinds een te grote uitdaging vond om zowel in Arosa als Lenzerheide te skiën op 1 dag (voordeel: reden om nog een keer terug te gaan voor het Lenzerheide-gedeelte en je verveelt je hier in ieder geval niet :-))

Skigebied Arosa-Lenzerheide: praktische informatie

Ben je enthousiast geworden en overweeg je ook een skivakantie in Arosa-Lenzerheide? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.

Waar overnachten tijdens je wintervakantie in Arosa?

Wij verbleven in het familiehotel Sunstar. Een vrij groot hotel, maar wel mooie familiekamers, prima eten en een enorme speelhal. Daarnaast heeft het hotel een shuttle die permanent gaat en is dit hotel een partnerhotel waardoor de kids gratis skiles krijgen. Het hotel heeft ook familie deals, waarin de skipas ook is inbegrepen. Meer informatie vind je hier op de website van Sunstar.

Een andere optie is Alpenblick Bergrestaurant & Hotel, welke echt bovenop de berg ligt. Kortom, een prachtige berghut maar vooral geschikt met kinderen die al wel kunnen skiën (je kunt het alleen bereiken met een rode piste). Op de dag van aankomst of vertrek wordt je met de sneeuwscooter weggebracht.

Ook hebben Summit travel en Snowtrex divers aanbod in Arosa, waar vaak de skipas al bij zit inbegrepen. Zo is Faern Arosa Altein een fijn hotel voor gezinnen met zwembad en speelkamer voor zowel kleintjes als tieners. Ook TUI biedt twee fijne familiehotels aan in Arosa.

Tot slot kan je soms ook betaalbare appartementen vinden via booking.com; let op bij de meeste zitten dan niet de gratis skilessen bij. Deze deal geldt alleen bij een verblijf bij een aangesloten chalet, een overzicht vind je hier.

Prijzen skipas

Zoals in steeds meer gebieden loont het ook in Arosa-Lenzerheide om je passen vooraf online aan te schaffen. Hier ontvang je 6% korting. Een 6-daagse pas voor het Arosa-Lenzerheide gebied kost je in het hoofdseizoen 291 CHF voor een volwassene vanaf 27 jaar, 245 CHF voor jong volwassenen van 18 tot 26 jaar, 177 CHF voor jeugd van 13 tot 17 jaar en 97 CHF voor kinderen van 6 tot 12 jaar (prijspeil 2024, prijzen kunnen sterk verschillen tov moment van aanschaf ivm dynamic pricing).

Kijk voor alle actuele prijzen op de website van Arosa-Lenzerheide.

Skilessen en kinderopvang

Er zijn in Arosa en Lenzerheide meerdere skischolen die lessen verzorgen, zowel in groep als privé. Verblijf je in een aangesloten accommodatie dan zijn deze skilessen gratis. De skilessen zijn alleen op de ochtend en duren vaak 2 uur. Verblijf je in een andere accommodatie dan zijn de lessen niet inclusief en kan je deze apart boeken. Een overzicht van de skischolen vind je hier op de website van Arosa.

Daarnaast is er in Arosa ook kinderopvang mogelijk van 1,5 jaar oud. Je kunt dit per dagdeel afnemen maar ook voor een hele dag. Meer informatie vind je hier op de website van de skischool.

Ligging skigebied Arosa-Lenzerheide

Vanaf Utrecht is skigebied Arosa Lenzerheide circa 911 kilometer. Arosa is daarnaast ook goed per trein te bereiken.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een wintersport in Zwitserland met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. Ook kunnen in dit blog affiliate links staan naar betrouwbare samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking maakt via deze links!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: