Prachtige wandeling naar de Tucketthütte in de Italiaanse Dolomieten
Een prachtige dagwandeling vanuit Madonna de Campiglio is naar de Tucketthütte.

Prachtige wandeling naar de Tucketthütte in de Italiaanse Dolomieten

Italië 14 augustus 2023

De Tucketthütte is een prachtig gelegen berghut in de Brenta Dolomieten bij Madonna di Campiglio. Je kunt hier prachtige dagwandelingen of meerdaagse tochten maken. Yvonne deed met haar gezin de dagwandeling naar de Tucketthütte maar beschrijft in dit blog ook de opties voor een meerdaagse huttentocht in de Brenta Dolomieten.

Brenta Dolomieten in Trentino in Italië

Tijdens onze roadtrip door Trentino brengen we een bezoek aan de regio Madonna di Campiglio. Hier liggen de prachtige Brenta Dolomieten. Deze maken deel uit van de zuidelijke Rätische Alpen. Rondom het gebergte liggen vier valleien: in het noorden het prachtige Val di Sole, in het oosten Val di Non, in het zuiden de Valli Giudicarie en in het westen het Val Rendena.

In de Brenta Dolomieten kan je fantastische wandelingen maken. Van dagwandelingen tot aan meerdaagse huttentochten waarin je overnacht in prachtig gelegen berghutten. Tijdens ons verblijf in Madonna di Campiglio maken wij de wandeling naar de Tucketthütte op 2272 meter hoogte. Een relatief makkelijke wandeling die je zelf nog kunt uitbreiden tot een meerdaagse huttentocht.

De prachtige Brenta dolomieten zijn heel geschikt voor een huttentocht.
De prachtige Brenta dolomieten zijn heel geschikt voor een huttentocht.

Startpunt van de wandeling naar de Tucketthütte

Startpunt van de wandeling naar de Tucketthütte is het bergstation van Grostè. We nemen rond 9.00 uur de gondel en zijn al snel bij het bergstation. Onderweg zien we nog behoorlijk wat sneeuw liggen. Bij het bergstation zien we bordjes met daarop de Tuckethütte aangegeven. Volgens het bordje is het zo’n 1.15 uur wandelen.

Als wij de wandeling gaan maken is het juni en is de hut net 1 dag ervoor open gegaan. Waarom de hut niet eerder open is, wordt ons al snel duidelijk. Voor ons liggen grote sneeuwvelden die we moeten oversteken. Althans dat denken we, want de markering is moeilijk te vinden nu er nog zoveel sneeuw ligt. In de verte zien we mensen lopen, dus we besluiten die kant ook maar op te gaan.

Lastig lopen door de sneeuw

Het is lastig lopen door de sneeuw en we doen onze dochter van 3 jaar in de draagzak. Voorzichtig steken we zo de sneeuwvelden over. Erg fijn is het niet, want de sneeuw is op sommige plekken erg diep. Manolito zakt een keer tot bijna zijn middel erin weg, tot hilariteit van onze dochter. Gelukkig bereiken we heelhuids de overkant, waar we gelukkig weer de markering zien.

Op het volgende bordje staat dat het nog een uur wandelen is en dat betekent dat we nu 15 minuten zouden hebben gehad. Door de sneeuw hebben we er echter bijna 40 minuten over gedaan. Hopelijk gaat de rest van de wandeling wat sneller.

Startpunt van de wandeling naar de Tucketthütte is het bergstation van Grostè. Vanaf daar moeten we meteen sneeuwvelden over.
Startpunt van de wandeling naar de Tucketthütte is het bergstation van Grostè. Vanaf daar moeten we meteen sneeuwvelden over.
De Dolomieten zijn uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.
De Dolomieten zijn uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Prachtige uitzichten op het Brenta gebergte

Gelukkig hebben we steeds minder sneeuw onderweg en gaat het wandelen daardoor inderdaad een stuk sneller. Toch blijft het erg opletten en is het hier en daar veel klimmen en klauteren. Gelukkig geen steile afgronden, waardoor het pad ook met kinderen goed te doen is (mits wat later in het seizoen als de sneeuw gesmolten is).

De uitzichten onderweg zijn prachtig. Na elke bocht hebben we weer ander uitzicht op het prachtige Brenta gebergte. Wat dat betreft zijn de Italiaanse Dolomieten echt wel uniek. Die grillige hoge rotsen die hoog boven het landschap uitsteken. Het pad daalt gestaag naar beneden, dat wordt klimmen op de terugweg dus!

Onderweg naar de Tucketthütte spotten we bergmarmotten.
Onderweg naar de Tucketthütte spotten we bergmarmotten.
De meeste sneeuw hebben we gehad.
De meeste sneeuw hebben we gehad.

Aankomst bij de Tucketthütte

Zouden we er al zijn? Zoals vaker in de bergen denk je dat je er bent, maar is er om de bocht toch weer een volgende berg… zo ook onderweg naar de Tucketthütte. Op een gegeven zie ik staalkabels lopen van een goederenlift. Nu moeten we er vast bijna zijn. Dat klopt, na zo’n 2 uur wandelen (dus ruim 45 minuten langer dan op het bordje) komen we aan bij de Tucketthütte. Wauw, het blijft een magisch moment om zo’n berghut zo hoog tussen de bergen te zien liggen. Super mooi!

De Tucketthütte is prachtig gelegen in het Brenta-gebergte.
De Tucketthütte is prachtig gelegen in het Brenta-gebergte.

Heerlijk lunchen bij de Tuckethütte

De Tucketthütte is absoluut prachtig gelegen. Als we aan komen lopen zien we links van ons kletteraars de steile rotsen bedwingen. Achter de hut ligt een terras, waar je heel mooi uitzicht hebt op de omgeving. Het is mooi weer, dus we nemen plaats op het terras en genieten van een fijne lunch. Er is van alles te krijgen, van pasta’s tot sandwiches tot frietjes voor onze dochter. Het is duidelijk een populaire hut, want het wordt al snel drukker.

Heerlijk lunchen bij de Tucketthütte.
Heerlijk lunchen bij de Tucketthütte.
Met geweldig uitzicht!
Met geweldig uitzicht!

Overnachten bij de Tucketthütte

Helaas hebben wij geen tijd om een meerdaagse huttentocht te doen, maar anders was een overnachting in de Tucketthütte zeker een goede optie. De hüttewart geeft me een rondleiding en laat me de slaapkamers zien. In de Tucketthütte zijn in totaal 115 bedden, verdeelt over verschillende kamers.

Ze zien er allemaal heel mooi en schoon uit. Gemeenschappelijk sanitair is op de gang. In de hutten zijn bedden met kussens en dekens aanwezig. Je moet alleen zelf een lakenzak meenemen, dit is verplicht. Je kunt er overnachten op basis van logies ontbijt of op basis van half pension. Prijzen voor half pension starten vanaf 80 euro. Ben je lid van de SAC (bergsportvereniging) dan betaal je 58 euro per persoon.

Families proberen ze zo veel mogelijk een eigen kamer te geven, maar als het druk is kan het zijn dat je de kamer deelt met andere wandelaars.

Meer informatie over prijzen vind je ook hier op de website van de Tucketthütte.

Dezelfde weg weer terug naar bergstation Grostè

Na een goede lunch lopen wij dezelfde weg weer terug naar het bergstation Grostè. Op de terugweg is het iets meer klimmen en klauteren, maar goed te doen. Met stevig doorwandelen zijn we uiteindelijk 2 uur later weer bij het bergstation van de kabelbaan. Hier is overigens ook nog een mooi panoramaterras, maar wij nemen meteen de lift naar beneden. In de middag worden we verwacht in het prachtige Molveno.

Ook terug wandelen we weer deels door de sneeuw.
Ook terug wandelen we weer deels door de sneeuw.
Het bergstation is weer in zicht.
Het bergstation Grosté is weer in zicht.

Mogelijkheden voor een meerdaagse huttentocht in de Brenta Dolomieten

Helaas hadden wij alleen tijd voor een dagwandeling naar de Tucketthütte, maar je kunt in deze omgeving ook prima een meerdaagse huttentocht maken. Hieronder geven we daarvoor drie concrete suggesties:

# 1 Huttentocht Brenta Dolomieten: Bergstation Grostè – Tucketthütte – Vallesinella

De wandeling die we oorspronkelijk wilden maken was van het bergstation Grostè in Madonna di Campiglio naar de Tucketthütte en dan door naar Vallesinella. Je ziet dit rondje op het kaartje hieronder. Bij deze optie neem je eerst de kabelbaan naar het bergstation Grostè (de groene lijn op de kaart), dan wandel je naar de Tuckethütte (de blauw/paarse lijn) en dan door naar Vallesinella (de oranje lijn). Je kunt vanaf daar verder wandelen of de bus nemen (de gele lijn).

Dit leek ons een prachtige route en is ook goed te doen met kinderen. Ik zou wel adviseren om de route te starten vanaf Madonna di Campiglio want andersom (vanuit Vasinella) moet je behoorlijk wat stijgen. Je kunt deze wandeling in één dag doen, dat is bij elkaar zo’n 4 uur wandelen. Vanaf de Tucketthütte is het alleen maar afdalen.

Vanaf Vallesinella kan je terugwandelen naar Madonna di Campiglio of de bus nemen. Wat ook mogelijk is, is om te overnachten in de Tucketthütte en dan de volgende dag verder wandelen naar Vallesinella. Het uitzicht is fantastisch bij de Tucketthütte alleen is er niet heel veel te doen voor kinderen. Als je al om 11.00 uur aankomt in de hut, dan is het misschien jammer om er de hele dag te blijven zitten.

Je zou dan ook 2 uur kunnen doorlopen naar Vallesinella en daar overnachten. In Vasinella zijn bijvoorbeeld ook prachtige watervallen die je kunt bezoeken of andere wandelingen. Vind je een berghut te primitief? In Vallesinella zit een prachtig ‘berghotel’ met kamers met prachtig uitzicht. Je zou dus ook daar kunnen overnachten en dan de volgende ochtend teruglopen naar Madonna di Campiglio.

# 2 Huttentocht Brenta Dolomieten: Tucketthütte en Rifugio Casinei

Een andere variant is om vanaf de Tucketthütte naar de Rifugio Casinei te wandelen, deze ligt in de richting van Vallesinella. Je kunt dan bijvoorbeeld eerst gaan lunchen bij Tucketthütte en dan een uur verder wandelen naar Rifugio Casinei en daar overnachten. De volgende dag kan je terug lopen naar Vallesinella (ongeveer 1 uurtje wandelen). Vanaf Vallesinella kan je via de watervallen terugwandelen naar Madonna di Campiglio.

# 3 Huttentocht Brenta Dolomieten: Tucketthütte en Rifugio Brentei

Bij deze optie kun je vanaf het bergstation Grostè eerst naar de Tucketthütte wandelen en overnachten en de volgende dag doorlopen naar Rifugio Brentei. Dit is zo’n 2 uur wandelen. Vanaf Rifugio Tuckett volg je het dalende pad SAT 328 (E) tot Sella del Fridolin (2143 m) waar je het pad Bogani SAT 318 (E) kruist dat van Rifugio Casinei komt. Je volgt dit pad in de richting van Rifugio Brentei.

Vanaf Rifugio Brentei kan je terugwandelen naar Vallesinella. Onze blogger Stefanie heeft in deze hut overnacht en schreef er een uitgebreid blog over, deze vind je hier.

In de Brenta Dolomieten zijn verschillende berghutten die je kunt combineren voor een mooie huttentocht.
In de Brenta Dolomieten zijn verschillende berghutten die je kunt combineren voor een mooie huttentocht.

Dagwandeling naar de Tucketthütte: alle praktische informatie

Enthousiast geworden en wil je deze wandeling ook gaan doen? Hieronder alle praktische informatie voor je op een rij.

Duur wandeling en hoogtemeters: zo’n 2 uur heen wandelen vanaf het bergstation van Grostè naar de Tuckethütte en zo’n 2 uur weer terugwandelen naar het bergstation Grostè. De Tucketthütte ligt op nagenoeg dezelfde hoogte als het bergstation waar de wandeling start, maar het pad gaan wel hier en daar (flink) wat omhoog en naar beneden. Er zitten zo’n 3 pittige klimmetjes in, maar goed te doen. Op de heenweg loop je vooral naar beneden, op de terugweg is hem meer klimmen geblazen.

Moeilijkheid: opzich is de wandeling niet moeilijk of eng, want je hebt geen steile afgronden naast je. Wel is het pad behoorlijk stenig en is het hier en daar wel wat klauteren. Wij deden deze wandeling begin juni en toen lag er nog veel sneeuw. Dat maakte het op sommige stukjes wel wat lastiger en moesten we vooral in het begin wat sneeuwvelden oversteken.

Het wandelpad is absoluut onmogelijk met een kinderwagen, je zou wel een draagzak kunnen gebruiken. Dit hebben wij gedaan met onze 3-jarige peuter maar ik zou dit alleen aanraden als je je echt geoefend bent. Het pad is behoorlijk stenig met klim- en klauterwerk. Met een peuter op je rug is dit behoorlijk uitdagend en moet je goed je balans kunnen houden.

Uitbreidingsmogelijkheden: helaas hadden wij alleen tijd voor de ‘dagwandeling’, want anders hadden we graag een complete rondwandeling gemaakt. Vanaf de Tücketthutte waren we dan doorgelopen naar Vasinella. Ook zijn er mogelijkheden om twee berghutten te combineren, zie hierboven waarin we deze opties hebben beschreven.

Overnachten in een berghut:

Het samenstellen van een huttentocht is in deze regio goed te doen. Hieronder vind je de linkjes van de betreffende berghutten zoals in dit blog beschreven. Je kan dan zelf contact opnemen (per mail) met de berghutten om een reservering te maken.

Meer informatie over huttentochten vind je ook in deze blogs van ons:

Wat meenemen voor een dagwandeling naar de Tucketthütte:

Vanaf het bergstation Grosté kom je geen andere hutten tegen. Zorg ervoor dat je dus voldoende water mee hebt en eventueel wat te eten. De hele route is in de zon, dus zonnebrand is ook een must.

Wat meenemen voor een meerdaagse huttentocht:

Wil je ook gaan overnachten in de Tuckethütte of andere hut in de omgeving? Bekijk dan hier onze uitgebreide paklijst voor een huttentocht.

Ligging van de Tucketthütte in de Italiaanse Dolomieten

Madonna di Campiglio, het startpunt voor een wandeling naar de Tucketthütte, is zo’n 1111 kilometer vanaf Utrecht.

Meer lezen 

We hebben nog veel meer tips voor een gave gezinsvakantie in de bergen van Italië. Kijk hieronder voor meer tips. 

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. 


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: