Murmelitrail in Lenk, familiewandeling op de Betelberg in Zwitserland
De Murmeli-Bau is wel het hoogtepunt van de Murmelitrail in Lenk

Murmelitrail in Lenk, familiewandeling op de Betelberg in Zwitserland

Zwitserland 22 augustus 2022
Uniek overnachten doe je bij Berghotel Leiterli op de Betelberg.
Berghotel Leiterli, uniek overnachten bovenop de Betelberg.

Uniek overnachten bovenop de Betelberg in Lenk. Grote speeltuin en startpunt van de familietrails.

Murmelitrail in Lenk is een leuke familiewandeling op de Betelberg in het Zwitserse Lenk. Op deze wandeling van zo’n 3 kilometer zijn er tal van leuke speelstations. In dit blog onze ervaring en tips voor een unieke overnachting bovenop de berg.

Wil je meteen al een impressie van deze wandeling, bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Murmelitrail in Lenk, een wandeling van 3 kilometer met zo’n 12 speelstations onderweg

De Murmelitrail in Lenk is een echte gezinswandeling. Onderweg is er van alles te beleven, er zijn zo’n 12 leuke speelstations onderweg. De wandeling gaat over een breed pad en is eventueel ook te doen met een mountainbuggy. De totale lengte van de wandeling is circa 3 kilometer, we deden hier ongeveer 1,5 uur over.

Bergstation Betelberg, startpunt van de Murmelitrail in Lenk

Het startpunt van de Murmelitrail in Lenk is het bergstation van de Betelberg. Vanuit het dal neem je de gondel omhoog, waarna je uitkomt bij Berghotel Leiterli. Dit is ook een gave plek om een nachtje te slapen. Meer informatie vind je onderaan dit blog.

Bij het bergstation, loop je iets naar beneden en daar staan de grote informatieborden. Vanaf de Betelberg gaan twee trails, de Luchstrail en de Murmelitrail. Over de Luchstrail schreven we een apart blog, je leest hem hier. Wil je de Murmelitrail doen, dan ga je bij het informatiebord rechtsaf.

De start van de Murmelitrail in Lenk.
De start van de Murmelitrail in Lenk.

Marmotten spotten met de verrekijker

Het eerste speelstation wat we tegenkomen is de Adlerhorst. ”Wat ligt daarin?” vraagt D. als hij een metalen kist ziet. ”Maak maar open” antwoord ik. In de kist liggen een aantal verrekijkers voor kinderen. Op deze plek leven veel marmotten en misschien kunnen we ze wel spotten.

Maar helaas, waarschijnlijk zijn ze gauw gevlucht toen ze ons zagen. Wel klimmen we nog een stukje naar boven en zien we een marmot van hout. Het uitzicht is hier prachtig, voor ons zien we een groot (kunstmatig) meer liggen wat in de winter dient voor het maken van sneeuw.

Het eerste speelstation is het uitzichtpunt en de plek waar je marmotten kunt spotten.
Het eerste speelstation is het uitzichtpunt en de plek waar je marmotten kunt spotten.
Bij het eerste speelstation kan je een verrekijker lenen om Marmotten te spotten.
Bij het eerste speelstation kan je een verrekijker lenen om Marmotten te spotten.
Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op het meer en de bergen.
Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op het meer en de bergen.

Murmeli-Bau

Hoogtepunt van de Murmelitrail in Lenk is misschien wel de Murmeli-Bau. Dit ‘marmottenhol’ ligt meteen aan het kunstmatige meertje, waar ook een mooie picknickplek is met grillplaats. D. gaat via een tunnel naar binnen en daar is van alles te ontdekken.

”Mam, je moet ook echt komen, het is heel groot hier!” roept D. vanuit de tunnel. Ik ben nu ook wel nieuwsgierig en ga ook de tunnel in. Het is inderdaad groter dan verwacht en in de tunnel zijn ook verschillende speelelementen. Op speelse manier kom je van alles te weten over de marmotten.

De Murmeli-bau zit bij het meer.
De Murmeli-bau zit bij het meer.
De tunnel in naar het marmottenhol.
De tunnel in naar het marmottenhol.
Binnen leer je spelenderwijs alles over de bergmarmot.
Binnen leer je spelenderwijs alles over de bergmarmot.

Wiebelbrug en weegschaal

Als we verder lopen komen we nog een wiebelbrug tegen en een soort van wipwap. Maar de wipwap blijkt een weegschaal te zijn. D. gaat aan de ene kant zitten en ik schuif houten blokken aan pinnen aan de andere kant.

”Ben je zo zwaar?” vraag ik verbaast. Ik blijf maar houten blokken aan de pinnen ‘rijgen’, maar het is duidelijk dat D. me in de maling neemt en zichzelf tegenhoudt. Dan doen we het nog een keer opnieuw, waarbij D. uiteindelijk alle blokken moet optellen om te kijken hoe zwaar hij is.

Via de wiebelbrug naar de overkant.
Via de wiebelbrug naar de overkant.
Even kijken hoe zwaar ik ben.
Even kijken hoe zwaar ik ben.
Bij de weegschaal wipwap kan je ook verse kaas en andere dingen kopen.
Bij de weegschaal wipwap kan je ook verse kaas en andere dingen kopen.

Kabelbaan op de Murmelitrail in Lenk

Als we wat verder lopen komen we nog een kabelbaan tegen, die valt altijd in de smaak bij mijn 7-jarige. Zoefff, daar gaat hij al. Het is fijn dat er op deze route veel speelelementen zijn, want het brede pad vindt D. wel een beetje saai. Het voordeel is dat je deze wandeling ook met een mountainbuggy kan doen.

Als we verder afdalen passeren we de koeien. Ze zijn duidelijk wandelaars gewend want ze hebben weinig oog voor ons. Aan de linkerkant zit weer een speelstation. Hier kunnen we op knopjes drukken waarbij we verschillende geluiden van de marmotten horen. Het luide waarschuwingsgeluid van de bergmarmot hebben we wel vaker gehoord in Zwitserland.

Zoefff een kabelbaan onderweg is altijd fun.
Zoefff een kabelbaan onderweg is altijd fun.
De Marmot heeft heel veel verschillende geluiden.
De Marmot heeft heel veel verschillende geluiden.

Nestkasten en behendigheidsparcours

Tenslotte komen we aan bij de nestkasten. Ook dit is ontzettend leuk, er hangen heel veel nestkasten aan de bomen die we kunnen openen. De opgezette vogels die erin zitten zijn levensecht. D. schrikt zich een hoedje als hij een kast van de uil openmaakt. ”Wat is die groot!”

Na de nestkasten komen we uit bij een mooie picknickplek waar ook een behendigheidsparcours is. Ook hangt aan een boom een kist met een gastenboek erin. Natuurlijk schrijft D. hier ook zijn en mijn naam in. De wandeling eindigt bij het middenstation, waar een leuk restaurant met kleine speeltuin is.

Het is al laat als wij aankomen, dus wij nemen meteen de lift weer omhoog en slapen één nachtje in het Berghotel Leiterli. Daar is een heerlijke grote speeltuin én hebben we prachtige uitzicht op de bergen rondom.

Ook een hoogtepunt van de Murmelitrail in Lenk, de nestkasten.
Ook een hoogtepunt van de Murmelitrail in Lenk, de nestkasten.
Wat zit er in elke kast?
Wat zit er in elke kast?
De Murmelitrail in Lenk eindigt bij het behendigheidsparcours.
De Murmelitrail in Lenk eindigt bij het behendigheidsparcours.
Aan het einde van de Murmelitrail in Lenk hangt een gastenboek aan de boom.
Aan het einde van de Murmelitrail in Lenk hangt een gastenboek aan de boom.

Murmelitrail in Lenk, praktische informatie:

Wil je ook de Murmelitrail wandelen, dan is het handig om de onderstaande informatie even door te nemen.

Begin- en eindpunt

De Murmelitrail start bij het bergstation van de Betelberg. Beneden bij het dalstation kan je gratis je auto parkeren. Vervolgens neem je de kabelbaan helemaal naar boven naar Berghotel Leiterli. Vanaf hier staat de trail aangegeven met groene stickers op een wit bordje.

Eindpunt van de wandeling is het middenstation. Let op, de laatste dal- of bergrit gaat vaak rond 16.30 uur. Check dit altijd even van tevoren. Als je te laat bent, moet je zeker nog zo’n uur verder naar beneden wandelen (of terug naar boven).

Kosten kabelbaan

De kabelbaan naar de Betelberg is helaas niet gratis, ook niet als je overnacht in berghotel Leiterli. Prijzen van de bergbaan vind je hier op de website van de bergbaan. Je kunt ‘losse’ kaartjes kopen, maar verblijf je langer in Zwitserland dan is het wellicht voordeliger om een regional pass aan te schaffen. We schreven een apart blog over alle trein- en kabelbaanpassen in Zwitserland, je leest hem hier.

Folder met overzichtskaart

Het is handig om bij het dalstation de folder mee te nemen van ‘Spielend wandern’. In deze folder staan twee trails beschreven, de Murmelitrail en de Luchstrail. In de folder staat ook een overzichtskaartje met de speelstations die je onderweg tegenkomt.

De folder kan je ook via deze link vinden.

Duur van de Murmelitrail in Lenk

De Murmelitrail is 3 kilometer lang, we deden hier ongeveer 1,5 uur over. De wandeling gaat over een breed gravel pad, alleen bij de nestkasten is het pad smaller. De wandeling is mogelijk met een kinderwagen, mits deze grote luchtbanden heeft.

Wat meenemen?

  • Goede wandelschoenen
  • Zonnebrand / zonnebril / zonnehoedje
  • Eten en drinken
  • Folder van de wandeling met overzichtskaart, te verkrijgen bij station van de kabelbaan
  • Extra vestje / jasje, want bij het bergstation is het altijd wat frisser dan in het dal
  • Eventueel regenkleding, het weer kan snel omslaan in de bergen

Wil je tips voor leuk en veilig wandelen in de bergen met kinderen? We schreven een apart blog met 23 tips, je leest hem hier.

Restaurants op de route

Bij de start van de wandeling zit Berghotel Leiterli. Een restaurant met een mooi panoramaterras en fantastische speeltuin. Aan het einde van de trail zit een restaurant bij Mittelstation Stoss op 1634 meter, met kleine speeltuin.

Goed te combineren met de Luchstrail

Op de Betelberg zijn twee familietrails uitgezet, naast de Murmelitrail ook de Luchstrail. De Luchstrail is wat langer (in totaal 2,5 uur wandelen) en gaat grotendeels over een smal pad. We schreven er een apart blog over, je leest hem hier. Wij combineerden beide wandelingen met een unieke overnachting in het Berghotel Leiterli.

Waar overnachten?

Bij het bergstation van de Betelalp zit Berghotel Leiterli. Hier hebben wij één nachtje geslapen en dat vonden we echt een unieke ervaring. In dit berghotel word je wakker met het geluid van de koeienbellen en prachtig uitzicht.

Uniek overnachten doe je bij Berghotel Leiterli op de Betelberg.
Uniek overnachten doe je bij Berghotel Leiterli op de Betelberg.

Berghotel Leiterli: unieke overnachting bovenop de Betelberg

Er zijn grote (familie)kamers met eigen sanitair. Ook is er een grote speeltuin bij het berghotel. Wij kwamen aan rond 12.00 uur en ging in de middag de Murmelitrail doen (ongeveer 1,5 uur totaan het middenstation). We namen de kabelbaan weer omhoog en liepen de volgende dag de Luchstrail naar het dalstation, een wandeling van zo’n 2,5 uur. Onze bagage konden we vooraf afgeven bij de kabelbaan.

We boekten deze overnachting via Booking.com zodat we makkelijk konden annuleren bij slecht weer.

Ligging Murmelitrail in Lenk

Het dalstation van de Betelberg is vanaf Utrecht circa 888 kilometer.

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking met regio Lenk, Adelboden en Kandersteg en MySwitserland. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.

Daarnaast kunnen er in dit blog affliate links staan naar samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking maakt via deze links!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: