Wintercover_01 Arosa
Wintervakantie in Arosa in Zwitserland: 6x waarom je dit wilt
Bij de Squirrel Trail kom je allemaal eekhoorntjes tegen!

Wintervakantie in Arosa in Zwitserland: 6x waarom je dit wilt

Winter 25 januari 2024

Een wintervakantie in Arosa is echt top voor gezinnen én verrassend betaalbaar. Bovendien kan je hier veel meer doen dan alleen skiën. Wat dacht je van beren spotten of eekhoorntjes voeren? In dit blog 6x waarom een wintervakantie naar Arosa echt op je bucketlist moet!

Een wintervakantie naar Arosa: 6x waarom dit je wilt!

In januari 2024 brengen we een bezoek aan Arosa, een gemeente in het kanton Graubünden in Zwitserland. We zijn meteen onder de indruk van niet alleen het skigebied, maar ook van alle andere activiteiten die hier te doen zijn. Daarom hieronder 6x waarom een wintervakantie naar Arosa met kinderen een zeer goede keuze is!

#1 Betaalbaar

”Skiën in Zwitserland? Dat is toch onbetaalbaar”? Dat is bijna altijd de eerste reactie als we aangeven dat we graag op wintersport gaan in Zwitserland. Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in, want Zwitserland is niet het goedkoopste land. Vooral het eten en drinken op de berg is aan de prijs.

Wat veel mensen niet weten, is dat sommige regio’s in Zwitserland juist voordeliger zijn wat betreft de prijzen van skipassen en skilessen.

In Arosa betaal je voor een 6-daagse skipas in het hoogseizoen (prijspeil 2024):

  • 291 CHF voor volwassenen
  • 245 CHF voor jong volwassenen tussen 18 en 26 jaar
  • 177 CHF voor jeugd tussen 13 en 17 jaar
  • 97 CHF voor kinderen tussen 6 en 12 jaar

Gratis skilessen

Verblijf je minimaal 2 nachten in een partneraccommodatie (hotel of appartement) dan krijgen de kids tot een leeftijd van 17 jaar ook nog eens het hele verblijf dagelijks een gratis skiles (halve dag), ongeacht het niveau wat ze hebben. Verblijf je dus in zo’n appartement, dan kan je dus zelf boodschappen meenemen en koken waardoor een wintersport is Arosa een stuk betaalbaarder wordt.

Het eten op de piste is duur(der), maar wederom zijn er voor families wel speciale family deals en ranja voor de kids zit vaak gratis bij een hoofdgerecht.

Meer informatie over deze familie deals vind je hier op de website van Arosa.

Verblijf je in een partneraccommodatie dan krijgen de kids gratis skiles tijdens het verblijf.
Verblijf je in een partneraccommodatie dan krijgen de kids gratis skiles tijdens het verblijf.

#2 Family destination

In Zwitserland zijn er een aantal regio’s aangemerkt als een Family Destination. Dit betekent dat deze regio’s voldoen aan een aantal criteria waardoor ze juist voor families erg interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan kindvriendelijke accommodaties, speeltuinen en kindvriendelijke activiteiten.

Ook Arosa heeft het keurmerk ‘Family destination’ en is dus juist voor gezinnen een hele fijne plek. Er zijn veel thematische skipisten en wandelingen en bij bijna elk restaurant is wel een kinderhoek, kindermenu en zijn er kinderstoelen aanwezig.

Arosa is een family destination, zo hebben veel restaurants een speelhoekje.
Arosa is een family destination, zo hebben veel restaurants een speelhoekje.

#3 Prachtig groot ski- én winterwandelgebied

Wil je mooie tochten skiën? Dan zit je goed in Arosa, want het skigebied is enorm. In de winter is Arosa verbonden met Lenzerheide en is er een totaal van maar liefst 225 kilometer aan perfect geprepareerde skipistes. Een apart blog over het skigebied van Arosa-Lenzerheide lees je hier.

Het skigebied van Arosa-Lenderheide is kindvriendelijk en heel groot!
Het skigebied van Arosa-Lenderheide is kindvriendelijk en heel groot!

Heel veel winterwandel mogelijkheden

Naast de vele ski-mogelijkheden heeft Arosa daarnaast een enorm aanbod van winterwandelpaden. Sommige paden lopen lager en daardoor prachtig door het dal en de bomen, maar er zijn ook genoeg paden hoog op de berg, vaak evenwijdig aan de skipistes.

Dat maakt Arosa dus perfect voor een wintervakantie voor de hele familie. Door een blessure aan mijn schouder kon ik niet skiën in Arosa maar wel prachtige wandelingen maken, terwijl Manolito en onze dochter in de buurt konden skiën. We troffen elkaar weer in de berghut voor een gezamenlijke lunch.

Tijdens mijn wandelingen zag ik veel ouders met kleine kinderen op een slee of in de kinderwagen, maar ook veel opa’s en oma’s. Kortom; een wintervakantie in Arosa is voor jong en oud en leuk voor de skiër maar ook zeker voor de niet-skiër! Voor wandelaars zijn er daarnaast gereduceerde passen voor de bergbanen.

Een wintervakantie in Arosa is veel meer dan alleen maar skiën! Je kunt er ook prachtig winterwandelen.
Een wintervakantie in Arosa is veel meer dan alleen maar skiën! Je kunt er ook prachtig winterwandelen.

Gethematiseerde winterwandelingen met kinderen

Er zijn ook een paar gethematiseerde wandelingen speciaal voor kinderen in Arosa:

  • Squirrel Trail: een super mooie en leuke wandeling, waar je eekhoorntjes tegenkomt. Blijf je stil staan, dan eten ze zelfs uit je hand. Meer informatie vind je bij #5 in dit blog.
  • Experience Trail: een mooie route van het Arosa Berenland naar de Tschuggenhütte waar je 6 grote beren moet zoeken. Heb je ze allemaal gevonden, dan kan je nog een kleinigheidje ophalen bij de VVV.

Meer informatie over winterwandelen in Arosa vind je hier op de website van Arosa-Lenzerheide.

#4 Beren spotten op de piste!

Wat Arosa ook uniek maakt is dat je zelfs beren kunt spotten tijdens het skiën. Gelukkig wel veilig afgeschermd achter hoge hekken, maar niet minder bijzonder. Nu zijn wij altijd wat terughoudend met het bezoeken van dierenparken en zeker de promotie ervan, maar het ‘beren-verhaal’ in Arosa zit wat anders in elkaar.

Berenopvang in Arosa

Het berenland in Arosa is namelijk niet zomaar een dierenpark, maar een berenopvang waar beren worden opgevangen die in zeer slechte omstandigheden werden vastgehouden. Denk bijvoorbeeld aan beren die uit het circus komen of met een neusring op straat optredes moesten doen.

Vanaf het dalstation, net achter het treinstation in Arosa, nemen we de ‘berengondel’ naar het middenstation. Vanaf daar wandelen we naar de berenopvang en ontmoeten we onze gids. Ze neemt ons eerst mee naar het bezoekerscentrum. Hier wordt op een interactieve manier uitgelegd hoe de beren eerst in zeer slechte omstandigheden moesten leven. Een video toont een beer die elke dag dezelfde kunstjes moest doen in het circus en een andere video toont hoe een andere beer met een neusketting moest dansen op straat. Behoorlijk confronterend.

Vanaf het dal gaan we met de berengondel naar het berenland bij het middenstation.
Vanaf het dal gaan we met de berengondel naar het berenland bij het middenstation.
De ingang van het berenpark in Arosa.
De ingang van het berenpark in Arosa.

Een nieuwe plek in een natuurlijke omgeving

Deze beren krijgen een nieuw leven in het berenpark in Arosa, waarbij gedragsdeskundigen stapje voor stapje ervoor zorgen dat de beren weer hun natuurlijke gedrag aanleren. Door de jarenlange gevangenschap kunnen deze beren nooit meer worden uitgezet, maar hier in Arosa kunnen ze wel in een natuurlijke omgeving weer op een normale manier leven. Kortom; een heel mooi initiatief in Arosa!

Naast het bezoekerscentrum is er ook een adventurepad, maar als wij er zijn is deze gesloten door de sneeuwval. De beren zijn daarnaast in een winterrust, dus helaas zien we ze niet. Toch is het nog steeds interessant om het bezoekerscentrum te bekijken. In de herfst zijn de beren het meest actief en dan vooral in de ochtend of namiddag. Ook in de zomer is de kans groot dan je de beren kunt zien.

Meer informatie over het berenpark in Arosa, zoals openinstijden en entreeprijzen vind je hier op de website van het Arosa berenland.

In deze kleine kooi verbleven ze eerst maar nu hebben ze de ruimte in Arosa.
In deze kleine kooi verbleven ze eerst maar nu hebben ze de ruimte in Arosa.

#5 Eekhoorntjes voeren

Zo’n 30 jaar geleden heb ik als kind Arosa ook eens bezocht met mijn ouders. Veel weet ik er niet meer van, maar 1 ding kan ik me als gisteren nog herinneren: de eekhoorntjes die uit mijn handen aten. Zouden ze er nog zijn in Arosa en ook in de winter?

De Squirrel Trail

We gaan met de auto naar de start van het eekhoornpad (de squirrel trail), het ligt iets hoger bij Maran. De wandeling staat goed aangegeven en we wandelen een beetje naar beneden. Een mooi wandelpad met verschillende informatieborden onderweg maar…. de eekhoorns zien we niet.

De volgende dag spot Manolito de eekhoorn bijna op de piste, juist aan de andere kant van de eekhoorn trail. We willen ze heel graag zien, dus we besluiten een nieuwe poging te doen en nu aan het begin te starten (nabij het treinstation). ”Jaaaa, wat schattig, daar zijn ze!” onze dochter loopt heel voorzichtig met een zakje nootjes naar de eekhoorn toe. Als ze stil blijft staan komen ze steeds dichterbij en pakken ze de nootjes die onze dochter voor ze op de grond gooit.

Squirrel trail: praktisch

De wandeling start bij de Tomeli-straat (boven het Waldhotel National), het pad loopt door het bos en geleidelijk omhoog tot aan de bus stop Maran. Hier zit ook nog een berghut met leuke speeltuin. De lengte is 1,7 kilometer, maar het is dus geen rondwandeling. Je kunt op het einde weer dezelfde weg terug gaan of vanaf Maran de gratis bus terug nemen. Als je stil blijft staan, dan eten ze uit je hand. Bij de VVV verkopen ze nootjes die de eekhoorn lekker vinden (vooral walnoten).

Neem je zelf wat mee, geef ze dan ongepelde noten – dit helpt tegen de scherpe voortanden van de knaagdieren. Let op, pinda’s en amandelen kunnen gevaarlijk zijn voor de kleine dieren.

Meer informatie over de Squirrel trail vind je hier op de website van Arosa.

Bij de Squirrel Trail kom je allemaal eekhoorntjes tegen!
Bij de Squirrel Trail kom je allemaal eekhoorntjes tegen!

#6 Bereikbaarheid

Tenslotte is Arosa uitstekend te bereiken zowel met de auto, maar ook per trein. Het treinstation ligt midden in het centrum van Arosa en vanaf daar gaat meteen de gondel naar het skigebied en berenland. Vanuit Nederland kan je bijvoorbeeld makkelijk de nachttrein nemen naar Basel en vervolgens verder reizen naar Chur. Vanaf daar kan je in een heuse berenwagon naar Arosa.

Lees hier meer over met de nachttrein naar Zwitserland.

Wintervakantie in Arosa: praktische informatie

Enthousiast geworden over een wintervakantie in Arosa? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.

Waar overnachten tijdens je wintervakantie in Arosa?

Wij verbleven in het familiehotel Sunstar. Een vrij groot hotel, maar wel mooie familiekamers, prima eten en een enorme speelhal. Daarnaast heeft het hotel een shuttle die permanent gaat en is dit hotel een partnerhotel waardoor de kids gratis skiles krijgen. Het hotel heeft ook familie deals, waarin de skipas ook is inbegrepen. Meer informatie vind je hier op de website van Sunstar.

Een andere optie is Alpenblick Bergrestaurant & Hotel, welke echt bovenop de berg ligt. Kortom, een prachtige berghut maar vooral geschikt met kinderen die al wel kunnen skiën (je kunt het alleen bereiken met een rode piste). Op de dag van aankomst of vertrek wordt je met de sneeuwscooter weggebracht.

Ook hebben Summit travel en Snowtrex divers aanbod in Arosa, waar vaak de skipas al bij zit inbegrepen. Zo is Faern Arosa Altein een fijn hotel voor gezinnen met zwembad en speelkamer voor zowel kleintjes als tieners. Ook TUI biedt twee fijne familiehotels aan in Arosa.

Tot slot kan je soms ook betaalbare appartementen vinden via booking.com; let op bij de meeste zitten dan niet de gratis skilessen bij. Deze deal geldt alleen bij een verblijf bij een aangesloten chalet, een overzicht vind je hier.

Ligging van Arosa in Zwitserland

Vanaf Utrecht is Arosa circa 911 kilometer. Arosa is daarnaast ook goed per trein te bereiken.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een wintersport in Zwitserland met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: