Blausee bij Kandersteg: leuk uitje met kinderen in Zwitserland
Je mag gratis een vaartocht maken in deze roeiboot met glasbodem.

Blausee bij Kandersteg: leuk uitje met kinderen in Zwitserland

Zwitserland 24 augustus 2022

De Blausee bij Kandersteg in Zwitserland, is dat een leuk uitje met kids? Elke keer als we de autotrein bij Kandersteg nemen komen we langs de drukke parkeerplaats van de Blausee. Tijd om eens te ontdekken of de Blausee echt de moeite waard is. In dit blog delen we onze ervaring.

Wil je meteen al een impressie van de Blausee bij Kandersteg? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Blausee bij Kandersteg of eigenlijk Kandergrund

De Blausee bij Kandersteg ligt eigenlijk niet in Kandersteg, maar in Kandergrund. Met meer ligt in de Kandervallei, vlakbij de rivier de Kander op 887 meter hoogte. Met de auto is het meer makkelijk bereikbaar, maar ook met de bus vanaf bijvoorbeeld Frutigen en Kandersteg.

Helder water uit natuurlijke bronnen

Zo’n 15000 jaar geleden is de Blausee ontstaan vanuit een aardverschuiving. Het meer ligt in de ruïnes van deze aardverschuiving. Het water in de Blausee is heel helder, doordat het water afkomstig is uit onderaardse bronnen. Zelfs op het diepste punt van zo’n 12 meter kan je nog steeds de bodem zien.

Het verhaal gaat dat de heldere blauwe kleur afkomstig is van de ogen van een jonge vrouw die bij het meer treurde om de dood van haar geliefde. Of deze legende waar is valt te betwijfelen maar de kunstenaar Raffael Fuchs maakte in 1998 een standbeeld van. Deze is tot op de dag van vandaag te zien bij het meer.

Aankomst bij de Blausee bij Kandersteg

Wij gaan naar de Blausee in de stromende regen. Niet zo verwonderlijk dat de parkeerplaats bijna leeg is als wij er zijn. We hebben gezien dat dat bij zonnige dagen wel anders is en het dan behoorlijk druk kan zijn. Voor het parkeren moeten we een paar CHF betalen. Wij zijn er op een doordeweekse dag, dan is de entree 10 CHF maar met onze gästekarte krijgen we 50% korting. Kinderen tot 5 jaar zijn gratis.

De Blausee bij Kandersteg in Zwitserland is een leuk uitje met kinderen.
De Blausee bij Kandersteg in Zwitserland is een leuk uitje met kinderen.
Bij de Blausee bij Kandersteg lopen verschillende wandelpaden naar het meer.
Bij de Blausee bij Kandersteg lopen verschillende wandelpaden naar het meer.

Verschillende routes door het natuurpark

Zodra we het toegangspoortje voorbij zijn zien we een groot bord met verschillende routes naar het meer. Er gaat een groot, geasfalteerd pad naar het meer, maar meteen links gaat een smal paadje door het bos. Dat ‘spannende’ pad heeft duidelijk de voorkeur en zigzaggend door het bos komen we uit bij het meer. Het is niet ver lopen, nog geen 10 minuten.

Wij nemen het smalle pad door het bos.
Wij nemen het smalle pad door het bos.
Al gauw zien we de Blausee bij Kandersteg al liggen.
Al gauw zien we de Blausee bij Kandersteg al liggen.
We lopen linksom het meer, dan komen we dit bruggetje tegen.
We lopen linksom het meer, dan komen we dit bruggetje tegen.

Grote vissen in de Blausee bij Kandersteg

”Check dit!” roept D. enthousiast als we bij het meer zijn aangekomen. In het heldere blauwe water zien we tal van grote vissen zwemmen. De ene vis nog groter dan de andere, het zijn forellen. We lopen links om het meer heen, nog steeds via het smalle pad. Aan de overkant zien we het restaurant liggen, hier kan je verse forel eten, meteen uit het meer gevangen.

Het water is heel helder, we zien allemaal grote vissen zwemmen.
Het water is heel helder, we zien allemaal grote vissen zwemmen.

Wasserhaus met picknickplek, wc en speeltuin

Als we verder doorlopen komen we bij het achterste deel van de Blausee, daar is het ‘Wasserhaus’. Het lijkt een soort van blokhut en bij goed weer kan je hier wat lekkers kopen. Ook zijn hier toiletvoorzieningen en diverse picknickbanken met uitzicht over het meer. Voor de kinderen zit hier ook een leuke speeltuin.

Wij maken er geen gebruik van, want het regent helaas flink als wij een bezoek brengen aan de Blausee bij Kandersteg. Bij het Wasserhaus kunnen we even schuilen, maar veel droger wordt het niet. Achter het Wasserhaus lopen we nog even naar de rivier de Kander. We kijken vanaf de brug hoe het water in volle vaart naar beneden raast.

Bij het Wasserhaus zijn picknickplekken, toiletten en een speeltuin.
Bij het Wasserhaus zijn picknickplekken, toiletten en een speeltuin.
Bij het Wasserhaus is een mooie speeltuin.
Bij het Wasserhaus is een mooie speeltuin.
Even schuilen voor de regen, de grote glijbaan is helaas ook te nat nu.
Even schuilen voor de regen, de grote glijbaan is helaas ook te nat nu.

Met een bootje de Blausee bij Kandersteg op

Aan de overkant van het meer zien we een grote roeiboot liggen. Normaal gesproken kan je gratis een tochtje maken in deze boot over het meer. Door de regen is deze activiteit niet mogelijk als wij er zijn. Zelf varen mag overigens niet, de boten zijn vrij groot waarop meerdere menselijk tegelijk in kunnen. Leuk aan deze boot is de glazen bodem, je ziet de vissen onder je door zwemmen.

Je mag gratis een vaartocht maken in deze roeiboot met glasbodem.
Je mag gratis een vaartocht maken in deze roeiboot met glasbodem.

Hotel en restaurants bij de Blausee bij kandersteg

Bij de Blausee is ook een hotel, The bijou grand hotel. Het hotel is oorspronkelijk gebouwd 1878 en inmiddels een luxe hotel met spa en 21 kamers. Daarnaast zijn er bij de Blausee een aantal restaurants, waaronder het luxe Art Noveau restaurant waar het eten bekroond is met 13 Gault&Millau punten.

Met kinderen kan je beter naar de Bistro of het Blausee Cafe. Hier zijn kleine snacks en lekkere ijsjes verkrijgbaar. Met mooi weer is het erg druk bij deze plekken. Misschien een beter idee om je eigen lunch mee te nemen. Bij de Blausee bij Kandersteg zijn genoeg mooie plekjes voor een heerlijke picknick.

De Blausee bij Kandersteg, een leuk uitje met kids maar wel erg toeristisch

Na een klein uurtje houden we het voor gezien, want de regen komt nog steeds met bakken uit de lucht. Het enige voordeel van de regen, is dat het heel rustig was toen wij er waren. De Blausee bij Kandersteg vonden we zeker een mooi meer, maar wel erg toeristisch.

We schatten in dat je bij een mooie zonnige dag echt op tijd moet komen om de vele toeristen met selfi-sticks voor te zijn. Zelf geven we liever de voorkeur aan een ‘verborgen’ bergmeer na een mooie en pittige hike. Daarentegen, met de gastekarte is de toegang voor de Blausee niet zo duur en kan je je hier met kids zeker een dagdeel goed vermaken. Als de zon schijnt tenminste!

De Blausee bij Kandersteg, praktische informatie

Wil je ook naar de Blausee bij Kandersteg? Dan is de onderstaande informatie handig om te lezen.

Toegang en bereikbaarheid

De Blausee bij Kandersteg is zowel met de auto als het openbaar vervoer makkelijk te bereiken. Neem je de autotrein naar Kandersteg dan kom je er zelfs langs. Vanaf de treinstations in Frutigen en Kandersteg gaan er ook bussen naar toe.

Parkeren kost circa 3 CHF, volgens mij kan je ook met een betaalkaart betalen maar soms ook niet. Het is dus handig om wat contant Zwitsers geld mee te nemen voor de parkeerautomaat.

Vanaf de ingang is het circa 200 meter lopen tot het meer. Je kan een breed geasfalteerd pad nemen welke ook geschikt is voor kinderwagens. Je kunt ook kleine smalle paadjes nemen, deze komen ook uit bij het meer. Bij de ingang staat een bord met de verschillende wandelpaden.

Meer informatie over de Blausee bij Kandersteg lees je hier op de website van de Blausee.

De toegangsprijzen zijn als volgt (prijspeil 2022)

Dagbezoek vanaf 9.00 uur:

Maandag t/m vrijdag

 • Volwassenen: 10 CHF
 • Kinderen van 6 tot 15 jaar: 6 CHF

Zaterdag, zondag en vakanties

 • Volwassenen: 12 CHF
 • Kinderen van 6 tot 15 jaar: 8 CHF

Avondbezoek vanaf 18.00 uur:

Maandag t/m vrijdag

 • Volwassenen: 8 CHF
 • Kinderen van 6 tot 15 jaar: 4 CHF

Zaterdag, zondag en vakanties

 • Volwassenen: 10 CHF
 • Kinderen van 6 tot 15 jaar: 6 CHF

Kinderen tot 5 jaar zijn gratis. Honden zijn welkom en ook gratis.

Hotel en restaurants bij de Blausee

Bij de Blausee bij Kandersteg zijn verschillende restaurants, maar ook genoeg leuke picknickplekken. Aanrader is de picknickplek helemaal achteraan het meer, hier zit ook een leuke speeltuin voor de kids.

Wat meenemen?

Bij een bezoek aan de Blausee bij Kandersteg neem je het volgende mee:

 • Goede wandelschoenen als je ook de smalle paadjes wilt wandelen
 • Reservekleding, bij de speeltuin zijn ook waterelementen
 • Eventueel regenkleding of juist zonbescherming
 • Wat eten, drinken of eigen lunch (je kan in het park lunchen, maar niet goedkoop)

Ligging Blausee bij Kandersteg

De Blausee bij Kandersteg is vanaf Utrecht circa 856 kilometer.

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: