Molveno met kinderen in de zomer? 10 tips voor toffe gezinsactiviteiten

Molveno met kinderen in de zomer? 10 tips voor toffe gezinsactiviteiten

Italië 10 juli 2023

Een zomervakantie naar Molveno met kinderen? Doen! Molveno is een prachtige plaats omringd door het hoge Brenta-gebergte en gelegen aan één van de mooiste meren van Italië. Yvonne geeft in dit blog tips voor gave uitstapjes voor een bezoek aan Molveno met kinderen.

Molveno in Trentino: wandelen in de bergen én chillen aan het meer

De plaats Molveno is gelegen in Trentino in het noorden van Italië en heeft qua ligging het beste van twee werelden. Aan het meer kan je heerlijk relaxen, zwemmen, suppen, kanoën en meer. Wil je actief? Dan sta je binnen een half uur in de hoge bergen. Daar is het een wahalla voor wandelaars en fietsers. Er is een gaaf bikepark, klimbos en een speciale educational trail voor families.

Een bestemming voor jong én oud

Molveno is zowel geschikt voor kleine kinderen als ook voor tieners. Deze laatste kunnen zich namelijk perfect uitleven in het bikepark of met één van de wateractiviteiten op en rondom het meer. Voor de kleintjes zijn er in Molveno maar ook in de bergen bij Altopiano di Pradel genoeg leuke activiteiten. Zoals een speciale gezinswandeling, een kleine kinderboerderij en leuke speeltuin. Kortom, Molveno is zeker een bestemming voor jong én oud.

In de zomer naar Molveno met kinderen

Een zomervakantie naar Molveno staat garant voor een hele diverse vakantie. In de zomer kan je in de bergen van Molveno volop genieten van prachtige wandelingen en e-bike tours. Maar ook in de plaats Molveno is van alles te doen. Van gave evenementen tot het mooie openluchtzwembad, de vele speeltuinen in het ‘stadspark’ en natuurlijk het meer van Molveno zelf.

Molveno is een mooi stadje tussen de bergen en aan het meer van Molveno.
Molveno is een mooi stadje tussen de bergen en aan het meer van Molveno.

10 tips voor gave zomeractiviteiten in Molveno met kinderen

Wij waren slechts een paar dagen in Molveno, maar dat is eigenlijk te kort. Je kunt je hier prima een week vermaken of langer. Hieronder onze tips voor gave familie activiteiten voor een zomervakantie naar Molveno met kinderen.

# 1 Huur een paddle boat of SUP en ontdek het meer van Molveno met kinderen

In Molveno moet je natuurlijk het meer van Molveno ontdekken. Dit kan op verschillende manieren, zoals per SUP, kano of elektrische peddelboat. In Molveno zijn deze allemaal te huur. Vergeet je gästekaart niet, want dan krijg je vaak korting op de huur.

Alle informatie over prijzen van bijvoorbeeld een SUP of peddelboot vind je hier op de website van Molveno.

Neem waterschoentjes mee

Maar ook gewoon met een emmer of schepje heeft je kleine eindeloos plezier. Wij gingen elke dag vanuit onze camping Spiaggia Lago di Molveno naar het meer. Ideaal, want deze camping ligt op loopafstand. Aan deze kant zijn verschillende kiezelstrandjes en er zit een grote grasweide met super mooie speeltuin!

Het meer van Molveno is niet het aller warmste meer van Italië, ik gok dat het water rond de 20 graden is (afhankelijk van het seizoen). Onze dochter stond er overigens tot aan haar knieën probleemloos in. Verder is het handig om waterschoentjes mee te nemen, de meeste strandjes zijn kiezelstrandjes.

Wandelen of fietsen rond het meer

Je kunt ook vanaf de kant het meer ontdekken. Om het meer loopt een gecombineerd wandel- en fietspad. In de zomermaanden is het hier wel druk en sommige gedeeltes zijn echt behoorlijk steil omhoog. Kortom, even een ommetje langs het meer is het zeker niet. Je bent hier zo een dagdeel aan kwijt.

Met de e-bike zou dit wel kunnen, maar heel relaxed fietsen is het niet omdat er ook veel wandelaars lopen. Sommige stukken zijn ook behoorlijk stenig, met een gewone fiets is dit dus absoluut geen optie.

Het prachtige meer van Molveno.
Het prachtige meer van Molveno.
Het Molveno meer is best fris, maar je kunt er ook verschillende bootjes huren.
Het Molveno meer is best fris, maar je kunt er ook verschillende bootjes huren.

# 2 Ga met de e-bike de bergen in van Molveno

Wij zijn ook een dagdeel met de e-bike op pad geweest. Tegenover de camping waar wij verbleven is een fietsverhuur met ook mountainbikes voor kinderen en aanhangers. Vanuit Molveno kan je verschillende mooie fietstochten maken, bijvoorbeeld naar Altopiano di Prade (zie ook tip 5 in dit overzicht).

Ook zijn we deels langs het meer van Molveno gefiets richting Lago di Nembia. Een klein meertje met veel vissen én een leuke speeltuin. Ook dit is een erg leuke route. We schreven een apart blog over deze e-bike tour in Molveno, je leest hem hier.

E-biken in Molveno, wat een uitzichten!
E-biken in Molveno, wat een uitzichten!

# 3 Bezoek het openluchtzwembad in Molveno

Vind je het meer van Molveno wat fris of heb je behoefte aan glijbanen? Dan is in Molveno een prachtig buitenzwembad, vrijwel meteen aan het meer. Er zijn verschillende baden en glijbanen. Voor de allerkleinste is er een apart peuterbad met speeltoestellen. Ook is er het 50 x 25 meter olympisch buitenbad.

Er worden geregeld activiteiten aangeboden zoals aquajoggenn. Na het zwemmen is het heerlijk relaxen op de schaduwrijke ligweides rond het zwembad of je kunt wegzakken in een van de waterjet-massagebedden. Let op: zoals vaker in Italië is het dragen van een badmuts in het zwembad verplicht.

Meer informatie over dit waterpark zoals openingstijden en prijzen vind je hier op de website van Molveno.

In Molveno met kinderen? Dan is een bezoek aan het waterpark ook een aanrader.
In Molveno met kinderen? Dan is een bezoek aan het waterpark ook een aanrader.
Voor de kleintjes is een apart peuterbad.
Voor de kleintjes is een apart peuterbad.

# 4 Midgetgolf en pumptrack

In Molveno ligt vlakbij het meer van Molveno ook een leuke midgetgolfbaan. Naast de midgetgolf ligt ook een grote speeltuin. De 12-holes midgetgolfbaan is mooi aangelegd met houtsnijwerk met bosdieren. De midgetgolfbaan in Molveno is geopend van begin juni tot half september van 09.00 tot 19.00 uur en van 20.30 tot 23.00 uur.

Vlakbij de midgetgolf is ook een net nieuw aangelegd pumptrack. Zelfs voor de allerkleinsten die net kunnen fietsen is een speciaal parcours aangelegd. Zijn je kids al iets meer geoefend, dan kunnen ze bij het iets grotere pumptrack de skills verder onder de knie krijgen. Beide pumptracks zijn vrij toegankelijk en altijd geopend.

Vlakbij de midgetgolfbaan en zwembad zit ook een leuk pumptrack.
Vlakbij de midgetgolfbaan en zwembad zit ook een leuk pumptrack.
De midgetgolfbaan van Molveno.
De midgetgolfbaan van Molveno.

# 5 Altopiano di Pradel

Is het een warme dag? Dan is het heerlijk om de verkoeling op te zoeken in de bergen. Vanaf het centrum van Molveno gaat een kabelbaan naar Altopiano di Pradel. Dé avonturenberg / hoogvlakte van Molveno. Vanaf hier heb je niet alleen prachtig uitzicht op het meer van Molveno, maar ook op het Brenta-gebergte.

Bovendien is er van alles te doen, zoals:

  • Een bikepark (zie ook tip 6 in dit overzicht)
  • De Sciury Education trail (een familiewandeling met speelstations onderweg)
  • Een kleine kinderboerderij
  • Een klimpark (zie ook tip 7 in dit overzicht)

We schreven een apart blog inclusief filmpje over Altopiano di Pradel, je leest hem hier.

Altopiana di pradel is een hoogvlakte hoog boven de plaats Molveno.
Altopiana di pradel is een hoogvlakte hoog boven de plaats Molveno.
Nadat we vanuit Molveno de gondel hebben genomen nemen we vervolgens de stoeltjeslift verder omhoog.
Nadat we vanuit Molveno de gondel hebben genomen nemen we vervolgens de stoeltjeslift verder omhoog.

# 6 Dolomiti Paganella Bike Area

Wat oudere kinderen? Molveno is onderdeel van het Dolomiti Paganella Bike Area en een waar bike-paradijs met een netwerk van 400 bikepaden. De MOLVENO ZONE is het gemakkelijkste Bike Park gebied op het Paganella Plateau (zie tip 5 in dit overzicht).

De routes zijn:

  • 21 – Big hero: dit is de gemakkelijkste afdaling van het hele Paganella gebied, toegankelijk voor alle beginners en ook voor de allerkleinsten (vanaf 8 jaar) onder begeleiding van de DPB Academy gidsen.
  • 22 – Blade Runner: deze baan is moeilijker dan de Big Hero en loopt helemaal door het bos, vol sprongen en duinen.
  • 23 – Goonies: van Spiaz de Piof naar Molveno
  • 812/UDE’s Trail: onderdeel van de route “Bear Trails”, die aansluit in de richting van Andalo
  • 813/HUB812 – enkel pad dat de Blade Runner en 812/UDE’s verbindt

Nog niet zoveel ervaring? Geen probleem, want de bike academy biedt ook verschillende cursussen aan of begeleide tours. Een overzicht ervan vind je hier op de website van Dolomiti Paganella Bike Area. Ook vind je op deze website informatie over de liftpassen voor bikers.

Meer weten over mountainbiken met kinderen, lees dan ook ons aparte blog hierover.

Bij Altopiano di pradel is ook een mooi bikepark.
Bij Altopiano di pradel is ook een mooi bikepark.

# 7 Klimpark

Bij Altopiano di Pradel zit ook een leuk klimpark. Hier kunnen kids vanaf 4 jaar veilig klimmen hoog tussen de bomen. In totaal zijn er 5 verschillende routes, allen met een ander niveau. De makkelijkste is toegankelijk vanaf 4 jaar. Veilig gezekert klauter je van boom naar boom. Of ben je wat ouder en ga je voor de vrije val?

Naast het klimpark zit ook nog een grote speeltuin met enorme knikkerbaan. Kortom, leuk om tip 5 in dit overzicht te combineren met dit klimpark. Het klimpark is van Juni tot September dagelijks geopend van 10.00-17.30 uur. Meer informatie zoals openingstijden en prijzen vind je hier op de website van het klimpark.

Bij Altopiano di pradel is ook een leuk klimpark voor kinderen vanaf 4 jaar.
Bij Altopiano di pradel is ook een leuk klimpark voor kinderen vanaf 4 jaar.

# 8 Playa Park Kids club

Bij het waterpark in Molveno (zie tip 3 in dit overzicht) zit de Playa Park Kids Club. Deze kinderclub is elke dag van de week geopend en biedt een steeds wisselend animatieprogramma voor kinderen en tieners. Naast een reeks recreatieve activiteiten staan er ook dagen in het zwembad en wandelingen op het programma. De kinderclub is toegankelijk voor kinderen van 4 tot 12 jaar en onder toezicht.

Terwijl de kids nieuwe vriendjes maken heb je ook even wat tijd voor jezelf. Er zijn kosten verbonden aan de kinderclub, dit is afhankelijk van de activiteit. Met de gastecard die je gratis ontvangt bij een aantal accommodaties in Molveno krijg je wel korting.

# 9 Evenementen in Molveno

In Molveno worden ook geregeld evenementen georganiseerd, vooral in de zomervakantie. Hier op de eventkalender van Molveno zie je precies welke evenementen er worden georganiseerd.

# 10 IJsje of pizza eten bij Pizzico

Italië staat natuurlijk bekend om het heerlijke Italiaanse ijs en pizza’s en pasta’s. Goede restaurants zijn er in Molveno genoeg, maar een fijne plek vonden wij Pizzico . Hier vind je niet alleen heerlijk ijs maar ook fantastische grote en lekkere pizza’s. Vanaf hier ben je ook zo bij de minigolf, pumptrack en de ‘haven’. Naast het restaurant is nog een klein parcours met autootjes die je kunt huren.

Vlakbij het restaurantje zit ook een mooie speeltuin.
Vlakbij het restaurantje zit ook een mooie speeltuin.

Molveno met kinderen: praktische informatie

Enthousiast geworden en overweeg je ook een zomervakantie naar Molveno? Dan is onderstaande informatie handig om te weten.

De Dolomiti Paganella Guest Card 

Verblijf je in Molveno bij een aangesloten partner accommodatie, dan ontvang je gratis de Dolomiti Paganella Guest Card. Met deze kaart kun je profiteren van kortingen op toeristische diensten in het hele Paganella-gebied en in veel musea en attracties in Trentino. Zo krijg je korting op de kabelbanen, bootverhuur, midgetgolf, zwembad en meer.

Boek je een accommodatie in Molveno, informeer dan vooraf of ze zijn aangesloten en of je deze kaart ontvangt. De korting kan behoorlijk oplopen. Meer informatie over deze kaart en de exacte voordelen vind je hier op de website van Molveno.

Family Wonderland

Molveno behoort tot het project ‘Family Wonderland’, zoals andere plaatsen en activiteiten in de regio. Er is een special family wonderland map waar deze allemaal opstaan. Op ons Instagram account van kidsindebergen staat een opgeslagen instastory van Trentino en vertellen we meer erover.

Nu al meer lezen over al het familieaanbod in deze regio? Bekijk dan hier de website van Dolomiti Paganella.

Waar overnachten?

Tijdens ons verblijf in Molveno hebben we overnacht op camping Spiaggia Lago di Molveno. Deze camping ligt meteen aan het meer van Molveno en biedt ook verhuuraccommodaties. We schreven een apart blog over deze camping in Molveno, je vindt hem hier.

Ligging van Molveno

Vanaf Utrecht is Molveno zo’n 1076 kilometer.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een gave gezinsvakantie in de bergen van Italië. Kijk hieronder voor meer tips.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. 


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: