In de zomer van 2024 ging Yvonne met haar gezin een aantal dagen naar de…
Luzern met kinderen: 11x toffe bezienswaardigheden!
Naar Luzern met kinderen? Doen, want Luzern is een prachtige stad waar juist voor kinderen genoeg te beleven is. Ook kan je deze stad perfect combineren met een aantal dagen hoog in de bergen. Yvonne bezocht meermaals Luzern en geeft in dit blog tips voor leuke én kindvriendelijke uitjes.
Luzern in Zwitserland: schilderachtig gelegen aan het Vierwoudstedenmeer
Luzern is een prachtige stad in centraal Zwitserland en tevens de hoofdstad van het kanton Luzern. Het is gelegen aan de oevers van het Vierwoudstedenmeer en wordt omringd door de hoge Rigi bergen en Pilatus. Hierdoor heeft luzern een schilderachtige ligging.
Luzern met kinderen: waarom is dat een goede keuze?
In de herfstvakantie plan ik samen met mijn zoon D. van 8 jaar een aantal dagen naar Luzern. We kiezen voor deze bestemming omdat het wat ons betreft een aantal grote pluspunten heeft:
- Luzern is goed bereikbaar per trein: we nemen in de avond de Nightjet vanuit Nederland en na 1 overstap in Zürich staan we de volgende ochtend al in Luzern.
- Luzern heeft genoeg outdoor- en indoor activiteiten. Slecht weer? Dan zijn er super toffe musea die ook met kinderen erg leuk zijn (daarover hieronder meer).
- Luzern is een ‘compacte en overzichtelijke’ stad met de meeste bezienswaardigheden op loopafstand. Bovendien heb je met de gästecard gratis toegang tot het openbaar vervoer.
- Luzern is perfect te combineren met de bergen. De ‘avonturen’ berg Pilatus ligt om de hoek, maar ook Engelberg is uitstekend bereikbaar waar je ook tal van gave wandelingen kunt maken.
Naar Luzern met kinderen: 11 tips voor gave activiteiten
Uiteindelijk verblijven we 2 dagen in Luzern en 2 dagen in Engelberg. Voor Luzern lees je hieronder een overzicht van leuke activiteiten met kinderen.
# 1 Verkehrshaus in Luzern
Ben je in Luzern met kinderen, dan moet je echt een bezoek brengen aan het Verkehrshaus der Schweiz, het meest populaire museum van Zwitserland. Zoals de naam al doet vermoeden draait het in dit museum om allerlei soorten van vervoer, zoals treinen, auto’s, schepen en luchtvaart. Wij vonden dit museum echt één van onze hoogtepunten in Luzern.
Vanaf het treinstation is het museum zo’n half uurtje lopen. Omdat het behoorlijk regent nemen wij de gratis bus, deze vertrekt eveneens vanaf het treinstation. Het Verkehrshaus is echt enorm groot, het lijken wel 5 musea in één. Er zijn verschillende grote hallen waar een type vervoer centraal staat:
- Luchtvaart: hier zie je allerlei typen vliegtuigen, kan je een vliegtuig van vroeger bekijken, heb je beneden een gedeelte met simulatie, zoals de helikopter en straaljager. Wij gaan in de straaljager waar D. ons letterlijk over de kop laat gaan. Heel spectaculair!
- Zeevaart: weer een enorme hal met verschillende verdiepingen waar vervoer per water centraal staat. We maken een ‘reis’ door de watergeschiedenis van Zwitserland en bekijken verschillende boten. Ook kan je op bepaalde tijden een onderzeeër bekijken. Het hele museum, waaronder dit gedeelte is interactief en dat maakt het echt perfect voor kinderen.
- Vervoer over land: auto’s en treinen: in weer twee andere gebouwen staat vervoer over land centraal. Eerst gaan we naar een gebouw met auto’s. Alles in dit museum vind mijn zoon gaaf, maar de race-auto’s zijn toch wel één van de vele hoogtepunten in dit museum. Behalve ze bewonderen is hier wederom een simulatie (wel minimum lengte 1.50 meter) en kan je zelf racebanden verwisselen of een crashtest doen. Het gedeelte met de treinen doet een beetje denken aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. Hier kan je verschillende treinen bewonderen.
- Energie: de laatste hal die we bezoeken staat in het teken van energie. Er zijn verschillende interactieve spellen waar je de kracht van water, wind en elektriciteit kan ontdekken.
Naast bovengenoemde ‘attracties’ zijn er ook nog extra attracties tegen meerprijs (of inbegrepen in een dagpas):
- Planetarium: met de modernste projectie- en computerfaciliteiten van Europa. Hier zie je niet alleen de planeten, maar ervaar je ze ook tot aan een space mission aan toe. Voor kinderen zijn er aparte shows.
- Theater: films beleven in 3D met een van de modernste 3D-laserprojectiesystemen
in Zwitserland. Er zijn dagelijks verschillende films, waaronder Antartica, Afrika of van het regenwoud. - Swiss chocolade adventure: in een soort van karretje ga je letterlijk op reis en leer je hoe de beroemde Zwitserse chocolade wordt gemaakt. Een ervaring van zo’n 20 minuten waarin al je zintuigen worden geprikkeld.
- De Edge: met een VR bril op kan je de Matterhorn beklimmen. Een unieke beleving, maar wel pas vanaf 12 jaar oud.
Van deze ‘extra’ attracties hebben we alleen de Swiss chocolade adventure gedaan. Absoluut een leuke belevenis, maar de prijs vond ik fors voor wat je krijgt (18 CHF voor volwassenen en 10 CHF voor kinderen).
De beleving duurt zo’n 20 minuten en je gaat in een karretje langs verschillende ruimtes waarin het proces van chocolade maken wordt uitgelegd (alleen in Duits, Italiaans of Engels). Op het einde krijg je uiteraard nog 2 chocolaatjes om te proeven.
Verkehrsmuseum Luzern: handig om te weten
Dit museum vonden we absoluut het mooiste museum in Luzern (en misschien wel van alle musea die we tot nu toe hebben bezocht). Het is enorm groot, dus je moet hier wel echt een hele dag voor inplannen. Het museum is heel interactief en er wordt veel met VR en 3D gewerkt; heel gaaf!
Het is handig om de Lucerne Museum Card aan te schaffen, deze card geeft toegang tot veel musea in Luzern, waaronder het Verkehrsmuseum. Deze pas kost 39 CHF per volwassene, maar de reguliere toegang van het Verkehrsmuseum is al 35 CHF. Let op; met de Museum Card heb je toegang tot het museum maar dus niet voor de extra activiteiten zoals Chocolade Adventure of de voorstellingen in het Planetarium of theater.
Een andere optie is de ‘dagpas’ te kopen, dit is een toegangskaartje inclusief ook alle extra activiteiten. Deze kost 62 CHF per volwassene en 29 CHF voor kinderen. De vraag is of je ook tijd hebt om al deze extra activiteiten te doen en of het dus de moeite waard is. Ik zou eerder de Lucerne Museum Card adviseren en dan zou je optioneel nog een activiteit kunnen bijboeken. Wij hadden echter al te weinig tijd om het museum te bekijken… nog zonder extra activiteiten.
# 2 Kapelbrücke Luzern
Als je in Luzern bent moet je eigenlijk wel de Kapelbrug, ook wel de Kapellbrücke genoemd, bezoeken. Deze brug is namelijk hét icoon van Luzern en de meest gefotografeerde plek van Luzern.
Als kind heb ik al eens Luzern en deze beroemde brug bezocht. Dit was net voor de verwoestende brand in 1993 waarbij een groot deel van de kapelbrug verloren ging. Alleen de twee bruggenhoofden en de watertoren konden worden gered. In een recordtijd van acht maanden werd de brug weer helemaal opgebouwd, zodat de “nieuwe” Kapelbrug op 14 april 1994 kon worden heropend.
Het is bijzonder om nu er weer heen te gaan, maar dan met mijn eigen kind. Vanaf het treinstation zien we de houten brug al liggen. De vrolijke bloemen steken mooi af tegen het donkere hout van de brug. ”Kijk mam, daar!” wijst D. op de schilderijen op het plafond van de brug. We maken wat foto’s en genieten van het mooie uitzicht op de brug.
# 3 Oude stad met de Weinmarkt en Mühlenplatz
Als we de Kapelbrücke oversteken houden we links aan en volgen de rivier tot we niet verder kunnen. We slaan rechts af en komen in de oude stad bij de Weinmarkt. ”Kijk, allemaal blote billen!” wijst D. Hier rondom de Weinmarkt staat mooie oude huizen met prachtige schilderingen op de gevels.
We lopen wat verder door en gaan dan weer naar links richting de rivier. Hier is de Mühlenplatz, een soort van watergemaal. ”Wow, kijk dat!”. Het water kolkt en we zien kleine watervallen. Ook is hier een tweede houten brug. Zonder fleurige bloemen, maar wel een stuk rustiger dan de beroemde Kapelbrücke. Vanaf hier hebben we prachtig uitzicht op Luzern en de andere brug. Aan de andere kant van de brug komen we meteen uit bij het Natuurmuseum en Historisch museum (nr. 4 en 5 in dit overzicht).
# 4 Natuur museum Luzern
Met de Lucerne Museum Card hebben we ook gratis toegang tot het natuur museum in Luzern. Met kinderen is dat ook een leuk museum om te bezoeken. Het museum heeft drie verdiepingen en op elke verdieping is een andere tentoonstelling.
Op de eerste verdieping zien we een ‘werk altelier’ waarbij je zelf een museum stuk kunt ontwerpen. ”Dat is gaaf, dat gaan we doen mama!”. Uit het schap pakken we knutselspullen en maken we een mooi kunstwerk. ”Kijk, hier kunnen we het neerzetten. We hangen dus nu gewoon in een museum!” zegt mijn zoon trots.
Op de derde verdieping is een tentoonstelling van de insecten. We gaan een soort van kluis in met aan weerskanten allemaal gesloten kleine kluizen. Met een pasje kan je een kluis openmaken en zie je de verschillende insecten, erg leuk gedaan!
Natuur museum Luzern: handig om te weten
Voor het Natuur museum hadden we zo’n 1,5 a 2 uur nodig om te bekijken. Een beetje afhankelijk hoe lang je overal wilt kijken en of je nog uitgebreid wilt gaan knutselen. Er zijn speciale kinder rondleidingen maar die zijn alleen in het Duits. Dit museum is gratis toegankelijk met de Lucerne Museum Card.
Qua locatie zit het meteen naast het historisch museum (nr. 5 in dit overzicht), dus handig om die twee met elkaar te combineren. Vanaf het treinstation is het ongeveer 15 minuten wandelen.
# 5 Historisch museum Luzern
Meteen naast het Natuur museum zit het Historisch museum van Luzern. Direct bij binnenkomst krijgen we een Ipad. Hiermee kan je barcodes scannen die meer informatie geven over de items in het museum. Dat lijkt D. een beetje saai, maar voor kinderen zijn er verschillende speurtochten.
Met de Ipad moeten we steeds op zoek naar een bepaalde barcode en dus een item in het museum en in verhaal vorm wordt er een verhaal over verteld. Wij hebben de speurtocht over een moedige ridder die, je verwacht het niet, een prinses moet redden. Spelenderwijs ontdekken we verschillende voorwerpen in het museum en moeten we vragen beantwoorden.
De speurtocht bestaat uit zo’n 12 vragen en items die je moet zoeken en scannen. We doen er ongeveer een half uurtje over. De taal is in het Duits of Engels, dus de korte verhaaltjes vertaal ik zelf even. Gelukkig; we hebben de meeste vragen goed en krijgen nog een kleinigheidje bij het inleveren van de Ipad. Een leuk museum om even doorheen te lopen en dus prima te combineren met het natuur museum.
# 6 Museggmauer: wandelen over de stadsmuren
De volgende dag wandelen we richting het Gletsjermuseum (nr. 7 in dit overzicht). Vanaf het treinstation lopen we de brug over en lopen we eerst naar de Museggmauer.
De Museggmauer is een middeleeuwse stadsmuur in Luzern en beroemd vanwege zijn goed bewaarde staat en de aanwezigheid van negen nog steeds functionerende torens. De muur werd gebouwd in de 14e eeuw en vormde een belangrijk verdedigingswerk voor de stad Luzern.
Vanaf het treinstation is het zo’n 20 minuten wandelen. Het laatste stukje gaat een beetje omhoog, dan komen we bij de stadsmuur en één van de torens. We kunnen gratis naar binnen en via een aantal trappen helemaal naar boven lopen. D. vindt vooral de kleine ramen interessant. ”Gingen ze dan hier ook schieten?”.
Helemaal bovenop hebben we mooi uitzicht over de stad. Vanaf dit punt kan je ook nog een stuk over de stadsmuur wandelen. Dit slaan wij even over, want wij moeten juist de andere kant op voor het gletsjer museum.
# 7 Gletschergarten Luzern
Ben je in Luzern met kinderen, dan is een bezoek aan de Gletschergarten ook erg leuk. Ook dit museum is inbegrepen in de Lucerne Museum Card. Vanaf het treinstation is het zo’n 20 minuten wandelen. We komen eerst langs het leeuwenmonument (zie nr. 8 in dit overzicht) en dan zien we de ingang van de Gletschergarten.
Terug in de tijd toen Luzern nog onder gletsjers lag
In dit – deels openlucht – museum reizen we terug in de tijd en zien we hoe Luzern eruit zag toen gletsjers het land bedekten. Als we binnenkomen zien we meteen een grote gletsjertuin met diepe spleten en een soort van bekkens. Als we wat verder lopen zien we een spiegeldoolhof.
De directe connectie met de gletsjers zie ik niet helemaal, maar het doolhof vind D. fantastisch. Met maar liefst 90 spiegels is het goed opletten waar je moet lopen. Met onze handen vooruit om niet tegen de spiegels aan te botsen vinden we uiteindelijk weer de weg naar de uitgang.
Felsenwelt, een spannende tocht naar het binnenste van de bergen
Meteen naast het spiegeldoolhof zit ook de ingang van Felsenwelt, want ons betreft highlight van dit museum! Via donkere gangen dalen we af in het ‘binnenste van de bergen’. Overal is wat te zien en te horen met als hoogtepunt een ondergronds meer. Het lijkt een normaal meertje, maar opeens ontstaat er een draaikolk.
Daarna zijn het weer heel veel trappen omhoog (je kunt eventueel ook de lift nemen). Na al deze trappen kom je meteen uit bij het hoogste punt van het museum en heb je prachtig uitzicht over Luzern en de bergen. Vanaf daar wandelen we via de gletschertuin naar een uitzichttoren en dalen we daarna weer af richting de ingang van het park.
Gletschergarten Luzern: handig om te weten
Met het zoekspel “Lily & Börni” kunnen kinderen en gezinnen de gletsjertuin op een speelse en interactieve manier ontdekken. Verder zou ik voor dit museum ongeveer 1 uur tot 1,5 uur uittrekken. Er is ook nog een ruimte waar ze een film vertonen, die vonden we ook interessant ondanks het niet in het Nederlands was.
# 8 Leeuwenmonument
Net voor het Gletschergarten museum komen we eerst langs het leeuwenmonument dat helemaal is uitgehakt in een steengrot.
Net zoals de Kapelbrücke is ook het leeuwenmonument een echt icoon voor de stad Luzern. Het monument wordt jaarlijks door meer dan 1.4 miljoen mensen bezocht. Je kunt het zien als kunstwerk of zoals de Amerikaanse schrijver Mark Twain het verwoordde: “De Leeuw van Luzern is het meest treurige en ontroerende stuk steen ter wereld.”
Slechts weinig mensen kennen namelijk het tragische verhaal achter het leeuwenmonument. Het werk van tien bij zes meter is gemaakt ter ere van de Zwitserse Garde die omkwam bij de bestorming van de Tuilerieën in Parijs in 1792. Toen beschermden zo’n 1000 Zwitserse wachters het leven van koning Lodewijk XVI van Frankrijk met onvoorwaardelijke loyaliteit en dapperheid. Het leeuwenmonument is een eerbetoon aan deze omgekomen mannen.
# 9 Gameorama: het interactieve game museum in Luzern
Zijn je kids helemaal weg van gamen? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Gameorama in Luzern. In dit kleine museum staat alles in het teken van gamen. Je vindt er nieuwe playstations, maar vooral ook veel ‘games’ van vroeger, zoals flipperkasten en zelfs nog de oude Nintendo computerspellen.
Met de Lucern Museum Card heb je gratis toegang tot dit museum. Let op; het museum is niet zo groot dus er wordt gewerkt met een tijdslot van 2 uur. Je moet dus vooraf een tijdslot reserveren op de website van het museum. Het museum is op de meeste avonden ook in de avond open tot 22 uur.
# 10 Bootje varen op het Vierwoudstedenmeer
Luzern ligt aan het mooie Vierwoudstedenmeer. Meteen tegenover het treinstation vertrekken verschillende rondvaartboten. Je kunt een rondtour maken maar je kunt bijvoorbeeld ook met de boot naar Alpnachstad en met de trein weer terug naar Luzern. Bij de Zwanenplatz kan je in de zomermaanden ook een waterfiets of motorbootje huren en zelf het water op gaan.
# 11 Gratis stadstour en winkelen
Naar Luzern? Met kinderen is deze stad prima ter voet te ontdekken. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Om het voor kinderen wat aantrekkelijker te maken kan je ook een gratis stadstour doen met behulp van een app. Er zijn verschillende tours die je kunt doen en je kan ook heel makkelijk je eigen tour samenstellen.
Meer informatie en de downloadlink voor de app vind je hier op de website van Luzern.
Bezoek Bachmann
Meestal vind mijn zoon winkelen vreselijk, maar niet in één van de Bachmann winkels. Hier koop je de beste Zwitserse chocolade! In Luzern vind je meerdere vestigingen, waaronder in het oude centrum en onder het centraal station.
Combineer Luzern met de bergen!
Luzern is ook perfect te combineren met een aantal dagen hoog in de bergen. Vanuit Luzern heb je diverse mogelijkheden:
Vanuit Luzern naar Pilatus
Zo combineerde wij een eerder bezoek aan Luzern met een ‘rondje Pilatus’, de huisberg van Luzern. Wat uniek is aan dit rondje, is dat je gebruik maakt van verschillende typen vervoer. Vanuit Luzern neem je eerst de boot naar Alpnachstad, dan de steilste tandradbaan ter wereld naar Kulm, dan verschillende gondels en tenslotte kan je met de bus weer terug naar Luzern. Ook is bij de Pilatus een super gaaf klimpark.
We schreven een apart blog over Pilatus, je leest hem hier.
Vanuit Luzern naar Engelberg
Een andere aanrader is om Luzern te combineren met een bezoek aan Engelberg. Vanuit Luzern neem je de rechtstreeks trein die hier ongeveer 40 minuten over doet. Engelberg is één van de family destinations van Zwitserland en hier is van alles te doen! Zoals schatzoeken of klettersteigen op de Brunni berg of spelen op de Fürenberg.
Luzern met kinderen: praktische informatie
Enthousiast geworden voor een bezoek aan Luzern met kinderen? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.
Waar overnachten in Luzern met kinderen?
Tijdens ons bezoek aan Luzern met kinderen hebben we overnacht in Waldstätterhof Swiss Quality Hotel. De ligging van dit hotel is perfect, op 3 minuten vanaf het bus- en treinstation, een grote (Migros) supermarkt zit tegenover het hotel en de Mc Donalds zit er ook naast. Het hotel is netjes en schoon, een goed ontbijt en er zijn familiekamers.
Overnachten in Luzern is niet goedkoop, een andere tip is overnachten in het naastgelegen Kriens, daar zijn de accommodaties vaak wat goedkoper en er gaat elke 10 minuten een bus naar Luzern. Ook betaal je in Kriens aanzienlijk minder geld voor het parkeren van je auto.
Waar eten in Luzern met kinderen?
In Luzern zijn er heel veel restaurants, maar het is best een uitdaging om iets leuks en betaalbaars te vinden. Wij hebben lekker gegeten bij Da Ernesto Ristorante. De plek is super leuk, want dit restaurant kijkt uit op het water en Kapelbrücke en er is een ‘betaalbare’ kinderkaart. Een kinderpizza is CHF 8.50, een bordje spagetti CHF 7.50 en frietjes CHF 5.50 (prijspeil 2023).
Lucerne Museum Card
Tenslotte is het handig om de Lucerne Museum Card aan te schaffen. Met deze kaart heb je toegang tot de meeste museums in Luzern, waaronder het Verkehrsmuseum. Meer informatie lees je hier op de website van Luzern.
Ligging van Luzern
Vanaf Utrecht is Luzern circa 795 kilometer. Luzern is ook uitstekend te bereiken met de Nighjet.
Meer lezen
We hebben nog veel meer tips voor een gezinsvakantie in Zwitserland. Kijk hieronder voor meer inspiratie.
- De Jungfrauregio met kinderen
- Zermatt met kinderen
- Flims-Laax met kinderen
- Of lees hier meteen alle blogs over Zwitserland met kinderen
Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.