Naar de Fürenalp in Engelberg in Zwitserland
De mooie speeltuin bij het bergstation.

Naar de Fürenalp in Engelberg in Zwitserland

Zwitserland 25 oktober 2023

De Fürenalp in het Zwitsere Engelberg is een berg vol avontuur op maar liefst 1850 meter. Yvonne bracht een bezoek aan deze mooie berg samen met haar zoon D. van 8 jaar. In dit blog alle informatie en tips!

De Fürenalp: een hoge berg in Engelberg in Zwitserland

De Fürenalp ligt in het Zwitserse Engelberg, één van de family destinations van Zwitserland. Je hebt hier meerdere bergen, waaronder ook de Titlis berg van ruim 3000 meter en de wat lager gelegen Brunni berg. Wij gaan vandaag op avontuur op de Fürenalp.

Wil je meteen al een impressie van de Fürenalp? Bekijk dan het filmpje hieronder of hier onze instastories van Engelberg op Instagram.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Met de Globi express van Luzern naar Engelberg

Wij bezoeken Engelberg en de Fürenalp in combinatie met een citytrip naar Luzern. Vanuit Arnhem reizen we in de avond met de Nightjet naar Zwitserland. Na een overstap in Zürich arriveren we eerst in Luzern. Vanaf hier vertrekt elk uur de rechtstreekse trein die je in zo’n 40 minuten naar Engelberg brengt.

Dat Engelberg een echte family destination is, merk je al voordat je überhaupt in Engelberg bent aangekomen. De trein vanuit Luzern naar Engelberg heeft namelijk een special Globi-express treinstel. Hoewel voor ons Globi misschien minder bekend is, is dat voor de Zwitsers wel anders. Ieder kind is opgegroeid met de avonturen van deze blauwe stripheld.

In het Globi-express treinstel zien we vrolijke kleuren op de muren en zijn er zelfs leesboekjes van Globi, zo leuk! Hoewel D. het Duits niet kan lezen, zijn alleen al de plaatjes leuk om samen te bekijken.

Met de Globi bus naar het dalstation van de Fürenalp

Als we aankomen bij het treinstation in Engelberg lopen we iets rechtdoor en komen we uit bij de standplaats van de bussen. Er zijn twee gratis bussen; één bus gaat naar het dalstation van de Titlis en één bus gaat naar het dalstation van Brunni en de Fürenalp. Net zoals de trein, is de bus ook weer helemaal gethematiseerd met vrolijke afbeeldingen van Globi.

Het ritje naar het dalstation van de Fürenalp is niet zo heel lang, de bus stopt eerst bij het dalstation van de Brunni bahn en rijdt daarna door naar het dalstation van de Fürenalp. Dit dalstation ligt helemaal aan het einde van het dal in Engelberg. Vanuit de bus zien we de kleine rode gondels al omhoog gaan.

Met de gondel naar de top van de Fürenalp

”Ze zijn best klein!” zegt D. terwijl hij naar de rode gondels kijkt. Klopt, de gondels naar de Fürenalp zijn niet zo groot, zo’n 5 personen passen in een gondel. Het is heel rustig als wij er zijn, dus we hebben een gondel voor onszelf. Al snel komen we op hoogte en hebben we prachtig uitzicht op het bergmassief om ons heen. Het lijkt wel een ansichtkaart, zo mooi! Onder ons wordt Engelberg steeds kleiner.

Hoger en hoger en Engelberg steeds kleiner.
Hoger en hoger en Engelberg steeds kleiner.

Wat is er allemaal te doen op de Fürenalp met kinderen?

Op de Fürenalp in Engelberg zijn verschillende dingen te doen, hieronder een overzicht:

# 1 Speeltuin bergstation Fürenalp

Het ritje in de gondel duurt zo’n kleine 10 minuten. Dan komen we uit bij het bergstation van de Fürenalp. Hier is een mooi restaurant met grote speeltuin! D. wil er direct naar toe. Er is van alles te doen, trampolines, glijbanen, speelhuisjes en noem maar op. Ook is er een leuke knikkerbaan.

Bij het restaurant is een mooi terras en hier vandaan heb je niet alleen prachtig uitzicht op de bergen maar ook op de speeltuin. Kortom, een ideaal plekje om te relaxen en voor de kids om te spelen.

De mooie speeltuin bij het bergstation.
De mooie speeltuin bij het bergstation.

# 2 Grotzli-Trail

Meteen bij het bergstation begint ook de Grotzli-trail, een rondwandeling van zo’n 1,5 tot 2 uur met onderweg allemaal informatie over de natuur. De wandeling is duidelijk bewegwijzerd en we volgen vanaf de speeltuin de bordjes. We dalen eerst wat af en volgen het smalle pad met prachtig uitzicht op het dal en de bergen.

”Kijk daar!” roept D. en hij wijst op een groepje vogels die laag overvliegen. Even later zien we zelfs een bergmarmot wegschieten. Onderweg staan er regelmatig bankjes om even uit te rusten of gewoon om van het mooie uitzicht te genieten.

Ook zien we regelmatig informatiebordjes staan met uitleg over de flora en fauna. Wij zijn op de Fürenalp in de herfstvakantie en je ziet het landschap al langzaam veranderen in de mooie bruine herfstkleuren.

Op een gegeven moment buigt het pad wat naar links en komen we bij een splitsing. We gaan hier linksaf en nu gaat het pad weer iets omhoog. We hebben nu weer andere uitzichten en zien in de verte zelfs het bergstation al liggen. ”Ooo, we zijn er al bijna!” zegt D. enthousiast. Maar dat is niet het geval, want de route gaat eerst nog rechtaf en maakt daar een mooie lus door de bergen.

We moeten nog een stukje omhoog klimmen en komen nog langs een klein vennetje. Na nog wat verder omhoog wandelen komen we bij een bankje met prachtig uitzicht. ”De king of the world!” roept D. terwijl hij op het bankje gaat staan en zijn armen spreid. Wauw, het is hier echt prachtig. Het is zo rustig en de bergen zo hoog om ons heen. Wat is het mooi en fijn om hier met z’n tweeën te zijn!

Het laatste stukje van de wandeling gaat geleidelijk weer naar beneden. Het is een makkelijk pad, maar niet wandelwagen proof. In de verte zien we de vlag van het bergstation al wapperen. Net voor het bergstation komen we nog langs een mooie barbeque plaats bij een meertje. Hier is ook een blotevoetenpad. Die slaan wij even over, want daarvoor is het net wat te fris.

De Grotzli-Trail, handig om te weten:

De Grotzli trail is een rondwandeling van zo’n 3.5 kilometer. Je doet hier ongeveer 1,5 tot 2 uur over, afhankelijk van je wandeltempo en hoe vaak je wilt stoppen. Het pad is niet moeilijk, maar niet kinderwagenproof. Je kunt de wandeling in twee richtingen maken, wij kozen ervoor om bij de speeltuin eerst iets naar beneden te wandelen. Je daalt dat eerst wat af en op het einde ga je weer wat omhoog. Het aantal hoogtemeters is goed te doen en in totaal zo’n 150 meter.

Je kunt de wandeling halverwege ook inkorten, dan maak je niet de laatste lus omhoog. De wandeling is dan max. zo’n 3 kilometer met weinig hoogtemeters. Volg je de hele route, dan kom je op het einde langs een mooie picknickplek. Een fijn plekje om te lunchen. Alternatief is lunchen bij het bergrestaurant, hier is een prachtig panoramaterras met uitzicht op de speeltuin.

Meer informatie met ook een overzichtskaartje vind je hier op de website van Fürenalp.

# 3 Bear`s Nest

Vlakbij het bergstation is ook het ‘Bear’s Nest’ een kleine grot met overblijfselen van twee beren die 9500 en 12400 jaar geleden leefden op de Fürenalp. Vanaf het bergstation is het maar een paar minuten wandelen. De ijzeren deur geeft toegang tot de ‘grot’ met een kleine maar leuke tentoonstelling over het leven van de beer.

# 4 Klimpark Engelberg

Na onze wandeling op de top van de Fürenalp, nemen we de gondel weer naar beneden. Op maar een paar minuten wandelen vanaf het dalstation ligt een gaaf klimpark, ook wel Seilpark Engelberg genoemd. Kinderen vanaf 4 jaar met een minimale lengte van 1 meter kunnen hier al op een speciale kinderparcours veilig leren klimmen.

Vanaf een minimale lengte van 1.30 meter mag je op het normale parcours klimmen, dat gaan wij doen! Eerst krijgen we onze uitrustig aan, met klimgordel, handschoenen en helm. Daarna volgt een uitleg hoe we ons moeten zekeren. Dat is nog even lastig, want het systeem is wel wat anders dan we gewend zijn in Nederland. We moeten met één carabiner ‘inchecken’, zodat je de andere carabine kunt openen.

Gelukkig is er een Nederlandse gids die alles goed uitlegt. Na een rondje door het oefenparcours hebben we het zekeren onder de knie en kunnen we een meer uitdagende route gaan doen. Het is super leuk om dit zo samen te doen. ”Goed zo mama!” roept D. enthousiast. Vooral de ziplines zijn favouriet, zoefff daar gaan we van de ene boom naar de andere!

Meer informatie over het Seilpark Engelberg, zoals openingstijden en prijzen, vind je hier op de website van het Seilpark.

De Fürenalp met kinderen: praktische informatie

Hoe te bereiken?

Vanaf het treinstation gaat er elk uur een gratis bus naar het dalstation van de Fürenalp. Ben je met de auto? Dan zijn er genoeg gratis parkeerplaatsen bij het dalstation.

Tickets voor de kabelbaan?

Voor de kabelbaan kan je ‘losse’ tickets boeken, maar je kunt ook overwegen om een Tellpass aan te schaffen. Met deze pas kan je gebruik maken van trein, bus en bergbanen in de regio Midden Zwitserland. De pas is voor meerdere dagen te koop en kinderen betalen een vast bedrag van 30 CHF.

Hoeveel tijd moet je ervoor uittrekken?

Wil je de Grotzli trail doen, het berennest bezoeken en nog spelen in de speeltuin? Dan ben je ongeveer een dagdeel (4 uur) kwijt. Wij gingen in de ochtend van 10.00-14.00 uur naar de Fürenalp en toen nog van 14.00 – 16.30 uur naar het Seilpark. Dat vonden wij een perfecte combinatie.

Waar overnachten?

Tijdens ons verblijf in Engelberg hebben we overnacht in Sport en Wellness Hotel Eierwaldi. Een heerlijk hotel met ook een camping! Het hotel heeft een prachtig binnenzwembad (gratis voor hotelgasten en tegen bijbetaling voor campinggasten) en leuke buitenspeeltuin op de camping.

Meer informatie over de Fürenalp lees je ook hier op de website van Engelberg.

Meer lezen?

We hebben nog veel meer tips voor een gave gezinsvakantie in Zwitserland. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. Ook kunnen in dit blog affiliate links staan. Een boeking via zo’n link kost jou niks extra, maar wij krijgen een kleine vergoeding. Op die manier kunnen we in de toekomst nog ‘bergen’ reisinspiratie met jullie delen. Veel dank dus als je een boeking maakt via zo’n link!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: