Soms zijn er regio’s waar je vaker dan één keer komt; Alpe Cimbra is zo’n…
Een 2-daagse huttentocht in het Zillertal in Oostenrijk
Yvonne maakte met haar zoon (9 jaar) een prachtige 2-daagse huttentocht in het Zillertal. Dit in combinatie met een korte vakantie in het mooie Mayrhofen. In dit blog deelt ze de route en ervaringen van deze mooie en kindvriendelijke huttentocht in het Zillertal.
Meer foto’s en filmpjes zien van onze huttentocht? Bekijk dan hier ook de opgeslagen instastory en volg ons meteen om in de toekomst geen tips meer te missen!
Een kindvriendelijke huttentocht in het Zillertal in Oostenrijk
”Hebben jullie een tip voor een korte en kindvriendelijke huttentocht in het Zillertal. Idealiter rondom Mayrhofen?”
Dat was onze vraag aan de VVV in Mayrhofen. Wij zijn altijd al groot fan geweest van huttentochten en daarom probeer ik altijd een vakantie te combineren met een huttentocht. Soms een korte tocht met 1 overnachting en soms met meerdere nachten. Vaak neem ik contact op met de plaatselijke VVV voor een advies; makkelijk, gratis en de locals weten altijd perfect de actuele situatie.
Dit keer ga ik alleen met mijn zoon D. (9 jaar) voor een paar dagen naar Mayrhofen, dus de voorkeur is een korte tocht met 1 overnachting. Al gauw krijg ik de tip om te naar het Kolmhaus te wandelen; een mooie, niet al te moeilijke tocht en in de directe omgeving van Mayrhofen.
Met de trein naar Mayrhofen in het Zillertal
Vanaf Arnhem in Nederland nemen we de rechtstreekse Nightjet naar Jenbach. Vanaf daar kan je met de Zillerbahn verder naar Mayrhofen, ideaal! In het Zillertal genieten we de eerste dagen van een heerlijke luxe hotel in Mayrhofen met zelfs een infinity pool op het dakterras. ”Geniet er maar van, want in de berghut hebben we niet eens een douche!”.
We houden ervan; soms een paar nachten in een heerlijk luxe hotel, maar we genieten net zo van een super basic berghut en alles daar tussen in! Op de dag van vertrek maak ik 1 grote rugzak in orde; want voor 1 nacht hoeven we niet zoveel mee te nemen. Slaapzakken zijn niet nodig en in mijn grote Deuter backpack past alles met gemak.
Mayrhofen is trouwens een heel gezellig dorp waar ook 2 kabelbanen vertrekken met gave activiteiten en speeltuinen op de berg. Meer lezen daarover? We schreven een apart blog met alle tips voor uitjes in en rondom Mayrhofen, je lees hem via de onderstaande link.
Startpunt van onze huttentocht in het Zillertal
Onze 2-daagse huttentocht rondom Mayrhofen start vanaf het bergstation van de Gerlossteinbahn. Vanaf ons hotel in Mayrhofen nemen we eerst de bus (nr. 4094) naar het dalstation van de Gerlossteinbahn, ongeveer een half uurtje. Daar nemen we de Gerlossteinbahn omhoog (even opletten, want deze gaat om het half uur). Bij aanschaf van een Zillertal Activcard kan je zowel gratis met de bus als met de gondel omhoog.
Helaas zit het nog behoorlijk dicht en regent het. In de gondel trekken we onze regenjassen aan en bij het bergstation aangekomen is het best fris. Het plan was om eerst bij het bergstation de Alm Flieger te doen, maar met de kou en regen besluiten we om daar vanaf te zien. Normaal lijkt me dit een hele gave activiteit, meer informatie over de Alm Flieger lees je hier.
Chocomelk bij berghotel Gerlosstein
We gaan rechtsaf en lopen naar het berghotel Gerlosstein. Volgens de weerapp zou het over een uurtje moeten opklaren. Eerst maar even relaxen met een warme choco bij het berghotel dus. Yes, na een half uurtje stopt het regenen en breekt de zon door! Tegenover het hotel zit trouwens nog een leuke speeltuin en de start van de Almpromenade. Een korte wandeling (circa 2 kilometer) met interactieve informatiestations onderweg.
Knuffelen met de baby-geitjes
Wij lopen terug naar het bergstation om daar juist de andere kant op te gaan, richting de mini-zoo. Een beetje ‘kneuterig’ maar zo leuk! We zien eerst de varkens, dan de konijnen en pony’s. We mogen de weides in en kunnen de dieren dus voorzichtig aaien en dat vinden ze maar al te leuk.
Als we iets verder lopen komen we bij de geiten. We zien eerst de grote geiten, maar dan zien we opeens heel veel kleine baby-geitjes, zo schattig! We blijven op een afstandje maar nieuwsgierig als ze zijn komen ze meteen naar ons toe. Hun papa’s en mama’s lijken het prima te vinden en grazen rustig door.
We gaan zitten in het gras en alle geitjes komen naar ons toe; ze vinden het maar al te leuk. Tegen de planning in, zitten we hier wel 45 minuten. Wat een mooi plekje, de rust, de omgeving en deze kwispelende viervoeters! Soms drinken ze nog even snel een paar slokken melk bij hun moeder om daarna weer gauw terug te komen voor wat knuffels van ons.
Dag 1: huttentocht in het Zillertal in Oostenrijk
Maar dan is het de hoogste tijd om te vertrekken naar het Kolmhaus. Voor de tocht staat 4 uur wandelen maar ik wil rustig aan kunnen doen met genoeg pauzes. Ik ga uit van 5 uur lopen en we moeten voor 18.00 uur aankomen voor het avondeten.
We volgen het wandelpad langs de mini-zoo verder omhoog. Het pad wordt steeds smaller en via een houten bruggetje slingert het een beetje omhoog. We zien nog een splitsing, je kunt linksaf en een smal pad omhoog of nog rechtdoor lopen waardoor je nog langs een forellen-meertje komt. Wij doen dit laatste en gooien nog wat voer in het water, maar helaas; de vissen laten zich niet zien aan ons.
De eerste klim naar de Heimjoch op 1.984 meter
Bij dit forellenmeertje gaan we linksaf, het brede pad omhoog. Na zo’n 5 minuten zien we gele bordjes en moeten we hier het smalle bergpad omhoog. We klimmen langzaam aan omhoog. Aan weerszijden van het pad groeien bosbessen. Soms stoppen we even om wat bessen te plukken en te genieten van het uitzicht. Hoe hoger we komen hoe mooier het wordt. De begroeiing wordt steeds minder en op een gegeven moment komen we op een alm uit. We lopen nu door het open veld met een hoge berg naast ons.
Na een uur bereiken we Heimjoch, op zo’n 1.984 meter. Een prima plek voor een eerste, wat langere stop. ”Kijk, wat is dat?” zegt D. We zien een soort van vogelhuisje wat we aan de achterkant open kunnen maken. In het huisje zit een stempelkussen. Achteraf horen we dat je bij de VVV een stempelkaart kunt vragen en je in het Zillertal bij sommige wandelingen stempels kunt verzamelen.
Verder en verder, hoger en hoger…
Vanaf Heimjoch dalen we eerst iets af om vervolgens geleidelijk aan weer omhoog te gaan. Het klimmen prima te doen en het pad is niet moeilijk. Wel wat drassig hier en daar van de regen die de afgelopen nacht en ochtend is gevallen. Rustig aan wandelen we verder. Alleen bij Heimjoch komen we nog andere wandelaars tegen maar daarna niemand meer.
In de verte zien we een bergkam. ”Kijk, daar zullen we vast naar toe moeten.” zegt D. terwijl hij er naar toe wijst. We volgen het pad en komen onderweg alleen nog een verlaten boeren schuur tegen en de kudde die wat verderop rustig staat te grazen. Verder en verder, hoger en hoger…..
Prachtig uitzicht op het hoogste punt
Hoe ver is het nog? Na zo’n 3 uur geleidelijk omhoog wandelen begint D. zijn benen wel te voelen. Inmiddels lopen we over de graad van de berg, nog steeds langzaam verder omhoog. ”Kijk, daar zie ik weer gele bordjes!” Het lijkt altijd dichterbij dan het is… maar dan komen we bij het hoogste punt. Opnieuw tijd voor een lange stop. We kunnen vanaf dit punt nu helemaal het andere dal inkijken.
Waar is de berghut? Zou dat hem zijn? In de verte en een flink stuk lager ligt een berghut. Ik pak Google maps erbij en zie dat dat inderdaad het Kolmhaus moet zijn. Fijn dat we nu onze eindbestemming in zicht hebben maar stiekem ook wel jammer dat we best weer een stuk moeten afdalen. Met de rugzak weer op zetten we de afdaling in. Wat voelen we ons klein zo tussen de hoge bergen.
Afdalen naar het Kolmhaus
De afdaling is prima, maar door de losse stenen duurt het uiteindelijk nog zeker zo’n 1,5 uur voordat we het Kolmhaus bereiken. Het laatste stuk is vlak en loopt het weer een stuk makkelijker. ”Is dit het Kolmhaus?” vraagt D. als we het terras oplopen. ”Herzlich Willkommen!”. Yes we zijn er, na zo’n kleine 5 uur wandelen (incl. pauzes) genieten we van een heerlijke koude cola!
Ons verblijf tijdens onze huttentocht in het Zillertal
Vanaf het moment van aankomst voelt het Kolmhaus bijna als familie, wat een warme ontvangst. Zo aan het einde van het seizoen zijn we ook de enige gasten die hier overnachten. De uitbaters zijn ongelooflijk gastvrij en D. vermaakt zich uitstekend met hun lieve hond Beau.
Hoewel er geen douche is in het Kolmhaus, hebben we – zeker voor een berghut – een hele luxe kamer. Geen lagers, maar een normaal opgemaakt bed met heerlijk matras en dekbedden. Dat zijn we ook wel eens anders gewend. En het uitzicht is heel mooi!
In de avond genieten we van een heerlijk diner, met ook traditionele en regionale gerechten. D. is vooral blij met zijn bord spagetti, een tweede portie gaat er zo in. Daarna spelen we wat bordspelletjes (zijn aanwezig) en geeft de gastvrouw nog wat tips voor in de omgeving van Mayrhofen.
Dag 2: huttentocht in het Zillertal in Oostenrijk
Na een prima nacht (heerlijke bedden!) staat een uitgebreid ontbijt voor ons klaar, met onder andere een vers gemaakt eitje en yoghurt met fruit. Een prima basis voor weer een 2e wandeldag, die overigens een stuk korter zal zijn dan de heenweg (zo’n 2 uur).
We nemen het smalle pad naar beneden en dalen af richting Brandberg. Het is een flinke afdaling met ook steile stukken (maar niet moeilijk of met afgronden). We zijn blij dat we zo niet omhoog zijn gekomen. Wel is deze route beduidend populairder, want in tegenstelling tot de heenweg komen we nu wel geregeld andere wandelaars tegen.
De afdaling is heel afwisselend. We komen langs watervalletjes, door smalle bospaadjes en later – als we verder zijn afgedaald – langs open velden en wat huizen. In de verte zien we Brandberg al liggen. Na zo’n 2 uur wandelen komen we aan bij Gasthof Thanner waar de bushalte is. We moeten een klein half uurtje wachten en dan nemen we de bus terug naar Mayrhofen.
Conclusie van onze 2-daagse huttentocht in het Zillertal
Onze 2-daagse huttentocht in het Zillertal was een prachtige en gevarieerde tocht. Met op de heenweg een geleidelijke klim met prachtige uitzichten. Vanaf het hoogste punt moet je wel een stuk afdalen naar het Kolmhaus die weer wat lager ligt. Doordat de hut ook voor bikers toegankelijk is via een gravelroad, geeft dat wel een iets ander gevoel dan een berghut die écht hoog in de bergen ligt.
Anderzijds is de gastvrijheid, luxe kamer en heerlijke eten ook wel weer heel fijn na zo’n dag wandelen. We hebben genoten, van elkaar, de prachtige omgeving en de hele ervaring, een aanrader dus!
2-daagse huttentocht in het Zillertal: praktische informatie
Enhousiast geworden en overweeg je ook deze 2-daagse huttentocht in het Zillertal? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten:
Afstand, route en hoogtemeters van deze huttentocht in het Zillertal
Dag 1:
- Afstand: 7,3 km
- Hoogtemeters: 620 omhoog en 420 naar beneden
- Duur: wij deden er ongeveer zo’n 4,5 uur over (incl. een aantal pauzes)
- Beginpunt: Bergstation Gerlossteinbahn
Dag 2:
- Afstand: 3.6 km
- Hoogtemeters: 720 naar beneden
- Duur: wij deden er ongeveer zo’n 1,5 uur over (geen pauze)
- Eindpunt: Gasthof Thanner (let op de bus gaat maar een paar keer per dag maar je kunt ook nog 1 uur doorwandelen naar Mayrhofen)
We hebben helaas geen GPX bestand, maar de route staat vanaf het bergstation van de Gerlossteinbahn goed aangegeven. Ga bij het bergstation dus naar links, omhoog bij de kinderboerderij. Volg dan de bordjes richting Heimjoch. Bij Heimjoch staan er wederom bordjes naar het Kolmhaus.
Zorg dat je vooraf bij de VVV (bv. in Mayrhofen) nog een kaart meeneemt en vraag naar de actuele condities (van bv. het wandelpad).
Verblijf in Kolmhaus
Behalve een douche, is het Kolmhaus behoorlijk luxe voor een berghut. Wij hadden een eigen kamer met goede bedden en dekbedden. Ook kan je gewoon je telefoon opladen. Toiletten zijn beneden, net zoals wastafels. Het eten is prima in het Kolmhaus en er is een gezellige eetruimte maar ook een mooi terras.
Het Kolmhaus is vanuit Brandberg ook met de mountainbike te bereiken, er gaan ook best wat dagjesmensen naar toe, zeker in het weekend. Er zijn niet zoveel kamers, dus wel het advies om ruim op tijd te reserveren.
Meer informatie zoals prijzen en boeken vind je hier op de website van het Kolmhaus.
Wat meenemen?
Voor je overnachting hoef je eigenlijk niks mee te nemen (behalve standaard toiletartikelen en een pyjama). Wel is het belangrijk te weten dat je niks tegen komt vanaf het bergstation van de Gerlossteinbahn en het Kolmhaus. Kortom, zorg dat je eten/drinken hebt voor een wandeling van circa 5 uur.
Ook kan je tussentijds niet schuilen, check dus ook goed de weersverwachting en zorg dat je – ook bij een goede weersvoorspelling – altijd regen- en warme kleding bij je hebt. We hebben een aantal handige blogs voor je, de linkjes hiervan vind je hieronder:
- Paklijst voor een huttentocht
- Op huttentocht: tips en routes
- 23 tips om wandelen in de berg leuk en veilig te houden
Waarmee combineren?
Deze huttentocht in het Zillertal kan je prima combineren met een ‘normale’ vakantie in het Zillertal. Wij verbleven voor- en na onze huttentocht in Mayrhofen. Misschien wel het gezelligste dorp van het Zillertal en de perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes in de omgeving. Vanuit het dorp vertrekken twee gondels naar belevenisberg Ahorn en Penken, super leuk met kinderen!
Meer weten? We schreven een apart blog over gave zomer activiteiten in en rondom Mayrhofen, je vindt deze hier.
Ligging van het Zillertal
Het Zillertal is circa 900 kilometer vanaf Utrecht.
Daarnaast is het Zillertal zeer goed te bereiken met de trein. Wij namen de rechtstreeks nachttrein van Arnhem naar Jenbach. Vanaf daar kan je overstappen op de Zillertalbahn. Tip; boek je treintickets zo vroeg mogelijk, dat scheelt aanzienlijk in de prijs!
Meer lezen
We hebben nog veel meer tips voor kindvriendelijke huttentochten. Kijk hieronder voor meer inspiratie.
- Huttentocht in het Stubaital in Oostenrijk
- Huttentocht in Kleinarl in Oostenrijk
- Huttentocht in het Virgental in Oostenrijk
- Of ga hier meteen naar alle kindvriendelijke huttentochten
Dit blog is in samenwerking tot stand gekomen. Natuurlijk delen we altijd onze eigen en eerlijke mening. Ook kunnen er in dit blog affiliate links staan. Boek je via zo’n link dat betaal jij niks extra maar krijgen wij een kleine vergoeding. Daarmee kunnen we in de toekomst bergen vakantie inspiratie blijven delen. Veel dank dus als je een boeking maakt via zo’n link.