Brunni in Engelberg in Zwitserland: 8x doen in de zomer
Brunni is een heerlijke plek voor gezinnen!

Brunni in Engelberg in Zwitserland: 8x doen in de zomer

Zwitserland 26 oktober 2023
Berglodge Ristis Engelberg

Overnachten op de berg in Berglodge Ristis. Met grote speeltuin en familiekamers.

Brunni is een berg in Engelberg in Zwitserland. Hier is voor gezinnen van alles te doen. Er is een mooie (water)speeltuin, een rodelparcours, je kunt er schatzoeken en je kunt er zelfs een super gave Via Ferrata doen! Yvonne ging met haar 8 jarige zoon D. erheen en deelt in dit blog al haar tips.

Brunni: de zonnige berg van Engelberg in Zwitserland

Brunni ligt op zo’n 1850 meter hoogte en wordt ook wel de sunny side van Engelberg genoemd. Door de ligging op de zuidelijke helling heb je hier namelijk de meeste zonuren. Daarnaast is het een waar paradijs voor gezinnen, zowel in de zomer als winter is er van alles te doen! In de herfstvakantie breng ik samen met mijn zoon D. van 8 jaar een bezoek aan Brunni, nadat we eerst twee nachten in Luzern zijn geweest.

Wil je meteen een impressie van Brunni? Bekijk dan het filmpje hieronder of hier onze instastories van Engelberg op Instagram.

Met de Globi-express vanuit Luzern naar Engelberg

Vanaf Luzern gaat een rechtstreekse trein naar Engelberg. Deze plaats is één van de family destinations van Zwitserland. Dit betekent dat deze plaats met name voor gezinnen erg geschikt is. We merken dit al zodra we in Luzern in de trein stappen. Er is een aparte coupé speciaal ingericht voor gezinnen. De coupé staat helemaal in het teken van Globi, een beroemde stripheld die allerlei avonturen beleefd. De muren hebben vrolijke kleuren en er zijn zelfs leesboekjes van Globi in de trein.

Met de grote gondel naar Ristis

Vanaf het treinstation Engelberg nemen we de gratis bus naar het dalstation Klostermatte. Het is een kort ritje van nog geen 10 minuten. Vervolgens nemen we vanaf dit dalstation de grote gondel naar Ristis. Bij het bergstation zien we meteen rechts de Berglodge Ristis, met een groot terras.

# 1 Grote speeltuin met rodelbaan

Net achter de Berglodge Ristis zit een mooie grote (water)speeltuin met glijbanen, klimtouwen en verschillende waterelementen. Dit laatste doet het altijd goed bij D. en voordat ik het weet is hij al driftig in de weer met de waterpomp. Bij de speeltuin zijn ook verschillende picknickbanken en grillplaatsen waar je je eigen worstjes kunt grillen. Gratis hout is aanwezig.

Bij de speeltuin zit ook een 660 meter lange zomerrodelbaan. Gelukkig is het mooi weer, want de rodelbaan is alleen geopend bij droog weer. We kopen 3 ritten voor 13 CHF. D. mag met zijn 8 jaar alleen in een karretje. Het is een leuk parcours en elke keer gaat hij iets harder de berg af.

Overnachten bij Berglodge Ristis

Wat erg leuk is, is dat we ook gaan overnachten op de berg, in Berglodge Ristis. Deze lodge ligt meteen naast het bergstation van de grote gondel. Het is een grote berglodge met een restaurant en dus ook een aantal (familie)kamers. Sommige kamers hebben eigen sanitair en andere kamers hebben gedeeld sanitair op de gang.

Onze kamer heeft een eenpersoonsbed en twee stapelbedden, je kunt er dus zelf met z’n 5en overnachten. De kamer is heel gezellig en typisch Zwitsers ingericht. Stapelbedden van hout met hartjes en rood-witte gordijntjes voor de ramen.

Om 18.00 uur worden we in het restaurant verwacht voor het diner. Het is een ‘vast’ menu met soep en salade vooraf, een hoofdgerecht en een toetje wat je zelf mag uitkiezen. Het smaakt allemaal erg lekker.

Het restaurant heeft grote ramen en net voordat het donker wordt zien we nog de mooie hoge bergen. Grenzend aan het restaurant is nog een leuke speelkamer, met o.a. een tafel met allerlei treinen. We gaan op tijd naar bed, want morgen staat ons een hele gave activiteit te wachten; een Via Ferrata.

Met de stoeltjeslift verder omhoog naar Härzli

Na een goede nacht in de Berglodge Ristis en een uitgebreid ontbijt, vertrekken we al vroeg naar de stoeltjeslift. Deze vertrekt vlakbij de Berglodge Ristis en brengt ons nog een stukje hoger naar het bergmeertje Härzli. Op dit hoogste punt van de Brunni berg zijn verschillende activiteiten te doen, een overzicht:

# 2 Via Ferrata

Samen met een gids gaan we eerst een Via Ferrata doen. Bij het bergmeertje Härzli zit de Kräuterhütte waar je een klimset kunt huren, bestaande uit een klimgordel en helm. Zelf moet je zorgen voor handschoenen of je kunt deze ter plekke kopen. We doen de set meteen om, want het is maar zo’n 10 minuten wandelen naar het startpunt.

De route is al erg mooi en goed aangegeven. Het is vrij mistig en we zien de wolken heel mooi voorbij trekken. Dan komen we al gauw bij het startpunt van de Via Ferrata. Deze Via Ferrata is met een moeilijkheidsgraad K2 erg geschikt voor beginners en families. Aangezien het al een tijdje geleden is dat ik een Via Ferrata heb gedaan en nu alleen ben met D. heb ik wel een gids mee.

De Via Ferrata is super gaaf en echt een hoogtepunt van ons verblijf in Engelberg. D. geniet met volle teugen en klimt behendig naar boven. Spectaculair zijn de wiebelende hangbruggen. Helaas trekt het net weer wat dicht, waardoor we op het hoogste punt helaas net niet het volledig uitzicht hebben. Normaliter heb je vanaf Brunni namelijk perfect uitzicht op de Titlis op ruim 3000 meter.

Na zo’n half uurtje bereiken we het hoogste punt en wandelen we weer terug naar Härzli en leveren we ons klimset weer in. Wat een gave ervaring was dit!

# 3 Härzlisee en blotevoetenpad rondom het meer

Direct bij het eindpunt van de stoeltjeslift ligt een klein meertje, de Härzlisee in de vorm van een hart. Om dit meertje loopt een blotevoetenpad. Hoewel het best koud is, wil D. persé met de voeten door het water. ”Ooooh, echt koud!!”. Gauw de schoenen weer aan om het rondje verder af te maken met warme voeten!

De Härzlisee is een fijne plek om te relaxen en vlakbij het meer zitten meerdere picknickplekken met grillplaatsen. Gratis hout is aanwezig, dus je hoeft alleen nog maar je eigen worstjes mee te nemen!

# 4 Blotevoetenpad

Het blotevoetenpad wat rondom de Härzlisee gaat is heel kort, een langere blotevoetenpad wandeling is de Barefoot trail. Dit blotevoetenpad is zo’n 45 minuten lopen en staat duidelijk aangegeven met houten bordjes. Omdat wij de knikkerbaan wandeling (zie nr. 6 in dit overzicht) gingen doen, hadden we geen tijd om deze wandeling zelf te maken.

Meer informatie over de Barefoot trail vind je hier op de website van de Bruni Bergbahnen.

# 5 Schat zoeken bij Brunni

Bij de Härzlisee kan je ook ‘schatten’ zoeken. Bij de kiosk Kräuterhut die vlakbij naast het meertje is of bij berglodge Ristis, kan je een schatkaart kopen voor 5 CHF en daarop staan twee routes aangegeven.

Route 1: de Globi Treasure hunt (vanaf 3 jaar)

 • Afstand: 3.5 kilometer
 • Hoogteverschil: 330 meter
 • Wandeltijd vanaf Härzli: circa 1,5 uur
 • Geschikt voor mountainbuggy: ja

Route 2: de Globine Treasure hunt (vanaf 7 jaar)

 • Afstand: 4.5 kilometer
 • Hoogteverschil: 370 meter
 • Wandeltijd vanaf Härzli: circa 2 uur
 • Geschikt voor mountainbuggy: nee

Onderweg kom je verschillende schatkisten tegen. Hierin zit ook een kniptang, waarmee je je schatkaart kunt ‘inknippen’. Alle knipjes gehad en de hele route volbracht? Dan ontvang je nog een kleinigheidje. De wandeling kan je starten vanaf Härzli (dus bovenaan de stoeltjeslift) of bij Ristis (dus onderaan de stoeltjeslift).

Ik zou adviseren om de wandeling te starten op het hoogste punt bij Härzli, want dan eindig je de wandeling bij de grote speeltuin en rodelbaan bij Ristis (zie nr. 1 in dit blog).

Meer informatie vind je ook hier op de website van de Brunni bergbahnen.

# 6 Knikkerbaan pad

Vanaf Härzli gaan wij het knikkerpad wandelen, ook wel de ‘wooden ball track’ genoemd. Bij de kiosk naast het meer kan je voor 5 CHF een houten bal kopen. Vanaf het meer lopen we iets naar beneden en slaan we links af en komen langs een plek waar allemaal paragliders opstijgen. We blijven even kijken, want het is heel indrukwekkend om te zien.

Net voorbij de paragliders gaat het pad met een bocht naar links en zien we de eerste knikkerbaan. Het is een soort van kegelbaan en met onze knikker moeten we proberen om alle kegels om te gooien. In één keer is heel moeilijk, maar na 4 keer gooien hebben we alle kegels om.

We lopen weer verder en zien dan een mooie almhütte liggen, Restaurant Älplerbeizli Rigidal. Een prachtige plek om even wat te drinken of om wat te eten. Ook hier is weer een gave knikkerbaan en nog een klein speelhoekje voor de kleinere kids.

Na een korte stop wandelen we weer verder en komen we nog een knikkerbaan tegen, het lijkt net een skischans waarbij de houten bal uiteindelijk in een net beland. De laatste knikkerbaan is net voorbij de speeltuin en rodelbaan aan de linkerkant. De houten bal volgt een heel parcours, zelfs ondergronds. Al met al een hele leuke wandeling met kids.

 • Afstand: 4 kilometer
 • Hoogteverschil: 260 meter
 • Startpunt: bij Härzli of Ristis (ik zou starten vanaf het hoogste punt bij Härzli, dan loop je naar beneden en kom je uit bij de speeltuin en rodelbaan).
 • Houten bal: 5 CHF, te koop bij de kiosk bij de Härzlisee of bij berglodge Ristis

# 7 Walenpfad

Niet zelf gedaan omwille van de tijd, maar wel een goede tip van onze Via Ferrata gids, het Walenpfad! Een afwisselende hoogtewandeling die van het Brunni-gebied boven Engelberg naar het Bannalp-gebied boven Wolfenschiessen loopt. Hoewel het aantal kilometers misschien best fors is met kinderen (zo’n 11 kilometer) is de wandeling niet moeilijk en het aantal hoogtemeters beperkt. Onderweg kom je langs een aantal mooie berghutten waar je eventueel ook nog zou kunnen overnachten.

Vanaf de Härzlisee wandel je naar alp Rosenbold en dan naar beneden naar de Walenalp (1673 meter). Daarna is het even klimmen naar Walegg op 1943 meter, dit is tevens het hoogste uitkijkpunt van het Walenpfad. Vervolgens is het weer afdalen naar de Oberfeld Alp (1826 meter) en verder naar de Urnerstaffel (1693 meter). Van daaruit is de kabelbaan Fell-Chrüzhütte (1718 meter) gemakkelijk te bereiken waarna de kabelbaan je comfortabel naar Oberrickenbach brengt. Hier kan je de postbus weer terug nemen. Voor deze wandeling zijn ook speciale kabelbaan tickets te koop.

Meer informatie en een online brochure vind je hier op de website van de Brunni Bergbahnen. Hier vind je tevens een kaartje met de hele route en overnachtingsadressen.

# 8 Overdekte speeltuin Ox

Minder weer? Dan is het leuk om een bezoek te brengen aan de overdekte speeltuin en bergrestaurant OX. Dit restaurant zit meteen bij het dalstation van de Brunni bergbaan. Meer informatie, zoals openinstijden vind je hier op de website van de Brunni Bergbahnen.

Naar Brunni in Engelberg: handig om te weten

Enthousiast geworden en wil je ook een bezoek brengen aan Brunni in Engelberg, dan is de onderstaande informatie handig om te weten:

Hoe te bereiken?

Vanaf het treinstation gaat er elk uur een gratis bus naar het dalstation van Brunni. Ben je met de auto? Dan zijn er genoeg gratis parkeerplaatsen bij het dalstation.

Tickets voor de kabelbaan?

Voor de kabelbaan kan je ‘losse’ tickets boeken, maar je kunt ook overwegen om een Tellpass aan te schaffen. Met deze pas kan je gebruik maken van trein, bus en bergbanen in de regio Midden Zwitserland. De pas is voor meerdere dagen te koop en kinderen betalen een vast bedrag van 30 CHF.

Meer informatie over tickets voor de bergbanen vind je ook hier op de website van Brunni.

Hoeveel tijd moet je ervoor uittrekken?

Bij Brunni kan je je prima een hele dag vermaken. Het handigste is om eerst helemaal naar boven te gaan. Je neemt dan eerst de gondel vanuit het dal naar Ristis. Hier moet je overstappen op de stoeltjeslift die je naar Härzlisee brengt. Je zou hier de Via Ferrata kunnen doen, daarna lekker even relaxen rondom het meer en vervolgens terug wandelen naar Ristis via het knikkerbanenpad.

In de middag kan je dan heerlijk relaxen bij de berglodge Ristis, waar een grote (water)speeltuin is en ook de rodelbaan. Vervolgens kan je aan het einde van de dag weer de gondel terug nemen naar het dalstation of helemaal uniek: blijven overnachten op de berg zoals wij deden!

Waar overnachten?

Tijdens ons verblijf in Engelberg hebben we overnacht in Sport en Wellness Hotel Eierwaldi. Een heerlijk hotel met ook een camping! Het hotel heeft een prachtig binnenzwembad (gratis voor hotelgasten en tegen bijbetaling voor campinggasten) en leuke buitenspeeltuin op de camping.

Ook hebben we 1 nacht bovenop de berg in Brunni overnacht, in Berglodge Ristis. Dit is ook echt een aanrader. Meteen naast de berglodge zit de grote speeltuin met rodelbaan en binnen is nog een kleine speelruimte. De berglodge heeft verschillende familiekamers.

Meer lezen?

We hebben nog veel meer tips voor een gave gezinsvakantie in Zwitserland. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. Ook kunnen in dit blog affiliate links staan. Een boeking via zo’n link kost jou niks extra, maar wij krijgen een kleine vergoeding. Op die manier kunnen we in de toekomst nog ‘bergen’ reisinspiratie met jullie delen. Veel dank dus als je een boeking maakt via zo’n link!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: