Luchstrail, familiewandeling op de Betelberg in Lenk in Zwitserland

Luchstrail, familiewandeling op de Betelberg in Lenk in Zwitserland

Zwitserland 22 augustus 2022
Uniek overnachten doe je bij Berghotel Leiterli op de Betelberg.
Berghotel Leiterli

Uniek overnachten bij Berghotel Leiterli, bovenop de Betelberg.

Luchstrail, dat is een leuke familiewandeling van zo’n 4 kilometer in het Zwitserse Lenk. Onderweg zijn er tal van speelstations. In dit blog vertellen we je er alles over. Wil je meteen al een impressie zien van deze leuke wandeling? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Luchstrail, een familiewandeling in Lenk met tal van speelstations

De Luchstrail is een familiewandeling op de Betelberg in Lenk in Zwitserland. De wandeling staat in het teken van de Lynx en is zo’n 4 kilometer lang. Tijdens de wandeling kom je langs allerlei leuke speelstations onderweg. De wandeling begint vanaf het bergstation van de Betelalp.

Aan het einde van de wandeling kom je uit bij een gezellige almhut met een kleine speeltuin. Vanaf daar loop je nog zo’n 1,5 kilometer naar het dalstation in Lenk.

Betelberg in Lenk, startpunt van de Luchstrail

De Luchstrail start vanaf het bergstation van de Betelberg in Lenk. Hier starten twee familietrails, de Murmelitrail en de Luchstrail. Beide routen staan goed gemarkeerd. Van het bergstation loop je iets naar beneden, daar kan je de grote informatieborden niet missen.

Wij gaan de Luchstrail lopen, het eerste stuk gaat over een breed pad. D. moppert een beetje, want hij vinden brede paden maar saai. Gelukkig zien we al gauw het eerste speelstation, de Betelbergkapelle. Hier staan allemaal ‘muziekinstrumenten’. Zo is er een drumstel gemaakt van lege melkbussen en hangen er verschillende koeienbellen. D. vindt het erg leuk en kan er geen genoeg van krijgen.

Het eerste speelstation op de Luchstrail is de muziekkapel.
Het eerste speelstation op de Luchstrail is de muziekkapel.
Drummen op lege melkbussen.
Drummen op lege melkbussen.

Allerlei leuke speelstations onderweg

Vanaf het speelstation met de muziekinstrumenten lopen we verder naar beneden. Het pad is hier nog breed, maar de uitzichten zijn prachtig. Na een tijdje komen we een boerderij tegen en lopen we langs de koeien. Nieuwsgierig kijken ze op, maar grazen dan weer rustig verder.

Als we nog wat verder doorlopen komen we bij een volgende boerderij. ”Hé, ik hoor geknor!” zegt D. Als we wat doorlopen zien we een aantal varkens in een modderpoel. Het is een mooi gezicht, de vroetende varkens met de hoge bergen op de achtergrond. Na uitgebreid bij de varkens te hebben gekeken lopen we verder naar beneden.

Het eerste stuk gaat via een breed pad, je kan op dit stuk een interactieve app downloaden met raadsels.
Het eerste stuk gaat via een breed pad, je kan op dit stuk een interactieve app downloaden met raadsels.
De varkens hebben hier wel prachtig uitzicht!
De varkens hebben hier wel prachtig uitzicht!

Loopbrug en uitzichttoren op de Luchstrail

Iets voorbij de varkentjes slaan we linksaf en gaan we nu een smal paadje in. Dit vinden we beide veel leuker. ”Dit is wel echt een cool paadje, mama!”. Dan opeens, tussen het struikgewas zien we een grote uitzichttoren opdoemen en een loopbrug. D. rent vooruit om dit speelstation te gaan ontdekken.

In de uitzichttoren moeten we op zoek naar de Lynx, niet de echte maar een bord verstopt in het struikgewas. De uitzichttoren is een mooie plekje voor een stop. Gelukkig hebben wij zon, maar bij slecht weer is dit ook een prima schuilplek.

Op de Luchstrail vind je ook deze mooie uitzichttoren met loopbrug.
Op de Luchstrail vind je ook deze mooie uitzichttoren met loopbrug.
Ook een prima plek voor een picknick of schuilen bij regen.
Ook een prima plek voor een picknick of schuilen bij regen.

Hangbrug en waterrad

Nog steeds lopen we via het mooie smalle paadje verder naar beneden. Dan zien we een hangbrug. Door de droogte is het riviertje eronder bijna helemaal opgedroogd, maar dat mag de pret niet drukken. ”Hij wiebelt wel hoor!”. Verderop komen we nog langs een klein waterrad.

Het smalle pad komt vervolgens uit op een breder pad, wat langs het middenstation Wallegg op 1585 meter loopt. Dit middenstation is gesloten, we lopen er voorbij en zien een mooie picknickplek met grill. De grillplaats is met linten afgezet i.v.m. het brandgevaar. Als wij er zijn heeft het al een tijd niet geregend en alles is behoorlijk droog.

Na even op dit brede pad gelopen te hebben, gaan we gelukkig weer een smal pad in, de ‘Tier- en Skulpturenweg’. Onderweg zien we houten beelden van allerlei dieren. Ook zijn er informatieborden over de lynx.

Ook komen we een hangbrug tegen op de Luchstrail.
Ook komen we een hangbrug tegen op de Luchstrail.
Het kleine waterrad.
Het kleine waterrad.
Het laatste deel van de Luchstrail, de skulpturen route.
Het laatste deel van de Luchstrail, de skulpturen route.

Eindpunt van de Luchstrail

Na de Tier- en Skulpturenweg lopen we nog een klein stukje door het bos, dan komen we bij het eindpunt van de Luchstrail. ”Kijk, daar is het boek weer!” roept D. Aan de boom hangt een kastje met daarin een gastenboek. Daarin schrijft D. onze namen. “Zo, we staan erin hoor!” zegt D. trots als hij het boek weer dichtdoet en in de kast stopt.

We volgen de weg en na 5 minuten wandelen komen we bij de Wallegg-stube. Een gezellige almhütte op 1320 meter met kleine speeltuin en trampoline. Helaas, als wij er zijn (dinsdag) is de Wallegg-stube gesloten, dus we wandelen verder richting het dalstation.

Vanaf de Wallegg-stube is dit nog zo’n half uurtje wandelen. Het eerste stuk vindt onze D. weer een beetje saai, het gaat langs een breed pad. Maar na zo’n 10 minuten wandelen gaan we een smal pad in.

Dat pad is alles behalve saai, want het loopt evenredig aan een klein riviertje met verschillende kleine watervallen. Na zo’n 2,5 uur wandelen bereiken we het dalstation van de Betelberg. Het was een mooie afwisselende route.

Is poep van een Lynx zo zwaar? Op de Luchstrail leer je alles over deze dieren.
Is poep van een Lynx zo zwaar? Op de Luchstrail leer je alles over deze dieren.
Ook bij de Luchstrail is een gastenboek waar we onze namen inzetten.
Ook bij de Luchstrail is een gastenboek waar we onze namen inzetten.
Het laatste stuk naar het dalstation gaat langs een prachtig riviertje.
Het laatste stuk naar het dalstation gaat langs een prachtig riviertje.

Luchstrail in Lenk, praktische informatie

Enthousiast geworden en wil je ook de Luchstrail gaan wandelen? Lees dan hieronder even alle praktische informatie over deze wandeling.

Begin- en eindpunt

De Luchstrail start bij het bergstation van de Betelberg. Beneden bij het dalstation kan je gratis je auto parkeren. Vervolgens neem je de kabelbaan helemaal naar boven. Je komt dan uit bij berghotel Leiterli. Vanaf hier staat de trail aangegeven bij de paal met alle gele bordjes. De luchtrail staat aangegeven met groene stickers op een wit bordje.

Helaas is de kabelbaan naar de Betelberg niet gratis, ook niet als je in het Berghotel Leiterli verblijft. Prijzen van de bergbaan vind je hier op de website van de kabelbanen van de Betelberg. Als je langer in het Berner Oberland in Zwitserland verblijft kan het soms interessanter zijn om een Regional Pass aan te schaffen.

We schreven een apart blog over alle trein- en kabelbaanpassen in Zwitserland, je lees het blog hier.

Flöckli auf dem Luchs- Trail

Wij kwamen er te laat achter, maar op het eerste deel van de wandeling (op het brede pad van het bergstation Leiterli tot de boerderij met de koeien) kan je nog een interactieve app downloaden. In deze app neemt het berggeitje ‘Flöckli’ je (virtueel) mee, via audio- en videofragmenten. Ook moet je een aantal vragen en raadsels oplossen.

Het is handig om bij het dalstation de folder mee te nemen van ‘Spielend wanden’. In deze folder staan twee trails beschreven, de Murmelitrail en de Luchstrail. In de folder staat ook een overzichtskaartje met de speelstations én de QR code voor de interactieve app.

Duur van de wandeling

De Luchstrail is 4 kilometer lang, maar bij het eindpunt moet je nog circa 1,5 kilometer doorwandelen naar het dalstation. Al met al moet je zeker 2,5 uur voor deze wandeling inplannen. De wandeling start op een breed pad, maar gaat dan over op een smal pad. De wandeling is niet mogelijk met een kinderwagen en geschikt voor kinderen vanaf circa 7 jaar.

Goed te combineren met de Murmelitrail

Vanaf het bergstation Leiterli gaat ook nog de Murmelitrail. Deze wandeling is iets korter, zo’n 3 kilometer en gaat vanaf het bergstation naar het middenstation. Op deze trail zijn eveneens leuke speelstations. Wij deden beide trails en overnachten in het Bergstation Leiterli, dat was een erg leuke ervaring.

Wat meenemen?

  • Goede wandelschoenen
  • Zonnebrand / zonnebril / zonnehoedje
  • Eten en drinken
  • Folder van de wandeling met QR code en overzichtskaart, te verkrijgen bij station van de kabelbaan
  • Extra vestje / jasje, want bij het bergstation is het altijd wat frisser dan in het dal
  • Eventueel regenkleding, het weer kan snel omslaan in de bergen

Wil je tips voor leuk en veilig wandelen in de bergen met kinderen? We schreven een apart blog met 23 tips, je leest hem hier.

Restaurants op de route

Bij de start van de wandeling zit Berghotel Leiterli. Een restaurant met mooi panoramaterras en fantastische speeltuin. Aan het einde van de trail zit de Wallegg-Stube, ook een gezellige almhütte met kleine speeltuin. Wij waren er op een dinsdag, toen was dit restaurant gesloten helaas.

Waar overnachten?

Bij het bergstation van de Betelalp zit Berghotel Leiterli. Hier hebben wij één nachtje geslapen en dat vonden we echt een unieke ervaring. We werden wakker met het geluid van de koeienbellen en prachtig uitzicht.

Uniek overnachten doe je bij Berghotel Leiterli op de Betelberg.
Uniek overnachten doe je bij Berghotel Leiterli op de Betelberg.

Berghotel Leiterli: unieke overnachting bovenop de Betelberg

Er zijn grote (familie)kamers met eigen sanitair. Ook is er een grote speeltuin bij het berghotel. Wij kwamen aan rond 12.00 uur en ging in de middag de Murmelitrail doen (ongeveer 1,5 uur totaan het middenstation). We namen de kabelbaan weer omhoog en liepen de volgende dag de Luchstrail naar het dalstation. We konden onze bagage vooraf al afgeven bij de kabelbaan.

We boekten deze overnachting via Booking.com zodat we makkelijk konden annuleren bij slecht weer.

Ligging Luchstrail in Lenk

Het dalstation van de Betelberg is vanaf Utrecht circa 888 kilometer.

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking met regio Lenk, Adelboden en Kandersteg en MySwitserland. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.

Daarnaast kunnen er in dit blog affliate links staan naar samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking maakt via deze links!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: