Engelberg met kinderen in Zwitserland: 10x uitjes in de zomer

Engelberg met kinderen in Zwitserland: 10x uitjes in de zomer

Zwitserland 1 november 2023

Ga je in de zomer of najaar naar het Zwitserse Engelberg met kinderen? Een goede keuze, want hier is van alles te doen! Van klettersteigen, themawandelingen tot in de sneeuw staan op de Titlis op ruim 3000 meter.

Yvonne maakte in de herfstvakantie een mooie moeder-zoon trip en vertelt er in dit blog alles over.

Engelberg: één van de family destinations van Zwitserland

De Zwitsere plaats Engelberg is gelegen in centraal Zwisterland, in halfkanton Obwalden. Engelberg is per trein uitstekend bereikbaar. Wij nemen vanuit Arnhem in de avond de Nightjet naar Basel en na een paar overstappen staan we de volgend ochtend voor 10.00 uur al in Engelberg.

Daarnaast is Engelberg een family destination. Dit ‘keurmerk’ geeft Zwitserland alleen aan plaatsen en regio’s die écht uitstekende faciliteiten hebben voor gezinnen. Denk aan geschikte accommodaties, speeltuinen, activiteiten, een gratis familieprogramma en meer.

Hoger en hoger en Engelberg steeds kleiner.
Hoger en hoger en Engelberg steeds kleiner.

Naar Engelberg met kinderen: tips voor toffe zomeractiviteiten

In de herfstvakantie breng ik samen met mijn 8-jarige zoon een bezoek aan Engelberg. Wat hebben we genoten! Engelberg met kinderen is wat ons betreft de perfecte plek voor een gave zomer- of herfstvakantie.

Hieronder een overzicht van gave activiteiten in Engelberg met kinderen. De meeste hiervan hebben we uiteraard zelf ondernomen. Onderaan dit blog ook een tip voor een fijne hotel en camping.

Wil je meer foto’s en filmpjes zien? Bekijk dan hier onze instastories van Engelberg op Instagram en volg ons meteen om in de toekomst niks te missen!

# 1 Spelen, rodelen en overnachten op avonturenberg Brunni

Tijdens ons verblijf in Engelberg gaan we 1 dag naar avonturenberg Brunni, ook wel de ‘sunny side’ van de Engelberg genoemd. Vanaf het treinstation gaan er gratis bussen naar het dalstation van deze berg. De grote gondel brengt ons eerst naar het bergstation op zo’n 1850 meter. Hier is een gave (water)speeltuin met rodelbaan.

Vervolgens nemen we de stoeltjeslift verder omhoog, waar ook tal van activiteiten zijn. Wij doen een super gave klettersteig, het blotenvoetenpad rondom de Härzlisee en de knikkerbaanwandeling. Wat ook een aanrader is om te overnachten op de Brunni berg. Wij doen dit bij het bergstation van de grote gondel, in Berglodge Ristis. Deze berglodge ligt meteen naast de grote (water)speeltuin en rodelbaan en heeft 7 familiekamers.

We schreven een apart blog over Brunni met alle activiteiten, je leest hem hier.

# 2 De Grotzli trail op de Fürenalp

Een andere berg in Engelberg is de Fürenalp. Deze ligt helemaal ‘achterin’ het dal van Engelberg. Wederom rijdt er in het zomerseizoen 2x per uur een gratis bus die je naar het dalstation brengt. Dit keer stappen we in een kleine gondel die ons naar het bergstation op zo’n 1850 meter brengt.

Direct bij dit bergstation ligt een prachtige speeltuin wat tevens het startpunt is van de Grotzli trail. Een mooie rondwandeling van zo’n 4 kilometer waarbij je aan het einde ook langs een mooie picknickplek komt. Ook brengen we een bezoek aan de ‘grot’ van de beer, waar vroeger echt twee beren hebben geleefd.

We schreven een apart blog over de Fürenalp met alle activiteiten, je leest hem hier.

De mooie speeltuin bij het bergstation.
De mooie speeltuin bij het bergstation.

# 3 In de sneeuw op de Titlis op 3238 meter

Deze staat nog op onze bucketlist om een volgende keer te bezoeken: de Titlis berg. Vanuit Engelberg gaat de gratis bus naar het dalstation van deze berg. Via een moderne, roterende lift ga je naar een hoogte van maar liefst 3238 meter.

Bij zowel het middenstation als het bergstation van de Titlis zijn een aantal gave activiteiten, waaronder:

  • Trübsee adventure
  • Trübsee flyer zipline
  • Schattentocht
  • Titlis Cliff Walk
  • Glacier cave
  • Ice Flyer
  • Titlis glacier park

Meer informatie over Titlis vind je hier op de website van Titlis-Engelberg.

# 4 Klimpark Engelberg

Naar Engelberg met kinderen? Dan is een bezoek aan het klimpark in Engelberg ook zeker een aanrader. Dit klimpark ligt vlakbij het dalstation van de Fürenberg. Je kunt deze twee uitjes dan ook prima combineren. Wij gaan in de ochtend naar de Fürenberg en in de middag naar het klimpark.

Het klimpark heeft verschillende routes waarbij je veilig gezekerd via de ene boom naar de andere boom gaat. Er zijn verschillende routes met diverse moeilijkheidsgraden. Kinderen vanaf 4 jaar mogen hier zelfs al klimmen. Een erg leuke activiteit om samen te doen.

Meer informatie over het klimpark vind je hier in ons blog over de Fürenalp.

# 5 De klettersteig K2 / via ferrata bij Brunni

”Wow, de K2, gaan we die beklimmen?” vraagt mijn zoon. Nou, dat nog niet helemaal, maar op de Brunni berg is wel een hele gave familie klettersteig met niveau K2.

Deze klettersteig is vooral geschikt voor beginners en families, omdat het ‘klimwerk’ meevalt en je ook niet boven ijzingwekkende hoogtes hangt. Ben je ervaren met een klettersteig dan kan je deze tocht prima zelfstandig doen. Heb je nooit eerder een klettersteig gedaan? Dan raden we aan om altijd een gids mee te nemen, voor meer informatie kan je terecht bij de VVV van Engelberg.

Een klimuitrustig kan je huren bij de kiosk bij het meertje, meteen bovenaan de stoeltjeslift. Wij vonden deze klettersteig echt één van de hoogtepunten in Engelberg, aanrader dus!

Meer informatie over de klettersteig vind je hier in ons blog over Brunni.

# 6 De Tätschbachfall waterval, vlakbij het dalstation van Fürenberg

Deze tip is goed te combineren met nr. 2 en nr. 4 in dit overzicht. Vlakbij het dalstation van de Fürenberg is een mooie waterval om te bezoeken, de Tätschbachfall. De waterval ligt net achter het restaurant ‘waterfall’. Er loopt een pad naar het begin van de waterval en hier heb je goed uitzicht op het onderste deel. Hier komt het water met 60 meter naar beneden terwijl de totale waterval een hoogte van 300 meter heeft.

# 7 Familieprogramma Engelberg

In het hoogseizoen van 10 juli tot 25 augustus en in het naseizoen van 2 tot 20 oktober is er in Engelberg een gratis en begeleid familieprogramma met gave activiteiten. Denk aan klimmen, rodelen, spelen en meer.

Om deel te nemen heb je alleen een gastekaart nodig die je bij de meeste accommodaties in Engelberg gratis ontvangt. Ook moet je je vooraf inschrijven voor de activiteiten. Bij de VVV en op de website van Engelberg vind je een actueel overzicht van activiteiten. Hieronder een voorbeeld van de activiteiten van het afgelopen zomerseizoen.

# 8 Robinson-Spielplatz Grotzenwäldi

Vlakbij het dalstation Brunni (nr. 1 in dit overzicht) ligt Robinson Spielplatz Grotzenwäldi. Een super leuke speeltuin met een klein meertje en eiland. Er zijn leuke speelelementen zoals een toren met glijbaan en verschillende bruggen. Ook zijn er leuke picknickplekken met grillplaatsen.

Meer over deze speeltuin lees je hier op de website van Engelberg.

# 9 Thematische wandelingen in Engelberg

Vaak vinden kinderen wandelen maar saai, maar niet in Engelberg. Hier zijn er namelijk diverse gethematiseerde wandelingen, waardoor het voor kinderen leuk én avontuurlijk is. Zo is op Brunni een schatzoekwandeling, een blotevoetenpad en knikkerbaanwandeling. Op de Fürenalp vind je een natuurwandeling. Daarnaast zijn er in Engelberg nog een aantal leuke wandelingen voor families, waaronder:

  • Dwarf Path Bannalp: ongeveer 1 uurtje met onderweg 7 speelstations
  • Schmuggli hike Trübsee: ongeveer 1 uurtje met onderweg schatten zoeken
  • Wooden ball track: ongeveer 1 uurtje met onderweg 6 gave knikkerbanen

Meer informatie over bovenstaande wandelingen en andere thematische wandelingen vind je hier op de website van Engelberg.

Kinderwagenproof wandelingen in Engelberg

De meeste van bovenstaande wandelingen zijn niet kinderwagenproof, maar in Engelberg zijn er gelukkig ook veel wandelingen die wel toegankelijk zijn met een kinderwagen. Hier op de website van Engelberg staan ze allemaal bij elkaar.

Overnachten in een berghut

Wat ook erg leuk is tijdens een wandeling met kinderen, is één overnachting in een berghut. Vaak geeft dit een extra motivatie om te wandelen en zo’n overnachting is vaak voor de kids een waar avontuur. In Engelberg zijn verschillende berghutten om te overnachten. Hier op de website van Engelberg vind je een overzicht. Ook kan je de VVV benaderen, zij geven je graag advies voor een kindvriendelijke wandeling met overnachting.

# 10 Combineer Engelberg met kinderen met Luzern

Wij combineren Engelberg met 2 dagen Luzern. Vanaf Engelberg rijdt de rechtstreekse Globi trein naar Luzern. Deze stad is perfect om met kinderen te bezoeken. Er zijn hele gave musea, waaronder het Verkehrshaus waar alles draait om vervoer.

Je kunt vanaf Engelberg heel makkelijk een dagtrip maken naar Luzern, maar eigenlijk heb je tenminste twee dagen nodig om deze mooie stad te bekijken. Helemaal als je ook het Verkehrshaus wilt bezoeken.

We schreven een uitgebreid blog over Luzern met kinderen, deze lees je hier.

De Kapelbrücke is het icoon voor Luzern.
De Kapelbrücke is het icoon voor Luzern.

Naar Engelberg met kinderen: praktische informatie

Enthousiast geworden en wil je ook een bezoek brengen aan Engelberg met kinderen? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.

Kindvriendelijk overnachten in Engelberg met kinderen

Tijdens ons verblijf in Engelberg hebben we overnacht in Sport en Wellness Hotel Eierwaldi. Een heerlijk hotel met ook een camping! Het hotel heeft een prachtig binnenzwembad (gratis voor hotelgasten en tegen bijbetaling voor campinggasten) en leuke buitenspeeltuin op de camping.

Ook hebben we 1 nacht bovenop de berg in Brunni overnacht, in Berglodge Ristis. Dit is ook echt een aanrader. Meteen naast de berglodge zit de grote speeltuin met rodelbaan en binnen is nog een kleine speelruimte. De berglodge heeft verschillende familiekamers.

Passen kabelbanen in Engelberg

Voor de kabelbaan kan je ‘losse’ tickets boeken, maar er zijn ook meerdaagse passen. Ook kan je overwegen om de Tellpass aan te schaffen. Met deze pas kan je gebruik maken van trein, bus en bergbanen in de hele regio Midden Zwitserland. De pas is voor meerdere dagen te koop en kinderen betalen een vast bedrag van 30 CHF.

Meer informatie over tickets voor de bergbanen in Engelberg vind je ook hier op de website van de plaatselijke VVV.

Slecht weer programma

Helaas kan het weer in de bergen wisselvallig zijn. We raden dan ook aan om eigenlijk meerdere dagen naar Engelberg te gaan, waardoor de kans op zon groter is. Mocht het toch tegen zitten dan staat er hier op de website van Engelberg nog een slecht weer programma.

Ook wij hebben de volgende tips bij slecht weer:

Ligging en bereikbaarheid van Engelberg

Vanaf Utrecht is Engelberg circa 833 kilometer. Engelberg is uitstekend per trein te bereiken, ik ging samen met mijn 8-jarige zoon met de Nightjet rechtstreeks naar Basel. Na 2x overstappen bereik je Engelberg. In Engelberg rijden gratis bussen naar alle activiteiten genoemd in dit blog.

Meer lezen?

We hebben nog veel meer tips voor een gave gezinsvakantie in Zwitserland. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. Ook kunnen in dit blog affiliate links staan. Een boeking via zo’n link kost jou niks extra, maar wij krijgen een kleine vergoeding. Op die manier kunnen we in de toekomst nog ‘bergen’ reisinspiratie met jullie delen. Veel dank dus als je een boeking maakt via zo’n link!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: